Postad i: Fakta

Det finns flera olika märkningar som används på livsmedel, men betyder alla samma sak? Det jag specifikt tänker på är de märkningar som indikerar att maten i fråga är bra, det vill säga nyckelhålsmärkning, ekologiskt samt KRAV-märkt.

Nyckelhålsmärkning är i grund och botten ett kostråd. Det är mat som oftast är lite bättre för oss, som exempelvis fullkornsprodukter, eller produkter med mycket fibrer. Här ska poängteras att enbart en nyckelhålsmärkning säger ingenting om var råvarorna kommer ifrån eller hur de producerats. Men är man osäker på vilken sorts mat man bör äta, eller behöver dra ner på saltet i kosten kan denna märkning vara bra att leta efter.

Nyckehålsmärkning på en förpackning svarta bönor.

En ekologisk märkning på livsmedel däremot innebär att konstgjort gödsel eller bekämpningsmedel inte får användas, och inte heller är det tillåtet med bestrålning (ett sätt att döda typ bakterier, och faktiskt också ett sätt att förhindra potatisen (icke-ekologisk!) vi köper får groddar...).

För djurens del innebär en ekologisk märkning att de ska ha rätt till utomhusvistelse så de kan, ja, vara sig själva helt enkelt. Om man behöver medicinera ett djur så får inte djuret slaktas på en viss tid efter detta (tiden beror lite på vilka läkemedel).

Maten man ger till sina djur ska helst odlas hemma på gården, och måste vara ekologisk den med.

Sammanfattningsvis: djuren säger jaaa!

Ekologisk märkning på mandeldryck (grön med stjärnor som formar ett blad). Även KRAV-märking.

KRAV-märkt mat är ganska snarlik ekologisk. Det är faktiskt samma sak, fast ännu striktare. Ekologisk märkning är nämligen för hela EU, medan KRAV-märkningen är svensk.

Reglerna som gäller för djurens skull är skarpare och kräver ännu bättre förhållanden än den ekologiska märkningen gör. (Djuren säger HURRA!) Som ett exempel säger KRAV-märkningen att en kalvande ko (kviga) får vara för sig själv, att djur utöver bedövning också ska få smärtlindring vid kastrering (bedövningen släpper ganska snabbt), samt att grisar får vara ute på somrarna och böka/beta efter sin mat. Detta och en hel del därtill.

Det man kan se (som nedan & ovan) är att de livsmedel som har en KRAV-märkt-symbol även har en märkning för ekologiskt.

KRAV-märkning på ett paket mellanmjölk. Även ekologisk märkning.

Jaha, ska man inte äta något annat alls än KRAV-märkta livsmedel då? Njäe, det är kanske lite väl hårt (och svårt!). Det man däremot kan göra om man har två likvärdiga produkter att välja mellan, och den ena är exempelvis ekologisk - välj då den! Det är faktiskt inte särskilt många kronor dyrare (jag blev själv förvånad när jag bestämde mig för några år sedan att titta istället för att bara anta) och man vet att djuren haft det rätt bra, eller att sädesslagen odlats på ett schysst sätt.

För i slutändan är det ju rätt viktigt vad vi stoppar i oss. Vi har bara en kropp!

Källor: [x] [x] [x]

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Postad i: Recept

Denna underbara gryta hittade jag i ett nummer av Vego under mitten av 2015 (nr 4 närmare bestämt) och får behärska mig för att inte laga det för ofta. I helgen hade jag folk över på middag och insåg att det säkert är ett halvår sedan jag ätit det sist. Sagt och gjort bjöd jag på denna maträtt!

Den drar lite åt det orientaliska hållet och är... ja, galet god. Jag har gjort vissa småjusteringar i receptet, exempelvis ökat mängden kryddor för lite mer smak. Gillar man hetta kan man ha i lite extra chipotlepasta också. Nog med snack, här kommer receptet!

