Allmänt

Godmorgon!

Torsdag och idag väntar ett åtta timmars pass på jobbet. Idag är det även den 1 december!! Oj vad fort det har gått, känns som det var augusti igår typ. Den 1 december betyder även att det är tre dagar till min födelsedag och även att clinicen närmar sig som är den 11. Dessutom är det ju andra mysiga dagar som infaller denna månad, julafton, juldagen och nyårsafton. Längtar sååå till julafton! En av de bästa dagarna på året.

Under december ska jag finslipa på ett inlägg som handlar om året som gått. Vad so har hänt månadsvis och hur det såg ut på hästfronten just då. Mycket bilder utlovas också. Så, håll utkik!


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Ridpass

Hej på er! Det är redan onsdag och lillördag, här är det strålande sol och fem plusgrader! Hur är det där ni bor?

Hade utsläppet av hästarna imorse och särskilt tungt vill jag inte påstå att det var i det här underbara vädret. Alldeles vindstilla och jag kunde gå med huvudet rakt upp i solen istället för att knöla ner det innan för jackkragen. Calle fick gå ut medan jag fixade stallet och fyllde på vatten i hagen. Idag skulle han, på equiterapeutens order, gå ett lugnt pass med trav och lite galopp i lätt sits. ''Lugnt'' haha, den gången vi får ett lugnt pass hemma efter vila i två dagar har nog helvetet hunnit frysa till is. Han var väl mer uppe i luften är på marken och han har så himla mycket överskottsenergi när han vilat. Två dagars vila för en fyra åring efter en tuff tävling ska väl inte göra dem skogstokiga? Alla individer är olika men denna häst är inte likt något jag träffat på tidigare. Bockade och kastade sig kors och tvärs. Precis det han INTE fick göra efter behandlingen......... Åh blir så frustrerad men gjorde mitt bästa för att försöka hålla honom lugn. I vanliga fall får jag sysselsätta honom med volter och avsaktningar men nu fick jag endast rida på rakt spår. Han fick till någon konstig capriolliknande grej också.. Hörde en bil, flög iväg framåt och samtidigt som han var i luften sparkade han med båda bakbenen åt varsitt håll? Tjöt som värsta hingsten på köpet med. Han är ju verkligen smidig som ett kylskåp min Calleman, har knappt koll på sig själv när han busar. Knäppgök.

Nu, lunch och sedan åka till jobbet för ett kvällspass!

Likes

Comments

Ridpass

I min värld finns det inga ursäkter till att ta genvägar. Särskilt inte när vi pratar hållbarhet.

Idag slutade jag 17:15 på jobbet och var i stallet först en timme senare. Mockade och fixade mat, tog en långrykt av Calle för att sedan smörja in hovarna och bege mig ut i mörkret. Många av er tänker nog, ut i mörkret med en fyraåring?! Svar ja, jag går ut själv i mörkret med min fyra åriga häst (jag går på en väg där det bor två personer). Idag var en sådan dag han behövde ut och gå på asfalt för att inte gå på ridhusunderlaget för mycket. En normal vecka tar jag ut Calle på asfalt ca 3-4 gånger. En gång är oftast bara asfalt och lite i skogen och de andra gångerna är det fram-och avskrittning på asfalt och däremellan ett arbetspass i ridhuset.

Just variation av underlag kom mig till känna när min förra häst, Mepona, fick kotledsinflammation hösten 2014. Kotledsinflammation är den vanligaste hältan hos hopphästar och det är inte ovanligt att varje häst har den en gång under sin karriär, oavsett om den inte märks av eller om hästen visar tydligt att den har ont. När vi åkte in till kliniken visade det sig att inflammationen var i ett väldigt tidigt stadie och hon markerade knappt på böjprov men vi ville ändå behandla henne för att sedan börja om på ''nytt'' Jag fick order av veterinären att ge mig ut på asfalt varje dag i två veckor och därefter återbesök. Vid återbesöket var hon helt återställd och kunde börja ridas som vanligt snart igen. Men, åter till ämnet. Jag började göra lite research på varför kotledsinflammation uppkommer (jag kunde inte jättemycket om skador här, dessutom är inte variation av underlag enda lösningen, men en stor faktor till att det upkommer) och började sedan ändra om i mitt upplägg. Träningsschemat ändrades och jag började tulla mindre och mindre. Nu fanns det inga ursäkter utan det var bara att ge sig ut på annat underlag än ridhusets. Oavsett snö, regn eller mörker. Att variera mellan hårt och mjukt underlag skapar en starkare, friskare och mer hållbar individ. Det gäller att ha en perfekt balans, för mycket av det hårda underlagen skadar ligament och för mycket av de mjuka, sviktande underlagen skadar senor. Hitta en balans som funkar bra för dig och din häst, men VIKTIGT att komma ihåg är att det tar tid för hästens kropp att vänja sig. Du kan inte ta dig ut på asfalt en timme och dagen med en gång, utan det tar tid för kroppen att vänja sig vid arbetet. Börja med korta promenader och öka därefter successivt.

