I lördags sprang jag mitt första OCR-lopp någonsing, Toughest i Malmö. Och ja, det var tufft och det var mycket svårare än jag väntat mig. Men det var också roligare än väntat.

Första foten i leran var obehaglig ända upp i näsborren, men efter det väcktes barnet i mig och lagom till nästa mudland så fanns inga tankar på att jag faktiskt måste tvätta kläderna efter loppet. Jag lät fötterna landa hårt i lervällingen så det stänkte upp i hår och öron.

Bilden talar nog mycket för sig själv så mer behöver jag inte säga tror jag. Eller jo, kanske att det här är definitivt inte mitt sista OCR-lopp. Det är något av det roligaste jag har gjort, fem av fem toasts!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

"Varför i h*lvete blir man doktorand?"
Ja, så tänkte i alla fall jag för ungefär tre år sen. Jag läste mitt tredje år på en fem år lång utbildning, och kunde inte för mitt liv förstå hur man skulle vilja utöka sina studier till efter fem år på universitetet. För tre år sedan såg jag doktorander som lärarnas favoriter, högsta betyg i alla ämnen, galna nördar som kunde allt och lite till. Nu vet jag att det inte är sant. Det är inte alla doktorander som var "bäst i klassen" och inte alla som är "bäst i klassen" vill bli doktorander.

Under min tid på universitetet så var jag aldrig bäst, jag var inte heller den mest motiverade studenten vid alla tillfällen. Vissa kurser var kalas, och andra var kiss i kattlådan. Man kan inte vara bra på allt, och man behöver inte vara bra på allt. Anledningen till att jag började känna att en doktorand-tjänst skulle passa mig kan delas upp i tre delar men, de utgår alla från samma grund: jag gillar akademin. Jag gillar den världen väldigt mycket.
1. Friheten man har i projekt i akademin jämfört med industrin. I princip får jag en titel och några hållpunkter, men jag får utveckla, tvista, vända, vrida och pussla resten som jag vill. Utifrån vad jag tycker intressant och kul. Utifrån vad jag bryr mig om.
2. Att ingen drar dig ifrån projektet efter 10 veckor. Även om mina handledare kanske kommer peta på mig om jag gräver ner mig för djupt så uppmuntrar de mig också att nörda ner mig i projektet. Gosa med specifika detaljer och koppla dem till den övergripande bilden.
3. Jag tycker om att veta saker, och jag tyckte inte att jag hade fått alla de kunskaper jag förväntade mig efter min civilingenjörsutbildning. Jag ville veta mer!

Men en åsikt har jag behållit från den tiden för tre år sedan: Man måste vara lite knäpp för att bli doktorand. Kanske inte knäpp i negativ mening. Men det är något litet fel på mig, och de andra, som väljer att gosa ner sig totalt i ett väldigt specifikt projekt under fyra till fem år. Och där man kommer stressa, gråta och riva sitt hår för att man stöter på problem varannan dag. Och tycka att det är värt att gråta inombords 90% tiden för de 10% då man löser ett problem, eller faktiskt fattar varför man får de resultat man får. Det är värt det. Det är så värt det.
Jag tycker inte om att lära mig, men jag ÄLSKAR att veta. Jag njuter oerhört av "knep och knåp"-processen för jag vet att belöningen är det bästa som finns i min värld. Och även om jag är frustrerad mestadels av tiden, och stressad resten, så älskar jag det. Och jag ångrar inte en enda nanosekund att jag valde att bli doktorand.

Likes

Comments

För två veckor sen så tillbringade jag en vecka i Detroit, USA för att delta på min första konferens inom fordons- och motorteknik: SAE World Congress and Exhibition 2017.
I vanliga fall åker man som doktorand bara till konferenser om man själv ska presentera, men eftersom vi är många nya på min avdelning på KTH just nu så tog vi detta som ett tillfälle att lära känna varandra och motorvärlden lite bättre.

Jag hade ingen aning om hur en konferens funkar. Jag var rädd för att man var tvungen att vara superaktiv och social och ställa en massa kniviga frågor och att man som deltagare också hade "krav" på sig. Men till min stora förtjusning så kunde jag vara precis lika osocial och sitta inne på diverse intressanta föredrag och bara lyssna in och lära mig.
Min erfarenhet blev också att folk oftast inte ställer elaka frågor eller ifrågasätter din ståndpunkt. De flesta frågorna var mer av intresse och för att skapa kontakt med fler inom området.
Så jag lämnade Detroit med lite mindre fruktan i bröstet för mina egna framtida presentationer.

