Header
View tracker

Hej i vintervädret!

Nu när kylan börjar krypa fram är varm mat det bästa. Något som för oss är nyfunnet är sötpotatis och vad mycket gott man kan göra med den. Vi tänkte därför dela med oss av ett väldigt enkelt recept på ångkokt sötpotatis. Vill även tipsa om att blanda pressad citron med kolsyrat vatten för en god och frisk dryck till servering.

För 2 portioner av den ångkokta sötpotatisen behövs:

1 sötpotatis

2 palsternackor

Ett halvt paket bondbönor

Sesamfrön

Salt

Crème fraîche

Skär sötpotatisen och palsternackorna i önskade stora bitar och ångkoka dem tills de är mjuka. Det går utmärkt att lägga till eller byta ut sötpotatis och palsternackor mot andra rotfrukter. Koka samtidigt bondbönorna enligt anvisningar. Lägg upp rotfrukterna och bönorna, strö på sesamfrön, salt och servera med crème fraîche.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Hej igen!

Det var ett tag sedan förra inlägget men vi har nu samlat på oss massa nya recept och ett och annat pyssel. Något som verkligen blivit en favoritsaft hos oss är denna enkla röd vinbärssaft. Funkar på både färska och frysta bär. Hoppas ni testar receptet och tycker om saften lika mycket som oss!

Röd vinbärssaft

2 liter röda vinbär

7 dl vatten

6 dl strösocker per liter avrunnen saft

cirka 1 krm natriumbensoat per liter saft

Lägg de röda vinbären och vattnet i en kastrull och koka tills bären har blivit finfördelade, cirka 10-20 minuter. Häll sedan upp saften i en silställning och låt det självrinna. Mät mängden saft och blanda det med rätt mängd socker i en kastrull, låt sedan småkoka i cirka 10 minuter. Ta bort skummet som bildas i saften allteftersom. Ta nu en del av saften i en kopp och rör ut natriumbensoatet. Blanda det sedan med resten av saften. Nu är det bara att hälla upp saften i flaskor och förvara dem kallt. För servering är det bara blanda saften med önskad mängd vatten så är det klart att dricka!

Likes

Comments

View tracker

Hej i regnet!

Regniga dagar som dessa passar perfekt till att planera inför soliga dagar! Idag tipsar vi om självplockning av jordgubbar. För någon vecka sedan var vi i Uppsala och bestämde oss för att plocka jordgubbar hos Ulvagubben. Det är bara att åka dit med hinkar, lådor, korgar eller vad man själv anser passar att plocka jordgubbar i. Har man inga, finns det hinkar att köpa på plats. När du kommer dit blir du hänvisad till en rad med jordgubbsplantor där du får plocka så mycket du vill. Och ett extra plus, är att du bara betalar för de jordgubbarna du har med dig ut, du kan alltså äta jordgubbar medan du plockar! När du plockat klart tar du med dig hinkar och jordgubbar ut där du betalar. Enklare och roligare kan det inte bli, ett absolut måste att testa! Vill du plocka jordgubbar som räcker till nästa sommar går det alldeles utmärkt att frysa dem.

Likes

Comments

Godmorgon!

Här kommer tips på tilltugg inför festen eller släktträffen. Att tänka på när man fixar mat till flera personer är att bjuda på både nya saker och sånt som de flesta gillar och känner igen sig i. Vi valde att bjuda på dipp & grönsaker, hemgjord pizza, melon, melon med fetaost och en brieost. Vi gjorde olika topping på pizzorna, en med sinka och en vegetarisk så att alla kan äta. Läs vidare så kommer recepten.

Du behöver:

Morötter

Gurka

Selleri

Crème fraiche

Valfri doppmix

Dela grönsakerna i stavar. Vi valde morötter, gurka och selleri men självklart går det utmärkt med andra grönsaker, ta det du gillar! Blanda doppmixen med crème fraichen och häll upp i skålar. Färdigt att servera!

Till en pizzabotten behövs:

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk salt

2 1/2 dl turkisk yoghurt

1/2 dl vetemjöl till utbakning

Sätt ugnen på 200°C. Blanda ihop alla ingredienser tills du får en fin pizzadeg. Kavla ut pizzan, ett tips är att kavla ut på ett bakplåtspapper som du sedan lyfter över till plåten! Förgrädda nu pizzabottnen mitt i ugnen tills den får en gyllenbrun färg.


Tomatsås:

Passerade tomater

Chilipulver

Salt

Peppar

Oregano

Vegetarisk buljongtärning

Koka upp de passerade tomaterna och smaksätt dem med chilipulver, salt, peppar, oregano och en vegetarisk buljongtärning.


Fyllning:

Paprika

Champinjoner

Tomat

Ost

(Skinka)


Nu är det bara att slänga på allt på pizzan, valfritt med skinkan. Grädda sedan mitt i ugnen tills osten har smält. Kan ätas både varm och kall. 

