Allmänt, Hemmet, Hälsa, Mat och dryck, Nöje, Personligt


Många bäckar små! Ibland räcker det med att göra enkla förändringar i vardagen för att spara pengar. Ibland är det enda som behövs är att tänka lite extra inför varje inköpsbehov. Att förändra några rutiner och tänka om har jag sparat 2 492,5 kr under vecka 43.

1. Busskort, 756 kr: Genom att köpa årskort i stället för att köpa månadsvis. Jag har redan ett rabatterat pris genom studier vilket är 550 kr/månad (6 600 kr/år), i stället för 830 kr/månad (9 960 kr/år), som är ordinarie pris. Genom att köpa ett årskort och betala totalt 5 840 kr har jag sparat 63 kr/månad, dvs 756 kr/år.

2. Stor mässa, 200 kr: Ordinarie pris på 200 kr. Sparat hela summan genom att googla fram fri biljett.

3. Vinterjacka, 479 kr: Genom att få en rejäl rabatt.

4. Matbutik, 60 kr: Genom att inte köpa plastpåsar 2 gånger har jag sparat 5 kr. Sparat 3 kr genom att använda en kupong. Sparat ytterligare ca 30 kr genom olika extrapriser. Utöver detta har jag sparat en ytterligare 20 kr då jag bakar mitt eget bröd.

5. Glasögon, 997,5 kr: Jag är närsynt och behöver förnya mina glasögon var tredje år ungefär. Att vänta med att köpa nya glasögon tills det är bra rabattperioder är ett sätt att spara pengar men ändå köpa fina bågar och bra glaskvalité. Just nu har Specsavers 50% rabatt på alla bågar genom vilket jag lyckats spara 997,5 kr.


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Allmänt


1. Var glad med vad du redan har.
Om du ständigt undrar var dina pengar går ska du överväga hur mycket dina dagliga vanor kostar dig. Slösar du bort 50-100 kr på lunch och snacks varje dag? Är du snabb på att köpa något du faktiskt inte behöver? Gör du inköp för att hålla fast vid samma nivå av lyx som dina vänner njuter? Dessa till synes små vanor, och många fler, kan hålla dig från att spara tusentals, kanske tiotusentals, kronor om året.

2. Lär dig skillnaden mellan att spara en krona och spara en procentandel. Kom ihåg att spara 5% på en 10 000 kr objekt är inte alls som att spara 5% på en 10 kr-vara. Men för att förenkla beslutsprocessen tenderar hjärnan att normalisera saker så att de två fallen liknar varandra.

3. Gör det själv. Både underhållande och sparsamt att lära sig cykelunderhåll, bakning, matlagning, trädgårdsarbete och grundläggande konstruktionskunskaper.

4. Öva försenad tillfredsställelse. När du lägger dina ögon på en produkt och du tror att det är kärlek vid första ögonkastet - vänta lite! Sova på den. Kom tillbaka några timmar senare, sedan en dag senare, några dagar senare och mät varje gång huruvida din nivå av intresse blir densamma osv. Köp aldrig på impuls. Fråga dig själv: "Tror du att det kommer att göra dig glad en månad från sitt köp? Några månader? Ett år? Några år?"

5. Räkna lite medan du handlar. Försök räkna ut hur mycket pengarna skulle växa till i 5 år med en hastighet på 10% per år. Det kommer ut till lite mer än 60% avkastning. Till exempel, om du skulle köpa något värt 10 000 kr, kan du fråga dig själv: "Vill jag ha den här saken nu, eller vill jag hellre ha 16 000 på fem år?" Beroende på vad du planerar att spendera 10 000 kr på välj att köpa eller avstå. Vanligtvis har detta tillvägagångssätt resulterat i att du sparar den största summan av pengar.

6. Slösa inte bort pengar på status eller lockelser. Sluta hänga med de vänner som slösar bort pengar på dyra intressen som du inte ens njuter.

