​Tjäna, nu ligger jag i sängen efter ett litet träningspass. Idag har vi tittat på ytterligare en film i skolan. Hämnden heter den och det är en dansk film som bland annat Michael Persbrandt spelar i. Jag hade sett en tidigare så jag koncentrerade mig typ inte alls på filmen. Efter det spelade vi in en liten diskussionsfilm och där var dagen slut! Men innan detta hade jag matte och jag typ dog.... Jaja nu ska jag nog ta mig en dusch.


Peace And Love ✌

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

​Godmorgon alla som läser! Klockan är så mycket som 08:00 när jag publicerar detta och just nu sitter jag och sminkar mig, jag är snart klar och efter jag är klar ska jag klä på mig och sticka in och käka frukost. Den här  veckan har vi film vecka i skolan så idag ska vi se på filmen Patrik 1,5 och göra lite olika övningar som rör filmen. 


/ Peace And Love ✌

Likes

Comments

​Hej, nu har fick jag en kick igen och tänkte försöka ge mig på det här igen... Nu ska jag skriva min akne del 3 om mina läkarutredningar.

Det första man får göra, som även jag gjorde är att boka en tid på vårdcentralen hos en hud läkare/sköterska som kommer titta på din akne och se om det är någon ide att behandla dig. För det kan ju faktiskt vara så att du inte lider av akne utan av ungdomsfinnar och då tror jag man får köpa något receptfritt läkemedel på apoteket, men om sköterskan bedömer att du har så pass ärrbildande akne så kommer du få några slags tabletter eller salva, eventuellt både och.

Jag fick tabletterna Tetracyklin Meda som är en av de lite starkare tabletterna men som fortfarande är milda. Jag fick även salvan Duac som jag valde att använda varje kväll innan gick och la mig. Duacen är en gel skulle jag säga som man bara applicerar på huden, precis som en vanlig kräm och låter den verka över natten för att på morgonen tvätta bort den. Man skall inte använda salvan om man har mycket kontakt med solen, alltså rekomenderar man inte att använda den på dagen. 

Jag citerar från bi-packsedeln från Tetracyklinen: "När man inte skall använda tabletterna. Tetracyklin Meda skall INTE användas av personer som har förträngningar i matstrupen och/eller något hinder i matsmältningskanalen. Överkänslighet mot det aktiva innehållsämnet eller mot något av de övriga innehållsämnena". Mer finns att läsa på: http://www.fass.se/LIF/product?userType=2&nplId=19...

Jag skulle testa tabletterna två till tre månader med salvan för att sedan göra ett återbesök. Det gick 2,5 månader och det hände typ ingenting. Jag testade då i 3 veckor att bara ta tabletterna och dem var bara skit. Ingenting hände för mig så jag körde bara på salvan och började märka skillnad. Återbesöket på vårdcentralen kom och vi konstaterade att i princip ingenting hade hänt. Då skrevs det en remiss till Sahlgrenskas hudavdelning och jag fick vänta 4 månader på en ny tid. Under dessa månaderna var det sommar och min akne blir alltid jätte bra på sommaren för att solen är läkande, så jag tänkte inte lika mycket på det. 

Jag kom till Sahlgrenska och pratade med hudläkaren och det enda valet (om inte jag ville ha salvor) var tabletter som är otroligt starka. Om du äter dessa tabletter och du råkar bli gravid så kommer fostret bli så missbildat så du måste göra en abort! Du kommer få ta blodprov och grav test ett antal gånger under kuren, du måste även äta p-piller eller liknande preventivmedel under hela kuren och inte nog med det du får 20 papper om medicinen varav 7 sidor är BARA biverkningar. I värsta fall kan du få diabetes och stora problem med leder. 

Om du inte är över 18 måste dina föräldrar skriva på papper för att du ska få ta medicinen. Min mamma ville inte ta risken än och hon sa i stil med "Du får göra det om du vill när du är 18". Jag är faktiskt gaska tacksam för att mina föräldrar tog det beslutet för min akne är på bättringsvägen utan mediciner. Jag äter dock p-piller idag och har gjort detta i snart 2,5 månader och jag måste säga att det har faktiskt  hjälp till på vägen. Jag kommer senare ta upp hur jag upplever det är att äta p-piller.  

