Pysslar om tomaterna idag. Köpte nån sorts nya uppbindningsgrejer igår. Fram tills nu har jag använt mej av sån där grön, flat uppbindningstråd men jag tycker att den ibland skaver på plantorna. Denna nya verkar mer skonsam. Att de dessutom såldes på 10 kr marknaden gör ju ingenting! Bild hittar du längre ner.
Tomaterna blommar hejvilt och börjar oxå sätta frukter. Alla chilisar har frukt men paprikafrukterna lyser med sin frånvaro.
Kom att tänka på en sak under pysslandet, jag har ju 5 olika sorters tomater som alla ska få olika färg och storlek. Gemensamt för dem alla är att frukterna är gröna från början för att sen skifta till rätt färg. Nu till problemet; en sort heter Green Envy och de ska som mogna vara gröna...Hur tusan vet jag när de är mogna då? 😯
Måste nog googla på det...
Just Google är en fantastisk informationskälla som jag använder mej av ofta. Finns det inte på Google kan man lika gärna skita i att leta vidare...typ!
Odlarforum på sociala medier är också en enorm kunskapsbank! Jag är medlem i några stycken på Facebook och jag måste säga att jag har lärt mej väldigt mycket därifrån! Ett fantastiskt sätt att förmedla sin kunskap på! Sjukt imponerad av den kunskap och viljan att förmedla den som finns!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Nu händer det grejer i orangeriet kan ni tro! Minipaprikan har små små knoppar. Chilisarna blommar och sätter frukt i en makalös takt! Tomaterna har knoppar och fina gula blommor! Alla är de lika vackra.
Åh, vad jag längtar tills det är dags för skörd!
Tack förresten, alla ni som köpte plantor! I stort sett allt är sålt. Jag kommer att avrunda uppåt och sätta in 1000 kr till mustaschkampen lever! ❤

Utanför orangeriet har det grävts ett hål och där ska det bli en plattbelagd uteplats omgärdad av odlingsbäddar och olika sorters bärbuskar och blommor.

Idag är det fredag och därmed oxå fredagsmys. Ikväll lyxar vi till det med "gammalstorpska" jordgubbar och vaniljglass. Våra egna jordgubbar är inte riktigt klara än så vi är stammisar hos grannen just nu!

Ha det gott!

Maken tyckte visst att orangeriet behövde en hustomte så han köpte en med skrikrosa luva...eller så var det bara för att retas med mej. Han vet att jag aldrig skulle köpa en sån. Just därför får den lille nissen bo kvar!
Buddhan har jag köpt på GeKås. ☺

Likes

Comments

Då var det dags för ett gäng plantor att flytta hemifrån. Förutom minipaprika har jag inte så många plantor av varje sort så först till kvarn gäller.
Jag säljer plantorna för 20 kr st och pengarna kommer att gå till "mustaschkampen lever".

Ring, messa eller skicka pm på Facebook.

Detta finns:

PAPRIKA:
9 st minipaprika. Gul. Frön tagna från frukt köpt på ica så jag kan inte lova att det blir gula minipaprikor. Dock funkade det i fjol.

CHILI:
4 st Poblano. Mild chili med 8-15 cm stora frukter. Kan ätas omogen (grön) eller som mogen, mörkröd-svart.

2 st Blue Christmas: Medelhet chili med 2-3 cm långa upprättstående frukter. Skiftar färg från lila till orange för att slutligen bli djupröd.

5 st Jalapeno Numex Pinata: Mild chili med 5-8 cm långafrukter som går från grönt till gult för att slutligen bli röda.

2 st Monkeyface Red: Mild-Medelhet chili som får ca 10 cm långa frukter. Djupröd som mogen.

2 st Brazilian Starfish Red: Mild chili med sjöstjärneformade frukter på 3-5 cm i diameter. Röd som mogen.

TOMAT:
1 st Green Envy: Smaragdgröna avlånga frukter. Tjuvas.

4 st Golden Queen: Gula frukter på ca 6 cm i diameter. Tjuvas.

5 st Black Cherry: Körsbärstomat som får mörkröda frukter. Tjuvas inte.

5 st Tigerella: Strimmiga frukter i röd-orange. Tjuvas.

5 st Indigo Rose: Skördas när frukten går från blålila till lilabrun. Tjuvas.

Bilder kommer här under!

Likes

Comments

För ett tag sedan fick jag några finfina grenar trollhassel. Jag älskar trollhassel! Det är något visst med grenarnas busiga och ostyriga form. Måste köpa mej en egen trollhassel!
Men iallafall, de två största grenarna hängdes upp i fiskelina och fick tillsammans med några "kristall"-prismor och en ljusslinga bilda en slags ljuskrona i orangeriet.
Det blev över förväntan. Jag är supernöjd!
Tack än en gång, Yvonne & Steve!