Ingredienser för ungefär 4 portioner:

  • 400 g kött, jag använder vegetariska/veganska strimlor
  • Olivolja
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk sesamfrö
  • 2 msk mandlar
  • 1 msk farinsocker
  • 1,5 kryddmått kanel
  • 1,5 kryddmått kardemumma
  • 0,5 tsk spiskummin
  • 1 tsk chipotlepasta
  • 1 dl krossade tomater
  • 50 g mörk choklad (80%-ig)
  • 5 dl vatten
  • 1 msk buljongpulver eller en tärning, förslagsvis grönsaksbuljong
  • Salt och peppar
  1. Hacka löken (grovt räcker). Fräs i olivolja och pressa i vitlöken samt ha i sesamfrön och mandlar. Låt steka tills löken blir sådär glänsande och nästan lite genomskinlig.
  2. Tillsätt farinsocker, kryddorna (inklusive chipotlepastan) och de krossade tomaterna.
    Tips: resterande krossade tomater (om ni inte råkar snubbla över en superliten konserv) går utmärkt att antingen frysa in i en påse för senare användning eller att laga en snabb tomatsoppa på. Rör i chokladen (i mindre bitar) och låt koka några minuter.
  3. Stek köttet vid sidan av under tiden.
  4. Mixa såsen slät. Jag föredrar att använda en stavmixer, men en vanlig mixer eller matberedare går också bra.
  5. Sätt tillbaka såsen på värmen och ha i vatten och buljong. Låt koka några minuter till.
  6. Rör i köttet. Servera med förslagsvis ris och en god sallad.

(En av lunchlådorna som blev över efter middagsbjudningen. Ok, ser inte ut som värsta gourmetmaten men jag lovar det är supergott! Prova!)

Smaklig spis!

Likes

Comments

Postad i: Recept

Häromdagen skrev en vän till mig: "Alltså lax och fetaost är så gott" Och ja, det är det. Jag tror inte det finns mycket som toppar den kombinationen - eh ja, förutsatt att man äter både fisk och mjölkprodukter.

Nåja. Här kommer i alla fall receptet, som för övrigt är förvånansvärt enkelt med tanke på hur gott det är!

Ingredienser:

  • 2 laxfiléer, 200-250 gram (de finns förpackade i lite olika storlekar)
  • 150 gram fetaost
  • 1 dl turkisk yoghurt + några matskedar
  • En skvätt olivolja
  • Pressad vitlök eller vitlökspulver efter smak
  • Salt (vanligt och/eller flingsalt) & peppar
  • Torkad dill
  • Pinjenötter

Såhär gör du:

  1. Sätt på ugnen på 175 grader och tina laxen så den går att skära i. Det snabbaste sättet brukar vara att lägga dem i sin förpackning i ett varmt vattenbad. Kommer man ihåg att ta ut den i förväg är ju det ännu bättre! (Jag glömmer alltid...)
  2. Mosa ca en tredjedel av fetaosten tillsammans med 1-2 msk turkisk yoghurt (beroende på hur man föredrar sin fyllning). Rör i lite torkad dill, olivolja och peppar. Jag tror citronpeppar skulle vara jättegott till detta. Min var slut så jag använde svartpeppar.
  3. Skär längs med laxen och peta i fyllning i båda filéer. Heads up: det kommer inte allt få plats där, så lägg resten ovanpå laxen. Strö över lite flingsalt.
  4. Stoppa in i mitten av ugnen i 25 minuter eller tills laxen ser färdig ut. Det kan variera lite från ugn till ugn.
  5. Blanda en sås av resterande fetaost (mosa med gaffel) och ungefär en dl turkisk yoghurt. Krydda med vitlök efter smak, salt och peppar.
  6. Innan laxen är färdig, rosta lite pinjenötter i en torr panna. De brukar öka kraftigt i sin nötdoft när de är klara. Servera ovanpå laxen, tillsammans med såsen och förslagsvis även lite potatis.

Smaklig spis!

(Bild på en av matlådorna som blev.)

