Senaste inläggen

Det finns många missuppfattningar om en växtbaserad kost. Här försöker jag ge svar på några av de vanligaste.


DET ÄR SVÅRT

Nej, det är inte svårt att vara vegan eller att äta växtbaserat..

Som människor är vi väldigt knutna till rutiner och gör ofta samma saker hela tiden. Detta gäller även mat, vi lagar allt som oftast samma rätter hela tiden. Vi har våra favorit recept som vi alltid lagar och ibland festar vi till det och kollar upp något nytt spännande recept till lördagsmiddagen. Så det kan verka knepigt i början att laga andra saker än de vi är vana med, men det är inte för att det är svårt, det är för att det är annorlunda. Så mitt tips är - testa runt och hitta kanske 5 enkla veganska måltider och gör dessa till dina favoriter. Det kommer bara vara knepigt första veckorna, sen kommer de vara lika enkla att laga som dina tidigare favoriter.

Vet du inte vart du sak börja? Testa att googla din vanliga vardagsrätt + vegansk. Det finns mängder av recept på internet ooch jag lovar att det finns ett vegansk recept på just din favoriträtt.


DET ÄR DYRT

Nej, det är inte dyrt att äta veganskt.

Om man tänker efter - veganer väljer bort kött och äter ofta bönor eller linser istället. Vad är dyrast: kött eller linser?

Sen behöver man inte bara äta bönor som vegan, det finns massor av andra proteinkällor, men om man endast kollar på kostnad så är bönor självklart billigare. Sen om man vill äta växtbaserad creme fraiche, grädde, matlagningsgrädde eller mjölk, så kan dessa vara snäppet dyrare än de varianterna gjorda på komjölk. Detta är dock marginellt om man tänker på hur mycket man sparar på att köpa bönor istället för kött.


DET TAR LÅNG TID

Nej, det tar inte längre tid att laga växtbaserad mat.

Många tror att man måste laga allt från grunden eller gå till en speciell affär för att få tag i vegansk mat. Så är det inte. Det finns växtbaserade alternativ till mjölk, smör, grädde, yoghurt, kött, sås, glass etc. allt som man kan tänkas vilja äta finns det ett växtbaserat alternativ för i din vanliga mataffär. Dessutom behöver maten inte tillagas till en speciell temperatur (som ofta är fallet med kött) för att vara ätbar, du kan äta den precis som du vill!


DET INNEHÅLLER INGET PROTEIN

Jo, det finns protein i växtbaserad kost.

Först måste man fundera över frågan - hur mycket protein behöver jag? Om du inte har svaret på det kan du egentligen inte veta om du får i dig för lite eller för mycket protein. Den allmänna proteinhetsen som finns idag är helt onödig, du får i dig tillräckligt med protein utan animaliska proukter, proteinpulver eller kvarg, så länge du äter tillräckligt mycket och välbalanserat.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Jag heter Cecilia och hösten 2016 bestämde jag mig för att sluta äta animaliska produkter. Jag lär mig mycket under min resa till en mer växtbaserad livsstil och jag kommer på den här sidan att samla mina insikter så att jag både kan lära mig själv, men även inspirera andra till att göra ett mer aktivt val när det kommer till kost och livsstil.

Ni kommer inte hitta fina bilder på acaiskålar eller recept på härliga smoothies på den här sidan, inte heller långa uppsatser om fördelarna med en växtbaserad kosthållning - det finns många andra som är bra på sånt. Jag vill istället göra det så enkelt som möjligt för den som villl börja välja mer växtbaserat - där "mer" är det centrala ordet. Jag tror inte att det måste vara allt eller inget - 100% vegetabilier eller 100% animalier. Nej, 10% växtbaserat, är fortfarande 10% mer än tidigare, och därmed 10% bättre än innan. Så känn dig inte tvingad till att vara 100% vegan eller inget, välj en balans som funkar för dig. Kanske är du nyfiken på sojayoghurten- testa den! Kankse kan du tänka dig att äta veganskt till frukost eller lunch - testa det! Hitta en balans som fungerar för dig, och om du sen väljer att äta mer och mer växtbaserat tills inga animalier finns kvar - jättebra! Eller om du väljer att äta växtbaserat på vardagarna, men inte på helgerna - också bra!

På den här sidan kommer jag dela med mig av det jag lär mig under min resa till ett mer växtbaserat liv. Vill du följa med?

Likes

Comments