En gång i tiden var hon såhär liten, ullig och bara mest helt underbart gullig.. men tiden går fort och det gör även takten dem utvecklas i...

Idag är hon 8,5 månad gammal och en stor tjej! Vi fortsätter kämpa och träna på, lägger stor vikt på att ha roligt, vilja sammarbeta och dämpa besattheten över allt som går att äta/tugga på.. vi kämpar också riktigt hårt med att få upp en kamplust och jag tycker vi har lyckats bra hitills även om det är lång väg kvar!

Lumi har också haft sitt första löp. Tyvärr drog hon på sig livmodersinflammation men det upptäckte vi så tidigt att antibiotika sattes in direkt och Lumi är idag bra och återhämtad!

Nu närmar sig hösten och vi har massa roliga äventyr på gång. Tyvärr fick vi avboka kursen vi hade inplanerat pga livmodersinflammationen, jag tyckte inte Lumi var redo när kursen startade och jag ville inte missa första träffarna heller.

Men vi ska nog lyckas hålla igång endå hoppas jag.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Ja vi säger välkommen hem till Ideal Du Speed - en 17 årig varmblodsvalack som en gång tidigare funnits i mitt liv. Förra gången skulle jag rida till han och sen sälja han åt ägaren. Istället blev jag helt fäst och han blev kvar på foder. Tyvärr hände det hur mycket saker som helst och jag fick ta det svåra beslutet att lämna tillbaka idde och bryta tiden som fodervärd. Idag. Snart 2 år senare har saker löst sig på många plan och vi har hämtat hem han igen, den här gången för gott.

Idealen har nu bott hos oss en vecka, onsdagen 9 augusti hämtade vi hem han och sen dess har han hunnit gå upp i vilt, få hovarna verkade och även träffat veterinären som vaccinerat och kollat över tänderna. Vi har även börjat sätta igång han, ytterst försiktigt pga vaccineringen, 30 minuters promenad med 5-10 minuters barbacka ridning. Idealen är nöjd med livet och både jag och sambon är glada och nöjda med tillvaron.

Med detta sagt vill jag också säga att jag nu kommer kicka igång bloggen och jag hoppas ni uppskattar alla häst & hundinlägg som kommer upp!

Likes

Comments

Och jag har inte bloggat på evigheter, ber om ursäkt för det.. däremot har gruppen på Facebook - Zewens Olga kampen om att överleva olyckan till tävlingshund uppdaterats flitigt och även Instagram.

Bloggen har tyvärr glömts bort lite, blivit bortprioriterad av många olika orsaker.. tänkte försöka sammanfatta en del är er, men då det blir långt inlägg tar vi det i ett helt eget inlägg.

Här vill jag mest säga att vi lever, att jag ber om ursäkt för tystnaden och att jag verkligen hoppas på kunna starta om och få liv här inne igen!

Vi höres imorgon igen - då med sammanfattning om sista tiden!

Likes

Comments

Alltså jag är så galet lycklig just nu! Röntgade Olga i fredags och har sen dess varit nervös, orolig, otålig och bara längtat efter svar!

Jag gjorde misstaget och la upp bild på plåtarna på Facebook, folks gissningar var alltifrån HD A - ED 0 till HD c - ED 1 - jag blev inte mindre nervös direkt!

Imorse vaknade jag med ett ryck, flög upp och tog telefonen, surfade in på skk hunddata och sökte fram Olga, där va det - skulle jag våga kolla?! Och sen blev jag så löjligt glad av resultatet att jag nästan tjöt, jublade och skrek samtidigt (godmorgon lixom!) OLGA VA FRIRÖNTGAD!!!! 👏🏻👏🏻

Likes

Comments

Just nu är det bara några timmar kvar tills den här bruttan ligger på bordet hos veterinären och röntgas. Det är spännande, nervöst & skitläskigt på samma gång!

