Sonen åker karusell på lokala höstmarknaden.

Idag spenderade jag och sonen dagen med sonens kusin och min mormor och morfar. Vi gick på marknad och pojkarna fick åka karusell. Vi fikade och spelade kort. Mysigt och trevligt att suga i sig lite extra tid med gammelmormor och gammelmorfar innan vår Greklandsresa.

Imorgon åker vi. Flyger dit med Norwegian. Som jag har skrivit innan har vi kreditkort via dem där vi samlar cashpoints som ger rabatt på flygresor. Ofta kan man flyga helt gratis om man har samlat lite cashpoints då deras flygresor brukar vara väldigt billiga. Nu blev det inte alls billigt för oss den här gången- jag skyller på den dåliga sommaren. Kommer säkert vara packat med bleka svenskar  som hoppas på sol på de grekiska öarna.

Våra ihopsamlade 2300:- i cashpoints hjälpte dock till att sänka flygkostnaden rejält. Vi passade också på att få 400 extra poäng till senare tillfälle genom att sambon också skaffade ett kort. Han gick via min värvningslänk så att vi båda fick 200 poäng. Vill du också skaffa ett kort och samla cashpoints vid alla inköp samt få 200 cahspoints första gången du använder kortet så finns min värvningslänk här. Kortet är gratis men ett kreditkort så det gäller ju att komma ihåg att betala räkningen när man får den så att man slipper ränta.

Sonen har på bilden hemsydd scarf och jacka av återbrukade tyger. Se mer av jackan i inlägget På höstig promenad vid sommarstugan.

Och för den som tänker varna/komma och göra inbrott för att jag på sociala media berättar att vi åker utomlands så kan jag meddela att vi kommer ha uppmärksamma pensionärer anlitade :)

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Sängorm i retro blommiga tyger i grönt och gult med vitt huvud och broderade sovande ögon.

Sängorm i gula och gröna återbrukade tyger.

Nu är min allra första sängorm färdig. Jag skrev om den tidigare i inlägget Syträff i tröttdimma. Nu har jag dock tvättat, strukit och stoppat den. Ville se att spets och allt höll sig fint vid tvätt. Känner mig nöjd. Svägerskan har ännu bara sett den på bild men verkade också nöjd.

Tygerna är från 50-talet till 90-talet. Återbrukat barnpåslakan, örngott, sängkappa, gardiner med mera. Jag klippte ut bitar som var 40 cm breda med varierande höjd. Huvudet ritade jag på fri hand. I efterhand skulle jag ha gjort kinderna lite mindre. Får se om jag kommer få sy någon mer. Ögonen ritade jag med blyertspenna och broderade sedan.

Jag är över lag nöjd. Den är lite knölig av stoppningen se bilder längre ner men det går säkert att trycka/massera till. Synd att jag inte ens hade hört talas om sängormar när sonen var bebis. Denna hade passat så bra till vår inredning i färger och mönster. Verkligen i min personliga stil trots att det var svägerskan som valde färger och typ av tyger.

Många fler bilder nedan.

Blundande ögon ritade med blyerts.
Blundande ögon broderade med grönt garn.
Sängorm i retro blommiga tyger i grönt och gult med vitt huvud och broderade sovande ögon.
Delar till sängorm i gult och grönt blommigt retro återbrukat tyg.
Detaljbild olika tyger i gult och grönt retro blommigt tyg samt spets på sängorm.
Detaljbild olika tyger i gult och grönt retro blommigt tyg samt spets på sängorm.
Randigt och blommigt i gult och mintgrönt med spets- tyg till sängorm.
Ostoppad sängorm sydd i återbrukade retro gula och gröna blommiga och randiga tyger.
Ostoppad sängorm sydd i återbrukade retro gula och gröna blommiga och randiga tyger.
Helbild på sängorm i gult och grönt retro randigt och blommigt återbrukat tyg.
Helbild på sängorm i gult och grönt retro randigt och blommigt återbrukat tyg.

Likes

Comments

Äpplen i grön mönstrad glasskål mot ljus bakgrund.

Äpplen från sonens träd i loppisfyndad skål.

Så himla fint och lyxigt med äpplen från egna trädet. Sjukt goda också. Vi valde en bra sort. Vad den nu hette... Har en lapp sparad iallafall. Syrliga. Måste nog tjuvkika för att tipsa. Wealthy hette det visst.

Vi fick ju massa gratis äpplen via en bortskänkesgrupp på facebook som var perfekta till äppeldricka, paj och mos. Våra egna är dock supergoda att äta som de är och vi fick nog max tio totalt så de slösas inte bort på något tillagat.

Läs mer om äppeldrickan vi gjorde i inlägget Äppeldricka av gratis äpplen. Eller om glasburken med vikta lappar i inlägget Nyårslöften. Länge sedan jag la i någon lapp nu.

Fler bilder på äpplena nedan och bilder från äppelmoskoket som tog hela eftermiddagen och kvällen igår kommer framöver. Supergott blev det också iallafall och rätt nyttigt gissar jag med inte så mycket socker.

