I centrala Oslo utsätts en bank för ett ovanligt brutalt rån där en kvinnlig banktjänsteman blir skjuten till döds. Kriminalkommissarie Harry Hole får i uppdrag att utreda rånet tillsammans med den nyutexaminerade polisinspektören Beate Lønn.

En morgon vaknar Harry med en gruvlig baksmälla och fragmentariska minnesbilder av en middag hos den intressanta väninnan Anna. Samma dag hittas Anna i sitt hem med en kula i skallen. Vad har hänt? Har hon skjutit sig själv eller är det någon som försöker sätta dit Harry Hole genom att få honom misstänkt? Harry finner sig indragen i en strid med en osynlig fiende.

Och hösten har ändå bara börjat. Harry Hole har en krypande känsla av att den kommer att bli fylld av våld, hot och obehagliga överraskningar.

​Smärtans hus är den fjärde i serien om Harry Hole. Jag tycker att det känns som om de blir bättre och bättre men ändå tycker jag att de är lite tunga att smälta. Dock är sluten intensiva och det väger upp för en, emellanåt,lite långsammare start. Smärtans hus är spännande och absolut oväntad, gillade denna mer än de tre första. Nästa bok ser jag dock fram emot, där är det nämligen många saker som ska avgöras. 

3,5/5

Likes

Comments

​Katt bland duvor skiljer sig från Agatha Christie tidigare verk där Poirot figurerar. Poirot förknippar jag med deckare men detta är mer en thriller eller spionroman där delar utspelar sig i den fiktiva staden Ramat(Mellanöstern) och på en brittisk internatskola. Tyvärr så kommer Poirot in i handlingen när det är ca 70 sidor kvar av boken. Spännande men jag föredrar de mer traditionella, typiskt brittiska verken där Poirot är med tidigare i handlingen och där han får ta mer plats. 


3/5

Likes

Comments

Två syskon försvinner oförklarligt med ett par veckors mellanrum. Först misstänks en familjemedlem, sedan en okänd gärningsman och snart kör utredningen fast. En kort tid senare hittas foton på barnen tillsammans med 29-åriga förskoleläraren Kajsa Rantanen, som nyligen hittats död. Vad hände Kajsa och varför finns hon på bild med de försvunna barnen? Psykologen Siri Bergman får tillsammans med kollegorna i polisens gärningsmannaprofilgrupp i uppdrag att titta närmare på brotten. Är det en pedofil som går lös eller handlar det om något mer komplext? Undersökningen övergår i en jakt på liv och död, där frågan om vem som egentligen är förövare och offer ställs på sin spets.

Den femte boken i serien om Siri Bergman är precis lika spännande som de fyra böckerna före 'eld och djupa vatten'. Grebe & Träff serverar ännu en komplex och välskriven historia, som är trovärdig och detaljrik. Jag gillar verkligen Siri, hennes familj och vänner- de är alla levande och trovärdiga.

Samtidigt utspelar sig flera obehagliga berättelser under bokens gång, så som övergrepp på barn, barn som far riktigt illa och ibland blir det lite tufft att läsa. Men trots detta är boken riktigt snabbläst, med ett språk som är levande och detaljrikt.


5/5

Likes

Comments

Harry Hole misstänker att en nynazistisk ledare med kodnamnet Prinsen arbetar inom Oslopolisen. Under utredningen får ett offer halsen uppskuren och ett annat skjuts på nära håll med ett gevär. Harry Hole konfronteras med en grupp från sitt lands mörka förflutna: de norrmän som krigade på Hitlers sida under andra världskriget. Och mördaren är inte klar med sin blodiga vendetta – näst på tur står en medlem ur kungafamiljen.

​Det har tagit mig en hel del tid att läsa ut rödhake av Jo nesbø. Dels är det så att jag tyckte att den var väldigt rörig i början, så många trådar att försöka följa och dels hade jag svårt att hänga med, Med alla namn och händelser. Men efter ungefär halva boken blir det faktiskt spännande och det är den halvan som gör boken läsvärd för mig. Allt som allt spännande historier men tyvärr blir jag inte gelt såld. 