Inte nog med att man är nervös inför röntgen i sig med narkos osv, när man kommit igenom den persen väntar ju dagar av ångest inför resultatet!

Att jag dessutom bokar röntgen på en fredag va ju inte klokare ur det anseendet! 😂

Jaja det är vad det är, men jag vill ju bara veta nu 😜 blir bra intressant det här helt enkelt.

Uppdaterar er imorgon om hur det gått.

Likes

Comments

Sista åren har det diskuterats mer och mer om hundträning, metoder och forskning, reko eller inte reko? Gammaldagsa metoder eller gå emot allt och lita på ny forskning? Vilken tränare är rätt och vad är egentligen det rätta?

Dessa diskussioner lär pågå i all oändlighet och det bygger grund för nya framsteg, ny forskning och en födseln av nya metoder.

Just nu vill jag dock endast diskutera och fundera kring ordet "nej" som hos vissa är totalförbjudet. Jag kan inte låta bli att fundera på varför, VAD gör just ordet "nej" till något negativt? Det är 3 enkla bokstäver N - E - J = nej.

Ett ord som för mig endast signalerar som ett brytkommando. Att lära valpen nej eller ett motsvarande ord, man kan säga banan, apelsin, solsken, päron, karamell - ja vad man vill som stoppord egentligen, för ordet vi än väljer kommer endå alltid signalera det vi lärt in.

I mitt hem har jag nej. Ja det är väll ett ord som kanske används lite väl mycket ibland "nej inte katten" - "nej inte bita på sladden" - "nej gå ner från bordet!" - onödigt långa meningar men det fungerar bra här.

Ordet nej blir inget negativt, inte mer än att hunden förstår att "juste, så gör vi inte, jag roar mig med leksakerna istället!"

Just min inlärning av "nej" är ganska enkel, jag bryter beteendet och introducerar ett alternativ som är mer lämpligt. T.ex valpen biter på en elsladd. Jag säger "nej" tar bort valpen (eller sladden om det går) och gör någon leksak/tuggben mycket roligare genom lek, och har på det sättet endast brutit ett beteende och introducerar ett roligare alternativ!

Detta är ett av alternativen och såhär gör jag främst när det är mer viktigt att lösa situationen snabbt. Annars vill jag gärna att valpen ska ta eget INTINATIV till att bryta beteendet (t.ex om det tuggas på min sko, vedbit osv som inte är livsfarligt) genom att jag har världens roligaste fest med något den älskar ;)

Det finns många olika alternativ och ett för varje tillfälle ;)

Men det här med ett brytord är nog något vi alla har. Och diskussionen om huruvida det är reko eller inte förstör jag inte, jag kan bara inte förstå hur ett ord, enkla boktstäver kan vara negativt ?

Handlar det inte om hur vi använder det? Vad vi gör samtidigt?

Likes

Comments

Vet att det inte är så roligt här inne för tillfället men händer inte så mycket heller. Olga ska röntgas 10 mars och innan dess tar vi det lugnt, efter resultatet kommit ska vi köpa dragsele och sen jäklar ska vi ut och cykla på riktigt ;) dessutom ska vi fixa egna agilityhinder och leta fler kurser! Men nu lägger vi fokus på härliga promenader, lekar och så ska vi försöka hitta våran försvunna motivation inom rallylydnaden..

Vi får inte till något sammarbete i dessa momenten - så vill ge det en chans och se om vi hittar tillbaka eller om vi får satsa mer på agilityn & spåret.

Idag har vi varit i skogen i två omgångar faktiskt... En kortare runda och en längre runda... Älskar skogen, får ny energi och kraft och hundarna blir aktiverade mentalt & fysiskt av att kunna springa fritt, lukta runt och så kör vi lite "dog parkour" varje gång :)

Är ni i skogen ofta?

Jag vill också påminna om att följa oss på Instagram där uppdaterar jag mer.

