Header

Söndagsmiddag!
Ofta en chans till att laga god mat i lugn och ro, hur länge man vill. Idag blev det inget långkok, men en väldigt god paj. Tanken var ju att den skulle innehålla svartkål och brännvinsost men mitt lilla ICA hade varken eller. Så då fick jag tänka om och det blev istället följande ingredienser:
150 g hackad grönkål
3 dl västerbottenost
1 gul lök
4 ägg
2 dl vispgrädde
Vatten
Salt
Peppar

Pajdegen görs på:
1,5 dl malda havregryn
0,5 dl rågmjöl
1 dl vetemjöl
125 g kylskåpskallt smör
2 msk iskallt vatten
2 tsk salt

Såhär går det till:
1. Sätt ugnen på 225 grader
2. Gör degen genom att blanda ihop allt. När du använder kallt smör och vatten får du en krispigare deg.
3. Tryck ut degen i en pajform. Nagga den och ställ in i kylen i minst 30 minuter. Förgrädda sedan i ca 10 minuter om så önskas. Det gjorde inte jag av den anledning att jag glömde. Men det blev bra ändå.
4. Strimla löken och stek i olja tills den är brun
5. Lägg i hackad grönkål och häll över lite vatten. Stek på medelvärme tills kålen är mjuk
6. Blanda ägg, grädde, ost, salt och peppar och häll sedan ned kålen och löken. Rör om.
7. Häll i smeten i pajformen och grädda ca 20-25 minuter. Jag föredrar pajen välgräddad med en väldigt brun yta.
8. Servera med sallad och dressing och glöm sedan inte: NJUUUT.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Ovan ser ni middagarna som ska förtäras hemma hos mig den kommande veckan. Jag gick lös med inspiration från ICAs app och såg till att allt jag var sugen på kom med i matsedeln. Dessutom kan jag använda mycket av det jag redan har hemma vilket är lite av ett mål för en student som inväntar sitt CSN.

Jag har haft magkatarr de senaste veckorna vilket har lett till att det mest har kokats ris och grönsaker här - inte så bloggvänligt. Därför är jag extra taggad på att laga rolig mat igen. Hoppas ni kikar in här för recepten sen.

Trevlig söndag på er!

Likes

Comments

God förmiddag!

Plockmat är ju bland det finaste vi har i världen och fredagsmiddagen gick i detta tecken. Förrätt blev edamamebönor med flingsalt som doppas i soya. Varmrätt blev vitnamesiska vårrullar, eller summerrolls som det också kallas.

Detta är så enkelt att göra att det krävs inget recept men jag ger er lite inspo till vad ni kan använda. Man kan självklart anpassa innehållet i rullarna till exakt vad smaklökarna vill ha.

Det vi valde var:
Morötter i tunna stavar
Gurka i tunna stavar
Salladslök i strimlor
Skivad avocado
Färsk koriander
Räkor
Rostade sesamfrön
Hackade jordnötter
Hackad röd chili
Glasnudlar

Jag gjorde även en sås vi bredde ut på papperet innan vi rullade ihop det och den består av créme fraiche, majonnäs och japansk soya som vispas samman.

Så, vad är det då för papper jag pratar om?
Rispapper! Finns i butikshyllorna vid dem andra asiatiska produkterna. Detta papper doppar du i ljummet vatten (inte kranvatten utan kokat vatten blandat med kallvatten) i cirka 10 sekunder.



Alltså:
1. Doppa papperet i vattnet
2. Plocka upp det och lägg platt på din tallrik
3. Fyll med det du vill ha
4. Vik in sidorna av papperet och rulla till en tight rulle
5. Doppa i sås av följande ingredienser som du rör ihop
0,5 dl japansk soya
1 msk sesamolja
Saft från 1 pressad lime
1 tsk flytande honung
1 tsk riven ingefära
1 tsk hackad chili

Och det sista samt det bästa steget: Stoppa i munnen och NJUT!!

Innan detta åt vi som sagt edamamebönor doppade i japansk soya som jag så länge viljat testa. Det du behöver är:
Edamamebönor
Flingsalt
Japansk soya

Och såhär plättenkelt gör du det:
1. Lägg bönorna i en kastrull och häll över vatten så att det knappt täcker bönorna. Salta lätt.
2. Låt vattnet koka upp och och häll sedan av det från bönorna.
3. Lägg bönorna i en skål och strö över massor av flingsalt.
4. Ta en skida och doppa i en skål med soya.

Som jag fattar det är det bara bönorna som ska ätas och inte själva skidan så använd tänderna till ett trycka ut bönorna ur skidan. Hehe.

