De tidligere gange jeg har været i Paris, har vi skippet Operaen. Til forskel fra mange andre attraktioner i Paris, så koster det penge af komme derind, så derfor bliver det nok (desværre) ofte fravalgt. Men denne gang tager jeg alt med!

Maria og jeg kom tilfældigvis forbi en dag, hvor vi egentlig bare var på tur rundt i området. Ingen af os havde været derinde før, så vi tænkte "why not". Der var ikke så mange mennesker derinde den dag, så vi kom hurtigt igennem og ind til den flotteste hall!

Vi havde været ude på Versailles en uge før ca., men var begge enige om, at dette næsten var flottere. Det var helt sikkert værd at se! Min mobil var desværre løbet tør for batteri og jeg havde ikke kammeraet med, så jeg har ikke så mange billeder. Men her får I et lille indblik.

Loftet i det øverste billeder er fra salen, hvor operaen bliver vidst og billedet nedenfor er fra velkomst salen. Billedet af Maria og jeg er ude fra en balkon, hvor man kan stå og kigge ud på byen. Den dag var der en fyr, som stod nedenfor og sang og spillede musik imens nogle kvinder, som holdt polterabend, dansede til. Det er sådan et øjeblik, hvor man virkelig nyder Paris og glæden i byen.

Operaen er meget mere betagende i virkeligheden end på billederne og helt sikkert værd at bruge tid på. Det er nogle gange ærgerligt, at det kun er de største turistattraktioner, som bliver talt om, når der er så mange andre perler rundt omkring.

Ida Rytter Lund

Flyt din blog til Nouw - nu kan du importere din gamle blog - Klik her

Likes

Comments

Ved at dreje ned af forskellige små veje og kigge sig omkring, så finder man hurtigt en masse vægmalerier (grafiti). Mange af dem er virkelig gode og her er bare et lille udpluk af nogen, som jeg har set. Dette er også noget af det, som gør Paris speciel - alle dens finurligheder. Så hvis I er i Paris, så kig jer omkring. Det er en klassiker at rende rundt til alle turist attraktionerne i Paris, istedet for egentlig at nyde byen.

IRL

Likes

Comments

Den anden dag skrev jeg om den ubehagelige oplevelse i metroen, men der er mere til den historie. Det er et emne som sjældent bliver omtalt i medierne, når man hører om Paris, men som man ikke kan undgå at opleve/se, når man er her. Antallet af hjemløse og fattige er nemlig mange. Det er forfærdeligt og virkelig svært at se på, da det ofte også indebærer børn, som burde rende rundt og lege bekymringsfrit. Idag havde jeg lige købt en kaffe og kanelsnegl ved Starbucks, da jeg kommer ud og en pige render rundt og leder i skraldespande efter mad. Det er altså noget, der giver stof til eftertanke og gør det svært rigtigt at nyde sin mad. Problemet er, at hver gang man drejer om et gadehjørne eller går ned i en metrostation, så er der en hjemløs. Derfor bliver det ligepludselig meget uoverskueligt at hjælpe. Jeg har undersøgt lidt, hvad situationen rent statistisk er, i forhold til hvor meget de fylder i gadebilledet. 

I 2012 var der 141.500 som levede uden et hjem i Frankrig. Det er en stigning med 44% fra 2001. Næsten halvdelen af dem, som bor på gaden er mellem 30-49år, men omkring 30.000 af dem er børn. I 2016 blev der lavet en ny undersøgelse, som vidste af 3,8millioner(!!!) lever i et utilstrækkeligt bolig og 12,1 million mennesker har været påvirket af en boligkrise. På grund af denne enorme mængde af hjemløse, dør der også gennemsnitligt 480 personer på gaden hvert år.

Så hvad skyldes det? En del af det skyldes selvfølgelig finanskrisen i 2008 og den store mængde af asylansøgere der er i øjeblikket. Største delen af de hjemløse skyldes dog noget helt andet - infrastrukturen i Paris og eksisterende økonomiske problemer. Et problem som særligt Paris har, er at lønnen ikke er steget i takt med at huslejen er steget. Det vil sige, at et job ikke sikrer dig en bolig, hvilket også betyder at 14% af de hjemløse faktisk har en universitetsuddannelse. Jeg snakkede med en politmand, som jeg løb med en dag, som sagde at han ikke havde råd til at bo i Paris. Så han bor udenfor Paris og tager toget ind på arbejde hver dag. Mange er altså blevet presset ud af byen pga. den høje husleje. Der er heller ikke blevet investeret i nye boliger, som er betalelige og samtidig møder efterspørgslen fra den voksende befolkning. Jeg syntes, dette er ret interessant, fordi at husleje i København også bliver ved med at stige, og dette kan være et af udfaldene. Det kan dog ikke overraske nogen af Pariserne ikke investere i deres boliger, hvis man nogensinde har været inde i en sådan lejlighed (eller hvis I har set billederne af min). Det idylliske ved Paris er netop også de mange gamle bygninger, det betyder bare, at der med en voksende befolkning ikke er plads til alle.

