Postad i: Recept

Ost och pasta måste väl ändå vara en av de där fantastiska kombinationerna som är svåra att få fel? Nu är vi inte lika frälsta här i Sverige på just "mac 'n cheese" (direktöversatt: makaroner och ost) som de är i USA, vilket också innebär att vi inte har en hög av processade kartongmåltider att välja mellan i mataffären med just detta. Det innebär också att eftersom vi sluppit detta (det finns kanske, jag har ärligt talat inte ens letat) har vi inte heller något att jämföra med och kan laga egna varianter av mac 'n cheese som är (kan jag tänka mig) ännu godare än originalet!

Just här tog jag inspiration av ett recept som gjorde en sås på bara grönsaker och hade i bjäst (även kallat näringsjäst) för ostsmaken. Detta är ett jättebra alternativ om man är vegan eller av någon annan anledning inte vill eller kan äta ost.

Personligen dyrkar jag ost, let's just get that out there. Därför finns det 2 olika sorters ost i denna rätt; vilka sorter man väljer går att variera hur som helst egentligen. Parmesan skulle säkert vara jättegott tillsammans med en neutral ost som kan ge krämigheten.

Här kommer receptet!

Ingredienser för 4 portioner:

  • Olivolja eller annat fett för stekning
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 450 g blomkål (eller däromkring, ingen exakt vetenskap)
  • 230 g sötpotatis (eller däromkring, ingen exakt vetenskap)
  • 250 g morötter (jag hade extrapris på Coops egna spaghettimorötter, och jag tyckte det var smidigt att ha i denna rätt)
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 5 dl vatten
  • 1,5 tsk salt
  • 2,5 dl riven ost (jag valde en ganska neutral pizzaost jag hade hemma i frysen)
  • 6 skivor cheddarost (jag körde på en styckpackad hamburgerost som smälter bra, som jag ska ha till en annan rätt i veckan)
  • Kryddor. Jag använde milt paprikapulver och vitlökspeppar samt lite mer salt.
  • Makaroner till 4 personer
  1. Hacka lök och vitlök och stek i oljan i en gryta tills löken blir glansig och nästan lite genomskinlig.
  2. Dela blomkålen i små buketter och sötpotatisen i lagom bitar. Ha i dessa samt buljongen i grytan tillsammans med saltet. Saltet kommer dra ut vätska från grönsakerna så glöm inte det! Koka upp och sänk värmen till medium. Jag hade i lite kryddor här, för att koka med grönsakerna.
  3. Låt puttra under lock i 20 minuter. Efter 10 minuter hade jag i hälften av morötterna, som inte tar lika lång tid att bli mjuka jämfört med potatisen och blomkålen. Passa på att koka upp vattnet till makaronerna och koka dem, de flesta brukar ta ca 8-9 minuter.
  4. Mixa slätt. Jag använde min fantastiska mixer OmniBlend (se bild nedan) som är guld värd, men det går förstås lika bra med en stavmixer om man inte har något annat.
  5. Häll tillbaka såsen (om du inte använde en stavmixer såklart!) i grytan och sätt på en låg värme. Rör i osten tills den smälter. Smaka av för kryddning. Här hade jag på paprikapulver och vitlökspeppar och fyllde på med lite mer salt bara.
  6. Rör ihop såsen med pastan. Rör i resterande hälft av morötterna för lite mer färg samt tuggmotstånd.

Njut av den godaste mac 'n cheese du någonsin kommer äta!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Postad i: Recept

Alltså. Halloumi är väl ändå den bästa osten? Salt och seg, utan att vara för seg. SÅ gott. Denna grytan svängde jag ihop för ett par veckor sedan efter att ha sett ursprungsrecept i en tidning från Coop av alla ställen. De har alltid himla bra recept, så ett tips till er som behöver inspiration! De har även en generator för recept till alla veckans vardagar på sin hemsida, väldigt smidigt om man känner sig idélös eller bara vill hitta lite nytt.

