I söndags var det en stor St Patrick's Day parad i Birmingham, så jag, Vera och Francesca åkte dit för att se den. Den pågick i två timmar typ och vi såg hela som de trogna Ireland-lovers vi är. Men det var något annorlunda att göra en söndag.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Förra lördagen åkte vi till Bristol, och enligt mig så var det den bästa platsen vi har besökt här! Så fin stad, älskade stämningen. Vi köpte falafel från en matmarknad till lunch, vi åkte båt, promenerade runt hamnen och köpte crêpes. Vill verkligen återvända dit, en till resa är planerad i framtiden men då ska vi även besöka Bath som ska vara jättefint. En bra dag och ett bra minne!

Likes

Comments

PHSE-day i skolan/temadag. Lagade mat och lärde oss om att ta körkort samt tvätta! (??) Ganska blandat. / Middag ute då jag åt italienskt med italienare. / Bilder från vårt nya fitness-inspo-liv *ironi*. / Åkte till Sutton Coldfield en dag under half term och provade sunshades. / SVENSK TACOS!! Rebecca (från Norge) tog med sig typ ett kilo tacokrydda från Norge så då bestämde vi oss för att fixa ihop en tacofredag då det var extremt saknat ❤️❤️ 6 månader sen senast och det var heaven!!

Åkte till London över en dag under half term. Var en bra dag, shoppade och åt god mat. Dock så trodde vi att vi inte skulle ta oss hem på kvällen då alla tåg var inställda på grund av stormen Doris. Det var KAOS på Euston, så fort det äntligen gick ett tåg sprang människor av allt det hade för att hinna med, då vissa hade fått vänta mer än sex timmar typ? Tågen här i England är väl...sådär. Väldigt dyrt med biljetter och tågen är väldigt känsliga för väder kan man säga, vilket gör att förseningar inträffar väldigt ofta.. Men, vi hade tur och hittade ett tåg som stannade i Lichfield, så vi fick sova i våra egna sängar den natten trots allt!

Har gjort crepes då vi haft sleepovers. / Gått på spa och firat Giuliana som fyllde 17! / Även firat att vi varit här i SEX MÅNADER!! Omg!! / Och börjat om skolan igen och haft Study med Grace.

Allt detta har hänt sedan sist! Hade half term i en vecka i februari, sedan började vi om för två veckor sedan och då har det varit hektiskt! Men nu har jag gjort alla CAT-tests denna period så nu kommer det att bli lugnare. Idag har jag haft Work Experience i Acorns Charity Shop, och sen efter två timmars Psychology gick jag och gymmade med Kristina och Francesca. Imorgon är det fredag, och då firas helgen med vår nya fredagstradition, först gym med Rebecca, sen jacuzzi, bastu och ångbastu i gymmet med Reb och Francesca, och efter handla och sen hem och göra crepes! Rebecca ska sova över här, och på lördagen måste vi vakna tidigt för då ska vi åka söderut, till Bristol! Är jättetaggad inför det, är en av de platser på min att besöka-lista, som jag nu får bocka av! Så det blir kul, hoppas ni alla får en bra helg! ❤️

Likes

Comments

Nästa vecka har jag varit här i sex månader, ett halvår. I nästan en lika lång tid har jag gått i skolan här, så tänkte beskriva hur det är och skillnader/likheter mellan den svenska skolan!

Skolsystemet
Jag går just nu i Sixth Form, vilket kan jämföras med högskoleförberedande program i Sverige. Man väljer Sixth Form om man tänker plugga vidare, alltså läsa på Universitet efter. Alternativen till 6th Form är College, då man specificerar sig på endast ett ämne, eller inte gå till skolan alls. Det valet gör man efter Year 11, då man är 15/16.
Innan jag kom hit trodde jag att jag skulle ha skoluniform, men det slutar man med efter Year 11. Istället har vi en dress code, vilket är lite oklar för ingen följer den. Kort sagt så är det inga jeans, vita/ljusa skor, läder, för korta kjolar eller urringat. Om man inte sköter sig, inte lämnar in läxor eller bryter dress coden så kan man få debits, varningar, och till slut detention. Det sistnämnda fick jag och Grace pröva på för någon vecka sedan, då vi inte hade lämnat in en läxa som vi inte visste att vi hade 😇 Så, skolsystemet är mycket mer gammaldags jämfört med i Sverige.

Skolämnena
Den största skillnaden är antalet ämnen man läser, just nu har jag tre ämnen i skolan+Work Experience, vilket är praktik typ fast man har det i sin time table varje vecka. Tre ämnen kan ju låta chill, men grejen är att man istället måste lära sig ALLT om varje ämne, och dessutom har mycket mer homework än i Sverige.
Oftast så har man ofta två lärare per ämne, som har olika topic areas. I History läser jag Russian History, British Modern History, och i English Literature har vi läst Gatsby, Atonement, Shakespeares Othello och nu läser och analyserar vi poems. Det enda ämnet där jag bara har en lärare är Psychology. Generellt så tycker jag det är svårare att få högre betyg här än i Sverige, skulle kanske jämföra ett svenskt A men ett C här? Betygen avgörs med hur många marks man får på sin essay eller sitt test. Det skiljer sig lite från Sverige, då man måste formulera sig på ett visst sätt för att få marks på frågan.