Men når det så er sagt, så ved pariserne godt, at der er et problem. Derfor øges antallet af "social housings" hvert år og at øge med 6.000 boliger hvert år. Et problem ved "shelters" er, at 48% af de hjemløse hellere vil bo på gaden på grund af den manglende sikkerhed og hygiejne disse steder.

Jeg er selv ret overrasket over, hvor ekstremt det rent faktisk er, fordi det er en side af Paris, som man aldrig hører om. Det påvirker mig også ret meget, kan jeg mærke. Jeg har ikke rigtig nogen konklusion eller løsning på det, men det er noget, som er svært at ignorere, hvis man bor i Paris. 

Ida Rytter Lund 


Likes

Comments

Jeg har i længere tid ledt efter et godt fransk sted, hvor maden er over standard, fordi jeg måske syntes, det er liiiidt kedeligt nogen gange. Vi har aldrig spist særligt meget kød hjemme hos mine forældre, så hvis jeg skal spise det, så skal det være lækkert. Men jeg foretrækker tit fisk. Billedet nedenfor er fra en anden fransk restaurant, men er en klassisk tallerken - kød og kartofler. Jeg fik dog laks og grøntsager, hvilket selvfølgelig smager rigtigt godt, men jeg har nu haft flere besøg, hvor folk gerne vil prøve "et godt fransk sted", så syntes jeg bare, at sådan en tallerken er kedelig. Det er dog meget fransk.

MEN I fredags var nogle af de andre udvekslingsstudenter og jeg ude og spise på en lækker fransk restaurant, hvilket jeg lige ville dele. Vi havde givet Kasper (dansk udvekslingsstudent) en middag i fødselsdagsgave, så han havde reserveret bord på Le Square Trousseau. Det er et lidt fint sted, hvor de tager ens frakke, når man kommer ind og derfor er prisen også i den højere ende. Vi fik alle forskellige retter og det hele var lækkert. Vi blev mere en mætte. Nogle af os (mig selvfølgelig) fik dessert, hvilket også var lækkert. Jeg fik en tiramisu, som var med jordbær kompot eller lignende imellem - ikke dårligt!

Denne gang har jeg desværre ingen billeder, så I må google jer til det. Lyset derinde var for mørkt og Kasper er ikke meget for det billede tamtam. Derfor er billederne nedenfor fra en anden fransk restaurant.

Restaurant:
Le Square Trousseau
1 Rue Antoine Vollon
75012 Paris

Likes

Comments

Paris har det vildeste metro system, der sammenkobler hele byen og som gør det virkelig nemt at komme rundt. Derfor bruger vi det også flere gange dagligt som transport istedet for at cykle hernede. Det er der dog også tusindevis af andre mennesker, som gør, og derfor for man nogle gange nogen lidt underlige/ubehagelig oplevelser. Idag havde jeg én af dem, og jeg har nok bare lige brug for at komme af med det, så derfor får I kort historien.

Jeg var ude på vores universitet imorges og skulle på vej hjem blot forbi en butik i Saint Germain (et ellers virkelig hyggeligt og populært område). Da jeg går ned af trappen til metroen kommer der en fyr styrtende forbi mig, hvor efter jeg ser en pige stå med sin taske åben helt forskrækket. Der går det op for mig, at han har stjålet hendes pung og jeg prøver derfor at råbe efter ham/nogen, der kan hjælpe, men ingen reagerer.. Jeg ved ikke, om alle var i chok og bare ikke nåede at reagere, eller hvad kutymen er i Paris. Der var i hvert fald mange personer, som han skulle forbi, inden han kom ud af metrostationen, som slet ikke gjorde noget andet end at kigge på ham.

