Nu börjar det närma sig slutet av farm_life, idag är det exakt 1 vecka kvar tills jag och Candice packar våra väskor och lämnar farmen för gott. Det är med blandade känslor jag lämar denhär gården och Busselton. Dagarna här har fått mig att tänka, bearbeta, pausa och ladda batterierna på nytt. Det har varit en väldigt känslomässig resa hela denhär upplevelsen, jag har gråtit, trivts, skrattat, varit så förbannat trött, kämpat, hatat och älskat dethär stället på samma gång. Jag har lärt mig så mycket, inte bara vad det kommer till allt som har med kossor, traktorer och bilar att göra - utan om mig själv. Alla timmar jag rullar igenom podcast efter podcast, spellista efter spellista på spotify, tänkt och analyserat.

Jag tycker om att jobba men det är jobbigt i början. Jobbigt att inte veta, behöva fråga, vara ivägen och så vidare men när man väl kan det är det kul. Har haft en bra tid här under månad två och framförallt månad tre . Det är en charm i att smita iväg till bottleshopen stup i kvarten, passera farmen med högsta volym på bilhögtalarna, ligga och sola mitt på dagen mellan mjölkningarna, jobba i soluppgången 04:50, driva in 500 kors-flockar med quadbikes, fira allt som går att fira, swipea på det extremt dåliga utbudet på tinder och planera nästa tripp in till "town". Det har varit slitigt och tungt men otrligt givande. Jag har gjort mitt bästa här, verkligen provat på något jag aldrig någonsin kunde föreställa mig att göra och gjort det med pride.

Även om det varit bra allt som allt känner mig mer än redo att flytta upp till stora staden igen!

Drive thru bottleshop // kaffe på Mono

På lediga dagar på stranden // Candice

Filmat massvis med min Go-Pro // Meelup Beach

Lunch på The Goose // Chefen kom in med ett pack med öl till oss (JAPP jag har lärt mig dricka öl)

-- // Ledig dag

Yallingup 30 min från Busselton // Candica & Jag på The goose

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Ännu en lunchrast på Mono, hehe_1 // Ännu en avotost till frukost, hehe_2
Torsdag idag och ledig! Igår var det 1:a December så vi bokade idag av så vi kunde fira att Sober October var över. Jag måste ändå säga att det inte var så svårt. Eftersom vi är lediga olika dagar på veckan och jobbat så pass mycket så har det aldrig varit ett "perfekt tillfälle" för ett glas vin eller en öl som det är när man kommer hem från jobbet en fredagkväll hemma. Igår efter jobbet hade vår chef här på gården bjudit över de anställda till ett förråd där de hade köpt öl, cider och vin och bakat piroger och pizza. Efter ett par timmar där åkte vi hem, duchade efter jobbet och drack vin och åt crackers hemma.
Imorse städade jag huset, rummet, tvättade kläder, bilen och sånt tråkigt. Precis ätit lunch och ska göra mig iordning för om en timma ska jag och Candice åka in till The Goose i Busselton för att dricka lite bubbel i solen och sedan äta Burgare ute till middag. Fira att det är November och en ledig dag. På lördag kommer även min värdfamilj från när jag var Au Pair ner och hälsar på mig på farmen så jag ska visa runt, kalvarna, hur mjölkningen går till och äta lunch inne i Busselton. Ser fram emot det! Annars så mår jag bra. Jobbar cirka 60 timmar denna vecka så känner mig väldigt sliten i kroppen, men jag har drygt tre veckor kvar så ska försöka ta vara på tiden här så mycket som möjligt innan jag flyttar upp till storstaden igen.

Likes

Comments

1. Solnedgång utanför vårt hus. Vår housemate älskar plantor och att pyssla i trädgården när han är ledig så vårt hus har lätt den finaste trädgården av alla hus här. Wifi kostar honom 90 dollar i månaden, vilket är ca 570 kronor men istället för pengar vill han att vi köper honom en fin planta en gång i månaden som han kan sätta runt huset.