Likes

Comments

Idag hade jag planerat att lägga ut ett kort inlägg med bilder från min vecka i Detroit. Det kommer inte bli så.

Jag kom hem från flygplatsen vid 11.30. Snuskigt trött, som man är efter 12h på plan och flygplats, somnade jag runt 12.30. Jag vaknar 16.14 av att mobilen vibrerar. Lillasyster som undrar om jag är i centrum, kompis som undrar om jag är okej. Ovetande så svarar jag förstrött att jag befinner mig i sängen i Täby, varför undrar dem?

Jag får till svar att slå på nyheterna. Misstänkt terrorattentat i Stockholm. Någon har kört med lastbil rakt in i Åhléns City. Radion står fortfarande på nu, flera timmar senare. Tankarna rör sig runt i huvudet. Ambulanser från Roslags-Näsby har också åkt med riktning mot stan. Täby Centrum har stängt, bilköerna ut från stan rör sig långsamt.

Poliserna talar om att man varit redo för en sådan händelse. Att man inväntat terrorattentat, att man varit beredd. Det är kanske det som är mest skrämmande. Att hela världen står beredd för de hemskaste händelserna. Att lastbilar, skjutningar och bombningar runt om i världens större städer är något man väntar sig. Att vi inte längre förväntar oss att inte bli drabbade. Det hemskaste är när sådana här händelser slutar förvåna.

Jag ser hur Sverige öppnar sina lägenheter för de som sitter fast. Folk ser varandra i ögonen när man går på gatan. Ett mer humant Stockholm, om så bara för en dag. En overklig händelse har blivit verklighet.

Ta hand om varandra.


Likes

Comments

Hela förra veckan var en intensiv vecka med jobb sen direkt till gymmet, försöka få i sig mat innan man somnade och började om. Men det var värt det för på torsdagen begav jag mig åter till Helsingborg med en massa roliga saker på "att göra"-listan.

Fredagen började med ett intensivt träningspass med Skins i Malmö. En timme med styrke- och konditionsintervaller med en Kristian som spionerade på en så att man inte fuskade. Efter det bar det av hemåt för en klippning av busken jag hade på huvudet.. Kvällen avslutades med bio med bästa pojkvännen och sen en tidig natt.

På lördagen fick jag äntligen handla nya växter till lägenheten i Helsingborg. Jag hade med mig några från gamla lägenheten såklart. Och har också fått ett par nya av min gode far. Men nu fick jag gå runt inne i blomsterbutiken och lukta, spana och känna. Resultatet blev fem nya, gröna växter och en mycket hemtrevligare lägenhet.

Mvh Tara
Likes

Comments

Förra sommaren bestämde jag mig för att jag skulle springa Toughest 2017. I och med det beslutet så bestämde jag också att för att klara det så borde jag kunna jogga minst 10 km. Så jag började jogga ungefär en timme i veckan. Jag har gjort det, förutom 4-5 veckor under vintern då jag körde spinning istället. Problemet är: att jag hatar det. Jag hatar att jogga.

Jag väntar fortfarande på den där känslan som alla andra verkar få när de joggar:
”Det svåraste är de första 10 stegen, sen går det av sig själv” – Ehm, nej.
”Bara man har bra musik så brukar det vara lätt” – Ehem, nej.
”Efteråt så får man sån härlig känsla, riktig eufori” – Ehhhh, nej.

Jag tycker varenda steg är lika tungt, hela rundan. Jag försöker komma på anledningar till varför jag borde få stanna nu, kanske är jag lite yr, drack inte så bra med vatten igår osv. Oavsett hur bra musik som dunkar ut ur hörlurarna så blir det inte lättare. Och efteråt, är jag bara andfådd, varm och mina ben, vader och höfter, till och med fötterna, är bara så trötta. Och det har inte blivit lättare sen i somras. Ingenstans. Jag är precis lika trött och har precis lika svårt att hålla mig kvar vid att jogga. Men jag gör det, bara och enbart, på grund av att jag är en envis, dum människa som inte vet bättre än att fortsätta jogga.

Jag ökar takten på upploppet, men inte för att jag ska ”trycka ur det där lilla sista ur kroppen, för det känns så bra”, utan för att jag vill att våndan ska ta slut snabbare. Så jag får gå in, duscha och kolla Netflix. Och missförstå mig rätt: jag gillar att vara utomhus, älskar att gå långa promenader eller gå till utegymmet. Jag gillar att träna, och på gymmet/passen tar jag gärna i mer än nödvändigt så det nästan svartnar för ögonen. Jag gillar bara inte att jogga, och jag börjar undra varför.

