Detta recept på frasvåfflor, utan ägg, är väldigt enkelt och suveränt bra!

Receptet är för 10-11 st våfflor!

FRASVÅFFLOR

Du behöver:

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • knappt 1 tsk salt
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl vatten
  • 100 gram smör

Gör så här:

  1. Blanda alla torra ingredienser
  2. Tillsätt mjök, vatten och det smälta smöret
  3. Vispa till en jämn smet
  4. Låt stå i 20 minuter
  5. Färdiga att grädda i varmt järn

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Påskallavik är verkligen en liten idyll som ligger vid havet på östkusten. Här andas lugn och ro! Vill man åka till en större ort så är det inte långt till Oskarshamn eller Kalmar. Inte heller är det långt till Öland som är mitt andra smultronställe. Sevärdheter här är ju främst Källströmsgården men även den fina naturen och havet! Att gå på promenad utmed havet, vilket jag gör varenda dag tillsammans med hunden, Filippa, är en lisa för själen.

Vi har även ett fint Gästgiveri som ligger intill havet.

Nötö heter campingen i Påskallavik. Badplats finns på Nötö, vid kustvägen i Påskallavik och Vånevik som ligger nån kilometer från centrum. Där kan man även passa på att ta en promenad i skogen och följa en slinga om man vill det innan man tar sig ett dopp.

Stenhuggeri var stort på 1800talet och första delen av 1900. Man ser fortfarande rester från stenhuggeriet framförallt i Vånevik där även muséet ligger.

I Påskallvik bor det strax över 1000 innevånare

.

Likes

Comments

Rabarber i massor!

Nu blev det rabarbersaft och rabarberkräm. Det kommer även att bli en rabarberpaj men det får vänta till helgen!

Rabarbersaften fryser jag in i petflaskor!

Här kommer recept på rabarbersaft:

RABARBERSAFT

Du behöver

  • 1,5 kg rabarber
  • 2 citroner
  • 30 g citronsyra
  • 2 l vatten
  • 1 kg socker (plus/ minus lite beroende på smak)

Gör så här

  1. Skär rabarbern i mindre bitar.
  2. Lägg dem sen i en stor kastrull eller gryta.
  3. Skiva citronerna och tillsätt dem samt citronsyran till rabarbern.
  4. Koka upp vattnet och häll det över rabarbern. Sätt på ett lock och ställ svalt minst 24 timmar.
  5. Sila av .
  6. Rör i cirka 1 kg socker. Lite mer om man tycker den blir för sur eller lite mindre om man tycker den ska vara mindre söt.
  7. Koka upp på hög värme och låt koka cirka 5 minuter. Skumma av löpande.
  8. Ta av från plattan, låt svalna och häll upp på flaskor. Jag brukar fylla PET-flaskor till 3/4 och sen frysa in. Då har man småflaskor att löpande ta fram under sommaren.
         

Likes

Comments

Vi byggde en knuttimrad friggebod för snart 2 år sedan! Nu har vi byggt altan och satt upp en terassmarkis , så nu är det inte mycket fix kvar att göra innan man kan känna sig nöjd!

Lite blommor och lite små detaljer sen är det nog färdigt!

Likes

Comments

Veckans mattips:

Gillar man mat med mycket smaker, så är det här receptet värt att prova, supergott!

Fläskfilégryta

  • 1 fläskfilé ca 600 gr
  • 1 pkt bacon
  • 10 champinjoner
  • 1 rödlök
  • 2 dl créme fraice
  • 3 dl grädde
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1 köttbuljongtärning
  • 2 tsk tomatpuré
  • 1-2 tsk sambal oelek
  • salt, peppar
  • smör /olja för att steka i
  1. Skär fläskfilén i tunna skivor. Bryn på hög värme. Lägg bitarna åt sidan.
  2. Strimla bacon, finhacka löken.
  3. Fräs lök, bacon och champinjonerna.
  4. Lägg ned fläskfilén igen och tillsätt övriga ingredienser.
  5. Låt puttra 5-10 min, tills fläskfilén är helt klar.
  6. Klart att servera.
   SMAKLIG MÅLTID!


Likes

Comments

I Kalmar har man målat ett övergångsställe i regnbågsfärger, jag tycker det är häftigt gjort!