Pigen og jeg prøvede begge at løbe efter ham, men så tabte hun også sin mobil og så kom vi til at kigge væk i 2sekunder, hvorefter han var væk. Det var virkelig ubehageligt og meget uvirkeligt bare at være så hjælpeløs. Jeg fik det helt dårligt og det var ikke engang mine ting, men her stod denne lille pige (ca. 15år vil jeg skyde på) helt alene tilbage og alle andre lod som om, at der ikke er sket noget. I sådanne situationer gad jeg virkelig godt, at kunne snakke fransk, så jeg bedre kunne snakke med hende. Hun var helt bleg med tårer i øjnene og stod bare med en åben taske og kiggede op ad trapperne. Selv rystede jeg og kunne ikke få fremstammet andet end "Are you okay?", selvom jeg jo godt vidste, at det var kunne ikke. Så spurgte hun bare, imens hun stadig kiggede op ad trapperne "What am I supposed to do?". Det var jo et super godt spørgsmål. Jeg foreslog, at de måske havde det på videokamera ved informationen og sagde, at hun skulle ringe til politiet. Der sad en ung kvinde bag glasruden i informationsdisken, som også så forskrækket ud, men som jeg fik øjenkontakt med. Så tog jeg hende med derhen, for at få ringet til politiet. Kvinden bag disken havde dog reageret hurtigt og allerede ringet efter politiet. Hun vidste dog præcis, hvad der skulle gøres og kunne fortælle pigen det. Jeg spurgte hende, om hun var okay igen og nu sagde hun "yes, thanks", men jeg kunne godt se, at det var hun selvfølgelig stadig ikke. Jeg forlod hende dog sammen med den anden kvinde, da jeg ikke rigtigt kunne gøre mere. Jeg havde en klup i halsen hele vejen hjem og pludselig kunne jeg mærke, at jeg blev mistænkelig overfor alle andre i toget. Det var så ubehageligt, fordi jeg gik fra ikke at have fordomme om folk eller se anderledes på folk, til virkelig at føle mig utilpas omkring nogle typer.

En ting er, at man ved det kan ske, noget andet er, når det så rent faktisk sker. Alle ved, det kan ske, men jeg har altid forestillet mig, at med min gode form og hurtige reaktion, så ville jeg kunne løbe efter/stoppe en tyv, men sådan fungerer det åbenbart ikke. Jeg stod bare og følte, at i sådan en situation er det mig, som skulle kunne være den voksne og hjælpe hende, men det kunne jeg bare ikke.

Nu sidder jeg og kan ikke lade være med at tænke over, hvad jeg kunne have gjort anderledes. Det gik bare så hurtigt, at jeg ikke engang kan huske, hvordan han så ud.

Dette er bare én ud af flere mærkelige/ubehagelige oplevelser, vi har haft i metroen, men noget som jeg nok aldrig kommer til at vende mig til. Derfor er jeg faktisk lykkelig for, at vi altid kan tage en Uber hjem fra fester/barer, så man ikke skal ned i metroen alene. Metroen lukker mellem kl. 02-05 i weekenden og mellem 01-05 i hverdagene, sikkert også af sikkerhedsmæssige årsager. Der er nemlig mange hjemløse, som også sover dernede, fordi der er dejligt varmt.

Dette var ikke én af solskins historierne, men metrosystemet er en central del af Paris, så derfor fik I den alligevel.

Ida Rytter Lund


Likes

Comments

Ej, det passer faktisk overhovedet ikke. Tværtimod har vi ikke en eneste bog. Skolen hernede er langt under det niveau, som vi er vandt til. Jeg har fundet ud af, at skolen er en privat skole og ikke en offentlig, hvilket sjældent er et godt tegn, når det kommer til universitet.

Jeg er endt med fagene: Principles of Investment, Human Resource Management, International Relations, Principles of Operational Management, Economics of Innovation og Cost Accounting.

Vi sidder i klasser af 30-40 personer, så der er ikke nogen forelæsninger, som vi er vandt tid. Det er meget mere klasseundervisning. Eleverne på vores universitet og flere af de andre kun 17år. Dvs. de er et helt andet sted i deres liv, end vi er. De er stadig der, hvor de syntes, det er fedt ikke at skulle læse noget. Alle os internationale studerende vil tværtimod gerne lære noget. De tager også fravær, hvilket siger lidt om, hvor useriøst det er. Man må være syg 1 gang per semester og i maks 4 dage, ellers trækker de point fra ens karakter. De fleste eksaminer er Multiple Choice, så det hele minder meget om min tid i USA, men det var altså High School.

På trods af at International Relations er meget "historie time" (altså hvor vores underviser fortæller historier), så har jeg fundet ud af, at det er noget, jeg syntes er rigtigt spændende. Selve faget er meget rodet, men emnerne vi snakker om, syntes jeg, er spændende. Vi er inddelt i grupper, som alle skal lave en fremlæggelse og vi startede. Vi fremlagde om FARC (The Revolutionary Armed Forces of Colombia), hvilket var interessant.

Principles of Investment er også et af de fag, som jeg godt kan lide. Vores underviser ligner en som er trådt direkte ud af Wallstreet i jakkesæt, der er syet med hans initialer på. Han er en af dem, som ved hvad det er, han snakker om. Han bruger dog ikke powerpoints, så det kan være virkelig svært at følge med. Det minder meget om statistik med udregninger af standard deviation og varians for forskellige aktier og porteføljer. Men her lærer vi rent faktisk noget.

