Idag lyckades jag äntligen få till det, veganska eggs benedict! Det har varit en av mina favoriträtter som jag inte haft en tanke på att veganisera förrän nu, och det blev fantastiskt gott! Jag började med att göra äggen, som tyvärr inte är pocherade, men så goda!

Du behöver:
Toastbröd

Vegansk skinka (valfritt, min är tyvärr inköpt i Polen så kan inte tipsa om märke)

Hollandaisesås (Rydbergs har en vegansk variant på påse)

400g mjuk-/silkestofu
1 msk iKaffe
1 msk iMat fraiche
1,5 msk maizena majsstärkelse
Örtsalt, vitpeppar & svart salt (kala namak)

Margarin

Gör såhär:

Jag började med att göra äggen. Mixa ihop alla ingredienser i en mixer (silkestofu, iKaffe, iMat, maizena, örtsalt, vitpeppar & svartsalt), du kan behöva testa dig fram med mängden majsstärkelse och svartsalt, men 1,5 msk majsstärkelse fungerade bra för mig, och svartsalt efter smak. Det kommer lukta mycket mer 'äggigt' än vad det smakar, så bli inte rädd. Hetta upp margarin i en stekpanna på medelhög värme och stek cirka 1dl av blandningen per ägg, vänd inte förrän det blivit fast och fått en gyllene färg på undersidan.

Rosta mackorna och lägg på hollandaisesås, sedan skinkan, och sedan ägget. Avsluta med en klick hollandaisesås på toppen, sen är det bara att njuta!

---

Today I managed it, vegan eggs benedict! It has been one of my favorite dishes which I haven't had a thought of veganizing up until today, and it turned out amazing! I started by making the eggs, which unforteunately aren't poached, but oh so yummy!

You'll need:
Toast

Vegan ham (optional)

Hollaindaise sauce (in Sweden we have a ready-to-serve version in the shops)

400g silken tofu
1 tbs plant based milk
1 tbs vegan creme fraiche
1,5 tbs corn starch
Herbal salt, white pepper and kala namak

Vegetable butter

How to:

I started by making the eggs. Mix together all the ingredients in a mixer (silken tofu, milk, creme fraiche, corn starch, salt, white pepper & kala namak), you may need to test it out regarding the amount of corn starch and kala namak, but 1,5 tbs of corn starch worked good for me, and then kala namak to taste. It will smell much more like eggs than it will taste like them, so don't get freaked out. Heat up some vegetable butter in a pan and then fry about 1dl of the mixture per egg, don't flip it until it has become set and has a golden color on the back.

Toast the bread and add hollandaise sauce, then the ham, and then the egg on top. Finish it off with some more hollandaise sauce on top, and then enjoy!





Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Du behöver:

3 dl vatten (fingervarmt)

25g jäst

2 msk ljus sirap

Olivolja

Flingsalt

7 dl vetemjöl

Färsk basilika, körsbärstomater & oliver, eller valfritt tillbehör

Gör såhär:

Rör ihop jästen med det fingervarma vattnet, sirap samt en halv deciliter olivolja. Rör ner mjölet, lite i taget, tills du kan knåda ihop det till en deg. Arbeta degen i cirka 10 minuter innan du låter den jäsa under en kökshandduk i cirka 35-40 minuter. Lägg degen i en oljad och saltad form och platta ut den tills den är cirka 1 cm tjock (i detta fallet använde vi två formar). Skapa gropar i degen med fingrarna, och lägg på tillbehören (i detta fall färska basilikablad, körsbärstomater & svarta oliver). Därefter ringlar du över olja och strör på flingsalt efter smak. Låt degen jäsa igen under en fuktig kökshandduk i cirka 30 minuter innan du gräddar dem i mitten av ugnen på 225 grader celsius i cirka 20-25 minuter, eller tills de är gyllenbruna. Ringla över lite extra olivolja precis när du tagit ut dem ur ugnen.