2. Jag och Candice på utflykt i Yallingup. På våra lediga dagar lagar vi oftast storkok matlådor och åker oftast iväg på utflykter.

3. Hämtar kossorna i Hagen. Alltså jag ÄLSKAR att vara "herd-person", alltså den som hämtar kosstorna, öppnar grindar, kollar vatten i hagarna, ser till att korna är inne i tid, kommer tillbaka till hagarna osv. Är det 2 dagar i veckan nu och mjölkar resten.

4. Standard lunchrast: åker in till Busselton med Cancie och dricker STOR Soya-latte. Har favoritfiker MONO med bra kaffe och mysig inredning. Nu är flockarna större igen så vi har ca 5 timmar rast: standard är åker hem, dushar, äter, napar och sedan in och dricker kaffe. haha.

5. En annan lunch: tacowrap

Idag är det torsdag och jag, Amanda och Candice på farmen är lediga idag och imorgon. Vädret är inte det bästa idag så jag ska städa rummet, tvätta, rensa bilder på mobilen, handla, laga mat och sånt man behöver göra. Sedan ikväll ska vi ut och äta middag på The Firestation som är en rätt najs restaurang/bar i Busselton. Vi är lediga imorgon med så om vädret är bra ska vi åka iväg och hitta på något. Bunburry som är en annan, lite större stad, ligger knapp en timma med bil härifrån så antagligen dit för shopping och fika eller om det är är bra har vi kollat på att åka Zip-line, vilket är som en lång gunga man åker mellan träd på ett rep. Vi får se helt enkelt.

Nu är även Nya Zeeland med älskade Petra. Flyg dit, Kiwi-bussarna och Flyg till Sydney för oss båda. Kommer möta mamma och pappa på östkusten i Australien också och kommer även flytta in hos Linnea drygt en månad när jag kommer upp till Perth igen efter farmwork. Är så glad just nu, känns som allt kommer lösa sig så bra:):)

Likes

Comments

Ni vet när man kommer till en punkt i livet när man bara vill stanna tiden och njuta. Njuta av där man är för att man är just det - lycklig. Det kan låta klychigt men fasen vad jag är lycklig i dethär landet. Jag mår och framförallt; jag lever.

Jag hade funderat på att göra farmjobb för ett till års visum i några månader tills jag träffade två svenskar på krogen som i princip serverade mig ett farmjobb, 2.5 timmar från Perth. Jag fick köpa deras bil för ett bra pris och farmen hade en bra chef och flera svenska anställda där. Från ett "LÄTT ATT JAG TAR ÖVER JOBBET EFTER ER FETT NAJS" på fyllan till att jag satt där i min första egna bil, påväg till något helt nytt, helt främmande för att jobba för att få stanna i detta land ännu ett år på samma villkor som nu.

Första veckorna mådde jag inte särskilt bra. Jag hade alltså hamnat på en farm med 1300 kossor som ska mjölkas varje dag? Det luktade illa, jag gick upp 03:30 varje morgon, 11 timmars fysiskt arbete per dag och med andra anställda som njöt av att se oss nya (jag, Jennie, Cancide) slita och jävlades med att höja hastigheten på mjölkplattformen, klaga, snacka skit, sprida rykten osv. Jag hade ingen särskilt aptit första veckorna, mådde mest illa och undrade om det är värt att vara här i 3 månader för ett till års visum. Varför stannade jag inte bara i Perth och gjorde det mesta av tiden? Varför gör jag ens dethär? Ska jag bara ge upp eller faktiskt ge det en chans? Det var väldigt mycket tankar som snurrade i huvudet. Dessutom var det väldigt kyligt, husen i Australien är inte alls isolerade, vilket gör att det blir väldigt kyligt under vintermånaderna. Vi sov med underställ, hällde upp kannor med kokande vatten att doppa händerna i på jobbet, huttrade framför värmefläkten i vardagsrummet på morgonen innan jobbet och på kvällarna när vi kom hem.