[Ursprungsrecept härifrån]

Likes

Comments

Postad i: Recept

Matmuffins är väl ändå det bästa? Nästan en liten måltid, färdigpackad i en liten form. Blir inte mycket bättre än så! Det roliga är ju att man kan experimentera och stoppa i lite vad som helst. Tricket är bara att hålla dem "matiga" och inte hälla i exempelvis socker eller sylt eller något sådant. Blir säkert gott det med, men tar bort syftet med att det är en matmuffins nästan!

Dessa lagade jag förra helgen och de räckte utmärkt genom hela veckan. Perfekt till förmiddags- eller eftermiddagsfikat på jobb för min egen del. Jag kan också tänka mig att dessa skulle funka bra i något slags bufféupplägg, tillsammans med andra smårätter.

En liten grej bara. Nedan ser ni att jag använt mig av lättkvarg specifikt. Detta är av den enkla anledningen att den magrare kvargen är rikare på protein! Vanlig kvarg (full-fat så att säga) är mer en fettkälla än en proteinkälla. Det går självklart bra med vilken som, men jag ville gärna ha så mycket protein som gick i dessa.

Här kommer receptet, som ger ungefär 12 lagom stora muffins.


Du behöver:

  • 150 gram finrivna morötter
  • 3 dl mjöl (jag använde vetemjöl)
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 ägg
  • 2 dl naturell lättkvarg
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 100 gram fetaost
  • Oregano
  • Mer olivolja
  • Muffinsformar
  1. Sätt på ugnen på 200 grader.
  2. Blanda mjölet med bakpulvret för att minimera klumpar. Rör sedan ner morötterna, äggen, kvargen och olivoljan. Morötterna vill gärna klumpa ihop sig så rör ordentligt!
  3. Fördela smeten i formarna. Om ni har en muffinsplåt, lägg gärna formarna i dessa då det förhindrar att muffinsen brer ut sig i ugnen. Jag hittade inte min, men det gick bra ändå. Dock hade de nog blivit finare i en muffinsplåt!
  4. Smula över fetaost. Jag försökte även trycka ner några bitar lite djupare, så inte alla ligger på ytan och trillar av. Ha på lite olivolja, flingsalt och torkad oregano efter smak.
  5. Baka i mitten av ugnen i 20-25 minuter, beroende på ugn. (Mina tog 20 minuter.)

Bon appétit!

Likes

Comments

Postad i: Livsmedel

Morötter är ett jättebra livsmedel. Jag för min del gillar det knapriga, som dels gör att det tar en stund att tugga i sig, dels ger en det där att tugga på som man ville ha. Ofta vill man nämligen bara ha något att tugga på, och processade (= gott men inte något bra sett ur näringsämne ffa) chips eller dylikt är många gånger en snabb lösning.

Morötter är egentligen alltid i säsong, vilket gör att de inte nödvändigtvis kostar en förmögenhet.

Minimorötter är däremot ofta rätt mycket dyrare. Jag slog upp vad kilopriset är hos tre av de stora matvarukedjorna. Vanliga morötter ligger i snitt på 17 kr/kg (beroende på om de är KRAV-märkta eller inte), medan minimorötter, eller "snacksmorötter" som det också brukar kallas, ligger uppemot 60 kr/kg (hos en matvarukedja, medan de ligger på nästan 40 kr/kg hos en annan). Och vill ni veta det värsta? Minimorötter är vanliga morötter som skalats och formats! Paus för att låta chocken lägga sig.

Varför morötter är bra:

  • Hög halt vitamin C
  • Betakaroten, som de flesta säkert hört talas om, kan kroppen på egen hand omvandla till vitamin A. Skulle man ha för låga värden av detta vitamin kan det påverka synen negativt (ex försämrat mörkerseende eller i de grövsta fallen av brist: blindhet). Så ät era morötter!
  • Har fibrer, precis som andra frukt och grönsaker. Magen gillar!
  • Ett lågt energiinnehåll, för den som behöver hålla tillbaka men vill äta rejält ändå.
  • Innehåller även magnesium, kalcium, natrium, järn, kalium och jod. Massa gottis med andra ord!

Jaha, och hur äter man morötter då? Hur äter man inte dem skulle jag vilja kontra med då!

