View tracker

Hallå där alla där ute!

Just nu sitter jag i sängen och gör absolut ingenting, så därför tänkte jag rada upp lite pros and cons (för- och nackdelar) som jag har märkt under de fyra månader jag har varit här.

Pro*s: -Jag har märkt att människorna här är mer öppna än vad vi i Sverige är, vilket gör det mycket enklare att få kompisar.
-Lärarna är mer hjälpsamma, om de ser att en elev har svårt för ett ämne så ser han eller hon till att hjälpa eleven.
- I skolorna finns det tutorcenter, vilket är så himla smart, man kan gå dit om man behöver extra hjälp eller om man inte förstår en uppgift som läraren har gett dig.
- Betygssystemet är enklare att förstå. Här räknar man poäng eller procent. I Sverige måste man analysera och diskutera.....till och med i matten kändes det som.
- Om man ser ett klädesplagg som en annan människa har på sig, som man då gillar, så slänger man ur sig en positiv kommentar typ som "Hey, I like your dress" eller vad det nu är. Jag som har en relativt stor klocka på armen får ofta kommentaren "I like your watch"
- Här i USA så hälsar man på varandra "Hey, how is it going?" och då svarar man alltså att allt är bra och sen går man vidare, ibland kanske man kramas oxå. Men när nån frågar så bör man alltså inte dra värsta historien om hur ens hund dog förra veckan.

Con's:
- Torkan. Det är väldigt torrt här i Rocklin. det är säkert torrt i andra delar av CA oxå men just här är det torrt, och tror att större delen av California lider av ut-torkan. Så när det väl regnar här så blir alla väldigt glada och upprymda.... vi svenskar kommer aldrig förstå varför, tro mig, det är samma sak som att försöka förklara för de varför vi inte ser fram emot snön...... (Snön är ju väldigt fin i sig, men när det kommer till snöstormar och slasket- nejtack, jag vill ha sol!)
-Kommunaltrafiken. Jag som är van med att kunna ta bussen vart jag vill, (även om jag inte bor i Sthlm så kan jag iaf ta mig runt med bussen, och jag kan ta mig hem med bussen hemma i Sverige) kan nu inte ta mig vart jag vill med bussen. Det buss-systemet som finns här är ju inte det bästa direkt, och det gör ju då vi som inte har bil är i princip fast här på campus (om man bor i dormsen). Vill man åka nånstans så har man antingen tur och har en quadmate med bil eller så har man lite otur och måste beställa en Lyft/Uber. En Lyft eller en Uber är typ som en taxi men det är privatpersoner som kör frivilligt på deras fritid och det kostar inte mer än 3-6 dollar, beroende på vart man ska nånstans.
- Man kan inte gå ut när det är mörkt. Eller man kan ju om man vill, men det är ingenting jag rekommenderar. Till och med vakterna och poliserna som jobbar på campus har sagt att man inte bör gå ut ensam när mörkret har lagt sig. De har även berättat att folk har ringt security phone för att de känt sig osäkra runt campus, och då har vakterna fått gå och möte en person som ska ta sig från ena sidan av campus till sin bil som står på andra sidan av campuset.

Ja, det va lite pro's and con's utifrån mitt perspektiv.
Nu är klockan halv elva på kvällen, och jag tänkte nog krypa till sängs snart. Imorrn kommer Kim och hämtar mig och Olivia för att sedan åka vidare till AppleHill, det är precis vad det låter som. Nästan allt har äpplen i sig, och man kan köpa hur många olika äppelsorter som helst tror jag. Jag har varit där en gång tidigare med Olivia och hennes pappa å bror. Så det ska bli kul å åka dit igen!


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Hejsan!
Nu när ni läser detta så ligger jag och sover eller så har jag precis vaknat.

Nu är det bara 3 veckor kvar innan jullovet börjar!!! Tänk er, jag har under fyra månaders tid lärt mig så mycket icke onödiga saker. Så som att skriva på en uppsats på ett "nytt" sätt, jag har oxå kommit såpass långt att jag inte behöver tänka så mycket innan jag pratar engelska....vilket jag verkligen behövde göra de första veckorna här. Nu pratar jag bara på, och är det så att folket inte förstår vad jag försöker säga så säger jag det på ett annat sätt helt enkelt. Och vet ni vad, JAG PRATAR!! Känn på den ni andra som vet med er att jag inte alls pratade för 6 månader sedan!! Fy faskien vad långt jag har kommit, jag har uppnått ett av mina största mål hittills, att börja prata. Men jag håller mig fortfarande lite bakom de andra, men jag har lärt mig att jag är en såkallad intravert, vilket innebär att jag gärna håller mig undan och jag är inte så super förtjust i större folksamlingar. Raka motsatsen till intravert är extravert (tror jag stavade rätt) då är tar man väldigt gärna mycket plats och man älskar uppmärksamheten.

