View tracker

I mitt huvud, Skisser

Nu när jag inte har någon skaparglädje i kroppen får det bli sånt jag hittar i datorn, som jag ritade i somras. Det känns som att det var en evighet sedan jag skissade ner något sånt här. Det är lite som att bilden jag har av mig själv blir mycket mer färglös när jag har inte kan förknippa mig själv med konsten. Mitt liv är ju mer eller mindre händelselöst i allmänt, det är väl där felet sitter.

Hoppas ni har lite mer färg i era liv än vad jag har just nu.


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

Akryl, Akvarell, I mitt huvud

Hej.... Det var länge sen jag var så oinspirerad som jag känt mig nu i typ tre månaders tid. Den sysslolösheten som jag har fått uppleva emellanåt nu när jag inte går i skolan regelbundet har dödat min kreativitet lite. Eller rätt mycket om jag ska vara ärlig. Jag tror min hjärna är för lite utmattad (trodde aldrig att jag skulle skriva den meningen) och tar del av för lite intryck. Jag saknar gymnasiet så mycket. Allt vad det innebar att gå i skolan fick min konst att spira. Lite märkligt kanske, men helt sant.

När jag är såhär oinspirerad tycker jag att allt jag målat är tråkigt. Att skrolla igenom min instagram would be like "Fyfan allt ser ju likadant ut. Allt är fett fult, tråkigt, okreativt och fantasilöst". Lite så :)

Jag kan få ett litet fragment till inspiration men så fort jag tänker tanken på att sätta mig ner och måla känns inget roligt eller kreativt nog att göra. Jag blir jättestressad av att på rutin sätta mig ner och försöka måla något ur huvet bara. Nej, usch. Jag kan verkligen inte tvinga fram något.

Här är i alla fall några tekningar jag hann göra innan inspirationen dog helt haha. Den som följer mig på instagram har troligtvis redan sett dem.

Två från i början av september.

Den här började jag på i slutet av september. Jag tycker att det syns på den här att jag inte är i mitt esse. Den är typ stel? Och halsen har jag inte ens orkat måla jämnt. Jag målade förresten bakgrunden grön sen, men då blev den ännu fulare haha, så jag har gett upp med den här för ett tag.

OOOOH de här gjorde jag i början av oktober när jag testade nyinköpta akvarellkritor! Jag tror att de hette så i alla fall. Det var ändå ganska kul. Jag älskar ju de där färgerna. Men framför allt brukar jag bli lite nyförälskad i att skapa när jag får testa en ny teknik.

Jag hoppas att det i alla fall var någon mer än jag själv som tyckte att det var lite uppfriskande med att inlägg här. Det är liksom en liten del av mig själv som jag inte kunnat släppa ut på ett bra tag, så jag hoppas att det inte dröjer allt för länge tills jag lägger upp något mer här eller på instagram.

God natt på er! <3

Likes

Comments

View tracker

Form

Nämen kolla! Idag hann jag måla henne! Min första lerfigur! Visst blev hon fin? Jag blir ju så himla sugen på att göra fler i olika färger och med olika ansiktsuttryck. Det skulle vara kul att våga sig på en överkropp till huvudet också. Tänker att jag i sånna fall måste ha en stomme genom hela, typ tandpetare. Därför blir det inte till just den här eftersom den redan har torkat.

Likes

Comments

Form

Jag följer en konstnär på instagram som heter @octoplum, och hon gör så otroligt fina skulpturer i någon sorts lera. Det ser också väldigt roligt ut att jobba med form på det sättet. Så idag när jag och Agnes var en sväng på stan och var inne på Claes Ohlsson fick jag syn på modellera och kunde icke motstå. Så nu har jag suttit i 3 timmar och knådat och klämt och rullat och pillat på en klump. Till slut blev det ett ansikte, men det var allt annat än lätt i början.