Hur som helst, gillar du halloumi kommer du älskar denna gryta!

Ingredienser för 4 portioner:

  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 tsk chiliflakes
  • 3-4 tsk garam masala (en färdig kryddblandning som finns på kryddhyllan i mataffären!)
  • 3 msk tomatpuré
  • En bit ingefära, stor som en smal tumme ungefär
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 dl vatten
  • 2 dl créme fraiche
  • 1 msk grönsaksbuljong eller 1 tärning
  • 800 g (ca 3 burkar) bönor. Ex svarta bönor, kikärtor eller sojabönor.
  • 200-400 g halloumi. Tycker alltid 1 paket blir för lite, så gillar man halloumi; satsa på 400 g!

Såhär gör du:

  1. Hacka lök och vitlök och stek i olja med chiliflakes och lite salt & peppar tills löken blir mjuk och glansig. Tillsätt morötter (hackade i medaljonger eller mindre bitar), riven ingefära, tomatpuré och garam masala. Stek en stund, men glöm inte att röra. Det tenderar att fastna på botten!
  2. Häll i krossade tomater, vatten, créme fraiche och buljong. Koka på medelvärme i 10 minuter. Passa på att steka halloumin (skurna i lagom bitar, jag brukar göra som morotsbitarna ungefär) under tiden.
  3. Vänd ner bönor och halloumi och låt grytan bli varm.

Servera med exempelvis ris eller bulgur. Njut!

Smaklig spis!

Likes

Comments

Postad i: Recept

Även kallat fiskpinnar, fast sjukt mycket fräschare att göra det hemma från start till mål. Dels kan man själv välja vilken fisk man vill panera (och därmed även veta ursprung), dels vet man exakt vad som går till paneringen.

Det är dessutom väldigt enkelt!


Ingredienser:

  • Mjöl - jag använde vetemjöl för jag råkade ha det hemma.
  • 1-2 ägg
  • Ströbröd
  • Vit fisk, räkna cirka 100 gram per portion. Jag använde torsk.
  • Fett att steka i

Sen provade jag även att göra en sås till också. För det behövs:

  • 1 dl majonnär
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • Några skivor hackad salt- eller smörgåsgurka
  • Saften av en halv citron
  • 1 tsk dijonsenap
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • Salt och peppar

Gör såhär:

  1. Häll upp mjöl på en tallrik, ströbröd på en och vispa upp ett ägg i en annan (djup) tallrik. Hur mycket mjöl och ströbröd som går åt är jättesvårt att säga, men fyll hellre på efter hand än stå med för mycket som sedan behöver slängas!
  2. Ha fisken tinad och klar. Filéer eller skurna bitar går bra vilket som. Doppa fisken (båda sidor) i först mjöl, sen ägg och sist ströbröd.
  3. Stek på medelvärme en sida i taget tills de är gyllenbruna.
  4. För såsen: blanda alla ingredienser. Klart! Busenkelt!

Detta ser inte särskilt aptitligt ut, men det är ingredienserna till såsen inför omrörning.

Hur enkelt är inte detta?! Ofta har man dessutom alla ingredienser (utom kanske fisken) hemma, vilket innebär att det är snabbare än att köpa färdiga pinnar.

Självklart smakar detta lika gott med färdigköpt remouladsås eller vad man än föredrar. Jag gillar att servera med vanlig kokt potatis.

PS. Jag har även gjort veganska "fiskpinnar", där jag använde mig av tofu istället som jag skar i lagom bitar och bytte ägget mot linfrö. (Det innebär för 1 ägg ersatt 1 msk linfrö blandat med 3 msk vatten som får stå en stund.) Hur gott som helst det också, och en kul variant för den som vill prova äta mer vegetariskt eller veganskt (beroende på om man ersätter ägget eller ej).

Smaklig spis!