7. Spåra dina utgifter och skapa automatiska betalningar. Använd appen Tink för att hålla koll på dina bankkonton och sparandet, sätta sparmål med mera. Den är en kanonbra app som dessutom är gratis. Autogiro är ett enkelt sätt att spara tid och pengar.

8. Göra matlådor. Stor matlagning är ett av de enklaste sätten att spara pengar och lindra stress under veckan. Förutom kostnaden för måltider som jag ackumuleras under året sparar du dessutom tid och energi. Jag spenderar cirka 2 timmar på söndagen och förbereder mina måltider. Under veckan undviker jag stressen i samband med att bestämma vad jag vill äta, och jag undviker att slösa bort tid genom att köa på restauranger. Att förbereda din lunch varje dag och inte äta ute kan potentiellt generera ca 10 000 kr sparande varje år. Det är enkelt. Det är enkelt. Det sparar pengar.

9. Vet när du ska investera i kvalitetsprodukter. Köp inte billigt de saker som du använder ofta för personlig eller professionell utveckling och välmående, t.ex. datorer, sängar, arbetsstolar, gym medlemskap. Ja, det här är en sätt att spara pengar eftersom det kan kosta mycket mer på lång sikt att köpa billiga datorer som går sönder eller obekväma sängar som skapar ryggproblem.

10. Använd bara de pengar du har. Lyssna på ditt debitkort, inte ditt kreditkort (det ljuger). Kreditkort frestar dig och lurar på att du har pengarna när du inte gör det. Innan du vet det, sitter du fast med att betala tillbaka skulden, för att inte tala om det hemska räntan. Om du redan har skuld med ränta är det din första prioritet att bli av med.

11. Köp inget annat än vatten efter midnatt. Ha det som en regel att aldrig konsumera annat än vatten efter midnatt. Detta hjälper dig att minska utgifterna på alla värdelösa konsumtionsvaror. Från alkohol på fester, till att snacka hemma. I ett studentliv kan man bara inte se behovet att någonsin konsumera drycker eller mat efter midnatt eftersom det är en tid din kropp är i huvudsak anta att du sover. Denna strategi begränsar inte dina erfarenheter och sociala liv eller tvingar dig att leva extremt sparsamt, det minskar bara värdelösa utgifter.

12. Använd "5-fråga regeln". "Är det vilja eller behov? Behöver du det? Ser du dig själv att använda det? Hur ofta använder du det? Är det värt din tid, energi och pengar?" Tänk på dessa frågor varje gång du köper något.

BONUSTIPS: Var glad med vad du redan har! Lär dig att vilja ha saker du redan har. Helt seriöst! Tro mig, innehav av saker är en tävling ingen kan vinna. Att lära sig att vilja ha de saker och vara nöjd med de saker du redan har kommer att spara dig en otrolig mängd pengar.Likes

