En sak som jag verkligen (läs verkligen) lärt mig sedan jag kom hit är att leva i nuet. Vanligtvis har jag ofta känslan att jag vill bort från saker. Jag räknar till helgen på vardagarna, jag drömmer att jag vill iväg, planerar och tänker att "just då" ska jag göra dethär jag alltid velat eller önskat. Just nu är jag mitt uppe i allt och måste stanna till och bara ta in allt. Jag har lärt mig att oavsett hur mycket man planerar för framtiden, omständigheter och saker så blir det aldrig som man tänkt sig och när det blir som man tänkt sig så blir det sällan bra. Livet är fullt av vändningar och du kan aldrig veta vilken person du kommer att träffa som kommer att inspirera och få dina tankar på annat. Jag har nästan alltid en plan för saker men aldrig blir det som man tänkt sig så egentligen bör en bara sluta planera helt. Egentligen borde en bara sätta upp mål för "dethär vill jag göra" eller "dethär vill jag åstakomma" så får man ta det utifrån det och när det passar. Jag var tillexempel helt säker på att jag måste börja plugga direkt efter gymnasiet. Sedan var jag säker på att jag kan ta max 1 års sabbatsår att fundera på vad jag vill bli men sedan måste jag börja senast. Nu känner jag mest att nää jag måste hitta det jag brinner för och göra allt jag vill göra medan jag är ung. Tänk att du aldrig vet vem du kommer träffa, vilka som kommer att påverka och inspirera dig till att göra just dina val. Du möter så många människor varje dag med olika ideer och planer som du aldrig vet hur mycket eller lite det kommer att påverka just dig, din ideer, dina värderingar och beslut.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Nu har jag inte skrivit på över en månad igen, tänker att jag borde men sedan kommer saker emellan. Hur som helst så mår jag bra. Har kommit in i allt ordentligt och blir mer och mer kär i denna fantastiska stad för varje dag som går. I början var allt nytt och häftigt, sedan tyckte jag att Perth var ganska litet men nu har jag förstått charmen i denna stad. Det finns allt här - barer, shopping, cafeer, klubbar, brunchställen, prommenadslingor, parker, utsiktsplatser - allt det som behövs. Perth är tydligen den stad med flest soltimmar i hela världen och det märks. Fick höra att Maj-September är riktigt kallt och ruggigt men den uppfattningen har jag inte alls fått. Det är soligt i princip varje dag och varmt som svensk sommar dagtid. På kvällar, nätter och morgonen är det kyligt men tar man på sig en jacka så är det lugnt.

Själva Au Pairandet går bra. Det tog mig nog 3-4 månader att komma in i allt ordentligt, få grepp om staden, parker, rutiner, skola, tider, lära känna tjejerna på riktigt, se vad som ska göras och känna sig trygg i det. Den 24 Juli är det dags för mig att resa vidare - till Bali för en veckas surfcamp med Isabelle - en svensk tjej, och sedan ska vi resa runt på Bali ett par veckor. Sedan kommer jag tillbaka till Perth och hjälper familjen när båda föräldrarna är på jobb och sedan är inte helt bestämt vad som händer. Jag letar just nu efter jobb på hästgård för ett till års Visum, annars vet jag inte - tar det som det kommer. Inget blir någonsin som planerat har jag lär mig sedan jag kom hit. Och med hela Au Pairandet kan bara säga att jag är så tacksam för den familj jag hamnat i. Har inte kunna tänka mig en mysigare värdfamilj och underbara tjejer. Jag är tacksam att de släppt in mig så bra, är engagerade, intresserade, vill väl och öppna. Att bo med svensk familj har både sina för och nackdelar, jag utvecklar inte engelskan lika mycket som om jag bodde i en Australiensisk familj men samtidigt känns det väldigt hemma med svenskt och det är mycket lättare att prata om något är jobbigt, problem, råd och att det känns mer hemma eftersom vi har samma "bakgrund".

