Snabbis

Mina fina 🐴 🐴 som mumsar på ensilaget de får nu!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Ridpass, Vardag

Idag red jag ut med Birk, han var väldigt busig & nervös. Mamma gick med Polly och när vi skulle ta en lite längre sväng så bara han sprang runt. Men annars var han ganska pigg & fin.

Idag har jag annars bara tagit det lugnt, bakat har jag också gjort. Kollat på en hel del mello-artiklar har jag också gjort. Men det är klart det var rätt låt som vann!
Vad tycker ni?

Likes

Comments

Jag frågade efter lite frågor på IG, så jag tänkte göra i delar så jag kan svara på alla.

Hur rycker man man?

Jag vet faktiskt inte riktigt, tror jag testat det nån gång.. Man måste ha en metallkam och så tar man upp manen och typ tuperar manen, tror det.

Hur ofta ska man bada en häst?

När det behövs, när smutsen inte går att få bort ordentligt med borsten. Sen är ju hästen smutsig fast man kanske inte ser det så man måste ju bada dom regelbundet när man kan.

Varför har vissa hästar förbygel, gummisnodd svanskappa & martingal osv?

Förbygel för sadeln glider bak, svanskappa för sadeln glider fram, martingal för hästen rycker upp huvudet/går högt med huvudet. Gummisnodd tror jag också man har typ som martingal.

Vad är förbygel/martingal bra för?

Förbygel är till för att sadeln ska hålla sig på plats och inte glida bakåt & martingal för att hästen inte ska kunna dra upp huvudet och på så sätt bli stark & kanske dra iväg då.

Varför föll du för just hästar?

När jag var jätteliten och kollade på hästprogram & lekte med hästleksaker tyckte jag extra mycket om hästar. Sen hade våra grannar hästar så jag brukade klappa dom oså fick jag rida/sitta på dom nån gång också, när jag var liten gick jag även på ponnyridning. När jag blev lite större så fick vi kontakt med några som hade en shettis som jag fick komma och pyssla om och rida & jag tyckte det var så kul! Jag fick rida honom också och vi fick låna hem honom i några dagar och det var verkligen då jag ville ha en häst & älskade hästar. Sen red jag hos andra grannar och önskade mig en häst jättelänge och tillslut så har jag 2!💞

Hur många timmar om dagen lägger du på dina hästar?

Det är ganska olika, från kanske 2 timmar & uppåt 5 säkert om man räknar med att jag fixar stallet, utrustningen osv.

Hur länge rider du?

Det är också ganska olika, från kanske en halvtimme till 1,5 timme om jag tar en lång uteritt.

Hur ofta rider du?

Det beror på hästarnas veckoschema men cirka 1,5 gång/dag.

Likes

Comments

Vardag

Imorse/förmiddags så red jag & min granne ut med Polly och hennes häst.

Vi tog en jättefin & lugn tur i skogen & Polly skötte sig bra tyckte jag & var pigg.

Sen hoppade vi lite på "terrängbanan" vilket gick ganska bra trots lite bus. Så det var jättehärligt.

Sen gick jag & mamma ut och promenerade hästarna en liten sväng. De var ganska pigga!

Men jag ska iallafall kolla på mello snart, tror Frans vinner men vet faktiskt inte vilken jag tycker om bäst själv. Jag tycker nästan alla är lika bra. Men det återstår att se! Ska säkert bli roligt med William oxå!

Likes

Comments

Snabbis

Denna ridhjälm som jag använder nästan hela tiden numera. Köpte den jättebilligt på en loppis för ett litet tag sen, sen måste jag ju dock köpa nya hjälmar när reglerna ändras.

Den passar jättebra och är skön & lagom varm. Kommer från riders company tror jag.

Jag använde nästan aldrig boots förut när jag hoppade, men jag tänker att det är bra att ha om hästen samlar sig lite mer & ger bra extra skydd.

Dessa är väldigt hållbara (tillomed när hon sprang upp på en plöjd åker så gick hennes senskydd sönder men inte dessa) och snygga såklart!

Sen är det ju såklart roligt att matcha! Jag matchar med röd/blåa benskydd, ofta en röd/blå fleece och ett rött, vitt & blått schabrak!

Likes

Comments

Ridpass

Eftersom båda hästarna har vilat 2 dagar i rad så fick de springa av sig sin energi idag.

