Header

​  Du och din kompis blev bjudna på en fest. Ni tar bilen dit då din kompis har körkort. Han lovar att inte dricka, så ni kan ta bilen hem igen. Vartefter kvällen passerar inser du att din kompis dricker, även fast han lovade att inte göra det. Du tänker inte mer på det just då, för du är också påverkad av alkoholen.

  När festen lider mot sitt slut är det dags att bege sig hemåt. Du letar reda på din kompis, som ligger och spyr på toan. "Va fan?!" tänker du, och undrar hur du nu ska ta dig hem. Din kompis vänder sig om och tittar på dig med sina djupa ögon och säger "Det är lugnt, jag kan ändå köra bilen. Jag har faktiskt inte druckit så mycket." Du tänker att det är en dum idé, fast du har inga pengar till en taxi, ni är kvar sist på festen och det är enda utvägen hem – att åka med din alkoholpåverkade vän.

  Ni sätter er i bilen och påbörjar er resa hemåt, din kompis väljer en genväg hem eftersom det går fortare och ligger avlägset från stora vägen.

  Detta scenario händer allt för ofta. Ungdomar i dagens läge tycker och tänker att deras omdöme är bättre än vad det är. Att alkoholen inte påverkar de lika mycket som den i verkligheten gör. Redan vid 0.2 promille börjar du tappa kontrollen och vid 0.5 promille i kroppen förlorar du din reflexförmåga. Efter detta går det allt mer utför. Du förlorar ännu mera kontroll, du ser sämre och din balans rubbas. "Hälften av de personbilsförare i åldern 15-24 år som omkommer i singelolyckor är påverkade av alkohol." (trafikverket)

  Att åka bil med en påverkad förare är bland det sämsta du kan göra i livet. Du utsätter dig själv för en stor fara och även föraren. Även om du "bara" sitter bredvid så är du fortfarande medskyldig, om någonting händer, eftersom du inte lyckats stoppa den alkoholpåverkade från att köra.

  Om du tror att det är bättre att "ta den lilla vägen" så är det mycket värre. Enligt trafikverket "Är det just på småvägar som många av rattfylleriolyckorna inträffar. Fyllan, farten och det bristande omdömet gör att risken för singelolyckor ökar drastiskt."

  Genvägen innebär en smal väg genom skogen. Den är guppig och opålitlig, men eftersom den är kortast anser din kompis att det är den bästa vägen. Än så länge går allt bra. Din kompis verkar inte ha några problem med att köra bilen, även fast han är påverkad.

  Allt blir svart. Du känner en smäll, men vet inte vad som händer. Du känner en smärta i huvudet och det strålar från nacken ned i ryggen. När synen börjar komma tillbaka ser något rött och antar att det är blod. Du försöker känna efter på ditt huvud och i ansiktet, blodet kommer inte från dig. Du försöker öppna ögonen mer för att kunna se dig omkring bättre. Till vänster om dig ligger din påverkade kompis, det du kan se är att han ligger med kroppen över ratten och ansiktet fram mot rutan. Bältet var visst inte fastknäppt ordentligt.

  Tänk en extra gång innan du väljer att sätta dig i bilen med en påverkad förare, vare sig det är din kompis eller din mamma. "Mer än var tredje ung förare som dödas i trafiken är onykter." (trafikverket)

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Kroppen förbränner i genomsnitt 1,5–2 cl 40-procentig alkohol i timmen. Så snabbt, eller långsamt, går det oavsett vad man gör. (Vad det betyder i lite mer begripliga termer ser du i tabellen nedanför som är baserad på en person som väger 70 kg). Att dricka starkt kaffe, bada bastu eller röra på sig gör alltså varken från eller till. Om man väger mer än genomsnittet går det en aning snabbare, och väger man mindre än genomsnittet går det lite långsammare.

en flaska lättöl (2,2 %) 33 cl

ca 1 tim

en burk folköl (2,8 %) 50 cl

ca 1,5-2 tim

en flaska folköl (3,5 %) 33 cl

ca 1,5-2 tim

en burk folköl (3,5%) 50 cl

ca 2-2,5 tim

en flaska starköl (5,0 %) 33 cl

ca 2-2,5 tim

ett glas vin (11 %) 15 cl

ca 2-2,5 tim

ett glas vin (12 %) 15 cl

ca 2-2,5 tim

ett glas vin (13 %) 12 cl

ca 2-2,5 tim

en flaska vin (13 %) 75 cl

ca 11-12 tim

en snaps (40 %) 4 cl

ca 2-2,5 tim

en halv flaska sprit (40 %) 35 cl

ca 16-17 tim

Tänk på att du inte är helt återställd när alkoholen är förbränd. Så undvik aktiviteter som kräver att du är skärpt under de första timmarna efter det att alkoholen gått ur kroppen.

Länk till faktan om alkoholpåverkan

Likes

Comments

Det centrala nervsystemet bedövas av alkoholen. Därför blir samspelet mellan muskler och nerver sämre.