Två veckor senare när det började gå bättre blir jag nersparkad av en ko. Dagen efter det får jag ett järnrör slaget i huvudet och ansiktet. Dagen efter åkte vi up till Perth över två dagar för att komma bort. I bilen på resan upp satt och och Jennie och grät i framsäterna. Fy i helvete vad skit dethär är. Vad gör vi ens här?

När vi kom tillbaka till farmen bestämde vi oss jag, Jennie och Candice att nä nu får det vara nog. Vi ska ha kul här, vi ska trivas. Jennie hade bara ett par veckor kvar men jag och Candice ska minsann göra det bästa av tiden. En ny svensk tjej, Amanda, kom ner till lilla farmfamiljen i samma veva som har precis samma inställning - hon vill trivas. Vi hittade på sakerna på lunchrasterna, åker in och fikar, går ut och äter middagar, åker på roadtrips, har filmkvällar, ätet popcorn och sleepovers. Vi tar ingen skit på jobbet, när de andra anställda som jobbat här hela sina liv ger skit ger vi mer tillbaka. När de höjer plattformen för att jävlar skruver vi tillbaka och sänker till rätt hastighet så korna bli ordentligt urmjölkade. Jag går till chefen och ber om andra uppgifter och får bli "herd-person", vilket innebär att jag får köra runt med fyrhjulng bakom flockarna, ensam ansvara för att de kommer in i ladugården i tid, stänga grindar och kolla vatten i hagarna. Jag tycker det är förbannat kul. Chefen är helt fine med att vi tar ledigt samma dagar och kan åka på utflykter runt omkring, det finns massa saker att göra häromkring.

Dessutom gör jag Sober-October med min housemate Candice. Jag äter väldigt bra, dricker ingen alkohol alls under oktober, bestämt mig för att fokusera på farmjobbet under oktober månad för att faktiskt få ut så mycket som möjligt av min upplevelse här också och vips kom mer ansvar och en löneförhöjning. Det känns som jag tagit en pause från riktiga livet. Jag jobbar, läser böcker, kollar på film, vill vi ha lite mer civilisation åker vi in till Busselton, annars kollar serier, äter choklad och jobbar mer. Att jobba med djur är rätt avslappnansde också på ett sätt. Använder knappt smink här heller och rullar igenom podcast efter podast och hittar mig själv allt mer. Jag tror jag behövde dethär. Det känns som en recover efter Bali och recharcge inför allt som kommer efter - en vardag i Peth och sedan ut och resa i Nya Zeland med Petra. Tack livet för det.

Likes

Comments

Dethär är mitt bästa inköp på resan och min värdefullaste ägodel jag har. I mars bestämde jag mig för att börja skriva dagbok och jag är så TACKSAM att jag började så pass tidigt ändå. Här är hela min resa, utan filter. Alla tankar, känslor, historier, roliga som jobbiga, allt har åkt ner i denhär lilla boken. Skulle jag välja att tappa bort min telefon eller min dagbok skulle jag välja telefonen. Denhär boken är verkligen allt.

Idag är en sån dag jag bara behöver få komma iväg lite. Då åker jag till Mono, mitt favoritcafe I Busselton och skriver av mig och sen är det bra. Just nu gör jag FarmWork på en mjölkfarm två och en halv timme från Perth. För att få ett till års visum att jobba i Australien måsten man ha jobbat 3 månader, eller 88 dagar för att vara exakt på en farm. De flesta åker till Queensland och plockat frukt mitt ute i ingenstans men som tur var träffade jag två Svenskar på krogen i Perth som jag tagit över deras farmjobb efter dem. Är glad att jag får jobba med djur och kan åka till Perth på mina lediga dagar.