Likes

Comments

Postad i: Fakta

Det finns flera olika märkningar som används på livsmedel, men betyder alla samma sak? Det jag specifikt tänker på är de märkningar som indikerar att maten i fråga är bra, det vill säga nyckelhålsmärkning, ekologiskt samt KRAV-märkt.

Nyckelhålsmärkning är i grund och botten ett kostråd. Det är mat som oftast är lite bättre för oss, som exempelvis fullkornsprodukter, eller produkter med mycket fibrer. Här ska poängteras att enbart en nyckelhålsmärkning säger ingenting om var råvarorna kommer ifrån eller hur de producerats. Men är man osäker på vilken sorts mat man bör äta, eller behöver dra ner på saltet i kosten kan denna märkning vara bra att leta efter.

Nyckehålsmärkning på en förpackning svarta bönor.

En ekologisk märkning på livsmedel däremot innebär att konstgjort gödsel eller bekämpningsmedel inte får användas, och inte heller är det tillåtet med bestrålning (ett sätt att döda typ bakterier, och faktiskt också ett sätt att förhindra potatisen (icke-ekologisk!) vi köper får groddar...).

För djurens del innebär en ekologisk märkning att de ska ha rätt till utomhusvistelse så de kan, ja, vara sig själva helt enkelt. Om man behöver medicinera ett djur så får inte djuret slaktas på en viss tid efter detta (tiden beror lite på vilka läkemedel).

Maten man ger till sina djur ska helst odlas hemma på gården, och måste vara ekologisk den med.

Sammanfattningsvis: djuren säger jaaa!

Ekologisk märkning på mandeldryck (grön med stjärnor som formar ett blad). Även KRAV-märking.

KRAV-märkt mat är ganska snarlik ekologisk. Det är faktiskt samma sak, fast ännu striktare. Ekologisk märkning är nämligen för hela EU, medan KRAV-märkningen är svensk.

Reglerna som gäller för djurens skull är skarpare och kräver ännu bättre förhållanden än den ekologiska märkningen gör. (Djuren säger HURRA!) Som ett exempel säger KRAV-märkningen att en kalvande ko (kviga) får vara för sig själv, att djur utöver bedövning också ska få smärtlindring vid kastrering (bedövningen släpper ganska snabbt), samt att grisar får vara ute på somrarna och böka/beta efter sin mat. Detta och en hel del därtill.

Det man kan se (som nedan & ovan) är att de livsmedel som har en KRAV-märkt-symbol även har en märkning för ekologiskt.

KRAV-märkning på ett paket mellanmjölk. Även ekologisk märkning.

Jaha, ska man inte äta något annat alls än KRAV-märkta livsmedel då? Njäe, det är kanske lite väl hårt (och svårt!). Det man däremot kan göra om man har två likvärdiga produkter att välja mellan, och den ena är exempelvis ekologisk - välj då den! Det är faktiskt inte särskilt många kronor dyrare (jag blev själv förvånad när jag bestämde mig för några år sedan att titta istället för att bara anta) och man vet att djuren haft det rätt bra, eller att sädesslagen odlats på ett schysst sätt.

För i slutändan är det ju rätt viktigt vad vi stoppar i oss. Vi har bara en kropp!

Källor: [x] [x] [x]

Likes

Comments

Postad i: Recept

Denna underbara gryta hittade jag i ett nummer av Vego under mitten av 2015 (nr 4 närmare bestämt) och får behärska mig för att inte laga det för ofta. I helgen hade jag folk över på middag och insåg att det säkert är ett halvår sedan jag ätit det sist. Sagt och gjort bjöd jag på denna maträtt!

Den drar lite åt det orientaliska hållet och är... ja, galet god. Jag har gjort vissa småjusteringar i receptet, exempelvis ökat mängden kryddor för lite mer smak. Gillar man hetta kan man ha i lite extra chipotlepasta också. Nog med snack, här kommer receptet!

