View tracker

Jao, återigen... Jag var sjuk när jag kom hem till Sverige, och efter att vara på dagiset i en vecka va jag återigen sängliggande under en vecka.
Så aa, det va typ vad jag gjorde förra veckan. I fredags mådde jag dock lite bättre så efter att jag släppt av Raphael på tåg stationen åkte jag och mötte Emmi och nelly för att käka middag. Vi käkade burgare på bästa BurgerRing och åkte därefter till Sixties och drack lite drinkar.

På lördagen hade jag en chill morgon och vaknade pigg och glad. Jag bestämde mig för att åka in till alexanderplatz för att shoppa lite kläder, och ungefär efter 1 h kom nelly och så käkade vi lunch på vårt vanliga thai ställe.
Vi drog sedan till mall of Berlin där vi gick runt lite och kollade på kläder. Slutade med att vi käkade middag innan vi åkte hem igen. Super mysigt!

Söndagen va oxå ganska chill, gick på mässa i by kyrkan tillsammans med Andrea och när jag kom hem efter det så satte jag mig för att skriva min middag term report för Berliner Missionswerk.
På kvällen kände jag middag med Raphael och somnade som en stock så fort jag kom hem igen.

Det va typ vad som hände denna helgen...
Auf Wiedersehen!

  • 25 readers

Likes

Comments

Nu är jag tillbaka i Berlin efter 10 ledighet och underbar tid hemma i kära Göteborg. Lyckan jag har känt när jag va hemma är obeskrivlig och känns jätte konstigt att vara tillbaka här i Berlin. Har varit ganska nere i dag, men inte så mycket som jag hade trott. Jag kommer ju i håg hur svårt det va när mamma och Johanna lämnade och jag trodde detta skulle vara svårare men det har fått ganska bra. Det svåraste va att säga hejdå på flygplatsen.

Idag va till tillbaka till verkligheten, vilket alltså betyder att det va dags att jobba. Jag va ju bla imorgon taggad på att jobba i morse och hade inte den bästa inställningen till att behöva gå dit. Men när jag väl kom dit så va det inte fy skam. Många barn är fortfarande på lov och det va bara mina favorit barn va där vilket gjorde det mycket enklare.
När jag kom hem packade jag upp min resväska och bara tog det lugnt.

Guten Nacht!

Likes

Comments

I helgen fick jag besök av pappa.
Jag mötte upp honom på flygplatsen direkt efter jobbet på torsdagen och sedan åkte hem till mig. Pappa hyrde nämmigen ett rum här klostret. Vi gjorde inte så mycket på torsdagen förutom att käka middag och tog en rundtur genom kloster.

Fredagen började med morgonbön och frukost med studenterna här. Någon timme senare åkte vi till Brandenburger Tor. Fredagen spenderades framför allt med att se alla sevärdigheter som.msn ska ha sett. Så vi började vid Brandenburger Tor och riksdagen, sedan ville pappa till ett ställe som sägs vara Hitlers bunker så då gick vi dit och gick sedan där i från till check point Charlie och Typografie des terrors. Vi gick sedan till Potsdamer Platz och fikade.

Efter vi fikat åkte vi tillbaka till Brandenburger Tor och gick upp mot museums ön och alexanderplatz. Vi gick in på neues museum och gick runt lite och kollade innan vi slutade vid tv tornet vid alexanderplatz

Middag käkade sedan på en väldigt god italiensk restaurang hör i Lankwitz

På lördagen åkte vi ut till sachsenhausen, vilket är ett koncentrationsläger som ligger ungefär 30 mil utanför Berlin. Och det var i princip det vi gjorde på lördagen. Vi var återigen hemma i klostret vid 16 och slappade lite innan vi gick och käkade

Söndagen började med att vi åkte buss 100 fram och tillbaka och gick sedan till Kaiser-Vilhelm Gedächtnis Kirche och gick på julmarknaden som fanns där... Alltså julmarknaden där lastbilen ett dygn senare körde igenom... Obehagligt!
Söndagen var en speciell söndag för affärerna hade öppet 13-18 så bär de öppnat gick vi till Apple store och min favorit julbutik. Vi åkte därefter hem och hämtade pappas saker innan vi åkte tillbaka till K-damm och åt middag.
Sedan åkte vi till flygplatsen och där släppte jag av honom innan jag åkte och möte Raphael vid Hauptbanhof och det va den helgen.

