Header
View tracker
Allmänbildning

Allmänbildning
Colorado
New Mexico
Texas

Huvudstad:

Denver

Mest kända stad/städer:

Colorado springs, Lakewood

Klimat:

Torrt med kalla vintrar och varma somrar.

Befolkning:

Cirka 5,3 miljoner

Känd för:

Har Amerikas ryggrad "Rocky mountains"

Huvudstad:

Santa fe

Mest kända stad/städer:

Albuquerque

Klimat:

Några få minusgrader på vintern, runt 20 + på sommaren

Befolkning:

Cirka 2,1 miljoner

Känd för:

Kritvit öken


Huvudstad:

Austin

Mest kända stad/städer:

Houston, Dallas och San Antonio

Klimat:

Varierar stort i delstaten. Men mestadels tropiskt eller öken.

Befolkning:

Cirka 26,4 miljoner

Känd för:

Rancher, rodeo och Tex-mex köket


Likes

Comments

View tracker
Vardagsliv, En framgångsrik livsstil

Ja hallå, här har jag fortsatt gått runt omotiverad, trött och hängig. Känner knappt igen mig själv men låter den här perioden vara som den är utan att försöka ha ångest eller må dåligt av det. Istället vilar jag, försöker göra det som är roligt och göder mitt matintresse. Jag trivs med det, helt klart! Idag blev det därför lagad mat till frukost, kände för det och behövde börja äta av mina avokados som ligger på mogning. Blev en morotspasta med avokadosås, örtkeso och rostad lök. Riktigt gott och går hur snabbt som helst, både att laga och äta. Dock är det inte fint på bild, haha!

Men nu är det måndag och nya tag igen. Ska försöka att klara av lite saker jag skjutit upp idag. Du vet dem där sakerna som man bara inte gör, trots att de måste göras och har varit skriva på att göra listan länge. Sådant ska jag göra, lika bra att börja nu innan jag beger mig till skolan där jag börjar vid lunch. Hoppas du har haft en bra helg och får en bra vecka!

Likes

Comments

View tracker
Tips, Ekonomi & Sparande

En av mina lärare heter Ehsan och är grym på tips. Han har långa föreläsningar för hur man ska lyckas i livet, personlig utveckling, pengar och andra viktiga ämnen som faktiskt gör skillnad och är givande, till skillnad från mycket annat i skolan ;). Men jag ska självklart inte hålla det för mig själv, utan delar här med med mig av Ehsans tio bästa tips för att bli rik. Här gäller det då rikedom i form av pengar, inget annat. Jag säger absolut inte att det är alltid i livet, men för mig är pengar en trygghet som gör att man sedan kan göra resten av livet rikt på olika sätt.

1. Jobba hårt

För att lyckas krävs det att man jobbar på, lägger manken till och använder blod, svett och tårar. På latsidan kommer ingenting att hända. Därför kommer det krävas att du ställer dig i sprintposition med målet tydligt framför dig och jobbar hårdare än alla andra.

2. Välj rätt jobb

För att få pengar krävs det oftast arbete för dem. För att få pengar på kontot krävs det då att du har ett yrke som kommer upp i sådana summor som du vill ha. Därför är det inte sjuksyster eller barnskötare som gäller, de är inte dem branscherna som ger dem pengarna.

3. Investera

Pengarna som du sedan får in måste du göra någonting med, för de borde verkligen inte ligga på hög, utan själva fortsätta arbeta för dig för att växa. Då krävs det investeringar av dem. Alla pengar man inte investera sjunker ju egentligen i värde, i och med inflationen. Så varje oinvesterad sparad krona är egentligen ett "slösande". Aj aj, se till att de ökar istället!

4. Låna så lite som mycket

Ett lån är en skuld, någonting du ska betala tillbaka (med ränta!) till någon annan. Alltså aldrig någonting bra. Enligt Ehsan så finns det bara två lån som är okej att ha. Det är ett bostadslån och studielån. Bostadslånet för att det kan man knappast klara sig från idag, och studielånet för det kommer kunna hjälpa dig till mer pengar i framtiden.

5. Gör medvetna val med dina utgifter

Allt du spenderar pengar på tar dig längre från möjligheten att ha mycket pengar sen, så är det helt klart. Tänk därför efter, är det du vill handla värt det? Behöver du det? Och ger det någonting mer än en bra känsla just nu? Det är som en godisbit, den är god i två sekunder i munnen, men när du svalt den så är allt positivt borta med den egentligen. Sedan är det självklart helt okej och kanske bara bra ibland, men inte hela tiden.

6. Spara inte på banken

Ännu en förtydling av investeringen, på banken får du knappt någon ränta idag på dina pengar. Försök därför att spara på andra sätt, där du verkligen får valuta för att du har satt dina pengar där. Och det är verkligen inte banken!

7. Köp aktier

Ehsans förslag är istället att du ska ge dig in på börsen och köpa aktier som sparande. För det är det som gått bäst sätt till tiden, även om börsen går upp och ner på kort sikt. Sätt dig in genom att läsa på, men prova även att handla och se vad som händer. Sprid risken och kanske får du ett nytt intresse, vem gillar inte att få mer pengar?

8. Spara 20%

Alltid så ska man spara, och det är bra att procentuellt bestämma hur mycket av dina inkomster du ska spara. Spara ska du alltid göra först, det är det första du ska göra när pengarna kommer in. För då kan du inte använda upp pengarna, de finns ju inte ens möjlighet för dig att göra det. Ehsan tycker att 20% ska man spara av inkomsterna. Det är högt, men man klarar faktiskt det. Hade du fått höra honom prata om det hade du hört om hur han levt under sin studietid, på minimalt med pengar och ändå sparat. Så han är ett levande exempel, så att säga.