Likes

Comments

Här är bilderna jag lovade från promenaden ute på hindens Rev :)

På bilderna ser ni Red Dog's Jubilee Donna, min kuvasz, våran schäfer Zewens Olga, amstaff/rottweiler korsningen Tyra - min grannes (som också skymtas på några bilder) och min grannens mamma som under promenaden lånade Donna. Hon har ingen egen hund nämligen och då får hon gärna låna en av mina ibland :) vi har kommit till att träffas relativt ofta endå! Underbar tant det där ;) ❤️

Underbart vackert ställe att promenera på, mycket varierande underlag vilket är bra träning för hundarna.


Min rygg däremot som redan protesterat ett tag va väll inte så värst nöjd efteråt. Men det spelar ingen roll för jag är otroligt nöjd och behövde få frisk luft och motion efter att ha varit liggandes i Ca en vecka!

[observera att alla bilder är fotade med min mobil som inte är världens bästa]

Likes

Comments

Hej! Inte alls okej med såhär dålig uppdatering men till mitt försvar har jag legat sjuk i veckan och inte alls mått vidare bra. Hundarna fick vackert ta det lugnt och Lumi fick börja med omvänt lockande, enda jag orkade med när jag vart dålig.

Nu i helgen har jag dock försökt komma igång lite mer, i fredags var vi ute i skogsdungen och busade, lekte och sökte godis i gräset. Donna tyckte det var en perfekt ide att rycka byxorna av mig (ja hon ryckte bokstavligt ner byxorna på mig) mitt framför gästerna i sommarstugan!!! #pinsamt

I lördags hängde jag, Olga & Donna med grannen ut till Hindens Rev och promenerade, otroligt fint där och eftersom vi lufsade på hela vägen ut på revet så blev det en mil totalt! Tog sin tid och vi fikade och tog det väldigt lugnt så blev det en promenad som gav ny energi och kraft, otroligt mysigt var det att få känna sjödoften, höra vågorna, vinden nöp i kinderna.. Ja underbar promenad!

Fler bilder från rundan kommer i ett eget inlägg. Men idag då, söndag... Ja vi har mest tagit det lugnt, jag, Olga & Lumi hängde med grannen och mötte upp en annan granne på en annan promenad. För oss en kortare promenad men för Lumi en lång promenad, hon gick nästan hela vägen själv, ungefär 95% - bärde henne korta bitar men hon vill och kan själv :)

Nästan hemma så slog vi och väsnades lite med brevlådorna, men det va bara väldigt roligt, den tjejen tycker inget är farligt. Helt underbar!

Sen va hon lugn och nöjd resten av dagen, självfallet busade hon och va som alla valpar men hon va mycket nöjdare känns det som.

Kolla så stor hon blivit förresten! Dagsfärska bilder, 12 veckor gammal !

Håll utkik under dagen så dyker bildbomb upp från hindens rev! :)

Likes

Comments

Igår så fick Lumi följa med till stan och mormor, eller "tanten" som vi säger - vi hjälpte mormor handla och passade på att handla själva, mormor passade Lumi vilket är nyttig träning på många sätt och vis :)

Mormor bor mitt emot en skola så innan vi gick in till mormor så stod vi och kollade på barnen som lekte :) väldigt intressant tyckte Lumi :) mycket höga ljud och hur många barn som helst som sprang runt och busade!

Lumi skötte sig väldigt bra hos mormor, hon är så lätt på något vis, och mormor älskar henne, Lumi älskar mormor med turligt nog! ;)

Väl hemma så sov hon väldigt gott faktiskt, däremot så kom första bakslaget med magen igen sen nya fodret och pulvret, men imorse var hon bra i magen igen så håller tummarna hon bara stoppat i sig något dumt ute.

Väl hemma igen så fick dem nya tuggben och så myste Lumi med syster Olga i soffan en bra stund ;) borta bra men hemma bäst!

Likes

Comments