Något annat som jag har lärt mig att hantera är hemlängtan. De två första veckorna så kunde jag börja gråta varje dag för att jag hade sån hemlängtan men nu när jag har varit här ett tag så har jag lärt mig att hantera hemlängtan. Jag är upptagen dag ut och dag in, det är bara de senaste dagarna som jag inte har haft så galet mycket läxor, men utöver det så har jag saker att göra varje dag. Ibland måste jag sitta uppe till 23, om inte senare för att göra klart mina läxor. (Jag kan fortfarande inte smälta att läxor inte FÅR lämnas in sent...) På så sätt har jag bokstavligen inte tid att tänka så mycket, vilket jag är tacksam över. Men det betyder inte att jag inte längtar hem, tro mig jag tänker på familjen varje dag.


Bilden till vänster: Jag, pappa å systeryster Nathalie, aka världens bästa syster på en beach i Florida.
Bilden till höger: (har säkert lagt upp denna förut, men det är så mycket känslor i denna bild så det är värt att repost it) Jag och pappa, precis efter att han har lämnat mig.

Bilden längst ut till vänster: Våran hund Spicey som sprider glädje vart hon än befinner sig.
Bilden i mitten: Min käre mamma, som är glad över att Starbucks äntligen har kommit till Sverige.
Bilden längst till höger: Min syster, Nathalie när hon precis tagit emot första pris på en golftävling i Sverige. Galet stolt över henne!

Likes

Comments

View tracker

Hejsan!

Nej jag är inte vaken just nu när detta inlägg läggs ut.... jag lovar! Klockan är ju 3 på natten...

Jag kände bara att jag va tvungen att dela denna bild med er. Jag bara älskar denna bild av mig och Nattis!

Bilden är tagen precis efter att Nathalie har gått ut ur kyrkan efter hennes skolavslutning i Juni i år.

(Can we all just take a moment and appriciate my shoes? One of my favourite high heels)

Likes

Comments

Hallådär, hur har ni det? Jag har det toppen, tackar som frågar!

Denna vecka har varit lite underlig kan jag säga. Förra helgen var det Halloween tema här i dormsen. (smart som jag är så tog jag inga bilder, menmen..) RA:arna fixade en Halloween fest, och jag som inte festar så mycket har varit på roligare fester. Men det va trevligt och se på när de andra dansade, efteråt var det massor av godis kvar så jag och Allison fick med oss massor av godis. yaay.

Hursomhelst, i måndags var det Halloween. Det var riktigt annorlunda att befinna sig i USA under Halloween än att befinna sig hemma i Svedala. På dagen så höll Rotaract-klubben ett photobooth. Ni som vet vad Rotary är för nått kan nog lista ut vad Rotaract är för nått, men det tar jag i ett annat inlägg tror jag. Iallafall, Rotaract höll i ett photobooth där man kunde fota sig i ett halloween tema. Det var $2 för tre foton om gruppen var mindre än tre pers och om gruppen var större än tre pers så var det $3 för 3 foton. ($2 motsvarar ca 16kr medan $3 motsvarar ca 24kr, vilket är väldigt dyrt för tre foton... Inte ens jag hade betalt så mycket) Så jag är inte förvånad över att vi inte hade några som ville ta foton.

På eftermiddagen så åkte jag, Kat och Allison iväg för att köpa smink inför Trick or Treat. Senare på kvällen åkte vi, tillsammans med Olivia till ett område (kommer aldrig ihåg vad det heter) och mötte upp Kat's kompis för att gå trick or treat. Efter ca 2-2 1/2 timmar så hade vi samlat ihop godis och det var dags att åka hem igen. Nu har jag en halv påsen full med godis som väntar på att det ska bli julafton så jag kan äta upp det. Godislöfte vettni, ett jättebra nyårslöfte och krävs en hel del självkontroll, speciellt om man befinner sig på college och sin rumskompis äter godis nästan varje dag och ibland mitt i natten.

Men jag tog nån bild på hur jag och allison sminkade oss så den bilden kommer upp snart oxå!

Något som jag märkte när vi gick trick or treat var att nästan alla husägare dekorerar sina hus med allt möjligt som har med halloween att göra, vilket var väldigt kul!