Idag står jag med en unghäst. Nu har jag chansen att bygga upp en stark och hållbar individ från scratch. Jag kan välja precis hur hållbar hästen ska bli. Det finns inga undantag, Idag tog jag mig ut i totalt mörker med pannlampa, ficklampa och ett dussin reflexer för att han behövde gå på hårdare underlag efter en hel helg på fibersand. Oavsett om det är ljust eller mörkt ute tar jag mig ut, för i min värld finns det inga ursäkter till att ta genvägar. Särskilt inte när vi pratar hållbarhet.


Likes

Comments

Allmänt

Måndag och en ny vecka har återigen börjat. Denna dagen har gått i ett för mig och jag fick lov att gå en timme tidigare från jobbet då Calle hade tid hos equiterapeuten klockan halv fem. Jag har använt mig av samma equiterapeut sedan 3 år tillbaka och hon heter Mariann Olsen, kommer från Sölvesborg. Den bästa bästa bästa jag någonsin använt mig av och jag tycket det är skönt att alltid ha samma person då hon lär känna min häst, hur den funkar och hur man ska motverka det hon hittar på dem, långsiktigt då så att säga. Hon hjälpte mig och Mepona väldigt mycket och tack vare henne var hon otroligt fint musklad när jag sålde henne.

Anyway, Calle såg väldigt fin ut vilket känns mycket bra. Han hade en låsning som satt ganska djupt uppe i länden. Inget sadelrelaterat eller så utan detta var en låsning som hon trodde hade legat där x antal månader, ja till och med år. Det är inte så konstigt att en liten bebis till häst har lite låsningar, förmodligen är det första gången han blir kollad med. Låsningen släppte dock snabbt och hon körde sedan laser där. Andra stället hon hittade var i manken, en låsning som han har fått i hagen om han till exempel halkat och glidit iväg med benet långt framåt. Denna valde hon att sätta en nål i, akupunktur helt enkelt. Han sa väl inget speciellt om det, tror knappt att han märkte det. Nacken såg fin ut och lika så knäna och resterande delen av halsen. Sen var det inget mer än så, bogarna såg fantastiska ut sa hon och även hans muskler i övriga kroppen. Alltid lika kul att få höra att man gör ett bra jobb, jag jobbar mycket lösgörande så skönt att få bekräftelse på att mitt upplägg fungerar väl.

Idag blev det alltså vila för Calle, imorgon ska han ut och gå och på onsdag är det trav och lite galopp i lättsits. Därefter kan han arbetas som vanligt.

Fick dessutom smakprov igår på bilder från tävlingen. Wow vad han är fin min Calleman!! Håll utkik efter dem. Den här bilden är en screenshot från filmen, därav dålig kvalitét.Likes

Comments

Tävling

God eftermiddag kära vänner!

Precis hemkommen från stallet och har nu duschat och parkerat mig själv i sängen för resten av kvällen. Tagit fram en skål chips och bara myser.

Dagen har varit lång och jag har inte suttit ner sedan klockan sex imorse. Vi åkte till tävlingen vid åtta och den första banan kändes bra och alla hinder låg på 90cm. En del annorlunda svängar för att vara i en 90-klass men det är bra träning för lilla bebis Calle. Vi lastade ut precis när klassen hade börjat och han var otroligt pigg. Blåste som bara den så det gjorde inte saken bättre precis. Däremot var det sol och rätt skönt väder så man fick välja medan att hoppa fram inne och ute, valde ute då det var färre ekipage där samt att underlaget var betydligt bättre där. Longerade innan jag satt upp och han brallade väl av sig lite grann men långt ifrån alla fjärilar han hade i sig.. Flög runt som en raket med bocksprång/luftskutt i vartannat och sparkade bakut över hindrena under framhoppningen, men fint hoppade han i alla fall. På banan sen så överraskade han mig väldigt positivt då han behöll sin energi och inte bara tvärdog som han gjorde senast när vi kom in på banan. Gjorde en fantastiskt fin runda med ett nedslag som kom på femman, bakbens fel. Han låg på mycket inför fyran och fick ett stort språng vilket gjorde att han var lång när vi kom till femman, egentligen skulle jag backat av mer men det är lätt att vara efterklok. Hur eller hur gjorde han en fortsatt fin och rytmisk runda, så himla stolt över honom och ingenting känns högt trots att han bara är fyra år gammal.

