Header

Ellen

Inte vilken dag som helst idag utan min kära systers födelsedag. Väcktes lite för tidigt för att sjunga för henne efter att i natt ha haft maximal otur och missat alla kollektivmedel som möjligt går att missa under en transportsträcka :// Gårkvällen var annars lugn och väldigt mysig hemma hos Raza på middag.

Idag ska jag bara plugga. Den klassiska tvåveckorsperioden innan höstlovet har officiellt börjat för mig som för säkerligen ni andra också. Frågor man ställer sig själv är bland annat om det är värt att skippa lunchen för att maximera tiden på plugg eller om sömn verkligen är så fundamentalt? Kan därmed verkligen inte längta mer efter lov! Det blev New York (och lite andra spännande platser i knutarna)!! Är så taggad och har lyssnat på "Empire state of mind" föör många gånger och skäms inte ett skit. x Ellen

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Smilla

kommentar vi fick av Nicole häromdan. Visste först inte ifall jag/vi skulle svara på den då just pengar är ett känsligt och privat ämne för många, men då jag och Ellen inte känner att vi vill filtrera vårt liv så tänkte jag svara så gott jag kan ändå.

Hej! Kan ni inte göra ett inlägg om hur ni spara pengar för resor, mode, utgång och restaurangbesök.? Hjälper era föräldrar er eller fixar ni allt själva? Jag tycker att det är fett utmanande och med tanke på att Stockholm är pissdyrt, hjälper det ingen. Däremot har jag ett deltidsjobb liksom, men får ändå inte till det. Studentlivet= tajt med pengar :(

Hej Nicole! Jag förstår verkligen hur du känner. Det är svårt som ung, även i en storstad, att få ihop det när man vill äta ute, festa och hänga med i trenderna när ens inkomst endast består av CSN-bidraget. Jag tycker också att det kan vara utmanande men ska försöka dela med mig lite av min situation och tips.

Mina nuvarande inkomster är då CSN och lön från mitt deltidsjobb, där jag jobbar 10h/vecka. När det gäller mina föräldrars hjälp så varierar det. Jag bor ju fortfarande hemma så slipper såklart hyra och matkostnad hemma osv, men annars står jag 90% för alla mina kostnader själv. Resor med kompisar, utekvällar, shopping är allt för mina egna pengar därmed. Ibland får jag bidrag om jag ska köpa mer "nödvändiga" grejer som vinterskor, men inte mer än så.

Den 25e varje månad när jag får bidraget och lönen brukar jag göra "en plan"; vad ska jag göra den kommande månaden. Vad behöver jag köpa, hur mycket kommer jag gå ut/äta ute, fyller någon i min närhet år, ska jag utomlands? Detta för att ungefär se hur mycket pengar jag kommer spendera under månaden. Resten sätter jag direkt in på mitt egna sparkonto (ungefär 50%). Det är väldigt viktigt att individuellt inse vad som är viktigt för en och vad man vill prioritera sina pengar på. Då är det mycket enklare att "fördela" sina pengar. Ett stort tips är att ha många olika konton som du enkelt kan föra över och tillbaka pengar på. Exempel "resekonto", "studentkonto", "shopping" etc. Pengarna uppdelat blir mycket mer "tydliga" och det blir svårare att slösa bort allt på typ onödiga fikor. Jag ser det också som något roligt och motiverande när jag exempelvis ser hur mitt resekonto stiger och vet att jag kan boka en ny resa snart osv.


