Äppelpaj

Nu är det säsong för äpplen så vad passar inte bättre än en värmande paj till en fika i början av hösten?! Fika är jag ju uppvuxen på skulle man ju kunna säga.. alltid när vi var hos mormor och morfar på helgerna var det 11 kaffe och 15 kaffe stadigt, det är en anledning till att jag ÄLSKAR att fika med familj och vänner, Jag tycker verkligen om att skapa både i mat och bak. Det är som en form av avkoppling!

Idag testar jag att gör en äppelpaj med mandel och kokostosca täcke. Toscakakor är ju riktigt goda så varför inte testa ihop med äpplen.. Det är först en mördegsbotten som man fyller upp med äpplen stekta i kanel och lite sirap. Sedan läggs ett lager på med toscan.

Ingredienser

Pajdeg

125 gram smör

3 dl vetemjöl

2 msk socker

1 msk vatten

Fyllningen

6 små svenska äpplen

25 gram smör

1 tsk kanel

1 tsk sirap

Tosca

125 gram smör

1 dl socker

2 msk sirap

2 msk vetemjöl

2 msk grädde

100 g mandelspån eller mixade mandlar

1 dl kokos

Gör så här:

Ugn 200 grader

Pajdegen: Mixa alla ingredienser till en fast massa och låt vila i kyl 15-30 min. Tryck sedan ut degen i en pajform (jag hade två små ca 15 cm i diameter). För bäst resultat ska degen förgräddas ca 10 min.

Fyllningen: Stek äpplen i det smälta smöret och strö över kanelen och sirapen. Stek äpplena tillj de har mjuknat.

Toscasmeten: Smält smöret och tillsätt övriga ingredienser, blanda och häl över pajen!

Grädda tills pajen är gyllene ca 15 min

Servera direkt med grädde eller vaniljglass!


#äppelpaj #höst #iblaursen #baka #bakapaj #bakning #äpplen #äpple #toscapaj #godasteäppelpajen



Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Örtsalt

Detta är första året jag testar på att göra eget örtsalt. Om ni inte testat så testa! Jag kommer inte kunna leva utan mitt egengjorda örtsalt, är verkligen en toppen bra smaksättare till allt. Det går att använda enstaka örter med salt eller blanda flera olika örter med salt. Denna laddning jag gjorde så blanda jag flera örter med salt. Det är så enkelt så ångrar att jag inte gjort detta tidigare!

Perfekt som en gå bort present i en fin burk!

Grundrecept örtsalt:

Lika delar med örter som salt (svårare är det inte, man tar vad man har)

Jag använde gräslök, basilika, dill, oregano, persilja, dragon. Jag använde vanligt salt!

Mixa örterna i matberedare eller mixer. När örterna är mixade till en blöt "sörja" så blandar du i saltet. Bred sedan ut massan tunt på en plåt och torka i ugn på 50 grader med ugnsluckan lite på glänt tills massan är kruttorr vilket kan ta upp till 8 timmar.

Likes

Comments

Torka örter

Förra året fick jag inspiration av en god vän som dricker mycket te, hon torkar nämligen vissa örter och använder i te. Jag fick smaka på torkad rödklöver och mynta. Rödklövern sägs ha en läkande effekt vid hosta och pepparmyntan tillsammans med honung ger en lenande effekt i halsen vid halsont. Så i år torkar jag rödklöver och pepparmynta. Mynta klassas ju lite som ett ogräs då den revar sig och tar över. Men jag vill bara ha mer så jag kan torka ännu mer och ha hela året! Har även tänkt att testa gör eget örtsalt, resultat kommer senare.

Torka i ugn på en plåt i nedre delen av ugnen i ca 5 timmar på 50 grader med ugnsluckan på glänt eller på bricka i rumstemperatur 3-4 dagar rör om någon gång om dagen.

#örter #torka #naturensskafferi #naturensunder #boostaförkylning

Rödklöverns "blommor" är avtagna och ligger för torkning

Färdig torkad rödklöver

Torkad pepparmynt

Likes

Comments

Grovt Filmjölksbröd

En favorit bland de bröd jag bakar är detta enkla goda bröd, Grovt filmjölksbröd med frukt, nötter och frön! Enkelt att göra, bara blanda ihop allt! Passar dig som inte orkar vänta på jäsningsprocessen utan föredrar lång baktid i ugn istället!

