Header

Skönhetsideal. Detta förjävliga skönhetsideal som vi alltid kommer att komma i kontakt med. Samhället påminner oss hela tiden om hur vi ska vara och hur vi ska se ut och visst hatar man samhället för det. Det är vi som är samhället och det är vi som hatar skönhetsideal för att vi inte når upp till dessa i princip omöjliga krav på perfektion, men det är också vi som skapar dem. Jag hatar skönhetsideal och jag uppmuntrar dem. Jag kan erkänna att jag bidrar till det trots att jag under hela mitt tonårsliv har mått så fruktansvärt dåligt över det. Så många kvällar som jag har legat i sängen och tagit på mina lite mer fläskiga områden medan tårarna sprutar och dagen efter publicerar en bild på sociala medier om hur duktig jag är som har sprungit en mil. De bilderna jag laddat upp har förmodligen kickat igång många tårkanaler hos folk i min umgängeskrets, så varför gör jag det?

Likt en epidemi har hälso- och träningsnarkomansstilen spridit sig överallt och det låter väl kalasbra istället för att alla ska ha anorektiska kroppar med ben som sticker ut lite här och var. Hur bra som helst! Eller? Denna variant av ideal är likt den tidigare med ett något "nyttigare" inslag. Kroppen behöver röra på sig och proteiner, fibrer och vitaminer är toppen, det förnekar jag verkligen inte, men problematiken som medföljer denna trend är det enorma kontrollbehovet som utvecklas. Jag har själv varit där, eller rättare sagt; jag är där. Om jag "bara" tränar tre gånger på en vecka växer ångesten. Om jag äter en brödskiva till frukost för att jag inte orkar göra en hälso-smoothie hatar jag mig själv när den sista tuggan av det fantastiska brödet är tagen. Är det så man ska leva? Är det hälsosamt?

"Carpe Diem är en klyscha, men vi har endast ett liv."

Ideal sprider sig överallt och idag, år 2014, har de sociala medierna större påverkan än någonsin. En bikinibild på Instagram eller ett blogginlägg med rubriken "Så gick jag från fat till fit" är vardagsmat. Bloggar är tyvärr det som påverkar mig mest. Självklart vill bloggarna inspirera och motivera sina läsare, men hos mig slår det fel. Jag tycker att det är inspirerande när en bloggare skriver att hen gått ner tio kilo men inte hur viktraset gick till. 40 minuter innan jag skrev denna mening läste jag ett inlägg där en bloggare skrev i detalj vad hon hade ätit varje dag i en och en halv månad och hur mycket hon hade tränat. Ett tidigare inlägg av samma bloggare handlade om "Fem enkla steg till min viktnedgång" där hon bland annat tipsar om att äta fettförbrännande tabletter. Seriöst!? Jag blir så oerhört ledsen och besviken av sådant här.

Jag ser gärna inte att de här offentliga personerna som har galet stort inflytande bland deras tusentals läsare rekommenderar preparat för att minska i vikt. Dessutom slår det fel att säga "så här gjorde jag, gör det du också!" då vi alla människor faktiskt är unika och fungerar helt individuellt. Alla har olika förutsättningar, gener, matsmältning, förbränning, återhämtning och därför blir jag så förbannad. Jag tränar nästan varje dag, äter sällan "onyttigt" (hemskt ordval, ber om ursäkt för det) och jag går inte ned i vikt. Hade en vän till mig levt som jag hade hen nog minskat eller ökat massor i vikt då alla kroppar är enskilda och fungerar olika. Kan samhället, alltså vi, inse och acceptera det!?

Att diskutera, skriva om och tänka kring kropps- och skönhetsideal är någonting som ligger mig nära. Det är någonting som är närvarande för mig hela tiden och jag är rädd. Tänk om dessa tankar aldrig någonsin försvinner? Carpe Diem är en klyscha, men vi har endast ett liv. Jag vill inte säga att livet är kort för det är faktiskt det längsta vi har, men är meningen att man ska spendera 70 procent av sin vakna tid på att tänka på glapp mellan låren och fladdriga armar?

Fuck skönhetsideal.​

/Ida Elf

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Det finns en anledning till att hälsosamma tjejer och kvinnor ofta känner att dom inte ser nog bra ut. Den anledningen stavas "perfekt". "Perfekt" mage, "perfekt" hy, "perfekta" kurvor, "perfekt" hår. Allt ska vara så himla "perfekt", precis som på TV och i tidningar, !

Men i den här videon ser du sanningen. Att det "perfekta" du ser i tidningar och på TV bara är en illusion. Dags att vakna.

Du är redan perfekt, precis som du är. Låt dig inte luras.

/Ida Elf

Likes

Comments

En tjej som har erfarenhet inom hetsträning och är det går över styr.

