Annandagens morgon. Sandra och Matti ser hur vågen närmar sig som ett vitt skum vid horisonten. De letar förtvivlat längs stranden efter sonen Viktor. Sedan dundrar havet in.

Samtidigt, på en båt strax utanför Khao Lak. Alla i dyksällskapet är chockade. De har lyckats ta sig upp från trettio meters djup trots havets strömmar som kastat dem runt som trasdockor i djupet. Marko, dykinstruktören med ett mörkt förflutet, blickar ut över förödelsen när de närmar sig land. Kaoset, alla döda kroppar. Det här är min chans.

Sex år senare väcks Sandra av telefonen. Åren av bottenlös sorg har satt sina spår. Huset ekar tomt, Matti är utflyttad. Hon kisar mot den bländande skärmen. Vem ringer mitt i natten?
”Det här är Bertil Arvidsson från ambassaden i Bangkok.”
Hon blir iskall. Är detta samtalet? Efter sex år!

Innan jag började läsa laboon läste jag många recensioner och fick på så vis veta att den här boken är omtyckt, av många. Det är den första bok som jag läser som faktiskt utspelar sig på plats för tsunamin, 26 december 2004, och det är intressant att läsa om för Henrik Tord ger verkligen en levande bild av det som sker och dagarna efter katastrofen. I boken ställs människor på sin spets, behovet att överleva kommer fram, människor med djup saknad existerar och hur långt är man egentligen villig att gå för att få börja om?

Första halvan av boken tyckte jag dessvärre var lite långsam, mitt intresse var inte riktigt helhjärtat, men den sista fjärdedelen av boken är desto mer intensivt. Slutet är oväntat och intressant. Allt som allt så är det en mörk och välskriven bok med ett spännande slut.

3,5/5

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Mina lästa böcker under september månad kommer upp lite senare än vanligt. Anledning till att det inte kommit upp på instagram är för att jag nästan skäms över hur många jag hunnit med, haha. Fast varför ska jag skämmas egentligen?

Likes

Comments

Malin Fors befinner sig på flykt. Ett ouppklarat fall och en personlig kris har fått henne att falla dit igen. Hon har druckit sig genom kvällar och nätter, och allt snabbare närmat sig botten. Som en sista chans har hon fått tjänstledigt och erbjudits ett vikariat som sambandsofficer i Bangkok.

Att bryta med allt verkar vara det enda vettiga. Men ensamheten i den nya staden är svår att hantera och frestelserna finns överallt. Arbetet blir som vanligt Malins räddning, och hennes jaktinstinkter väcks när en svensk kvinna hittas mördad. Vem var kvinnan? Varför blev hon dödad på ett så brutalt sätt? Och hur kände hon den thailändske man som blir nästa offer?

Samtidigt som Malin kämpar mot sina demoner blir hon indragen i ett fall som förbryllar både den thailändska och den svenska polisen. Och hon måste gräva djupt i det förflutna för att finna svaren och den hänsynslösa mördare som är ute efter upprättelse och hämnd.


Som ni kanske vet är detta min favoritserie. Mons Kallentoft tycker jag är fantastisk på alla sätt och vis och Malin Fors, huvudkaraktären, är spännande att få följa. Jag blir förundrad över hur en människa kan förstöra så mycket för sig själv, givetvis är det inte enkelt, det är hemskt. 

Djävulsdoften känns inte som en typisk 'Malin-bok'eftersom den utspelar sig på ett exotiskt ställe(Bangkok) där allting är annorlunda(iallafall om man jämför med Linköping). Jag tycker att boken är lite långsam i början men efter ca170 sidor kommer det igång och blir spännande. De bästa böckerna i serien är de fyra, fem första tycker jag och de senaste är inte riktigt i samma klass, enligt mig. Jag ser verkligen fram emot nästa bok om Malin och hennes utveckling. Ett läsmåste om man läst de tidigare böckerna.

4/5

Likes

Comments

Hon är allt han någonsin velat ha. Han skulle göra vad som helst för att få henne. Och det kommer han att göra.