När det gäller resor (har skrivit lite om detta i ett tidigare inlägg) så har jag mina knep för att komma undan höga kostnader. Jag ska erkänna att jag reser väldigt mycket, men det är också för att det är något jag älskar att göra och därmed lägger 50% av mina pengar på. Jag reser hellre bort en vecka än att köpa en dyr väska. Det är inte fel om man hellre vill köpa dyra kläder, utan det handlar bara om att mina prioriteringar ser annorlunda ut. Tänk också att ifall du vill resa någonstans så får du förmodligen avstå från något annat, exempelvis inte äta ute lika mycket den månaden. The key to being student är att man kan inte gotta sig hela tiden, man får välja sina moments. Men mina 3 tips för att kunna resa som student är;

1. SAS Ungdomsbiljetter. Om man är under 26 år kan man köpa dessa, och de brukar vara ungefär halva priset på vanliga biljettpriser. Där köper jag nästan alltid mina flygbiljetter. Jag och mina kompisar bokade ju som sagt en spontanare till Paris över nyår, och med ungdomsbiljetterna blev det tur-retur drygt 900kr!!

2. AirBnb. Här kan man välja precis som man vill för att de ska passa en som bäst. Det är så bra och mycket billigare än hotell och man kan verkligen hitta fina lägenheter för en liten peng. Och om man har en tajt budget finns det boenden för 200kr/natten om man inte vill leva i lyx, och det är väl så det ska va?

3. (det viktigaste) VAR UTE I GOD TID. Det är så mycket billigare att vara ute i god tid (nu snackar jag 6 månader innan). Pluset med det är också att man har något roligt att se fram mot och man har lång tid på sig att spara pengar till själva resan, vilket är lite mer skonsamt för studentplånboken.


När det gäller mode så förstår jag att det är jobbigt, för det tycker jag också. Jag har dock turen att jag bor med ett modelejon och pga det får jag mycket fina grejer av henne, men tycker ändå att det är svårt med stil. Vi lever ju i en instagram-bubbla där det enda vi ser är danska-bloggerskor som har en Chanelväska för varje veckodag. MEN, man kan klä sig snyggt och hänga med i trend-svängarna utan att ha Kendall Jenners inkomst.

1. Vintage & Second Hand. Ett stort tips är just att handla i andrahand, vilket man kan göra på lite olika sätt. Humana secondhand och stadsmissionen är billiga secondhand butiker där man ibland kan fynda stort för liten peng. Jag brukar köpa jeans och jackor där ofta, och har exempelvis fyndat en så fin mörkblå Calvin Klein jacka på Humana för ett tag sen för knappt 200-lappen. Om man har tålamod kan man verkligen hitta guld. Men, man kan också köpa "finare" saker, så som väskor och skor i andrahand. Det är inte alla som har råd att gå och köpa en Gucci väska direkt, och därför är det så bra att man kan köpa begagnade. Min guilty-pleasure sida är vestiairecollective där folk säljer begagnade/vintage lyxiga kläder, skor, väskor, smycken som Céline, Gucci, Balenciaga, Chanel osv. Så om du har spanat på en väska länge men inte har råd, gå in och kolla ifall den säljs begagnat i ett bra skick men mycket billigare!

2. BASgarderoben. Det är också så viktigt att lägga pengar på rätt grejer. Basgarderoben är A och O när det gäller stil enligt mig. Att ha en grund i skor, väskor, jackor, byxor etc, sådant som alltid går hem. Exempelvis den mörkblå kappan, svarta skinnväskan, vita sneakers, stuprörsjeansen. Det är sådant man ska lägga pengar på och investera i, sådant som man kan ha oavsett år och trend. Köp en vinterjacka som funkar varje år, med det kan du köpa en riktigt fin och dyr och behöver sedan inte köpa en ny förens på flera flera år. Det är alltid kul att ha sin egna unika stil och att sticka ut, men trender kommer och går och med det kommer jag till nästa punkt...

