Det finns massor med saker i trädgården som går att använda och äta nu! Jag gjorde häromdagen tre olika sorters pesto! Ramslök, kirskål och nässelpesto. Har hört och sett flera som testat dessa och tyckt om det så jag var bara tvungen att själv testa! Och ja de blev goda men har ännu inte hunnit testa att använda det i de rätter jag brukar, så det ska bli spännande! I trädgården finns allt de bladgrönt jag använt till denna pesto!

Nässlorna förvällde jag innan de användes men de andra örterna mixa jag i matberedare som det va. Nässlorna och kirskålen har hunnit växa till sig lite så jag använda toppar av nässlorna och så mycket späda kirskålsblad jag hitta men det blev ändå bra smak med de stora bladen jag använde!

Grundrecept pesto:
I,5 liter bladgrönt
2 dl solroskärnor
2 dl olivolja
2 dl riven Västerbottenost
1 vitlöksklyfta
Salt och peppar efter behag

Mixa ihop allt och häll på burk, för längre hållbarhet så häll över ett lager med olivolja innan du försluter locket! Häll sedan på mer olivolja om du tar nån sked av peston!

#nässelpesto #pesto #kirskålspesto #ramslökspesto #matlagning #självhushållning #natur #användnaturen #passionforfood #foodinspo #hemmafru #odlahemma #odla #eko #livetpålandet

Nässlorna innan förvällning

Tre olika sorters pesto redo för matlagning

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Potatis och morotsknyte med örter

Ikväll när jag skulle fixa middagen fanns det inte mycket råvaror att använda till köttet jag skulle grilla. Potatis och morötter finns dock alltid så hackade upp potatisen och morötterna som sedan placerades i alu-folie. Krydda med salt, peppar, pressad vitlök och olivolja. När jag kom ut till grillen kom jag ju på att ramslöken är skördemogen så använde det i mina knyten. Kirskålen frodas överallt så klippte även över några blad på knytet. Det blev tillslut en salig blandning som i slutändan blev väldigt bra. Det går ju att testa sig fram med vilka örter man finner i kylskåpet, skafferiet eller trädgården. Jag använde amadine potatis som är en av mina favoriter.

Ingredienser 2 port

6 små Amadine potatis

1 morot

2 vitlöksklyftor

ett knippe ramslöksblad

ett knippe kirskålsblad

Salt och peppar

olivolja

Grilla i ca 30-40 min

#grillat #landman #grilling #grill "grilla #potatis #recepttips #recept #örtbakat #ramslök #kirskål #homemade


Likes

Comments

Grodda Ärtor

Det är så kul att kunna odla så mycket som möjligt på egen hand och helt utan tillsatser! Jag har fått lite av en dille på ärtskott och fick för mig att testa grodda själv och det är ju bara så enkelt och funkar när som, rekommenderar verkligen att testa det. ärtskott går att bara äta som dem är i en sallad, garnityr eller varför inte på en knäckemacka med ost!

Du behöver:

Gula ärtor

Jord

Stort fat

Gör så här:

Lägg ut ett tunt lager med jord ca 1-2cm på ett fat, jag har ett gammalt plastlock till en bytta jag använder, den är 40x30 cm stor. Strösslar sedan på de gula ärtorna jämnt över jorden. Fukta sedan med vatten efter ca 1,5 vecka kan du börja skörda! Jag har redan omgång 2 på G nu ;)

#odla #odlamedbarn #odlahemma #närproducerat #ärtskott


Likes

Comments

Vägar och vatten

Jag läser nu den absolut sista kursen i Skinnskatteberg på Skogsmästarskolan . För att jag ska kunna söka examen ska jag även bli klar med mitt examensarbete som jag jobbar på!

Det jag tycker är det bästa med hela den här utbildningen är att vi läser så mycket mycket mer än bara skog. Det råder ingen tvekan om att vi inte blir proffs på skog men det krävs så många andra faktor som hänger ihop med skog och skogsbruk. Under de här tre åren har vi förrutom mäta skog och lära oss skogsbruk även fått genomgå geologi, ekologi, ekonomi, statistik, matte och excel. Alla dessa beståndsdelar krävs för att vi ska kunna utföra vårat arbete på ett eller annat sätt för alla dessa faktorer hänger samman med varandra. Alla som jobbar med skog vet att marktäcket(flora) och marken(berg och jordart) är avgörande för vad för trädslag som växer där. De vet också att skattesituationen i skogen är speciell och gör då ekonomin lite invecklad. Vi vet också att produktion och miljö ska väga lika i skogsbruket.

