Header

En kväll förra veckan hade jag ingen inspiration till middagen så jag sökte igenom skåpen och fann lite olika grönsaker samt nudlar, det fick då bli någon typ av wook.

Du behöver:

Olja
Vitlök
Sambal oelek
Röd chili
Purjolök
Gul lök
Morötter
Röd paprika
Zucchini
Sesamfrön
Lime
Oatly iMat
Japansk soya
Chiliflakes
Risnudlar

Gör såhär:
1. Koka nudlarna enligt anvisning
2. Stek vitlök och sambal oelek lite lätt i olja
3. Häll i alla grönsaker som du hackat och stek ett tag utan att grönsakerna får färg
4. Häll sedan i cremé fraiche, soya, lime, chiliflakes och sesamfrön efter smak. Låt puttra en kort stund.
5. Häll i nudlarna
6. NJUUUUT!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

God morgon vänner!

Jag pluggar hemifrån idag så nu sitter jag i soffan och laddar för att ta mig till gymmet innan plugget drar igång. Träning kräver ju en bra frukost och idag blev det en ruggigt god chiapudding, den godaste jag någonsin gjort. Det trodde jag inte när jag slängde ihop den.

Det jag använde var:
3 msk chiafrön
1 tsk vaniljpulver
1,5 dl havremjölk
Lingon
1/2 banan
Honung
Kanel

Jag gjorde såhär:
1. Lade chiafrön i en skål och blandade ned vaniljpulvret.
2. Hällde i havremjölken och rörde om, lät den sedan vila i kylskåpet över natten.
3. När det imorse var dags för topping strödde jag kanel över hela puddingen. Därefter toppade jag ena sidan med lingon blandat med honung. Andra sidan toppade jag med skivad banan och valnötter.

Likes

Comments

Idag är det måndag, ganska tråkig dag. Godissuget hänger kvar från helgen och energin är inte på topp. Jag har lovat mig själv att börja äta mera fisk, något jag inte är ett stort fan av. Jag vet ett recept med lax som jag verkligen kan säga är gott. Och sen älskar jag ju fisktaco. Men annars har jag en rätt trött inställning till fisk. Så då tänkte jag att när det ändå är måndag kan jag ju offra den till fisken. Jag tänkte också att det kan ju faktiskt bli bra. Och vet ni? Det blev inte så tokigt.

Jag stekte lax, och stampade blomkål. Till detta gjorde jag baba ganouch för första gången i mitt liv.

Laxen:
Stek i olivolja. Krydda med salt, vitpeppar, citron, chipotlepasta och sesamfrön.

Blomkålen:
1. Koka blomkålen i drygt 10 minuter.
2. Häll av vattnet och häll sedan tillbaka blomkålen i kastrullen.
3. Häll över olivolja, chiliflakes, svartpeppar, salt (jag använde salt smaksatt med vitlök och chili).
4. Stampa sedan ihop blomkålen med en potatisstamp. Eller om du vill ha en slät puré kan du köra den i mixern.
5. Till sist häller du i hackad gräslök.

Receptet på baba ganouchen fick jag från denna lilla roliga bok som jag har i min kokbokssamling.

Det du behöver är:
1 aubergine
1 vitlöksklyfta, krossad
1 msk citronsaft
60 g tahini
Salt

(Jag använde inte 60 g tahini utan tog betydligt mindre)

Såhär gör du:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg auberginen i en långpanna. Stick hål i skalet med en gaffel. Ugnsbaka i 25 minuter.
2. Dra av skalet medan auberginen är varm och grovhacka fruktköttet. Lägg i en matberedare med vitlök, citron och tahini.
3. Kör till en tjock puré. Smaka av med salt och citronsaft. Låt svalna.

Jag gjorde inte riktigt såhär så kan inte intyga till att det blir jättegott, men jag känner mest att det finns väl ingen anledning till att tvivla på det?

Till allt detta gjorde jag en sallad med ruccola, körsbärstomater och fetaost. Njut!