3. Snåla på trenderna. Vi lever i ett massproduktionssamhälle och nya trender kommer varje vecka. Mitt största tips för att kunna ha sin egna stil och ha på sig trendiga kläder är 1. fall inte för hårt för trendtrycket och 2. snåla på trenderna. Med det menar jag först att man måste ta det lite lugnt. Jag kan själv känna att jag ibland impuls köper mycket "trendiga" plagg för att jag faller hårt för trenderna som cirkulerar, men som sedan blir "ute" två veckor senare. Tänk smart och på vilka plagg och färger som är här för att stanna for the long run, inte bara för helgen (pik gula-pilotglasögon...). Sen, investera inte i trendiga plagg, för de kommer vara ute inom kort. Pratade med Ellen om detta igår faktiskt, kring den pågående lack-trenden. Hon har fallit för en röd lack-jacka nämligen, men som har en prislapp på 8000. Om det var en jacka som hade funkat året om i flera år till kanske det hade varit värt, men lack kommer förmodligen dö ut inom loppet av ett år. Därför borde man istället köpa en basjacka och kanske ett par lackbyxor för 500kr istället. Tänk mycket på vilka färger som är heta nu vs. heta alltid. Och tänk, less is more. Köp nykelplagg som funkar med resten av din garderob, och med det kan du bygga vidare på en stil som alltid funkar. Då kommer du slippa behöva köpa en hel ny garderob varje säsong och istället bara addera fler plagg.

Det sista (och förmodligen det svåraste som student) är mat/utelivet. I Stockholm är det jävligt dyrt utan att överdriva. Mat kostar minst sagt, alkohol kostar mer. Där faller jag oftast på min budget, lägger väldigt mycket pengar på just restauranger/barer. Jag tror att det handlar om att prioritera och omväxling. Som student kan man inte gå till Riche varje helg för att föra, för det är dyrt, men bara för att man är ung behöver man inte heller bara gå till Woken. Om vi börjar med mat, så finns det mycket fler restauranger än vad vi tror. Vi tänker begränsat och bara på de ställena vi oftast går till, men Stockholm har mycket bra restauranger och det behöver inte vara dyrt. Kolla inte bara på östermalm, utan vidare till Söder, Kungsholmen etc för fler alternativ. Försök att varva middagar på Brillo med middagar på K25, vilket båda är trevligt men har en stor skillnad i prisklass. Jag tycker personligen det är mer värt att lägga pengar på en middag (exempelvis Riche) och sedan om man ska ut, istället dricka på exempelvis Vigårda där alkoholen är väldigt billig. Ta en drink på finare ställen för häng, men gå inte till Urban Deli för att föra innan utgång. Sen är också middagar/vinkvällar hemma så underskattade. Man behöver inte gå ut och äta och dricka flera gånger i veckan, utan det är lika trevligt att göra det hemma. Laga en middag med dina vänner och köp en BiB för-fan och trevla er innan ni ska ut och röja. Sen med just utelivet kan det var svårt för det är fan rån... Men mina tips för att hålla utgången rolig men billig är

1. Köp inte alkohol på klubben, föra rejält innan istället, antingen hemma eller på en bar (utspädd redbull-vodka för 155kr? nej tack).

2. Utnyttja listor och promotors, att betala inträde är så sjukt onödigt när man kan komma 30 min tidigare och gå in gratis istället.

3. Om man inte ska åka kommunalt hem (helt förståeligt) åk med Heetch (app, likt Uber) istället för Uber och Taxi, det är mycket billigare.

Detta inlägg blev jättelångt, men hoppas det hjälpte lite iaf och att ni kan använda tipsen. Vill bara poängtera att alla har så himla olika typer av ekonomier, och (även fast det är svårt) ska man aldrig jämföra sig med andra utifrån vad de gör och vad de har på sig, då man aldrig kan veta hur någon har det där hemma. Tror många kan relatera till att det är svårt att vara ungdom i dagens samhälle när allt är sjukt fixerat vid ytliga grejer så som kläder, utseende, boende, resor. Men man måste bara göra sitt bästa, och det går att ha kul med lite pengar. För det viktigaste (och tråkigaste) är ATT SPARA PENGAR. Finns ingen hemlighet bakom det, man måste bara spara sina pengar.