Först så red jag Birk och han var jätteduktig idag faktiskt, men dock blev det några bocksprång och en gång bockade han vid en "farlig sväng" kan man säga mitt i vägen och han tog i hur mycket som helst. Konstigt nog blir jag aldrig rädd när jag rider honom. Kanske blivit säkrare och bättre på att rida
honom?

Polly var också jätteduktig! Hon var väldigt pigg idag och fick springa av sig mycket och hon var väldigt lätt i alla gångarter och hade mjuka gångarter.

Så hästarna var jätteduktiga idag och fick springa av sig och var pigga!

Likes

Comments

Hästtips

Sepentinbågar med övergångar över medellinjen.

Denna övning har jag testat några gånger, både med tre och fyra bågar, eller tillomed fem, det får man välja vad som passar dig och hästen bäst. När man värmt upp hästen kommer man i trav, det varv/håll man vill börja med.

När man ska börja med första bågen gör du en halvhalt så hästen samlar ihop sig och trampar under sig mer & framförallt blir mer uppmärksam på hjälperna tycker jag, sen ställer du hästen i bågen och saktar av till skritt när du gjort första bågen.

När du ska göra andra bågen kommer du fram i trav igen, gör halvhalt innan bågen och ställer hästen inåt. Sen saktar du av till skritt & fortsätter så många serpentiner du vill/kan göra.

Du kan även göra denna i galopp & trav om det känns för lätt i trav och skritt. Men egentligen kan aldrig denna övning bli för lätt, för man har alltid något att göra och tänka på. Så är det ju med nästan all ridning.

Såklart måste man ju veta syftet med denna övning, annars är det ju ingen idé att göra den.

Denna övningen har fokus på lydnad, tajming och att får hästen samlad och uppmärksam på hjälperna. Denna övning tror jag är bra för alla, man kan göra det ganska enkelt och göra det betydligt avancerande.

Hoppas ni gillade detta ridtips!

Skrev även detta på @realponypower igår;)

Likes

Comments

Vardag

Idag har jag bara haft lite mys med kompisar och hästarna.

Hästarna fick vila idag också då vi knappt skulle haft tid att rida dom och vi behövde plugga lite så då gjorde vi det istället.

Sen så fixade vi så det blev jättefint i stallet & pysslade med hästarna. Tyvärr så kommer nog höet inte räcka tills i sommar så vi får ha hästarna lite ensilage också som de fick provsmaka idag.

Det tyckte det var jättegott och ville inte gå ifrån balen! Så det blir nog bra.

Sen fyllde vi även på med nytt spån och grejade så det blev fint i stallet! Så det var roligt idag!

Likes

Comments

Tankar

Usch så hemskt..

Tänk att vi hästskötare, kuskar, hästägare, ryttare utsätts för mer eller mindre faror varje dag. Tänk hur många som skadar sig, eller tillomed dör! -Vissa som kanske inte gillar hästar, eller vet hur mycket de betyder för oss kanske bara undrar varför vi vill ta risken. Det är inte så att jag tänker på riskerna ofta, men såklart ibland.

Hästar och ridning är ju himla kul, det är så roligt att det är värt att kämpa flera timmar om dagen för. Det är värt att lägga ner mycket pengar på. Det är värt att ta en del risker. Men vi får väldigt mycket tillbaka. Vi får en bästavän. En som man nästan alltid kan vara med. Man får en mjuk, len mule i ansiktet.

Tänk att förlora en person mitt framför ögonen på en. Med sin bästavän, hästen.

Tänker lite extra på Olivia & hennes nära idag.

Läs om Olivia och olyckan:

HÄR

Likes

Comments

Marble's Queen, Ridpass, Birk

Igår skulle ju jag hoppa Polly. Det gick superbra! Vi övade på att hålla galoppen och tillslut så kunde vi hålla galoppen en hel bana!

Min lillebror filmade även, men såklart så dog mobilen hela tiden. Men i slutet så gick det jättebra!

Hon rev lite i början men sen klarade hon det galant när hon fick mycket sats i galoppen. Så det var nog vårt bästa hoppass hittills!

Idag så fick Polly en promenad & jag red ut med Birk. Birk var jätteduktig och vi kunde galoppera lite tillomed. Så Birk var jätteduktig idag!

Lite bilder från hoppningen igår.

Birk idag.

Likes

Comments