Väl till 1 meters klassen så var han halvt död när vi lastade ut honom, sadlade och satt sedan upp i paddocken. Pigg och glad blev han då vilket skapade lite brall hit och dit, men ändå på ett schysst sätt. Det blåste ännu mer under denna framridningen men det var fortfarande bättre att hoppa ute än inne då hästarna sprang som skållade troll där inne på grund av fladdrande ridhusväggar då det ridhuset är i ''plast'' kan man säga. Märkte redan här att han var trött men valde ändå att köra på. Gick in på banan och gjorde hinder ett till fyra väldigt fint och luftigt, som sagt, höjden är en baggis för Calle. Femman var en kombination med räcke räcke och det var här vi fick våra stopp. Som jag tidigare nämnt har han svårt för kombinationer men han har inte visat det hos mig, förutom nu då, men var ändå beredd på att lägga om lite extra ben om han stod emot. Han är svår att ''få tag'' på när han står emot och böjer sig som värsta bananen i kroppen. Stoppen beror på (enligt egen analys)...

1. Han var trött i både kropp och huvud.
2. Han tog inte skänkeln.
3. Han testade.

Så ja, lätt att vara efterklok som sagt och jag hade såhär i efterhand önskat att jag red mer offensivt mot det hindret. Men, men. Nya tag och vi ska träna massor på kombinationer framöver, detta är ett fel som inte ska upprepas och det är väl bara så att övning ger färdighet! Han är ändå fantastiskt fin Calle och jag vet att han kan, bara han och jag ger varandra lite tid att förstå sig på oss. Han var amazing i första klassen så det visar ju att han kan, vi behöver bara lite mer tid tillsammans och han behöver tid att mogna.
Likes

Comments

Allmänt, Ridpass

Precis lagt mig i sängen och lyssnar på veckans avsnitt av onsdags bubbel efter att ha spenderat kvällen med mamma, kollat på film och ätit tacos. Hur mysigt och välbehövligt som helst!

Calle gick bra idag men hade otroligt mycket energi, småbockade hela tiden i början och sen blev han helt plötsligt bakskygg för något och flög iväg uppåt och framåt.. Knasiga häst. Red som sagt ett kortare pass med mycket aktivering för hans huvud. Serpentiner, volt, avsakting, serpentiner igen, vända över ridbanan, halt, och så vidare. Måste alltid göra något nytt då han lär sig fort vart man ska göra saker och ting, kan till exempel inte lägga volt på samma ställe mer än två gånger för då svänger han i princip självmant tredje gången, smart häst det där. Efter ridpasset tog jag en långrykt och badade svans och ben på honom, skrubbade med massor av schampoo för att få hans vita strumpor rena. Duschade av mitt tävlingsskåp då det stått och samlat damm sedan den tjugonde november förra året, dagen jag gjorde min sista tävling med Mepona. Nu behöver jag min sömn för att ladda upp inför morgondagens bravader, men först ska jag räkna ut när vi behöver åka. Alltid lika svårt när man varit ifrån tävlings bubblan ett bra tag.


Likes

Comments

Allmänt

Lördag idag, vilket betyder att det endast är en dag kvar för mig och Calle till tävling och 1 meter debut. Jisses vad fort tiden har gått, kändes som jag skrev mina två veckors träningsschema inför tävlingen igår.

Kom hem sent inatt efter en jätterolig utgång med jobbet, sov tre timmar för att sedan åka och fodra hästarna och släppa ut dem. Var hemma vid halv tio igen och la mig direkt för att sova, vill inte förlora för mycket sömn innan tävlingen och glömde helt bort tiden igår kväll. Sitter just nu och äter lunch, ekologisk tortellini med basilika och tomat samt lite sallad. Hur fräscht och gott som helst!