Puss Smilla

Likes

Comments

Smilla

/ från en bättre frukost i Rom

Sitter atm och dricker té och äter tryffelsalami. Ber om ursäkt för min frånvaro men som jag skrev i förra inlägget så blev jag så sjuk förra helgen så har bokstavligen spenderat hela veckan i sängen och inte gjort mycket mer än att kolla Paradise Hotel... I fredags köpte vi bara hem sushi och hade hemmakväll, och igår var typ första gången på hela veckan som jag lämnade lägenheten. Först åt jag lunch med Moa på Vapiano Stureplan och måste ändå bara säga hur underskattat Vapiano är? Var verkligen länge sen jag åt där och de är ju så himla gott och billigt och enkelt haha. Ska äta där oftare. Iaf, efter lunchen kollade vi lite i butiker, och jag hittade för övrigt ingentiinggg som vanligt, innan jag mötte upp Thea för fika. Vi hade inte setts på typ 1,5 vecka och det är väldigt länge för oss när vi vanligtvis brukar ses 4 gånger om dagen haha. Det var så fint väder igår också, så vi satt ute utan att frysa, så trevligt. Sen mötte vi upp Ellen och Lisa för att åka hem till Razaliya och äta middag. Där spenderades kvällen med god mat och sällskap. Blev bjuden på en riktigt fet fest senare men var faktiskt riktigt vuxen och stannade hos Razaliya istället då jag verkligen inte orkar bli sjuk igen, speciellt inte efter denna vecka. Aja...

Idag har jag väl inte mycket planerat. Jobbar ju vanligtvis söndagar men pga mående så får jag ledigt idag och guuu va skönt det är med tvådagars-helg. Det är så fint väder så funderar på att ta en promenad ner till södra mälarstrand. Annars ska jag plugga juridik inför ett prov imorgon och kanske träffa en vän lite senare.

Pok S

Likes

Comments

Ellen, Resor

Bilder från New York 2015, kanske blir det det igen istället för Florida??

Jobbigt när du och bloggpartnern gör samma grejer och bloggpartnern hinner snabbast in på bloggis o dokumentera det.. Jag var då också, precis som Smilla, och firade Raza med middag och utgång. Så trevligt och kul, verkligen. Onsdagsutgång sliter ju dock på kroppen min så insåg i morse när klockan ringde kl 7 att det får vara bra med det för ett tag framöver. Pallrade iaf mig till skolan för att träffa UF-gruppen. Ojoj vad det kommer bli bra. Så roligt när allt börjar falla på plats och man kommer överens om detaljerna.

Den här veckan har verkligen gått så fort i och med ledighet och imorrn var det helg igen. Har faktiskt inga storslagna planer inför helgen, utan planerar att komma ikapp med plugget och städa. Aa, ni hör ju va lit. Sedan måste vi även sätta oss ner och boka om höstlovet. Vi skulle nämligen åka till Florida men fick nu här om dagen ställa in i och med orkanen Irma. Känns jättetrist, men det är väl lite själviskt att tycka synd om oss är i vindstilla Sverige som ville på solsemester liksom.

P.S, ja detta skrevs inte idag, måndag utan i torsdags. All denna matte mördar min kreativitet brutalt. ​kram E

Likes

Comments

Resor, Smilla

Hade ej med mig min dator till italien så bloggen har ekat tomt nu i helgen (Ellen what u been up to?). Men imorse kom jag iaf hem från underbara Rom. Guu vilken helg jag haft. Gottat mig som bara den. Det var första gången jag var där och woooow, är helt kär i staden. Vi åkte dit fredag kväll och hade sedan hela lördagen och söndagen och vi hann med så mycket. Malin, som pluggar där nu, hade gjort ett litet schema för alla hennes smultronställen så vi följde basically hennes order under hela tiden. Första dagen åt vi först frukost på en ljuvlig liten uteservering fullproppat med italienska pensionärer och taxar. Sen gick vi runt lite inne i staden, b la i parken Villa Borghese, Spanska trappen och sedan stora shoppinggatan. Vi stannade och åt på en liten italienska resturang och jag åt livets pizza och ett glas prosecco. Har för övrigt aldrig ätit så här mycket på en resa tror jag... Kändes som att såfort vi ätit tog vi en taxi till nästa ställe för att äta mer haha. Senare på kvällen tog vi först drinkar på Fendis takternas (ja, fendi har alltså en egen takterrass i rom?!) och jag drack den godaste drinken i mitt liv med små rosenblad i (bilden högst upp). Hur fin? Sedan åt vi på en Michelin restaurang (där jag efter många många rätter råkade slumra till som en liten bebis efter en lång dag...)