/ Louise 

Likes

Comments

Här kommer ett litet inlägg som kommer handla om kvinnors bröst. Jag hittade en intressant videon via facebook och kände att det var viktigt att jag delade med mig av den här på bloggen. Visst många killar tycker att bröst är bland det finaste vi tjejer har på våra kroppar men ändå är många av oss så osäkra över dem.

En tjej som heter Johanna försöker då hitta svaret på vart komplexen kommer ifrån i en undersökning som hon gör i denna videon. I videon får personer på stan välja mellan en bild på hennes egna naturliga bröst och en bild på opererade bröst, sen säga vilket de företag. Vad dem svarar är rätt så intressant. Så kolla gärna videon, den är absolut sevärd.


/Louise

Källhänvisning: HÄR

Likes

Comments


Den nya Victoria Secret reklamkampanjen använde sig utav 10 stycken modeller uppradade med tesen "The perfect body". Stor kritik väcktes då man ansåg att alla kroppar såg likadana ut, som även är ett ouppnåeligt ideal. Därav ville många bojkotta deras företag.

Nu har 10 "normala", starka kvinnor slagit tillbaka mot underklädsföretaget och gjort en egen variant av tesen "The perfect body". Deras reklam samarbetar med Dear Kate ett annat underklädsföretag som visar upp ett annat skönhetsideal. Där tjejerna på bilden istället är i olika storlekar och kroppsformer men poserar likadant som Victoria Secret modellerna. Dear Kate företagets reklam ska vara mer verklighetstrogen när det kommer till kvinnors kroppar.

Många hävdar att VS reklamkampanj sänder ut fel signaler. Det ända dem vill åstadkomma är att få tjejer och kvinnor känna sig osäkra över deras kroppar. Detta gör att dem sedan köper produkterna i hopp om att känna sig vackrare. Allt handlar om att det ska vara snyggt på bild så att folk vill köpa produkterna.


Vi på perfectbody-bloggen tycker att det är fel att medvetet göra tjejer/kvinnor osäkrare bara för att gynna deras företagsförsäljning. Som i denna veckan hade vi en undersökning just om det här med medians syn på skönhetsideal och hur vi påverkas av den. Flera kryssade in någon gång i veckan. Fortsätter företag att ge ut reklam på detta sätt så kommer säkert statistiken på våran undersökning att se annorlunda ut.

/ Ida & Louise

Källhänvisning HÄR & HÄR

Likes

Comments

Det känns som vi befinner oss just nu i ett träningshysteri bland oss människor. Det har blivit en trend att träna och äta hälsosamt. Framförallt för att få den där perfekta fitness-kroppen som nu alla strävar efter. Det är inte längre inne att man ska bli så smal som möjligt och att ens nyckelben ska synas. Utan nu mera vill även kvinnor ha en kropp med snygga muskler och konturer, för det visar att du är hälsosam.

För många kan den här träningstrenden kännas stressande och jobbig för man själv inte orkar ta tag i det och faktiskt ta sig till gymmet. Många gör också misstaget att ta i för hårt i början och ställer höga krav, vilket resulterar att man tröttnar ganska fort. Man ger upp och känner sig misslyckad.

Men den här träningstrenden är absolut inte bara dålig och drar ner ens självförtroende. Tvärtom! Av träning kan du bli mer självsäker, må bättre i din vardag både fysiskt och psykiskt. Vi människor lever just nu i ett samhälle där vi sitter stilla väldigt mycket exempel på kontoret och vid bänkarna i skolan. Fler tar sig fram med bil istället för att gå eller ta cykeln.

Vi människor är byggda för rörelse och när vi tränar händer det mycket i kroppen som gör att man känner sig piggare. Men det kan också ha sina nackdelar om du tar i för hårt, alltså mer än vad din kropp klarar av. Träna när man är sjuk kan också vara farligt. Men med måttlig mängd så finns det massor med positiva effekter träning ger. Din blodcirkulation blir bättre och det blir även syreupptagningen i blodet. Träning hjälper mot stress och minskar förhöjda blodfetter. Vid fysiskt aktivitet så frigörs signalsubstanserna dopamin och serotonin som motverkar depression och smärta, det vill säga du blir lyckligare och mår bra. Men låt oss heller inte glömma att nyttig kost också får din kropp att å bra.Listan kan göras lång men det är nog inte fakta som inspirerar oss människor mest till att börja träna, utan det är andra privatpersoner (många kända) som skriver/berättar om deras hälsosamma liv och uppmanar oss att göra som dem. Sociala medier som Instagram, facebook och bloggar kan man hitta många dem. Hugo Rosas, Kayla Itsines och Ida Berg är tre av dem personer jag själv har som en stor inspirationskälla när jag vill komma igång.