---

You'll need:

3 dl water (lukewarm)

25g yeast

2 tbs golden syrup

Olive oil

Flake salt

7 dl wheat flour

Fresh basil, cherry tomatoes & olives, or topping of your choice

How to:

Mix the yeast together with the lukewarm water, syrup and half a deciliter of olive oil. Add the flour, a little at the time, until you can knead it into a dough. Knead the dough for about ten minutes before you let it rest under a kitchen towel for about 35-40 minutes. Spread the dough out into a oiled and salted ramekin until it is about 1 cm thick (in this case we used two ramekins). Poke holes in the dough with your fingers, and add the toppings. In this case we used fresh basil, cherry tomatoes and black olives. Then you sprinkle some olive oil and flake salt on top before you let it rest again, this time under a damp kitchen towel for about 30 minutes before you bake them in the oven on 225 degrees celsius for about 20-25 minutes, or until they are golden brown. Sprinkle some more olive oil on them just when you take them out of the oven.

Likes

Comments

Indiskt är en stor favorit hos mig, och på restaurang är det tyvärr sällan jag hittar naan som inte innehåller ägg. Igår blev det väldigt spontant indiskt, och då kände jag mig bara tvungen att baka naan. Detta recept innehåller inget jäst, och inga ägg, och är otroligt lätt att göra!

Du behöver:

4dl vetemjöl

0.5msk bakpulver

0.5msk socker (jag använde rörsocker)

En nypa salt

2dl iKaffe (eller annan vätska)


Blanda ihop alla ingredienser i en bunke, spara vätskan till sist och blanda ner lite i taget för att få en degig konsistens. Jag delade upp degen i fyra 'bullar' och kavlade ut dessa innan jag stekte dem lätt i olivolja. Valfritt: När bröden var färdiga gnuggade jag in en vitlöksklyfta på ytan, och toppade med lite örtsalt. Det blev riktigt gott!

---

Indian food is one of my absolute favorites, and when at a restaurant, most naan bread unfortunately are made with eggs. Yesterday the dinner choice was very spontaneous, and I felt like I had to make naan. This recipe is free from yeast and eggs, and is incredibly easy to make!

You'll need:

4dl of wheat flour

0.5 tbs baking powder

0.5 tbs sugar (I used cane-sugar)

A pinch of salt

2dl oat drink (or other liquid)


Mix together all the ingredients in a mixing bowl, save the liquid for last and mix in a little at the time to get the right doughy consistency. I split the dough into four buns and rolled them out before lightly frying them in some olive oil. Optional: When the bread was done i rubbed a clove of garlic on the top of them, and topped it off with some herbal salt. It turned out really nice!


Likes

Comments

Idag letade jag upp det gamla receptet på sega rutor som jag hittade i en kokbok för ca 4-5 år sedan, och veganiserade det 😉 Till det rörde jag ihop en enkel ägg- och mjölkfri vaniljglass och ringlade över lite (läs mycket) kolasås(såklart). Resultatet? De tog slut fort kan jag säga. Sega och härliga när de har svalnat lite, men vill man ha dem som en kladdkaka kan man värma dem några sekunder i mikron.

/Amanda


Du behöver:

100 g hårt margarin

ca 1,5 dl sirap

1,5 dl mjöl

4 msk kakao

1.5 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver


Gör så här:

Smält smöret. Mixa ihop allt i en bunke och häll i en form, grädda sedan på 150 grader i ugnen tills den får en hård yta men är kladdig i mitten, den stelnar när den får svalna nämligen!

---

Today I looked up the old brownie-recipe that I found in a cookbook 4-5 years ago, and veganized it ;) With it I mixed together a simple egg- and milk-free ice-cream and poured some (a lot) caramel sauce over it (recipe previously posted on the blog). The result? I can tell you they were gone very quickly. Chewy and nice after they cooled off a bit, but if you want them more sticky you can heat them up a few seconds in the microwave.