Comments

Allmänt


 1. Handla kläder du behöver. Behöver du en kostym till jobbet, välj en med ett snitt som håller över tid och som passar till det mesta. Vardagskläder kan vara både enklare och billigare.
 2. Budgetera, en bra budget gör att risken för snedsteg blir mindre.
 3. Spara alla kvitton och lägg in kostnaderna i ett excel-ark, ibland springer det iväg mycket pengar på poster vi inte ens är medvetna om.
 4. Vänta med dina ”vill-ha” inköp. Minst en månad för varje-dag saker, över ett år när det gäller ny bil etc. Då sker inga inköp på impuls.
 5. Om du överhuvudtaget måste ha en bil, köp en begagnad, fullservad bil som gått 5000-10000 mil.
 6. Handla säsongens grönsaker/frukt samt anpassa matlistan efter rabatterbjudanden.
 7. Gör matlåda. 
 8. Handla aldrig hungrig.
 9. Ska du gå på restaurang, gör det planerat och inte för att du inte orkar laga mat. Var sparsam med dricksen eller skippa den helt.
 10. Boka resor när alla andra inte gör det, dvs antingen långt innan eller precis innan.
 11. Åk på semester off season, t.ex. Thailand på sommaren, Kolmården på våren etc.
 12. Hyr ett hus på semestern. I alla fall om du är borta länge är det betydligt billigare än hotell.
 13. Köp storpack, men se till att det är varor du faktiskt använder, annars kan det sluka mer pengar än du sparar.
 14. Gå på gratis seminarier och föreläsningar. Du lär dig något och är du extra sparsam hoppar du över middagen/frukosten eftersom det oftast serveras tilltugg.
 15. Tjänster och gentjänster. Är du bra på något som andra behöver? Byt tjänster. 
 16. Sälj saker du inte längre behöver på blocket/tradera alt. Köp saker du verkligen behöver på blocket/tradera.
 17. Ha rörlig ränta på dina lån, det lönar sig i 9 fall av 10.
 18. Förhandla räntor, både där du betalar pengar och där du får pengar.
 19. Även små kostnader gör skillnad. En tidningspremuneration för ”bara” 99:-/mån blir drygt 1200:- per år.
 20. Handla i slutet av säsongen, dvs. skolväskor i oktober, julsaker i januari etc.
 21. Använd jämförelsetjänster för el, tv, mobilabonnemang etc.
 22. Undvik halvfabrikat. Ofta godare dessutom.
 23. Även räntefria avbetalningar kostar pengar.
 24. Att köpa direkt från grossist blir allt vanligare. Dessutom är frakten ofta gratis över världen. En del saker kan köpas i 1-pack, andra bara i storpack. Känner du någon som vill ha samma sak som du? Dela på kostnaden (eller om du är riktigt sparsam, ta ut en avgift för jobbet du lagt ner). Energisparande glödlampor är utmärkta att köpa direkt från fabrik där du minskar utgifter i flera led.
 25. Sänk värmen (eller kylan) hemma. Bara ett par grader lägre temperatur spar mycket pengar.
 26. Hyr inte din bostad, se till att du äger den, historiskt en god investering.
 27. Köp billigt vin. De flesta kan inte känna skillnad ändå. Häll upp i karaff.
 28. Löneförhandla klokt. Nästan alla spar-sidor utelämnar denna detalj, men likt bolånet är vinnarna de som gör något åt det.
 29. Vatten är gott. Det här upptäckte jag in samband med uträkningen för hur mycket pengar vi la på dricka tidigare. Vatten är alltså gott precis som hembryggt kaffe.
 30. Läs tidningar på nätet eller på biblioteket.
 31. Sluta röka och snusa. Det kanske verkar som ett konstigt råd, men jag har mött människor som ”omöjligt kan spara pengar”, trots att de röker två paket per dag.

Nedan finner du även 10 fritidsaktiviteter för barnfamiljer som kostar lite eller inga pengar:

 1. Biblioteket. Förutom det uppenbara (böcker) så har många bibliotek teaterföreställningar, tipsrundor etc.
 2. Grottdykning. Investera i två ficklampor, hjälmar och sök på grottor nära dig, t.ex. klövbergsgrottorna i Stockholm. 
 3. Äventyrshelg med barnen: laga mat utomhus, gör ett eget vindskydd av granris och ta reda på vilka växter som går att äta. För övernattning kan sovsäckar vara bra att ha, annars räcker det att investera i en bra kniv.
 4. Får du friskvårdsbidrag från ditt arbete? Många låter det förfalla vilket är synd, för även om du inte är en träningsgalning går det att få ett simkort för pengarna och sedan behöver du bara betala en liten summa för barnet/barnen.
 5. Parkteatern sätter upp gratis föreställningar under hela sommaren.
 6. För yngre barn: besök alla lekparker i din hemkommun. Låt barnen sätta betyg med klistermärken och genom att beskriva vad som var bra (går även att göra med t.ex. utomhusbad på sommaren)
 7. Besök en brandstation. Både roligt och lärorikt.
 8. Gör stentroll (och se till att de har någonstans att bo under en stubbe)
 9. Gör varje-dag-saker annorlunda. Fredagsmys en vanlig måndag, ät middagen på en picknickfilt i vardagsrummet, gör en sallad av maskrosblad. Gör en skattkarta till partnern som kommer hem sist och låt denne leta reda på er picknickfilt.
 10. Geocaching. En hyfsat ny telefon är allt som behövs, sedan är det bara att leta efter alla miljoner skatter som finns gömda överallt i världen.