Förra veckan lämnade Emma efter 3 månader här vilket känns väldigt tråkigt. Emma var Au Pair till en familjevän och under tiden hängde vi i princip varje helg, gick ut, åt frukostar och hängde på stranden. Måndagar hade vi playdates med barnen så vi åkte till parker, grillade och så. De känns tråkigt men ett farväl är inte ett farväl för alltid. Emma flyttar till stockholm i sommar så vi ses hemma sedan men det var ett känslosamt hejdå. Har även hängt mycket med en norsk Au Pair Lovise som är supermysig. Hon bor 10-15 minuter med bil bort så vi har umgåtts på kvällar och på helger med Emma. Lovise åker inom några veckor så det bli ännu ett farväl. Det är sorgligt med alla som lämnar men så är det när man är iväg, människor kommer och går och man vet inte när man ses nästa gång. Jag umgås fortfarande mest med Linnea som faktiskt var en av mina första vänner här i Perth. Hon kommer lämna i mitten på Juni för att spendera sommaren i Sverige och sedan komma tillbaka till Perth i höst. Jag vet inte om jag är kvar i Perth i höst men vi har 2 veckor kvar tillsammans här iallafall så ska ta vara på dem ordentligt!

måndag kommer Mamma hit och hälsar på!!!!! Jag kan inte riktigt förstå det själv för det bestämdes med rätt kort varsel. Det var lite oklart med semestrar, biljetter men det gick att lösa så i 12 dagar kommer hon bo här med mig i Grannyflaten och få se hur jag haft det, träffa min värdfamilj här och tjejerna. Jag har skrivit en lista på allt jag vill visa henne, och hon har planerat en massa hemifrån. 12 dagar kommer gå snabbt så det är bra att ha planerat upp ordentligt innan så inget missas. Jag är mest glad att hon får träffa en värdfamilj under tiden jag är här. även om vi kan ses i Sverige så är det inte samma sak som att få se hur det faktiskt är här. Lite synd att det inte är under sommaren här men å andra sidan är det behagligare att turista när det är lite svalare i luften än när det är 40 grader och sol.

Här är lite vad jag gjort sedan sist:

- Stranden. Hängt massa på stranden på helgerna

- Spenderat mycket tid med tjejerna. Gjort film, bakat, åkt till karate, stranden, parker, prommenerat, åkt scooter, målat, ritat, pysslat, byggt hus av kartonger, skjutsat, börjar på gymnastik, räknat matte, klappat kaniner

- Kollar soluppgången i Kingspark

- Ätit bruncher. Mitt absolut största helgnöje här är att bruncha Avocadomackor helt klart

- Prommenerat längst vattnet. Både havet och floden.

- Sunday Session: man börjar dricka vid 14-15, redo för klubb vid 19 och färdigt vid 22. Som en vanligt utgång men mycket tidigare och bara på söndagar, väldigt poppis här.

- Varit på Gig och barer

- Umgåtts med andra människor från olika delar av världen (inte bara svenskar): finland, tyskland, usa, norge, kanada, italien, england, danmark.

- Vin och chark-kväö, båda åkt ner till Fremantle och hemma i grannyflaten


Likes

Comments

Från förra torsdagen med Linnea. Min värdfamilj åt middag på Ikea och jag åkte ner till Grill i Fremantle för middag med denna. På vissa restauranger har de något som kalla BYO = Bring Your Own. Det innebär att man tar med sig en egen flaska vin till resturangen så serverar de vinet för 5 dollar. Riktigt värt. Efter gick vi till en bar/restaurang i närheten som heter Bread In Common där Linneas kille jobbar för drinkar och ännu mera vin. Hade verkligen en bra kväll, mår så bra av att komma iväg även på vardagskvällar, annars blir man lätt bekväm och låter vardagen gå.

Likes

Comments

Fem bilder från senaste dagarna/veckan.

I lördags var jag i stan med en Svensk och köpte glass. En med passionsfrukt och en hasselnöt. Gick sedan till hem till Emma, för att hänga lite innan två till Svenska Au Pairer kom dit för att dricka vin och chark. Hade inte tänkt att dricka men fick feeling och slutade med att hela flaskan rödtjut gick ner. Vädigt mysig kväll! I söndags bakishände jag och Emma på stranden vid City Beach. Åkte förbi donken på en drive thru påväg dit och hade en väldigt slö dag på stranden.