Likes

Comments

Helgens frukostar mina vänner. Oj oj oj. Ni borde vara avundsjuka. Oj oj oj. I lördags pocherade jag ägg för första gången i mitt liv. Det var kul, men ganska svårt då det är så ofantligt mjukt och får ju inte spricka. Ägget lade jag på en levain med rökt lax, ruccola samt peppar. Utöver detta åt jag en croissant och drack en smoothie plus kaffe.

Ägget pocherade jag såhär:
1. Koka upp saltat vatten med 1 msk ättiksprit (12%) i.
2. Sänk värmen och skapa en mild virvel i vattnet.
3. Droppa ned ägget i virveln och håll den ”levande”.
4. Plocka upp ägget efter 2-3 minuter.

Söndagens frukost då? Jodu, french toast. Mmm. Toppades med banan, sirap och florsocker. Är det helg måste man ju äta helgfrukost och ingen tråkig havregrynsgröt. Jag åt även en brödskiva med lax, ruccola, tomat och svartpeppar. Plus en kopp kaffe. Kaffe dricker jag bara på helgfrukostarna så ja, ni förstår hur fantastiskt det känns när kaffet rinner ned för min strupe två morgnar i veckan.

French toast tillagas på följande sätt:
1 ägg + 1 dl mjölk + 1 tsk vaniljsocker + 1 tsk kanel = vispa ihop.

Därefter lägger du brödet i äggsmeten och låter den dra, hur länge beror på hur mjukt brödet är.

Stek sedan i smör. Inget annat. Tills brödet är gyllenbrunt. Toppa med valfritt.

Likes

Comments

Snälla ni, lova mig att göra detta recept. Era smaklökar kommer tacka er i evigheter. Och det var så enkelt också. Varför inte dra ihop det till kvällens middag? Jag fick inspiration från bloggen javligtgott.se och modifierade receptet lite sen. Vill ni ha tips på nice vegokäk så rekommenderar jag er att besöka den bloggen.

Blomkålen
Du behöver:
Färsk blomkål
Citron
Sesamolja
Japansk soya
Sesamfrön
Chiliflakes

Gör såhär:
1. Bryt/skär blomkålen till hyfsat små buketter och skölj dessa.
2. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och häll över citron, sesamolja, japansk soya och sesamfrön och chiliflakes. Rör om.
3. Grädda i ugnen i cirka 20 minuter. Rör om ibland.

Salsan
Du behöver:
​Mango
​Småtomater
​Avocado
​Röd chili
​Koriander​​​​

Gör såhär:
1. Hacka allt, lägg i en skål och rör om. Svårt.

Chilimajo
Du behöver:
Majonnäs
Creme fraiche
Chipotlepasta

Gör såhär:
1. Blanda ihop allt efter smak.

Löken

Du behöver:
Rödlök
Lime

Gör såhär:
1. Skär rödlöken i tunna strimlor och lägg i en skål.
2. Pressa lime över så att det nästan täcker löken.
3. Låt dra.

Sen mina vänner är det bara att lägga allt på ett tortillabröd. Det är ju charmigast med små tortillas men jag hade redan stora hemma så dom fick det bli. Och sen vet ni ju hur resten går till: N J U T! N J U T! N J U T!

Likes

Comments

Fredagsmiddag, fredagsmiddag, fredagsmiddag.

Efter en dag med lite plugg, följt av en kall promenad som avslutades med kaffe och kanelbulle framför skidskytte var det dags för fredagsmiddag. You just gotta love friday afternoon.

Det var ett tag sedan jag åt min kära halloumiburgare så idag var det dags. Briochebröd, ruccola, tomater, rödlök och vitlökssås och du är hemma. Helst så ska det vara avocado till MEN avocado är dyrt och har en väldigt dålig påverkan på miljön så det gäller att välja sina tillfällen. Idag var inte ett av dom.

Det blir inget recept här utan jag skapar detta inlägg i syftet att inspirera dig ifall du dyker upp här i desperat behov av förslag på middag. Varsågod min vän!