Regnbågsflaggan är en symbol för mångfald, ofta använd av homosexuella, bisexuella, transsexuella personer med flera. Regnbågsflaggan står även för respekt för medmänniskor och tolerans. Flaggan skapades i USA på 1970-talet och har sedan spridit sig världen runt. Första gången den visades offentligt var på San Francisco Pride 1978

Likes

Comments

Jag fortsätter temat på Öland. Ett av mina intressen är att laga mat, testa nya recept! Jag gör för det mesta om recepten, det är det som gör det intressant. Men så är jag en människa som alltid har gillat förändringar och ser det som en utmaning.

Nu blev det Lufsa, som är ett mellanting av ugnspannkaka, kroppkakor och raggmunk! Det är supergott och jag lovar paltkoman kommer att infinna sig som ett brev på posten

Här kommer mitt recept på LUFSA, Smaklig måltid!

Det här behöver du :
8 medelstora potatisar (finrivna)
2 gula lökar (finrivna)
3 dl gräddmjölk
2,5 dl vetemjöl
1 ägg
1 msk salt
500 gram rimmat fläsk ( + Ev.  1 pkt. Bacon till dekoration ovanpå)


GÖR SÅHÄR :

Skala & riv potatisen fint.
Häll i en stor bunke som är rymlig att blanda i.
Tillsätt mjöl, finriven lök, grädde, mjölk, salt & ägg och rör ihop ordentligt!
Tryck ner fläsket, skurna i bitar, i smeten
Smörj en ugnsfast form med smör & bröa med vanligt vetemjöl.
Häll smeten i formen och lägg bacon eller rimmat fläsk ovanpå.
Grädda i nedre delen av ugnen 200 grader ca 1 timme & 15 min.

Gör ett stickprov med en vanlig bordskniv i lufsan, om den är kladdig och rinnig så låt den stå en stund till, är kniven kladdig men ändå ser fast ut i konsistensen och INTE rinnig så är den klar.Viktigt är att lufsan får ”stå till sig” en stund. Vila den en kvart under aluminiumfolié på köksbänken före du serverar med lingon, gräddmjölk och ev. smör.

Likes

Comments

Öland är fantastiskt! Jag skulle vilja rekommendera er som bara besöker Öland på sommaren, att göra ett besök i maj för att se denna ljuvliga blomsterprakt som spirar då!

Passa på att res till Öland den 27-29 maj , då större delen av ö:n har aktiviteter att erbjuda förutom det som finns i naturen! Bl.a öppna trädgårdar och mer därtill, se nedan!

Öland Spirar 

Vårfest på Öland! Ölands Skördefest hälsar välkommen tillännu en vår med Ölands Spirar! Temat för helgen är trädgård,naturupplevelser och lantliv. Över hela Öland erbjuds du sombesökare aktiviteter i denna anda. Shoppa, ät gott och upptäcksevärdheter på en vårfager ö. Konst, musik och litteratur ärkulturella inslag som kryddar din vistelse.

Likes

Comments

Nu är vårt sovrum färdigt!

Vi har skiftat rum med gamla tv-rummet!

Det vi gjort är att vi har satt en vägg med liggande granpanel, nya tak och golvlister och stukatur till taklampan.

Tapeterna köptes på Rusta för nåt år sedan, de har bara legat och väntat på att få sättas upp!

Ny Heltäckningsmatta på golvet.

Nya skärmar till taklampan, ett fynd på loppis för 5:- styck!

Kornischen är också ett loppisfynd.

Skåpet är från IKEAs 1700-talsserie som jag köpte när jag jobbade på IKEA för många år sedan.

Stolarna är tillverkade av Jannes pappa som började sin yrkesbana som tapetserare på 50-talet.

Likes

Comments

Numer passerar man Påskallavik via E22, men om man har vägarna förbi är det värt att åka in genom Påskallavik och besöka Källströmsgården.​

I trädgården till Arvid Källströms hem ligger en sex meter lång kvinna i gräset och vilar sig. Där finns också skulpturen ”Vindorgel”. Båda är verk av den välkände skulptören Arvid Källström som bodde och arbetade på gården i 30 år. Hans verk återfinns på åtskilliga offentliga platser, bland annat i Oskarshamns stadspark. Numer drivs gården av föreningen Källströmsgården. Föreningen anordnar sommartid utställningar med verk från olika konstnärer verksamma i södra Sverige. I trädgården hålls en mycket uppskattad sommarservering

Arvid Källström är Håkan Juholts morfar!​

Likes

Comments