Tänkte bege mig ut till Calle framåt tre halv fyra tiden så att jag hinner skritta fram honom utomhus medan det är ljust. Han gick ett ganska krävande galoppass igår och vill därför endast rida tjugo minuter idag med avcheckningar så han tar skänkeln, halvhalterna och är lösgjord framförallt. Ska även välja outfit inför morgondagen, Calle ska badas och allt läder ska putsas!


See you later!


Likes

Comments

Ridpass

NU mina vänner, har jag äntligen kommit ikapp med livet. Haft så galet mycket att göra hela veckan, känns som jag varit på månen och vänt ungefär. Svävar fortfarande på moln efter mitt och Calles hoppass tidigare i veckan och igår fick han vila då vi hade teamdag med jobbet, idag är det AW på Pinchos. Just nu ligger jag i sängen och ska kolla på Black Friday rean på nätet och sedan sova, har snittat fem till sex timmar sömn varje natt denna veckan.. INTE bra, måste ta igen för att orka prestera på tävlingen.

Hade utsläppet av hästarna imorse och fick till min förvåning känna på minusgrader när jag klev utanför dörren klockan kvart över sex. Lagom frusen fodrade jag hästarna och släppte därefter ut dem i vintersolen. Var en jättefin soluppgång imorse och det ändrade sig snabbt till plusgrader när den äntligen tittat fram. Calle fick gå ut och röra på sig medan jag mockade och fixade klart i stallet. Framåt tio tiden gick han ett galoppass i ridhuset med mycket tempoväxlingar och en del övergångar, vill ha honom lydig och uppmärksam inför söndag såklart. Han överraskade med att vara relativt lugn trots att han vilade igår, vilket gjorde passet mycket enklare än de dagarna han är mer vild än tam haha... Red bara i 25 minuter då han gick kanonbra och valde därmed att avsluta för dagen.

Han har gjort en fantastisk utveckling sista veckorna och jag är så tacksam för allt han ger mig och är oerhört glad att jag bestämde mig för just honom efter femtioelva provridningar på alla olika sorters hästar.. Han må vara djävulen själv någon gång då och då men han är också världens ängel oftare än djävulen, som tur är. Det är väldigt svårt att skriva ut sin kärlek i text men denna hästen har mitt hjärta i ett järngrepp, han är helt fantastisk och jag har sedan första dagen han stod i min ägo lovat att göra allt för honom. Allt för att han, och vi, ska ta oss så långt som möjligt. Allt för att han ska kunna vara en hjälp för mig i framtiden. Allt för att han och jag ska skapa det band som gör oss oslagbara.

Miniöra <3

Likes

Comments

Veckans tips

Veckans tips är om serien "Ryttareliten".

Serien är otroligt bra och det jag gillar mest är att man får se så himla mycket backstage på tävlingarna. Jag har lärt mig massor på hur saker och ting funkar och det är superintressant att se hur man går tillväga i olika situationer. Både ryttarserien och även stalldelarna där de filmar hästskötarna finns nu uppe på SVT play igen. Finns massa inspiration att hitta så släng er ner i sängen med en skål chips och börja inspireras!

Likes

Comments

Ridpass

... inför tävlingen på söndag. Hade utsläppet av hästarna imorse och medan de åt sin frukost byggde jag upp de hinder som Calle skulle hoppas på senare under morgonen. Skön morgon idag med 6 plusgrader och hela 10 grader när jag satt i bilen på vägen hem. Tyvärr blir det ingen film idag då jag var ensam i stallet.

Hoppningen blev över min favoritövning (som ni kanske listat ut) bom-räcke-bom, även en vattenmatta och sedan en kombination med sockerbitar under. Fick ett gott flyt i hoppningen idag och han är verkligen helt underbar den där hästen.

Hoppade runt ett par gånger på 60-70cm och försökte få en go rytm med bra avstamp, kände till och med lite riktig ryggverkan i sprången! Hoppade sedan av och höjde upp till 95-100cm och tog ett språng på varje hinder. Snabb i tassarna har han blivit och hoppade fint och luftigt. Känns verkligen toppen inför tävlingen på söndag. Är så stolt över hans och vår gemensamma utveckling som vi gjort under dessa tre månader tillsammans!! Han må vara busig och ibland är han djävulen själv i stallet men han blir bättre på att respektera vart gränserna går. Min alldeles egna Calle.

Här har ni bild på dagens hoppning. De gröna bommarna i utsprånget av kombinationen är för att han ska hoppa rakt fram och i mitten på hindret.

Likes

Comments