Dessutom, luktade leran sjukt starkt? Vet inte om det bara är jag som är en överkänslig vekling, men jag blev helt torr i ögonen. Men men, vad gör man inte för konsten :)

Det ska bli sååå kul att måla den. Längtar orimligt mycket tills imorgon bara för att få måla. Att prova en ny teknik såhär kan verkligen väcka inspirationen och lusten till att skapa saker, så är det för mig i alla fall. I början av den här dag var jag nästan deppig för att jag inte har känt samma lust till att måla på sistone, och den slutade med att jag knådat fram ett litet ansikte i lera.  


Likes

Comments

I tisdags tog vi oss friheten att turista lite i vår egen stad, jag, Agnes och Anna. En blåsig cykeltur tog oss ner till slottet där vi först och främst entrade botaniska trädgården. I orangeriet gick vi en runda i det kvava växthuset för kaktusar. Kan säga att det gjorde allt annat än gott för mig som redan led av cykelturens eftersvettningar. :)

Här upptäcker jag till min förfäran tydliga spår av vandalism i form av att någon har lagt grus på kaktusen. Värsta sorten, jag vet. På bilden bredvid väljer Anna ut en kaktus som hon petar på.

Därefter gick vi upp till slottet och konstmuseet, där de utöver de vanliga utställningarna hade en med skulpturer, från tre olika konstnärer - vad jag förstod. Jag läste inte så noga eftersom vi rätt snabbt rörde oss uppåt till utställningarna på de övre planen. Där ställde konstnären Tamar Ettun ut. Utställningen innefattade många väldigt speciella skulpturer. Begrep dem gjorde jag absolut inte. Men kreativiteten var fascinerande.

Det gula ballongtältet "Yellow inflatable", tog dock upp den mesta av vår uppmärksamhet. Man fick alltså gå in i den, och tanken var att man som besökare skulle sitta där inne och "omslutas av den gula färgen och uppleva tyngd och lätthet i mötet med luftströmmarna och tyg." Väldigt speciellt. Och fint på bild!


Likes

Comments

Hej! Jag är nu hemkommen från några veckor i sommarstugan. Vid några få tillfällen satte jag mig ned med skissblocket, och vid ett av dem när regnet hängde i kvällsluften, växte dessa två motiv fram.

Jag kan också uppdatera er om att jag inte kom in på Wiks konstlinje. Alla står ju dock som reserver och man kan därför bli antagen ända in i september. Men jag har inte ens fått veta vilket nummer jag har som reserv, så jag har ingen aning.

Dock har jag blivit antagen till en fristående universitetskurs, så jag slipper gå sysslolös i alla fall. Det känns skönt. Sen hoppas jag att jag kommer ha inspiration till att måla mycket också nu i höst. Nu när allt är ganska ovisst och när jag inte vet vad jag ska förvänta mig av höstens studier riktigt, kan jag inte riktigt finna ro i målandet. Jag måste nog ha koll på läget runt omkring mig för att helt kunna känna mig inspirerad och dyka ner i skapandet av en målning. Så känns det nu i alla fall.

Likes

Comments

Akryl

Jag tänkte visa er vad jag brukar använda när jag gör mina akrylmålningar. I ett halvår ungefär har jag börjat måla allt mer med just akryl. Det har i sin tur medfört att jag kan gå runt i hobbyaffärer och bara kolla på färger och penslar för att det är kul. Kan bli lite svagt lyrisk, vet inte varför riktigt. Kanske för att man drömmer sig bort lite kring vad man kan skapa med allt.

Nog om nörden i mig! Här är det jag har att tillgå när jag målar.

Penslar - För lite större ytor använder jag de två som är storlek 10. För att måla detaljer använder jag den svarta penseln i storlek 1. Och för allt där emellan blir det oftast penslarna i storlek 6, det är den 3e respektive 5e penseln på bilden. Den blåa och den röda penseln använder jag desto mindre.

