Delar med mig av lite enkla medel för att göra fint inför påsken! Härom veckan gjorde jag grunden till en dörrdekoration, det är i form av en kanin gjort i björkris som går att pynta med valfritt pynt, jag valde själv naturtrogna och lugna färger eftersom jag tycker om det! Testade även att göra fjäderägg av utblåsta ägg som var pyssligt, svårt men också roligt!

Dörrkanin

Plocka björkris gärna från marken om det går att hitta färskt! Linda ståltråd runt önskad tjocklek av riset och fäst sedan ihop. Gör ännu en ring som är mindre än den som först gjordes och använda samma princip till öronen men böj de till oval form. Jag har använt sparade fjädrar från en tupp jag tidigare slaktat men går lika bra med köpta! Jag Linda fjädrar så det ska likna en fluga på "halsen"!

Fjäderägg

För att göra fjäderägg behövs urblåsta ägg. Det är lättare att göra än vad man tror! Det är bara att ta ett ägg och nål, göra små hål i båda ändar , ta ett sugrör i ena änden och blås, ur andra hålet kommer innehållet ut och det går på bara nån minut!
Det behövs även hobbylim och pensel! Limmet penslas ut och fjädrar läggs försiktigt på och om fjädrarna ska penslas så ska de penslas på längden annars blir det inge bra!

Lycka till!

#diy #pyssel #pysseltips #påskpyssel #påsk #inredning #lantligt #vår

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Tänker dela med mig av lite inspirationsbilder inför våren/ påsken! Enkla medel används som lätt återfinns i naturen eller något som alltid hittas hemma! Jag har börjat gjort lite arrangemang ute och även enkla delar inne. Jag har alltid tyckte om att pyssla och ta vad man har är lite av mitt motto!

#inspo #inspiration #vår #påsk #dekoration #blomgrupp #plantering #vårblommor #lökar

Tete à tete och penséer är planterat i denna zinkkruka, ett fågelbo är gjort av björkris med egen gjorda fjäderägg (beskrivning på det kommer) som ligger i boet, har även tryckt i några grenar trollhassel som finns i trädgården. Zinkkrukan står på en del från en vävstol och blev en väldigt fin prydnad!

I detta arrangemang är det planterat samma som i den förra, jag tycker det är fint med gamla fraktlådor som krukor, nackdelen är ju att träet lyfter sig när det blir för blött! Jag har använt fjädrar från egna djur jag slaktat. Duken köpte jag förra helgen på bra och begagnat i Hallsberg, förövrigt en riktigt bra second hand butik!

Enkelt! Ta in några snödroppar, sätt i en liten vas i glas, klart! Håller sig i ca 4 dagar.

Likes

Comments

Dagen har tillbringats på en föreläsning om fjärranalys och riksskogstaxeringen i Skinnskatteberg. Förra året då vi gick denna kurs hade jag för mycket frånvaro från de obligatoriska momenten och får därför samla ihop några föreläsningar detta år som en restuppgift istället!

På eftermiddagen när jag kom hem hade den ruvande hönan bytt rede, antar att det beror på att alla andra hönor stör henne genom att tränga sig in i samma rede för att värpa! Hur som helst la jag henne tillbaka på de andra äggen, hon har ju precis börjat lagt sig så hoppas inte att de hänt något med äggen! Funderar på att lägga henne i en kaninbur så hon får ruva ifred!

Bakade även ett Rödbetsbröd som jag tidigare gjort någon gång, det är så gott och sen är det kul när det blir rosa!
Det är samma recept som på morotsbrödet bara att morötterna är utbytta mot rödbetor!

#bröd #bakning #rotfruktsbröd #rödbetsbröd #bethrootbread #hedemorahöns #höns #hönsmamma

Här ligger Gun och ruvar, så fin är hon!

Jäser nästan över!

Utbakat genom att forma bollar och sen platta till dem och till sist nagga!

Likes

Comments

Trots att vi just nu står utan diskmaskin har jag kommit in i en fas där inspirationen flödar och jag både bakar och lagar väldigt mycket mat! Detta går för mig oftast i vågor och nu är jag inne i det. Jag vill tipsa om ett riktigt gott bröd med lite variation, det bygger på hälften vetemjöl och hälften grahamsmjöl. Mitt morotsbröd!

Morotsbröd:

100 g smör
50 g jäst
7 dl mjölk
6 dl vetemjöl
6 dl grahamsmjöl
1 dl solrosfrön
0,5 dl linfrön
2 medelstora morötter
2 dl havregryn
1 dl sirap
Salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader

1. Smula sönder jästen i en bunke
2. Smält smöret och tillsätt 5 dl mjölk
3. Häll det fingervarmt degspadet över jästen så det löses upp!
4. När jästen är löst med degspadet ska mjölet, linfrön, solrosfrön och saltet tillsättas
5. Tillsätt sirap
6. Riv morötterna och hä ner det i degen
7. Ta resten av mjölken och havregrynen och koka upp till en massa, tillsätt sedan det i degen

Låt degen jäsa i ca 30 min innan det är dags för utbakning, forma till runda bollar och platta sedan till dem lite. Låt jäsa ytterligare en stund innan de ska sättas in i ugnen på 175 grader i 10-15 min!

#bröd #brödbakning #morotsbröd #hembakt #passionforbaking #bread #breadtobreakfast #carrotbread #helasverigebakar

Nybakata morotsfrallor

Morotsfrallorna till frukost, så goda!

Likes

Comments

Dagens middag blev idag älgfärsbullar med potatis,gräddsås, broccoli och lingon. En riktig klassiker och eftersom vi har frysen full med älgkött så behöver vi äta ur den lite! Idag gjorde jag en sats på 1000g färs och det är för ca 8 personer.