Likes

Comments

Middagen idag blev falafel med fetaost, grönsaker och hummus i tortilla. Drömgott! Och eftersom jag har tenta i övermorgon ville jag inte lägga flera timmar på matlagning. Hummusen drog jag ihop i en av dagens pluggpauser. Och såklart, mina vänner, tänkte jag ge er receptet.

Jag kom på detta med hummusen ganska spontant så jag hade inte alla de rätta ingredienserna hemma. Men det är ju lite så jag funkar.

Det du behöver är:
1 förpackning kikärtor
1 vitlöksklyfta
1 msk citronextrakt (helst färsk pressad citron)
4 msk olivolja
2 msk sesamfrön
2/3 matsked sesamolja
Salt efter smak

Såhär gör du:
Häll allt i en mixer och kööööör tills det blivit lent och fint. Efter att jag gjort detta tyckte jag att den smakade lite väl beskt. Så då rörde jag i lite flytande honung, vilket en hummusmästare förmodligen aldrig skulle göra men vad tusan.

Ringla på lite olivolja och strö över sesamfrön. Voilà!

Likes

Comments

I lördags hade jag födelsedagsmiddag och fest hos mig. Jag bjöd på fyra sorters pizzor, minicupcakes till efterrätt och lite vanligt snacks därefter.

De olika pizzorna var:
1. Halloumipizza med bland annat rödlök, zucchini och paprika.
2. Pizza med rom, ost, creme fraiche, rödlök och citron.
3. Potatispizza med rosmarin.
4. Pestopizza med mozzarella, pinjenötter och prosciutto.

Minicupcakesen hade smak av choklad och hallon och receptet hittar ni här: http://www.kungsornen.se/recept/kakor/muffins-och-cupcakes/mini-cupcakes-med-choklad-och-hallontopping/

Jag gjorde dock lite annorlunda.

1. Jag hade inte Marabou-Philadelphia utan jag tog vanlig Philadelphia som jag blandade med kakao och florsocker. 2. Jag skar av ett lock, grävde ut ett hål i muffinsarna och fyllde dom med en blandning av Philadelphia, kakao och hallon. Sedan la jag på locket igen och bredde på frostingen.


Jag hade lite tidspress så denna gång köpte jag färdiga pizzabottnar. Rekommenderar er dock att göra egen botten för dessa är inte jättetrevliga. Eller så är det jag som inte kan hantera dom.

Iallafall. Halloumipizzan tillagas på följande vis:
1. Bred ut tomatsåsen.
2. Lägg på skivad rödlök, zucchini, paprika, halloumi och lite mozzarella. Ibland tar jag riven ost istället för mozzarella.
3. In i ugnen i dryga 20 minuter. 225 grader.

Rompizzan:
1. Blanda creme fraiche med lite vatten och bred ut över pizzabottnen.
2. Strö över lagrad ost, helst västerbottenost.
3. Grädda i ugnen i dryga fem minuter. 250-300 grader beroende på vilken ugn.
4. När du tar ut den toppar du med creme fraiche, rom, rödlök och dill. Jag glömde dock dill denna gång. Serveras med citronklyftor att pressa över.

Potatispizza:

1. Skiva potatisen så tunt som det går.

2. Bred ut ett tjockt lager tomatsås och lägg potatisen så den täcker hela pizzan.

3. Strö över lagrad ost och rosmarin.

4. Grädda tills osten är gyllenbrun, ca 5 minuter. 250-300 grader beroende på ugn.

Pesto & mozzarellapizza

1. Bred ut tomatsås.

2. Lägg på skivad mozzarella, pesto och strö över pinjenötter.

3. Grädda i ca 20 minuter. 225 grader.

4. När du tagit ut pizzan ur ugnen lägger du på prosciutton.

Likes

Comments

I söndags när jag planerade veckans middagar ramlade jag över ett recept på sötpotatiscurry som jag demolerade lite och sedan lagade till middag idag.

Det du behöver för 3-4 portioner är:
1 rödlök
2 stora sötpotatisar
3 msk riven färsk ingefära
1 zucchini
1 röd paprika
2-3 tsk röd currypasta
1 burk kokosmjölk
1 grönsaksbuljongtärning
Lime
Risnudlar eller glasnudlar
Jordnötter om så önskas

Och såhär gör du:
1. Skala och hacka sötpotatisen till tärningar.
2. Fräs currypastan i olja. Lägg sedan i sötpotatisen och den rivna ingefäran.
3. Skala och hacka zucchini, skär löken samt strimla paprikan.
4. När sötpotatisen stekts i ca 10 min så häller du i grönsakerna. Stek ytterligare fem minuter.
5. Häll i kokosmjölken och smula över grönsaksbuljonger. Rör om. Salta och peppra efter smak.
6. Låt koka hyfsat kraftigt tills en del av vätskan reducerats. Koka dock inte så länge att alla grönsaker blir helt mosiga.
7. Servera med nudlar, hackade jordnötter och lime att pressa över.
ENJOY!!