Äpplen i grön retro glasskål mot vit bakgrund.
Äpplen i grön retro glasskål med träskål och vita ljusstakar i bakgrunden.

Likes

Comments

Trea på nouws topplista över Dalarna!

Ibland måste man få skryta lite. Jag ligger trea på nouws topplista över bloggar i Dalarna! Så himla nöjd. Så roligt! Jag brukar inte gå in och kolla på listan så ofta men gjorde det häromdagen. Då låg jag fyra. Jag fotade av bilden. Sambon påpekade återigen att man faktiskt kan skärmdumpa. Han la in en speciell liten ikon för det på min dator och visade mig hur jag skulle göra. Igen. Så nu har jag i det här inlägget alltså tre skärmdumpade bilder- inte avfotade med mobilen från datorskärmen. Även det är jag stolt över och passar på att skryta lite om :)

När jag nu tänkte att jag ju faktiskt kan göra ett inlägg om min placering så såg jag att jag nu faktiskt ligger trea. Så kul! Dessutom ligger jag på plats 164 över hela Sverige. Det har jag nog aldrig gjort. Jag brukar hamna utanför listan över de 200 mest lästa. Att få scrolla sig uppåt och leta efter sig själv kändes ovant och roligt.

Nu vet jag ju att inte alla bloggare bloggar på nouw och plats 164 kanske inte imponerar så mycket men det är en bit på vägen. Jag behöver absolut inte bli någon känd bloggare eller toppbloggare. Jag vill bara kunna använda min blogg som inspiration till mig och andra att leva enklare och hållbarare och som en del av min försörjning. Eller hela min försörjning om jag får drömma fritt :)

Så nu behöver bara intäkterna följa samma uppåtgående kurva...

Likes

Comments

Texten visste du till exempel att ca 25 000 000 mobiltelefoner ligger hemma i svenskars byrålådor?

Nej det visste jag inte.

Låter extremt mycket att ca 25 000 000 mobiltelefoner ligger hemma i svenskars byrålådor men jag är skyldig till min beskärda del själv. Även om jag nu inte ens vet var mina äldsta mobiler ligger. Illa. Och då är jag ändå en sån som inte alls bryr mig om att ha coolaste mobilen och alltid har haft mina tills de på nåt vis inte fungerat.

Anledningen till den här texten och frågan om hur många elektronikprylar är kursen i Miljö, konsumtion och etisk handel som jag går på distans. Länk till den finns här. Första delen skrev jag om i inlägget Kurs i medveten konsumtion. Nu har jag också gjort del två. Lite mer i tid denna gång.

Denna del handlade om elektronik. Där skulle bland annat frågan "Hur många elektronikprylar kan du räkna till i ditt hem?" besvaras. Det känns övermäktigt eller hur? Det var nästan så att jag fuskade. Istället gjorde jag det till en aktivitet/lek tillsammans med sonen. Jag delade upp huset i de olika rummen och så räknade vi i ett i taget. Lite fuskade vi dock för vi hoppade över sambons hobbyrum som är en enda samling av datorer och olika kablar och saker som jag inte ens vet vad det är. Vi hoppade också över garaget där det ju finns trimmer, elgräsklippare, skruvdragare och massa annat. Också några av mina gamla kameror i en låda och kanske också de där äldsta mobiltelefonerna som jag inte hittade någon annanstans.

Vad landade vi då på? Faktiskt bara 75 saker. Det låter orimligt lågt. Fast ändå väldigt högt förstås. Lampor räknade vi då inte och vi kan ha missat någon av sonens leksaker även om vi tittade genom de olika lådorna. Vi räknade heller inte alla batterier i kartongen med batterier och glödlampor om det nu räknas till elektronik.

Värst var köket med 15 saker förutom vardagsrummet där röran på bilden längst ner finns i ett av skåpen och fick upp antalet till 24. Jag borde ha rensat när jag ändå räknade men jag orkade inte se vilka laddare och mobiler och kamerabatterier som hör ihop och inte. Verkligen något att ta itu med. Både för att få plats för sakerna vi faktiskt använder och för att återvinna materialet i det vi inte använder.

Det var sorgligt att se i olika filmklipp i kursen hur utvinning och återvinning av metaller och elektronikföremål går till i länder i Afrika. Hemskt även om jag sett det förut. Lite därför jag drar mig för att lämna in gamla saker. Jag vill inte att de ska skickas till någon soptipp där barn blir sjuka av att försörja sig på att leta delar av skräpet. Jag vill dock bidra med återvinning av de metaller som finns inuti till exempel mobilerna.

Det tipsades om Pantaluren se länk här. Till dem kan man sälja sin gamla mobil. Eller rättare sagt sin nya gamla mobil. Jag testade att välja Nokia för att se om jag kunde sälja mina gamla från 90-talet och början av 2000-talet. Det gick inte. Däremot kan man skicka in vilken mobil som helst för återvinning. Det ska jag nog göra. Eller prova att sälja dem på tradera. De är väl kult/klassiker vid det här laget. Inklusive skal målade med glittrigt nagellack :)

Om jag bara hittar dem...

Avsnittet elektronik i medveten konsumtions kurs.

Likes

Comments