Nu har jag inte många dagar kvar I Skåne. Tre stycken faktiskt, och alla de dagarna jobbar jag 07-16 i Ängelholm. Det här betyder att jag inte har så mycket tid kvar att träffa mina helsingborgskompisar innan jag sticker och jag kommer inte hinna förbi något mer träningspass med träningsgruppen innan jag sticker heller. Det lättaste sättet att då hinna träffa så många som möjligt var att få ihop en middag och då blev det igår en kväll på Pinchos! Supergott som vanligt! Smakade deras nya kokosmojito som var drömmigt god! Älskar ju allt som har med kokos att göra hehe. Mysig kväll som tyvärr fick ett relativt tidigt slut då mitt alarm gick 05.43 imorse inför jobbet.

Måste ju också bara nämna mina två supersöta kompisar Max och Anna som gav mig ett inslaget paket med texten "OBS! Öppnas när du saknar Sverige (och oss!) som allra mest!!" . ASSÅ HUR SÖTA?! Jag kan ju säga redan nu att den kommer definitivt att vara uppskattad borta i Kina! Jag minns allt för väl hur mycket jag saknade Sverige när jag var i Kina förra gången! Men då hade jag inte en skänk från ovan som den här gången! Det gör ju att jag redan nu ser framemot att sakna Sverige! Bli faktiskt lite tårögd av att tänka på hur mycket jag vet att jag kommer uppskatta vad som finns in paketet (även om jag i nuläget inte ens vet vad som ligger där i hahaha).

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Idag är det exakt EN månad kvar tills jag åker! Vid den här tiden om en månad kommer jag att ha suttit på flyget i två timmar redan. Helt galet! Just nu har jag exakt 4 dagar kvar i Helsingborg och det börjar verkligen kännas. Senaste veckan har gått ut på att packa ihop och städa lägenheten som ska hyras ut medan jag är borta, samt då sålla kläder. Inte det lättaste kan jag säga... föreställ dig att du ska packa för en sex månader lång resa där man i princip kommer gå igenom alla årstider. Det är ca 25 grader när jag landar och runt -5 när jag åker hem i slutet på januari. Som sagt, inte den lättaste uppgiften. Men jag kämpar vidare! Har två lådor kvar att fylla med diverse saker som jag inte vet vad jag ska göra av, ska sedan flytta de två lådorna plus 2 Ikeakassar av kläder och skor (då ska ni veta att jag redan fyllt en av mina största väskor, plus två mindre väskor) och flytta från min lilla lägenhet till källaren av den stora lägenheten som jag också hyr ut.

På onsdag åker jag upp till Stockholm för att fira min lillasyster som fyller 15 på torsdag, med på tåget följer även en extremt stor, extremt tung och extremt klumpig väska med som innehåller nästan allt jag ska ta med mig till Shanghai. Det är nämligen så att jag sparade nästan 2000kr på att flyga från Stockholm istället för Köpenhamn (och då sparar jag det INKLUSIVE resan från Skåne till Stockholm). Det värsta är dock att jag mellanlandar i Köpenhamn och ska ändå ta samma flyg som jag annars skulle tagit m jag åkt direkt från Skåne över bron....) Vill inte vara sån men det är ganska svårt att vara miljövänlig som fattig student(2000kr är faktiskt mycket pengar...).

På tal om min flygresa till Shanghai, hände det sjukaste när jag skulle boka min resa. Jag började kolla på flygbiljetter redan i mars men velade fram och tillbaka mellan vilka datum jag skulle boka, jag hade fått preliminära datum för terminstart- och slut så de fick bli mina riktlinjer. Jag var jättenära på att boks en hemresa 15 januari men det var tur att jag velade så länge som jag gjorde för när datumen väl blev fastställda visade sig att vi har våra sluttentor fram till 20e! Hursomhelst så bokade jag tillslut 29 augusti - 24 januari. Dessa biljetter bokade jag 15 april och jag skojar inte om jag säger att inte mer än 7 minuter senare får jag en Facebook notis från "Den här dagen" -ni vet den som delar minnen från vad man delat under åren- jag bläddrar neråt och kommer till "4 år sedan idag" från när jag var i Kina senast och där har jag gjort en status uppdatering med orden "SHANGHAI resan bokad!! 😀😀"

HALLÅ?! Hur sjukt är inte det?? Vad är oddsen att jag bokar en resa till Shanghai på exakt samma datum som jag för 4 år sedan bokade en resa till Shanghai???!! Meant to be eller vad säger ni?

