Header

Helgen spenderades i Kwahu som det heter. En plats högt upp i bergen. Fina vyer om man säger så. Väl uppe på bergen var det festival. SÅ. MYCKET. FOLK. Musik, mat och dryck i mängder, men också aktiviteter. Bra hotell och god frukost.

Nu är det bara några dagar kvar innan vi åker hem. Då är det lite sightseeing som gäller.

Jag älskar verkligen att man kan få tag på allt längst vägarna. Folk säljer verkligen allt. Är man fast i trafikljusen finns det alltid någon som går förbi med gottigheter. Tjejen på bilden ovan fixade några otroligt goda majskolvar åt oss. Gott att ha på vägen hem.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Igår var det en fantastisk dag. Varje söndag är det ett himla liv i alla kyrkor. Igår fick vi se vad det är som pågår. Vi fick följa med till kyrkan och se hur himla roligt dom har där. Alla är som en enda stor familj. Det började med att vi kom in i kyrkan och jag tänkte "shit, vad gör vi här". Jag har inte tidigare känt mig så liten och udda, men allt eftersom blev man mer bekväm. När prästen pratat på ett tag drog trummorna igång, ni vet den typiska afrikanska musiken man tänker på när någon nämner Afrika. Så mycket glädje, färger dans och sång. Man gjorde de typiska grejerna som man gör i kyrkan, men på ett så mycket roligare vis.

Närmare slutet av kalaset skulle jag och Theo, som var förstagångsbesökare, ställa oss längst fram och presentera oss. Kände mig inte 100% bekväm, men alla var så himla glada och välkomnande. Jag var tvungen att föreviga det ögonblicket på bild, så jag bad hela gänget att posa lite fint för mig. Innan jag fick knäppt bilden fick jag springa genom kyrkan tillbaka till min plats och hämta mobilen... Stelt.

I lördags blev det en utekväll med grabbarna. Bilderna blev lika suddiga som kvällen, nästan.

På bilden till höger ser vi en kvinna som serverar palmvin, riktigt gott faktiskt.

Likes

Comments

Vår vän Prince, han är en härlig prick han. Vi fick följa med honom ut på trade. Han introducerar oss för nya saker hela tiden. Det gillar jag. Vi blev introducerade för ny mat, och otroligt goda färskpressade juicer. Han tog också med oss till slumområdena, vilket jag tycker är såå spännande att se.

Likes

Comments

Vår söndagskväll blev speciell minsann. Vi fick lära oss hur det går till när man lagar mat i Ghana. Soppa med getkött i och Fufu som tillbehör. Fufu är en mix av plantin och Casava som mosas ihop till en, som det ser ut, degklump. Det var faktiskt gott (men lite starkt såklart), trots att det på bilden inte ser överdrivet aptitligt ut.

Från Sveriges sida serverades det klassiska köttbullar med potatis och brunsås. Någon lingonsylt hittade vi dessvärre inte. Det verkade som det gick hem, vissa kunde inte sluta äta. Kul.

Förutom mat bjöds det på en del del tjöt och dans. Och alkohol. Trevligt var det allt.

Likes

Comments

Även om kulturen är helt underbar på många sätt så finns det också många saker man saknar där hemma. Kan inte säga att det är något som är likt Sverige eller den svenska kulturen. Det mesta är helt tvärt om. Vilket också är väldigt fascinerande och många gånger charmigt (och många gånger mindre charmigt).

Här kommer några saker jag saknar, som jag kan komma på för tillfället...

… Maten

Eller snarare tillgängligheten på den. Så är det väl för många som reser iväg under en längre tid - man saknar maten. Här finns det mesta som jag annars äter hemma, men många gånger finns saker heller inte tillgängligt. Många saker är också dubbelt så dyrt. I och för sig är kycklingen och köttfärsen väldigt billig, vilket jag är evigt tacksam för.

… Träning

OHHHHH lord vad jag saknar att träna ordentligt. Har aldrig haft ett så långt uppehåll från träning innan. Så, Himla. Jobbigt. Jag blir galen. Jag skulle knappast få för mig att dra mig ut på en långpromenad eller en löprunda här i Accra ensam. För det första svettas jag ihjäl för varje steg jag tar och förmodligen skulle jag också bli uttorkad innan jag kommit utanför lägenheten. För det andra känner jag mig inte bekväm med folk som ropar och stirrar efter mig. Det är svårt att smälta in…

… Shopping

Hittar verkligen ingenting här nere. Det finns fina köpcentrum, men tyvärr inte mycket som fallit mig i smaken. Detta är farligt eftersom det resulterat i en del nätshopping som fått levereras hem till Sverige. Lite risky kanske, men too late nu.

… Svenskt väder

Detta trodde jag aldrig att jag skulle säga. Men jag saknar det svenska klimatet. Kanske för att det är överdrivet varmt och att luftfuktigheten är bortom allt. Kan inte komma på att jag känt mig fräsch här nere någon gång.

… Offentliga toaletter

Sjuk grej, men i och med att man dricker en del här nere så måste man ju också besöka toaletten lite oftare. Det är svårt här. De flesta offentliga toaletter ser ut så här:


Hur gör man ens haha? Lite svårare för mig att hantera än för kära Theodor. Blir en lite mer komplicerad process. Om ni undrar varför jag inte tänt lampan i taket beror det på att det inte finns något tak. 

... En ordentlig garderob

Jag saknar att kunna gå runt i andra kläder en shorts och t-shirt (vilket också kanske kan tyckas vara konstigt när man gnäller efter det där hemma). Jag saknar också att sminka mig. Jag kommer ha glömt hur man gör när jag kommer hem.