Just nu läser vi sista veckan på kursen vägar och vatten, och det handlar precis om just det. Vi vet att vägarna är allt i skogsbruket för utan vägar kan vi inte transportera ut virket. Att det fanns så mycket praxis om just en grusväg kunde jag inte i mitt liv förstå innan vi börja lägga händerna på detta. Vi har under kursen fått projektera vägar, det vi gör då är att mäta både kurvornas diameter och vägarnas längd. För att veta hur mycket grus det kommer gå åt till de övre lagret som man kör på så ska det grävas ett hål för att se hur tjockt det befintliga lagret är och jordarten i intill liggande skogen ska bestämmas för att olika jordarter har olika förmåga att binda vatten och ju grövre sand det är i omkringliggande marken ju mindre cm med förädlat material måste köras till platsen.

Vattendelen hänger också i samband med skog och skogsbruk. Vatten är så mycket mer omfattande än vad man tror! Vatten är en boplats för vattenlevande organismer, det är vårt dricksvatten och framförallt så är det vi lever på! Vårt rena vatten måste vi vara rädda om! Vi i skogsbruket gör åtgäder för att minimera framförallt slamtransporten till vatten det skedde genom körskadorna skogsbruket gjorde intill vatten. Nu är vi medvetna om denna resurs! Vi bygger virkesbroar istället för att köra genom vattnet som var vanligt förr. Vi lämnar kantzoner med träd i varierande åldrar och skikt för att skapa strukturer för bäcken och för de vattenlevande organismerna, vi skapar och bidrar med död ved i vattendragen. Död ved ger liv, visst kan det se tråkigt ut när det ligger mycket död ved i vattnet, men det är faktiskt så vi vill ha det. Den döda veden bidrar med boplatser, föda, gömslen och struktur i vattendraget. Boplatser åt flodpärlmusslan, bäcköring och ål som kräver god vattenkvalitet. Föda åt alla vattenlevande organismer, gömslen så att fiskar ska kunna gömma sig och strukturer i vattendraget.

Under denna kurs har vi gjort ett restaureringsarbete i håltjärnsbäcken här uppe i bergslagen. Vi tillförde död ved och sten för att skapa struktur. Vi anordnade också lekbottnar åt bäcköringen som är på frammarsch i denna bäck. När vi tillförde lekgruset så gjorde vi det på grunda platser då det är där det leker och lägger rommen.

#restaurering #flodpärlmussla #bäcköring #natur #skog #landskap #naturresurs #värnavatten #vatten #renavatten #levandeskogar #skogsbruk #naturupplevelse #utbildning #påvägarna #vägar

Tvärsprofil på en väg och dess uppbyggnad

Vattendrag med struktur, dock inte det vi restaurera

Skogsmästarskolan en fin höstdag

Likes

Comments

Delar med mig av lite enkla medel för att göra fint inför påsken! Härom veckan gjorde jag grunden till en dörrdekoration, det är i form av en kanin gjort i björkris som går att pynta med valfritt pynt, jag valde själv naturtrogna och lugna färger eftersom jag tycker om det! Testade även att göra fjäderägg av utblåsta ägg som var pyssligt, svårt men också roligt!

Dörrkanin

Plocka björkris gärna från marken om det går att hitta färskt! Linda ståltråd runt önskad tjocklek av riset och fäst sedan ihop. Gör ännu en ring som är mindre än den som först gjordes och använda samma princip till öronen men böj de till oval form. Jag har använt sparade fjädrar från en tupp jag tidigare slaktat men går lika bra med köpta! Jag Linda fjädrar så det ska likna en fluga på "halsen"!

Fjäderägg

För att göra fjäderägg behövs urblåsta ägg. Det är lättare att göra än vad man tror! Det är bara att ta ett ägg och nål, göra små hål i båda ändar , ta ett sugrör i ena änden och blås, ur andra hålet kommer innehållet ut och det går på bara nån minut!
Det behövs även hobbylim och pensel! Limmet penslas ut och fjädrar läggs försiktigt på och om fjädrarna ska penslas så ska de penslas på längden annars blir det inge bra!

Lycka till!

#diy #pyssel #pysseltips #påskpyssel #påsk #inredning #lantligt #vår

Likes

Comments

Tänker dela med mig av lite inspirationsbilder inför våren/ påsken! Enkla medel används som lätt återfinns i naturen eller något som alltid hittas hemma! Jag har börjat gjort lite arrangemang ute och även enkla delar inne. Jag har alltid tyckte om att pyssla och ta vad man har är lite av mitt motto!

#inspo #inspiration #vår #påsk #dekoration #blomgrupp #plantering #vårblommor #lökar

Tete à tete och penséer är planterat i denna zinkkruka, ett fågelbo är gjort av björkris med egen gjorda fjäderägg (beskrivning på det kommer) som ligger i boet, har även tryckt i några grenar trollhassel som finns i trädgården. Zinkkrukan står på en del från en vävstol och blev en väldigt fin prydnad!

I detta arrangemang är det planterat samma som i den förra, jag tycker det är fint med gamla fraktlådor som krukor, nackdelen är ju att träet lyfter sig när det blir för blött! Jag har använt fjädrar från egna djur jag slaktat. Duken köpte jag förra helgen på bra och begagnat i Hallsberg, förövrigt en riktigt bra second hand butik!