Ha! Den är skruvad, emellanåt obehaglig, stundvis romantisk och väldigt unik. Ett annorlunda och intressant perspektiv, skriven med ett fängslande språk. Inte läst något liknande tidigare, gillar mixen av blodigt allvar och den skarpa humorn.

4/5

Likes

Comments


Lydia och Kirstie är enäggstvillingar - sex år gamla, oskiljaktiga och så lika att inte ens deras föräldrar alltid kan säga vem som är vem. Så händer det som bara inte får hända: Lydia faller från ett balkongräcke och dör. Kvar är den förvirrade Kirstie och hennes förtvivlade föräldrar Sarah och Angus.
Efter ett års tungt sorgearbete beslutar sig familjen för att flytta till en liten isolerad ö i Hebriderna där de ärvt ett hus som inte varit bebott på flera decennier och som saknar elektricitet. De vill börja på nytt, komma bort från alla plågsamma minnen.
Men inget blir som de hoppats. Kirstie beter sig allt egendomligare - hon tycks djupt olycklig och hävdar att de förväxlat henne med den omkomna systern. I skolan skyr de andra barnen henne, hon som alltid haft en syster och själsfrände är nu outhärdligt ensam.
Oron för Kirstie - eller är det Lydia - bara växer. En fruktansvärd misstanke pyr inom Sarah - vad var det egentligen som hände den där olycksdagen då hennes dotter dog?

Jag har hört både ris och ros om 'istvillingar' men jag måste erkänna att jag började läsa med ganska höga förväntningar. Redan inom de första 30 sidorna var jag helt fast, man slängs in i handlingen och upplever en intensiv och outhärdlig spänning.

S.K. Tremayne, som är en pseudonym för Sean Thomas(även pseudonym Tom Knox), har en tendens att få mig att tänka på Gillian Flynn. Dels skrivsättet men också känslan av att någonting inte är som det verkar, det finns mycket mer bakom bilden som ges. Jag har älskat allt av Gillian Flynn, så då kan ni också tänka er att 'istvillingar' verkligen föll mig i smaken. Det enda som drar ner betyg lite är slutet. Jag hade på något sätt väntat mig mer men det är helt godkänt ändå. Boken är verkligen ruggig till och från, en kväll övervägde jag om jag ens vågade läsa mer medan det fortfarande var mörkt ute! Haha.

4,5/5

Likes

Comments

På översta bilden ser ni mina senaste loppade böcker och på bild nr 2 är det ett nyinkommet recex. Den tredje är en bild på vad jag känner för att läsa här näst. Det ändras ju nästan lite från dag till dag(haha).

Likes

Comments


Fin Macleod - numera säkerhetschef på en privatägd egendom på Isle of Lewis - får i uppdrag att utreda en våg av illegal jakt på ön.
Hans efterforskningar återförenar honom med Whistler Macaskill - en lokal tjuvskytt som var Fins bästa kompis under tonåren. Whistler bär sedan länge på en stor hemlighet. Och när återföreningen tar en mörk, våldsam vändning inser Fin att det skulle kunna bli förödande för ön om sanningen kom fram.

Den sista delen i triologin om Fin Macleod är nu utläst. Peter May har ett speciellt sätt att berätta sin historia och han gör det så skickligt med sin känsla för detaljer, miljö och karaktärer. Fin är en väldigt sympatisk karaktär tycker jag, man tycker liksom om honom. Jag skulle säga att de tre böckerna är otroligt välskrivna och väldigt spännande. Som jag nämnt i mina tidigare recensioner så blir det en unik läsupplevelse, jag gillar böckerna skarpt!

Om du är nyfiken, så börja läs svarthuset, som är den första boken. Lewismannen är den andra och det är min favorit faktiskt. Lewispjäserna får betyg....

4/5

Likes

Comments

Den unga flyktingen Tara får syra kastat i ansiktet. En man kör henne till sjukhuset men försvinner innan någon hinner se vem han är. Dådet tycks vara hedersrelaterat, men när Amanda Paller tar över polisutredningen anar hon att något annat ligger bakom attacken. Då händer det som inte får hända: Tara försvinner spårlöst från sitt rum på sjukhuset.

