Fredagen den 14e kom min familj hit, som jag inte hade träffat på åtta månader. Konstigt nog kändes det som att ingen tid hade gått. Min syster ville se en balett, så det gjorde vi på lördagen, vi besökte Camden, China Town och Oxford Street såklart, drack Afternoon Tea och en dag åkte vi även till Lichfield och Birmingham och jag visade dem runt. Var fyra bra dagar, och så jobbigt var det inte att säga hejdå då det inte är så länge kvar tills vi ses igen.

Likes

Comments

Första dagen då min familj kom hit besökte vi Brighton! Älskade staden, som tur var har vi en inplanerad resa dit den tjugonde maj!

Likes

Comments

Hejhej! Half term är nu över och vi är tillbaka i skolan sedan i måndags. Just nu pluggar jag mest inför mina Psychology exams, och eftersom jag inte ska göra exams i de andra ämnena måste jag inte gå på English Lit lektionerna. I veckan har jag mest suttit i the Common Room och pluggat. Helt ok!
Påsklovet var hursomhelst jättebra, jag och Francesca åkte till Birmingham en dag då det var soligt och varmt. Jag, Vera och Francesca åkte till Warwick och utforskade ett engelskt slott. Sedan kom även min familj och i lördags åkte jag, Rebecca och Francesca till Oxford, men det får bli egna inlägg tänker jag.
I helgen så ska vi fira Arthurs födelsedag, sedan har vi även långhelg då det är bank holiday på måndag!
Ha det fint!

Likes

Comments

Fest med folk från skolan.

Blandade bilder som får visa vad jag haft för mig sedan senast.

Allt är så bra nu. Jag vill verkligen inte åka hem trots att det börjar närma sig nu. Vill inte tänka på det alls. Känner mig så hemma här nu och livet i Sverige känns så långt bort. Efter påsklovet, som börjar på fredag, så är det ungefär en månad kvar i skolan?? Det är ju ingenting?? Får panik, känner mig inte redo alls.

Tiden som gått sedan senast jag skrev har varit fullspäckad och intensiv. Har gått på fest med människor från skolan vilket inte händer allt för ofta, hängt med nya människor, gått ut, spelat i bandet i en teaterföreställning på Lichfield Garrick, Shakespeares Cymbeline. Repade 5.30-10.00 varje kväll förra veckan och hade föreställningar torsdag, fredag och lördag. Var annorlunda men kul!
Nu har jag två dagar kvar i skolan och sen har vi påsklov i två veckor. Nästa fredag kommer min familj hit, och vi ska spendera några dagar i London, en dag i Brighton och en i Birmingham. Känns så sjukt att jag kommer att få träffa dem, efter snart ÅTTA MÅNADER. Crazy. Är en konstig känsla att mixa mina två olika liv, att jag får visa dem runt här och visa allt det jag har upplevt utan dem.
Nu är det vår, sol och oftast varmt. Allt känns mycket lättare och folk är gladare. Tror nästan att den bästa tiden av mitt utbytesår har börjat nu.
Det var allt för nu, vi syns och ni får ha det fint ❤

Likes

Comments

I söndags var det en stor St Patrick's Day parad i Birmingham, så jag, Vera och Francesca åkte dit för att se den. Den pågick i två timmar typ och vi såg hela som de trogna Ireland-lovers vi är. Men det var något annorlunda att göra en söndag.

Likes

Comments

Förra lördagen åkte vi till Bristol, och enligt mig så var det den bästa platsen vi har besökt här! Så fin stad, älskade stämningen. Vi köpte falafel från en matmarknad till lunch, vi åkte båt, promenerade runt hamnen och köpte crêpes. Vill verkligen återvända dit, en till resa är planerad i framtiden men då ska vi även besöka Bath som ska vara jättefint. En bra dag och ett bra minne!

Likes

Comments

PHSE-day i skolan/temadag. Lagade mat och lärde oss om att ta körkort samt tvätta! (??) Ganska blandat. / Middag ute då jag åt italienskt med italienare. / Bilder från vårt nya fitness-inspo-liv *ironi*. / Åkte till Sutton Coldfield en dag under half term och provade sunshades. / SVENSK TACOS!! Rebecca (från Norge) tog med sig typ ett kilo tacokrydda från Norge så då bestämde vi oss för att fixa ihop en tacofredag då det var extremt saknat ❤️❤️ 6 månader sen senast och det var heaven!!

Åkte till London över en dag under half term. Var en bra dag, shoppade och åt god mat. Dock så trodde vi att vi inte skulle ta oss hem på kvällen då alla tåg var inställda på grund av stormen Doris. Det var KAOS på Euston, så fort det äntligen gick ett tåg sprang människor av allt det hade för att hinna med, då vissa hade fått vänta mer än sex timmar typ? Tågen här i England är väl...sådär. Väldigt dyrt med biljetter och tågen är väldigt känsliga för väder kan man säga, vilket gör att förseningar inträffar väldigt ofta.. Men, vi hade tur och hittade ett tåg som stannade i Lichfield, så vi fick sova i våra egna sängar den natten trots allt!

