Torka örter

Förra året fick jag inspiration av en god vän som dricker mycket te, hon torkar nämligen vissa örter och använder i te. Jag fick smaka på torkad rödklöver och mynta. Rödklövern sägs ha en läkande effekt vid hosta och pepparmyntan tillsammans med honung ger en lenande effekt i halsen vid halsont. Så i år torkar jag rödklöver och pepparmynta. Mynta klassas ju lite som ett ogräs då den revar sig och tar över. Men jag vill bara ha mer så jag kan torka ännu mer och ha hela året! Har även tänkt att testa gör eget örtsalt, resultat kommer senare.

Torka i ugn på en plåt i nedre delen av ugnen i ca 5 timmar på 50 grader med ugnsluckan på glänt eller på bricka i rumstemperatur 3-4 dagar rör om någon gång om dagen.

#örter #torka #naturensskafferi #naturensunder #boostaförkylning

Rödklöverns "blommor" är avtagna och ligger för torkning

Färdig torkad rödklöver

Torkad pepparmynt

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Grovt Filmjölksbröd

En favorit bland de bröd jag bakar är detta enkla goda bröd, Grovt filmjölksbröd med frukt, nötter och frön! Enkelt att göra, bara blanda ihop allt! Passar dig som inte orkar vänta på jäsningsprocessen utan föredrar lång baktid i ugn istället!

Recept på Grovt filmjölksbröd

Ingredienser

5 dl vetemjöl

4 dl grahamsmjöl

4 dl grovt rågmjöl

1 tsk salt

1,5 dl linfrön

1,5 dl solroskärnor

1 dl pumpafrön

2 dl torkade aprikoser

2 dl russin

1 dl valnötter

1 liter filmjölk

1 1/2 tsk bikarbonat

2 dl sirap

Blanda samman alla ingredienser, smörj eller lägg bakplåtspapper i två limpformar. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 1,5 timme. Låt vila ett tag!

Skiva upp, ät och njut!

#brödbak #bakning #hemmabakat #hemmagjort #homemade #grovtbröd #nyttigt #diy


Likes

Comments

Rabarbersaft

Häromdagen koka Oskar och jag rabarbersaft då en i byn har massvis med rabarber så plocka jag med mig massor hem så vi bestämde oss för saft!

Grundrecept för 3 liter:

1 kg rabarber

1,5 l vatten

4 dl strösocker eller efter behag

2 st Lime, saften (brist på citron)

Atamon


Gör så här:

Skär rabarbern i bitar utan att skala stjälken! koka upp 1,5 liter vatten med rabarbern och låt koka i ca 15 min. Sila massan och koka sedan upp saften med socker och skumma eventuellt skum. Pressa i slutet i limen eller citronen och måtta den mängd Atamon som behövs per liter saft du fått. Tappa på rengjorda varma flaskor!

#recept #saft #rabarber #självhushållning #odlamedbarn #rabarbersaft #odla

Serverar med lime!

Fika med systrarna!

Likes

Comments

Kattbäbisar

Den 2 juni födde Svea vår honkatt fyra små kattungar. Egentligen fick hon några dagar tidigare än beräknat men vi hade ändå haft henne helt instängd i några dagar innan som tur var! På Fredag morgonen gick jag upp och började äta frukost, när jag sedan går in till tvättstugan så har hon fått två små! Det tog flera timmar innan det hände något och jag hann läsa det ena till det andra innan det plötsligt kom igång igen. Då kom två med bara några minuters mellanrum. Det blev två flickor och två pojkar som vi kan tyda nu och eftersom det är vår andra kull vi får så kallar vi den B-kullen och alla har fått namn på B, lite löjligt men ändå.. Det blev en svarttabby, grå tabby, svart sköldpadda och en bruntigrerad med lite röda inslag. Ingen kattunge tyckte det var jätte kul att vara ifrån mamman när vi fota dem;)

Svea är en väldigt bra mamma och anledningen till varför vi lät henne få en kull i år oxå är för att förra kullen blev väldigt bra, tre trevliga och mysiga honkatter blev det!

Svea med sina fyra små

Detta är Oskars favorit som vi döpt till "Basse" svart tabby

"Billy" Grå tabby

"Bianca" tigrerad

"Bessie" svart sköldpadda

Likes

Comments

På nationaldagen hjälptes Oskar o jag åt att hissa flaggan i topp! Sedan plocka vi rabarber för att göra en paj med det lilla extra. Pajskalet är en vanlig mördeg, rabarbern ska kokas ihop och när pajen är färdiggräddad ska marängtäcket på. Jag har dessvärre inte så roliga spritstyllar så marängen blev inte helt perfekt spritsad... får spara ihop för att köpa ordentliga tyllar. Jag har en tyll från märket städter och den är super bra, dock svåra att hitta i fysiska butiker och vissa grejer vill man klämma, känna och vända på innan man beställer.