Skoldagarna
Jag börjar och slutar samma tid varje dag, 8.45 och 15.05. Har också raster samma tider varje dag, så schemat är inte lika varierat som i Sverige. Lektionerna här är mycket längre, då man har ett ämne en hel förmiddag/eftermiddag. Man har även Study periods, vilket är schemalagd pluggtid i skolan. Plus två timmar Free period i veckan, vilket är hål.

Så idag till exempel, så har jag Study till 11.05, sedan en 20 minuters rast, en till timma Study och sedan 12.25 så har vi 35 minuters lunchrast. Då äter alla packed lunch eller köper mat i the cantine. Jag har ätit samma macka sedan september :)) Kommer typ aldrig att kunna äta en vanlig macka sen då jag kommer hem igen haha. Därefter så har vi en två timmars lektion igen, Russian History, och sen är dagen slut! Då går vi hem oftast hem, till gymmet eller går in till town.

Svenska skolan vs Engelska skolan?
Ska jag vara ärlig saknar jag svenska skolan. Tycker om den större variationen mellan ämnen, och att man känner sig mer självständig och blir också behandlad mer likvärdigt av lärarna. Här kan det kännas som att man är ett barn trots att dem i min årskurs, Year 12, är 17/18? Så föredrar gymnasiet även fast Sixth Form är bra på sitt sätt då man verkligen får välja och specificera sig på vad man tycker är intressant!

Min skola / Första skoldagen, då vi var lite för business klädda jämfört med alla andra haha / En typisk skollunch

Likes

Comments

Bilder från helgen, vilket var ytterligare en bra en. Den började med att jag och Francesca kollade in ett gym som vi funderat att bli medlem i, Lichfield Health & Fitness club. Vi hade ju en healthy period i början av utbytesåret (vet inte vad som hände där) och nu tänkte vi återuppta det, sådär fem, fyra månader senare. Men gymmet var jättebra, så i söndags gick vi på ett pass, och igår så gick vi dit och tränade igen. Både jag och Francesca känner oss motiverade 😇
För att väga upp detta gymsnack har jag med en massa matbilder, för det är det jag mest har gjort i helgen, ätit god mat med bra sällskap. I fredags följde Grace och Kristina från skolan med till Margheri på vår weekly visit där haha. Vi åt pizza och pratade, och sen gick vi till en bar och var ute ett tag. Var väldigt kul!

I lördags åkte jag och Francesca till Birmingham, vi köpte gymkläder och mötte sen upp de andra utbytisarna. Kollade i fler affärer, och bestämde oss för att join the army :Pp ;) Sen åt vi middag på en italiensk restaurang, Carluccio's, jag och Francesca delade på några rätter. Vid tio tog vi tåget hem till Lichfield med Giuliana.
I söndags så gick vi ju som sagt till gymmet och sen pluggade jag till ett Engelska-prov som jag gjorde igår. Nu är det bara en vecka kvar till half term/lov! Vi ska åka till London en dag, så mycket mer än så vet jag inte. Iallafall, det var allt, ha det bra och see you later xx

Likes

Comments

Hittade denna text och den beskriver precis hur jag känner just nu.

Coming home from exchange comes in 4 stages.
The first stage is the “I don’t care anymore, I want to go home, screw it all!”, when you stop caring and start getting angry. You’re sick of all the problems and things not working out. You’re sick of not being understood or able to fully express yourself. And you get sick of caring. So you start not to care and start to do as you please and live life by your own rules. You can’t wait to be home, to the easy and to the familiar.

The next phase is a sort of denial, the “life’s perfect, I don’t want to go home, I want to stay in my bubble forever”, where you practical run around singing and dancing in the streets because life is so perfect and every moment can never be ruined or forgotten. You go about your life with a spring in you step, just taking every experience in and sucking in as much as you can. But you’re so in love with life and blinded by that love to see that your bubble will soon pop.

And when that bubble burst and your happiness crumbles it marks the beginning of the next stage “the emotional breakdowns of realisation”, you start to think about when will the next time I do this or see these people again, when will the next time be when I’m in this city again? And the questions begin to clear and crowd your head with realisation. You realise that time is almost gone and there’s nothing you can do about it. You start to notice yourself doing things for the last time but yet you can still remember doing them for the first, but all becomes so normal to you now. It becomes your daily life, it feels like home, it feels so natural now. But doing those exact same things for the last time makes you stop and think about how far you’ve come. Not knowing when you’ll be back or if you’ll ever meet you host country friends again or exchange student friends and all the heart breaking goodbyes but you never really know when it will be the last time you see them and the uncertainty will eat you away. With every goodbye your heart will break a little and every person will take a little bit back home with them so your heart is spread across the globe and is bigger than ever before.