  • 90 readers

Likes

Comments

Ännu en "ny högtid" som jag får uppleva här! Först va det Sankt Martin, och bu Sankt Nikolaus. Jag har hört talas om det förut men inte firat det så att säga. Ingen har dock förklarat så bra varför det firas, enbart att det fanns en man som hette Nikolaus och var biskop i Turkiet. De berättade att han fick massa pengar när hans föräldrar dog, men blev aldrig riktigt lycklig. Lycklig blev han först bär han hjälpte folk som hade det ännu sämre. Sen finns det massa historier om vad han gjorde, men det va typ det jag fått veta!

På Sankt Nikolaus lägger Nikolaus någonting i ens skor. Men han lägger bara saker i de skor som är putsade, är det inte putsade får man kol (men så klart får alla något fint...).
När jag vaknade hade även Nikolaus varit hos mig ;)

På dagiset hade de en stor Nikolaus frukost där man sjung och åt, ganska mysigt.
Efter att vi varit ute och lekt, sa fröknarna att Nikolaus även varit sär, och då blev det som en liten skattjakt. Fröknarna hade nämligen tagit en av barnens tofflor och packat med lite godis och en frukt, samt en valnöt (det säga att hittar man två guld valnötter kommer man kunna flyga (tror det va att man kunde flyga med Nikolaus)).
Här hade även jag fått något!

Blev dagen till ära även lussekatts-bak
Auf Wiedersehen

Likes

Comments

Helt slut ligger jag åter i sängen redo att sova, men kände dock att jag dessförinnan skulle skriva lite om vad jag gjort idag.

Rubriken är dresden. Det förklarar säkert ganska mycket. Jag var idag nämligen i dresden, jag var där med 6 st andra här i från kloster Lankwitz.

Dresden är huvudstaden i bundeslandet Sachsen. Staden blev 1945 utsatt för bombningarna av de allierade vilket gjorde att stora delar låg i ruiner under flera år. Många av byggnaderna byggdes inte upp på flera år. Frauenkirche var tillexempel inte återbyggd förrän 50 år efter bombningarna.
Man kan se på byggnaderna att vissa delar klarade sig, dessa delar är svarta medan de ny byggda delarna förfarande är "rena".

Staden är inte jätte stor men super mysig! Gamla byggnader med mysiga och charmiga sidogator. Och eftersom vi var där i december så var även alla julmarknader och julpynt uppe (vilket gjorde allt bättre!)

Vi åkte från Berlin 9 i morse och 2,5h senare var vi i Dresden. Vi spenderade dagen med en hel del Sightseeing. Vi fick sett zwingern, Semperoper, katolska kyrkan, Frauenkirche, slottet, gamla stan och så klart alla julmarknader!

Trots kyla och en dag utan mat (utan mat kanske va att ta i, åt ett äpple och en Baumspietzel (typ våffla)(Till mitt försvar finns det enbart mat som innehöll kött på marknaden, och det som va vegetarisk va bara sött), så hade jag det väldigt bra! Va Väldigt roligt att få se mer än Berlin!
Det som gjorde allt ännu bättre var att Andrea visste så mycket om staden då hon är uppvuxen i närheten så hon var so. Vår egna lilla guide och berättade väldigt intressanta saker om staden. Och att själv få se hur det ser ut efter att staden legat i ruiner va väldigt speciellt!

Likes

Comments

Jag så taggad! December är enligt mig den bästa månaden på hela året! Så mysigt med alla juldekorationer och alla ljus, det är bara underbart. Önskade dock att det hade snöat lite! ☃❄️
Så för er som missat detta, NU ÄR DET ÄNTLIGEN DECEMBER!!! JULEN ÄR HÄR!!

Likes

Comments

Jag vet att jag inte uppdaterat på ett bra tag. Jag har inte gjort något speciellt och har därför inte direkt känt att jag måste skriva något!
Men nu har jag något att berätta.

I helgen var Svenska Julbasaren som Svenska kyrkan i Berlin håller i! Så sjukt rolig helg, men även super intensiv och lång.

Bilden är innan basaren börjar...

Svenska kyrkan i Berlin håller varje år i en stor julbasaren som är under första advent helgen. De säljer bland annat svensk ost, godis, korv, köttbullar, pyttipanna. Men även svenskt julpynt, inredning och böcker.
Denna julmarknaen är väldigt stor, med flera tusen besökare under helgen. Det är verkligen folk överallt!