Just nu är flockarna rätt små så är ledig mellan 08-14 på dagarna, vilket innebär att jag har gått om tid att göra annat. Har varit på farmen i över en månad och det är med väldigt blandade käslor jag tar mig igenom dagarna. I början var det lite av en chock med jobbtiderna (börjar 4:15) och jobbade då 11h per dag första veckorna när flockarna var större. Hade oflyt i början också och blev både nedsparkad av en ko som skulle separeras från sin flock och fick ett järnrör i ansiktet/huvudet. Nu är en lugn period och jag har tid och energi att njuta lite också. Jag börjar gilla det, mer och mer. Det är en charm i att vara här, lugnet. Men jag längtar till jag är tillbaka i Perth igen och det är mindre än 2 månader dit. Det fixar jag!

Likes

Comments

Den 24:e Juli till 14 Augusti reste jag runt på Bali. Jag mött upp min svenska kompis Isabelle på Lapoint Surfcamp i Canggu där vi bokat surfcamp i en vecka. Hade en asbra vecka på Lapoint, bodde med Isabelle och 2 andra gulliga tjejer: en från Norge och en från Finland. Kan väl nu i efterhand inte kalla mig surfproffs direkt haha men lärde mig att stå upp och göra några svängar - något jag definitivt kommer att ta upp och bli bättre på i Australien. Har lärt mig grunderna men sedan är det ut i vattnet och öva som gäller. Får inte glömma att vi hade så kul där också: åt middagar tillsammans, hela lägret gick ut, spelade volleyboll, yogade, åt frukostnuffe, chillade vid poolen och hade det bra. Det bästa med lägret var nog också allt folk vi träffade, mest scandinavier.

I slutet på veckan bestämde vi 10 personer från campet att vi skulle hyra en villa tillsammans på Gilli-öarna och så blev det. Vi åkte dit och på Gili jag lärde mig dyka bland annat. Tog ett PADI Open Water diving certifikate på en tre-dagarskurs. På 18 meters djup såg jag bland annat clownfiskar, hajar, sköldpaddor, doris-fiskar korallrev och massa andra häftiga djur. Har man möjlighet kan jag verkligen rekommendera att dyka, det var höjdpunkten på min Bali-resa, så häftig känsla.

Fyra dagar på Gilli senare åkte vi vidare till ön Lombok - nu var det jag, Isabelle och 3 till tjejer. Vi åkte till en rosa strand, bodde i en fin villa med pool, besökte vattenfall och åt gott. 3 dagar senare vidare till Sanur för att åka till Nusa Penida - en fin ö som många missar. Var där på en dagstripp och såg fina klippor, stränder och åt Nasi Goreng och fotade massa. Sista dagarna på Bali spenderade jag och Isabelle i Uluwatu där vi båda önskade att vi var längre. Riktigt surfparadis, mycket moppar, frukostställen, trevligt folk och en hel del surferdudes från Australien och Nya Zeeland.Sammanfattning: Smoothiebowls, surf, dykning, sol, träning, skratt, alkohol, bad, hitta-nemo, kackelackor, blått vatten, billigt som få, moppe, surf igen,

Här kommer bilder

Likes

Comments

En sak som jag verkligen (läs verkligen) lärt mig sedan jag kom hit är att leva i nuet. Vanligtvis har jag ofta känslan att jag vill bort från saker. Jag räknar till helgen på vardagarna, jag drömmer att jag vill iväg, planerar och tänker att "just då" ska jag göra dethär jag alltid velat eller önskat. Just nu är jag mitt uppe i allt och måste stanna till och bara ta in allt. Jag har lärt mig att oavsett hur mycket man planerar för framtiden, omständigheter och saker så blir det aldrig som man tänkt sig och när det blir som man tänkt sig så blir det sällan bra. Livet är fullt av vändningar och du kan aldrig veta vilken person du kommer att träffa som kommer att inspirera och få dina tankar på annat. Jag har nästan alltid en plan för saker men aldrig blir det som man tänkt sig så egentligen bör en bara sluta planera helt. Egentligen borde en bara sätta upp mål för "dethär vill jag göra" eller "dethär vill jag åstakomma" så får man ta det utifrån det och när det passar. Jag var tillexempel helt säker på att jag måste börja plugga direkt efter gymnasiet. Sedan var jag säker på att jag kan ta max 1 års sabbatsår att fundera på vad jag vill bli men sedan måste jag börja senast. Nu känner jag mest att nää jag måste hitta det jag brinner för och göra allt jag vill göra medan jag är ung. Tänk att du aldrig vet vem du kommer träffa, vilka som kommer att påverka och inspirera dig till att göra just dina val. Du möter så många människor varje dag med olika ideer och planer som du aldrig vet hur mycket eller lite det kommer att påverka just dig, din ideer, dina värderingar och beslut.