Likes

Comments

Bättre sent än aldrig!

Nu kommer äntligen recepten på drinkarna från vintage partyt! Dessa drinkar passar perfekt på sommaren då de är svalkande, somriga och friska i smaken. De går fort och enkelt att blanda i ordning dem precis innan alla kommer. Man kan även fylla på dem med mera sprite flera gånger under kvällen om det önskas. Vi valde att servera dessa alkoholfria limedrinkar med namnlappar för en mer personlig välkomstdrink.


Alkoholfria limedrinkar

Sprite

Lime

Mynta

Jordgubbar

Isbitar

Till varje glas använde vi 1 msk pressad lime, en halv klyfta lime, lite jordgubbar, is, mynta och sprite. Enklare kan det inte bli!

Likes

Comments

Long time no see!

Nu är vi tillbaka efter en varm och fullspäckad sommar. Hoppas ni alla haft det trevligt i sommarvärmen med mycket sol och bad. Vårat kyligaste tips för sommaren är dessa jordgubbsmilkshakes som är gudomligt goda och enkla. Har ni några svalkande tips i sommarvärmen? Dela gärna med er!

Allt du behöver för milkshaken är:

Jordgubbssylt

Glass

Mjölk

Jordgubbar

Grädde

Mixa glass, jordgubbssylt och mjölk till en slät milkshake, skär jordgubbarna i mindre bitar och blanda ner i milkshaken. Toppa med vispad grädde och jordgubbar. Servera genast!

Likes

Comments

Ett litet fördröjt inlägg, men här kommer äntligen en överblick av Linnéas Vintage Party. Recept och närmare beskrivningar kommer att komma upp allt eftersom.

Vi valde att inleda kvällen med alkoholfria limedrinkar och tilltugg. På varje dricka satt en namnlapp med ett hemligt uppdrag som skulle genomföras så diskret som möjligt under kvällen. Exempel "Utbringa skålar så ofta du kan" och "Glöm bort och blanda ihop andras namn". På slutet av kvällen gissa vi varandras uppdrag. När det började bli kallt ute flyttade vi oss in där vi åt tårta och andra desserter. En lyckad kväll med mycket skratt och mat!

Likes

Comments

I helgen fyller Linnéa år vilket vi ska fira genom ett Vintage party! Vi tänkte därför visa enkla och billiga dekorations, mat och baknings idéer. Vi vill visa att genom enkla medel och lite fantasi behöver inte studentmottagningen, födelsedagsfesten eller middagen vara varken dyr, jobbig eller krävande.

Vårt första tips är enkla blomdekorationer gjorda av silkespapper. Du hittar beskrivningen på de stora rosorna här i inlägget och beskrivningen på girlangerna finns på vår instagram: pavaratvis eller klicka dig fram via länken till vänster här på bloggen. Dekorationerna går dessutom att återanvända och plocka fram vid nästa festliga tillfälle. Passa på och sätt din egna personliga prägel.

Hoppas att du inspireras och hittar något som passar dig!

Du behöver: silkespapper, sax samt snöre.

1. Klipp 10 st lika stora rektanglar i silkespapperet, vill du ha en tjockare blomma går det utmärkt att öka antalet lager.

2. Vik din rektangel som ett dragspel/solfjäder, vik in en liten bit på kortsidan, vänd och vik ytterligare en liten bit. Upprepa tills papperet tar slut. Knyt ett snöre runt mitten och runda av sidorna med en sax.

3. Nu till det pilliga! Vik fram ett papper i tag mot mitten, bli inte rädd om det knölar sig och går sönder lite, det kommer inte att synas. Vik ett papper på varje sida och upprepa tills alla papper är vikta.

Likes

Comments

Hej i vårstressen! Efter en vecka fullspäckad med pluggande och prov passar enkla måltider tidsschemat och energinivån. Idag bjuder vi på ett tips på superenkla tortillapizzor.

När vi har ont om tid eller överblivna tortillabröd efter fredagens tacos brukar vi använda tortillabröden som pizzabottnar. Vi kokar sedan en tomatsås på passerade tomater, salt, pizzakrydda och chili som vi sedan breder ut på bottnarna. Vi lägger sedan på valfria tillbehör. På våran pizza har vi haft: champinjoner, skinka, tomat, ost och till servering babyspenat. Vi gräddar pizzorna i ugnen på 200°C tills de har fått en gyllene färg. Ät och njut!

Likes

Comments

I Hälsingland har solen lyst hela helgen! Vi har passat på att göra sådant man annars inte hinner, slipat och målat stolar, målat tak, rensa jordgubbslandet och självklart njutit av solen. Passar på att njuta det sista av kvällssolen. Chokladpopcorn och chokladmousse med passionsfrukt rundar av en härlig och solig helg alldeles perfekt.

CHOKLADMOUSSE

CHOKLADPOPCORN

Likes

Comments