Human Resource Management er ikke lige min slags fag. Det er et rigtigt snakke-fag og selvom jeg elsker at snakke, så er det bare ikke mig. Han har dog meget detaljerede powerpoints om alle emner. Hans tilgang til de studerende er bare helt håbløs og jeg har mange gange sagt til mig selv "lad det ligge Ida", for ellers går det udover min karakter. Han giver karakterer efter hvem, han kan lide og jeg tror ikke, at jeg er én af dem. Første gang jeg var til timen, så diskuterede jeg med ham, men det var han ikke interesseret i, han ville bare have ret. Han giver også point-kort til folk, som rækker hånden op, som tæller med i ens karakter. Det betyder så, at folk snakker konstant og siger alt, der falder dem ind. Amen, de timer... Det handler bare om overlevelse! Vi har kun hvert fag 10 gange og vi er allerede ved nr. 6, så nu kan man se lyset for enden af tunellen!

Cost Accounting er faktisk også godt, det minder om eksternt regnskab, som jeg har haft. Det er også helt klart min ynglings underviser af dem, vi har! Det er en kvinde og hun er mega sej! Hun har arbejdet med det i mange år og ved derfor også, hvad hun snakker om. Derudover gør hun timerne sjove, så de går vildt hurtigt timerne. Flere af de andre undervisere hernede virker til at have tilgangen hvor, at hvis du råber af folk, virker sur og skræmmende, så tager de studerende nok én mere seriøst. Det fungere altså ikke på mig. Jeg syntes, sure personer er anstrengende og ender med at bruge mere krudt på det end selve undervisningen. De fleste har mere respekt for én, som også viser respekt for dem.

I Economics of Innovation er vores eksamen at udvikle/forbedre et fitness produkt. Vi har alle forskellige sportskategorier. Vores midtvejseksamen er derfor at lave et spørgeskema hver, hvor vi skal udspørge 1 person om hvad, de kan lide/ikke kan lide ved fitness. Jeg har faktisk ingen idé om, hvad vi har brugt de sidste 6 gange på, udover at snakke om hvad innovation er. Han bruger en strategi, som hedder Blue Ocean Strategy, som jeg også har haft på CBS. Forskellen er bare, at de undervisere sagde, at den skulle vi aldrig bruge i en opgave, for sådan hænger verden ikke sammen i realiteten. Der har jeg igen sagt til mig selv "lad det ligge Ida".

Principles of Operational Management minder om supply chain. Det er egentlig et fint nok fag. Det er struktureret og med powerpoints, hvor man kan følge med. Jeg lærer helt sikkert også noget, det er måske bare lidt kedeligt efter min smag. Men det har jo ikke noget med hverken underviseren eller pensum at gøre.

Det var en uddybning på min studie situation. Summa summarum, så glæder jeg mig altså til at komme hjem til CBS! Men man skal også huske på at fagene hernede kun tæller 5 ECTS-point, hvorfor vi har 6 fag. Derhjemme tæller de mellem 7,5 og 10 ECTS-point, derfor har vi mellem 3-4 fag per semester. Det er også en lille skole med langt færre resourcer end CBS. Desværre kunne jeg bare ikke vælge nogle af de store universiteter her i Paris, fordi de ikke har nok Business fag til at få godkendt af studienævnet for HA almen. 

Det hele går nok, for heldigvis er der rigeligt at give sig til i Paris. Så nu har vi da tid til endelig at nyde studielivet! 

IRL


Likes

Comments

Det er nu 5. gang idag, at jeg skal løbe med Adidas Runner Republique. De løber hver mandag og onsdag, så der hopper jeg med. Om mandagen er det intervaller på stadion og om onsdagen er det tur rundt i Paris. De træner først kl. 20 og inden de er færdige med at snakke, så er kl. 20.30 - dvs. faktisk er det der, at træningen starter. Vi er derfor først færdige kl 22.00, men franskmændene har en mærkelig døgnrytme, så de syntes, at det er helt normalt.

Sidste onsdag løb jeg 10km, hvilket jeg aldrig har gjort før. Jeg har løbet længere end 10km, men så har det været intervaller. Jeg keder mig altid på det lange turer, MEN nu gjorde jeg det! Jeg er blevet venner med en, der hedder Margaux, som løber ca. samme tempo som mig, på de lange turer. Så vi løber og snakker! Der var en som kom hen til mig sidste gang, efter vi havde løbet de 10km og sagde "Jeg tror altså, du ville kunne løbe meget hurtigere, hvis du ikke snakkede imens" haha. Det har han nok ret i, men så keder jeg mig.