Morötter passar i stort sett alla grytor (se linsgrytan jag lagade häromdagen) och soppor, antingen rivna eller hackade. Psst jag hatar att riva grönsaker, så jag brukar ofta strunta i ett recepts instruktioner om att "de måste rivas". Tunna medaljonger funkar finfint det med! Okej, kanske inte i matmuffinsen jag lagade i helgen (håll utkik nästa vecka för receptet!), men i majoriteten mat då.

Det går utmärkt att skära upp (eller behålla hela) och dippa. Har ännu inte provat någon dippsås - färdigt pulver eller hemmagjord - som inte funkar ihop med morötter, och då har jag provat många! Morötter går förstås också jättebra att ha som ett knaprigt mellanmål precis som de är, men har man tid så föreslår jag att slänga med lite hummus också.

Morötter är också väldigt gott att göra juice på, om man har en sådan maskin. Det går bra att juica enbart morötterna, eller att blanda med annat. Min favorit just nu är morötter, äpple och ingefära. Mums!

Källor: [x] [x] [x]

Likes

Comments

Postad i: Recept

Jag älskar grytor som dessa. Eller ja, jag älskar väl alla grytor egentligen men det jag gillar med denna sortens grytor är att man alltid kan ändra, lägga till och ta bort saker beroende på vad man har hemma och vad man tycker bäst om.

I detta fallet hade jag en förpackning bönor jag fått av en släkting som hade utgångsdatum mitten av augusti och jag ville gärna använda dem. Sen hade jag även lite överblivna morötter och romansallad. Jag hade dessutom missat att köpa färsk ingefära, så det fick bli pulver.

Och gissa vad? Grytan blev minst lika god, om inte godare! Originalreceptet är från Kung Markatta, där de även föreslår ett bröd till. Med mitt tillägg av bönor och morötter anser jag det är onödigt, men vill man kan man ju ha det också!

Här kommer receptet.

Ingredienser:

  • 1 hackad gul lök
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 finhackad röd chilli
  • Nästan 1 tsk ingefärspulver
  • 2 tsk gurkmeja
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • Ca 1 tsk svartpeppar
  • 1 burk krossade tomater (400 g)
  • 1 burk kokosmjölk (400 g)
  • 2 msk buljongpulver ELLER 2 buljongtärningar (grönsak)
  • 3 dl röda linser
  • 7 "mellanmorötter" (storleksmässigt)
  • 1 förpackning vita bönor (230 g avrunnen vikt)
  • 1 påse färsk spenat (ca 70 g)
  • Romansallad, ca 10 blad

1. Fräs lök, vitlök och chilli tillsammans med kryddorna nån minut. Detta gör så att smakerna kan ligga och gotta ihop sig ordentligt innan man börjar lägga till fler ingredienser. Mums!

2. Tillsätt de krossade tomaterna, kokosmjölken och buljongen och låt det koka upp.

3. Tillsätt linserna, morötterna och bönorna. Se till att röra om efter en liten stund då linser tenderar att klumpa ihop sig på botten. Koka under lock i cirka 10 minuter, med en omrörning då och då. I mitt fall brukar linserna vilja brännas om jag inte rör om, men allas spisar är olika och kommer påverka det olika.

4. Vänd i spenaten och romansalladen. NJUT av en jättegod linsgryta!

Smaklig spis!

Likes

Comments

Postad i: Fakta

Vad är egentligen kolhydrater?

Ja, kortfattat kan man säga att det är sockermolekyler (smått alltså) i olika uppbyggnad och sorters molekyler. Nu gäller det först att skilja på socker som i kolhydratmolekyler och socker som det vi till vardags kallar för socker, som egentligen heter sackaros.

Nu är jag inget fan av att räkna kalorier, då jag tror att det skapar mer knäpphet än klokhet hos majoriteten människor (även om kalorier i sig är ett bra verktyg för att prata om energi i ett livsmedel så finns det ingen anledning för någon att räkna kalorier annat än om du är elitidrottare faktiskt. Läs lite mer om kalorier i mitt inlägg). Men för att bara nämna det så ligger kolhydrater och protein på samma näringsvärde, det vill säga 4 kcal per gram.