Det var allt.
Mvh, Tara

Likes

Comments

Förra veckan var hektiskt, denna veckan blir hektisk och det är helt och hållet mitt eget fel. Eller. Jo, det är mitt eget fel. Att vara doktorand innebär ungefär att du gräver din egen grav, och sen emellanåt så kommer en handledare eller liknande med lite kommentarer som får dig att inse att du grävt alldeles för brett och inte alls djupt nog. Så då är det bara att fortsätta gräva.

Jag skämtar såklart, men jag försöker just nu avsluta och sammanfatta min litteratur-studie, men det är alltid svårt att veta vad som faktiskt är viktigt för mitt projekt och vad som jag bara tycker är intressant av andra anledningar. Just nu ligger jag efter mest för att jag bara fortsätter läsa artiklar istället för att bara se om jag fått svar på mina frågeställningar eller inte. Men jag lär mig, jag lär mig, tror jag... hoppas jag.

En annan, roligare anledning till att jag ligger efter min tidsplan, är att jag tog en helg hemma i Helsingborg och passade på att avsluta min nya tatuering. Det var minst lika smärtsamt som förra gången, men nu är den klar! 
När man tatuerar sig så  befinner man sig i nästan samma situation som hos en frisör, men det blir inte kallprat eftersom man inte orkar prata för mycket när man har ont konstant i flera timmar. Så fysiskt mer smärtsamt med tatuering, men bildligt talat mindre smärtsamt än konversationen man har med en ny frisör.

Tatueringen föreställer Mononoke Hime, eller Prinsessan Mononoke, som är en karaktär från en Miyazaki, Ghibli-studios film. Den handlar om kampen mellan skogen och dess varelser och ett närliggande samhälle som utnyttjar mer och mer av skogens resurser. För mig har den alltid speglat där vi är idag, där vi kan se hur vårt beteende förstör naturen och stora delar av den planet vi bor på, men girighet, lathet och okunnighet får oss att bara fortsätta. För mig så symboliserar tatueringen anledningen till att jag valde att plugga miljö på högskola, men det är också en väldigt fin tatuering. Vilket är minst lika viktigt!

Tack för idag.
Med vänlig hälsning,
Tara

Likes

Comments

Några av er känner kanske igen rubriken. Andra kanske associerar rubriken till konst. Men för mig som har levt i över 5 år i ett liv fyllt med rapportskrivning och läsning av vetenskapliga artiklar har en klar association till ordet "abstract".

Inom universitetsvärlden innebär abstract den sammanfattande prologen av en vetenskaplig artikel, den förklarar exakt vad artikeln handlar om och ska vara en guide i ditt beslut om det är värt att lägga 2 timmar på att läsa och förstå artikeln eller inte.

Vad jag ville säga med min abstract på den här bloggen är:
Hej! igen.
Jag har varit frånvarande ett tag, vilket ofta brukar bli fallet när jag försöker ge mig på att blogga igen. Jag älskar att skriva och det är delvis en av anledningarna till att jag trivs så bra inom den akademiska världen. Men samtidigt inser jag, att när ditt jobb består till stor del av att läsa och skriva så blir det sällan något du roar dig med när du kommer hem. Men jag vill försöka, för skrivandet har varit en del av mig sen jag var 5 år och det är något jag egentligen vill lägga tid på. Även om det inte alltid blir så.

Det andra jag ville säga var: jag har nu gett mig vidare i min utbildning. Jag är nu doktorand på KTH jobbar med förbränningsmotorer och förnyelsebara bränslen. Vad jag har lärt mig och vad som har chockat mig lite är hur få av de svenska teknolog-studenterna som fortsätter inom akademin, och hur få svenska tjejer det är som fortsätter. Med den här bloggen vill jag visa vad man gör som doktorand, varför det är roligt, varför det är viktigt och varför det passar alla både tjejer, killar och allt mitt emellan. Som de brukar säga ibland: visa att doktorander också är människor.

Det var motivationen till den nya riktningen på bloggen, min metod kommer att vara att skriva här, lägga upp lite roliga bilder och dela med mig lite om mitt liv. Så ni får bevis på att jag är både doktorand och mänsklig.

Eftersom jag inte har några resultat än, så får jag återkomma med den delen. Men anse annars abstracten avslutad. Jag hoppas att den gjort att ni beslutat för att fortsätta läsa artikeln.

