Header

Om jag kunde hade jag åkt tillbaka i tiden. Jag hade lämnat nuet för att under så lite som bara en dag få leva som jag levde för 4 år sedan. Få spendera en dag, bara en endaste dag, helt smärtfri. För som det är nu orkar jag inte en dag till.

Jag heter Emma Oscarsson och jag är 18 år. Jag är 18 år och redan inne på mitt andra ryggskott. Under dessa 18 år har jag träffat mängder av läkare, sjukgymnaster, naprapater och osteopater. Jag har provat behandlingar så som TENS, akupunktur, osteopati, massage och stötvågsbehandling. Jag har gjort magnetröntgen och vanlig röntgen. Jag har gjort övningar på övningar som sjukgymnaster gett mig. Jag har ätit starka mediciner så som smärtstillande, nervstimulerande och muskelavslappnande utan någon som helst framgång. Jag har pratat med psykologer och kuratorer. Jag har snart gjort ALLT. Jag har snart gjort allt utan någon förbättring.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

För att ni ska få en bättre förståelse tänkte jag kortfattat berätta för er vad min dagliga värk handlar om. Det svåra här är att jag inte riktigt själv vet orsaken till min värk, men jag har fått höra några saker som låter väldigt logiska. Tänker inte gå in i detalj, men bara så ni får förståelse. De muskler kring min bröstrygg som ska jobba med skulderbladen och hur de rör sig är alldeles för svaga. Detta leder till att fel muskelgrupper får jobba dubbelt så hårt och får därav "mjölksyra". De börjar krampa och jag får värk. Som man lätt kan lista ut så leder det ena till det andra. Min värk är en ond cirkel. Börjar vid skulderbladen, sprider sig till axlarna, sedan till nacken och sist käkarna. Det kanske låter enkelt, att det bara är för mig att träna upp dessa muskler och sedan kommer allt bli bra.

Detta är något jag fått höra många gånger, av många olika personer. Att om jag bara tränar kommer det bli bra. Men om jag nu säger att jag tränat väldigt mycket, att jag gjort övningar på övningar utan framsteg. Eller om jag säger att jag inte klarar av att göra övningarna vissa dagar för att min kropp bara krampar och spänner. Tänk om dessa dagar, kanske helt plötsligt gått och blivit varje dag? Jag vet att träning är det jag behöver, men i det skick jag är i nu funkar inte det. Jag behöver något som kan få min värk att släppa efter innan det ens är möjligt.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Om jag ska försöka förklara för er hur mycket mitt liv påverkats åt det negativa av detta, så skulle det ta alldeles för lång tid. Jag kan dock visa några exempel på hur mitt liv och mina vardagssituationer förändrats.

1. Jag kan inte längre använda en vanlig bh. Banden som stramar åt över skulderbladen irriterar så pass mycket att jag tillslut måste ta av den. Det behöver bara ha gått 10 minuter. Jag gick t.ex.runt i en och samma sport-bh under 1 år för att jag inte hittade någon som satt lika löst över axlar och som var tillräckligt behaglig för min rygg.

2. Jag har fått ge upp fotbollen och löpningen för värken. Klarade inte av att spela mer än 10-20 minuter av en hel 90 minuters match och löpningen irriterade mer än vad den bidrog till något bra. Måste tillägga att jag alltid älskat att springa, men att jag nu får alldeles för ont för att det ska vara värt. Tro mig, jag har provat igen och igen och igen. Det funkar inte. Nacken och axlarna blir alldeles för irriterade.

3. Jag har sedan ett halvår tillbaka haft problem med sömnen. Jag har alltid sovit bra förut, trots värken, men nu funkar inte ens det. Jag kan inte slappna av hur jag än ligger. Ligger jag på sidan irriterar det axlarna, ligger jag på rygg irriterar det skulderbladen och ligger jag på mage ökar det smärtan i nacken. Jag kan aldrig slappna av.

4. Jag får svårare att klara av skolan. Jag har väldigt höga ambitioner och behöver därför lägga ner mycket tid på plugg. Detta är dock otroligt jobbigt då jag vissa dagar bara vill stanna kvar i sängen och inte röra mig för att min kropp bara säger nej. Ändå far jag till skolan varje dag. Enda gången jag inte åker till skolan är då jag är magsjuk eller har väldigt hög feber. Jag klarar inte av att missa något, för då måste jag jobba igen det hemma och det klarar jag inte av. Jag har inte den orken. Så jag är på skolan varje dag. Det händer ofta att jag stänger in mig på toaletten och gråter under håltimmarna bara för att jag inte orkar, men ändå åker jag inte hem.