Inte för att skryta, men jag är lite utav ett proffs när de kommer till att vanvårda mina penslar. Jag är väldigt duktig på att göra dem spretiga och hårda av torkad färg. Och det beror på att jag ställer dem med borsten ner i vattenglaset och ofta glömmer att tvätta dem efteråt... Det är hemskt, jag vet. Gör inte som jag. Det blir väl mitt nästa nyårslöfte eller nåt :) Eller så bara skärper jag mig, haha. Jag är bara lat varför erkänner jag inte bara.

Papper och målarduk - På bilden ser ni ett ett block i A2 med lite tjockare papper. Samt ett akvarellblock, papper för akrylfärg och en målarduk. Samtliga i A4-format.

Mina första stora akrylmålningar målade jag på det stora pappret i A2. Sedan hittade mamma målardukar som legat och skräpat i källaren, och det är ju en annan känsla att sedan ha en "riktig" tavla av det man målat.

När jag ändå vill måla på papper så går det alltså okej att måla på akvarellpapper eftersom det är liite tjockare än vanligt. Det är akvarellpapper jag målat på mest. Men då har jag ofta haft mycket vatten i penseln. Det ja har märkt nu när jag målar flera lager med tjock färg är att det blir buckligt eller böjs upp i kanterna.

Då är det bättre att måla på papper som är avsedd för akrylfärg (you dont say). Det är ännu tjockare och tål att man målar flera lager utan att det blir buckligt.

Färg - Jag tror de små kom med i någon målarlåda som jag fick vid något tillfälle. Jag gissar på att det inte är de dyraste, men jag har testat en budgetvariant från TGR som vi hade hemma, och jag märkte rätt stor skillnad. Det var stor skillnad i hur mycket pigment det var i färgerna. Billigare färger är tunnare och jag antar att de innehåller mer vatten (?). Jag skulle dock behöva köpa mer färger snart. Synd, jag som hatar att gå i hobbyaffärer.

Svart och speciellt vitt går åt som smör när jag målar, så de har jag bunkrat upp med. Både den vita och den svarta färgen är också tjockare och enligt mig bättre än färgerna i småtuberna. Återigen, troligtvis för att de kostade lite mer också.

Palett - Jag har en i trä, och har inte provat plastvarianter som jag vet finns. Men jag tror ärligt talat att de är mer praktiska i längden, jag antar att sådana går att rengöra om man skulle vilja göra det. På den här blir det bara ett tjockare och tjockare lager av färg - det ser ju däremot lite charmigt ut på bild. ;)

Staffli - Jag tycker mycket om att måla stort, och något jag märkte snabbt var att det verkligen underlättar att måla med bilden upprätt och inte liggandes på ett bord. Det här är mammas gamla staffli. Det är ett lite mindre som man ställer på bordet, men för det fungerar den absolut att använda när man målar större målningar. Det går att vika ihop, så det är portabelt och bra också.

Vattenburk och näsduk - För att skölja ur penseln när jag vill byta färg, eller tunna ut färgen.


Likes

Comments

Akryl

Såhär blev den - målningen jag gjorde på fyra akvarellpapper. Dem klistrade jag sedan fast på ett A2-papper först efter jag målat klart alla delarna. Det var inte det smidigaste jag upplevt. Först sista timmen insåg jag att det kanske var värt den lilla ansträngningen det innebar att fästa papperna i bordet med häftmassa. Det blev i alla fall ett nytt arbetssätt för mig att gå tillväga på det här sättet. Jag vet inte hur mycket det tillförde bilden att den är i fyra delar? Jag kan inte riktigt bestämma mig för om det stör liiite, lite, eller om det gör målningen mer intressant.

Likes

Comments

Akryl

Min fyra-bitars-målning börjar bli hyffsat klar. Några grejer tänker jag peta lite till på, men ni ser i alla fall en liten skymt av hur bakgrunden börjar ta form. En bild på hela målningen kommer lite längre fram. 


Likes

Comments