“We are the girls with anxiety disorders, filled appointment books, five-year plans. We take ourselves very, very seriously. We are the peacemakers, the do-gooders, the givers, the savers. We are on time, overly prepared, well read, and witty, intellectually curious, always moving… We pride ourselves on getting as little sleep as possible and thrive on self-deprivation. We drink coffee, a lot of it. We are on birth control, Prozac, and multivitamins… We are relentless, judgmental with ourselves, and forgiving to others. We never want to be as passive-aggressive as our mothers, never want to marry men as uninspired as our fathers… We are the daughters of the feminists who said, “You can be anything,” and we heard, “You have to be everything.” -/. Courtney Martin

Gillar

Kommentarer

Jag har funderat på vad som gjorde att jag vände min ortorexi och började bli frisk. Det var när jag slutade kämpa emot. Det var jobbigt. Det jobbigaste.

Att tvinga mig själv sova istället för träna på morgonen, titta på ett helt tv-program utan att släppa fokus, äta mat jag tidigare inte ätit, bryta mönster, läsa forskningsrapporter istället för bloggar.

Det var tufft att sakta ner för kroppen slappnade av vilket gjorde att fysiska symptom på utmattning började visa sig. Kroppen hade viskat om dessa under lång tid till mig, yrsel, trötthet, dåligt minne, men nu SKREK den. Jag kunde inte ignorera den längre, jag fick gå rakt igenom det. Yrsel och panikattacker, hjärtklappning, rädsla, jag trodde jag skulle dö nästan varje dag.

Men nu vet jag att man inte dör, man börjar leva. Det går. När jag tagit mig igenom den värsta tiden, utan att fly in i träning och kostregimerna, vaknade jag ur min dvala.

Tiden innan och tiden efter är annorlunda. Man går aldrig tillbaka, man vill inte. Man kommer på att man inte mådde bra innan man tog tag i sitt problem heller.

Jag vet fortfarande inte exakt vad jag vill och det är helt ok. Jag vet i alla fall vad jag INTE vill och det är tillbaka.

Gillar

Kommentarer

Vad händer när det råder en uppfattning i samhället om att det är "allt eller inget" som gäller när det kommer till vår hälsa? Finns det potentiella nackdelar med att redovisa vartenda träningspass du gör i sociala medier? Med att tvinga anställa att träna? Med att värdeladda och kategorisera mat som "ren" eller "oren"? Är det en slump att ortorexi blir vanligare när snart ingen plats är fredad från hälsopropagandan? Vi tror att det finns nackdelar med detta samhällsfenomen, vi vill uppmärksamma läsare på det och samtidigt ge vår bild av vad en ortorektiker är utifrån vår egen erfarenhet. För, en ortorektiker tränar inte för att må bra, utan för att slippa må dåligt.

De senaste veckorna har media plockat upp tråden Ortorexi vilket lett till att en del mer och mindre upplysta debattinlägg har gjorts i tidningar och TV. Ortorexi är ett fenomen som blivit allt vanligare och fått mer uppmärksamhet sedan fitnessindustrin under de senaste åren lyckats fånga upp Sveriges befolkning på ett aldrig tidigare skådat sätt med sin, faktiskt rätt så hänsynslösa, marknadsföring och löften om ett lyckligt liv. Bara du tränar på rätt anläggning, har rätt skor, rätt pulsklocka, äter rätt superlivsmedel och "aldrig vilar" från dessa kanaler med "inspiration", bilder på perfekta kroppar och diverse citat om att härda ut. Du vet, det där som ska vara inspirerande och stärkande men som i regel snarare kan klassas som stressande och tärande för många.

Trenden att träna och värna om sin hälsa är med största sannolikhet för många någonting bra. Om en inaktiv person med ohälsosamt leverne gör små förändringar till det bättre i lagom takt så kommer hen må bättre. Inga konstigheter, men det är inte det den här debatten handlar om. Den handlar inte om fredagsmys versus ortorexi. Det har tyvärr förväxlats äpplen med päron och somliga har utnyttjat debattklimatet för att, på bekostnad av de som faktiskt har ortorexi, få göra sina egna poänger och också faktiskt sända ut, vad som kan liknas vid skräckpropaganda.

Nu vill vi dock lämna sensationsrubrikerna för en stund och prata lite om ortorexi ur vårt perspektiv, vi som har eller har haft det.

