Form

Nämen kolla! Idag hann jag måla henne! Min första lerfigur! Visst blev hon fin? Jag blir ju så himla sugen på att göra fler i olika färger och med olika ansiktsuttryck. Det skulle vara kul att våga sig på en överkropp till huvudet också. Tänker att jag i sånna fall måste ha en stomme genom hela, typ tandpetare. Därför blir det inte till just den här eftersom den redan har torkat.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Form

Jag följer en konstnär på instagram som heter @octoplum, och hon gör så otroligt fina skulpturer i någon sorts lera. Det ser också väldigt roligt ut att jobba med form på det sättet. Så idag när jag och Agnes var en sväng på stan och var inne på Claes Ohlsson fick jag syn på modellera och kunde icke motstå. Så nu har jag suttit i 3 timmar och knådat och klämt och rullat och pillat på en klump. Till slut blev det ett ansikte, men det var allt annat än lätt i början.

Dessutom, luktade leran sjukt starkt? Vet inte om det bara är jag som är en överkänslig vekling, men jag blev helt torr i ögonen. Men men, vad gör man inte för konsten :)

Det ska bli sååå kul att måla den. Längtar orimligt mycket tills imorgon bara för att få måla. Att prova en ny teknik såhär kan verkligen väcka inspirationen och lusten till att skapa saker, så är det för mig i alla fall. I början av den här dag var jag nästan deppig för att jag inte har känt samma lust till att måla på sistone, och den slutade med att jag knådat fram ett litet ansikte i lera.  


Likes

Comments

I tisdags tog vi oss friheten att turista lite i vår egen stad, jag, Agnes och Anna. En blåsig cykeltur tog oss ner till slottet där vi först och främst entrade botaniska trädgården. I orangeriet gick vi en runda i det kvava växthuset för kaktusar. Kan säga att det gjorde allt annat än gott för mig som redan led av cykelturens eftersvettningar. :)

Här upptäcker jag till min förfäran tydliga spår av vandalism i form av att någon har lagt grus på kaktusen. Värsta sorten, jag vet. På bilden bredvid väljer Anna ut en kaktus som hon petar på.

Därefter gick vi upp till slottet och konstmuseet, där de utöver de vanliga utställningarna hade en med skulpturer, från tre olika konstnärer - vad jag förstod. Jag läste inte så noga eftersom vi rätt snabbt rörde oss uppåt till utställningarna på de övre planen. Där ställde konstnären Tamar Ettun ut. Utställningen innefattade många väldigt speciella skulpturer. Begrep dem gjorde jag absolut inte. Men kreativiteten var fascinerande.

Det gula ballongtältet "Yellow inflatable", tog dock upp den mesta av vår uppmärksamhet. Man fick alltså gå in i den, och tanken var att man som besökare skulle sitta där inne och "omslutas av den gula färgen och uppleva tyngd och lätthet i mötet med luftströmmarna och tyg." Väldigt speciellt. Och fint på bild!


Likes

Comments

Hej! Jag är nu hemkommen från några veckor i sommarstugan. Vid några få tillfällen satte jag mig ned med skissblocket, och vid ett av dem när regnet hängde i kvällsluften, växte dessa två motiv fram.

Jag kan också uppdatera er om att jag inte kom in på Wiks konstlinje. Alla står ju dock som reserver och man kan därför bli antagen ända in i september. Men jag har inte ens fått veta vilket nummer jag har som reserv, så jag har ingen aning.

Dock har jag blivit antagen till en fristående universitetskurs, så jag slipper gå sysslolös i alla fall. Det känns skönt. Sen hoppas jag att jag kommer ha inspiration till att måla mycket också nu i höst. Nu när allt är ganska ovisst och när jag inte vet vad jag ska förvänta mig av höstens studier riktigt, kan jag inte riktigt finna ro i målandet. Jag måste nog ha koll på läget runt omkring mig för att helt kunna känna mig inspirerad och dyka ner i skapandet av en målning. Så känns det nu i alla fall.

Likes

Comments

Akryl

Jag tänkte visa er vad jag brukar använda när jag gör mina akrylmålningar. I ett halvår ungefär har jag börjat måla allt mer med just akryl. Det har i sin tur medfört att jag kan gå runt i hobbyaffärer och bara kolla på färger och penslar för att det är kul. Kan bli lite svagt lyrisk, vet inte varför riktigt. Kanske för att man drömmer sig bort lite kring vad man kan skapa med allt.