The last stage is the “dead neutral stage” and not everybody will go through this, some might be torn and others egger for the last day. But to be dead neutral is by fair the worst because you’re so blank and emotionless, that you feel dead. But you’re alive and feeling everything at the same time. Going home is like going insane. Thinking about your home life the previous year leave you feeling hollow and empty because you can’t fill those shoes anymore, they don’t fit you anymore. However, there will be a new pair of shoes for you to fill, ones that you get to mould and create to fit you perfectly.
The final goodbye will make you sick to your stomach and you’ll find yourself waking up panicking because the hallways are too small in this country or you’ve forgotten a word in your host language. It’s the small things that will scare you the most. It’s the goodbyes you didn’t get that to say will eat you away and the hellos of the other side that will cure your heart. Although you’ll never be quite whole again, you find new ways to slowly lose the rest of yourself. But that is what it is to be an exchange student…

- Kat Puchert


Likes

Comments

I fredags gick jag och Francesca ut och åt middag med Kristina, en tjej från skolan. Var en bra kväll, måste göras igen!

I lördags hade jag fullt upp. Först gick jag till tågstationen för att fixa tågbiljetter till London och Brighton, till då min familj kommer hit i april! Gick inte då dock, men fixade det i måndags så det är lugnt. Sedan gick jag in till town och gjorde några ärenden, och sen tog jag tåget till Birmingham och mötte upp de andra utbytisarna och några engelska personer på en restaurang. Var i Birmingham några timmar och hängde med dem, och sen vid halv åtta åkte jag tillbaka till Lichfield. Vid nio gick jag och Francesca ut, drack några drinkar och pratade en massa.

I söndags var det Laurens födelsedag! Så vi hade planerat att överraska henne här i Lichfield, visa henne runt och sen äta lunch på Ask Italian. Så det gjorde vi, först spontanköpte vi heliumballonger som vi gav till henne.

Happy birthday Lauren! 🎈

Det vi också gjorde var att besöka Darwin-museet (vilket vi aldrig hade gjort förut, plötsligt turistade vi i Lichfield) och prövade en massa fina kläder haha!

En bra och annorlunda söndag! ❤️

Likes

Comments

Idag så är det 162 dagar sedan jag satte mig på planet från Stockholm till London. Känslorna då var att jag var trött (var tvungen att vakna halv fem på morgonen haha), men samtidigt glad, spänd, nervös. Jag förstod vad som väntade mig, men samtidigt inte. Nu så har mer än halva tiden gått, och månaderna passerar, flyger förbi och går snabbare och snabbare. Och jag vill bara stanna tiden.
Självklart är känslorna blandade för att åka hem. Jag längtar till sommaren, jag längtar efter alla som jag kommer att få träffa igen, jag saknar Sverige. Men, jag älskar mitt liv här. Jag kan inte ens föreställa mig min sista dag här. För det jag kommer göra då är att lämna allt det jag har här bakom mig, och jag kommer aldrig att kunna få tillbaka det igen. Att bo med Francesca, mina värdföräldrar som är de bästa man skulle kunna ha, bästa utbytesgruppen som jag har haft så kul med, och friheten att bara kunna ta tåget in till Birmingham, en storstad som praktiskt taget har allt man kan önska. Jag är så lycklig här, och resan jag har gjort som person kan inte beskrivas.
Jag är så glad att jag gjorde det här, det är det bästa beslutet jag har tagit. Så alla som väger mellan att åka eller inte, åk!! Ni kommer inte att ångra er. Jag är avundsjuk på er som kommer att åka iväg i år, ni står inför ert livs resa. Men samtidigt så är jag lättad över att jag klarat det, och att det har gått relativt enkelt.
Så för att försöka knyta ihop detta inlägg, nu har jag lite mindre än halva tiden kvar och som sagt går det fortare och fortare. Mycket kan hända på fem månader, för det har det gjort den senaste tiden. Så nu ska jag göra allt av varenda minut, varenda sekund, för de kommer jag inte att kunna återuppleva senare.

Likes

Comments

Första februari idag! Sedan senast har jag gått skola, skrivit en massa uppsatser och haft Work Experience. Lite roliga saker har jag gjort också, bland annat ätit en massa god mat och gått på fest. I fredags så gick jag, Francesca och några andra från utbytesgruppen till Margheri för middag. Bra kväll, skrattade mycket och sen åt vi ju världens godaste pizza också. Sedan hade vi en sleepover med Rebecca hos oss. Lördagmorgon lagade vi crêpes, och senare kom Vera. Vi fixade oss, och sen tog vi tåget till Tamworth och mötte upp resten av gruppen på ASDA. Åt middag på Nando's och sen gick vi på fest! Very eventful night haha... Det var väldigt kul, men vissa saker hände som var tråkigare. Någon gick runt och rotade i alla väskor och vissa blev av med sina mobiltelefoner, pengar och kort. Vissa människor alltså... Som tur var fick jag behålla allt, förutom tio pund...
Kan gott säga att januari har varit händelserik. Nu är det en ny månad, och det är typ två veckor kvar till half term och lov. Så kämpa på! Tiden går bara snabbare och snabbare, snart åker jag ju hem??
Iallafall, det var den uppdateringen, see you later xx

Likes

Comments