Jag stod i våffelståndet, där vi sålde svenska frasvåfflor med synd och grädde. Detta var mycket populärt och vi hade konstant kö... Vi va ert härligt gäng med frivillig som hjälpte till, blandade svenska och tyska.

Jag kunde inte stå med i ståndet då jag är med i luciatåget som kören håller i. Så strax efter två fick jag springa ner till idrottshallen för att byta. Efter de tre luciatågen var ett vara att byta om och gå tillbaka till våfflorna och fortsätta.
Jag var återigen hemma vid 20:30, så det va en mycket lång dag på 10 h utan vila...

Söndagen började senare, var inte där förrän 11. Körde några timmar vid våffelståndet och sedan var det återigen dags för luciatåg.
Inte vilket luciatåg som helst, vi hade ett luciatåg på Brandenburger Tor. Efter som det va första advent hade de ett stort adventsfirande samt premiär av julgranen. Så där var vi och körde ett luciatåg, vilket var super roligt och annorlunda.
Hade inte jätte mycket leta förväntningar om det hela, men det va väldigt roligt att se hur fler och fler folk kom till och att lyssna och ta kort.
Tyvärr har jag inte så många bilder själv...

Efter Brandenburger körde vi ett sista lunch luciatåg på basaren.
Efter att basaren stängde stannade jag kvar o h hjälpte till att städa undan. Efter typ 2h hade vi städad klart och det belönades med mat, vilket va det första jag typ ätit på hela dagen (bortsett från två våfflor och en clementin.. Inte konstigt att jag va nära på att svimma vid några tillfällen..)
När jag väl kom hem, gick jag direkt och lade mig i sängen och somnade inom 5 minuter!

Auf Wiedersehen!

Likes

Comments

Har ingen aning om vad detta är för någon dag, så därför kollade jag upp det på Wikipedia och så här står det där:

"Buß- und Bettag (Buß- und Bettag; svenska: Bots- och bönedagen) är en märkesdag i den tyska luthersk-evangeliska kyrkan. Dagen faller på onsdagen mellan 16 och 22 november, elva dagar före första söndagen i advent.

Den har varit helgdag i hela Tyskland till 1995 (och i Östtyskland till 1966). I dag är den endast helgdag i Sachsen, men skolfri dag i Bayern."

Alltså en bönedag. Längst ner står det att denna dag är skolfri i Bayern. Här i Berlin är många förskolor och skolor stänga. Så u församlingen har de i stället Kinderbibeltag... Detta skulle man kunna förklara som en konfirmand pass. Dagens tema va Luther. Så vi hade en vandring med 4 olika stationer, tunnor, översättning, bakning och skådespeleri. De fi k även måla var sin påse med Luther rosen och valfria motiv.

Det va i all fall väldigt roligt att vara med och få se en annan del av församlingen!

Haha under ena pausen så kommer en tant och söker efter mig. Mario heter hon. (Jag ska hjälpa henne att förbereda och bära grejer inför julmarknaden på lördag)
Men i alla fall, hon ville bara presentera sig och berätta vilken tid vi ska träffas och så. Och strax innan hon går så lämnar hon fram en liten älg med en Sverige tröja på, och sa att jag kunde krama om den när jag fick hemlängtan. Så nu har jag ännu en älg och vi är nu en familj på tre! Namnet på den förra blev ju Hälge (vet inte om jag sa det). Men nu behövs ett till! Lars sa många att Hälge skulle heta, ska vi kör på Lars denna gången?

Och sen va Jg ju bara tvungen att lägga upp en bild som vi tog med dagiset i tisdags, de gjorde ett litet genrep inför nästa vecka då fotografen kommer. Och sen ville de att jag skulle ha ett minne av dem...

  • Jobb, Min Vardag
  • 224 readers

Likes

Comments

"Sankt Martin, Sankt Martin, Sankt Martin ritt durch Schnee und Wind..." detta har jag gått och sjungit på hela dagen.

Idag firar man i alla fall Sankt Martin här i Tyskland. Jag hade aldrig tidigare hört talas om det förrän jag kom hit.
Man firar det till minne av en man som hette Martin, tro det eller ej. Han var riddare och hade blivit ombed att åka någonstans och träffade på vägen en fattig man som satt i snön. Det sägs nämligen att det aldrig varit så kallt som denna dag. När Martin såg manen sitta i snön tog han av sig sin mantel och delade den i två, och gav ena halvan till mannen och tog den andra själv.