Nog om nörden i mig! Här är det jag har att tillgå när jag målar.

Penslar - För lite större ytor använder jag de två som är storlek 10. För att måla detaljer använder jag den svarta penseln i storlek 1. Och för allt där emellan blir det oftast penslarna i storlek 6, det är den 3e respektive 5e penseln på bilden. Den blåa och den röda penseln använder jag desto mindre.

Inte för att skryta, men jag är lite utav ett proffs när de kommer till att vanvårda mina penslar. Jag är väldigt duktig på att göra dem spretiga och hårda av torkad färg. Och det beror på att jag ställer dem med borsten ner i vattenglaset och ofta glömmer att tvätta dem efteråt... Det är hemskt, jag vet. Gör inte som jag. Det blir väl mitt nästa nyårslöfte eller nåt :) Eller så bara skärper jag mig, haha. Jag är bara lat varför erkänner jag inte bara.

Papper och målarduk - På bilden ser ni ett ett block i A2 med lite tjockare papper. Samt ett akvarellblock, papper för akrylfärg och en målarduk. Samtliga i A4-format.

Mina första stora akrylmålningar målade jag på det stora pappret i A2. Sedan hittade mamma målardukar som legat och skräpat i källaren, och det är ju en annan känsla att sedan ha en "riktig" tavla av det man målat.

När jag ändå vill måla på papper så går det alltså okej att måla på akvarellpapper eftersom det är liite tjockare än vanligt. Det är akvarellpapper jag målat på mest. Men då har jag ofta haft mycket vatten i penseln. Det ja har märkt nu när jag målar flera lager med tjock färg är att det blir buckligt eller böjs upp i kanterna.

Då är det bättre att måla på papper som är avsedd för akrylfärg (you dont say). Det är ännu tjockare och tål att man målar flera lager utan att det blir buckligt.

Färg - Jag tror de små kom med i någon målarlåda som jag fick vid något tillfälle. Jag gissar på att det inte är de dyraste, men jag har testat en budgetvariant från TGR som vi hade hemma, och jag märkte rätt stor skillnad. Det var stor skillnad i hur mycket pigment det var i färgerna. Billigare färger är tunnare och jag antar att de innehåller mer vatten (?). Jag skulle dock behöva köpa mer färger snart. Synd, jag som hatar att gå i hobbyaffärer.

Svart och speciellt vitt går åt som smör när jag målar, så de har jag bunkrat upp med. Både den vita och den svarta färgen är också tjockare och enligt mig bättre än färgerna i småtuberna. Återigen, troligtvis för att de kostade lite mer också.

Palett - Jag har en i trä, och har inte provat plastvarianter som jag vet finns. Men jag tror ärligt talat att de är mer praktiska i längden, jag antar att sådana går att rengöra om man skulle vilja göra det. På den här blir det bara ett tjockare och tjockare lager av färg - det ser ju däremot lite charmigt ut på bild. ;)

Staffli - Jag tycker mycket om att måla stort, och något jag märkte snabbt var att det verkligen underlättar att måla med bilden upprätt och inte liggandes på ett bord. Det här är mammas gamla staffli. Det är ett lite mindre som man ställer på bordet, men för det fungerar den absolut att använda när man målar större målningar. Det går att vika ihop, så det är portabelt och bra också.

Vattenburk och näsduk - För att skölja ur penseln när jag vill byta färg, eller tunna ut färgen.


Likes

Comments

Akryl

Såhär blev den - målningen jag gjorde på fyra akvarellpapper. Dem klistrade jag sedan fast på ett A2-papper först efter jag målat klart alla delarna. Det var inte det smidigaste jag upplevt. Först sista timmen insåg jag att det kanske var värt den lilla ansträngningen det innebar att fästa papperna i bordet med häftmassa. Det blev i alla fall ett nytt arbetssätt för mig att gå tillväga på det här sättet. Jag vet inte hur mycket det tillförde bilden att den är i fyra delar? Jag kan inte riktigt bestämma mig för om det stör liiite, lite, eller om det gör målningen mer intressant.