På söndagen så prommade vi till Vatikanen och helt ovetande lyckades vi komma dit 10 min innan Påven skulle tala inför alla, så det var lite roligt. När han kikade ut från hans fönster blev folk helt galna, typ som på en konsert haha... Det var inte jätteunderhållande och hela hans tal var på italienska, men nu kan jag säga att jag sett Pope Francis irl ändå ;) Efter en brunch på en veranda gick vi till ett galleri/museum vid Palazzo Pamphili och det var så sjukt (bilderna längst till höger). Det var guld från golv till tak i alla 20 rummen och jag speglade mig som baraaaa den. Efter fotosessionen åt vi caprese och jag drack ca 3 aperor spritz ;) På kvällen dock gick vi till en takterrass igen, men denna låg vid Piazza Novona (bilden längst ner till vänster). Det var bland den finaste utsikten jag någonsin varit med om. Ni vet när det är så fint att det är helt omöjligt att ens i närheten fånga ur fint det är på bild? Så fint var det, fast finare. Så där satt vi i solnedgången och drack mera aperol och njöööt. Efter åt vi på en resturang som rekommenderats i Vogue Italia. Vi slutade kvällen med att åka till Fontana di Trevi, så fint avslut.

Vill verkligen åka till Rom igen. Delvis kanske för att jag faktiskt inte kunde njuta fullt ut, då jag under helgen blivit väldigt sjuk, men levt i förnekelse och proppat i mig alvedon. Nu när jag kom hem igen kom förkylningen som en jävla käftsmäll och har faktiskt spenderat hela eftermiddagen på vårdcentralen och gjort prover. Måste i princip stanna hemma hela veckan, men de är nog lika bra de. Ska verkligen försöka återhämta mig nu och bli frisk på riktigt så jag mår prima tills min parisresa på höstlovet. Är en sån otålig och hetsig person, HATAR att sitta stilla och "chilla" hemma. Försöker hitta på saker hela tiden och flänger runt varje dag, så har nog inte riktigt blivit fri från min förkylning helt sen innan sommaren. Hursomhelst så var Rom helt underbart och hoppas jag får uppleva det igen snart. Nu ska jag sova i 3 dagar, puss S

Likes

Comments

Smilla

Igår fyllde en av mina närmsta vänner arton år, och det skulle firas! Vid lunchtid tog jag henne till riche för mat och första lagliga (hennes besvikelse när hon inte ens blev leggad haha...). Vi satt kvar ett tag men traskade så småningom iväg och kollade i lite butiker innan vi åkte hem för att fixa oss inför hennes middag. Vi var 10 tjejer som åt på restaurangen YUC Mexican på Odenplan för att då fira Raza, och det var helt sjukt gott. Åt entrecote tacosen, massa nachos med gudomlig guacamole och sen lite margheritas och cava på det. Efter middagen gick vi ut och det var minst sagt en väldigt rolig men intressant kväll.

