Header

Hej, nu är jag hemma igen från Danmark och tillbaka i rutinerna. Igår gjorde jag något så fantastiskt som att trycka på lämna in på min stora engelska uppsats jag bråkat med senaste månaden. Nu är den klar, inne och väntar på bedömning, känns så jäkla bra. Klapp på axeln till mig som har klarat den och jag känner mig nöjd, nu kan jag helt enkelt inte göra mer åt den!: Annars så sitter jag fortfarande fast i plugg, även om det tack och lov börjar ljusa och jag bockar av uppgift för uppgift. Så idag har jag spenderat morgonen med att plugga inför mina 3 (!) prov jag har imorgon, samt att sitta och skicka ut pressreleaser. De första jag skickat ut i mitt liv, ett mål att bocka av från listan det om något. Känns superbra, och vad det handlar om kommer komma upp här också såklart inom en snar framtid!

Nu ska jag bege mig mot skolan. Snart är jag tillbaka här till daglig dags, men nu ligger fokuset kvar på skolan helt enkelt!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Då var det äntligen torsdag! Har idag avklarat ett prov och pluggat lite under långa håltimmen jag hade mellan lektionerna. Lagom trött och tjurig efter att bussen var sen kom jag i alla fall hem för att nu försöka bocka av min långa att göra lista. Varför? Jo för imorgon åker jag iväg med tre av mina närmaste kompisar till Danmark! Vi stannar till söndag och ska bara njuta runt i Köpenhamn. En välbehövlig pluggpaus och uppladdning inför studenten. Jag är taggad!

Annars så är det fortsatt stress i skolan, trots att jag hade mattenationella igår och bockar av sak efter sak. Men denna helg så struntar jag fullständigt i det, nu ska jag njuta!

Någon som har något superbra Köpenhamn's tips att dela med sig av?

Likes

Comments

Precis när allt verkligen är grått och trist i livet så finns det ljusglimtar som verkligen just gör hela livet. Mitt i all stress och press så får jag ett mejl från underbara @moonshot som läst här att studentpressen är förjäklig rent ut sagt och skickade mig då en logga hon gjort som en studentpresent och för att lätta lite på trycket. En sådan gest som nästan förbluffar mig och gör hela min dag. Tusen tack Annah, jag är superglad och fick direkt mycket mer energi och pepp. Stor kram till dig ❤️


Det finns sådana fantastiska människor där ute och väldigt många av dem kan jag härleda till den här bloggen. Så glad blir jag att jag fått lära känna er alla!

Likes

Comments

Idag är det bara en månad kvar till studenten. Jag lever tappert på här i all stress och försöker se slutet. Mycket som händer och så nu, men jag har fortfarande bloggen i tankarna, var så säkra! Jag återkommer självklart, men fortsätter med de rätta prioriteringarna just nu. Sen kommer resten av livet, där strävan mot framgången ska dokumenteras i bloggform, I promise!

Hoppas allt är bra med er läsare!

Likes

Comments

God morgon!
Nu har det varit tyst här inne några dagar, schemat har varit fullt upp. Jag började på sommarjobbet i lördags och det är verkligen så kul, trivs fantastiskt bra. Dock så tar det ju stor tid, samtidigt som skolan är galen helt enkelt. Därför kommer det få bli lite sporadiskt här inne efter hur jag hinner, jag måste prioritera så för att hinna. Men när betygen är satta, då kommer det komma så mycket inlägg som du bara kan tänka dig! Hoppas denna långhelg varit bra, och nu kör vi måndag på en tisdag, dags att se till att komma närmare målen!

Likes

Comments

Att hålla muntliga presentationer, redovisningar eller att stå på scen är mångas största rädsla. Det finns faktiskt efterforskningar som säger att majoriteten av människor hellre dör än att ställa sig på en scen och hålla tal. Hemskt tycker jag eftersom det är någonting många av oss inte kommer ifrån under någon del i livet. Därför är det viktigt att öva och bli bra på det istället! Här kommer mina bästa tips för hela processen, från att skriva, till att öva in och sedan hålla talet. Jag kommer använda alla dem här inför mitt svenska nationella tal som jag just nu arbetar med. Hoppas du finner detta givande!