Likes

Comments

Helgfrukost för mig betyder att jag får frossa i mackor. Trycka så många jag orkar ungefär. Också skippar jag gärna yoghurten eller gröten. Möjligen att jag gör en smoothie. Denna smoothie var riktigt god och innehöll naturell yoghurt, citron, grönt äpple, avocado och banan. Muy bien!

Förutom smoothien och ägget drack jag en kopp te och åt två rostade mackor, ni ser ju vad det är på mackorna men ena vill jag bara förtydliga och uppmuntra er till att göra: Philadelphiaost, salt, peppar, ruccola, småtomater och avocado. Gör den!!

Likes

Comments

Kvällens middag bestod av inget mindre än en nudelsallad med bland annat koriander och chili i, och tonfisk med sesamfrön. Ovanpå detta strödde jag hackade jordnötter. Tyvärr så misslyckades jag totalt med tonfisken då min termometer visade helt galna temperaturer så fisken blev genomtorr. Jag kan iallafall berätta att jag stekte den i kokosolja och dränkte den i sesamfrön. Den andra filén hamnade inte i matlådan utan i komposten. Sedan fokuserar vi istället på nudelsalladen.

Till salladen behöver du:
Risnudlar
Koriander (helst färskt)
Röd chili
Gurka
Avocado
Ingefära
Lime
Romansallad
Sesamolja
Japansk soya

Koka nudlarna enligt anvisningarna, skölj sedan tills de är kalla. Sedan är det bara att hacka resten av ingredienserna och blanda med nudlarna. Häll sedan över sesamoljan och soyan plus pressa över lite lime. Rör om! I morgondagens matlåda ligger denna sallad tillsammans med morotsbiffar med smak av ingefära. Gott eller!

Likes

Comments

Hej!! Long time, no seen osv. Livet har sådär lite klyschigt helt enkelt kommit emellan. Men ja! I fredags fyllde jag år och denna fantastiska högtid firades hos föräldrarna hemma i Helgum. Jag önskade mat och det fick bli min nya favorit: fisktaco. Mina bordskamrater kunde inte riktigt vänta in min photosession så jag fick ett dåligt utbud av bilder tyvärr.

Men iallafall! Det du behöver är:
Små, små, små tortillabröd
Torsk
Santa Maria påskrydda crispy chicken. Japp, chicken.
Rödkål
Ruccola
Majonnäs
Chilipowder - chipotle
Mango
Avocado
Röd chili
Småtomater
Koriander

Gör såhär:

Fisken:
Skär fisken i tärningar och lägg i en skål. Häll över kryddan och vänd om. Stek i smör eller olja.

Majonnäsen: Ta valfri mängd majonnäs i en skål och blanda med valfri mängd chilikrydda med smak av chipotle. Går också med chipotlepasta. Denna tar fördel av att stå i kylen ett tag innan det är dags att äta.

Salsan: Hacka avocado, småtomater, mango, avocado, koriander och röd chili och rör om så den blir lite geggig.

Servera också med strimlad rödkål samt ruccolasallad.

När ni ska äta tacon så är ett tips att inte vika tortillabröden som vanligt eftersom dom är så små. Vik dom istället dubbelt en gång och håll typ som korvbröd, hehe.

HALLELUJAH, smaklig måltid vänner!

Likes

Comments

I födelsedagspresent fick jag en ny mixer då min gamla varit trasig ett bra tag. Så nu är jag inne i en smoothieperiod såklart. Ville bara tipsa om denna mättande och tisdagssgoda* smoothie som bestod av kokosdryck, en sked kokosolja, en sked jordnötssmör, ett grönt äpple och en näve bladspenat. Jag förbereder allt i mixern kvällen innan, ställer in det i kylen över natten och mixar det på morgonen. Så värt det!

*Tisdagsgod = Inte så jävla god men ändå drickbar och den är ju nyttig-smak. Intogs på en tisdag. EGENTLIGEN helt utanför mina principer då jag anser att varje frukost ska vara gudomlig. Men även solen har sina fläckar ni vet. Den var liksom charmig på något vis.

Likes

Comments