Älgfärsbullar 8 p:

1000g älgfärs
2 normalstora lökar
2 dl ströbröd
3 dl gräddmjölk
2 msk Soja
1 msk kikkomansoja
2 msk kalvfond
2 tsk Worcheistersås
2 ägg
Salt och peppar

Gör så här:

Låt ströbröd, gräddmjölken, sojan, kikkomansojan, kalvfonden och worchiestersåsen stå och svälla en stund. Blanda i älgfärsen med den svällda massan och tillsätt lök, ägg, Salt och peppar!

Rulla till bullar eller platta till biffar och stek!

Servera med potatis/potatismos, broccoli/ärtor/blomkål, gräddsås och lingon!

Ät och njut!

#vilt #älgkött #älgfärs #passionforfood #husmanskost #husmanskonst #jakt #omjagvoredinhemmafru

Likes

Comments

Något som aldrig sitter fel är hemgjord pizza och ni som tvekar testa! Går efter detta recept på pizzadeg och har aldrig misslyckats! Jag brukar ha på kokt skinka, champinjoner, soltorkade tomater, mozzarella och någon vanlig riven ost i botten!

I degen brukar jag ha i grahamsmjöl och vetemjöl ungefär 30/70 delar av var!

I tomatsåsen brukar jag använda hela tomater på burk och mixa ihop med oregano, basilika och olivolja! Eftersom min andra hälft inte tycker om vitlök så frångår jag det i min tomatsås! Jag börjar alltid lägga på den rivna osten över pizzan sen mozzarellan och till sist resten av fyllningen. Fyllningen går ju självklart att variera men jag gillar den här klassikern!

#pizzamoreno #pizzaitalia #italienskt #passionforfood #italianpizza #hembakat #homemade

Likes

Comments

Vi har under en längre tid haft två inte så trevliga tuppar. De hoppar på oss så fort vi kommer in i hönshuset och ska fodra dem! Så jag besluta mig för att ta bort de två innan kycklingarna ska introduceras i gruppen. Det var fint kött på de båda tupparna och de hade raka bröstben, deformering av bröstben kan bli av fel sittpinnar vilket inte är uppskattat att avla på. Jag flådde tupparna då jag tycker det är lättare!

Jag skär ett snitt i mitten av bröstet och det går då enkelt att få grepp och dra av skinnet ända till låren! Jag tar tillvara på nästan allt då jag inom kort tänkt börja barfa hundarna. Det är svårt att få till uttagning av fågeln men efter mycket övning går det bättre för var gång! Ska även testa torka fötterna då det brukar ges vid "barf" till hundarna

#barf #slakt #tuppslakt #självhushållning #livetpålandet #höns #hedemorahöns

Likes

Comments

När jag skulle handla mat idag på maxi i Örebro, hitta jag dessa fantastiskt fina tomater i olika sorter och trots att jag redan har fyra sorter sådda kunde jag inte motstå dessa! Planterade fröerna direkt i jord och torkar även resterande frön. Av tomatköttet blanda jag ihop en tomatsallad som blev så fräsch!

#tomat #bifftomat #odla #trädgård

Likes

Comments

I all hast slängde jag nu på kvällen ihop en bulldeg. Kom ju på att det är fettisdagen till veckan och att jag är i Skinnskatteberg där jag läser sista kursen innan jag är klar med min utbildning och har dåliga möjligheter till bakning! Jag baka både släta och kanelbullar.

Jag går lite på känn när jag bakar mina bullar men i denna bulldeg måtta jag! Jag har i honung när jag bakar allt bröd som ska jäsa. Det blir en bra och luftig deg med honungen.

Vetebullar
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl sirap
2 msk honung (från en nära biodlare)
Ca 11 dl mjöl
Salt
Mortlade kardemummakärnor
1 ägg (för pensling)

Gör så här:
Smula jästen i en bunke, smält smöret och tillsätt mjölken. Det ska vara fingervarmt när det hälls över jästen. Tillsätt resterande ingredienser och se till att degen är fast men lite kladdig. Jäs i 30 min och baka sedan ut. Jäs ytterligare en stund och pensla sedan bullarna med ägg!

Lycka till!

#bullbak #fettisdagen #vetebröd #bakning

Utbakning av degen till kanelbullarna

Färdig utbakade bullar

Färdig bakade!

Likes

Comments

Dessa tekakor brukar alltid min mamma baka, det är bästa receptet på tekakor. Dessa blir alltid väldigt saftiga och är helt oemotståndliga när de precis kommit ut ur ugnen. Dem innehåller bl.a. Linfrön och havregryn.

Lilians tekakor

100 g smör
8 dl mjölk
50 g jäst
3 msk sirap
3 msk honung
0,5 dl linfrön
3 dl havregryn
10-11 dl vetemjöl
Salt

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt 5 dl av mjölken, det ska vara fingervarmt!Häll lite i taget över jästen så den smälter och tillsätt sedan allt. Häll i 3 msk sirap och honung, tillsätt linfrön. Koka upp havre gryn med 3 dl av mjölken till en gröt. Häll sedan ner gröten i degspadet. Tillsätt ca 10-11 dl vetemjöl, tillsätt lite i taget, degen ska vara fast och lite kladdig! Jäs i ca 30 min baka sedan ut som små kakor och jäs ytterligare på plåt under jäsduk i ca 30 min. Nagga kakorna och ställ in dem i ugnen i 5-10 min tills de är gyllene!

Låt smaka!

#brödbak #tekakor #baka #bakning

Likes

Comments