Skriva presentationen

Vad det en gäller för presentation så grundar det sig att man börjar med vad det är som är ämnet och vad syftet är. Vill du övertyga genom argument, bara informera eller hylla någon? Vad det än är så kommer det vara till stor betydelse. Efter ämne och syfte är bestämt så fundera över vilken målgrupp det är. Vem ska lyssna på dig? Det är viktigt i och med vilka typer av ord du ska använda, på vilken nivå du ska återge informationen och liknande.

När du vet allt detta så gäller det att sätta sig in i ämnet ordentligt genom efterforskningar och börja bestämma vad du vill ha med. Gör en outline och fyll sedan med lite snabb text under varje rubrik med vad du ungefär skulle vilja säga. Jag gör så att jag gör en outline med de powerpointslides jag ska ha, sedan fyller jag i stödpunkterna under dem. Så när jag gör min powerpointpresentation så skriver jag även mitt tal ungefärligt samtidigt.

Mitt tips bästa tips är att inte skriva ett tal ordagrant så som du skulle vilja säga det, kommer bara att göra det svårt för dig. Se senare tips!

Inövandet

Är nästan den del som är viktigast för att kunna göra en riktigt bra muntlig redovisning. Kan du inte framföra ditt tal så spelar det ingen roll hur bra skrivet det är. För att lyckas krävs det att du vet vad du pratar om och är säker, det kommer märkas och synas på hela dig.

Det viktigaste att lära sig när det gäller att öva in tal tycker jag är att man inte måste kunna talet ordagrant, det kommer bara göra att det låter illa. Istället ska du veta i vilken ordning du ska säga saker och ungefär vad som ska ingå i det innehållet. På så sätt kan du ändra ord och fraser utan att komma av dig och får då ett bättre flyt i framförandet. Dock kan det vara bra att ha de första meningarna bestämda för att ha en säker inledning så du kommer igång ordentligt.

Se till att få så mycket övningstid som möjligt. Bäst är det om du återskapar något så likt senario som möjligt och håller talet så. Jag brukar koppla in datorn till Tv:n och stå framför där och hålla mitt tal flera flera gånger innan det är dags på riktigt. På så sätt tränar jag in inte bara vad jag ska säga, utan även hur jag ska titta och röra mig.

Ett extra tips är att öva inför andra. Du kan få feedback, blir mer säkrare och får bättre övning i hur du ska titta/röra dig!

Tips för själva framträdandet

Innan du börjar, titta ut över publiken och räkna långsamt till tre. Det får dig lugnare och ger ett säkert och bra intryck.

Titta runt i rummet när du pratar, men våga också rikta dig mot enskilda personer.

Ta längre pauser mellan dina slides än vad du själv tycker är bekvämt. Oftast tycker du tiden går mycket långsammare än vad den egentligen gör, och då pratar du för fort. Ta det lugnt och låt alla verkligen hinna ta in det du säger.

Använd dina händer till kroppsspråk, inte att pilla med håret eller liknande, det är störande att titta på.

Kommer du av dig? Det är lugnt, andas och kör på. Ingen vet egentligen vad du ska säga.

Försök lär dig att ta ett andetag och paus istället för att säg ehh och tveka när du behöver tänka efter. Det gör ditt tal och ditt framträdande hundra gånger bättre.

Ha aldrig ditt hela ditt tal utskrivet på ett långt papper med dig fram. Du kommer fastna och läsa på det, tappa all kontakt med publiken och förstöra för dig själv. Använd om du måste talkort.

Skippa talkorten om du kan, många fastnar alldeles för mycket i dem med! Men måste du ha dem, glöm inte att titta upp från dem, hela tiden.

Tro på dig själv, du kommer klara det galant!

Likes

Comments

Nu när jag gått genom alla amerikanska delstater i allmänbildningssyfte så är det dags att övergå till helt andra ämnen. Idag ska vi prata hundar och våra mest populära hundraser. Jag hittade en lista här och tänkte sammanställa dessa tio stycken vanligaste hundraserna. Så nu kan vi allihopa lära oss hur de vanligaste hundarna ser ut, alltid bra att veta. Vem vet när den kunskapen kommer till användning. Ska du göra hundtricket så är det väl perfekt ;)

Tänk dock på att alla hundar ser olika ut och finns i diverse olika färger ofta, men här får du ett hum om varje ras!

Labrador retriver
Golden retriver
Jämthund
Schäfer
Långhårig Chihuahua
Shetland sheepdog
Cavalier King Charles Spaniel
Cocker Spaniel
Border Collie
Fransk Bulldog

Likes

Comments