Likes

Comments

你们好!Hej!

Här kommer ett litet inlägg idag för att besvara frågan "varför har du lärt dig kinesiska?!". Som jag nämnde I förra inlägget är det nog den frågan jag får höra mest, bredvid frågan "hur kommer det sig att du bodde I Sydafrika I 7 år och vad gjorde du där?" en fråga att besvara I ett annat inlägg dock ;)

Efter jag tog "studenten" eller matriculated som det heter I Sydafrika (2009) tog jag ett sabbatsår där jag bland annat kollade en del på anime (japanska tv serier), det här ledde till att jag fick upp ögonen för asien. Då var det mest Japan men eftersom att Stellebosch University inte erbjöd japanska började jag titta på andra alternativ och hittade ett program som hette BA in Languages and Cultures med inriktning kinesiska. Det var så det började och så jag fastnade för det svåra men spännande språket och det stora annorlunda landet. Jag insåg ganska snabbt på lektionerna att jag verkade ha fallenhet för språket och vi hade en del tävlingsmoment på lektionerna och som elitidrottare finns det ju inget härligare än att prestera. Jag fick till och med pris för en uppsats jag skrev som handlade om Kina. Med andra ord behövdes det inte så mycket mer för att jag skulle känna mig motiverad till att fortsätta.

När jag sedan flyttade tillbaka till Sverige 2011 och flyttade till Stockholm känndes det naturligt att fortsätta plugga kinesiska. Tre år senare, med en utbytestermin till norra Kinas Changchun 长春 och en C-uppsats senare hade jag en kandidatexamen I kinesiska!

Idén om att bli kinesiskalärare väcktes vintern 2012/2013 precis innan jag åkte till Changchun. Våren 2015 fick jag höra att Lunds universitet blivit första lärosätet i hela Sverige som erbjuder ämneslärarutbldning med kinesiska och efter att ha jobbat lite inom skola under ett års tid kändes det som att det var meant to be att just Lunds universitet fått den utbildningen med tanke på att jag då flyttat ner till Helsingborg bara året innan(!).

Och här är jag nu 2 år in i utbildningen och om bara en månad och någon dag sätter jag mig på flyget mot Shanghai med förhoppningarna att (1) få en bättre bild av Kina, och (2) få bättre grepp och flyt i språket samt mer förståelse för kulturen.

Ha det bra tills vidare! Nu måste jag fortsätta packa ihop lägenheten då jag endast har 8 dagar kvar i Skåne(!) Sista tiden i Sverige blir uppe i min favoritstad - Stockholm.

Likes

Comments

Hej!

Jag sitter i skrivande stund nere på Gröningen i Helsingborg och har utsikt över sundet med Helsingør på andra sidan och kände att det var det perfekta ögonblicket att börja med denna blogg som jag pratat om att starta i nästan ett halvår nu. Varför undrar du kanske då hur det kommer sig att jag bara börjar skriva nu?

Om 1 månad och 10 dagar så åker jag till Shanghai för att studera och för ett halvår sedan kändes det som att det var en evighet tills dess och sedan bara gick tiden och nu är det helt plötsligt bara en dryg månad kvar(?!) svårt att förstå trots att visumet sitter i passet och flygbiljetten har varit bokad sen april.

Men vem är då ”jag”, jo, Lynette heter jag, är 25 år gammal och bor just nu i Helsingborg. Jag läser ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet, en utbildning med två inriktningar: Grundskolan, åk 7-9 (270HP) och gymnasieskolan (300HP). Själv läser jag med inriktning gymnasieskolan då jag ska bli språklärare i engelska och kinesiska.

Lunds universitet är första lärosätet i hela Sverige som erbjuder ämneslärarutbildning med kinesiska och om 2 1/2 år blir jag och en annan tjej första kullen ut i hela Sverige med denna utbildningen! Det är något jag tycker är superkul och är väldigt stolt över 😀

I nästa inlägg tänkte jag berätta lite mer om varför jag valt de ämnen jag har, vilket då också besvarar frågan jag får höra mest frekvent, ”varför kinesiska?”.

Hej så länge! /Lynette

再见!/莫丽娜

Likes

Comments