Likes

Comments

Akryl

Min fyra-bitars-målning börjar bli hyffsat klar. Några grejer tänker jag peta lite till på, men ni ser i alla fall en liten skymt av hur bakgrunden börjar ta form. En bild på hela målningen kommer lite längre fram. 


Likes

Comments

I mitt huvud

Hej! Har ni en bra sommar såhär långt? Min är helt okej hittills. Just nu har vi mellanlandat hemma, och jag är inne i min målarbubbla. Snart ska vi åka iväg en vecka, och till sist spendera mycket tid på landet. Jag ser fram emot allt det här somriga som att cykla ner till vattnet eller in till stan, bada, äta mat utomhus och umgås. Men innan är vi en vecka hos mormor och det ska bli väldigt mysigt också.

Hoppas ni också har en positiv känsla inför sommaren, och att ni kan slappna av. Och kan ni inte det så är det lugnt. Jag hade väldigt svårt att njuta av förra sommaren just för att jag byggde upp förväntningar. Jag trodde att jag skulle vara så avslappnad, glad och må bra hela tiden. Men det blev väldigt svårt att leva upp till det scenariot.

Vad jag kommer fram till är i alla fall att man ska skita i att tro att alla somrar i ens liv måste och kommer att vara perfekta. Det kommer de inte. Vi gör saker vi vill och känner för, för nu finns mer tid för det. Men vissa dagar blir tråkiga även på sommaren. Och då får det vara så. Det är helt lugnt. Och om det känns jobbigt att alla andra ser ut att leva upp till sommaren, så skit i att kolla vad andra gör på snapcht, instagram och Facebook. Eller rent utav gör en lista på saker du mår bra av respektive saker du får ångest blir stressad. Vet ni vad, jag ska göra min lista nu på en gång.

Jag mår inte bra av: att tänka för mycket (dvs att tänka på hur andra uppfattar mig, jämföra mitt eget liv med andras), att bara gå runt hemma för många dagar och ha tråkigt, att avskärma mig från människor en för lång tid, att rita blommor, hus och barn (ok jag mår inte jättedåligt det är mest pisstråkigt), att tänka att det är försent att göra något åt miljöförstöringen, att folk rör mig eller försöker föra en konversation med mig minuterna efter att jag klivit upp.

Jag mår bra av: Att ostört få vara inne i min målarbubbla, att äta mackor mitt i natten, att skratta och prata om vad som helst med min syster, att sitta för länge på toaletten, att spela och sjunga vid pianot, att spontan-köpa godis, att vara i sommarstugan, att köpa DVDer (2 för 99kr) på Coop i Öregrund, att umgås med roliga människor (Lenny känn dig jävligt träffad), att slippa umgås med människor, när någon uppmärksammar min konst, att skratta med mina föräldrar, att lyssna på "HanaPee's otroliga podcast", att skratta högt för mig själv i sms-konversationer, att åka bil och lyssna på musik och inte må illa samtidigt, att gå in på konstnärers instagram och ba insupa snygga målningar, att klä mig i kläder jag trivs i, att gå upp på morgonen och inte vara morgon-sur, att skratta åt mig själv, att referera till julkalendrar i dialoger med min syster, att få vara konstig, att vinna på kubb.

Sådär ja. Vad tror ni? Är det nåt att ha? Jag hade i alla fall en trevlig stund när jag skrev ner lista nummer två. Och slutsatsen jag drar av detta är att som allra bäst mår i alla fall jag kring människor som jag tycker om. Jag tenderar att glömma det ibland hur självklart det än låter. På må dåligt -listan är det är ju punkt nummer ett som är lite klurig. De andra är mest saker att undvika. Svårare är det när man ska försöka styra sina tankar. Men just att inte sätta upp en ideal-bild av hur tillvaron ska vara tror jag blir så mycket lättare utan alla sociala medier.

Så, om du fasar sommarångesten, skriv en må bra- och må dåligt -lista, och ta bort instagram-appen så känns du förhoppningsvis i alla fall lite lättare inombords! <3

Likes

Comments

Skisser, Polychromos

Ibland blir jag så låst vid att måla ansikten på ett visst sätt. Tror det sitter lite i muskelminnet liksom. När jag ritade den här kollade jag därför lite på en annan bild. Det blev ju inte alls likt och det var inte heller det som var meningen, utan mer för att inte fastna i samma ansiktsdrag. Vad tycker ni?


Likes

Comments