Likes

Comments

Nu har jag inte skrivit på över en månad igen, tänker att jag borde men sedan kommer saker emellan. Hur som helst så mår jag bra. Har kommit in i allt ordentligt och blir mer och mer kär i denna fantastiska stad för varje dag som går. I början var allt nytt och häftigt, sedan tyckte jag att Perth var ganska litet men nu har jag förstått charmen i denna stad. Det finns allt här - barer, shopping, cafeer, klubbar, brunchställen, prommenadslingor, parker, utsiktsplatser - allt det som behövs. Perth är tydligen den stad med flest soltimmar i hela världen och det märks. Fick höra att Maj-September är riktigt kallt och ruggigt men den uppfattningen har jag inte alls fått. Det är soligt i princip varje dag och varmt som svensk sommar dagtid. På kvällar, nätter och morgonen är det kyligt men tar man på sig en jacka så är det lugnt.

Själva Au Pairandet går bra. Det tog mig nog 3-4 månader att komma in i allt ordentligt, få grepp om staden, parker, rutiner, skola, tider, lära känna tjejerna på riktigt, se vad som ska göras och känna sig trygg i det. Den 24 Juli är det dags för mig att resa vidare - till Bali för en veckas surfcamp med Isabelle - en svensk tjej, och sedan ska vi resa runt på Bali ett par veckor. Sedan kommer jag tillbaka till Perth och hjälper familjen när båda föräldrarna är på jobb och sedan är inte helt bestämt vad som händer. Jag letar just nu efter jobb på hästgård för ett till års Visum, annars vet jag inte - tar det som det kommer. Inget blir någonsin som planerat har jag lär mig sedan jag kom hit. Och med hela Au Pairandet kan bara säga att jag är så tacksam för den familj jag hamnat i. Har inte kunna tänka mig en mysigare värdfamilj och underbara tjejer. Jag är tacksam att de släppt in mig så bra, är engagerade, intresserade, vill väl och öppna. Att bo med svensk familj har både sina för och nackdelar, jag utvecklar inte engelskan lika mycket som om jag bodde i en Australiensisk familj men samtidigt känns det väldigt hemma med svenskt och det är mycket lättare att prata om något är jobbigt, problem, råd och att det känns mer hemma eftersom vi har samma "bakgrund".

Förra veckan lämnade Emma efter 3 månader här vilket känns väldigt tråkigt. Emma var Au Pair till en familjevän och under tiden hängde vi i princip varje helg, gick ut, åt frukostar och hängde på stranden. Måndagar hade vi playdates med barnen så vi åkte till parker, grillade och så. De känns tråkigt men ett farväl är inte ett farväl för alltid. Emma flyttar till stockholm i sommar så vi ses hemma sedan men det var ett känslosamt hejdå. Har även hängt mycket med en norsk Au Pair Lovise som är supermysig. Hon bor 10-15 minuter med bil bort så vi har umgåtts på kvällar och på helger med Emma. Lovise åker inom några veckor så det bli ännu ett farväl. Det är sorgligt med alla som lämnar men så är det när man är iväg, människor kommer och går och man vet inte när man ses nästa gång. Jag umgås fortfarande mest med Linnea som faktiskt var en av mina första vänner här i Perth. Hon kommer lämna i mitten på Juni för att spendera sommaren i Sverige och sedan komma tillbaka till Perth i höst. Jag vet inte om jag är kvar i Perth i höst men vi har 2 veckor kvar tillsammans här iallafall så ska ta vara på dem ordentligt!