Enkelt! Ta in några snödroppar, sätt i en liten vas i glas, klart! Håller sig i ca 4 dagar.

Likes

Comments

Dagen har tillbringats på en föreläsning om fjärranalys och riksskogstaxeringen i Skinnskatteberg. Förra året då vi gick denna kurs hade jag för mycket frånvaro från de obligatoriska momenten och får därför samla ihop några föreläsningar detta år som en restuppgift istället!

På eftermiddagen när jag kom hem hade den ruvande hönan bytt rede, antar att det beror på att alla andra hönor stör henne genom att tränga sig in i samma rede för att värpa! Hur som helst la jag henne tillbaka på de andra äggen, hon har ju precis börjat lagt sig så hoppas inte att de hänt något med äggen! Funderar på att lägga henne i en kaninbur så hon får ruva ifred!

Bakade även ett Rödbetsbröd som jag tidigare gjort någon gång, det är så gott och sen är det kul när det blir rosa!
Det är samma recept som på morotsbrödet bara att morötterna är utbytta mot rödbetor!

#bröd #bakning #rotfruktsbröd #rödbetsbröd #bethrootbread #hedemorahöns #höns #hönsmamma

Här ligger Gun och ruvar, så fin är hon!

Jäser nästan över!

Utbakat genom att forma bollar och sen platta till dem och till sist nagga!

Likes

Comments

Trots att vi just nu står utan diskmaskin har jag kommit in i en fas där inspirationen flödar och jag både bakar och lagar väldigt mycket mat! Detta går för mig oftast i vågor och nu är jag inne i det. Jag vill tipsa om ett riktigt gott bröd med lite variation, det bygger på hälften vetemjöl och hälften grahamsmjöl. Mitt morotsbröd!

Morotsbröd:

100 g smör
50 g jäst
7 dl mjölk
6 dl vetemjöl
6 dl grahamsmjöl
1 dl solrosfrön
0,5 dl linfrön
2 medelstora morötter
2 dl havregryn
1 dl sirap
Salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader

1. Smula sönder jästen i en bunke
2. Smält smöret och tillsätt 5 dl mjölk
3. Häll det fingervarmt degspadet över jästen så det löses upp!
4. När jästen är löst med degspadet ska mjölet, linfrön, solrosfrön och saltet tillsättas
5. Tillsätt sirap
6. Riv morötterna och hä ner det i degen
7. Ta resten av mjölken och havregrynen och koka upp till en massa, tillsätt sedan det i degen

Låt degen jäsa i ca 30 min innan det är dags för utbakning, forma till runda bollar och platta sedan till dem lite. Låt jäsa ytterligare en stund innan de ska sättas in i ugnen på 175 grader i 10-15 min!

#bröd #brödbakning #morotsbröd #hembakt #passionforbaking #bread #breadtobreakfast #carrotbread #helasverigebakar

Nybakata morotsfrallor

Morotsfrallorna till frukost, så goda!

Likes

Comments

Dagens middag blev idag älgfärsbullar med potatis,gräddsås, broccoli och lingon. En riktig klassiker och eftersom vi har frysen full med älgkött så behöver vi äta ur den lite! Idag gjorde jag en sats på 1000g färs och det är för ca 8 personer.

Älgfärsbullar 8 p:

1000g älgfärs
2 normalstora lökar
2 dl ströbröd
3 dl gräddmjölk
2 msk Soja
1 msk kikkomansoja
2 msk kalvfond
2 tsk Worcheistersås
2 ägg
Salt och peppar

Gör så här:

Låt ströbröd, gräddmjölken, sojan, kikkomansojan, kalvfonden och worchiestersåsen stå och svälla en stund. Blanda i älgfärsen med den svällda massan och tillsätt lök, ägg, Salt och peppar!

Rulla till bullar eller platta till biffar och stek!

Servera med potatis/potatismos, broccoli/ärtor/blomkål, gräddsås och lingon!

Ät och njut!

#vilt #älgkött #älgfärs #passionforfood #husmanskost #husmanskonst #jakt #omjagvoredinhemmafru

Likes

Comments

Något som aldrig sitter fel är hemgjord pizza och ni som tvekar testa! Går efter detta recept på pizzadeg och har aldrig misslyckats! Jag brukar ha på kokt skinka, champinjoner, soltorkade tomater, mozzarella och någon vanlig riven ost i botten!

I degen brukar jag ha i grahamsmjöl och vetemjöl ungefär 30/70 delar av var!

I tomatsåsen brukar jag använda hela tomater på burk och mixa ihop med oregano, basilika och olivolja! Eftersom min andra hälft inte tycker om vitlök så frångår jag det i min tomatsås! Jag börjar alltid lägga på den rivna osten över pizzan sen mozzarellan och till sist resten av fyllningen. Fyllningen går ju självklart att variera men jag gillar den här klassikern!

#pizzamoreno #pizzaitalia #italienskt #passionforfood #italianpizza #hembakat #homemade

Likes

Comments