Header

Tips

HITTA DIN STRATEGI

Alla lär vi oss saker på olika sätt. Vissa lär sig genom att läsa, andra genom att lyssna och vissa genom att skriva. Det första du behöver göra är att lista ut vad just du behöver för att lyckas så bra som möjligt. Om jag ska ta mig själv som exempel: Jag lär mig absolut inte genom att bara läsa den fakta som kommer komma på provet, eller bara genom att lyssna på genomgångarna. Jag har förstått att jag måste skriva ner informationen för att få in den i mitt huvud. Jag måste även anteckna under genomgångarna (även om dom går att få tag på efteråt för eget användande). Genom att anteckna aktiverar jag min hjärna att verkligen fokusera på vad som sägs och inte bara hänga med halvt. Att sedan under mitt självständiga plugg skriva ner i ett block allt som jag ska kunna, det fungerar för mig. Visst, det kanske låter jobbigt att behöva skriva ner allt...MEN, det lönar sig för mig i slutändan och då känner jag att det är värt mödan. Prova dig fram så ska du se att du hittar vad som fungerar för dig.


BÖRJA I TID

När du nu vet HUR du ska göra måste du börja ta tag i arbetet. Jag är en sådan som väldigt sällan pluggar i sista sekund. Oftast har jag nämligen en plan och slipper därför lämna in arbetet när endast en minut återstår. Så fort jag får en ny uppgift sätter jag mig ner och kollar igenom den. Jag kanske vet att jag har ungefär två veckor på mig innan det är dags för prov eller liknande. Redan då börjar jag gå igenom det jag ska kunna översiktligt för att sedan kunna beta av lite i taget. På så sätt upplever jag inte samma stress när deadlinen närmar sig. Jag har ju hunnit gå igenom väldigt mycket redan!


PLANERA

Det som ofta ses som svårast är att planera in allt pluggande och samtidigt lyckas hålla denna planeringen. Jag har t.ex.själv märkt att jag har mycket svårare att plugga precis innan middagen, men efter jag fått lite energi, kaffe och kanske en dusch är jag helt redo. Det är från denna tid som mitt pluggfokus är som bäst. Om det gäller skoltid brukar jag vara ganska bra på att använda mina håltimmar. Jag som även åker buss till och från skolan brukar oftast behöva sitta och vänta minst en timme efter skolan för att ta mig hem. Denna timme kan jag då lika gärna lägga på något vettigt (så som skoljobb!!). När jag sedan kommer hem kanske jag kan göra något annat än plugga om jag hunnit klart. Att få in dessa timmar lite nu och då kan göra stor skillnad. Ett tips är att skriva in datumet för deadlinen och på så sätt se hur mycket tid du har. Ett tips är att skaffa en kalender (antingen en bok eller en i mobilen). Min kalender innehåller allt från jobbtider och inlämningsdatum till inplanerade träffar med vänner och andra viktiga händelser. Min kalender är min bästa vän, utan den hade jag glömt bort så otroligt mycket viktigt.


HÅLL MOTIVATIONEN UPPE

Jag vet hur lätt det är att starta ett avsnitt av How I met your mother på Netflix istället för att öppna den där tjocka svenskaboken. Här handlar det dock mycket om vilja. Har jag ett mål är det så mycket lättare att ta sig igenom det tuffa jobbet, för i slutändan kommer det att löna sig. Jag har t.ex.alltid varit väldigt målmedveten. Vill jag lyckas med en grej, då ger jag mig inte i första taget. Om det nu är så att du inte alls vet vad du vill bli, eller vad din målbild är? Jag förstår att det kan vara svårt att hålla sig motiverad då, men försök att hitta något som gör dig taggad. Kanske kan du belöna dig själv med något fint när terminen är slut eller efter ett stort prov. På så sätt känns det förmodligen enklare att ta tag i arbetet!


BRA MATERIAL

Bra studiematerial har hjälpt mig mycket. Det kan vara något så enkelt som färgpennor (en färg för varje ny punkt) eller överstrykningspennor (för att markera det viktigaste). Färger gör även pluggandet mycket roligare och anteckningarna är mycket lättare att avläsa. Tänk dig flera sidor med bara blyerts eller flera sidor som är färgkodade. Vad tror du är lättast att läsa? ;)


VAR REALISTISK

Sist men inte minst måste du komma ihåg att inte pressa dig själv för mycket. Ingen kan göra mer än sitt bästa och ens bästa kan variera från dag till dag. Du gör det du kan och mer än så behövs inte. Att sätta upp mål som du vet inte kommer hålla är inte att tänka realistiskt. I slutändan kommer det bara kännas jobbigt att du inte klarade av det där omöjliga målet. Sätt istället upp delmål som du vet att du kan klara av, även om det kommer vara tufft. Det är inte lätt att ligga på topp, men det ska inte vara ohälsosamt heller. Lyssna på kroppen och gör så gott du kan. DU ÄR GRYM!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Allmänt

Det är mycket jag vill just nu. Mycket som jag längtar efter och ständigt jobbar för att uppnå. En av dessa mål handlar om att flytta. Det som just nu känns allra viktigast för mig är att få lämna min hemstad för att ensam få upptäcka något nytt. Siktet har sedan i våras legat på Göteborg. Jag (som är uppvuxen ute på landet i Umeåtrakten) vill få uppleva storstadslivet. Jag vill lämna mitt älskade Norrland för att få upptäcka något nytt. Som jag sa så vill jag till en storstad, men Stockholm har aldrig riktigt lockat mig. Göteborg däremot, det är en stad som jag säkert skulle trivas i.