5. Det försvårar för mig att göra det jag älskar. Jag har länge gillat att spela gitarr, men klarar sällan av att spela särskilt länge utan att min kropp säger ifrån. Axeln klarar inte av att hållas i den positionen som den gör i detta läge. Det känns liksom inte kul att spela då det bara ökar värken. Att sjunga är också svårt. Det kanske låter galet att jag inte klarar av att sjunga för länge men jag ska förklara varför. Värken som började i bröstryggen har nu gått enda upp till käkarna. Jag är konstant spänd och att sjunga ökar automatiskt detta, trots att jag försöker slappna av i käkarna under tiden. Spändare käkar ger en spändare nacke.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Saken är den att dessa bara är några problem som jag dras med varje dag. Men det som jag mår allra sämst över är egentligen hur det påverkat mig psykiskt. Jag har blivit mer ensamvarg än någonsin. Jag orkar helt enkelt inte vara så social som förut. Jag vet att om jag inte får vara själv då jag måste, då kommer de runt omkring mig bli så otroligt less på mig. Att vara runt människor som bara klagar, ältar och drar ner stämningen mår ingen bra av och jag har gått och blivit just precis den personen.

När jag är inne i period som jag är nu så funkar ingenting förutom det jag verkligen måste. Jag går på autopilot. Jag vaknar på morgonen, går till skolan, gör det jag måste där, går hem och sedan orkar jag ingenting resten av kvällen. Dagar som denna, då jag har krampande värk från rumpan upp till käkarna. Sådana dagar har jag så lite hopp som det möjligtvis går att ha. Jag vill bara krypa ner i sängen, tills jag inser att jag inte ens kan slappna av där. Jag har värk varje dag och varje natt. En värk som under dessa år bara blivit värre och värre och ett hopp som blivit mindre och mindre. Jag är less, jag är så jävla less.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Här står jag nu framför ett höj- och sänkbart bord och skriver detta. Jag skriver stående för att jag inte kan sitta ner. Jag är 18 år och har åkt på mitt andra ryggskott. Jag tar värktabletter som knappt hjälper och varvar varma rispåsar med värmedyna. Här står jag och skriver ner mina känslor på en blogg jag knappt använder längre. Jag berättar om det som jag i vanliga fall sällan pratar om med andra än mina föräldrar. Enda gångerna jag pratar om det med andra, det är då det är så pass dåligt att mina vänner märker och frågar.

Det dagliga som jag känner. Min värk och mitt mående i dessa stunder är något jag sällan pratar om. Varför? Jo för att det blivit min vardag. Mitt normala. Att ha konstant värk är mitt normala.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Jag går som ni kanske vet, andra året på gymnasiet och studerar musiklinjen. Jag har under senaste tiden börjat fundera mycket kring vad jag vill göra när jag tagit studenten. Jag tänkte därför dela med mig av mina tankar och idéer för er här. Kanske får även ni igång tankebanorna kring vad ni vill göra i framtiden. Det är roligt att fundera kring tycker jag.

Arbete: Som det ser ut nu har jag fixat jobb inför sommaren och förhoppningsvis fortsatt under mitt sista gymnasieår. Jag kommer gå en kurs innan sommaren för att sedan börja jobba inom äldrevården. Som läget är nu kommer jag jobba stor del av sommaren och sedan fortsatt som vikarie efter sommaren om allt går bra. Detta känns oerhört skönt då jag länge velat börja jobba, men inte känt att tiden funnits där. Jag vet dock att mitt tredje år kommer vara mycket lugnare än mitt andra år som jag går nu, då jag kommer ha väldigt mycket färre lektioner. Att kunna jobba mer då känns väldigt skönt. Jag vill dock inte jobba med detta i resten av mitt liv, utan kommer börja studera på universitetet när jag säkerställt exakt vad jag vill göra.

Universitetet: Jag har funderat mycket kring vad jag vill läsa vidare till och det som hittills lockat allra mest är Journalistprogrammet. Om jag fortsätter ha detta i tankarna även nästa år kommer jag förmodligen kolla upp linjen mer noggrant och även göra ett besök där (läste att man kunde det, ungefär som gymnasiets "PRASO"). Journalistprogrammet kan dock (beroende på hur många som söker det året) vara rätt svårt att ta sig in på. Jag är dock väldigt målinriktad och har redan väldigt bra betyg, så jag hoppas att det inte behöver bli något problem. Om inte annat så går det att läsa upp ämnen även efter gymnasiet, men mitt mål är att inte behöva det och jag lägger därför ner oerhört mycket tid på skolan just nu.

