View tracker

Alla recept, Fisk, Förrätter, Skaldjur

4 personer
Tillagningstid: 30 minuter

INGREDIENSER
200 gram skalade räkor
5 msk majonnäs
2 msk créme fraiche
1 nypa salt
Några droppar citronsaft
1 krm cayennepeppar
2 msk finhackad dill
1/2 burk stenbitsrom
4 ägg hårdkokta
Smör
Formfranska

GARNERING
1/2 burk stenbitsrom
Citronskivor
Dillkvistar

GÖR SÅ HÄR

1. Skalade räkor, jag personligen föredrar hela stora räkor men vissa villa ha dem hackade ganska smått. Gör efter smak och tycke. Blanda med majonnäs och creme fraiche.
2. Smaksätt med salt, cayennepeppar och några droppar citronsaft.
3. Blanda i dill.
4. Rosta brödet, dagen till ära gjorde jag hjärtan av brödskivorna., låt det svalna lite och bred på smöret.
5. Lägg på ett salladsblad och skivat ägg. Bred på röran och garnera med löjrom, citron och dillkvistar.

OMDÖME

Skagen röran blev supergod, cayenpepparn gav röran en fin efterton av styrka som gjorde röran mer intressant! Verkligen en kärleksrätt som gick hem här hemma!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Alla recept, Efterrätt , Mjuka kakor

Antal personer: 8-10 bitar
Tillagningstid: ca 1,5 timme

INGREDIENSER

Äpplen

4-5 stora äpplen
2 msk smör
2 msk rårörsocker
1 msk kanel

Smeten

3 stora ägg
3 dl rårörsocker
100 g smör
1,5 dl standard mjölk
4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk nystött kardemumma
150 g mandelmassa
200 g blandade nötter och mandlar

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Smält smöret till smeten och tillsätt mjölken
2. Skala och skiva äpplen.
3. Smält smöret i en panna till äpplen ich rör ner sockret. Häll i äpplebitarna och stek ett par minuter. Häll över kanelen och rör om. låt stå tills smeten är klar.
4. Vispa äggen och sockret poröst.
5. Häll i mjölk och smörblandningen i äggen.
6. Rör - vispa ej - mjölblandningen.
7. Riv ner mandelmassan i smeten och rör om.
8. Smöra och bröa en rund form med löstagbara kanter.
9. Häll i smeten i formen.
10. Häll äpplen över smeten.
11. Toppa med nötblandningen.
12. Grädda nederst i ugnen i ca 60 minuter. Testa av med en sticka redan efter 50 minuter.

Tips!
Känner du att nötterna blir lite brända lägg över ett bakplåtspapper över kakan så klarar dom sig.

OMDÖME

Servera denna fantastiska kaka med en god krokant glass eller helt vanlig vaniljglass. Kakan får gärna var ljummen.

Kakan är ganska maffig och mäktig men fantastisk god. 😍

Likes

Comments

View tracker

Alla recept, Biffar & Köttbullar, Köttfärs

Antal personer: 4
Tillagningstid: ca 1 h

INGREDIENSER

500 g blandfärs
1 gul lök
1 kall kokt potatis
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1/2 msk kalvfond
1,5 dl grädde
1 ägg
smör till stekning

GÖR SÅ HÄR

1. Riv löken och stek den mjuk och fin men ej bränd. låt svalna.
2. Pressa den kalla potatisen i köttfärsen.
3. Rör ihop alla ingredienserna förutom ägget som du tillsätter sist.
4. Blanda ihop ägget m3d färsblqndningen snabbt och lätt.
5. Smaka av färsen och eventuellt tillsätt mer salt, kalvfond eller peppar.
6. Rulla köttbullarna.
7. Stek köttbullarna och mjuk av dem.

OMDÖME

Fantastisk goda klassiska köttbullar som passa både till vardags och julbordet.  Servera med kokt potatis och en god brunsås till och lingon.

SMAKLIG MÅLTID

Likes

Comments

Alla recept, Biffar & Köttbullar, Köttfärs

ANTAL PERSONER: 4
TILLAGNINGSTID: 1 h

INGREDIENSER

500 g blandfärs
1 stor kall potatis
1 dl grädde
1 gul lök
1 - 1 1/2 msk kalvfond
1 tsk salt
1 tsk svart peppar
1 tsk soja
2 tsk senap
1 ägg
smör till stekning

GÖR SÅ HÄR

1. Riv löken och stek den med smör i panna men bränna inte vid den.
2. Låt löken svalna.
3. Pressa i den kalla potatisen i färsen och blanda ihop alla ingredienserna snabbt och till slut tillsätter du ägget.
4. Smaka av men kryddningen skall vara bra.
5. Blöt händerna i kallt vatten, det blir lättare att rulla köttbullarna.
6. Stek dom gyllenbruna.

OMDÖME

Underbart goda köttbullar med mycket smak. Verkligen en favorit från den annars lite bleka klassiska köttbulle.  Smeten blir fantastisk god att göra som biffar också.