Men nu ska jag nog ta och göra lite läxa, sen ska jag nog bara slappa lite och kanske slänger in ett till inlägg. För två veckor sen, eller är det tre, så blev jag sjuk och jag låg i sängen med feber. Jag har varit fullt frisk i en vecka, igår kände jag har halsen blev tjock igen och huvudvärken tog över... Idag har jag bara allmänt ont i kroppen, bland annat huvudet, öronen. Jag har verkligen inte tid med detta igen, men vad ska man göra? Det är bara att hålla ut, det är bara fyra veckor kvar på terminen sen är det dags att flyga till Florida och äntligen få träffa familjen igen!

Ha det gött, så ska jag hade gött jag med!

Likes

Comments

Hallådär, nu har det gått några veckor sedan jag skrev sist. Men jag har haft mycket att göra i skolan och läxor varje dag. Om jag inte är i skolan och har lektion så är jag i rummet och pluggar och är jag inte i rummet och pluggar så försöker jag att leva lite oxå, typ sova, äta och umgås lite med kompisar. Däremellan så kanske jag kan få in ett eller annat avsnitt av Grey's Anatomy eller Andra Avenyn.

Men nu var det inte det jag skulle prata om.

Nu är det Oktober och hösten har faktiskt börjat visa sig här i Rocklin oxå, kanske inte lika brutal som hösten hemma brukar vara men det är kyligare ute nu. Jag har börjat använda långbyxor- jeans. Men det är ändå runt 20-25 grader om dagarna nu. Så det är ju fortfarande varmt, men betydligt mycket kallare nu än vad det var för en-två månader sedan, då det var runt 35-40 grader om dagarna. Vad ska man säga, det snöar ju inte iallafalll, vilket är skönt. Dock sa min tennis coach (klass läraren) att vi bara är nån timme från snön. Apropå min tennis coach, för två veckor sedan så satt vi och pratade om Sverige och hur vädret ser ut hemma nu och hur det brukar se ut under vintern, jag sa att det är kallt och snöigt och slask och lite mer slask. Men när han nämnde Nevada och att han brukar åka dit för att åka släde och annat med sin familj så sa han: "Remind me in December to take you to the snow when my family are going" helt galet att han bjöd med mig, vi har endast träffats under lektionstid i några veckors tid. Det va kul tyckte jag! Men får se vad som händer med det :)

Nästa vecka är det November, vilket betyder att det är Halloween på måndag. I dormsen har de arrangerat en hel vecka med bara halloween tema, igår var det att måla och dekorera pumpor, idag var det nått annat. På torsdag är det Scary Movie-night with snacks. Om jag har tid över så ska jag nog ta och gå dit, eftersom att jag är ledig på fredagar. Det kan nog bli kul.

Nu är klockan mycket och det är dags att sova snart.
Men innan jag säger hejdå så tror jag att jag tänkte lägga in en del tidinställda inlägg, typ om hur det är att faktiskt leva med en annan människa och samtidigt som man lär känna denna person. Jag vet att jag gjorde nått liknande inlägg när Olivia precis hade flyttat in, men nu när vi har bott med varandra i ungefär tre månader så har man blivit mer bekväm och man ser verkligen vem den andre personen är. Jag tänkte även göra lite inlägg om hur det ser ut på campus och hur nästa termin ser ut för min del, vilka lektioner jag ska ta och sen tänkte jag även släppa en liten nyhet nån gång i framtiden. Eftersom att jag faktiskt har några läsare på bloggen så tänkte jag ta lite hjälp av er genom att fråga : Vad vill ni att jag ska skriva om? Är det något speciellt som ni undrar över eller vill veta mer om? Släng in en kommentar så ska vi se vad jag kan göra =)

Nu är det godnatt!
Btw, jag har nog världens bästa läxa i Sociologi just nu, jag ska nämligen se en barnfilm och kritisera den om hur känsrollerna ser ut i filmen. Och bara för att jag kan så kommer jag välja Emil i Lönneberga eller Madicken. (Jag sökte på Emil i Lönneberga för att se om det fanns med engelsk subtitle, och då fick jag veta att han heter Michel på engelska...det gjorde mig lite ledsen för han heter ju EMIL!)

Vi provar igen, godnatt folket!

