Tre för tidiga julklappar till mig själv 😋

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Helwater, England 1760. Det skotska upproret har slagits ner och rebellen Jamie Fraser lever ett stillsamt liv som frigiven krigsfånge. I London tar adelsmannen och officeren lord John Grey emot ett paket, ett dokument som pekar på en konspiration och stor fara. Grey kan inte tyda dokumentet och han känner endast en som kan det; Jamie Fraser. Snart befinner sig lord John och Jamie Fraser på en resa till Irland och där påminns dem om de känslor som en gång band dem samman.

​Det är värt att nämna att jag inte läst en enda bok i Outlanderserien eller serien om John Grey. Om jag hade gjort det så hade jag definitivt förstått mer, så som namn och platser eller ens vilka Jamie och Claire var och deras betydelse för den här berättelsen. I vilket fall, John grey tycker jag är en karaktär som är enkel att tycka om. Han är oftast lugn och behärskad på utsidan men på insidan stormar det alltid, att vara homosexuell i 1760-talets England är inte enkelt. Jag fångas direkt i karaktärernas öde och den väl uppmålade miljön, dessutom är tidsandan magiskt fångad. 

Jag har hört mycket blandat om Diana Gabaldons sätt att skriva och jag konstaterar att den här boken iallafall känns välskriven och att jag gillar den. Skulle du vilja läsa Fången från Skottland skulle jag rekommendera att läsa/se Outlanderserien eller iallafall de två första delarna i serien om John Grey. 


3,5/5

Likes

Comments

Gå över gränsen, Robert Karjel 1997, nytryck av bokförlaget Polaris 2017

OM BOKEN: USA har under stort hemlighetsmakeri lånat ut världens i särklass mest avancerade jaktrobot för flygplan till Sverige. Men roboten blir stulen och alla spår pekar mot Ryssland. Det hela är otroligt pinsamt för den svenska militären och man bestämmer sig för att ta in de bästa man har; kommandostyrkan Csardas. Fyra elitsoldater ska hämta hem roboten till Sverige men tyvärr finns det en läcka inom försvaret som ger Ryssland information...

'Gå över gränsen 'är en teknisk thriller som är Robert Karjels debut från 1997. Han har varit överstelöjtnant i det svenska flygvapnet och han skriver om de världar han själv befunnit sig i vilket ger hans berättelser trovärdighet och tyngd.

För mig blir detta en rent militär techothriller med många militärtermer och förkortningar. En skildring om mänskliga öden som pressas som hårdast med en välspunnen intrig i det kyliga politiska klimatet på 80-90-talet, efter Sovjets fall. Blir dessvärre lite lång och mitt intresse dalar. Passar dig som gillar spion-och-militärromaner eller böcker av Lars Wilderäng .

Skuggan av floden, Robert Karjel 1999, nytryckt av bokförlaget Polaris 2017

OM BOKEN: Den svenska piloten Thomas Borkman reser inofficiellt på uppdrag till Amazonas för att delta i kampen mot narkotika. Tillsammans med andra deltar han i nattliga helikopteranfall mot raffinaderier och förråd i djungel. Till en början går det precis enligt planerna men snart förälskar han sig i Maria och inser han att motståndarna får information om när och var räderna ska ske. Lyckas de avslöja honom är hans chanser att överleva minimala...

Hög spänning i Amazonas i jakten på knarkkarteller och i sin helhet påminner den mig om vissa drag i serien Narcos från Netflix. Den blir lite lång, lite seg emellanåt men jag blir ändå överraskad av Karjels sätt att skriva. Han skriver mer beskrivande om saker omkring än vad jag trodde och ibland är han varsam, för att senare bli intensivare. Till skillnad från 'Gå över gränsen' så är denna inte så militärisk utan håller en jämn nivå för en internationell spänningsthriller.

Likes

Comments

Mick Wall har skrivit Inte i det här livet.. Guns n' roses- hårdrockens sista giganter. Han umgicks nära bandet och ger en öppen, ärlig och naken skildring av bandets historia. Det är den ocensurerade sanningen, hela vägen från uppväxten till storhetstiden med knark och attityd. Det är ett uppräknande av händelser och dessutom en slags sammanställning av vad som bara är myt och skvaller och vad som egentligen är sant och vem som gjort vad.


Det som intresserar mig är att boken ger en djup inblick i musiken, vem som skrev vad och innebörden av deras texter. Framför allt gillade jag Use your illusion-delen, som visar vilken perfektionist Axl rose var, framförallt med hans självbiografiska låtar så som Estranged och November rain( jag är en use your illusion ll-människa, ha ha). Intressant läsning som ger många nya nyanser till hårdrocksbandet.

3/5


Recex från bokfabriken
Likes

Comments

Bild 1. Nya böcker från förra veckan. Ett rec ex bokfabriken, De saknade, och Mörkertid från pocketförlaget. Jag köpte På sex meters djup och Flickorna, som jag är så nyfiken på!

Bild 2. På en loppis sprang jag på Mordet på Orientexpressen från 1953. Den ingår i en serie, Trumf, med totalt 8 Agatha Christieböcker. Nu saknar jag bara en. De är så fina!

Likes

Comments

Åtta böcker blev läsa under november. Lite extra gillade jag Yxmannen, Sjusiffrigt och självklart Christie.

En månad där allting utom Och så var de bara en var recex. Bra läsmånad tycker jag!

Likes

Comments

Jag kan aldrig tröttna eller sluta förundras över Och så var de bara en. Den kom ut 1939 och trots sina dryga 80 år på nacken så är den fortfarande väldigt aktuell och på något konstigt vis till och med modern. Det finns lite av allt; intressanta karaktärer, levande miljöer, rikt språk och detaljer som ger den typiska Christiekänslan. Det är en bok för dig som vill ha en ytterst klurig gåta, en tidlös klassiker med psykologisk spänning. Det är ett sant mästerverk och en av mina absoluta favoritböcker inom kriminallitteraturen.

Likes

Comments

Charlotte Swanstein har sedan 1993 varit verksam som hundpsykolog. Hundens första år är en handbok för hundägare som vill lära känna sin valp och förstå dess beteende bättre. Det första året är grundläggande för hundens beteende och dess roll i flocken.

I Hundens första år finns massor med bra information för dig som vill lära dig mer. Man får följa en hunds utveckling i en familj underett års tid. Bland annat får man tips för det första dygnet i hemmet, de första tio dagarna och om träning och beteende. Det finns även en rolig tabell med hundens utveckling, typiska problem och hundägarens roll i det hela.

Tyvärr är inte den här boken så intressant för mig då jag aldrig kommer ha möjlighet att ha hund igen (sjukligt allergisk 😋). Men absolut bra information för den som kan och vill.

Likes

Comments

Recension av Mordet på Orientexpressen finns på min instagram @ oliviasdeckarhylla 🚂 Har du sett filmen? Jag gillade den, en aningen mer actionfylld variant än boken, kan man väl lugnt säga.

Likes

Comments

En mycket trevlig överraskning att hitta Iskalla ögonblick av Viveca Sten i min brevlåda. Jag blev så glad när jag senare insåg att den var signerad. Viveca är ju trots allt 'en klassiker' i min bokhylla 😉 Det är tio små minideckare, ska bli spännande att läsa!

Likes

Comments