Ex polisen Magnus kommer ut från fängelset. Livet ligger i spillror. Det ljusnar när Felipe erbjuder honom ett jobb på bageri, men innan han vet ordet av befinner han sig mitt i en uppgörelse i undre världen.


Jag har läst Anna Karolinas två tidigare böcker om Amanda och Adnan- stöld av babian och står dig ingen åter(båda fick 5/5). Jag har haft väldigt höga förväntningar på den tredje boken, förlorat ansikte, jag har längtat efter fortsättning och jag blir inte besviken. Anna Karolina beskriver det polisiära arbetet väl och skapar en riktig och trovärdig bild kring det. Det finns helt enkelt inte någon som hon på marknaden, det här är bland det bästa du kan få. Det är en unik läsupplevelse.

Karaktärerna är av världsklass. De är intressanta hela bunten och deras brister och snedsteg gör dem mänskliga, de skulle mycket väl kunna vara riktiga, levande människor. Boken är fullspäckad med saftiga intriger i Stockholmsmiljö och helt ärligt, jag har inte gjort något annat än att läsa och läsa. Dessutom är hon så skicklig med sina detaljer. Det kan vara något som nämns och man får undra, sedan tar hon upp detaljen vid ett annat tillfälle och man bara 'aha, det var så det var..'. Så skickligt, tycker jag! Det håller verkligen liv i intresset. 

Anna Karolinas böcker om Amanda och Adnan är bland det bästa jag har läst i år. Jag prisar henne! Läs böckerna, du kommer inte ångra dig :) jag vill ha mer, jag får inte nog.

5/5

Likes

Comments

En mysig miss Marple. Tyvärr tyckte jag att den var lite långsam och i början hade jag svårt att komma in i den, dels för att det var så många namn att hålla iordning på. Givetvis är upplösningen lika fantastisk som i alla Christies böcker. Men för mig blir detta inte en fullpott, tyvärr.

3,5/5

Likes

Comments


I en vindpinad torvmosse på Isle of Lewis påträffas liket efter en ung man. Av den patologiska undersökningen framgår att mannen blivit knivmördad och att han troligen legat i mossen sedan slutet av femtiotalet. I övrigt har polisen bara en ledtråd: DNA-analysen visar att offret på något vis är släkt med Tormod Macdonald, en åldrad lantbrukare från ön.
Men Tormod har alltid hävdat att han är enda barnet och ingen har någonsin hört talas om några släktingar. Numera lider han av svår demens och har små möjligheter att själv bringa klarhet i situationen eller att försvara sig mot de misstankar som riktas mot honom.
Tormod är också far till Marsaili, den före detta poliskommissarien Fin Macleods första stora kärlek. Fin, som återvänt till ön för att restaurera sina föräldrars torp, inleder nu en privat undersökning. Han ser det som sin plikt att hjälpa den kvinna han aldrig slutat älska, men är samtidigt medveten om de bråddjup som plötsligt kan öppna sig när man börjar vända på stenar i det förflutna.

Jag läste nyligen första delen, svarthuset, i denna triologi av Peter May och gav den 4/5. Lewismannen är alltså den andra delen och jag gillar den skarpt. Jag förundras över hur skicklig han är på att beskriva själva 'fallet' och sedan en parallell historia, för att sedan koppla ihop allting. Upplösningen är så skicklig gjord och boken är rätt igenom spännande. Redan vid de första sidorna har jag svårt att släppa taget om boken, den är så fängslande! Fallet är spännande, mellanhistorien är intressant och framför fängslande.

Som jag skrev i recensionen av svarthuset så gillar jag verkligen hans miljöskildringar, det ger en tydlig bild av det hårda livet på ön, och jag gillar verkligen huvudpersonerna. Fin är sympatisk och jag ser verkligen fram emot att läsa mer om honom. De två böckerna berättar, kanske undermedvetet på något sätt, om hur man går från barndom och ungdomsåren till att bli vuxen. Och vägen där mellan kan vara väldigt krokig.

Lewismannen är snäppet vassare än svarthuset. De är båda unika läsupplevelser tycker jag och mycket läsvärda.

4,5/5

Likes

Comments