Anledningen till att många följer trenden att träna är för att alla vill känna sig snygga och följa skönhetsidealet och gör det genom att inspireras av andra som tränar. Bloggar eller instagramkonton hittar man överallt som handlar om fitness. Anledningen till att vi hittar det så lätt är också mycket på grund av den tekniken vi har idag. Den ökas bara mer och mer vilket gör att man ser från alla olika håll vad som är nulägets skönhetsideal. Vi vill då gärna följa den för att kunna känna sig snygg och accepterad i dagens samhälle. Speciellt också om ens kompisar tränar så vill man inte hamna utanför. Sen finns det mängder av reklam på internet, tv och affischer på stan som vill få oss att köpa deras produkter/redskap. Förstås så använder dem en bild på en snygg vältränad tjej/kille som ska vara en lockelse till att handla.

Jag tycker att man ska träna för sin egen skull och ingen annans. På så vis kommer det alltid vara värt det, du ska må bra i dig själv och menar jag inte bara utseendet utan göra det för att du blir lyckligare av det. Fysiskt som psykisk. Hatar du träna så strunta i det! Om det inte är din grej så ska du inte tvinga dig göra något bara för alla andra gör det. Lite promenad varje dag kan också vara bra, bara för att hålla igång motionen.

/ Louise

Likes

Comments

Varje vecka kommer vi att släppa en undersökning som vi gärna vill att ni svarar på. Vi kommer sedan att sammanställa varje undersökning till vårat gymnasiearbete för att sedan se hur mycket vi människor påverkas av medians syn på den "perfekta kroppen"

/ Ida och Louise

Likes

Comments

I över tio minuter får vi höra Beyoncé dela med sig av sina tankar kring kroppsideal, hur viktig kärleken är, åsikter om feminism, vad hon tycker om kändisskapet samt hur ofta han drömmer om ett anonymt liv precis som oss vanliga dödliga. Videon "yours and mine" släpptes för några dagar sedan och är en personlig video som stjärnan själv regisserat.

Behöver du lite pepptalk borde du kolla in denna video!

/Ida Elf

Likes

Comments

Nu befinner vi oss i härliga jultider med julbelysning hängandes på stans alla hörn och Affischer på Victoria Secrets nya julkollektion sitter uppklistrade. Victoria secret fashion show sänds varje år under jul och det är något många av oss tjejer längtar till. Man blir så fascinerad över hur vackra modellerna är, långa smala ben, tight mage, den perfekta hyn och det stora håret. Dem bär helt fantastiska underkläder och vissa av dem har även jättestora vingar hängandes i bak. Varje gång man ser på den här showen blir man helt tagen och tänker nej nu ska jag också bli lika snygg, så några kan börja hetsträna, få ätstörningar och så vidare för att få känna sig lika vacker och lycklig som modellerna i Victoria Secret fashion show. Men all den här perfektion vi ser på tv, hur mycket av det är äkta? Vad gömmer sig bakom det där fina leendet?

En känd person som jag har inspirerats mycket av är Kylie Bisutti, en före detta Victoria Secret modell, som har berättat om sin historia från att vara ung och så gärna vilja bli modell för att känna sig vacker till att se hur det egentligen går till i modellvärlden. Chockad och en aningen nedstämd över att det inte var som hon trodde bestämde hon sig för att lägga ner sin modellkarriär och fokusera på det som är viktigare i livet.

Kylie Bisutti som är 24 år gammal växte upp i Las vegas, Nevada som det heter. När hon var ung så tänkte hon att skönhet handlade om att vara som en snygg modell i tidningar. Hon frågade sig själv ofta om hon var vacker och värdig nog. Hon ville så gärna känna sig vacker, vara populär och ha massor av killar efter sig precis som modellerna i tidningarna. För det var det hon tänkte krävdes för att bli accepterad och var desperat efter uppmärksamhet.

Hon började involvera sig inom modelljobb som 14-åring, hon reste till Thailand och Japan. Redan som 16-åring flyttade hon hemifrån till New York på egen hand för att gå vidare inom sitt modelljobb. Där fick hon uppleva en värld fylld med ätstörningar, droger, alcohol och även sex. Men hennes vilja var stark och hon kämpade på för att kunna bevisa för alla som hade retat henne i skolan för att vara väldigt smal, att hon är värdig nog. Hon gjorde allt för att lyckas så när hon frågade varför hon inte gick på så många castings, redan som smal sa hennes agent att hon var fet kossa och om hon inte tappade ner på sin vikt så skulle hon inte få gå på några mer castings. Desperat som hon var gjorde hon som agenten sa. Gick ner till 48 kg, blev av med några centimeter från höfterna och midja. Hon är 170 centimeter lång vilket gjorde så att hon vart sjukligt tunn och då var fin nog för att kunna få jobb. Men på grund av allt kalorisnålt ätande gjorde så att hon fortfarande än i dag har olika hälsoproblem hon får handskas med.