Ingredienser för ungefär 4 portioner:

  • 400 g kött, jag använder vegetariska/veganska strimlor
  • Olivolja
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk sesamfrö
  • 2 msk mandlar
  • 1 msk farinsocker
  • 1,5 kryddmått kanel
  • 1,5 kryddmått kardemumma
  • 0,5 tsk spiskummin
  • 1 tsk chipotlepasta
  • 1 dl krossade tomater
  • 50 g mörk choklad (80%-ig)
  • 5 dl vatten
  • 1 msk buljongpulver eller en tärning, förslagsvis grönsaksbuljong
  • Salt och peppar
  1. Hacka löken (grovt räcker). Fräs i olivolja och pressa i vitlöken samt ha i sesamfrön och mandlar. Låt steka tills löken blir sådär glänsande och nästan lite genomskinlig.
  2. Tillsätt farinsocker, kryddorna (inklusive chipotlepastan) och de krossade tomaterna.
    Tips: resterande krossade tomater (om ni inte råkar snubbla över en superliten konserv) går utmärkt att antingen frysa in i en påse för senare användning eller att laga en snabb tomatsoppa på. Rör i chokladen (i mindre bitar) och låt koka några minuter.
  3. Stek köttet vid sidan av under tiden.
  4. Mixa såsen slät. Jag föredrar att använda en stavmixer, men en vanlig mixer eller matberedare går också bra.
  5. Sätt tillbaka såsen på värmen och ha i vatten och buljong. Låt koka några minuter till.
  6. Rör i köttet. Servera med förslagsvis ris och en god sallad.

(En av lunchlådorna som blev över efter middagsbjudningen. Ok, ser inte ut som värsta gourmetmaten men jag lovar det är supergott! Prova!)

Smaklig spis!

Likes

Comments

Postad i: Recept

Häromdagen skrev en vän till mig: "Alltså lax och fetaost är så gott" Och ja, det är det. Jag tror inte det finns mycket som toppar den kombinationen - eh ja, förutsatt att man äter både fisk och mjölkprodukter.

Nåja. Här kommer i alla fall receptet, som för övrigt är förvånansvärt enkelt med tanke på hur gott det är!

Ingredienser:

  • 2 laxfiléer, 200-250 gram (de finns förpackade i lite olika storlekar)
  • 150 gram fetaost
  • 1 dl turkisk yoghurt + några matskedar
  • En skvätt olivolja
  • Pressad vitlök eller vitlökspulver efter smak
  • Salt (vanligt och/eller flingsalt) & peppar
  • Torkad dill
  • Pinjenötter

Såhär gör du:

  1. Sätt på ugnen på 175 grader och tina laxen så den går att skära i. Det snabbaste sättet brukar vara att lägga dem i sin förpackning i ett varmt vattenbad. Kommer man ihåg att ta ut den i förväg är ju det ännu bättre! (Jag glömmer alltid...)
  2. Mosa ca en tredjedel av fetaosten tillsammans med 1-2 msk turkisk yoghurt (beroende på hur man föredrar sin fyllning). Rör i lite torkad dill, olivolja och peppar. Jag tror citronpeppar skulle vara jättegott till detta. Min var slut så jag använde svartpeppar.
  3. Skär längs med laxen och peta i fyllning i båda filéer. Heads up: det kommer inte allt få plats där, så lägg resten ovanpå laxen. Strö över lite flingsalt.
  4. Stoppa in i mitten av ugnen i 25 minuter eller tills laxen ser färdig ut. Det kan variera lite från ugn till ugn.
  5. Blanda en sås av resterande fetaost (mosa med gaffel) och ungefär en dl turkisk yoghurt. Krydda med vitlök efter smak, salt och peppar.
  6. Innan laxen är färdig, rosta lite pinjenötter i en torr panna. De brukar öka kraftigt i sin nötdoft när de är klara. Servera ovanpå laxen, tillsammans med såsen och förslagsvis även lite potatis.