/Amanda


​You'll need:

​100 g milk free butter

about 1,5 dl light syrup

1,5 dl flour

4 tbs cocoa powder

1,5 tsp vanilla extract

2 tsp baking powder


​Do this:

​Melt the butter. Mix everything in a mixing bowl and pour into a tin, and bake in the oven on 150 degrees celsius until the surface hardens, but the inside is sticky. It will become more chewy as it chills down!



Likes

Comments

Kolasås är verkligen en av de fina sakerna i livet. En stor favorit för mig är en brownie med en klick glass på och sedan ringla över salt kolasås. Därför kommer nu mitt favoritrecept på kolasås. Det fick betyget 5/5 av min kille med motiveringen "jag hade kunnat hälla i mig hela den burken (en ganska stor sådan) och dricka kolasåsen rent".
/Amanda

Du behöver:

1 1/2 dl strösocker

1 dl sirap (helst ljus till bakning)

1 dl vatten

5 dl oatly imat(eller annan mjölkfri grädde)

2 krm salt


Redskap:

2 kastruller

1 Decilitermått

Något att röra med


Så här gör du:

Smält socker, sirap och vatten i en kastrull. Rör om då och då under tiden det smälter, men låt det sedan puttra lite utan att röra om. I en annan kastrull, värm grädden tills den bubblar liiiite, men inte kokar. Häll sedan över grädden i sockerlagen när den blivit gyllenbrun men OBS, det fräser en hel del så ha gärna grytvantar om du är lika försiktig som jag är, annars kan du skita i det såklart. Koka tills det blir ljusbrunt, ha sedan i saltet och häll över i en förvaringsburk eller direkt i munnen. Voila! P.S. Jag gjorde hälften först för att testa, därför är det så lite på bilden, men gjorde resten lite senare!


Likes

Comments

Det här är något av det godaste som finns, och trots att jag var väldigt skeptisk första gången jag hörde 'majsplättar' så har det fastnat och blivit ett av mina favoritrecept! Serveras med vårrullar & nudlar, eller bara som de är med lite god dipp!

Ingredienser:

1 burk majs (200-240g)

4 tsk no-egg + 4 msk vatten

1,5 dl majsmjöl

1 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

0,5 tsk vitpeppar

1 tsk vegeta

1 vitlöksklyfta

Olja


Låt majsen rinna av. Vispa under tiden ihop no-egg med vatten i en liten skål. Mixa cirka 3/4 av majsen, tillsätt sedan no-egg blandningen, majsmjöl, bakpulver och kryddor och mixa igen tills du får en slät smet. Blanda ner resten av majsen och fritera eller stek i oljan.

Tips: För att göra dippen på bilden, blanda ner lite sweet-chili sås i Oatly iMat Fraiche!

---

This is one of the best dishes there are, and despite the fact that I was rather critical the first time I head of corn-fritters, it has stuck and become one of my favorite recipes! Serve with springrolls and noodles, or as they are with some nice dip-sauce!

Ingredients:

1 can of corn (200-240g)

4 tsp of no-egg + 4 tbs water

1,5 dl corn-flour

1 tsp baking powder

0,5 tsp salt

0,5 tsp white pepper

1 tsp vegeta

1 garlic clove

Oil


Drain the corn while mixing the no-egg powder with the water in a small bowl. Mix about 3/4 of the corn, add the no-egg mixture, corn-flour, baking powder and spices and mix again until you get a smooth mixture. Stir down the remaining corn and fry or fritter in the oil.

Tip: To make the dip-sauce on the picture, add some sweet-chili sauce to some dairy-free cream fraiche!


Likes

Comments

Detta är min standard frukost smoothie, som är galet lätt att göra, och som funkar så mycket bättre än en energidryck när det är dags för tentaplugg! /Johanna

Ingredienser:

1 banan (eller 2 små som i detta fallet)

Cirka 20g fryst mango

Cirka 60g frysta blåbär (EJ odlade, det får ingen som helst smak då!)