De råd som basuneras ut i media plockas rätt ofta upp av fel målgrupp. De flesta av oss som följt råden är långt ifrån den kategori som råden faktiskt är riktade till. Vi som tagit åt oss hade förmodligen goda intentioner från början. Vi ville tappa ett par kilo, kanske prestera lite bättre i vår sport eller känna att vi lever lite mer häslosamt.

Så långt är allt väl men det kan gå fruktansvärt snett då vi inte kan göra vad som helst mot kroppen utan att den reagerar. Ett exempel: om en redan hårt tränande individ börjar äta svältkost maskerad i termer som "wholefood" och "clean eating" hamnar hen till slut i svält. När en person är i svält biter kroppen ifrån (för vi behöver faktiskt äta när vi är hungriga och vila när vi är trötta). Plötsligt uppstår det en mängd obehagliga symptom b l a tvångsmässighet, ångest, fixering och oro plus mängder av rent fysiologiska symptom som svullenhet, kramper, låg puls/blodtryck, förstoppning, insomnia o s v.

Den som tar hälsosträvan lite för långt kan utveckla ortorexi även om hen varit helt fysiskt och psykiskt frisk innan. Vem som helst kan drabbas av tillståndet. Det är svårt att märka att ortorexin fått fäste innan det gått för långt och när det spårat ur är det svårt att vända utan stöd och hjälp utifrån. Det beror på att den drabbade har hamnat i en ond cirkel av tvång, ångest och stress och det enda som lindrar tillfälligt är endorfinpåslagen från träningen som utförs. Ångest är obeskrivligt plågsamt och en naturlig reaktion för att slippa den blir att självmedicinera med mer träning och mindre mat. Mer rutiner och tvång. Mindre frihet, mer kontroll.

Som kontrast till vilseledande uttalanden från ”förstå sig påare” delar Miranda här sin egen upplevelse av att drabbas av och leva med ortorexi.

/Lorena Sierra Gustavsson

----

Det debatteras för fullt om ortorexi och träningsmissbruk där ute och jag vill skriva lite om min historia och om hur jag ser på det. Jag tycker det är bra att det nämns men det krävs en nyanserad bild. Jag vill också påpeka att det finns helt fantastiska ställen där man kan få hjälp.

När jag för första gången kom till en PT för att få hjälp för några år sedan var det inte för att jag ville bli starkare eller snabbare, det var för att jag ville bli hel. Min kropp hade gått sönder. Jag hade året innan sprungit ett Maraton med en stressfraktur i foten och nu hade knät gått sönder i en tennismatch. Jag hade opererat korsbandet och ville få hjälp med min rehab.

Jag har alltid ägnat mig åt olika sporter och under just denna period tränade jag hårdare än någonsin, crossfit, löpning, landsvägscykel, styrketräning. Jag visste någonstans att min iver att nå nya mål och bli ännu mer hälsosam gjort att jag mer och mer glidit över i en tvångsmässighet och fixering vid nyttig mat och stenhård träning. Mitt levnadsmönster hade lett till ett negativt hälsotillstånd men jag hade för fullt upp för att inse, eller jag kanske inte ville inse…

Kan man vara för hälsosam? Inte om man lyssnar på vad många tidningar, bloggare, livsmedelsproducenter och "hälsoexperter" säger. Min erfarenhet är dock att om man försöker för mycket kan man glida över i någonting som inte är hälsosamt. När alla kolhydrater, "ohälsosamma livsmedel" och vilodagar plötsligt försvunnit är det inte bara kroppen som går sönder utan också psyket.

Jag märkte det för att min glädje för träningen försvunnit mer och mer och kvar fanns bara stress, ångest, en deppighet och en hormonell obalans som jag försökte lindra med ännu mer träning. Jag tränade inte längre för att må bra utan för att inte må dåligt. Jag slutade lyssna på min kropp och mina känslor och prioriterade träningen högre än allt annat i mitt liv. Min kropp hade ett konstant energiunderskott och det var som att den aldrig riktigt ville lämna mig ifred, den pushade ständigt för att jag skulle vara vaken och alert för att fylla på med energi men jag var dålig på att lyssna. Jag vågade inte släppa min rigida träningsplan och så fort jag ville skippa ett träningspass kom ångesten, värre och värre och jag klarade inte av att gå emot den. Lika dant var det med kosten, jag kunde inte förmå mig att äta något som i min värld var ohälsosamt. Detta gjorde att jag isolerade mig mer och mer. Jag kunde inte leva livet längre.