3,5/5

Likes

Comments

En kvav sommardag hittar Miguel Alemany sin sambo, antikhandlaren och mediaprofilen Jussi Ståhl, brutalt mördad i sitt hem på Södermalm. Jussi har skjutits till döds och därefter har hjärtat skurits ur kroppen och placerats i en antik silverskål, som ett groteskt stilleben.

Psykologen Siri Bergman erbjuds i samma veva jobb inom polisens gärningsmannaprofilgrupp av sin gamle studiekamrat och vän Vijay. Hon hamnar mitt i utredningen av det makabra mordet på Jussi Ståhl.
Det som på ytan ser ut som ett enstaka vansinnesdåd växer snabbt till någonting betydligt mer oroväckande. Fler brutala mord på män skakar Stockholm. Det blir snabbt uppenbart att en gemensam nämnare är männens sexuella läggning. Men rör det sig verkligen om rena hatbrott eller står sanningen att finna långt tillbaka i offrens förflutna?

​Vilken fantastisk historia om homofobi, psykiska sjukdomar och livsval. Boken är otroligt spännande från första kapitlet till det sista. Förutom att den är välskriven så finns även ett mörkt driv, man manas liksom på att läsa vidare och plötsligt är boken slut. Systrarna Grebe & Träff har verkligen lyckats att skapa en intressant huvudkaraktär och många gånger förundras jag över hur mycket 'människa' hon egentligen är. Siri är så trovärdig, så mänskligt uppmålad att hon skulle kunna vara en person 'i den riktigt världen'. Och jag måste erkänna att jag ibland ogillar hennes val 😂 Nästa bok att läsa blir den femte och (än så länge) sista delen i serien om Siri Bergman, hennes familj och vänner. 


4,5/5

Likes

Comments

Februari 2005: En narkotikapåverkad tonårstjej bevittnar ett brutalt mord i en park i ett av Stockholms exklusivare områden.

Fem år senare: Terapeuten Siri Bergman har äntligen fått balans i tillvaron. Hon är nybliven mamma och kärleken till sambon Markus är stark.

Så går hon igenom en gammal kartong med papper som tillhört Stefan, hennes före detta man som tog livet av sig. Hon hittar en osannolik koppling till mordet i parken, en koppling som är svår att bortförklara.

Fast Siri trott att hon kommit över Stefans självmord kan hon inte släppa tanken på att hans död har med parkmordet att göra, och hon börjar undersöka saken på egen hand. Samtidigt som hon ohjälpligt sugs in i det förflutna hotar hennes eget liv att falla samman. Hon tappar alltmer greppet om tillvaron och förvandlas slutligen från jägare till villebråd.

Innan du dog är tredje delen om terapeuten Siri Bergman och jag blir verkligen inte besviken. Jag har verkligen gillat de två föregående ch innan du dog är nästan snäppet vassare och det för att inget är som det verkar. Den man tror att man känner, känner man inte alls. Jag gillar att den är mörk, att oväntade saker händer och att det är nästintill omöjligt att gissa sig till vad som kommer att hända. Det är hög spänning och riktigt sträckläsarmaterial! Den slutar så spännande att jag bara måste hoppa på fjärde delen på en gång 😊🤞🏻

4,5/5

Likes

Comments


De tre barndomsvännerna Bettan, Matte och Carina har fastnat i en grå vardag. Bettan drömmer om att öppna inredningsbutik men harvar på som busschaufför, Mattes författarkarriär vill aldrig riktigt ta fart och Carinas glamorösa liv slås i spillror när hon erbjuds avgångsvederlag från sitt chefsjobb.