SMAKLIG MÅLTID

Likes

Comments

Alla recept, Gryta, Inälvsmat

PERSONER: 4
TILLAGNINGSTID: drygt 1 timme

INGREDIENSER

500 g ungnötslever eller kycklinglever
2 st stora lökar

150 g champinjoner 
1 paket tärnad bacon
1 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 krm malen vitpeppar
smör till stekning

SÅSEN

1 dl vatten
3 dl grädde
1 msk kalvfold

GÖR SÅ HÄR

1. lägg levern i kallt vatten minst i 30 minuter.
2. Ta upp levern och låt den rinna av på papper.
3. Putsa levern från alla hinnor och dylikt. Får absolut inte bli sega bitar, för då är det inte gott.
4. Dela levern i tärningar eller i strimlor. jag väljer dela den i mindre bitar istället för stora.
5. Blanda mjöl, salt och vitpeppar i en plastpåse och lägg ner levern. skaka påsen väl så levern täcks av blandningen.
6. Häll ut levern på en tallrik så den hinner torka till lite.
7. Stek baconet knaprigt och lägg upp det i en skål men spara fettet.
8. Stek löken och champinjonerna mjuka i bacon fettet och lägg över på en talrik. Behövs mer smör tillsätt det.
9. Tillsätt mer smör och låt pannan bli riktigt het och sprakande färdigt. Lägg i leverbitarna i stekgrytan och fräs runt om i ca 3 minuter. Steker du längre blir levern hård och inte god. Överblivet mjöl slänger du.
10. Häll i vatten, grädde och fonden i grytan och låt skjuta i ca 5 minuter. Återigen tänk på koktiden.
11. Smaka av med eventuellt mer folder, salt och peppar. späd med mer grädde om den blir för tjock. 
12. Servera med kokt potatis, lingonsylt och baconbitarna som strör över grytan på tallriken. 

OMDÖME

Fantastiskt mustig levergryta. Lätt att laga och gott att äta. Tom tösen hemma gillade den och maken som rent ut sagt hatar lever tycket att den var god.

Smaklig måltid 💞

Likes

Comments

Alla recept, Fisk

Personer: 4
Tillagningstid: 40 minuter

INGREDIENSER

1 kg rensad gädda utan huvud (eller torsk)
1 msk salt till fisken
2 liter vatten
2 msk salt till kokvattnet
1 gul lök
1 morot
1/2 tsk svartpeppar
1/2 tsk citronpeppar
2 msk citronsaft
1/2 krm vitpeppar
dill
potatis
gröna ärtor
150 g smör
pepparrot
citron

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt på ugnen på 175 grader.
2. Förbered fiskevatten med vatten, salt, vitpeppar, svartpeppar, citronpeppar, citronsaft, morötter, lök och dill. Sätt in i ugnen och låt koka upp.
3. Fjälla och rensa gäddan och skölj den ordentligt. Dela den i bitar om du inte vill ha den hel.
4. Gnid in fisken med salt och låt den ligga och framåt i ca 10 minuter.
5. Skala och skiva löken och moroten.
6. Skala och förbered potatisen och sätt den på kokning.
7. Lägg ner fisken i i vattnet i ugnen och skjud den där i 10 - 25 munter beroende på hur tjocka bitarna är. Köttet skall vara fast och vitt då är det klart.
8. Under tiden förbereder du de gröna ärtorna, river pepparroten och skirar smöret.
9. Ta upp fisken ur ugnen och vattnet.
10. Servera med tillbehören.

OMDÖME

Fantastisk gott med gädda. Trots att gäddan innehåller mycket ben så plockar jag ur den största delen av benen när jag rensar fisken med pincett.

Om man inte har tillgång till gädda går det lika bra att göra detta på tex torsk. Riktigt god rätt.

SMAKLIG MÅLTID 😍

Likes

Comments

Alla recept, Fågelrätter, Såser

Personer: 4
Tillagningstid: 50 minuter

INGREDIENSER

2 Ankbröst med skinn
Salt
Peppar

SÅS

3 msk socker
0.5 dl rödvinsvinäger
4 apelsiner - skalet från dessa
6 dl apelsinvatten efter apelsinskalskoket
2 msk kycklingfond
1 dl madeira
3 msk majsen stärkelse
3 msk madeira
3 msk apelsinkoncentrat
2 tsk citronsaft
salt
peppar
1 msk smör

GÖR SÅ HÄR

1. sätt ugnen på 175 grader.
2. Skåra sinnet (bara skinnet inte ner i köttet risk för att ankan blir torr) i fyrkanter och gnid in ankan i salt. Peppra undersidan.