Smaklig spis!

(Bild på en av matlådorna som blev.)

[Ursprungsrecept härifrån]

Likes

Comments

Postad i: Recept

Matmuffins är väl ändå det bästa? Nästan en liten måltid, färdigpackad i en liten form. Blir inte mycket bättre än så! Det roliga är ju att man kan experimentera och stoppa i lite vad som helst. Tricket är bara att hålla dem "matiga" och inte hälla i exempelvis socker eller sylt eller något sådant. Blir säkert gott det med, men tar bort syftet med att det är en matmuffins nästan!

Dessa lagade jag förra helgen och de räckte utmärkt genom hela veckan. Perfekt till förmiddags- eller eftermiddagsfikat på jobb för min egen del. Jag kan också tänka mig att dessa skulle funka bra i något slags bufféupplägg, tillsammans med andra smårätter.

En liten grej bara. Nedan ser ni att jag använt mig av lättkvarg specifikt. Detta är av den enkla anledningen att den magrare kvargen är rikare på protein! Vanlig kvarg (full-fat så att säga) är mer en fettkälla än en proteinkälla. Det går självklart bra med vilken som, men jag ville gärna ha så mycket protein som gick i dessa.

Här kommer receptet, som ger ungefär 12 lagom stora muffins.


Du behöver:

  • 150 gram finrivna morötter
  • 3 dl mjöl (jag använde vetemjöl)
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 ägg
  • 2 dl naturell lättkvarg
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 100 gram fetaost
  • Oregano
  • Mer olivolja
  • Muffinsformar
  1. Sätt på ugnen på 200 grader.
  2. Blanda mjölet med bakpulvret för att minimera klumpar. Rör sedan ner morötterna, äggen, kvargen och olivoljan. Morötterna vill gärna klumpa ihop sig så rör ordentligt!
  3. Fördela smeten i formarna. Om ni har en muffinsplåt, lägg gärna formarna i dessa då det förhindrar att muffinsen brer ut sig i ugnen. Jag hittade inte min, men det gick bra ändå. Dock hade de nog blivit finare i en muffinsplåt!
  4. Smula över fetaost. Jag försökte även trycka ner några bitar lite djupare, så inte alla ligger på ytan och trillar av. Ha på lite olivolja, flingsalt och torkad oregano efter smak.
  5. Baka i mitten av ugnen i 20-25 minuter, beroende på ugn. (Mina tog 20 minuter.)

Bon appétit!

Likes

Comments

Postad i: Livsmedel

Morötter är ett jättebra livsmedel. Jag för min del gillar det knapriga, som dels gör att det tar en stund att tugga i sig, dels ger en det där att tugga på som man ville ha. Ofta vill man nämligen bara ha något att tugga på, och processade (= gott men inte något bra sett ur näringsämne ffa) chips eller dylikt är många gånger en snabb lösning.

Morötter är egentligen alltid i säsong, vilket gör att de inte nödvändigtvis kostar en förmögenhet.

Minimorötter är däremot ofta rätt mycket dyrare. Jag slog upp vad kilopriset är hos tre av de stora matvarukedjorna. Vanliga morötter ligger i snitt på 17 kr/kg (beroende på om de är KRAV-märkta eller inte), medan minimorötter, eller "snacksmorötter" som det också brukar kallas, ligger uppemot 60 kr/kg (hos en matvarukedja, medan de ligger på nästan 40 kr/kg hos en annan). Och vill ni veta det värsta? Minimorötter är vanliga morötter som skalats och formats! Paus för att låta chocken lägga sig.