Recept på rabarberpajen

Mördeg
150 g smör
3 msk florsocker
4 dl vetemjöl
1 msk vatten

Blanda samman allt och låt vila!

Rabarber
5 stjälkar rabarber
Lite vatten
Potatismjöl
Kardemumma

Skala och skär rabarbern. Koka upp rabarbern med lite vatten (bara så det inte ska bränna fast), koka tills rabarbern är mjuk och vid behov blanda i lite potatismjöl. Tillsätt stötta kardemumma kärnor, passar väldigt bra ihop med rabarber. Tryck sedan ut degen i en eller flera små pajformar, tillsätt rabarberkrämen och grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 8 minuter!

Italiensk maräng
4 äggvitor
0,5 dl vatten
2,25 dl socker

Värm upp socker och vatten till 120 grader och låt svalna till 110 grader, under tiden sockerlagen svalnar kan äggvitan vispas till ett fast skum. Nu ska sockerlagen vispas ner i äggvitan på hög hastighet och ska tillsättas i en tunn stråle vid vispningen. Marängen kommer bli glansig och ska direkt spritsats ut på pajen. Bränn av med gasolbrännare!

#svenskaflaggan #baka #rabarberpaj #maräng #kardemumma #sommar #svensksommar

Likes

Comments

Potatisen i jorden

Nu är äntligen potatisen satt sen en vecka tillbaka, senare än vanligt tyvärr men nu är den nere trots allt! Potatislandet blev fräst och kupat senare än planerat och därför blev potatisen sen i jord. Jag har satt flera olika sorter och kommer punkta för och nackdelar med de olika sorterna och även berätta hur de är satt

Arrow - Tidig sort som bildar jämna potatisar inte så lagringstålig.

Amadine- Delikatesspotatis köpt från påse i affären förgrodd och satt i täckodling. Fast och tidig sort.

Cherie- Fransk, tidig och fast sort jag fått av en bekant, rosa i skalet.

Magda- Väldigt tidig sort. Har odlat den tidigare med gott resultat

Mandel- Sen och mjölig sort, skördas på hösten, lagringstålig.

#odla #odlahemma #trädgård #trädgårdsliv #potatis #sättpotatis

Redo att sätta potatis! Här med en back cherie!

Likes

Comments

Det finns massor med saker i trädgården som går att använda och äta nu! Jag gjorde häromdagen tre olika sorters pesto! Ramslök, kirskål och nässelpesto. Har hört och sett flera som testat dessa och tyckt om det så jag var bara tvungen att själv testa! Och ja de blev goda men har ännu inte hunnit testa att använda det i de rätter jag brukar, så det ska bli spännande! I trädgården finns allt de bladgrönt jag använt till denna pesto!

Nässlorna förvällde jag innan de användes men de andra örterna mixa jag i matberedare som det va. Nässlorna och kirskålen har hunnit växa till sig lite så jag använda toppar av nässlorna och så mycket späda kirskålsblad jag hitta men det blev ändå bra smak med de stora bladen jag använde!

Grundrecept pesto:
I,5 liter bladgrönt
2 dl solroskärnor
2 dl olivolja
2 dl riven Västerbottenost
1 vitlöksklyfta
Salt och peppar efter behag

Mixa ihop allt och häll på burk, för längre hållbarhet så häll över ett lager med olivolja innan du försluter locket! Häll sedan på mer olivolja om du tar nån sked av peston!

#nässelpesto #pesto #kirskålspesto #ramslökspesto #matlagning #självhushållning #natur #användnaturen #passionforfood #foodinspo #hemmafru #odlahemma #odla #eko #livetpålandet

Nässlorna innan förvällning

Tre olika sorters pesto redo för matlagning

Likes

Comments

Potatis och morotsknyte med örter

Ikväll när jag skulle fixa middagen fanns det inte mycket råvaror att använda till köttet jag skulle grilla. Potatis och morötter finns dock alltid så hackade upp potatisen och morötterna som sedan placerades i alu-folie. Krydda med salt, peppar, pressad vitlök och olivolja. När jag kom ut till grillen kom jag ju på att ramslöken är skördemogen så använde det i mina knyten. Kirskålen frodas överallt så klippte även över några blad på knytet. Det blev tillslut en salig blandning som i slutändan blev väldigt bra. Det går ju att testa sig fram med vilka örter man finner i kylskåpet, skafferiet eller trädgården. Jag använde amadine potatis som är en av mina favoriter.