Imorgon är det långfredag och jag har långhelg fram till tisdag! Jag och Emma ska iväg på en roadtripp Norrut med övernattnig. Först förbi affären för att handla snacks, middag, mat och sånt och sedan inte planera allt för mycket utan ta allt som det kommer. Har minst tre stopp: Yanchep Nationalpark (där kan man klappa känguru och koalor), Pinnacles (häftiga klippor i öken), Lancellin (sanddyna, strand och man kan göra sandboarding där). Ska verkligen bli så najs ser fram emot det.

Likes

Comments

Båda föräldrarna har varit borta på jobb tisdag morgon till torsdag natt, vilket betyder att jag är ensam med tjejerna. Det är desstom lov just nu så jag har varit med dem hela dagarna. I Australien har man 4 lov per år, ett långt "sommarlov" på två månader som är december-februari, och sedan 2 veckors lov efter varje termin. Tjejerna började den nya terminen 3:e februari och nu under påsken är första terminen avklarad och de har sin första lov-vecka i sina nya klasser.

Första dagen, tisdag hade jag en heldag på AQWA Western Australia med tjejerna. Det är ett jättestort akvarium med olika fiskar, hajar, sjöstjärnor, film, pysselhörna och så vidare. Det finns AQWA i Sydney, Melbourne och i fler städer och varje Aqua representerar fiskar, korallrec osv som finns i just den delen av landet. Denna AQWA är alltså för hela västkusten i princip. Vi hade verkligen en jättebra dag där, tjejerna fick göra "mermaid-kransar", kolla på en show med mermaids (sjöjungfru), hålla i sjöstjärnor och sjögurkor och åka in i en tunnel där fiskarna simmade runt om en. På eftermiddagen tog vi fika på cafeet och de fick en juice och dela på muffins och jag tog en latte. Sedan åkte vi hem, gjorde hamburgare och kollade på tv innan läggdags. Vi facetimede med min värdmamma också, Hon frågade tjejerna vad som varit bäst på Aqua: "Mamma Mamma, we had a JUUUIIICCCEEEEE". Haha, så söta. I vanliga fall dricker de inte juice så det var det absolut bästa med Aqwa. haha.


I onsdags packade vi med pannkakor till lunch och åkte till Vulkan-parken som ligger 30 min bil från oss för att hänga med Emma och ett av hennes värdbarn. Vi fikade, hade picknick och solade. Efter skiljdes vi åt för att handla och och sedan åka till Stora tjejens karate.


Idag är tjejerna på en lov-aktivitet från 9-16 så vi gjorde oss iordning imorse, jag skjutsade dit dem och sprang sedan en runda längs med vattnet innan jag åkte hem och städade huset. Har precis ätit en omelett till lunch och ska ta en dusch, göra lite research om helgen (ska nämligen på roadtrip) och sedan åka och hämta tjejerna.

Även om det är mycket mer jobb att vara hemma helt själv med dem så går det också lättare på ett sätt. Barnen är väldigt nära sina föräldrar och det gör att det kan vara svårt att tillexempel klä på sig, laga frukost osv när de är hemma för att de vill att "pappa ska göra min frukost", eller helst visa föräldrarna något. Nu när vi varit själva tilsammans bondar man på helt annat sätt och de vet att det är jag som bestämmer, lyssnar bättre och pladdrar på om allt möjligt.