Folkhögskola: Jag har varit lite inne på att gå folkhögskola (musik), inte för att jag tror att jag kommer jobba med musik i framtiden, men för att det verkar så otroligt roligt. Bara ha musik hela dagarna och bo tillsammans med folk som delar detta intresse. Det hade varit en upplevelse.

Au pair: Jag har haft en tanke på att fara iväg utomlands och jobba som Au pair. Detta är dock något som jag tänkt länge, men som börjar bli lite mindre intressant ju längre tiden går. Det hade varit kul, men att direkt komma igång med arbete och studier här i Sverige känns mycket mer lockande. Detta kan dock ändras såklart.

​Hur ser era planer ut gällande jobb och studier? 

Likes

Comments

Av någon anledning har mitt liv gått från att vara väldigt ointressant och inte innefattat så mycket spänning, till att bli helt tvärtom. Jag tänkte berätta om en av dessa händelser som skedde under natten till söndag.

Jag hade kört bilen in till stan till min kompis Hanna för att sova hos henne. Vi skulle ut på krogen med tre andra kompisar och bara ha en rolig kväll. Kvällen blev verkligen lyckad och vi kom hem till Hanna vid 03:00 ungefär. Allt var som vanligt och vi gick och lade oss för att sova.

På morgonen tog vi det bara lugnt, åt god frukost och såg på film. När klockan började närma sig 16:00 plockade vi ihop lite pant som låg i lägenheten som vi planerat att ta hand om. Vi gick ut för att åka iväg med bilen när jag inser att den är borta. Jag tittar mig runt och det tar liksom nån minut innan jag verkligen inser att den inte står där. Flera tankar for runt i huvudet om hur det kunde komma sig att bilen inte stod där jag parkerade den. Jag menar, nyckeln hade jag ju i handen och jag minns väldigt väl hur jag låste den när jag kom till Hanna där vid middagstid.

Jag får smått panik och ringer min pappa. Hanna greppar sin mobil och ringer sin bror som jobbar på larmcentralen och sin mamma som precis som min pappa kommer till lägenheten. Jag och pappa går sedan ut till platsen där bilen stått igen och får syn på en del från dörrlåset liggandes på marken. Jag och Hanna hade blivit så chockade att vi inte märkt det första gången vi gick ut. Vi blev alltså nu helt 100% säkra på att bilen verkligen blivit stulen.

Vi anmälde det till polisen direkt (söndag eftermiddag) och vi fick svar nu på morgonen (måndag) att den var funnen inne i stan bredvid en skola. En spontan tanke jag hade fått precis när vi fattade att den var stulen var att den förmodligen inte skulle ta sig så långt. Detta eftersom tanken nästan var tom. Jag visste att jag skulle ta mig till stan och hem, plus lite till med den tank som var, så bestämde att vi skulle fixa det sen. Förmodligen skulle dom som snodde den inte vilja betala bensin och förmodligen lämna den när tanken tagit slut (vilket inte skulle vara så himla långt från stan).

Vi vet tyvärr inte i vilket skick bilen är i då vi inte hunnit fara och hämta den än. Det enda vi vet är att dörrlåset på höger sida är uppbrutet och tändningslåset förmodligen väldigt förstört (för att kunna ta sig in i bilen och starta den utan nyckel).

Så sammanfattningsvis blev det en underbar lördagskväll och en rent ut sagt förjävlig söndag.

Likes

Comments

Hej hej!

Nu har jag verkligen varit inaktiv på bloggen känner jag. Det har nästan gått en månad sedan jag bloggade sist och det har väl i och för sig sina anledningar. Jag hade i alla fall tänkt dra igenom lite snabbt allt som hänt under denna månad jag varit frånvarande, för mycket har hänt...

13 Februari: JAG FYLLDE 18 ÅR!!! <3 (och klarade körkortsteorin). Dagen började på trafikverket för att sedan fara direkt till skolan. Där blev jag otroligt överraskad av mina fina vänner som klätt in mitt skåp med bilder och även köpt presenter och allt. Vi hade dessutom inspelningsvecka på skolan då vi hängde i studion och spelade in hela veckan. Födelsedagen blev helt enkelt väldigt lyckad.

14 Februari: Jag klarade uppkörningen och fick därför mitt efterlängtade körkort!! Dagen fortsatte på skolan med ännu mera inspelning.

15 Februari: Vi gick ut och käkade middag på All Star med familjen och morfar för att fira min födelsedag och även körkortet.