… Ordentligt rinnande (och rent) vatten

Här får man köpa vatten på flaska. Det är heller inte ovanligt att vakna upp på morgonen, ställa sig i duschen och inse att nä... det finns inget vatten.

… Internet

En viss mängd data (3G eller möjligtvis 4G) finns att köpa, men det är såklart begränsat. Att gå från konstant tillgänglighet på internet till begränsat är tufft.

… Miljötänket

Här nere finns inget miljötänk, knappt i alla fall. I Accra är det urbana områden. Folk bor otroligt tätt. Längst vägarna gör de business. De säljer ALLT - snacks, skor, kläder, soffor, hundvalpar?!, bord etc. antingen längst vägen eller mitt i trafiken i rödljusen. Detta gör att det är skräp överallt. Rätt var det är står någon och kissar framför en. Har man otur står hen inte med ryggen emot… Det luktar äckligt på många ställen och folk bränner sina sopor eftersom det inte finns något ordentligt system för sophantering. Häromdagen såg faktiskt en soptunna, vilket också är den första jag sett hittills, typ.

… Rimlig trafik

HERREJÄVLAR. Trafiken här är katastrof. Jag kan knappt tänka mig att det skulle kunna vara värre någon annanstans. Köer kan ta timmar att ta sig ur, folk kör åt alla håll för att undvika gropar längst vägarna och folk kör sjukt aggressivt. Kan inte förstå att det ändå på något sätt fungerar .Inte effektivt, men man kommer ändå fram tillslut…

Framförallt saknar man effektiviteten i alla processer man gör. ALLT tar så mycket längre tid och folk gör saker mer avancerat än vad det behöver vara. En resa som denna får en att uppskatta det man har, verkligen.

Likes

Comments

Sjukt. dålig. uppdatering från min sida. Ledsen för det, men internet är verkligen något att skylla på här nere. Har tjatat sedan i förra veckan på att dom ska fixa wi-fi åt oss eftersom datan tagit slut. Men som tidigare nämnts så är folk inte speciellt snabba här.

Hur som helst har inte vardagen varit så värst spännande. Vi har jobbat, skrivit på våra uppsatser och umgåtts med våra vänner vi skaffat oss här nere. Häromdagen fick vi åka och fixa nya passfoton för att kunna förlänga vår vistelse här i Ghana. Tydligen har man bara 60 dagar innan man måste bevisa att man stannar i landet av rätt anledning. VILKEN JÄVLA PROCESS. Vi fick åka dit 3 gånger innan de tog emot våra papper. Våra kontaktpersoner här nere i Ghana fick åka 5h bil för att lämna papper då de inte tog emot en utskriven kopia på Migrationsverket. Dessutom håller dom våra pass fram till april, vilket innebär att vi inte har på oss något giltigt id här nere. Älskar inte tanken.

Här fick jag kliva in och sätta mig på en ostadig pall med ryggen mot en skrynklig pappersduk.

Likes

Comments

Kvällen spenderades med Henry och hans fru, Christiana. Det var dessa två som bjöd oss på deras bröllop. Cutest. couple. ever.

Drinkar, god mat och gott snack bjöd kvällen på. Vilka härliga människor man hittat här nere.

Likes

Comments

6 mars 2017 firar Ghana 60 år av independence. Företaget vi hängt med i ca 2 månader nu firade detta genom att anordna ett event, Club Live, i staden Kumasi. Där man får se "det riktiga" Ghana som dom säger. Helgen spenderades alltså där vilket var både roligt och lärorikt. Man fascineras allt mer av den ghananska kulturen.

Lite förberedelser:

Här har vi vår kära Franklin som hjälper oss så himla mycket. Här har han tagit med sig sitt eget ölglas, rutinerad som han är. I andra handen har han också med sig lite backup.

I Ghana skäms inte folk över att dansa eller hur dom dansar. Här är det fritt fram. Vissa dansar bra, vissa mindre bra och andra är helt flippade.

Artisterna som uppträdde på eventet är från Ghana, vilket gör att det inte är många låtar som känns igen. Men vissa har vi hört på repeat här, ungefär som en sommarplåga. Och alla blir helt galna när låten spelas. Tror många känner igen den känslan.

Likes

Comments

Vår onsdagkväll spenderades tillsammans med Maxwell (på bilden ovan) och några av hans vänner. Club 31 som ligger på bryggeriområdet har inte blivit besökt av oss så mycket som det kanske borde blivit, med tanke på gratis dricka. Spännande att testa lite olika öler, äkta ghanansk öl!

En vän till Max, David som han heter, har startat egen business med att sälja parfym och skönhetsprodukter. På bilden ovan har ser vi hans lilla butik.

Här försöker Theo av någon anledning fixa hans toalett. Det är vanligt förekommande att saker inte fungerar (tillfälligt). Typ som att strömmen går, att vattnet inte fungerar eller som i detta fallet, att saker är helt kaputt.

Likes

Comments

Sista dagen på månaden till ära så åker vi och handlar, vilket också leder till att större delen av eftermiddagen handlar om att sitta fast i trafiken. Kaos. Så här kan det se ut om man handlar på Shoprite och andra liknande affärer i de större köpcentrumen. Annars ser det verkligen inte ut så här och utbudet är väääääldigt begränsat. Det är här man hänger.

Två herrar som vilar efter en hård dag på jobbet. Over and out!

Likes

Comments