Varje dag har tjejerna frågat "Hur är det att vara en gown-up?" "I can't wait to be a grown up" osv. Kommer ihåg när man själv var ett barn och allt man ville var att få vara vuxen. Jag frågade den stora tjejen vad hon skulle göra om hon fick vara grown up en dag och då sa hon "äta godis hela dagen". Vad skulle du mer vilja göra frågade jag. "Gå på mitt rum och läsa en bok". Men Lilly, det kan du ju göra nu om du vill sa jag. "Hmm... Jaaaa. Juste.. det kan jag ju. Fast jag vill fortfarande vara en grown up för det är mycket coolare" sa hon då. Så himla gullig<3

Likes

Comments

Såhär ser minihuset eller "Granny Flaten" ut. Bredvid sängen finns ett badrum med dusch, toalett och hyllor som jag glömde fota. Varför de har ett litet hus på tomten beror på att när Grannysarna är på besök kan de bo här nere utan att vara upp och röja allt för mycket i huset. Två månader per år brukar de komma över så då bor de här nere, resten av tiden är det Au Pairens lilla hus.

Det känns väldigt lyxigt att ha sitt egna. Här finns det jag behöver - badrum, säng, TV, induktionshäll, tallrikar, bestick, glas, kylskåp, frys, skafferi, brödrost, vattenkokare, diskho osv. Utomhus finns även en gasolgrill, altan och bord med stolar. Jag tycker framförallt det är skönt på helger om jag har vänner över eller när man klampar in efter en utekväll att inte råka väcka någon eller så. Jag flyttade in här förra tisdagen och har fått ordning på allt nu med kläder, badrum och sånt.

Likes

Comments

Här äter jag frukost utanför mitt lilla minihus. Jag ska berätta mer som det i separat inlägg

En kväll åkte jag ner till tjejerna i South Beach som hade bakat kladdkaka. Så jäkla svenskt med kladdkaka och vispgrädde. GOTT

Inveg första kvällen i huset med Linnea och rödvin. Mycket bra kombo

Varit på långpromenad med Lillan i barnbvagnen efter att ha lämnat stora tjejen på skolan

Var på Scarborough beach en heldag med Emma.

Bakisfrukost under citronträdet utanför huset.

Film och popcornkväll med Felicia och Matilda:-)

Värlens bästa LINNEA fyllde 21 igår!!! Vi började på eftermiddaggen med att äta massa snacks, choklad, chips och dricka bubbel i en park i Fremantle. Sedan mötte vi upp resten på ett italienskt ställe i stan med magisk pasta. Sedan åkte vi till en bar där hennes killa Caleb spelade. Så bra!

Gick prommis längs med stranden i Cottesloe med Linnea i onsdags och åt denhär acain till lunch. MUMMSSSS

Hade inflyttningsfest i Grannyflaten förra helgen. 6 Svenska tjejer blev vi som åt och drack gott och sedan stack ut i Fremantle efteråt. 10/10

Likes

Comments

Förra helgen åkte jag från Perth till Melbourne för en långweekend torsdag-söndag. Min klasskompis från Norra, Amanda, bor där sedan november så jag skulle åka och hälsa på henne. Det blev lite missförstånd med datumen så råkade pricka in den helgen hon egentligen skulle till Adelaide på jobbresa men hon kunde åka hem tidigare från den men jag hade ändå 1 dygn själv i Melbourne innan.

Så himla random men en tjej som gillat mina bilder på instagram sedan månader tillbaka har jag sett bor i Mebourne så jag skrev till henne att jag kom dit och hade ett dygn själv så hon mötte upp mig direkt när jag kommit till stan med flygbussen och visade runt, gav massa tips, delade en pizza och visade hur jag skulle göra med kommunaltrafiken osv. SÅ HIMLA GULLIG. Dagen efter gick jag på en guidad turisttur i 3 timmar och sen mötte upp Amanda.


Melbourne är en otroligt egen och unik men ändå västerländsk stad. Den har helt annan karaktär än andra städer i Australien. Utbudet på coola barer och cafeer är otroligt stort och staden kryllar av hipsters. Det finns verkligen en mix av allting och året runt hålls det i festivaler, konserter och evenemang. Samtidigt och det finns höga skyskrapor finns det mysiga parker och är väldigt grönt. Mitt genom staden går Yarra River också, en flod.


Melbourne har väldigt stor vegetarian och vegan kultur. Överallt finns matstånd med vegankost, foodcourts, veganglassar och allt möjligt. Det märks att det är en miljö och medveten stad.