Likes

Comments

Igår var jag nästan på hemmaplan. Jag läste Svenska i butiken, jag köpte svenska matvaror, jag åt en varmkorv med bröd. Herregud vad gott det var, jag brukar inte äta varmkorv hemma från förbutiken på Ica men igår var jag så hungrig så jag gick och köpte varmkorv med bröd i typ förbutiken. Men det var ungefär som en korvmoj i själva butiken. Om ni inte har listat ut det redan så var jag på IKEA igår. Jag köpte Kaviar (två tuber), lite kakor, knäckebröd och tunnbröd, prästost, fläder saft. (Mormor, inget slår din hemmagjorda flädersaft <3)

Det var nästan som på hemmaplan, mycket folk som bara stod i vägen, som inte vet hur man shoppar.. De var bara allmänt i vägen helt enkelt.

Efter vår lilla Ikea visit åkte vi vidare till Safeway för att köpa grejer till potatismos med köttbullar som vi skulle göra i ordning på kvällen. Jag, Olivia och hennes käre mor, Kim, fixade middag till oss och Andy. Det var så gott, men det kändes som att nått saknades när allt var klart, men jag vet fortfarande inte var det va som saknades. Det får vi aldrig reda på nu, hehe... Jag rullade köttbullar och fixade salladen och vitlökssåsen. Olivia skalade potatis och kokade den, Kim stekte köttbullarna, mosade potatisen när det va dags för det, hon fixade även brunsåsen (underbart god).

Thank you Kim for taking your time and taking me to different places! I really enjoy spending time with all of you!

Idag har jag bara pluggat hela dagen.
Matte- gjort matteläxorna (vi får 2 timmars läxa att göra för varje timme vi har lektion...)
ESL- Jag har gjort lite läxa...har fortfarande uppgifter kvar att göra. Mamma å pappa, ni som känner mig. Jag gör oftast läxorna dagen innan the due date... Men nu är det så mycket att göra så jag måste sprida ut det under flera dagar... Så därför blir det läxa varje dag. Även lördagar. College life. Det är härligt ibland. IBLAND.
Health: Har ett quizz på torsdag. Där jag ska kunna de sex olika demissionerna av hälsa och även veta vad de "innehåller".

Och eftersom att det är mycket läxa så blir det inte heller så mycket bloggande....för jag sätter alltid skolan i första hand, om jag inte blir sjuk förstås....eller vänta jag går t skolan även om jag är förkyld..........skolan kommer först i nog alla lägen skulle jag tro....hur kom jag ens in på detta?

​Bild från igår, Swedish meatballs <3 <3

Godnatt folket, nu blev klockan visst mycket...

Likes

Comments

Hallå där på er alla.

De flesta av er har nog precis vaknat. Jag vet att syrran min har tävling hela helgen, så jag önskar dig lycka till Nattis <3 visa de vart skåpet ska stå, precis som du gjorde på Bro Hof förra helgen (tror jag), då du slog pappa å Janne på fingrarna.

Denna vecka har varit hektisk, precis som de andra veckorna. Jag har läxor i varje ämne, tur att jag blev klar med Sociologin idag, (det var ett quizz på Canvas som jag skulle göra, det var visserligen "bara" ett kryssa i quizz. Men sociologin är lite svår pga det är svåra ord och termer som man måste kunna, så quizzet var inte bara att göra. Boken är min bästa vän, här får man faktiskt använda boken när man gör quizz på canvas), så nu har jag bara tre ämnen kvar att plugga.

ESL (=English as Second Language) är jag halvklar med, ska bara göra några uppgifter i boken sen är det klart.
Math: Fyra dataövniningar (varje övning innehåller ca 15-25 frågor) ; Study skills i matteboken; the warmups that we do at the beginning of every class.
Health ed: På torsdag har vi ett läxförhör på de sex olika hälsotyperna. (Like mental health, physical health, spiritual health etc.)

Just nu sitter jag i sängen och lyssnar lite på musik, men ska snart sätta på avsnitt 1 av 13:e säsongen av Grey's Anatomy. Det sändes igår här i USA, men jag kollar på nätet istället för att kolla på tv:n i rec-room.

Imorse gjorde jag något jag inte har gjort på väldigt länge, jag bestämde mig för att gå ut och springa. Okej, det var intervall träning, springa 100 meter och gå 100 meter i ca 20 minuter. Men det räckte för nu är jag nere på ruta ett när det gäller konditionen, för ca 1 1,5 år sen så hade jag hyfsat bra kondition, då va jag kanske halvvägs till mitt mål, men nu är jag som sagt nere på ruta ett igen. Nu har jag bestämt mig, jag ska kunna springa 5 km. Jag vet att om jag vill så kan jag, och om jag kan så ska jag. Men resan kommer vara lång innan jag är vid mitt mål, men jag ska dit.

