Contains affiliate links

När man tänker på livsmedelsproduktion är det naturligt att föreställa sig stora fält, åkrar, skogar och fruktträdgårdar. Men de flesta människor på denna planet bor ju faktiskt i urbana miljöer, så hur kan produktionen tillämpas i våra städer? Det finns faktiskt många tekniker som gör det möjligt för stadsbor att odla mat genom permakulturens principer.

Våra fönster. Glaset är mycket bra för att få solljus och värme som du kan använda genom att på ett traditionellt sätt t ex ställa dit fönsterlådor eller torna upp återvinnings petflaskor. Du kan odla alla typer av örter i fönsterlådor, och till och med mindre frukter och grönsaker som tomater och sallad.

Våra balkonger. Höga bostadshus kommer inte ofta med mycket uteutrymme. En plats där det kan vara tillgängligt är dock på balkongen. Observera vindmönstret på styrkan och riktningen för hur solen skiner över din balkong, vilka områden förblir permanent i skugga och vilka som får mycket sol, hur mycket regn som tränger in i balkongen.

Det finns många arter som kan odlas i krukor på balkonger. Tomater och bönor kommer att klättra mot solljus. Rotfrukter som potatis och rädisor är också möjliga. Lövgröna grönsaker som kål och broccoli är mycket anpassningsbara till krukväxter. Salladsgrönsaker och örter ger dig de snabbaste belöningarna. Du kan också överväga att ha ett litet citrusträd om du har tillräckligt med sol och att den skyddas mot starka vindar. Få ut det mesta av balkongens höjd genom att sätta upp korgar där du kan odla frukter som jordgubbar. Du måste se till att du håller jorden välfylld med organiskt material, men du kan öva kompostering i liten skala med matavfall från ditt kök med bokashi kompost.

Grönskande tak. Den andra platsen i lägenhetsbyggnaden som kan ge växande utrymme är på taket. Dräneringen skall säkerställas och att byggnadens konstruktion är robust nog för att ta extra vikt. Efter samtycke av grannar eller hyresvärd kan man bygga trädgårdsbäddar och plantera i krukor. Idealiska sorter som trivs med mycket direkt solljus är bl a söt majs, kål, aubergine, sallad och tomater. Var bara medveten om potentiellt höga vindar och försök att mildra deras destruktiva påverkan. Fat för att samla regnvatten är också en bra idé så att du inte använder vattenkranen för att bevattna.

Du kan också överväga att ha en eller flera bikupor på taket. Bin är mycket skickliga på att hitta källor till mat och kan trivas i stadsmässiga miljöer. Om det finns mat tillgängligt för bina i närheten så kommer bina att vara avgörande för att pollinera dina grödor.

Att bli involverad i en gemensam trädgårdsodling är ett bra sätt att träna permakultur och koppla med andra likasinnade trädgårdsmästare. Många städer har initiativ som förvandlar eller utnyttjar mark till livskraftiga tomter för att odla mat. Din kommun kan berätta om initiativ i ditt område, och om det inte finns någon så ansök om att få påbörja en trädgård.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Contains affiliate links

Denna beundransvärda växt med stora håriga gröna blad och med små klockformade blommor. Vallörten bär en mängd olika fördelar. Den växer snabbt. Den har ett brett utbud av viktiga kemiska element och mineraler som den lägger till i jorden. Kiseldioxid, magnesium, kalcium, järn och kalium. Bäst av allt är att den är laddad med kväve, det viktigaste kemiska elementet i all växttillväxt. Den tillför kvävet i jorden där andra växters rötter kan komma åt den för vidare utveckling. Den mängden element som vallörten levererar så blir den lämpligt som gödsling runt nästan alla växter, särskilt gynnsamt för grönsak- och fruktarter som sannolikt kommer att utgöra en majoritet av plantlivet på en permakulturodling..

Näringsämnena i vallörten och dess snabba sammansättning gör det till ett perfekt komplement till komposthögen, speciellt om du har en kvävefattig kompostering. De höga kvävehalterna tjänar till att aktivera komposten och hjälper till att bryta ner materialet snabbare  vilket är särskilt användbart om du har mycket brunt, torrt kvävefattigt material i komposten som torra grenar, löv, halm och torrt gräs. 

Vid plantering av plantor av frön från andra växter kan det vara väldigt fördelaktigt att lägga till nystrimlade vallörtsblad i planteringshålet. Bladen bryts ner snabbt, vilket ger växterna en stor dos av näringsämnen för att hjälpa dem att etablera sig, särskilt användbart för stressade eller skadade växter eftersom det ger dem rehabiliterande näringsämnen. Vallörten har en stor svart rot som tränger djupt ner i marken. Detta gör det möjligt för växten att få tillgång till näringsämnen i jorden som ligger utanför räckhåll för grundare växter. Den ger sen dessa näringsämnen upp till markytan, vilket gör det växande området näringsrikare. Dessa extra näringsämnen återförs också till jorden. Djuprötterna från vallörtplantorna förbättrar också markens struktur. De ger kanaler genom vilket fukt och luft kan cirkulera och en bättre miljö för jordorganismer som i sin tur sönderdelar de blad som faller eller tas ner i jorden.

Bin lockas lätt till blommiga blommor, så växten kan vara användbar för att attrahera dessa fördelaktiga insekter till din trädgård. 

Det är dock lämpligt i små mängder, eftersom vallörten innehåller vissa alkaloider som, om de ackumuleras för mycket, kan orsaka toxicitetsproblem hos betesdjur.

Med så många fördelar är det lätt att se varför nästan varje permakultur trädgård skulle gynnas av vallörten. Om du vill odla några för att använda på din plats, plantera den i en permanent position, eftersom det kan ta lång tid att ge blad till komposteringen under många år. Den föredrar full sol men kan överleva i halvskugga. Kompostering hjälper till att etablera växten och behöver regelbunden vattning. En bra sak, om du använder bladen, är att ju mer du använder bladen, desto mer kommer de att komma fler, så regelbunden trimning av din växt. Regelbunden trimning förhindrar också att vallörten blommar, vilket betyder att all dess energi går in i att producera löv, vilket är där alla goda näringsämnena är. 


Likes

Comments