Idag har min akne halverats på ca sex månader och p.g.a detta är jag mycket mer självsäker och känner mig inte så obekväm med att gå utan smink inför mina vänner t.ex. 

Till sist vill jag tacka många av mina vänner som har stöttat mig genom hela processen och utan er hade det vart så mycket jobbigare!

/ Peace and Love ✌​

Likes

Comments

Hejsan nu är det dags för inlägg nr 2 om akne. Jag som jag skrev i förra inlägget att jag inga har bilder på min gamla akne men jag har hittat en bild och personen som har ungefär sådan akne jag har/hade. I dagsläget har jag ungefär hälften så mycket finnar om man jämför med för ungefär 3-4 år sedan. Nu tänkte jag köra igenom hela köret hur jag har haft det, men i det här inlägget kommer jag inte skriva om mina läkarutredningar för det tar vi i nästa inlägg!

Det började ungefär i 4:e klass (jag går i andra ring på gymnasiet nu), det var vår och jag började få några små finnar i ansiktet och till hösten ökade allt drastiskt. Det var fortfarande lite men mycket för att gå i femte klass. Jag sket i det tills jag började högstadiet. Det sa bara boom på den sena höstkanten i 6:an och helt plötsligt var det mer än jag hade trott det skulle bli. Vid december ungefär började jag använda smink och jag hade lite mineralfounadation och mascara. Det höll ungefär till påsklovet då ville jag bara att allt skulle sluta, då fattade jag inte hur mycket värre det skulle bli. Det blev sommar och alla som har finnar vet att solen hjälper SÅ MYCKET och finnarna var nästan helt borta. Så kom hösten och vintern igen och det ballade ur totalt. Jag la på TVÅ lager foundation varje dag bara för att jag inte ville att det skulle synas så mycket men nu började jag iallafall tvätta ansiktet med ansiktsvatten. Det mest tragiska var nog att jag visade mig knappt utan smink för mina vänner eller släktingar. Det var hemskt....

Jag har alltid varit perfektionist när det kommer till mitt utseende, än idag går jag nästa inte utan smink i skolan men idag kan jag välja om jag orkar eller inte (även om det är högst sällan jag inte har smink så händer det). Tillbaka till historien. Sommaren till nian så blev det som vanligt mycket bättre sedan kom det en stor explosion av finnar. Allt bröt ut och det såg hemskt ut IGEN! Precis som i 8:an. Jag fortsatte med mina 2 lager foundation men nu med massa puder också som jag hade skippat innan. Inget blush eller något i den stilen... Jag såg ut som ett spöke och jag kan inte säga att jag är så stolt över hur jag bar mig åt med sminket. Jag köpte det billigaste jag kunde hitta typ. På vårterminen blev sminket bättre och jag började använd märken som Maybelline, Loreal etc. Jag såg helt okej ut iallafall.

Sommaren kom igen och allt försvann nästan igen men så kom hösten och skolan hade kommit en bit på vägen. Det var inte nog med att aknen hade en sådan där topp (men inte lika hög som de två tidigare åren) utan jag hade tappat ungefär hälften av mitt hår på sensommaren, det kommer jag också ta upp i senare inlägg. I vilket fall som helst så blev det bättre på sommaren och nu är snart den här höstterminen slut och i början kan jag inte säga att det var så bra som det är nu. Med dem rätta produkterna kan man trolla ska jag säga er men det kommer jag ta i nästa inlägg om akne.

Det var det här inlägget och jag hoppas att någon läser det här som inte har haft akne som får lite mer förståelse för oss som lider av det. Jag vill också tillägga att jag har väldigt mycket smink på mig på bilderna och det ser mycket bättre ut på bilderna än i verkligeheten.