De bestämmer sig för att åka tillbaka i tiden, till utsvängda jeans, blå Blend och Kiss. Till Bettans sommarställe där allting en gång började, och där en missuppfattning kommer att leda till den perfekta affärsidén - en retro-retreat för tilltufsade själar.

Hemma hos Bettan är en riktig feelgood-roman i sann retroanda. Det är en varm berättelse om tre vänner i femtioårsåldern där huvudkaraktärerna är levande och underhållande. Detaljerna höjer trovärdigheten och spär på mysigheten och jag totalälskar miljön. Jag tycker att boken verkligen har en charm, den intresserar mig och ibland fnissar jag högt. Den här boken var rolig och mysig att läsa. 😊

4/5✨

Likes

Comments

En nära vän till Norges statsminister knivhuggs till döds på ett sjaskigt motellrum i Thailand. I ambassadörens portfölj påträffas bilder på nakna pojkar. För att undvika en politisk skandal skickas kommissarie Harry Hole till Bangkok, där han i hemlighet ska hjälpa utrikesdepartementet att hantera mordet. Men Harry Hole är ingen diplomat. Hans allt annat än försiktiga metoder kommer väl till pass när han inser att hans landsmän försöker hindra sanningen från att komma fram.

Andra boken om Harry Hole är snäppet vassare än den första, Fladdermusmannen. Det är ett klurigt fall Hole ställs inför i kackerlackorna. Boken är spännande och har en exotisk miljö men jag ser fram emot nästa. Jag gillar dock Harry och hans demoner, är spänd på att följa hans resa. 😊

3,5/5

Likes

Comments

Detta är den gripande skildringen om en ung man som tvingas ändra på hela sitt liv. En söndagsförmiddag åker han skidor med sin flickvän och boken startar precis när olyckan är ett faktum. Det är starten på ett helt nytt liv, han är förlamad från bröstet och neråt. Jag blir fängslad redan från början, för berättelsen i sig är obehaglig samtidigt som den är så viktig. Jag känner obehag eftersom en olycka som denna faktiskt är något som skulle kunna hända alla. Mig. Dig. Våra nära och kära. Jag blir fängslad på grund av att huvudpersonen och personer i hans närhet går igenom så otroligt mycket; de känner hopp, uppgivenhet, kärlek, ilska, sorg, glädje. Den här boken är viktig, den tar upp ämnen som inte många pratar om och det görs på ett avklätt och intimt sätt.

4/5✨

Likes

Comments


En regnig höstkväll, någonstans i Stockholm, blir femåriga Tilde vittne till hur någon sparkar hennes mamma till döds. Gömd under köksbordet bevittnar flickan det brutala mordet. Samtidigt träffar terapeuten Siri och hennes kollega Aina en helt ny grupp med patienter: De har åtagit sig att leda en självhjälpsgrupp för kvinnliga brottsoffer, och under ett antal mörka höstkvällar berättar kvinnorna i gruppen den ena grymma historien efter den andra om omöjlig kärlek, våld och förnedring.

En mörk bild av kärleken och mäns våld mot kvinnor växer fram. Samtidigt finner sig Siri vid ett vägskäl i sitt eget liv - ska hon själv våga lita på kärleken, den som svikit henne och de andra kvinnorna tidigare?

Stegvis flätas lilla Tildes öde samman med Siris och kvinnornas i gruppen och sökandet efter försoning och återupprättelse förvandlas till en mördarjakt.

Jag har sträckläst bittrare än döden. Den är snabb att läsa, språket som används är enkelt och händelseutvecklingen är så spännande att följa. Jag tycker att den första boken, någon sorts frid, är snäppet vassare. Handlingen i denna är lite långsam och jag väntar på att något ska 'hända' genom ca halva boken. Dock kompenserar Grebe&Träff detta med ett otroligt intensivt slut och upplösningen är av hög klass.

Än så länge tycker jag verkligen om serien om terapeuten Siri Bergman och jag det fram mot resten av serien.

4/5

Likes

Comments