Nu när hon bokade fler jobb och blev mer involverad inom modellindustrin desto mer sökte hon bekräftelse och kändisskap. Hennes stora dröm var att bli en ängel i Victoria Secret. Eftersom hon visste att det var toppen av modellkarriären och det bästa man kunde åstadkomma som modell. Hon hade jobbat så hårt för att komma långt och fortsatte att kämpa. När hon var 19 år gjorde hon en audition för Victoria Secret fashon show tävling. Hon lyckades att komma längre och längre i tävlingen och det slutar med att hon vinner hela alltet. Så lycklig var hon över att hon äntligen fick den bekräftelsen som hon hade sökt länge, hon kunde äntligen känna sig vacker.

Dagen då Victoria Secret Showen skulle äga rum skulle alla modellerna vara på plats klockan åtta på morgonen trots att showen inte började fören sex på kvällen. Chockad blev hon när hon förstod att all den tid skulle spenderas till att göra modellerna "vackra", spraytan, massor av smink, löshår, fejkade ögonfransar och så vidare. Varenda liten celulit, bristning och ärr täcktes bort med smink och speciella maskiner. Allt för att få dem att se ut som det vi ser i media, det som vi tror är skönhet och så vi vill se ut för att kunna känna oss vackra. Kylie Bisutti kunde inte tro sina ögon, hon var där hon alltid hade velat komma och allt var så fejk. Så det var hennes första intryck av runway showen som var menat att vara hennes bästa dag i hennes liv, men det visade sig att hon insåg att allt var en illusion.

Innan showen skulle dra igång så samlades alla modellerna i sina rockar och satt i sina sminkstolar. Det var kameramän överallt som filmade och fotade allting, till och med när dem bytte om så tog dem kort. Sen tog dem även in en massa alkohol. I USA få man inte dricka fören man är 21 i många delstater och som 19-åring förväntades hon att dricka den alkoholen dem gav just för att få modellerna att bli lite fulla, så att dem skulle bli mer flörtiga och slänga mer kyssar på scen. Ännu en gång kände Kylie sig chockad över att det var det här som pågick bakom scen.

Efter showen firades och grattades Kylie för att ha vunnit hela tävlingen. Det här var tänkt att vara hennes bästa dag i sitt liv, få känna att hennes dröm äntligen blev uppfylld. Det som skulle ge henne lycka, frid, framgång , uppmärksamhet och självförtroende, men det visade sig vara kvällen då hon aldrig hade känt sig mer osäker.

Efter det så fick hon väldigt mycket uppmärksamhet runt om i media, fick massor av jobb, gick på röda mattan evenemang och var en av dem mest googlade personerna på internet. Det kändes fortfarande inte helt bra för Kylie men hon tänkte om hon fortsätter lite till så skulle hon äntligen känna sig vacker, så hon fortsatte sträva efter detta. Men desto mer fotograferingar hon gjorde desto mer såg hon att bilderna var Photoshopade. Bilderna hon fick tillbaka fick henne att se ännu tunnare ut än vad hon redan var och hennes bröst och rumpa var större. Det här gjorde henne bara ännu mer osäker för hon inte ens kunde leva upp till sina egna bilder. Ännu mer hemskt kände hon sig när hon insåg att unga tjejer kollar på dessa bilder och tänker att det här är vad dem måste leva upp till för att kunna känna sig vackra. Hennes unga kusin sa till henne att hon ville börja spy upp mat bara för att kunna bli lika vacker som henne. Att höra detta gjorde henne helt förkrossad och hon kände att hon blev en anledning till varför unga tjejer mår dåligt över sig själva, just för att hon var känd och fick mycket uppmärksamhet och de såg alla dessa redigerade bilder som skulle föreställa skönhetsidealet.

Tillslut så ändrade Kylie sina tankar på sitt modellerande och slutade jobba som det. Hon kände att det blev för mycket och det var inte värt det. Hon vill också få alla att förstå, framförallt unga tjejer att det skönhetsidealet vi ofta ser inom media existerar inte. Dem allra flesta modellerna är väldigt osäkra och därför ofta alltid går omkring med sina löshår och fejkade ögonfransar. Dem är ofta ute och festar och dricker just för att dem är olyckliga och letar vägar för att fly undan från verkligheten. Kylie säger att skönheten finns inte på utsidan utan det är det som är på insidan som är värt att kämpa för. Inte bara vara en bra människa utan också må bra i våran psyken.

Du kan läsa hennes bok som heter "Am I beautiful" där hon berättar hela hennes historia som modell tills nu. Du kan även se videon då hon pratar om sin bok HÄR!

/ Louise

Likes

Comments