Kolhydrater verkar ofta handla i lite blåsväder dock, mycket mer än vad protein gör i alla fall (fast kanske något mindre än fett). Om detta beror på ett felaktigt antagande om kaloriinnehåll och näring eller om det bara beror på att kolhydrater = socker är väl dock lite oklart i många fall. Oftast beror det nog på en kombination. Oavsett är kolhydrater inte vare sig farligt eller någon dold skurk, det handlar bara, precis som allt annat, om vilken kvalitet man väljer. Sackaros (= vitt socker, för att förtydliga) är ju inte någon superbra källa direkt, men det är absolut inget fel på vare sig exempelvis frukt eller havregryn.

Kolhydrater delar man in i mono-, di- och polysackarider. De delas in beroende av hur många olika sorters sockermolekyler som kolhydraten är uppbyggd av.

Monosackarider
Mono betyder en och innebär därmed att det är en enkel sockermolekyl. Två vanliga monosackarider som vi får i oss mycket av är (och som är de man hör mest om också):

- Glukos. Kallas ibland även för druvsocker eller blodsocker, som alltså alla är samma sak. Glukos är den form av socker som vistas fritt i blodet och det är då det kallas för blodsocker. Glukos är en superviktig energikälla för bland annat hjärnan.

- Fruktos. Kallas ofta också för fruktsocker, eftersom man kan hitta fruktos i frukt, dock inte i några jättemängder. Höga intag av fruktos (då ffa syntetiskt fruktos, som kan hittas i exempelvis sötningsmedel) kan öka blodfetterna. Fruktos är nämligen en rätt kass energikälla och skjutsas iväg till levern för att ligga där och gotta sig. Där kan den omvandlas till fett och antingen stanna där, eller skickas ut i blodet (="blodfett"). Men kom ihåg att detta gäller högre halter och att en frukt alltid är bättre än en påse med godisnappar. Frukt innehåller även vitaminer, mineraler och fibrer.


Disackarider
Di betyder, som ni säkert redan räknat ut, två och dessa kolhydrater består alltså av två olika sorters sockermolekyler. Två av de vanligaste disackariderna som många äter mycket av dagligen är:

- Sackaros. Alltså det vanliga vita sockret, som jag nämnde tidigare. Består av en glukos och en fruktos. Sackaros har ni säkert hört att man brukar säga är tomma kalorier, vilket innebär att det har ett ganska högt energiinnehåll men inga vitaminer, mineraler eller fibrer dvs bidrar inte med något annat än energi. Så med andra ord, för att vara helt ärlig, finns det absolut ingen anledning rent närings- eller överlevnadmässigt att äta sackaros (inkluderar även honung som har högt innehåll sackaros, men även exempelvis sirap och farinsocker som är väldigt lika). Sen att vi (läs: jag och en stor majoritet av samhället) gör det är en annan femma och ett längre ämne för en annan gång.

- Laktos. Kallas även mjölksocker, och finns alltså i mejeriprodukter. Består av en glukos och något som kallas galaktos som är sammankopplade. Galaktos är en monosackarid precis som glukos och fruktos, men är oftast inget vi stoppar i oss som en monosackarid utan i formen av laktos. Jag kommer skriva lite mer om laktos och laktosintolerans i ett framtida inlägg, så håll utkik efter det om ni är intresserade!

Polysackarider
Poly betyder fler. Vanliga polysackarider som man ofta hör talas om är:

- Stärkelse. Består av många glukosmolekyler, vilket gör att stärkelse är enkelt för kroppen att bryta ned. Stärkelserika livsmedel är exempelvis potatis och bröd.

- Glykogen. Detta är lagringsformen som kroppen använder för kolhydrater, och lagras då i levern samt i våra muskler. Skulle kroppen sedan bli i behov av energi kan den spjälka (dvs sönderdela till varje enskild molekyl) glykogen till glukos.