Recept på Grovt filmjölksbröd

Ingredienser

5 dl vetemjöl

4 dl grahamsmjöl

4 dl grovt rågmjöl

1 tsk salt

1,5 dl linfrön

1,5 dl solroskärnor

1 dl pumpafrön

2 dl torkade aprikoser

2 dl russin

1 dl valnötter

1 liter filmjölk

1 1/2 tsk bikarbonat

2 dl sirap

Blanda samman alla ingredienser, smörj eller lägg bakplåtspapper i två limpformar. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 1,5 timme. Låt vila ett tag!

Skiva upp, ät och njut!

#brödbak #bakning #hemmabakat #hemmagjort #homemade #grovtbröd #nyttigt #diy


Likes

Comments

Rabarbersaft

Häromdagen koka Oskar och jag rabarbersaft då en i byn har massvis med rabarber så plocka jag med mig massor hem så vi bestämde oss för saft!

Grundrecept för 3 liter:

1 kg rabarber

1,5 l vatten

4 dl strösocker eller efter behag

2 st Lime, saften (brist på citron)

Atamon


Gör så här:

Skär rabarbern i bitar utan att skala stjälken! koka upp 1,5 liter vatten med rabarbern och låt koka i ca 15 min. Sila massan och koka sedan upp saften med socker och skumma eventuellt skum. Pressa i slutet i limen eller citronen och måtta den mängd Atamon som behövs per liter saft du fått. Tappa på rengjorda varma flaskor!

#recept #saft #rabarber #självhushållning #odlamedbarn #rabarbersaft #odla

Serverar med lime!

Fika med systrarna!

Likes

Comments

Kattbäbisar

Den 2 juni födde Svea vår honkatt fyra små kattungar. Egentligen fick hon några dagar tidigare än beräknat men vi hade ändå haft henne helt instängd i några dagar innan som tur var! På Fredag morgonen gick jag upp och började äta frukost, när jag sedan går in till tvättstugan så har hon fått två små! Det tog flera timmar innan det hände något och jag hann läsa det ena till det andra innan det plötsligt kom igång igen. Då kom två med bara några minuters mellanrum. Det blev två flickor och två pojkar som vi kan tyda nu och eftersom det är vår andra kull vi får så kallar vi den B-kullen och alla har fått namn på B, lite löjligt men ändå.. Det blev en svarttabby, grå tabby, svart sköldpadda och en bruntigrerad med lite röda inslag. Ingen kattunge tyckte det var jätte kul att vara ifrån mamman när vi fota dem;)

Svea är en väldigt bra mamma och anledningen till varför vi lät henne få en kull i år oxå är för att förra kullen blev väldigt bra, tre trevliga och mysiga honkatter blev det!

Svea med sina fyra små

Detta är Oskars favorit som vi döpt till "Basse" svart tabby

"Billy" Grå tabby

"Bianca" tigrerad

"Bessie" svart sköldpadda

Likes

Comments

På nationaldagen hjälptes Oskar o jag åt att hissa flaggan i topp! Sedan plocka vi rabarber för att göra en paj med det lilla extra. Pajskalet är en vanlig mördeg, rabarbern ska kokas ihop och när pajen är färdiggräddad ska marängtäcket på. Jag har dessvärre inte så roliga spritstyllar så marängen blev inte helt perfekt spritsad... får spara ihop för att köpa ordentliga tyllar. Jag har en tyll från märket städter och den är super bra, dock svåra att hitta i fysiska butiker och vissa grejer vill man klämma, känna och vända på innan man beställer.

Recept på rabarberpajen

Mördeg
150 g smör
3 msk florsocker
4 dl vetemjöl
1 msk vatten

Blanda samman allt och låt vila!

Rabarber
5 stjälkar rabarber
Lite vatten
Potatismjöl
Kardemumma

Skala och skär rabarbern. Koka upp rabarbern med lite vatten (bara så det inte ska bränna fast), koka tills rabarbern är mjuk och vid behov blanda i lite potatismjöl. Tillsätt stötta kardemumma kärnor, passar väldigt bra ihop med rabarber. Tryck sedan ut degen i en eller flera små pajformar, tillsätt rabarberkrämen och grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 8 minuter!