Jag vet alltså VART jag vill, men resten då?

Jag är en väldigt målmedveten person. När jag vet vad jag vill, då jobbar jag för att komma dit. Saken är den, att jag faktiskt vet vad jag vill göra (jämfört med många i min ålder). Vägen dit är dock det som försvårar för mig. Just nu är jag väldigt säker på att jag vill jobba som Fysioterapeut. Jag är inte alls särskilt skoltrött och skulle därför kunna börja plugga redan efter studenten. Jag trivs i skolmiljö och tycker om att lära mig saker. Jag har bra betyg, men om jag kunde skulle jag gå tillbaka i tiden och valt kurser som gett mig extra meriter. Så som mer matematik och engelska. Eftersom detta är något jag insett nu, när jag gått nästan halva sista året, känns det lite jobbigt. För även om mina betyg är väldigt höga, är det inte tillräckligt. Jag som hoppats på att slippa behöva förlita mig helt på högskoleprovet och istället ha en chans med betygen. Så blev det dock inte.

Så vad är min plan, hur jag gå tillväga?

Till att börja med kommer jag försöka få ett bra värde på nästa högskoleprov. Det blir att börja läsa mer, låna hem en matematikbok för att repetera och bara jobba med att öka min kunskap. För att ha en chans att komma in på linjen jag vill, krävs en normeringssiffra på ca.1,40/1,45 eller ett meritvärde på 21,0. Om jag nu inte skulle komma in. Då försvinner även min chans att komma härifrån som jag verkligen känner att jag behöver. Jag behöver en nystart och jag behöver det nu (eller ja, efter studenten). Såklart det är skönt att bo hemma, men jag vill inte det. Jag måste verkligen få flytta ut och bo själv nu, jag behöver få det.

Så om jag inte kommer in på programmet, vad gör jag då?

Det är i dessa tankar jag hamnat nu. Vad gör jag om jag inte kommer in? Jag måste ju ta mig härifrån, jag vill det. Såklart det inte är omöjligt att flytta iväg även om det inte har med fortsatt studie att göra, men det försvårar mycket. Att hitta boende i en storstad är t.ex.mycket svårare om det inte gäller en studentlägenhet. Även om jag skulle hitta något så måste jag kunna betala hyran och allt som hör till. Det innebär att jag måste hitta ett jobb i en stad som jag inte har så mycket kontakter i. Jag såg även en bättre chans att lära känna staden genom att studera. Genom skolan lär man känna nya människor och får därav lättare att även lära känna staden. Om jag inte skulle studera, då skulle detta bli svårare.

Ingen av dessa punkter gör det omöjligt för mig att flytta (även om jag inte kommer in på programmet), men det försvårar för mig.

Om du som läser detta har idéer, tips eller liknande för hur jag ska gå tillväga, skriv gärna en kommentar nedan. T.ex.Hur det är att flytta till en ny stad (studerande eller ej)? Osv...

Tack på förhand. :)

Likes

Comments

Gårdagen var så otroligt rolig! O'learys hade nämligen en höstlovsfest för alla vi som tar studenten nu till sommaren. Eftersom den ägde rum på halloween var det såklart utklädning som gällde. Jag och Elvira valde då att matcha varandra genom att vara "The Incredibles". Jag måste få säga att vi var riktigt riktigt snygga! Jag fick även flera komplimanger av folk som tyckte jag hade bästa utklädnaden, vilket inte skadade att få höra.

Vi hann även med en bowlingmatch vilket dessutom var gratis för alla utklädda. Jag tog hem segern, men det var väldigt jämt mellan mig och Klara, speciellt mot slutet.

Nu ska jag bege mig in till stan för att kolla på nya glasögonbågar och även få en helkroppsmassage. Detta kommer nog bli en grymt bra dag. Ha det bra så hörs vi! :)

Likes

Comments

Allmänt

- Städa

- Gå en promenad

- Yoga 15 min

- Duscha + ansiktsmask

- Göra mig redo för Halloweenfest!!

- FEST!

Likes

Comments

Allmänt
Godmorgon på er!

Det känns så otroligt härligt att vakna upp en måndagsmorgon och inse att man har lov och inte behöver åka till skolan. Dagen jag har framför mig kan spenderas exakt hur jag vill och det är en underbar känsla. Har nyss ätit frukost och håller nu på att dricka upp mitt kaffe. Jag brukar alltid dricka kaffe på morgonen, annars fungerar jag inte alls på hela dagen. Så nog är jag lite beroende av denna goda dryck... ;)

Nu börjar klockan närma sig 11 och det är dags att ta tag i dagen. Det jag planerat idag är att åka förbi min vän Hanna och låna en grej till min halloween utklädnad. Jag tänker inte berätta vad jag ska vara än, men jag lovar att det kommer bli grymt bra! Efter jag varit hos Hanna tänkte jag fara ner på stan och kolla på en baddräkt bland annat. Sist men inte minst ska jag fara och träna, förhoppningsvis tillsammans med min kompis Elin om hon kunde.

Det känns bra att ha en plan för dagen. Jag gillar självklart lugna dagar som inte innehåller så mycket aktiviteter, men när dessa dagar råkar bli nästan varje dag, ja då blir det tråkigt. Jag ska därför försöka hitta på mycket nu under lovet. Göra sådant jag mår bra av och tycker är roligt. Jag har t.ex.bokat in en helkroppsmassage på onsdag vilket jag ser framemot väldigt mycket.

Hoppas ni får en fin dag så hörs vi! :)

Likes

Comments

Instagram@emmaaa1999