Header

Om man inte orkar gå och köpa nybakta croissanter på affären är ett stort tips att köpa denna påse och ha den hemma till helgfrukostarna.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Så var det helg igen och dags för en ny burgare. Denna gång blev deg halloumiburgare i goda vänners lag och det finns inget vidare recept att ge er, förutom vitlökssåsen som passar så himla bra till dessa burgare.

Det är egentligen inget speciellt med såsen men den har en liten knorr mot för min vanliga vitlökssås. Rör ner Philadelphia med smak av vitlök & örter!

Det du behöver är alltså följande:
- Valfri mängd honung
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 2 dl créme fraiche
- 1 burk Philadelphia vitlök/örter
- Salt och peppar

Rör bara ihop allt och låt gärna stå ett tag. NJUUUUT!

Likes

Comments

I lördags var det familjemiddag med delar av familjen hemma hos min syster. Min familj är en riktig matfamilj så vi lagar och äter gärna mat tillsammans. Denna gång blev det något mindre avancerat med ack så gott - högrevsburgare på älg. Älg hemifrån Helgumsskogarna som pappas jaktlag skjutit veckan innan. Bättre kött än så blir det inte. Mal ner lite bacon, salta och peppra - sen är burgarna redo att hoppa på grillen!

Ett hett tips är att steka gullök till (surprise?). Men!! stek den länge och väl, i mängder av smör. Inte margarin utan smör! Vår låg liksom på spisen över en timme. Smakerna blir fantastiska då!

Middagen avslutades med en äppelpaj som min syster gjort. Vaniljsås på och en kaffe till. Ka-tching!

Likes

Comments

Igår när regnet föll utanför kände jag att det var passande att baka. Denna gång blev det frukt- och nötbröd, perfekt för både mellis och frukost. Eller när som helst. Bröd är bland det bästa jag vet så det går ju att äta lite när som.

Det du behöver är:
5 dl naturell yoghurt
100 g lingon
200 g torkade aprikoser
10 g linfrön
90 g solrosfrön
200 g valnötter
2 dl rågmjöl
2 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1 msk honung
2 tsk bikarbonat
2 tsk salt


Som du säkert förstår kan du använda andra torkade frukter, bär eller nötter också. Andra mjölsorter går ju också fint.

Hur som!
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Grovhacka därefter valnötterna och aprikoserna.
3. Blanda alla frukter/bär och nötter.
4. Blanda i alla mjölsorter, bikarbonatet och saltet.
5. Blanda ned yoghurten och honungen.
6. Rör om till en jämn smet.
7. Häll smeten i en brödform som du klätt med bakplåtspapper och strö över lite mjöl.
8. Grädda långt ned i ugnen i ungefär 1,5 timme.
(Fortsättning för dummies)
9. Ta ut formen ur ugnen och låt stå ett tag med handduk över.
10. Lyft ur brödet och ta bort bakplåtspapperet.
11. Låt svalna på galler med handduk över.

En bit in i bakningen insåg jag att jag inte äger någon brödform och fick då improvisera - det blev två matlådor i glas. Och det gick ju lika bra det! Har du heller ingen brödform eller bara ändå väljer att grädda degen i två formar så bör du inte grädda limporna lika länge. Jag gräddade dom i 45 minuter, tog ut dom ur ugnen och konstaterade att dom absolut inte var färdiga. Därefter gräddade jag dom ett bra tag till utan att klocka.

Steg 12. ÄT! Gärna med ett tjockt lager Bregott och några skivor väl lagrad ost.

Likes

Comments

Imorse tog jag fram köttfärs på tining då tanken var att göra köttfärspaj men under dagens gång kände jag att pizza var mer lockande. Jag gick på affären och köpte det jag var sugen på och det fick tillsammans med färsen agera topping.

Till degen:
25 g jäst
2.5 dl fingervarmt vatten
2 msk olivolja
4 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
2 tsk salt

Topping:
400 g färs
1 vitlöksklyfta
1 röd paprika
1/2 gullök
1 dl majs
Oliver
Valfri mängd riven ost (helst mycket)
1 pkt finkrossade tomater med basilika
1/2 köttbuljongtärning
1 msk honung
Salt
Peppar

Såhär kan du göra:
1. Rör ut jästen med en liten del av det fingervarma vattnet och tillsätt sedan resten av vattnet.
2. Blanda i oljan, mjölet och saltet.
3. Arbeta ihop till en deg (tillsätt eventuellt lite mera mjöl)
4. Täck över bunken och låt degen jäsa 45 minuter.

5. Stek färsen i olja med vitlök, salt, peppar.
6. Tillsätt buljongtärningen utblandad i lite varmt vatten.
7. Häll i en liten del av de krossade tomaterna.
8. Hacka löken och paprikan i valfri form.

9. Kavla ut degen på en plåt med bakplåtspapper.
10. Häll på resten av de krossade tomaterna och honungen och bred ut jämnt över degen.
11. Bred ut köttfärsen och ringla över ost.
12. Grädda i ugnen ca 5 minuter (till osten börjat smälta)
13. Ta ut pizzan och toppa med paprikan, majsen, löken och oliverna. Tryck ned dom lite i färsen.
14. Grädda i ytterligare ca 20 minuter.

Likes

Comments

God kväll! Jag är en av dom många som nu börjat slopa köttet då och då. Dock är det ju inte så att jag varje dag orkar ställa mig och laga något från grunden så jag föredrar att ha en del vegetarisk snabbmat i min frys. Till kvällens middag testade falafel från Anamma - tips tips tips! Den var väldigt god. Dock så har jag aldrig ätit falafel innan så jag har ju inte så mycket att jämföra med.

Till det så stekte jag på zucchini, purjolök och champinjoner. Jag gjorde även en vitlöksdressing och hackade bladspenat, småtomater, rödlök och fetaost. Det åts i tortillas. Snabblagat, lättlagat och gott!

Likes

Comments

Hej!

Kul att du tittar in på min lilla matblogg. Här kommer jag lägga upp recept på bland annat enkla frukostar, egenkomponerad pasta, roliga köttbullar och ett och annat fikabröd. Ibland kanske det blir ett inlägg om hämtmat och någon gång kanske det byter riktning totalt och kommer ett inlägg om kläder. Vi får se vart det hamnar.

Det sägs ju att startar man en blogg ska man ha bra kvalitet på bilderna och texten från dag 1. Det blir ett litet undantag här, vad gäller detta inlägg får receptet stå för kvaliteten. För idag var det kvalitet på min mat ska ni veta. Hujedamig vad gott det blev.

Chipotle- och fetaostbiffar med kall nudelsallad.

Vad du behöver till biffarna:
Blandfärs, chipotlepasta, fetaost, gul lök, kinesisk soya, grädde, vitlök, honung, salt och peppar.

Vad du behöver till nudelsalladen:
Glasnudlar, röd chili, gurka, majonnäs och japansk soya.

Gör såhär:
1. Hacka löken (gärna mindre bitar än vad jag gjorde) och stek den i valfritt fett tills den blir mjuk.

2. Blanda alla de övriga ingredienserna och blanda sedan i löken. Kanske lite mer grädde om smeten är hård.

3. Forma till biffar och stek.

4. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen.

5. Hacka chilin och gurkan i valfri form.

6. Blanda majonnäsen och soyan.

7. Se till att nudlarna är kalla och blanda sedan ihop allt.

SERVERA!

Ofta när jag lagar mat höftar jag om mängden på det mesta så jag kommer inte alltid skriva ut mängder men jag tänker att det ligger ganska mycket logik i det så det löser ni ändå.

Ha D!

Likes

Comments