- Fibrer. Man kan säga att fibrer är de kolhydrater som kroppen inte kan bryta ned. Det finns huvudsakligen två sorters fibrer. De vattenlösliga, även kallade gelbildande fibrerna, och de vattenolösliga, även kallade hårda fibrer. De gelbildande fibrerna är de med störst hälsoeffekter då de minskar blodsockersvaret (hur mycket blodsockret höjs i blodet efter en måltid - desto längre nedbrytning desto bättre blodsockersvar) eftersom de tas upp långsammare. De påverkar även blodfetterna positivt. Det beror på att gelbildande fibrer binder galla (som levern tillverkar). När vi då går på toaletten kommer mer galla följa med ut än om vi inte ätit de gelbildande fibrerna. Detta tvingar levern att tillverka mer galla och för det behöver den hämta fett från blodet (="blodfett"). Hänger ni med? Exempel på källor till gelbildande fibrer är frukt (ett ämne som heter pektin) och havre (betaglukan, för den intresserade). Även bönor, linser och kikärter. De fibrer som inte går att lösa i vatten, de hårda fibrerna, har inte samma effekter som de gelbildande, men de är fortfarande bra. De kan ge maten en större volym, vilket gör att vi känner oss mättare. En mätt mage är en glad mage. Det är dessutom dessa vattenolösliga fibrer som får tarmarna att jobba ordentligt. En rörlig tarm = ingen förstoppning. Tjoho! De hårda fibrerna kan man hitta i många fullkornsprodukter, och faktiskt även i morötter. Yum!

Fibrer kan, som jag nämnde, alltså inte brytas ner av kroppen. Åtminstone inte på samma sätt som alla andra kolhydrater gör! Bakterier i tarmarna sköter istället jobbet, då fibrer är som mat för dem. Glada bakterier = fler bakterier = bland annat bättre immunförsvar och psykisk hälsa. Sign me up?!

Att fibrer bryts ner först i tarmarna (tjocktarmen för att vara med specifik) av bakterier innebär också att kaloriinnehållet inte är likvärdigt andra kolhydrater. Ca 2 kcal/g brukar man säga. Dessa kalorier kommer från energin av nedbrytningen.

Hur mycket kolhydrater bör man ha i sin kost då?

Ja, det är ju väldigt olika. Viss människor mår jättebra av att minimera mängden kolhydrater till ett minimum, medan andra behöver sin dagliga "dos". Följer man ingen särskild kosthållning brukar man säga mellan 30-60% av det dagliga energiinnehållet. Jag är dock en som tror på att man ska lyssna på sin egen kropp, snarare än generella rekommendationer. Alla är olika! Men vet man inte alls hur man bör lägga upp sin kost så kan 40% vara en bra startpunkt och sedan arbeta därifrån. Kanske öka om man tränar hårt, kanske minska om man inte tycker man mår så bra.

Tycker ni jag missat något viktigt? Är det något annat ni undrar om kolhydrater? Använd gärna kommentarsfältet, eller maila mig på oliviasmatblogg@gmail.com.

Källor: [x] [x] [x] [x] [x] [x] [x]

Likes

Comments

Postad i: Fakta

Vad är en kalori? Alla har något de associerar termen med. Kanske är det kakor eller läsk? Ett glas vin? Favoritmåltiden?

Ja, termen "kalori" i sig är den mängd energi som krävs för att värma ett gram vatten en grad Celsius. Låter ju enkelt, eller hur? Nja, det påminner lite om grekiska. Är man inte vetenskapsmänniska säger det dig förmodligen ingenting heller. Jag personligen blir verkligen inte klokare av att veta detta, för jag tror det är för mycket termer samtidigt som ska slängas runt i skallen. Men men, så ligger det till.

Ett litet förtydligande bara: 1 kcal = 1000 cal. K:et som står framför cal är nämligen ett så kallat prefix som betyder 1000, som används för annars skulle det bli så stora tal. För ett exempel googlade jag på kcal i ett normalstort äpple: cirka 72 kcal. Detta tal är lättare att ha att göra med än 72000 cal. Ja, ni hör ju. Fortsättningsvis när jag skriver kalorier pratar jag alltså i kcal.