I mandags løb vi intervaller på stadion: 100-200-300-400-500-600-700-800-700-600-500-400-300-200-100 med 100m jog pause imellem hver. Jeg løb den sidste 200m og 100m i pigsko (ses på billedet ovenfor). Jeg har slet ikke løbet i pigsko hernede endnu, fordi jeg ikke rigtigt har løbet på stadion. Men det føltes godt! Vores opvarmning er 20min jog på stadion, så inden vi nåede at blive færdige, så havde vi løbet 10km på stadion! Det er altså hårdt for læggene! Så tirsdag morgen startede jeg med 1times yoga, for overhovedet at kunne bevæge mig.

Idag står den på tur, men jeg ved ikke helt hvor langt endnu. Margaux havde inviteret mig til Halloween fest igår med hendes familie og venner, så det tog jeg med til. Det betyder så, at jeg har ret hårde tømmermænd idag.. Men jeg har lovet hende at komme til træning senere, så det må jeg hellere. Det er skønt endelig at have en træningsmakker! Hun trækker mig, når vi skal løbe turer og jeg trækker hende, når vi skal løbe intervaller. Så det er super!

De tager altid billede efter træning (om onsdagen er det før vi løber tur), hvilket jeg faktisk syntes er hyggeligt. Det her er fra i mandags, hvor, jeg tror, at alle var helt smadret efter. De gør det fordi, at der er mange andre Adidas Runners-grupper i Paris, som de kæmper imod. Der er en konstant konkurrence om hvilken klub, der løber mest og har flest medlemmer. Om mandagen er der ikke så mange, som I ser på billedet. Om onsdag kan vi derimod være op til 200personer!


IRL

Likes

Comments

..Dur helten ikke! Det plejer min mor altid og sige til mig, og det lever jeg højt og helligt for. Derfor har jeg efterhånden også fået testen en del forskellige madsteder her i Paris, som jeg tænkte, jeg ville dele med jer. Det kan godt ende med, at blive en meget lang liste, så jeg skriver nok ikke så meget om hvert sted. Men I skal være velkommen til at spørge ind til det.TIP: Jeg giver lige et lille tip, som gør det meget nemmere for jer, at forstå hvor alting ligger. Alle postnumre i Paris er bygget op med 750xx. De sidste to cifre står for det arrondissement, det er i. Derfor skriver jeg også postnumre nedenfor, så I bedre kan lokalisere stederne.

Kaffebarer

Når I ser listen her, så virker det måske lidt skørt at remse dem alle op, men det kan altså godt være svært, at finde en god kaffebar, når man står i Paris. Faktisk vil jeg sige, at de mangler kaffebarer! Man skal vide, hvor de ligger, ellers finder du ikke bare en. Hvad man måske ikke tænker over, når man kommer fra lille Danmark er, hvor stor og omfattende en by Paris er.

Fondation Cafe: 16 Rue Dupetit-Thouars, 75003 Paris.
En forholdsvis lille, men hyggelig café. De har lækker kaffe, som det ses på billedet ovenfor.

Le Barbouquin: 1 Rue Denoyez, 75020 Paris.
Den ligger ude i det 20. arrondissement, så det er kun oplagt, hvis man er i området. Det er særligt til, hvis man gerne vil have et sted at læse. Den ligger helt skjult nede af en lille gade, som man ellers ikke ville gå ned af. Der er en afslappet og hyggelig stemning, og den er ikke totalt proppet.

Ten Belles: 10 Rue de la Grange aux Belles, 75010 Paris.
Den ligger ved den meget populære og hyggelige Canal Saint Martin og servere lækker kaffe. Stedet er dog for proppet til min smag, så jeg ville foretrække stedet til en god to-go kaffe.

Frenchie To Go: 9 Rue du Nil, 75002 Paris.
De servere god kaffe, men stedet er ikke så stort. Jeg forstår dog ikke helt deres madkoncept, så jeg har bare prøvet en yoghurt med granola derinde fra, og den var også god. Men de servere også hotdogs og andet mærkeligt.

Shakespeare and Company: 37 Rue de la Bûcherie, 75005 Paris.
Kaffen er god og placeringen er god. Den ligger 2min fra Notre Dame og hører til den virkelig hyggelige bog forretning af samme navn. Her har de et kæmpe udvalg af engelske bøger og en lille secondhand bogreol udenfor.

Malonge Café: 50 Rue Saint-André des Arts, 75006 Paris.
Det er en kaffeforretning og de har et stort udvalg af en masse forskellig kaffe. Der er også økologisk kaffe, samt andre specielle drikkevarer. Det er ikke en hyggelig café, men mere lavet til folk, som sidder og arbejder eller læser.