BÖRJA MED SÅSEN

3. Tvätta apelsinerna ordentligt och riv av skalet grovt.
4. Koka apelsinskalet i 1 liter vatten i ca 3 minuter. Sila av skalet och spara det för dekoration och spara apelsinvattnet.
5. Koka socker och vinäger så det blir mörkt ca 5 minuter, får absolut inte brännas bara karameliseras.
6. Tillsätt 5 dl apelsinvatten, kycklingfond och madeira. Sjud på svag värme så att "karameliseringen" smälter om den hunnit stelna.
7. Blanda ut majsena stärkelsen i 3 msk madeira och red såsen.
8. Blir såsen för tjock späd med mer apelsinvatten.
9. Smaka av med apelsinkoncentratet, citronen, salt och peppar.
10. Blanka av såsen med en klick smör.

ANKAN

11. Värm pannan till hög värme men inte högsta.
12. Stek ankbröstet med skinnsidan neråt först i ca 5 minuter tills skinnet blir riktigt brunt och fint.
14. Vänd ankan och stek på andra sidan i ca 3 minuter.
15. Lägg ankan med skinnsidan uppåt i en ugnsfastform och sätt in i ugnen tills innertemperaturen är 60 grader.
16. Ta ut ankan, linda in den i folie och låt vila i ca 10 minuter.
17. Skiva upp ankan i fina bitar och servera med den härliga apelsinsåsen.

OMDÖME

En härlig smak av anka med en söt härlig apelsinsås till. Att krydda anka kan vara gott men jag själv föredrar den naturliga smaken av ankan som endast förstärks av salt och peppar.

SMAKLIG MÅLTID 😍

Likes

Comments

Alla recept, Pasta, Såser

Personer: 4
Tillagningstid: ca 30 minuter

INGREDIENSER

4 dl grädde
1 Kvibille gräddädelost
1 grönsaksbuljong
1 krm svartpeppar grovmalen
2 tsk dragon
250 g strimlad skinka

GÖR SÅ HÄR

1. smula ner osten och buljongen i en gryta.
2. häll över grädden.
3. krydda med svartpeppar och dragon.
4. koka på låg till medelvärme tills buljongen och osten smält. Var försiktig så det inte bräns vid.
5. låt småputtra tills önskad konsistens.
6. Blir såsen för tjock späd med lite mjölk. Blir den för lös använd ljus maizena redning.

Tips!
Jag brukar köpa charkrester av skinka i affären som jag sen river ner i såsen.  Ett tips att håla ner priset på skinkan.  👍

OMDÖME

En grymt god ädelostsås som man i te får nog av. Len och fin i smaken utan att bli bitter. Denna sås rekomenderar jag verkligen att prova på. 😍

Likes

Comments

Alla recept, Korvrätter, Ugnsgrattinerade rätter

Antal personer: 4
Tillagningstid: ca 1 timme

INGREDIENSER

600 g korv (chorizo, vanlig eller annan kryddstark korv eller varför inte bland mild och stark) allt efter tycke och smak.
8 medelstora potatisar
2 st röda lökar
2 st palsternackor
2 morötter
3 st rödbetor
2 vitlöksklyftor
2 msk citronsaft
salt
olja

SÅS

2 dl turkisk yoghurt
0.5 dl sweet chilisås
1 vitlöksklyfta

GÖR SÅ HÄR

1. sätt ugnen på 225 grader
2. tärna potatisen med skalet kvar men tvätta den noga.
3. tärna morötterna, palsternackan, löken och rödbetorna grovt.
4. blanda vitlöksklyftorna med citronsaften och lite olja.
5. salta rotfrukterna och häll över citronplandningen över dem och blanda ut väl.
6. rostning mitt i ugnen i ca 20 minuter först.
7. tillsätt korven som är tärnad grovt. Använder ni färsk korv ska den vara med från början. 
8. Rosta ytterligare i 15 minuter, eller tills grönsakerna är klara.
9. under tiden blandar du ihop såsen med yoghurten, sweet chili och lite salt.

OMDÖMME

Massa härliga grönsaker med en blandning av hetta om man väljer kryddstark korv och det syrliga. En enkel god rätt so. sköter sig själv. En favorit här hemma. 😍

Likes

Comments

Alla recept, Gryta, Kassler

Antal personer: 4
Tillagningstid: ca 60 minuter

INGREDIENSER

500 g kassler
1/2 purjolök
100 g champinjoner
100 g skogschampinjoner
1 gul lök
1 gul paprika
1 röd paprika
1 créme fraiche
3 dl grädde
1/2 tsk samtal oelek
3 msk Mango chutney

GÖR SÅ HÄR

1. Skär kasslern och paprikan i tärningar.
2. Strimla löken och purjolöken.
3. Skiva champinjonerna.
4. Smält smör i botten av grytan och häll fräs ihop kassler, lök, purjolök, champinjonerna och paprikan.
5. Häll i créme fraiche, grädde, sambal oelek och mango chutney och koka ihop en stund tills den tjocknat något. (Tycker man fortfarande att den är för lös red den lite mer med vit maizena redning).
6. Servera med ris.

OMDÖMME

En snabb och enkel rätt som är fantastisk god. Här hemma slukas den med stor aptit. 😉 Massa härliga grönsaker i grytan och servera gärna en god grönsallad till. 👍

Likes

Comments