Varför morötter är bra:

  • Hög halt vitamin C
  • Betakaroten, som de flesta säkert hört talas om, kan kroppen på egen hand omvandla till vitamin A. Skulle man ha för låga värden av detta vitamin kan det påverka synen negativt (ex försämrat mörkerseende eller i de grövsta fallen av brist: blindhet). Så ät era morötter!
  • Har fibrer, precis som andra frukt och grönsaker. Magen gillar!
  • Ett lågt energiinnehåll, för den som behöver hålla tillbaka men vill äta rejält ändå.
  • Innehåller även magnesium, kalcium, natrium, järn, kalium och jod. Massa gottis med andra ord!

Jaha, och hur äter man morötter då? Hur äter man inte dem skulle jag vilja kontra med då!

Morötter passar i stort sett alla grytor (se linsgrytan jag lagade häromdagen) och soppor, antingen rivna eller hackade. Psst jag hatar att riva grönsaker, så jag brukar ofta strunta i ett recepts instruktioner om att "de måste rivas". Tunna medaljonger funkar finfint det med! Okej, kanske inte i matmuffinsen jag lagade i helgen (håll utkik nästa vecka för receptet!), men i majoriteten mat då.

Det går utmärkt att skära upp (eller behålla hela) och dippa. Har ännu inte provat någon dippsås - färdigt pulver eller hemmagjord - som inte funkar ihop med morötter, och då har jag provat många! Morötter går förstås också jättebra att ha som ett knaprigt mellanmål precis som de är, men har man tid så föreslår jag att slänga med lite hummus också.

Morötter är också väldigt gott att göra juice på, om man har en sådan maskin. Det går bra att juica enbart morötterna, eller att blanda med annat. Min favorit just nu är morötter, äpple och ingefära. Mums!

Källor: [x] [x] [x]

Likes

Comments

Postad i: Recept

Jag älskar grytor som dessa. Eller ja, jag älskar väl alla grytor egentligen men det jag gillar med denna sortens grytor är att man alltid kan ändra, lägga till och ta bort saker beroende på vad man har hemma och vad man tycker bäst om.

I detta fallet hade jag en förpackning bönor jag fått av en släkting som hade utgångsdatum mitten av augusti och jag ville gärna använda dem. Sen hade jag även lite överblivna morötter och romansallad. Jag hade dessutom missat att köpa färsk ingefära, så det fick bli pulver.

Och gissa vad? Grytan blev minst lika god, om inte godare! Originalreceptet är från Kung Markatta, där de även föreslår ett bröd till. Med mitt tillägg av bönor och morötter anser jag det är onödigt, men vill man kan man ju ha det också!

Här kommer receptet.

Ingredienser:

  • 1 hackad gul lök
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 finhackad röd chilli
  • Nästan 1 tsk ingefärspulver
  • 2 tsk gurkmeja
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • Ca 1 tsk svartpeppar
  • 1 burk krossade tomater (400 g)
  • 1 burk kokosmjölk (400 g)
  • 2 msk buljongpulver ELLER 2 buljongtärningar (grönsak)
  • 3 dl röda linser
  • 7 "mellanmorötter" (storleksmässigt)
  • 1 förpackning vita bönor (230 g avrunnen vikt)
  • 1 påse färsk spenat (ca 70 g)
  • Romansallad, ca 10 blad

1. Fräs lök, vitlök och chilli tillsammans med kryddorna nån minut. Detta gör så att smakerna kan ligga och gotta ihop sig ordentligt innan man börjar lägga till fler ingredienser. Mums!

2. Tillsätt de krossade tomaterna, kokosmjölken och buljongen och låt det koka upp.

3. Tillsätt linserna, morötterna och bönorna. Se till att röra om efter en liten stund då linser tenderar att klumpa ihop sig på botten. Koka under lock i cirka 10 minuter, med en omrörning då och då. I mitt fall brukar linserna vilja brännas om jag inte rör om, men allas spisar är olika och kommer påverka det olika.

4. Vänd i spenaten och romansalladen. NJUT av en jättegod linsgryta!

Smaklig spis!

Likes

Comments

Postad i: Fakta

Vad är egentligen kolhydrater?