Mvh,
Tara

Likes

Comments

Så står det tydligen på missilerna som USA ska fälla över IS och det område de ockuperar för närvarande. Det gör mig ledsen att folk som hedrat de döda i Paris även gillar bilderna på dessa missiler. Gillar det sarkastiska, hämndlystna budskap som står skrivet utanpå.
På film hade säkert "skämtet" givit mig en "bad ass"-härlig kittling i magen men i verkligheten blir det bara obehagligt. Obehagligt för att majoriteten av de som kommer att drabbas av de här bombningarna inte har något alls att göra med det som hände i Paris. Obehagligt för att majoriteten av de som kommer att drabbas, liksom offren i Paris, bara befinner sig på fel plats vid fel tillfälle. Obehagligt för att denna bilden gillas av tusentals personer bara för att offren bor i fel del av världen. Obehagligt för att de som kommer drabbas redan lidit mycket mer än vi i västvärlden. Obehagligt för att istället för att stötta och hjälpa de som bor mitt i IS terror varje dag, så gillar vi en bild på något som kommer döda dem.

From Paris with love, medan västvärlden pryder sina profilbilder med Frankrikes flagga.

Likes

Comments

Ja. Rubriken talar väl för sig själv. Jag är alltså ensådan. Jag är en tjej som gillar killar. Jag kan inte förklara det, det är baranågot jag känt hela mitt liv. Jag attraheras och blir kär i killar. Jagförsökte tänka att jag kanske var bisexuell, men nej. Jag har nu insett att jagär totalt och fullkomligt heterosexuell. Förlåt.

Men. Jag råkade ju också bli en så kallad ”pojkflicka”. Ojsan!Ja, någonting i min personlighet gör bara att jag känner mig betydligtbekvämare och snyggare i byxor istället för kjol. Jag sminkar mig inte tillvardags, för vem fan orkar egentligen tvätta av det på kvällen? Jag menar.Egentligen. Nej ingen.
Och jag har dessutom kort hår. Alltså kort-kort. Typ ”Emma Watson när honklippte av allt”-kort. Och jag har faktiskt inte haft långt hår på mer än 10 årnu.
Jag skulle inte säga att jag klär mig manligt, jag skulle inte heller säga attjag ser manlig ut. Jag känner mig ganska feminin trots att jag alltid har byxorpå mig och trots att mitt hår är kort. Eller kanske inte feminin, men snygg känner jag mig ändå ibland.

De här två pusselbitarna i min personlighet kan dock skapaförvirring bland folk. Jag förstår inte riktigt varför, men på senaste tiden harjag fått samma fråga lite väl ofta för att jag inte ska börja fundera. Låt migförklara med ett exempel, en kille som kom fram till mig för någon helg sen närjag arbetade:

Han: Är du lesbisk?
Jag: Va…? Eehm. Nej.
Han: Jag menar, gillar du tjejer?
Jag: Nej.
Han: Är du bi?
Jag: Nej.
Han: Jag tror inte att du förstår vad jag menar. Jag menar liksom gillar dutjejer? Alltså gillar.
Jag: Nej.
Han: Jag tror inte du förstår nu, du gillar killar?
Jag: Ja, jag gillar killar.
Han: Och tjejer.
Jag: Neeeeeej.

Och ja, så här fortsatte det i några minuter innan hanfaktiskt insåg att jag faktiskt varken är bisexuell eller homosexuell. Därefterföljer samma fråga som alltid:

Han: Men. Varför ser du då ut sådär?

Jag skäms över att jag var för ställd för att faktiskt sättahonom på plats där och då. Men nu kommer det jag borde svarat om än lite sent:
Och sen när FAN definierade mitt utseende min sexualitet?
Sen när blev tjej med kort hår synonym med lesbisk tjej? Och sen när skulle jagbehöva andra personer som berättade för mig att jag nog är lesbisk? Om någonborde veta så borde det väl vara jag själv. Jag menar. Jag vet väl bäst självnär det pirrar i magen och halsgropen.

Så. Jag blev lite arg. Men inte bara för min egen skull. Förom den här killen kände att jag måste gilla tjejer för att jag har kort hår.Betyder det då också att han tror att alla tjejer med långt hår ärheterosexuella? Attans där brudar.
Har man skrivit på något kontrakt som jag missade hos frisören typ: ja, och såvet du då att nu när du klipper av håret och låt oss säga att du trivs i det,ja då måste du bli lesbisk här då för ja. Du vet. Regler är ju regler. Så enliten kråka därnere bara…superbra! Då tar jag fram saxen nu ser du.

Nej. Det går mig över huvudet. Att jag inte fick ha kort håroch vara heterosexuell. Men, ja där ser man.

Likes

Comments