Det jag hann med bland annat

-Åkte upp i skyskrapa. På 55:e våningen fanns en rooftopbar som hette Lui Bar. Så värt att inte åka upp i den kändaste skyskrapan Eureka Tower. Minst lika bra utsikt på en rooftopbar minus alla turister och inträde.

-Gick på Viktoria Market. Enorm söndagsmarknad med mat, ostar, frukt, prylar, kläder - ja allt.

-Strosade runt i Hosier Lane. Grafittiområde som har olika budskap. Feminism, vissa målningar representerade terroristattacken i London för några veckor sedan, feminism för internationella kvinnodagen osv.

- Fikade. Drack massa kaffe. Melbournes kaffekultur ÄGER

-Avocadotoast. Jag och Amanda åt det till både frukost och middag en dag gott mums

- Utgång. Haha den blev inte så lyckad men kan bocka av det på bucketlisten iallafall.

-Åt burgare i Royal Botanic garden och kollade på staden längs med Yarra River

-Gick på 3 timmars turistguide som var gratis så värt!

-Gick in på Viktoria State library i Melbourne WOW. Samma känsla som stadsbiblioteket men mycket vackrare. Melbourne kryllar av studenter och det är en väldigt bra plugg-plats.

-Åkte spårvagn och tåg. Staden ser ut lite som i en 1900-talsfilm

Jag hade gärna velat göra Great Ocean Road men det behöver man minst 2 dagar till och det hade blivit tight. Melbourne har blivit framröstad att vara en av världens bästa städer att bo i - vilket jag kan förstå. Har man möjlighet tycker jag verkligen att man ska åka hit. En väldigt egen stad på många sätt.

Likes

Comments

Nu var det länge sedan igen. Jag har börjat skriva dagbok här så det mest hamnar där och då faller bloggen isär lite. Men jag har haft det bra de senaste dagarna. Föräldrarna har varit på jobb så jag har haft tjejerna helt själv i fyra dagar och det har inneburit ganska mycket jobb. Det är så mycket att tänka på, två små liv som ska ha med sig matsäck, hämtas, lämnar, skjutsas, packa med karatekläder, det ska diskas, lagas mat, tvättas, plockas in och så vidare. Att var mamma är verkligen ett helttidsjobb och så mycket att tänka på hela tiden. Har dock gått väldigt bra, känner hu jag utvecklas själv hela tiden, hittar rutiner som funkar och få lösa problem så gott som det går.

I lördags var min första lediga dag och då åkte jag ner till fremantle för att ta en kaffe med en svensk som precis kommit hit. Efter mötte jag upp Emma så gick vi runt på fremante markets, kollade på gatuföreställning och åkte sedan hem till mig och fikade, chillade och åt lätt middag. Efter åkte jag ner till Matilda i south beach för att göra mig redo för kvällen, vi gick på matmarknaden där och köpte munkar (<33) och mötte sedan Moira för att föra hemma och sticka in till stan. Kvällen får 10/10 bästa utekvällen hittills. Hade styrt upp den lite mer än tidigare gånger, förra helgen blev inte alls lyckat när vi mest stod i kö hela kvällen.

Jag kom hem på söndag morgon och sov hela förmiddagen. Åt lunch och tog mig till Cottesloe för strandhäng med Emma. Perfekt bakishäng. Sedan delade vi pommestallrick och jag drack kaffe innan jag skjutsade henne till tågstationen och vi skiljdes åt. Jag var hemma och vände för att åka tillbaka ner till Fremantle för en kväll med Linnea. Vi köpte burgare, Zuchinipommes och drack rödvin i solnedgången vid Bathers beach. Så HIMLA mysig kväll!! Hoppade av fel station hem sedan så fick gå en kilometer extra, det var desto mindre lyckat.