Om vi istället går över på mat tror jag desto fler känner sig hemma. Det finns säkert många som utantill kan rabbla flera sorters livsmedel och deras kaloriinnehåll. (Jag kan inte ett enda livsmedels energiinnehåll i huvudet och ärligt talar är jag inte speciellt intresserad av den kunskapen heller för jag vet att jag bara blir knäpp av det. Det som är desto mer intressant är ju fördelningen av kolhydrater, protein och fett i ett livsmedel anser jag!)

Kalorimängd i näringsämnen
- Protein: 4 kcal/g
- Kolhydrater: 4 kcal/g
- Fett: 9 kcal/g
- Fibrer: ca 2 kcal/g:

För att räkna ut ett livsmedels totala kaloriinnehåll adderar man (läs: företaget, och skriver på etiketten) allt. Ex ett livsmedel kanske har (per 100 g) 10 g protein, 3 g kolhydrater och 4 g fett. Det blir då totalt per 100 g livsmedel (10x4)+(3x4)+(4x9) = 88 kcal. Förstår ni?

Ennergiinnehåll för turkisk yoghurt (laktosfri) samt Coops egna granola.


Jaha, så hur mycket (eller lite) bör en vuxen människa äta?

Ja, det varierar beroende på kön, ålder och fysisk aktivitet. En kvinna mellan 18-30 år som tränar 3-4 gånger per vecka behöver ungefär 2200 kcal, medan en man i samma kategori landar på runt 2700 kcal. När åldern går upp går energibehovet ner och vi förbränner som mest som tonåringar.

Energibehovet ökar däremot om man går upp i vikt, vilket är varför många med en större övervikt (sett i ex Biggest Loser) ofta tappar ganska mycket vikt på kort tid under början av resan, för att efter x antal veckor eller månader landa på en platå. Vill man för sin ålder få ett mer hum om ungefär hur mycket man förbränner (men glöm inte att det alltid är individuellt, och att uträkningar baseras på generella formler) finns det många hemsidor för det på nätet. Exempelvis på Styrkelabbet.

För att gå upp eller gå ner i vikt behöver man alltså "bara" avvika från sitt dagliga energibehov (vilket i sig kan vara svårt för många!). Om du står helt stilla, det vill säga varken går upp eller ner, betyder det att du ligger på så kallad energibalans. För att rubba detta (om man av någon anledning behöver gå upp eller ner i vikt) har man tre val; att äta annorlunda, att röra på sig mer eller en kombination av de två. Jag gillar alternativ tre bäst.

Som exempel: en som behöver gå upp i vikt gör klokt i att äta mer (kanske öka smått, i steg), och samtidigt träna med vikter för att bygga muskler. En som behöver gå ner i vikt kanske behöver göra tvärt om med maten, och öka träningen något. Det gäller oavsett att hitta vad som funkar för just dig; något som är hållbart livet ut och inte som någon "quick fix". (Sen anser jag att vi är för fokuserade på någon specifik siffra på vågen och att det vore bättre om man kunde äta bra för sin egen skull, för att man vill ta hand om sin kropp, och inte för att man behöver gå ner x kg innan ett stort event).

Avslutningsvis: oavsett åkomma man har (och det finns faktiskt inte särskilt många åkommor som gör det totalt omöjligt att förändra sin vikt) så handlar det i slutändan bara om en sak: inkomster och utgifter. Det ena eller båda måste förändras för att vikten ska ändras.

Vad tycker ni om kalorier? Ett viktigt verktyg vid viktnedgång eller något som mest skapar hets kring vikten? Frågor går jättebra, både i kommentarsfältet eller via mail på oliviasmatblogg@gmail.com.

Källor: [x] [x]

Likes

Comments

Postad i: Fakta

Vad tänker ni på när man säger c-vitamin? Personligen tänker jag direkt på apelsiner och vitkål. Kanske inte nödvändigtvis tillsammans, även om det säkert skulle bli en alldeles utmärkt sallad. Oavsett så tror jag nästan alla tänker "antioxidant" när man pratar om c-vitamin. Och det är ju såklart sant!