La Caféothéque de Paris: 52 Rue de l'Hotel de ville, 75004 Paris.
Det er også en kaffeforretning, hvor de har en masse forskellige slags. Den er delt op i 4 rum, så hvis man kigger sig omkring, så er den faktisk ret stor. Den er både hyggelig som café og som læsested.

Fragments: 76 Rue des Tournelles, 75003 Paris.
Det er en hyggelig café og de serverer god kaffe. Jeg har ikke prøvet deres mad, men skal snart gøre det, for deres morgenmad lød lækker!

Léandrés: 78 Rue de Maubeuge, 75009 Paris.
En lille hyggelig kaffebar, som også servere frokost.

KB CaféShop: 53 Avenue Trudaine, 75009 Paris.
Det er en stor kaffebar, hvor der også kan sidde mange udenfor. Her er også mange, som sidder og læser.

Restauranter

Hvis man har brug for lidt afveksling fra de franske caféer, så kommer her et par forslag:

Fuxia: 50 Rue Francois Miron, 75004 Paris (den ligger dog flere forskellige steder). - Italiensk
Det er en italiensk restaurant, som servere kæmpe tiramisu. Det smager lækkert, men at dele stykket er rigeligt! (Selvom jeg kan spise virkelig meget kage). Derudover har jeg fået en pastaret med "alt god fra havet", som også var virkelig god.

Kodawari Ramen: 29 Rue Mazarine, 75006 Paris.
Det er et meget populært sted, så man kan godt vente i kø i lang tid, hvis man er mere end 2 personer. Det smager til gengæld lækkert. (Det ses på billede nummer 2 nedenfor).

Le Petit Cambodge: 20 Rue Alibert, 75010 Paris - Cambodjansk
Jeg har været her flere gange nu og det er lige lækkert hver gang. Det ses på billedet nedenfor. De har mange forskellige ting, men jeg har kun fået det samme - never change something that works ;-) Right? Det er en kæmpe skål med nudler, grøntsager, rejer og forårsruller. I bunden er der en suppe. Det er altså en vinder.

Cafe de la Poste: 124 Rue de Turenne, 75003 Paris.
Det er en form for tapas, hvor man vælger forskellige ting og deler det. Det hele var vildt lækkert - særligt deres pommes - og kan helt klart anbefales! Derudover er det et mega hyggeligt sted, hvor der er mange lokale. (Se billede 1 nedenfor).

Der er selvfølgelig uendeligt mange franske café og restauranter, hvilket man også skal teste af. Det er dog meget det samme og samme standard mange steder. Det ser meget typisk ud, som på billede 2 nedenfor - et stykke kød og kartofler. De bruger ikke sovs. Jeg elsker en god Chevre Chaud eller Moules Frites, men jeg har altså ikke fundet nogle steder endnu, der er værd at foreslå.

Burger

Hank Burger: 55 Rue des Archives, 75003 Paris. - Burger
Det servere et stort udvalg af vegetariske burgere og nej, de er ikke kedelige, bare fordi der ikke er kød i. Man kan også vælge glutenfri burgerbolle - men husk at sige det. (Billede 1 nedenfor)

PARIS NEW YORK: 1 Rue Perrée, 75003. - Burger
Endnu et godt burger sted, hvis man har lyst til det. Den ligger også flere steder.

Blend Hamburger: 3 Rue Yves Toudic, 75010 Paris.
Burgeren har tilpas størrelse til forskel fra mange andre steder, hvor jeg syntes de er for store. Man vælger selv pommesfritter og andet til. Burgeren var god, men mine sweet potatoes var desværre lidt kolde. Ved ikke om jeg bare var uheldig. Jeg har i hvert fald også hørt meget godt om stedet. (Billede 2 nedenfor).

Frokost

Sloe PARIS: 87 Rue la Fayette, 75009 Paris.
Det er et nyt sted, som servere lækker sund mad og juice. Sund mad er virkelig noget, man vil gå langt for, når man her boet hernede i et stykke tid. Den sunde livstil er ikke ligefrem det franskmændene lever for. (Billede nr. 1 nedenfor).

Mexi & co.: 10 Rue Dante, 75005 Paris. - Mexikansk
Det er et lille sted, men det smager godt og det er rigtig mexikansk (ikke europæisk mexikansk).

Chiche: 29bis Rue du Château d'Eau, 75010 Paris - Israelsk
Det her er virkelig lækkert og anderledes. Konceptet er som udgangspunkt, at man får en skål med hummus og vælger hvad, der ellers skal være i. Derudover kan man tilvælge en masse forskellige tilbehør, som også er virkelig lækkert. Dog vil jeg sige, at skålen med hummus er virkelig stor, så jeg ville nok dele den. Man får også lækkert nan-brød til! (Billede nr. 2)

Le Loir dans La Théiere: 3 Rue des Rosiers, 75004 Paris.
De er nok mest kendt for deres KÆMPE stykker citronmarengs, men de har altså også lækre salater, quiche og andre frokost retter. Stykket ses nedenfor og skal helt sikkert deles. Nicolai og jeg kunne ikke engang spise det ene stykke i fællesskab, men det smager nu godt.