Nu är det tisdag!! Ikväll skulle jag på utomhusbio men vädret är inte på topp så det blir nog inställt tyvärr. I övermorgon är det inte vilken dag som helst för då bär det av mot MELBOURNE på långweekend!! Kommer att bo hemma hos Amanda som kommer tillbaka till Melbourne efter jobb på fredag em, vilket betyder att jag har ett dygn själv i Melbourne att strosa runt. Jag ska sätta mig ner och kolla upp lite grejer jag vill göra under min lilla minisemester i Melbourne. Innan jag åkte till Australien tyckte jag att Sydney verkade vara den mest staden i OZ som är mest najs men har hört väldigt mycket bra om Melbs så ska bli kul att åka dit. Ska vara bra utbud av mysiga cafeer, pubar, matställen och sånt så jag hoppas på en bra helg med inte allt för dåligt väder. Melbourne är nämligen känt för att vara Australiens blötaste storstad. Jag tar en Uber in till flygplatsen på torsdag morgon och landar på torsdag eftermiddag.:)


Likes

Comments

Jag har inte skrivit så mycket om själva Au Pairandet här borta. Jag har hand om två underbara små tjejer, en på 4 och en på 6 år. Nu har jag varit med i drygt två månader och lärt känna dessa små liv ordentligt. Har märkt hur de litar på mig, berättar och pladdrar på om sina historier, hur de ser på saker och ting, de tycker om att prata men också att fråga och hela tiden lära sig nytt. Så häftigt hur oventande men nyfikna barn kan vara men också ifrågasättande. Och hur så små saker för oss vuxna kan betyda så mycket för barn som man inte förstår varför men förstår hur viktigt det kan vara.


Mamma hade skickat ner ett paket med kläder i början på mars hemifrån som kom igår. Båda tjejerna är helt förtjusta i kläder, deras garderober är fullproppade med klänningar i olika färger och former och de älskar att klä ut sig. Framförallt stortjejen. Dethär med hår tycker hon är väldigt viktigt. Varje morgon får hon välja hur håret ska vara på precis sitt sätt, ibland ska det vara sidofläta, ibland tofs, ibland två som sitter ihop. Det kan man aldrig veta innan. Hur som helst vet jag inte vem som blev mest lycklig när jag fick post, jag eller tjejerna. Vi stack till postkontoret och hämtade ut ett paket med massa av mina favoritkläder i och lite småpresenter som mamma överraskat med till både mig och tjejerna.


Under dagarna jag hade tjejerna helt själv lyxade vi till det med pannkakspicknick i trädgården en kväll. De följde med till affären så köpte vi massa god frukt, grädde, sylt och hade en supermysig picknick<3


På vardagarna går stora tjejen i skolan varje dag och lilltjejen varje tisdag, fredag och varannan onsdag. Det betyder alltså att jag är med henne dagtid 2,5 dagar i veckan (de dagarna utan skola). Vi brukar oftast göra någon utflukt till någon park, stranden, affären för att åka hem och baka eller liknande. Förra veckan åkte vi runt på gratisbussarna nere i fremantle, gick in i vintagebutiker och tog en kaffe på Arts Centrer i fremantle. Hon fick en lite babychino som är som varm mjölk.

Här har vi knäppisarna!! Den blåa burken stortjejen håller upp vet ni vad det är? Ett ruttet plommon. Denna burk hade varit borta en vecka och ingen visste var den var förrän vi hittade den i skoväskan med ett ruttet möjligt plommon som stank riktigt riktigt illa. Tjejerna började skratta och flamsta och sprang och hämtade klänypor och satte på näsan och hämtade en till mig med och förklarade att "Pernilla you have to take this on your näsa because det stinker verkligen like skit". Så himla söta.

Här är en till grej: när vi hade hamburgerfest här (om ni minns) hade jag som uppgift att handla. Jag och min värdpappa brukar skratta åt när jag skulle beställa hamburgarna och gubben bakom köttdisken inte förstod att jag skulle beställa 14 hamburgare. Jag fick ca 8 gånger (överdriver ej) bokstavera "I SAID FOURTHEEEEN BURGERS". stortjejen har snappat upp dethär och brukar springa runt och säga "Fourtheeeen burgeeeers" så i skolan skulle de göra meningar av olika verb. Såklart skulle hon skriva såhär. haha. tokunge!!

Likes

Comments