Funktioner för vitamin C:

- Antioxidant. Som ovan nämnt är c-vitamin en antioxidant, vilket betyder att den skyddar mot fria radikaler. Fria radikaler kan komma av allt möjligt, exempelvis läkemedel, rökning och inflammation. Det är kort sagt ämnen som gärna vill reagera med precis allting, vilket kan bli stressigt för kroppen. Antioxidanter fixar biffen.

- För immunförsvarets funktion.

- Sårläkning. Hjälper till vid skapandet av något som kallas bindväv, som behövs vid bland annat sårläkning.

- Ökar upptaget av järn.

Jaha, dags att köpa hem ett kosttillskott och proppa i oss c-vitamin då? Nja, det är knappast nödvändigt, förutsatt att man äter mer än typ hamburgare utan tillbehör. Livsmedelsverket har satt upp ett dagsbehov för vuxna på 75 mg. För ett perspektiv innehåller en hel (normalstor) röd paprika cirka 150 mg c-vitamin.

(Juice gjord på rödbetor, morötter och apelsiner)

Källor för vitamin C är alltså frukter och grönsaker. Jag slog för skojs skull upp en lista över livsmedel som har mest c-vitamin på matkalkyl.se. Topp 10 (per 100 g livsmedel) är som följer:

1. Paprika, röd, gul och grön.
2. Svarta vinbär.
3. Röda vinbär.
4. Havtorn.
5. Grönkål.
6. Brysselkål.
7. Broccoli.
8. Blomkål.
9. Sockerärter.
10. Kiwi.

[Jag ska bara poängtera att jag exkluderat en del livsmedel som ligger högre upp på listan. I topp ligger faktiskt chili, men jag har nog aldrig mött någon som äter 100 g chili bara sådär. En vanlig liten en brukar nog inte väga mer än kanske 10-15 gram, och då är det plötsligt inte lika mycket c-vitamin heller. En paprika däremot kan man ju lätt klämma 100 g, likväl bären och resten på min något komprimerade lista.]

Är tillskott verkligen då nödvändigt, förutsatt att man äter frukt och grönt? Nej, knappast. Som en jämförelse kan jag berätta att en vanlig smaksatt brustablett med enbart vitamin-c som finns att köpa på apoteket innehåller hela 1000 mg askorbinsyra (formen av c-vitamin som används i bland annat dessa vitamintillskott). Det är nästan 14 gånger mer än den dagliga rekommenderade dosen. Inte ens vid en kraftig förkylning är det alltså nödvändigt med annat än lite extra kiwi kanske. Med andra ord: spring inte och lägg pengar på onödiga tillskott, som exempelvis c-vitaminbrus. Nu är det svårt att bli förgiftad av c-vitamin, men om man dagligen (eller åtminstone regelbundet) dricker dessa "högdosbrustabletter" ökar risken för att drabbas av njursten. Och det är ju bara en sjukt onödig grej att dra på sig, speciellt av denna anledning.

Så med andra ord, glöm inte äta era dagliga 500 g frukt och grönt!

Källor: [x] [x] [x]

Likes

Comments

Postad i: Matsedel

Denna veckas matsedel blev ganska rik på fisk, men jag är inne i en sån period nu. Där jag vill äta fisk alltså. Tonfisksalladen slänger jag bara ihop med lite quinoa och grönsaker och fisktacon med lax är nästan ännu enklare. Fisken ska hackas i bitar, stekas med tacokrydda - klart. Nästan för bra för att vara sant!

Den nordafrikanska grytan är ett recept jag såg någonstans av en slump. Jag kan inte för mitt liv komma på var, men det var en jättetrevlig kvinna som pratade och det såg otroligt gott ut så jag provade. Mycket riktigt, den var supergod! Hon kallade den för en soppa dock, men efter alla tillbehör som ska i tycker jag snarare det påminner om en gryta. Hur som helst är den god och väldigt smakrik med en kryddlista nästan längre än alla övriga ingredienser.

Likes

Comments