När folket i byn fick höra om vad Martin hade gjort vill de att han skulle bli deras biskop, vilket Martin inte ville. Han gömde sig då bland gässen i en lada. Gässen kunde (likt barnen på mitt dagis inge hålla näbben) och hand blev då upptäckt av folket som gick runt byn och letade efter honom med sina lyktor.

På dagiset firades detta i alla fall med att alla dagisbarn med sina föräldrar och syskon träffades i kyrkan vid 16 för att ha en kort Tema gudstjänst. 

Vi gick sedan ut och man gick till två olika grupper beroende på om man ville gå längre, 30 min i området runtomkring, eller kortare, ett varv runt kyrkan.
Jag va med i den längre sträckan. Så vi gick runt i Lankwitz och sjung Sankt Martins låtar, anledningen att kg har låten över i hjärnan. Det är här alla barnen går runt med sina ljuslyktor i olika storlekar, färgen och figurer. St. Martins festen kallas även Latern fest alltså typ ljuslykto-fest...

Efter att vi gått runt i kyrkan, gick vi tillbaka till dagiset där de hade förberett en gårdsfest med försäljning av chili con carne, korv med bröd, kakor, och bjöd även alla på glögg.
De hade även en stor blåsorkester på 15 pers där...
I mitten av allt fanns en lägereld och man hade lyst upp hela gården med ljuslyktor och små ljusslingor, så det va alltihop väldigt mysigt! Dock var det väldigt kallt!! Jag frös så mycket!

Allting var slut vid 18 och då gick jag hem och hade tänkt ha en skön säng hemma och bara kolla på film...
En timme senare får jag ett sms av Andrea som frågar var jag är oh att de andra börjat äta.

Jag får då reda på att denna helgen är tydligen en samlings helg för ungdomar som tillhör Chemin Neuf från olika delar i Tyskland och att hela helgen ska vi hitta på olika grejer tillsammans. Hon sa även att hon inte sagt något för hon redan sagt det en gång, i september när jag kom hit och trodde att jag kom ihåg det.

Denna helgen ska jag alltså spendera med massa ungdomar och har ingen aning om vad vi ska göra. Får hoppas på set bästa.
Nu måste jag dock sova, jag ska upp och äta frukost med de andra kl. 8, yuppie...

Auf Wiedersehen!

Jag har tyvärr inga bilder från gårdsfesten, för telefonen dog :( bilden på lägerelden är från tidigare i dag när vi hade samling med barnen.

Likes

Comments

Helgen spenderades på det absolut bästa sättet! Nämligen med familjen...

Mamma och Johanna kom hot i fredags. Tanken var att jag skulle komma jag skulle komma till dem efter att jag slutat jobbet, men vad de inte visste va att jag var ledig och nu stod o väntade på flygplatsen.

Vi åkte därefter till hotellet för att lämna våra väskor innan gick och åt lunch för att sedan kunna åka till Alexander plats för att shoppa!
Efter några timmars shopping åkte vi tillbaka till hotellet och lämnade våra saker och gick till Vapiano för att käka middag.

Vi började lördagen med att packa mina saker spm de tagit med hemifrån i påsar så att vi kunde ta med det hem till mig. Tre fulla väskor blev det... efter att de fått sett hur jag bodde och hur det såg ut i området åkte vi till Primark som ligger i närheten av var jag bor. Vi var tillbaka hemma vid 16, och gick därefter och käkade middag.

Eftersom att allting typ är stängt på söndagar så spenderade majoriteten av denna dagen med att se alla typiska sevärdheter. Vi hade redan i fredags sett ganska mycket då vi tog buss 100 genom staden vilket är som en inofficiell hop on -hop off buss som tar en förbi alla sevärdheter. Vi var även vid check Point Charlie och Potsdammer Platz. Mycket fick vi se!

Det va tydligen något speciellt i söndags vilket gjorde att alla affärer hade öppet 13-18, så lite shopping blev det även!

Och tidigt i morse åkte de...
Vi gick upp vid 6 och packa det sista och sen 06:34 satt de på bussen mot flygplatsen och nedräkningen till jul började!
Var så jobbigt för mig att de skulle åka. Trodde verkligen inte att det skulle kännas så mycket!
Men det gjorde verkligen ont i hela kroppen... Började gråta varje gång någon frågade mig om helgen var bra eller liknande, så det va skönt att jag inte hade sminkat mig!
Men det är bara 45 dagar, det klarar jag!

Auf Wiedersehen!

Likes

Comments