9. Lär dig att vänta på belöningen

Är det värt den belöning det ger nu, eller är det bättre att vänta på det som kommer sen? Är den billiga smycket bättre än det du verkligen vill köpa för mycket mer pengar som du kan om några månader? Tänker man alltid så kommer man till slut se att ibland är det verkligen värt det att vänta på det bättre, än den lilla belöningen nu. Spara alltså belöningen till det bättre som kommer sen.

10. Plugga på universitet

Att plugga på universitet är det som ger bäst lön, om man ser till statistik. Självklart finns det sätt att lyckas på andra sätt med pengar, men det är det absolut vanligaste. Ehsan pratar mycket om att plugga vidare och visar diagram på hur många år i skolan relaterar den och den lönen i snitt. Och det är stor skillnad helt klart, på bara några få år. Idag är det nästan ett måste att plugga vidare för att få jobb, och jag tror faktiskt det finns någonting att plugga till som passar alla.

Vad tycker du om min lärares tips?

Likes

Comments

Allmänbildning

Allmänbildning
Arizona
Utah
Wyoming

Huvudstad:

Phoenix

Mest kända stad/städer:

Phoenix, Tucson

Klimat:

Varmt och torrt

Befolkning:

Cirka: 6,6 Miljoner

Känd för:

Vilda Western, Grand Canyon

Huvudstad:

Salt Lake City

Mest kända stad/städer:

Salt Lake City

Klimat:

Torrt men med tydliga årstider

Befolkning:

Cirka: 2,9 Miljoner

Känd för:

Hade OS, många mormoner

Huvudstad:

Cheyenne

Mest kända stad/städer:

Cheyenne, Casper

Klimat:

Likt Utah

Befolkning:

Cirka: 563 000

Känd för:

Cowboy kulturen och sina nationalparket

Likes

Comments

Dress for success

Jag hittade Anna-Karins fantastiskt inspirerande instagram och började följa direkt, det är ju inte ofta jag ramlar över bra inspiration för business-stilen direkt! När hon sedan startade sin hemsida blev jag överlycklig, ännu mer godbitar att ta del av. På Inclassicfashion.se hittar du tips, inspiration och fantastiska bilder, där måste du kika in. Och se till att följa @inclassicfashion på instagram för att få en liten del av kakan rätt i ditt flöde!

Alla bilder är lånade från inclassicfashion.se

Likes

Comments

Veckans mest givande

Vecka 1 blev en lugn start på detta året. Träffade en del kompisar, tog det lugnt och lagade riktigt mycket mat. Gällande gymnasiearbetet kom vi en bit i alla fall, så det är jag nöjd med, samma sak med att se över pluggningen, vet vilket prov som ligger närmast nu och att det strax är dags att lägga upp pluggplanering för det, bara lite för långt fram än. Så vila har jag gjort, men studentkläder har jag bara kikat lite grann på. Kommer bli en jobbig process för mig under detta år kan jag säga, hua! Vecka 2 blir istället att komma igång igen efter ledighet. Direkt in i skolan, plugg och planering igen, det kommer bli bra för mig det. Dock är det inte så jättemycket planer för mig i veckan vad jag vet än!


Måndag

Skolan börjar igen och jag ska på synundersökning på eftermiddagen. Efter det planerar jag bara att laga lite vegetarisk moussaka, mums!

Tisdag

Skola, träning och sedan första körövningen för året.

Onsdag

Skola och träning, börja plugga inför proven som kommer.

Torsdag

Vanlig skoldag och träning.

Fredag

Skola och sedan ska jag fira en familjevän som fyller 18 år på kvällen där.

Lördag

Tjejmiddag

Söndag

Hittills oplanerad.

Veckans mål

  • Styra upp lite oklarheter med gymnasiearbetet
  • Hålla svenska talet
  • Börja plugga inför marknadsföringsprovet
  • Räkna ikapp matten
  • Ta tid och laga mat på kvällen för det är så rogivande för mig egentligen.
  • Försöka boka in en matlagningskväll med Sandra och Sanne.

Likes

Comments

Vardagsliv

Hallå där, här har det ekat tomt några dagar. Motivationen har varit i botten som den är ibland och därför har jag inte skrivit något. Har ingen lust att blogga bara för bloggandet skull, blir ingenting givande att ge till dig som läser alls då. Istället har jag försökt att samla energi, träffat vänner och lagat mycket mat. En vecka in på vegetariska livsstilen och inga problem alls, mer än när man ska äta ute då förstås. Det är inte alltid det finns några bra, roliga och nyttiga alternativ inte. Men hemmavid är det inga problem, mår super. Imorgon är det då dags för skolstart igen och det gäller att motivationen för den i alla fall infinner sig, vilket den just nu inte har. Men det är mitt sista halvår, min sista termin som börjar och det tänker jag göra det bästa med! Jag tror det är ordentligt med roliga saker som händer, blandat med stenhårt plugg och stressiga val. Men det ska jag klara, njuta av och se till att den här våren blir fantastisk. Hoppas du har haft en bra start på 2017 och att motivationen till året är på topp hos dig, när den inte än infunnit sig hos mig!

Likes

Comments

Vardagsliv, En framgångsrik livsstil

Har precis kommit hem nu efter att ha suttit några timmar med gymnasiearbetesskrivning med Frida. Gick bra och nu är vi igång i alla fall! Passade på att värma på lite rester från igår och ta tag i lite bloggjobb nu innan jag ska åka med mamma för att handla. Har slut på det mesta som jag vill ha i min vegetariska matlagning som kikärtor och champinjoner, därför är det lite akut med handling som behövs haha ;) Hoppas du har en bra tisdag!

Likes

Comments