Vaknade för övrigt nu för en stund sen till det bästa sms:et någonsin. Min kompis Anmol hade nämligen köpt biljetter till oss och två andra kompisar till Kendrick Lamars konsert när han kommer till Stockholm i mars!! Ni fattar inte min glädje, typ hoppade ur sängen haha. Har verkligen varit en dröm länge att få se honom live då han är, och varit länge, en av mina absolut favoritartister. Har aldrig trott någonsin att hans tour skulle komma till Sverige, så blev väldigt chockad när jag fick upp annat i mitt feed för några dagar sen. Sen var det ju bara att gå runt och noja sig ända tills biljettsläpp ifall jag skulle få tag i biljetter eller inte, men Anmol hade lyckats förköpa biljetter på nåt vänster och kirrat så bra platser. Aaaah, detta gjorde hela min dag!!! Enda negativa är att konserten infaller samma dag som jag och Thea kommer hem från New York, så lär ju va lagom sliten haha. Nu ska jag göra nån frukost och försöka hinna till någon av mina lektioner, PUSS SMILLA

Likes

Comments

Smilla

... börjat hyperventilera pga redan påväg att gå in i väggen

... tagit sönder mina favorit hörlurar

... grubblat över hur jag ska klara mitt matteprov imorgon

.... bokat en spontanresa till PARIS över nyår med mina bästavänner!!!!! (ja jag ska till paris 2 ggr på 2 månader...)

.... ätit en hel ben&jerry till middag


BYE

Likes

Comments

Ellen

Jag brukar tycka om att vara lite mys-sjuk. Kanske ha några tiondelars feber eller en liten förkylning så att man utan dåligt samvete kan mysa en hel dag. MEN, när man varit mys-sjuk i 2 veckor är det inte så mysigt längre faktiskt. Har haft som cykler under dessa veckor där jag går från att vara sjuk till att ish bli frisk, tränar, och sedan börjar nästa cykel. Trött på att cykla nu :/

Likes

Comments

Smilla

Igårkväll hade jag och Moa lite date-night. Vi åt först middag på Indio Kitchen på söder, vilket för övrigt är en av de bästa sushirestaurangerna i sthlm enligt moi (tips!!). Vi pratade av oss om allt möjligt och när vi ätit upp (aka inhalerat maten) så gick vi ner till Nytorget 6 och drack kaffe på uteserveringen. Har förövrigt blivit dödssjuk från ingenstans så var så skönt att dra hem tididigt och sova efter det. Imorse kollade jag på GOT och gjorde en riktig brak-frukost, vilket typ aldrig händer annars, innan jag åkte till stan och träffade Moa igen haha. Vi gick runt i varenda butik i hela stan kändes det som, men fick faktiskt med mig lite fint. B la en svart stickad tröja, rutiga byxor och lackboots <3 kan lägga upp bilder sen. Nu ska jag bara bestämma mig över vilken höstkappa jag ska investera i och köpa några hoodies.

Är ledig från skolan båda idag och imorgon men den tiden kommer dessvärre bara läggas på matteboken och gymnasiearbete... Dock är det så sjukt att jag kommer befinna mig i 25-graders värme och sol om några dagar, ska bli så himla skönt. Hoppas verkligen att jag blivit måttligare frisk då, inbillar mig nu att jag mår mycket bättre fast jag proppar i mig alvedon, hostmedicin och nässpray för att orka plugga. Kanske ska vara lite mogen och skippa utgång på onsdag hehe.

xx S

Likes

Comments

Ellen, Inspiration

Jag är en sådan person som går all in i saker under perioder, vilket påverkar både mitt sociala och akademiska liv.. Nu för tiden är min besatthet The Beatles, eller egentligen 60-talet som helhet. Det enda jag lyssnar på är The Beatles och det enda jag kollar på är gamla live-spelningar och intervjuer. Blir både glad och ledsen över bandet. Glad för att det på riktigt aldrig har gjorts, eller aldrig kommer göras, bättre musik. Ledsen över att jag aldrig kommer att få uppleva denna era på riktigt. Från början länkade jag ca 20 låtar men insåg att det skulle bli ett orimligt långt inlägg så efter riktiga svårigheter lyckades jag korta ner till topp 6. Om ni inte gillar Beatles får ni gärna hålla det för er själva, för skulle ta det väldigt personligt. Tur för er/mig att det aldrig händer då eftersom alla älskar Beatles. Punkt.

Likes

Comments