Ja, kortfattat kan man säga att det är sockermolekyler (smått alltså) i olika uppbyggnad och sorters molekyler. Nu gäller det först att skilja på socker som i kolhydratmolekyler och socker som det vi till vardags kallar för socker, som egentligen heter sackaros.

Nu är jag inget fan av att räkna kalorier, då jag tror att det skapar mer knäpphet än klokhet hos majoriteten människor (även om kalorier i sig är ett bra verktyg för att prata om energi i ett livsmedel så finns det ingen anledning för någon att räkna kalorier annat än om du är elitidrottare faktiskt. Läs lite mer om kalorier i mitt inlägg). Men för att bara nämna det så ligger kolhydrater och protein på samma näringsvärde, det vill säga 4 kcal per gram.

Kolhydrater verkar ofta handla i lite blåsväder dock, mycket mer än vad protein gör i alla fall (fast kanske något mindre än fett). Om detta beror på ett felaktigt antagande om kaloriinnehåll och näring eller om det bara beror på att kolhydrater = socker är väl dock lite oklart i många fall. Oftast beror det nog på en kombination. Oavsett är kolhydrater inte vare sig farligt eller någon dold skurk, det handlar bara, precis som allt annat, om vilken kvalitet man väljer. Sackaros (= vitt socker, för att förtydliga) är ju inte någon superbra källa direkt, men det är absolut inget fel på vare sig exempelvis frukt eller havregryn.

Kolhydrater delar man in i mono-, di- och polysackarider. De delas in beroende av hur många olika sorters sockermolekyler som kolhydraten är uppbyggd av.

Monosackarider
Mono betyder en och innebär därmed att det är en enkel sockermolekyl. Två vanliga monosackarider som vi får i oss mycket av är (och som är de man hör mest om också):

- Glukos. Kallas ibland även för druvsocker eller blodsocker, som alltså alla är samma sak. Glukos är den form av socker som vistas fritt i blodet och det är då det kallas för blodsocker. Glukos är en superviktig energikälla för bland annat hjärnan.

- Fruktos. Kallas ofta också för fruktsocker, eftersom man kan hitta fruktos i frukt, dock inte i några jättemängder. Höga intag av fruktos (då ffa syntetiskt fruktos, som kan hittas i exempelvis sötningsmedel) kan öka blodfetterna. Fruktos är nämligen en rätt kass energikälla och skjutsas iväg till levern för att ligga där och gotta sig. Där kan den omvandlas till fett och antingen stanna där, eller skickas ut i blodet (="blodfett"). Men kom ihåg att detta gäller högre halter och att en frukt alltid är bättre än en påse med godisnappar. Frukt innehåller även vitaminer, mineraler och fibrer.


Disackarider
Di betyder, som ni säkert redan räknat ut, två och dessa kolhydrater består alltså av två olika sorters sockermolekyler. Två av de vanligaste disackariderna som många äter mycket av dagligen är:

- Sackaros. Alltså det vanliga vita sockret, som jag nämnde tidigare. Består av en glukos och en fruktos. Sackaros har ni säkert hört att man brukar säga är tomma kalorier, vilket innebär att det har ett ganska högt energiinnehåll men inga vitaminer, mineraler eller fibrer dvs bidrar inte med något annat än energi. Så med andra ord, för att vara helt ärlig, finns det absolut ingen anledning rent närings- eller överlevnadmässigt att äta sackaros (inkluderar även honung som har högt innehåll sackaros, men även exempelvis sirap och farinsocker som är väldigt lika). Sen att vi (läs: jag och en stor majoritet av samhället) gör det är en annan femma och ett längre ämne för en annan gång.

- Laktos. Kallas även mjölksocker, och finns alltså i mejeriprodukter. Består av en glukos och något som kallas galaktos som är sammankopplade. Galaktos är en monosackarid precis som glukos och fruktos, men är oftast inget vi stoppar i oss som en monosackarid utan i formen av laktos. Jag kommer skriva lite mer om laktos och laktosintolerans i ett framtida inlägg, så håll utkik efter det om ni är intresserade!