Just det! Till burgaren åt jag välgräddad sötpotatis. Mm.

Likes

Comments

Gokväll!

Jag vill smyga in här på fredagkvällen och tipsa er om morgonens enkla släng dig i väggen-smoothie. Stoppa ned allt i en bytta och mixa!

Du behöver:
Havremjölk
Banan
Frysta hallon
Vaniljpulver
Kokosolja

Jag vet inte ens hur den lyckades bli så bra men it was love at first taste. Jag tror till och med att jag ska göra den imorgonbitti igen.

Till smoothien åt jag ett kokt ägg plus en majskaka med hummus, romanticatomater och svartpeppar. Jag drack även en kopp te.

Hejdo

Likes

Comments

Det bästa med helgen är frukost. Helgfrukost. Himmelskt. Att inte ha några måsten eller någon tid att passa och bara sitta där och avnjuta den. Kanske framför Nyhetsmorgon, kanske bläddrandes i en tidning, kanske när du läser bloggar eller bara du och frukosten och inget annat att syssla med. Herre-gud vad jag älskar frukost.

Gårdagens frukost var en av dom bästa på länge. Jag är inte så mycket för ägg & baconfrukost utan får jag mackor med trevliga pålägg, juice och en kopp kaffe så är jag hemma. Ibland adderar jag något ytterligare, som idag. Då blev det turkisk yoghurt med valnötter och honung. Mackorna var rostat rotfruktsbröd med 1. Avocado, ost och paprika och 2. Avocado, salt, peppar, keso, ruccola och tomat. Frukosten avslutades med en croissant, livets påhitt. Och juste, dryck! Ett glas proviva och en kopp kaffe. Gissa om jag mådde.

Likes

Comments

Tips på god och lättlagad pasta!

Jag älskar pasta. Pasta och bröd, livet va. Men tyvärr är jag ju en av dom alla som får ont i magen efter att ha ätit en stor portion av just: pasta. Så därför blev jag så lycklig när jag hittade en blomkålspasta från ICA Gott Liv som går att göra supertrevliga såser med, utan magont!

ICA Gott Liv har även en rödbetspasta, den är jag dock inte lika imponerad av - men ni kan ju ge den ett försök iallafall. Jag ska erkänna att det inte är den här riktiga pastakänslan när man äter blomkålspastan utan det är mer en... tråkigare, ”nyttigare” konstisens och smak. Men absolut god. Hoppas ni förstår, jag äter ju inte saker som jag tycker är äckliga eller bara halvgoda. Men jag kommer nog alltid att laga en sås att blanda pastan med.

Det du behöver för 2 portioner är:
1/2 rulle chevréost
1/3 zucchini
1 stor näve valnötter
Purjolök
Crème fraiche
Salt
Peppar
Chilipeppar
Soya

Gör såhär:

1. Hacka och bryn purjolök och zucchini.
2. Häll över crème fraiche efter tycke.
3. Skär chèvren och häll i, värm på låg värme.
4. Krydda med salt, peppar, chilipeppar och eventuellt lite soya för färgen.
5. Ta av pannan från spisen om du inte vill att osten ska smälta helt.
6. Hacka valnötterna och rör ned i såsen eller toppa på maten efter den lagts på tallriken.
7. Servera med ruccola och småtomater. (Efter kortet tagits rörde jag ihop rubbet som låg på tallriken. Det gjorde jag helt rätt i.)
8. Njut! Gärna med ett glas rött till.

Likes

Comments

Dagens frukost blev en smoothiebowl toppad med banan, blåbär och valnötter.

De ingredienser jag använde till smoothien var:
Mandelmjölk
Vaniljpulver
Färsk broccoli
Spenat
Banan
Frysta blåbär
Frysta hallon

Mixa sedan ihop allt.
OBS! Den smakar varken broccoli eller spenat. Iof beror det ju på hur mycket broccoli du använder, men till denna skål använde jag fyra mellanstora broccolibuketter.

Smaklig frukost kompisar!

Likes

Comments