Vi vaknar till en sådan morgon som borde sparas på burk för att kunna glänta på locket och komma tillbaka till när det är som gråast. Känslan av att komma in till matsalen där Magnus och Maja redan börjat på frukosten.

Frukostrummet på Lotus bed & breakfast i Yangon har högt i tak, höga fönster och pardörrar på vid gavel ut mot balkongerna fyllda med gröna växter. Trägolvet knarrar, väggarna är i tegel och utanför vaknar stadslivet långsamt medan solens strålar silar in i rummet. Trots att det är slitet är allt så magiskt. Det skimmer av skönheten som en gång fanns lyckas överrösta tidens spår som lagt sig över.

Det har inte varit helt utan oro inför detta land. När vi bokade var peppen total. Jag ville ha något annorlunda. Det var bilder på tempel och ord om orört som lockade. Men sen kom ångesten om det skulle bli för svårt. Faktiskt flera nätter av oroliga mardrömmar. Vad ger vi oss in på??

Vi hade ingen aning.

Burma har varit stängt av militärdiktatur under så många årtionden och först de senaste åren börjat öppnats upp. Finns det bankomater, internet, engelska? Efter Sri Lanka kändes det också - orkar vi verkligen med ännu ett kärvt land att brotta oss igenom?

Redan på hotellet är personalen nästan för vänliga. Och när vi går vi ut på gatan möts vi överallt av leenden. Trots att det är en mångmiljonstad känns allt så lugnt och stillsamt. Det är inget tjat och härjande. Och alla husen i de smutsiga pastellerna, som trots att de är så nedgångna och slitna, ändå är så vackra att det är obeskrivligt!

Och sen kom vi till templen

Det är omöjligt att förklara känslan. Vi är bara helt tagna!

Shwedagon pagoda

Det är den första dagen i Burma, och den sista på 2016.

Gott nytt år!

Gillar

Kommentarer

Vi drog ut lite på flygbytet för att få se ännu en stad - Singapore. Och det blev som en intensiv speeddejt med någon som har extra av allt.

Vid Singapore river.

Marina Bay.

Mer Marina Bay.

The Helix Bridge och pariserhjulet.

Lotuspond och skyskrapor.

Mange släcker törsten i Merlion park.

Shopping på Orchard road.

Tips är att ta med passet på shoppingturen för att få Tourist tax refund! Det hade inte vi.

Det är rent, det är ordnat. Det är stort, högt och galet.

Det är bara vårt hotellrum på Arton boutique hotel som är mini. Men ändå superfint!

Det är en stad och en upplevelse precis i vår smak!

Gillar

Kommentarer

Pirret och längtan efter nya äventyr fanns där redan när vi vaknade. Maja sov fortfarande medan vi smög upp och packade det sista i våra väskor, viskandes till varandra för att inte väcka henne tidigare än nödvändigt.

Sex nätter på samma plats med lugnt strandliv var visst precis vad som behövdes för att ladda batterierna. Några dagar har vi inte ens tagit oss iväg från hotellområdet utan bara hängt på stranden från morgon till kväll.

Vi började vänja oss vid den långa väntan på maten, så vi gick och beställde på restaurangerna redan långt innan vi var hungriga. Vi dealade på med tuktuk-chaufförerna och försäljarna som ville lägga på extra pengar för att vi inte är härifrån. Vi har känt oss lite jobbiga som jämt får säga till när vi inte är nöjda. Men det är ibland lite rörigt i Sri Lanka och vi har fått göra vårt bästa för att navigera i det.

Alla är vänliga och försöker nog så gott de kan, men ibland blir det ändå inte riktigt som vi önskade. Som att få maten varm, att den ska bli serverad samtidigt till oss alla eller att sådant inlämnat på tvätt faktiskt ska bli helt rent efteråt. Egentligen kanske inte så höga krav men inte alltid självklara i detta land haha.

Den sista tågturen längs västkusten från Weligama till Colombo gick längs havet. Trångt, varmt och svettigt som vanligt men igen också möten med barn och vuxna som lekte med Maja, gav frukt till henne och oss en sittplats. Medan alla små hus och byar passerade utanför vårt fönster och våra sinnen var fyllda av ro.

Sedan avslutade vi Sri Lanka precis som vi började. Med Jocke och Åsa på en resturang i Dutch hospital. Den här gången pratade vi om alla intryck, minnen, erfarenheter och upplevelser av ön och gav tillbaka den guidebok vi fick låna förra gången (Eyewitness travel guide, väldigt bra bok!).

En sista övernattning väntar nu innan vårt plan går tidigt imorgon bitti.

Next stop Singapore!

Gillar

Kommentarer