Glöm inte: tid är pengar. I extrema fall är det viktigt att ta reda på hur mycket du sparar jämfört med andra saker som sparar pengar. Jag tänker t.ex. på att jaga kuponger för att spara några kronor, när två timmars övertid på jobbet kan spara det mångdubbla. Men vill du gå till det extrema kommer här några tips för en riktig krösus:

 • Skaffa en partner och se till att ni flyttar ihop, delar dina utgifter på hälften (en inledande investering i att få personen på fall kan dock vara aktuell)
 • Koka soppa på en spik. Eller nästan iallafall. Nässelsoppa är både gratis och nyttigt. Provsmak på fredagar i din lokala butik kan med lite finess ersätta en hel måltid
 • Duscha mot klockan (vem i familjen kan bli klar på under fem minuter?). Varmvatten kostar pengar, en gång om året kan det vara motiverat att ta ett varmt bad.
 • Lär din katt att använda toaletten
 • Gör din egen filmjölk. Mjölk kan vara flera kronor billigare än filmjölk
 • Köp exakt likadana strumpor. Strumpor kommer bort eller går sönder. På så sätt kan du maximera antalet fungerande par.
 • Fråga grannen om du kan låna hans/hennes router mot en liten summa varje månad.
 • Återanvänd presentpapper

Källa: https://blogg.nordnet.se/lista-41-tips-for-att-spara-pengar-och-nagra-extrema/

Likes

Comments

Allmänt


1. Målsättning. Vad har du för sparmål? Vad drömmer du om? Det är enklare att spara pengar om du har ett specifikt sparmål, vare sig kortsiktigt eller långsiktigt. Skriv ner dina konkreta sparmål. 


2. Budgetanalys. Se över dina inkomster och utgifter under de sista tre månaderna. Uppmärksammar du onödiga kostnader?


3. Abonnemang. Säg upp, nedgradera eller pausa dina abonnemang. Behöver du verkligen en papperstidning? Varför betalar du så mycket för telefoni? 


4. Lån och försäkringar. Vad har du för låneränta och försäkringar? Skulle du kunna förhandla om din låneränta eller byta försäkringsbolag?


5. Resekostnader. Brukar du ta bilen för att åka till jobbet varje dag? Skulle du kunna tänka dig åka kommunalt, samåka, promenera eller cykla i stället?


6. Mat och dryck. Se över dina utgifter för mat och dryck. Hur stor andel av dina utgifter består av restauranger eller barer? Brukar du köpa lunch i stället för att ta med dig matlådor? Slänger du mycket mat?


7. Erbjudanden. Kolla alltid upp rabattkoder och erbjudanden innan du beställer något. Jämföra priser på Prisjakt och dylikt. 


8. Sälj. Rensa hemmet och förråden genom att sälja prylar på Blocket, Tradera eller Facebook. När har du använt din innebandyklubba sist?


9. Snus, tobak, alkohol. Sluta konsumera eller dra åtminstone ner på dessa livsfarliga saker. Testa en vitmånad. Perfekt för både din hälsa och privatekonomi.


10. Spara och placera. Sätt in dig i aktie- och fondsparande. Amortera mer. Ha en buffert. 


11. Extrainkomst. Skulle du kunna tänka dig jobba extra för att tjäna mer pengar?


Likes

Comments