Ok, så jag berättade att jag skulle volontära sista biten av min resa. Jobbar på ett samfund i Kathmandu tillsammans med tjejer som har tagit sig ur sexslaveri och nu kämpar för att hjälpa andra tusentals offer för trafficking här i Nepal som sitter i samma sitts som de gjorde tidigare. De har genom organisationen fått en grundläggande utbildning inom juridik (paralegal program) för att kunna hjälpa de som lyckas ta sig till polisstationen, då det länge varit ett problem att deras fall ignoreras på grund av brist på empati från poliserna som inte haft erfarenhet av trafficking sen innan. Starkare människor får man leta efter länge.

Nepal & Kathmandu är helt okänt för mig och på planet hit hade jag ingen aning om hur det skulle vara. Har vart här i tre dagar nu och blivit varm i kläderna. När jag skulle ta mig till Sasane (som organisationen heter) idag visste inte taxichauffören heller vart jag skulle, pengarna på mitt sim tog slut och mina fickpengar också, hade liksom bara till taxin. Han trodde byggnaden, min mötesplats med två av tjejerna härifrån, låg nära immigrationskontoret så vi testade att åka dit. Väl framme släppte han av mig och jag fick fråga runt vart jag skulle och ingen visste vad ett "blue and white city building" var för nånting, vår mötesplats, allt var lite oklart pga språkskillnad/inget sim. Hittade tillslut en stor jävla blåvit byggnad efter att ha frågat en drös med människor (som var så hjälpsamma och ringde runt till kompisar osv för att hjälpa <3) som jag då antog var rätt. Det var den byggnaden enligt vakten vid porten. Hade bara det där telefonnumret, så fick låna hans mobil och fick tag i tjejerna till slut som sa att de var på väg. När de kom dit sa vi hejdå till vakten och gick tillsammans till kontoret. På vägen berättade de att de är 22 & jag undrade om de någonsin hade varit utsatta för trafficking men vågade inte fråga. Fick en orange halsduk som välkomstpresent och så visade de mitt rum och fick lunch som vi åt med händerna.

Träffade Indira som är en av dom som har grundat Sasane och hon har själv varit utsatt precis som alla andra 'sisters' som de kallas här. Hon sa till mig att jag inte ska fråga om personliga upplevelser, om jag vill höra måste vi bestämma en tid innan så de får förbereda sig. Fick en bok av henne jag ska läsa som heter Sold, för att få en realistisk bild av hur upplevelsen är att bli kidnappad som sexslav. Har hållt mig för att gråta flera gånger när jag suttit runt tjejerna och läst fakta som jag fått idag. Det är så nära inpå. Typ som att mer än 26% av dom som blir kidnappade är barn. 80% är under 24 och många är så unga som 6. Förstår ni? Lika gamla som barnen jag sitter och pysslar/läser/äter/leker med på förskolan? 54 barn försvinner om dagen här. Större än en avdelning på förskolan.
Målet här är att skydda och utbilda tjejerna, eftersom brist på bildning är den största orsaken till att de trillar i fällan (ovetskap & desperat behov av pengar/sysselsättning gör dem mer lättlurade av hallickar som lovar bra giftermål, utbildning eller jobb i utlandet, tex Indien).

//För er som är mer intresserade av fakta så är en grej att Nepal är alltså "the epicenter of Human trafficking", globalt, men är inte del av United Nations protokoll för att förebygga förtrycket eller för att inrätta straff mot hallickar/andra kriminella involverade i trafficking.
Det innebär alltså att det INTE kriminaliserar alla handlingar inom trafficking; det utesluter flertal, vare sig det gäller sexuellt utnyttjande, tvångsarbete eller "domestic servitude" (typ som hembiträden, tjänare osv).//


Min uppgift här är att undervisa engelska, mina servitris erfarenheter och allt annat som kan hjälpa dem att få jobb i framtiden. I retur ska de lära mig om Nepalisk kultur, hur man lagar deras mat och ta med mig på olika turer i bergen och i Kathmandu.
Jag är den enda volontären här för tillfället, så allt känns väldigt personligt. Det känns så overkligt att vara här, och antalet människor som blir kidnappade (est 20.9 millioner världen runt, varav 55% beräknas vara kvinnor, The World Labour Organisation) kan inte sjunka in.

Likes

Comments