Likes

Comments

Glada nyheter!
Alla tomatplantor har överlevt nattkylan i orangeriet.
De är dock mycket mindre än de plantor som fått stå inomhus under växtbelysningen.
Jag vet inte varför men skulle gissa att det beror på den stora temperaturskillnaden som är i orangeriet, under natten ner till någon enstaka plusgrad för att på dagen lätt stiga till 30 grader.
Därför byter jag nu plats på plantorna. De som stått inomhus får flytta ut och vice versa.
Platsbristen inne gör sig dock påmind igen. Det är fler plantor i orangeriet än inne så några får snällt fortsätta vara där. 

Rejäl skillnad mellan plantorna som stått inomhus och de som stått i orangeriet.
De är sådda samma dag. Omplanterade samma dag. I lika stora krukor. I likadan jord.
Den enda skillnaden jag ser är att de som stått inomhus haft en jämn temperatur medan de som stått i orangeriet varit utsatta för väldigt ojämn temp.

Likes

Comments

I går fick alla små plantor större kruka. Äntligen!
12 paprika. 35 tomat. 20 chili. Tog sin lilla stund kan jag säga.
Problemet nu är att alla inte får plats inne. Chili och paprika prioriterades inomhus då de är känsligare för kyla än tomater. Både tv-rum och sovrum är för tillfället ockuperade.
Det är väldigt trivsamt med skarp växtbelysning i sovrummet...eller inte.
Grannarna måste undra vad som pågår!
Har läst om hobbyodlare där polisen knackat på för att kolla så inget olagligt odlats. 😁
Tillbaks till plantorna! I orangeriet bor nu 25 tomatplantor under fiberduk, håller både tummar och tår för att det inte blir för kalla nätter.
Om ca en månad tänker jag sälja de plantor jag själv inte behöver. Summan kommer att skänkas till "Mustaschkampen lever". Kolla gärna in dem på hemsidan eller Facebook.
Så håll utkik om du är intresserad av att köpa en planta eller två...Eller fem!

På bilden ser ni, uppifrån och ner:
1. Tomat, Green Envy.
2. Paprika, mini. Gul.
3. Chili, Blue Christmas.

Likes

Comments

Det börjar klia mer och mer i fingrarna! Visst, det är bara februari så vintern lär (och bör) ju vara ett tag till. Frågade familjen vad de vill att vi ska odla i år. Det blev en diger lista! Roligt när alla är engagerade! När barnen är med vill de gärna smaka det de hjälpt till att sköta och sett växa! Lilla O. fick smak för de söta, röda minipaprikor vi odlade i somras. Hon länsade nästan plantan! Och jag förstår henne, de var fantastiskt goda!
Pluggat inför tentan på lärcentrum i veckan och, när  jag behövt en paus, även surfat runt på olika sidor som säljer fröer. Jösses, man blir ju totalt ha-galen!
Så det lär bli trångt både i och utanför orangeriet i sommar!

Likes

Comments

Chilifröna jag satte för ca 1 vecka sedan kikar redan upp. Små späda skott som strävar mot ljuset i fönstret. Det är med andra ord dags att starta växtbelysningen för ljuset utifrån räcker inte på långa vägar.
I år blir det 5 olika sorter; Monkey Face, brazilian starfish, jalapeno numex pinata,  blue christmas och poblano. Det blir alltså ingen het chili i år. Har lite svårt att veta vad jag ska använda de superstarka frukterna till. Fröna köpte jag på jalapeno.nu i år igen. Bra service och beskrivningar och snabb leverans. Det gillas!
I år testar jag att så i torvbriketter från Nelson Garden. Det är små platta rundlar av torv som sväller när du häller ljummet vatten på dem. Än så länge tycker jag att det verkar toppen!

Likes

Comments

På väg till och från jobbet körde jag förbi en skola som skulle rivas. I den gamla byggnaden satt det stora, fina fönster. Minns att jag tänkte att det var synd att så fina fönster bara skulle kastas. Det var då tanken slog mej...tänk om någon kunde ta till vara på fönstren. Varför inte vi? Hem och diskutera med maken som mer eller mindre motvilligt köpte min fina idé! Ett par samtal senare var några fönster våra. Maken och våra pappor plockade ner fönstren och körde hem dem till oss. Eftersom vi inte fick ta alla saknades det fönster men maken fixade fler fönster och ett par dörrar.
Med god hjälp av familj och vänner byggdes sedan orangeriet. Vi hann inte riktigt klart i fjol så det är ingen risk att vi står utan arbete i sommar.

Likes

Comments

Jaha, mina vänner. Det här trodde jag ju inte skulle hända. Jag...blogga...
Men jag känner att jag vill dela med mej av min odlarglädje...och odlarolycka också kanske. Vem vet.
I vilket fall som helst hoppas jag ni ska gilla min blogg och kanske t o m bli inspirerade att själva odla!
För det är inte mycket som slår solvarma jordgubbar direkt från landet! Eller nyskördade späda morötter. 

Bild tagen på underbara Hanö.

Likes

Comments