Italiensk maräng
4 äggvitor
0,5 dl vatten
2,25 dl socker

Värm upp socker och vatten till 120 grader och låt svalna till 110 grader, under tiden sockerlagen svalnar kan äggvitan vispas till ett fast skum. Nu ska sockerlagen vispas ner i äggvitan på hög hastighet och ska tillsättas i en tunn stråle vid vispningen. Marängen kommer bli glansig och ska direkt spritsats ut på pajen. Bränn av med gasolbrännare!

#svenskaflaggan #baka #rabarberpaj #maräng #kardemumma #sommar #svensksommar

Likes

Comments

Potatisen i jorden

Nu är äntligen potatisen satt sen en vecka tillbaka, senare än vanligt tyvärr men nu är den nere trots allt! Potatislandet blev fräst och kupat senare än planerat och därför blev potatisen sen i jord. Jag har satt flera olika sorter och kommer punkta för och nackdelar med de olika sorterna och även berätta hur de är satt

Arrow - Tidig sort som bildar jämna potatisar inte så lagringstålig.

Amadine- Delikatesspotatis köpt från påse i affären förgrodd och satt i täckodling. Fast och tidig sort.

Cherie- Fransk, tidig och fast sort jag fått av en bekant, rosa i skalet.

Magda- Väldigt tidig sort. Har odlat den tidigare med gott resultat

Mandel- Sen och mjölig sort, skördas på hösten, lagringstålig.

#odla #odlahemma #trädgård #trädgårdsliv #potatis #sättpotatis

Redo att sätta potatis! Här med en back cherie!

Likes

Comments

Det finns massor med saker i trädgården som går att använda och äta nu! Jag gjorde häromdagen tre olika sorters pesto! Ramslök, kirskål och nässelpesto. Har hört och sett flera som testat dessa och tyckt om det så jag var bara tvungen att själv testa! Och ja de blev goda men har ännu inte hunnit testa att använda det i de rätter jag brukar, så det ska bli spännande! I trädgården finns allt de bladgrönt jag använt till denna pesto!

Nässlorna förvällde jag innan de användes men de andra örterna mixa jag i matberedare som det va. Nässlorna och kirskålen har hunnit växa till sig lite så jag använda toppar av nässlorna och så mycket späda kirskålsblad jag hitta men det blev ändå bra smak med de stora bladen jag använde!

Grundrecept pesto:
I,5 liter bladgrönt
2 dl solroskärnor
2 dl olivolja
2 dl riven Västerbottenost
1 vitlöksklyfta
Salt och peppar efter behag

Mixa ihop allt och häll på burk, för längre hållbarhet så häll över ett lager med olivolja innan du försluter locket! Häll sedan på mer olivolja om du tar nån sked av peston!

#nässelpesto #pesto #kirskålspesto #ramslökspesto #matlagning #självhushållning #natur #användnaturen #passionforfood #foodinspo #hemmafru #odlahemma #odla #eko #livetpålandet

Nässlorna innan förvällning

Tre olika sorters pesto redo för matlagning

Likes

Comments

Potatis och morotsknyte med örter

Ikväll när jag skulle fixa middagen fanns det inte mycket råvaror att använda till köttet jag skulle grilla. Potatis och morötter finns dock alltid så hackade upp potatisen och morötterna som sedan placerades i alu-folie. Krydda med salt, peppar, pressad vitlök och olivolja. När jag kom ut till grillen kom jag ju på att ramslöken är skördemogen så använde det i mina knyten. Kirskålen frodas överallt så klippte även över några blad på knytet. Det blev tillslut en salig blandning som i slutändan blev väldigt bra. Det går ju att testa sig fram med vilka örter man finner i kylskåpet, skafferiet eller trädgården. Jag använde amadine potatis som är en av mina favoriter.

Ingredienser 2 port

6 små Amadine potatis

1 morot

2 vitlöksklyftor

ett knippe ramslöksblad

ett knippe kirskålsblad

Salt och peppar

olivolja

Grilla i ca 30-40 min

#grillat #landman #grilling #grill "grilla #potatis #recepttips #recept #örtbakat #ramslök #kirskål #homemade


Likes

Comments