18 Februari: På dagen gjorde jag och brorsan upp en eld för att grilla och sedan koka kaffe på öppen eld. På kvällen kom mina älskade kompisar hem till mig för 18 års party. Enligt mig blev kvällen otroligt rolig och lyckad! :)

20 Februari: Mitt fysiska körkort gick att hämta ut och det kändes liksom mer på riktigt.

23 Februari: Köpte bil (en GOLF)! :)

25 Februari: Var ute och käkade med släkten och köpte också min första öl ute på krogen. :)

26 Februari: Ägnade en hel dag åt att städa ur min nya bil och fräscha upp den!

Likes

Comments

Hej hej!

Igår hade 3:orna (musik- och danslinjen) premiär för sitt slutprojekt "Into the light". Jag såg delar av det eftersom min klass även sålde fika och höll på med stök kring det under själva föreställningen. Idag på skolan fick jag dock se hela och jag måste säga att jag blev så sjukt imponerad. Jag har ju hört dessa personen uppträda mycket innan, men att dom skulle lyckas så bra som dom gjorde. Det var jag absolut inte beredd på. Jag måste säga att detta var det bästa projektet jag någonsin sett på den här skolan. Riktigt imponerade!

Det roliga var att hela min klass fick smått panik över hur vi ska lyckas toppa detta nästa år då det är vår tur. Jag går som sagt också musiklinjen och istället för ett skriftligt gymnasiearbete får vi ha ett stort sceniskt musikprojekt (lyx). Vi måste i alla fall lägga på ett kol för att lyckas lika bra som dessa gjorde.

Kan inte annat än älska musiklinjen... :)

Likes

Comments

Hej hej!

Idag har jag varit hemma från skolan eftersom jag fortfarande inte är helt frisk. Jag kommer dock att åka dit imorgon eftersom jag har prov och måste stanna kvar efter skolan då min klass ska sälja fika på treornas föreställning. Jag har inte feber längre, men hostar fortfarande och är rätt orkeslös.

Min dag har i alla fall spenderats framför datorn. Jag har pluggat och pluggat och pluggat... Jag har så mycket framöver att jag verkligen behöver lägga all ledig tid på plugg. Till lunch gjorde jag räkpasta med hemmagjord pesto. Det blev supergott och var väldigt enkelt att göra.

Nu ska jag bara ta det lugnt och sedan försöka lägga mig tidigt ikväll. Jag kommer verkligen behöva mycket sömn för att orka med morgondagen.

Hur har eran dag varit?

Likes

Comments

Hej hej!

Nu har jag råkat ut för en ganska jobbig förkylning. Igår hade jag bara ont i halsen, men nu tror jag faktiskt att jag har feber. Hela dagen har jag gått och kallsvettats samtidigt som jag inte haft någon ork överhuvudtaget. Att gå upp för trappan på skolan var rent av ansträngande. Jag har dessutom en väldigt jobbig hosta som bara blivit värre ju längre dagen gått.

Om jag ska försöka vara lite positiv (trots mitt dåliga mående) tänkte jag rada upp några roliga saker som hänt/kommer hända.

1. Jag fick veta att Zara Larsson kommer till Brännbollsyran så nu är jag så sjukt mycket mer taggad!!

2. Om drygt två veckor ska jag (förhoppningsvis) ta körkort!

3. Vi har inspelningsvecka på skolan (V.7) och då ska vi hänga i studion och spela in vilket kommer bli hur roligt som helst.

4. Jag fick lön idag (från en spelning jag gjorde för ett tag sedan).

Har det hänt något roligt i ert liv på senaste tiden? :)

Likes

Comments

Hej hej!

Dagen har spenderats framför datorn. Jag har nämligen pluggat körteori hela dagen och måste säga att jag är väldigt trött i huvudet nu. Jag avbröt pluggandet en stund och gjorde chokladbollar (ett väldigt bra beslut) för jag var så otroligt sötsugen. När jag pluggat klart bestämde jag mig för att gå en promenad. Jag gick ungefär 6km vilket var otroligt skönt. Att gå ut i den friska luften efter att ha suttit framför en dator en hel dag är typ den skönaste känslan.

Igår var jag på 18 års fest hos Inez vilket var hur roligt som helst! Jag kände bara 1/3 ungefär så det är alltid kul med lite nytt folk. Bortsett från det pluggade jag hela dagen igår också så min helg har inte varit jätteintressant...

Varför jag pluggar så mycket just nu är på grund av att mina kommande veckor är så sjukt jobbiga. Jag håller på att ska ta körkort, kommer ha massa prov (3 stycken på en och samma dag), inlämningar och även projektvecka (inspelning) på skolan. Mer om detta kommer senare när det närmar sig, men så ni förstår varför bloggandet inte får lika stor plats under en period.

Likes

Comments