Har gjort crepes då vi haft sleepovers. / Gått på spa och firat Giuliana som fyllde 17! / Även firat att vi varit här i SEX MÅNADER!! Omg!! / Och börjat om skolan igen och haft Study med Grace.

Allt detta har hänt sedan sist! Hade half term i en vecka i februari, sedan började vi om för två veckor sedan och då har det varit hektiskt! Men nu har jag gjort alla CAT-tests denna period så nu kommer det att bli lugnare. Idag har jag haft Work Experience i Acorns Charity Shop, och sen efter två timmars Psychology gick jag och gymmade med Kristina och Francesca. Imorgon är det fredag, och då firas helgen med vår nya fredagstradition, först gym med Rebecca, sen jacuzzi, bastu och ångbastu i gymmet med Reb och Francesca, och efter handla och sen hem och göra crepes! Rebecca ska sova över här, och på lördagen måste vi vakna tidigt för då ska vi åka söderut, till Bristol! Är jättetaggad inför det, är en av de platser på min att besöka-lista, som jag nu får bocka av! Så det blir kul, hoppas ni alla får en bra helg! ❤️

Likes

Comments

Nästa vecka har jag varit här i sex månader, ett halvår. I nästan en lika lång tid har jag gått i skolan här, så tänkte beskriva hur det är och skillnader/likheter mellan den svenska skolan!

Skolsystemet
Jag går just nu i Sixth Form, vilket kan jämföras med högskoleförberedande program i Sverige. Man väljer Sixth Form om man tänker plugga vidare, alltså läsa på Universitet efter. Alternativen till 6th Form är College, då man specificerar sig på endast ett ämne, eller inte gå till skolan alls. Det valet gör man efter Year 11, då man är 15/16.
Innan jag kom hit trodde jag att jag skulle ha skoluniform, men det slutar man med efter Year 11. Istället har vi en dress code, vilket är lite oklar för ingen följer den. Kort sagt så är det inga jeans, vita/ljusa skor, läder, för korta kjolar eller urringat. Om man inte sköter sig, inte lämnar in läxor eller bryter dress coden så kan man få debits, varningar, och till slut detention. Det sistnämnda fick jag och Grace pröva på för någon vecka sedan, då vi inte hade lämnat in en läxa som vi inte visste att vi hade 😇 Så, skolsystemet är mycket mer gammaldags jämfört med i Sverige.

Skolämnena
Den största skillnaden är antalet ämnen man läser, just nu har jag tre ämnen i skolan+Work Experience, vilket är praktik typ fast man har det i sin time table varje vecka. Tre ämnen kan ju låta chill, men grejen är att man istället måste lära sig ALLT om varje ämne, och dessutom har mycket mer homework än i Sverige.
Oftast så har man ofta två lärare per ämne, som har olika topic areas. I History läser jag Russian History, British Modern History, och i English Literature har vi läst Gatsby, Atonement, Shakespeares Othello och nu läser och analyserar vi poems. Det enda ämnet där jag bara har en lärare är Psychology. Generellt så tycker jag det är svårare att få högre betyg här än i Sverige, skulle kanske jämföra ett svenskt A men ett C här? Betygen avgörs med hur många marks man får på sin essay eller sitt test. Det skiljer sig lite från Sverige, då man måste formulera sig på ett visst sätt för att få marks på frågan.

Skoldagarna
Jag börjar och slutar samma tid varje dag, 8.45 och 15.05. Har också raster samma tider varje dag, så schemat är inte lika varierat som i Sverige. Lektionerna här är mycket längre, då man har ett ämne en hel förmiddag/eftermiddag. Man har även Study periods, vilket är schemalagd pluggtid i skolan. Plus två timmar Free period i veckan, vilket är hål.

Så idag till exempel, så har jag Study till 11.05, sedan en 20 minuters rast, en till timma Study och sedan 12.25 så har vi 35 minuters lunchrast. Då äter alla packed lunch eller köper mat i the cantine. Jag har ätit samma macka sedan september :)) Kommer typ aldrig att kunna äta en vanlig macka sen då jag kommer hem igen haha. Därefter så har vi en två timmars lektion igen, Russian History, och sen är dagen slut! Då går vi hem oftast hem, till gymmet eller går in till town.

Svenska skolan vs Engelska skolan?
Ska jag vara ärlig saknar jag svenska skolan. Tycker om den större variationen mellan ämnen, och att man känner sig mer självständig och blir också behandlad mer likvärdigt av lärarna. Här kan det kännas som att man är ett barn trots att dem i min årskurs, Year 12, är 17/18? Så föredrar gymnasiet även fast Sixth Form är bra på sitt sätt då man verkligen får välja och specificera sig på vad man tycker är intressant!

Min skola / Första skoldagen, då vi var lite för business klädda jämfört med alla andra haha / En typisk skollunch

Likes

Comments