Der er mange flere steder, som jeg gerne vil nå at prøve inden, jeg tager hjem. Så den bliver nok udvidet på et tidspunkt.

Hvis man vil have en endnu smartere løsning på disse steder end én lang liste, så ligger alt inde i mapstr. Det er en app, hvor man kan lave sit eget kort og skrive alle restauranter, butikker, hoteller osv. ind og dermed se hvad der ligger omkring én i situationen. Det er nemmere at forstå, når man har hentet app'en. Men I skal være velkommen til at tilføje mig, for så ligger alt derinde.

IRL 

Likes

Comments

Foto: Jardin des Tuileries.

Onsdag

Mine forældre og bror kom på besøg onsdag d. 4 oktober på min fødselsdag sent om aftenen. De havde lejet en lejlighed igennem Airbnb, hvilket der er flere grunde til. Den åbenlyse er, at det er langt billigere en et hotel. Derudover kan vi godt lide at bo i en lejlighed, når vi er afsted med familien, så vi ikke er på forskellige hotelværelser, hvilket ofte er besværligt, da vi er 5 personer. Det er også rart, at vi kan spise morgenmad hjemme og kan have lidt ekstra mad i køleskabet, da vi er nogle sultne typer. Jeg havde hentet nøglen og købt noget mad, da de først var fremme omkring kl. 22-23 og ikke havde spist.

Torsdag

Jeg tog i skole kl. 8-11.15 imens de selv tøffede rundt i Paris. Vi boede nede ved Le Marais tæt på Pompidou (Center for kunst og kultur), hvilket er et af de mest hyggelige og hippe kvarterer. Vi mødtes derfor ved Pompidou, da jeg havde fri og gik hen og spiste frokost. Min mor havde hørt godt om et sted kaldet Le Pain Quotiden, hvor vi spiste. De har rigtig lækkert økologisk og sundt brød, super lækker chokolade pålæg (ala Nutella) og en masse andet. De ligger flere steder og åbentbart også i andre lande.

Derefter gik vi ind på Pompidou og så nogle af deres udstillinger. Her skal man betale for "special"-udstillingerne, selvom man er under 26 år, men man kan tage rulletrapperne op og se udsigten over Paris fra toppen gratis.

Vi var heldige, at vejret var godt, imens de var her, så vi brugte det meste af dagen på blot at gå rundt og nyde Paris i Le Marais. Området er kendt få de mange små butikker og hyggelige små gader. Der er en lille park også, som hedder Place des Vosges, hvor man kan tage en pause og nyde lidt grønt. Herfra gik vi efter en eftermiddags drink, som også er meget typisk parisisk. Vi stoppede ved en Italiensk restaurant, Fuxia, hvor jeg har spist to gange før, hvor vi sad udenfor. Da vi havde givet benene en pause, så gik vi mod aftensmad. Der var et bestemt sted, som vi gik efter, men der var desværre fyldt, så vi endte ud på en længere gåtur. Vi fandt en fransk cafe, som faktisk havde overraskende lækker mad, som vi sad og nød med et glas vin.


Udsigten fra Notre Dame.

Fredag

Vi stod "tidligt" op for at være ved Notre Dame omkring kl. 10. Selvom vi har været inde i Notre Dame sammen før, så var vi ikke oppe i det sidste gang, vi var i Paris. Det syntes jeg, de andre skulle opleve. Vi fik en tid til kl. 11.20 og havde derfor tid til et smut ind i kirken samt en crepe og kaffe i parken bagved, hvor solen skinnede. Det var en smuk dag og udsigten var derfor også helt perfekt. Oskar og min mor syntes, det var fedt, men min far havde dog lidt problemer med højdeskrækken. Fra Notre Dame gik vi rundt i gaderne ved latinerkvarteret, som også er rigtigt hyggelige og et populært område. Til frokost fandt vi en café med solen lige på, hvor vi fik frokost og nød solen. Længere henne af Seinen ligger Musée d'Orsay, som jeg syntes er virkelig flot (har skrevet om det i et tidligere indlæg), hvor vi gik ind. Min mor og jeg tog også kort på Musée l'Orangerie (har jeg også skrevet om), mens min far og bror sad i Jardin des Tuileries. Vi gik op og så Louvre, men gik ikke indenfor. På nuværende tidspunkt var benene ret trætte og smuttede derfor hjem mod lejligheden. Ikke så langt der fra fandt vi en lille asiatisk restaurant, hvor vi fik virkelig lækker mad! Jeg kan desværre faktisk ikke huske hvad den hed, men den ligger på en lille gade, som hedder Rue Saint-Sauveur. Den dag endte vi med at have gået 17km, hvilket selvfølgelig kan reduceres, hvis man tager metroen til nogle af stederne.