måndag kommer Mamma hit och hälsar på!!!!! Jag kan inte riktigt förstå det själv för det bestämdes med rätt kort varsel. Det var lite oklart med semestrar, biljetter men det gick att lösa så i 12 dagar kommer hon bo här med mig i Grannyflaten och få se hur jag haft det, träffa min värdfamilj här och tjejerna. Jag har skrivit en lista på allt jag vill visa henne, och hon har planerat en massa hemifrån. 12 dagar kommer gå snabbt så det är bra att ha planerat upp ordentligt innan så inget missas. Jag är mest glad att hon får träffa en värdfamilj under tiden jag är här. även om vi kan ses i Sverige så är det inte samma sak som att få se hur det faktiskt är här. Lite synd att det inte är under sommaren här men å andra sidan är det behagligare att turista när det är lite svalare i luften än när det är 40 grader och sol.

Här är lite vad jag gjort sedan sist:

- Stranden. Hängt massa på stranden på helgerna

- Spenderat mycket tid med tjejerna. Gjort film, bakat, åkt till karate, stranden, parker, prommenerat, åkt scooter, målat, ritat, pysslat, byggt hus av kartonger, skjutsat, börjar på gymnastik, räknat matte, klappat kaniner

- Kollar soluppgången i Kingspark

- Ätit bruncher. Mitt absolut största helgnöje här är att bruncha Avocadomackor helt klart

- Prommenerat längst vattnet. Både havet och floden.

- Sunday Session: man börjar dricka vid 14-15, redo för klubb vid 19 och färdigt vid 22. Som en vanligt utgång men mycket tidigare och bara på söndagar, väldigt poppis här.

- Varit på Gig och barer

- Umgåtts med andra människor från olika delar av världen (inte bara svenskar): finland, tyskland, usa, norge, kanada, italien, england, danmark.

- Vin och chark-kväö, båda åkt ner till Fremantle och hemma i grannyflaten


Likes

Comments

Från förra torsdagen med Linnea. Min värdfamilj åt middag på Ikea och jag åkte ner till Grill i Fremantle för middag med denna. På vissa restauranger har de något som kalla BYO = Bring Your Own. Det innebär att man tar med sig en egen flaska vin till resturangen så serverar de vinet för 5 dollar. Riktigt värt. Efter gick vi till en bar/restaurang i närheten som heter Bread In Common där Linneas kille jobbar för drinkar och ännu mera vin. Hade verkligen en bra kväll, mår så bra av att komma iväg även på vardagskvällar, annars blir man lätt bekväm och låter vardagen gå.

Likes

Comments

Fem bilder från senaste dagarna/veckan.

I lördags var jag i stan med en Svensk och köpte glass. En med passionsfrukt och en hasselnöt. Gick sedan till hem till Emma, för att hänga lite innan två till Svenska Au Pairer kom dit för att dricka vin och chark. Hade inte tänkt att dricka men fick feeling och slutade med att hela flaskan rödtjut gick ner. Vädigt mysig kväll! I söndags bakishände jag och Emma på stranden vid City Beach. Åkte förbi donken på en drive thru påväg dit och hade en väldigt slö dag på stranden.

Imorgon är det långfredag och jag har långhelg fram till tisdag! Jag och Emma ska iväg på en roadtripp Norrut med övernattnig. Först förbi affären för att handla snacks, middag, mat och sånt och sedan inte planera allt för mycket utan ta allt som det kommer. Har minst tre stopp: Yanchep Nationalpark (där kan man klappa känguru och koalor), Pinnacles (häftiga klippor i öken), Lancellin (sanddyna, strand och man kan göra sandboarding där). Ska verkligen bli så najs ser fram emot det.

Likes

Comments