Här kommer bilderna också:


Peace And Love

Likes

Comments

När första ljuset brinner

står julens dörr på glänt

och alla barnen glädjas

att fira få advent


Ja då var första advent här och imorgon är det 1:a december. Det här året har gått så fruktansvärt fort och det är inte ofta jag säger det! Idag har jag fortsatt med mitt rum och det är fortfarande inte klart... men jag har hunnit en hel det iallafall! Idag har jag fixat i ordning mitt skrivbord. Imorgon är det skola och då kommer inlägg nr 2 om acne och då tänkte jag skriva om hur jag har haft det. Jag har tyvärr inga gamla bilder på när det var som värst men jag ska försöka hitta bilder på liknande acne jag har haft.


Peace And Love

Likes

Comments

Tjäna! Nu är det lördag och jag håller på att greja med mitt nya rum! (Kommer en liten illustration på hur jag bor typ) Jag håller på att flytta upp grejer från mitt gamla rum som tidigare var i källaren till mitt nya rum då som ligger uppe på vårt garage 😊

Jag tycker verkligen helgen är överskattad för så skönt är det inte för mig iallafalll att vara hemma, det är ganska tråkigt faktisk! Det som är mest positivt med helgen är att man får sova LÄÄÄÄÄNGE 🙏

Imorgon är den första advent och det ser jag faktiskt fram emot! Igår i skolan sände jag och min bästa vän Adde julmusik ifrån vår lilla radiostudio i skolan som vi gör varje fredag! Då kom julkänslan fram ska jag säga er. Det känns gött att skolan snart tar ett uppehåll igen, jag börjar bli lite skoltrött igen.


Peace And Love

Likes

Comments

Hej alla! Nu sitter jag hemma och kikar på lite nya kläder på nätet och jag inser att jag inte jag inte alls kommer ha råd med allt så jag får väll prioritera lite. Hoppas alla får en jätte go fredag så skriver jag mer imorgon! 😃

Likes

Comments

Akne som fackmässig benämns akne vulgaris, i vardagligt tal kallat finnar, är en godartad hudsjukdom som innebär kvisslor på huden orsakade av en inflammation i talgkörtlar. Inflammationen anses i sin tur vara orsakad av infektion av vanliga hudbakterier och svarar ofta på behandling med antibiotika. Akne är en hudsjukdom som även kan drabba vuxna. I puberteten kan man på finnar vilket beror på en ökning av testosteron i kroppen (gäller båda könen). Akne i denna mening ska skiljas från så kallad vuxenakne (rosacea) och klorakne. - Wikipedia

Detta var lite fakta om akne och för er som läser och inte är så insatta som jag själv är så kanske hälften av de orden som står ovan är helt obegripliga så jag ska försöka förklara på ett lättare sätt.

Akne/finnar är en snäll hudsjukdom som bara drabbar vissa. De som oftast drabbas av acne får en inflammation i talgkörtlarna som är små körtlar som sitter i slutet av hårsäckarna. Då bakterier kommer in i körtlarna täpps de igen och det bildas en finne. En annan anledning till att finnar kan uppstå är att testosteronet (det manliga könshormonerna) ökar drastisk och den gäller både tjejer och killar.

Vissa forskningar visar på att acne är något genetiskt så alltså om någon av dina föräldrar har haft en del finnar är det stor risk att du också får det.

Alla kan få finnar i olika ålder vissa får det (som jag) redan i 5:e klass medan vissa får den när dem är 25. Om man får akne när man är vuxen brukar det kallas rosacea. Acne kan sitta på olika ställen på kroppen men vanligast är i ansiktet, på bröstkorgen och axel- och ryggpartiet. Man kan även få finnar på magen, hårbotten och insidan lår. 

Hoppas ni fick veta lite mer om finnar nu om ni inte visste så mycket! På måndag kommer ett inlägg: AKNE 2, då jag tänkte berätta hur jag har haft det med min akne.


Likes

Comments

Yes hejsan och tjoho. Nu har jag bestämt mig för att blogga igen och vi får väll se hur det kommer gå.... Kanske blir som vanligt att jag lägger ner efter ett tag, vem vet? Jag har suttit och pillat en hel del med designen nu och det enda som jag ska ändra sedan är att jag ska ta en profilbild! 📷 Jag tänkte skriva ett inlägg imorgon som kommer handla om min acne får väll se om jag får någon respons... antagligen inte.


Peace And Love ✌

Likes

Comments