Lørdag 

Vi fandt en fransk café tæt på Les Halles, hvor vi spiste morgenmad. Standard morgenmad hernede består af en croissant, kaffe og en juice. Tjeneren var i højt humør og hentede vores brød hos bageren på den anden side af vejen. Det var en sjov oplevelse og morgenen startede godt. Derfra gik vi til Uniqlo, som er et must, når vi er i Paris. Det var dog som om, at resten af Paris havde samme idé, så det blev et kort visit. Vi tog ud til Belleville, for at se lejligheden jeg bor i og området, hvilket var meget sjovt at vise dem. Vejret var igen dejligt, så vi tog en længere gåtur oppe i Parc des Buttes-Chaumont og nød den gode udsigt. Vi spiste frokost på Le petit Cambodge, hvor jeg også har været før, men syntes er virkelig lækkert. Efter vi havde spist begyndte det desværre at regne og vi tog metroen tilbage til Hotel de Ville, hvor Oskar og jeg gik lidt  butikker, mens min mor og far gik hjem og tog en pause. Senere på aftenen tog vi ud til Eiffeltårnet for at se det lyse, som er virkelig flot. Jeg syntes, det er lige flot hver eneste gang. Der fra gik vi til Champs-Elysse, som var en flot og god tur, som endte med en crepe med nutella og banan. Vi endte med at gå 21km og var derfor alle 4 helt udmattede efter.

Søndag 

De tog hjem tidligt om morgenen, så vi måtte sige farvel efter et par hyggelige dage.

 

Adresserne på nogle af de spisesteder vi var på:

Le Pain Quotiden18-20 Rue des Archives75004 Paris

Fuxia50 Rue Francois Miron750004 Paris

Le petit Cambodge20 Rue Alibert75010 Paris

Likes

Comments


Dette var noget af en længere affærer og alt der næsten kunne gå galt, gik galt. Derfor skærer jeg nogle af detaljerne fra, fordi det ellers ville blive en roman.

Vi var et par stykker, som havde besluttet sig for at tage ud til Monets hus, for at opleve den flotte have, som vi nu havde set på op til flere af hans malerier. Det skulle ikke være så svært og tager kun 45min, så er man der. Først skulle vi dog lige have billetter. Denne gang havde vi én med, som kunne fransk (virkelig bonus), så vi fik købt nogle billetter i automaten. Billetterne var dog til ét bestemt tog, som ikke var på tavlerne over de toge, som gik. Der var "held i uheld" 40min til at toget gik, så vi stillede os i den længste kø inde på billetkontoret, for at finde ud af, om vi skulle ændre billetterne. Efter at have ventet i 30min viser det sig at halvdelen af Frankrig strejker, så vi får ændret billetterne, fordi det andet tog ikke kører. Maria og jeg når lige at snuppe en kaffe, inden vi hopper på toget og alt er godt i 45min.

Her opstår problem nr. 2 - dørerne i toget vil ikke åbne, da toget holder på stationen. Her står vi så 30 turister og ved ikke om vi skal grine eller græde, låst fast i toget. Da toget begynder at kører igen, kommer der selvfølgelig to kontrollører. De mener dog ikke, at det er deres problem at dørerne ikke åbner (of course not).. Vi får derfor at vide, at vi bare må stå af ved næste station, vente i 30min og kører tilbage med næste tog.

Vi står af ved næste station, der er dog ikke 30min til næste tog, men 1 time. Her er vi så strandet uden den mindste kiosk in the middle of nowhere. Den 1 time var dog ikke det værste, det var tanken om, hvis toget slet ikke kom og vi ikke havde noget sted at sove. Toget kom dog og vi kørte tilbage sammen med resten af turistflokken Giverny. Herfra tog vi en shuttlebus ud til Monets hus, som var lige så fantastisk som på billederne og hvad man har hørt.

Solen skinnede da vi kom frem og alting blomstrede flot. Det er en stor have og der var ikke så mange mennesker, så vi kunne rigtigt nyde stilheden og bare tøffe rundt blandt de mange planter.


På vej hjem havde vi selvfølgelig problemer med togene igen. Men vi kom hjem et endnu 1 time på stationen. Det er dog helt sikkert turen værd! Bare ikke tag derud, når der er strejke ;-).

Link: http://fondation-monet.com/

Likes

Comments