Ingredienser 2 port

6 små Amadine potatis

1 morot

2 vitlöksklyftor

ett knippe ramslöksblad

ett knippe kirskålsblad

Salt och peppar

olivolja

Grilla i ca 30-40 min

#grillat #landman #grilling #grill "grilla #potatis #recepttips #recept #örtbakat #ramslök #kirskål #homemade


Likes

Comments

Grodda Ärtor

Det är så kul att kunna odla så mycket som möjligt på egen hand och helt utan tillsatser! Jag har fått lite av en dille på ärtskott och fick för mig att testa grodda själv och det är ju bara så enkelt och funkar när som, rekommenderar verkligen att testa det. ärtskott går att bara äta som dem är i en sallad, garnityr eller varför inte på en knäckemacka med ost!

Du behöver:

Gula ärtor

Jord

Stort fat

Gör så här:

Lägg ut ett tunt lager med jord ca 1-2cm på ett fat, jag har ett gammalt plastlock till en bytta jag använder, den är 40x30 cm stor. Strösslar sedan på de gula ärtorna jämnt över jorden. Fukta sedan med vatten efter ca 1,5 vecka kan du börja skörda! Jag har redan omgång 2 på G nu ;)

#odla #odlamedbarn #odlahemma #närproducerat #ärtskott


Likes

Comments

Vägar och vatten

Jag läser nu den absolut sista kursen i Skinnskatteberg på Skogsmästarskolan . För att jag ska kunna söka examen ska jag även bli klar med mitt examensarbete som jag jobbar på!

Det jag tycker är det bästa med hela den här utbildningen är att vi läser så mycket mycket mer än bara skog. Det råder ingen tvekan om att vi inte blir proffs på skog men det krävs så många andra faktor som hänger ihop med skog och skogsbruk. Under de här tre åren har vi förrutom mäta skog och lära oss skogsbruk även fått genomgå geologi, ekologi, ekonomi, statistik, matte och excel. Alla dessa beståndsdelar krävs för att vi ska kunna utföra vårat arbete på ett eller annat sätt för alla dessa faktorer hänger samman med varandra. Alla som jobbar med skog vet att marktäcket(flora) och marken(berg och jordart) är avgörande för vad för trädslag som växer där. De vet också att skattesituationen i skogen är speciell och gör då ekonomin lite invecklad. Vi vet också att produktion och miljö ska väga lika i skogsbruket.

Just nu läser vi sista veckan på kursen vägar och vatten, och det handlar precis om just det. Vi vet att vägarna är allt i skogsbruket för utan vägar kan vi inte transportera ut virket. Att det fanns så mycket praxis om just en grusväg kunde jag inte i mitt liv förstå innan vi börja lägga händerna på detta. Vi har under kursen fått projektera vägar, det vi gör då är att mäta både kurvornas diameter och vägarnas längd. För att veta hur mycket grus det kommer gå åt till de övre lagret som man kör på så ska det grävas ett hål för att se hur tjockt det befintliga lagret är och jordarten i intill liggande skogen ska bestämmas för att olika jordarter har olika förmåga att binda vatten och ju grövre sand det är i omkringliggande marken ju mindre cm med förädlat material måste köras till platsen.

Vattendelen hänger också i samband med skog och skogsbruk. Vatten är så mycket mer omfattande än vad man tror! Vatten är en boplats för vattenlevande organismer, det är vårt dricksvatten och framförallt så är det vi lever på! Vårt rena vatten måste vi vara rädda om! Vi i skogsbruket gör åtgäder för att minimera framförallt slamtransporten till vatten det skedde genom körskadorna skogsbruket gjorde intill vatten. Nu är vi medvetna om denna resurs! Vi bygger virkesbroar istället för att köra genom vattnet som var vanligt förr. Vi lämnar kantzoner med träd i varierande åldrar och skikt för att skapa strukturer för bäcken och för de vattenlevande organismerna, vi skapar och bidrar med död ved i vattendragen. Död ved ger liv, visst kan det se tråkigt ut när det ligger mycket död ved i vattnet, men det är faktiskt så vi vill ha det. Den döda veden bidrar med boplatser, föda, gömslen och struktur i vattendraget. Boplatser åt flodpärlmusslan, bäcköring och ål som kräver god vattenkvalitet. Föda åt alla vattenlevande organismer, gömslen så att fiskar ska kunna gömma sig och strukturer i vattendraget.

Under denna kurs har vi gjort ett restaureringsarbete i håltjärnsbäcken här uppe i bergslagen. Vi tillförde död ved och sten för att skapa struktur. Vi anordnade också lekbottnar åt bäcköringen som är på frammarsch i denna bäck. När vi tillförde lekgruset så gjorde vi det på grunda platser då det är där det leker och lägger rommen.

#restaurering #flodpärlmussla #bäcköring #natur #skog #landskap #naturresurs #värnavatten #vatten #renavatten #levandeskogar #skogsbruk #naturupplevelse #utbildning #påvägarna #vägar

Tvärsprofil på en väg och dess uppbyggnad

Vattendrag med struktur, dock inte det vi restaurera

Skogsmästarskolan en fin höstdag

Likes

Comments