Vad är PCOS?

PCOS innebär att man har äggblåsor på antingen ena äggstocken, men det kan finnas äggblåsor på båda äggstockarna. Ca en femtedel av alla kvinnor som har mens har PCOS, och många av dem är inte medvetna om att de har diagnosen. Det är vanligt att om flera i släkten har diagnosen blir risken större att man själv har den. Förutom det har man väldigt mycket testosteron i kroppen.

PCOS påverkar både fysiskt och psykiskt. pcos gör så att man sällan har mens, eller så har man ingen mens. Det är väldigt vanligt att pcos upptäcks om man inte kan bli gravid. Det är oftast då man uppsöker en gynekolog. Förutom att man inte har mens så kan man ha hår på oönskade ställen, några exempel är skäggväxt, hår på fötterna och på magen. Man har väldigt lätt för att gå upp i vikt och man har ett stort sug för kolhydrater samt socker. Man kan ha väldigt mycket akne och man kan ha svårt för att bli gravid. Ibland är det att man inte har så många av symtomerna, eller så har man många. Symtomerna kan även variera under livet.

Testosteronet kan påverka humöret, så både behandling och pcos i sig kan göra så man lätt blir nedstämd och man kan få en minskad sexlust.

Förutom detta kan man få följdsjukdomar såsom diabetes, hjärtinfarkt, hjärt och kärlsjukdomar men även livmodercancer.

På bilden kan ni se hur en normal äggstock ska se ut, och hur det ser ut om man har äggblåsor. 

Likes

Comments