Imorgon ska jag och Olivia laga mat tillsammans. Vi ska laga korvstroganoff med ris, det har gått så lång tid sen jag åt det. Det ska bli så gott och det kommer även vara Olivias första gång som hon äter det.

Well, nu ska jag ta och lägga mig till rätta i sängen för att kolla på Grey's.
Godnatt folket!

bjuder på denna bild ;-) 
För er som vet vem jag är, så kan jag chocka er med att säga att jag hellre bär klänning än byxor nu. Dels för att det är varmt här men oxå för att det är skönt och jag trivs i klänning...galet, jag vet. 


Likes

Comments

Olivia - även känd som min rumskompis aka Sadness enl. Allison

Mayah - Olivias bästa vän

Första gången jag badar i Stilla havet- det var ungefär 18-20 grader. Den galne svensken kunde tänka sig att bada om hon hade bikini med sig. Jag blev lite blöt ända upp mot höfterna pga vågor.

Vad säger man? Jag har så underbara kompisar.
Kim - Olivias mamma, Olivia, Mayah

Lyckades få en bra bild på sealions. De låg och glassade lite i hamnen.

Alcatraz - Fängelset

<3

En bild där jag inte blundar (solen lyste inte direkt i ögonen men det var galet ljust..)

Likes

Comments

​Hallå där, 

Jag vet att det var ett tag sen jag skrev något (typ 5 dagar sen men det känns som att det har gått längre tid), men det har varit otroligt mycket läxor. I varje ämne så ger de oss läxor som beräknas ta ca 6 timmar att göra varje vecka... och jag har fem ämnen (varav ett är tennis och räknas därför inte med som ett läx-ämne) Men åter till huvudämnet, förra inlägget skrev jag att vi var på väg någonstans. Ni som är mina facebook-vänner vet nog att jag var i San Francisco i söndags. 

OMG!! Jag var i San Fran, under dags ljus så var det fint. Ni kanske vet att San Fran är känt för sina branta gator, jag trodde (innan jag kom hit) att de branta gatorna man kan se i tecknade filmer bara var ren fantasi... men gatorna är BRANTA... Tyvärr lyckades jag inte få en bild på en sån gata så det får bli nästa gång. Men denna trip kommer jag nog inte glömma i första taget, dels för att jag fick chansen att åka de några av de underbaraste personerna som jag träffat här i CA. Olivia, Mayah, och Olivias mamma. Vi hade så roligt, och jag är så tacksam för att Olivias mamma ville ta med oss dit! 

När det gäller bilder så tog jag väldigt många, men vet inte hur jag ska lägga upp dem. Nu tänker ni säkert (hon gick el och hon borde ju kunna hantera en dator.... herregud hon är 19 år och kan inte ladda upp bilder...) Haha, jo jag vet precis hur jag ska göra för att ladda upp bilderna på bloggen, jag är ju inte korkad heller ;-) Men jag funderar på om jag ska göra ett separat inlägg med bara bilder och därmed låter bilderna tala för sig själva, men en och annan kommentar istället för att jag ska sitta och skriva en paragraph for every photo...

Japp, så blir det! Ha det bra så får ni njuta av härliga bilder från San Fran :-)

Likes

Comments

Godmorgon alla!

Eller, jag har varit vaken i två timmar nu. Anledningen? Idag ska jag, Olivia, Mayah (Olivias kompis) och Olivias mamma åka iväg. Vart vi ska? Mohaha, det får ni se :)

Men just nu sitter vi i bilen och är på väg för att hämta Mayah och sen fortsätter vi mot vårt destinationsmål (känner mig som Kristian Luuk i På spåret...) 10 poäng- en stad i California.

Klockan är nu snart halv tio på förmiddagen och jag sitter och dricker Vanilla Latte från Starbucks. Såå gott, men Starbucks i Sverige kan slänga sig i väggen med tanke på att de har så lite sirap i latten.. Det är nästan så man känner att de bara har touchat kaffet med smak.

(Haha, för er som vill veta onödig info...Åkte nyss förbi en Home Depot, första Home Depot som jag ser här i California... För er som inte vet, HD är ungefär som våran Bauhaus-men 2-3 ggr större.)

Innan jag avslutar, är så glad att jag fick Olivia som rumskompis. Vi är båda lika lättroade, så nästan varje dag så garvar vi så mycket att vi (iallafall jag) får kramp i käkarna. Hon respekterar att jag behöver completely silence när jag gör läxor, och vice versa såklart!

Nu ska jag återvända till att titta på vägen ;-)
Ha de gott så länge.

  • Trips
  • 82 readers

Likes

Comments