Polysackarider
Poly betyder fler. Vanliga polysackarider som man ofta hör talas om är:

- Stärkelse. Består av många glukosmolekyler, vilket gör att stärkelse är enkelt för kroppen att bryta ned. Stärkelserika livsmedel är exempelvis potatis och bröd.

- Glykogen. Detta är lagringsformen som kroppen använder för kolhydrater, och lagras då i levern samt i våra muskler. Skulle kroppen sedan bli i behov av energi kan den spjälka (dvs sönderdela till varje enskild molekyl) glykogen till glukos.

- Fibrer. Man kan säga att fibrer är de kolhydrater som kroppen inte kan bryta ned. Det finns huvudsakligen två sorters fibrer. De vattenlösliga, även kallade gelbildande fibrerna, och de vattenolösliga, även kallade hårda fibrer. De gelbildande fibrerna är de med störst hälsoeffekter då de minskar blodsockersvaret (hur mycket blodsockret höjs i blodet efter en måltid - desto längre nedbrytning desto bättre blodsockersvar) eftersom de tas upp långsammare. De påverkar även blodfetterna positivt. Det beror på att gelbildande fibrer binder galla (som levern tillverkar). När vi då går på toaletten kommer mer galla följa med ut än om vi inte ätit de gelbildande fibrerna. Detta tvingar levern att tillverka mer galla och för det behöver den hämta fett från blodet (="blodfett"). Hänger ni med? Exempel på källor till gelbildande fibrer är frukt (ett ämne som heter pektin) och havre (betaglukan, för den intresserade). Även bönor, linser och kikärter. De fibrer som inte går att lösa i vatten, de hårda fibrerna, har inte samma effekter som de gelbildande, men de är fortfarande bra. De kan ge maten en större volym, vilket gör att vi känner oss mättare. En mätt mage är en glad mage. Det är dessutom dessa vattenolösliga fibrer som får tarmarna att jobba ordentligt. En rörlig tarm = ingen förstoppning. Tjoho! De hårda fibrerna kan man hitta i många fullkornsprodukter, och faktiskt även i morötter. Yum!

Fibrer kan, som jag nämnde, alltså inte brytas ner av kroppen. Åtminstone inte på samma sätt som alla andra kolhydrater gör! Bakterier i tarmarna sköter istället jobbet, då fibrer är som mat för dem. Glada bakterier = fler bakterier = bland annat bättre immunförsvar och psykisk hälsa. Sign me up?!

Att fibrer bryts ner först i tarmarna (tjocktarmen för att vara med specifik) av bakterier innebär också att kaloriinnehållet inte är likvärdigt andra kolhydrater. Ca 2 kcal/g brukar man säga. Dessa kalorier kommer från energin av nedbrytningen.

Hur mycket kolhydrater bör man ha i sin kost då?

Ja, det är ju väldigt olika. Viss människor mår jättebra av att minimera mängden kolhydrater till ett minimum, medan andra behöver sin dagliga "dos". Följer man ingen särskild kosthållning brukar man säga mellan 30-60% av det dagliga energiinnehållet. Jag är dock en som tror på att man ska lyssna på sin egen kropp, snarare än generella rekommendationer. Alla är olika! Men vet man inte alls hur man bör lägga upp sin kost så kan 40% vara en bra startpunkt och sedan arbeta därifrån. Kanske öka om man tränar hårt, kanske minska om man inte tycker man mår så bra.

Tycker ni jag missat något viktigt? Är det något annat ni undrar om kolhydrater? Använd gärna kommentarsfältet, eller maila mig på oliviasmatblogg@gmail.com.

Källor: [x] [x] [x] [x] [x] [x] [x]

Likes

Comments