En krock i 50 km/tim motsvarar ett fall från tredje våningen i ett hyreshus.

Det sker mer än en begravning varje vecka året runt på grund av alkohol i trafiken.

Hälften av singelolyckorna med dödlig utgång är alkoholrelaterade.

Mer än var tredje ung förare som dödas i trafiken är onykter.

Länk till faktan

Likes

Comments

Sant och ​Falskt​ om alkohol i trafiken.


Det händer aldrig mig som är ung.

Hälften av de personbilsförare i åldern 15-24 år som omkommer i singelolyckor är påverkade av alkohol.


Det är inte så farligt, om vi tar den här lilla vägen.

Det är just på småvägar som många av rattfylleriolyckorna inträffar. Fyllan, farten och det bristande omdömet gör att risken för singelolyckor ökar drastiskt.


Det är väl inte så vanligt med rattfylleriolyckor.

Varje vecka dör mer än en person i en alkoholrelaterad trafikolycka och mer än var tredje ung förare som dödas i trafiken är onykter.


Jag har ju druckit kaffe och motionerat efteråt.

Det finns ingen mirakelmedicin eller några genvägar som skyndar på tillnyktrandet.


Sitter jag i baksätet är det inte mitt bekymmer.

Jo, det är det. Sätter du dig i bilen med någon som kör rattfull, utan att försöka stoppa personen, är du medskyldig om något skulle hända. Dessutom drabbas du faktiskt av samma olycka


Länk till fakta om sant och falskt

Likes

Comments

Rattfylleri leder så gott som alltid till att körkortet återkallas. Bara vid halter på 0,2–0,3 promille finns möjlighet till varning istället för återkallelse.

Spärrtiden för rattfylleri är normalt 12 månader och för grovt rattfylleri är spärrtiden normalt 24 månader. 24 månader gäller även vid upprepade rattfyllerier eller om det är rattfylleri i kombination med diagnosen missbruk/beroende av alkohol.

Drograttfylleri ger spärrtid oavsett typ av narkotika, vanligtvis minst 12 månader. Det gäller även om brottet inte har bedömts som grovt. Under spärrtiden får inget nytt körkort utfärdas.

Den som dömts för rattfylleri eller grovt rattfylleri måste ansöka om ett nytt körkortstillstånd för att få tillbaka körkortet. Om spärrtiden är högst 12 månader behöver den dömde inte göra ett nytt förarprov, utan endast lämna in ansökan om att få ett nytt körkort utfärdat. Om spärrtiden är längre än 12 månader måste den dömde avlägga nytt förarprov, med kunskapsprov och körprov.

Länk till fakta om rattfylleri

Likes

Comments

​0,2 promille: Den första alkoholeffekten märks. Du känner dig varm, avspänd och väl till mods. Din självkritik minskar.
0,5 promille: Du känner dig upprymd och hämningarna släpper. Dina reflexer blir långsammare och du får minskad precision i dina rörelser. Omdömet börjar grumlas och din förmåga att ta in information försämras.
0,8 promille: Du börjar bli högljudd och yvig i dina rörelser. Du ser sämre än du brukar. Du är överdrivet självsäker och luktar alkohol.
1,0 promille: Du sluddrar och är sämre på att kontrollera både muskler och känslor.
1,5 promille: Det börjar bli svårt att hålla balansen och du kanske ramlar omkull. Räkna med ett känsloutbrott. Och illamående.
2,0 promille: Du har svårt att prata och gå upprätt. Du ser dubbelt.
3,0 promille: Du uppfattar inte vad som händer och sker och är på gränsen till medvetslös.
4,0 promille: Du är medvetslös. Du andas långsamt och riskerar att dö av alkoholförgiftning.

Länk till fakta om alkoholpåverkan

Likes

Comments

​LEVERN

Det är levern som tar den värsta smällen när du dricker. Den är kroppens avgiftningscentral, och det är här huvuddelen av alkoholen förbränns. Dricker man måttligt är risken för skador liten, men dricker man mycket ökar risken för att man drabbas av fettlever, gulsot eller skrumplever.

Länk till fakta om alkoholpåverkan

Likes

Comments

​HJÄRTAT OCH KÄRLEN

Lågt till måttligt alkoholintag har inga uppenbart skadliga effekter på hjärta och kärl, utan kan möjligen skydda. Att dricka stora mängder alkohol medför dock risk för skador. Pulsen och blodtrycket ökar när du dricker alkohol. Risken för hjärtarytmier av olika slag ökar, exempelvis förmaksflimmer. Alkohol kan inte rekommenderas för att förebygga kranskärlssjukdomar.

Länk till fakta om alkoholpåverkan

Likes

Comments

​HJÄRNAN

Redan små mängder alkohol gör att du får sämre omdöme, tankeförmåga, minne och reaktionsförmåga. Du sover sämre och känslorna påverkas. Vid mycket hög och långvarig konsumtion krymper hjärnan och du kan drabbas av epileptiska anfall, demens eller andra hjärnsjukdomar.

Länk till fakta om akoholpåverkan

Likes

Comments