Cirka 2 dl havredryck (eller annan valfri växtdryck), jag använde iKaffe


Mixa ihop alla ingredienser, börja med en deciliter växtdryck och häll på mer så att du får konsistensen du vill ha! Done-zo.


This is my standard breakfast smoothie, which is crazy easy to make, and which is so much more effective than an energy drink when it's time for exam studies! /Johanna

Ingredients:

1 banana (or 2 small ones as in this case)

About 20 grams of frozen mango

About 60 grams of frozen blueberries (NOT the big american ones, there's no flavour in those)

About 2 decilitres of oat-drink (or any other plant-based drink of your choice)


Mix all the ingredients together, start off with one decilitre of plant-drink and add more to get the consistency you prefer!

Done-zo.

Likes

Comments

Detta är nog mina go-to-cookies när jag vill göra något som inte är allt för komplicerat men är sugen på något. De smakar precis som de jag brukade göra med animalier i, fast dessa är såklart utan. //Amanda


Recept:

1 dl mjölkfritt bakmargarin

2 1/4 dl socker

1/2 dl växtmjölk

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

4 dl mjöl

1/2 dl kakao eller o'boy

Veganska chokladknappar (vi använde odenses mörka som är både veganska och nötfria)


Sätt ugnen på 175 grader. Mixa rumstempererat smör och socker i en bunke tills det blir krämigt. Häll i de torra ingredienserna och chokladknappar efter önskemål, och rör om ordentligt. Forma små bollar och lägg på en plåt, ställ in i ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna innan servering. *Dreglar*



Recipe (metric):

1 dl vegan butter

2 1/4 dl sugar

1/2 dl non-dairy milk

1 tsp baking powder

1 tsp vanilla extract

4 dl flour

1/2 dl cocoa powder or any other chocolate powder

Vegan chocolate chips (we used the ones from Odense that were both vegan and nut-free)


Recipe (U.S Units):

1/2 cup vegan butter

1 cup sugar

1/4 cup non-dairy milk

1 tsp vanilla extract

1 3/4 cups flour

1/4 cup cocoa powder

1 tsp baking powder

Vegan chocolate chips (we used the ones from Odense that were both vegan and nut-free)

Set the oven to 350F(175C) degrees. Cream the butter and sugar in a large mixing bowl. Add the dry ingredients and amount of chocolate chips that you prefer. Roll into little balls and put them on a baking tray and pop the in the oven for around 10 minutes. Let cool before serving. *Drools*



Likes

Comments

Igår kväll förberedde vi morgonens (eftermiddagens) frukost, och det blev helt fantastiskt! Toppen för er som inte tycker om frukost, eller som har lite tid på morgonen.

Du behöver (räcker till cirka 6 st):

6 st stora muffinsformar

3 dl havregryn

1 klick mjölkfritt smör/margarin

1 tsk strösocker

1 pkt Oatly PåMackan

Valfria bär att toppa med


Börja med att värma upp havregryn, smör och socker i en kastrull på låg värme och rör om tills det blir en 'deg'. Tryck ut degen i botten av formarna, bre på ett lager PåMackan, och toppa med valfria bär! Frys ett par timmar eller över natten om du behöver snabb frukost morgonen efter!


---

Yesterday evening we prepared this morning's (afternoon's) breakfast, and it turned out great! Amazing for you who don't really like breakfast, or who have a short amount of time in the mornings.

You'll need (for about 6 mini-cheesecakes):

6 cupcake cases

3 dl oats

1 spoon dairy-free butter/margarine

1 tsp granulated sugar

1 package (125g) vegan cream cheese

Berries of your choice to top off with


Start by heating up the oats, butter and sugar in a pot on low heat and stir until it turns into a 'dough'. Press the dough out into the cases, spread the cream cheese over it and top of with some berries! Freeze for a couple of hours or overnight if you need a quick breakfast the following morning!

Likes

Comments