Här började min resa. Knät? Ja, det läkte snabbt och kroppen blev hel men i mitt psyke och sinne fanns det en hel del kvar att jobba på. Inställningen till träning, till kost, vila och återhämtning. Till mitt liv, till hjärta, hjärna och nervsystem.

Att inse och erkänna att jag inte tränar av rätt anledningar var något av det jobbigaste jag gjort och att sedan ta nya beslut utifrån detta faktum var i början läskigt.

Det var också det modigaste jag gjort och helt motsatsen till vad mina vanor och vissa delar av samhället uppmuntrade mig att göra. Genom stöd, coachning och uppmuntran på ett fantastiskt ställe i Stockholm fick jag hjälp att faktiskt träna mindre och fokusera på rätt saker för att bli starkare. Jag började jobba med att hitta tillbaka till glädjen i träningen och idag har jag mer energi och kraft när jag väl tränar och framförallt är jag så mycket gladare.

Förr fick jag ofta höra att "du är så smaaaal", "du är så vältränad", "du är så duktig och disciplinerad". Det var kommentarer jag knarkade under många år. Men nu, under det senaste året, har jag plötsligt fått höra andra kommentarer som "du är så full av liv", du strålar", "du verkar lycklig och harmonisk". Jag kan säga att jag nu uppskattar de senare kommentarerna betydligt mer.

Ett tag trodde jag inte att träningen någonsin igen skulle kunna vara en del av mig. Nej, jag kommer aldrig bli en elitidrottare, men, detta ger mig också lyxen att kunna träna på det jag tycker är kul, träna allsidigt och varierat. Varje människas hälsa är lika viktig och träningen kan vara något för dig, precis som det är något för mig. Vi tränar bara på olika nivå och på olika saker med olika mål.

Där jag är nu i livet, är målet att slappna av, inte stressa över prestationer, muskler, vikt eller ibland också över vissa mål. En av mina rädslor med att släppa min rigida träningsplan var att mina muskler skulle försvinna och att jag skulle bli otränad. Jag har gått upp ett antal kilo i vikt men förutom det fett som gått till hjärna och organ, är resten muskler. Vi har testat och jag är starkare, rörligare och mer balanserad än någonsin och dagarna när jag faktiskt ser en vältränad, stark, glad tjej som står framför spegeln blir bara fler.

Jag har alltid älskat träning och glädjen jag kan få ut av det. Jag älskar träning tusen gånger mer efter att jag börjat träna av rätt anledningar. Känslan av att jag gjort något roligt och lagom utmanande som gör mig starkare i min kropp och som person. Känslan av adrenalin och endorfiner som pumpar i kroppen och avslappningen efter ett skönt pass. Att få ta i, vara ostoppbar, känna puls, andas, de dagarna som bara blir spontan vila och inget mer. Allt det där friska som också är en del av mig och som jag delar med många andra atleter. Mål som handlat om att lyfta något kilo mer eller bli någon sekund snabbare motiverar inte mig (just nu i livet) och det är helt ok.

Inget kommer gratis. Det finns ingen som kan ta beslut om din egen hälsa utom du själv, men det finns personer som kan hjälpa dig på vägen. Personer som ser dig, dina styrkor och svagheter. Som är experter på att få dig att göra det bästa av det du har inom dig, av just dina förutsättningar.

Jag har nu förstått att träning inte behöver betyda att jag måste plocka bort något annat eller sluta med vissa saker. (För många är detta självkart, men för mig och fler och fler andra är det inte det). Jag behöver inte gå upp kl 05 på morgonen för att träna, eller skippa kolhydrater, eller bara äta "nyttigt". Jag kan fortsätta umgås med mina vänner, äta god mat och LEVA livet, om jag vill, och det vill jag. Träning är en del av mig men det är också mina vänner, god mat, min hund, man och min familj och dem vill jag aldrig mer prioritera bort. Jag tänker fortsätta leva och jag tänker fortsätta njuta och jag tänker aldrig mer låta någon annan än jag själv tala om vad som är bäst för mig, i mitt liv.

Vissa säger att ortorexi inte går att bli frisk ifrån, ur min synvinkel är det ett tillstånd som absolut går att komma ur. Träning kommer inte med ett pris man måste betala, vi måste inte betala med något alls. Träningen är min, den är din, den är allas. Träning är ett privilegium och ingen belöning.

Tänk aldrig att du inte mår "tillräckligt" dåligt, tänk inte "äh jag överlever". Det handlar inte om att överleva, det handlar om att leva.


Gillar

Kommentarer