View tracker

Detta godis brukar jag göra vid jul och påsk. Mamma och pappa fick det i påskägg.

Det heter rischoklad och är populärt.

Gör så här:

Blanda 150 g smält blockchoklad med ca 3-4 dl vårgårdaris och eventuellt torkad frukt. Klicka ut på bakplåtspapper och låt stelna.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

Idag är det söndag och det är ju en passande dag för scones.

Jag har haft kalas två gånger med dessa smörgåsar och det har varit kul och uppskattat.

Här är receptet:

5 dl vetemjöl (eller 4dl vete, 1dl graham)

1tsk salt

1msk socker (kan uteslutas)

2tsk bakpulver

100g kylskåpskallt smör (eller margarin)

2dl filmjölk, yoghurt eller mjölk

Värm ugnen till 225 grader

grädda mitt i ugnen i 15-20 m

Glöm inte att smörja plåtar eller täcka den med bakpapper.

Servera scones nygräddade.

Likes

Comments

View tracker

I måndags bjöd jag min mormor på paj.

Jag hade gjort en paprika och -  spenatpaj som hon tyckte var jättegod.ters

Paj är en bra rätt. Jag gör ofta olika sorters pajer och det " tager vad man haver ".

Här är några tips på pajfyllningar:

kantarell- och västerbottenost, den var mycket uppskattad,

paprika- och spenat, den fick också bra betyg

Tacopaj av vegetarisk färs av Quorn,gott.

Det blir ofta vegetariskt och jag tar vad jag har hemma, ofta något som behöver ätas ganska snart.

Det blir även  riven ost och grädde i fyllningen.

Likes

Comments




  • 2 msk potatismjöl
  • 2 msk kakao
  • ½ dl socker
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl vatten
  • en liten skvätt rom
  • 50 g mörk choklad (minst 70 procent)

Blanda potatismjöl, kakao och socker. Vispa ner blandningen med mjölken i en kastrull. Rör ner grädde och vatten och rör medan blandningen kokar upp. Sänk värmen, bryt chokladen i småbitar och låt den smälta i blandningen under omrörning. Smaka av med rom och häll i portionsformar (räcker till två personer). Låt svalna i kylskåp och garnera med bär.


Jag hade lite mindre potatismjöl och istället för rom hade jag punsch i chokladpuddingen. Jag har också gjort den med vit choklad.

Likes

Comments

Mums för bullar! Degen är oslagbar!

Fördeg: 300 g vatten
420 g Kungsörnens Kärnvetemjöl
50 g Jäst (färsk)
Steg 2: 300 g Kungsörnens Kärnvetemjöl
150 g smör (rumstempererat)
120 g ljus sirap
3 g salt
Fyllning: 200 g smör (rumstempererat)
200 g strösocker
2 tsk kanel
Pensling: Ägg
Pärlsocker

Gör så här:

1. Väg upp jäst och 50 ˚C vatten, blanda. Väg upp Kungsörnens kärnvetemjöl och bearbeta tillsammans med jäst och vatten i maskin under 7 minuter. Låt fördegen vila i 40 minuter.
2. Blanda i övriga ingredienser från ”steg 2”, först långsamt i 2 minuter och därefter lite snabbare under 4 minuter. Täck över degen och låt vila i 10 minuter.
3. Blanda alla ingredienser för ”fyllning”. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord till ca. 3 – 5 mm tjocklek. Bre på ett jämt lager av fyllningen på degen. Rulla försiktigt ihop degen till en stor längd. Skär 2,5 – 3 cm tjocka snäckor. Vänd upp bitarna på en bakplåt med smörpapper på. Täck över och låt jäsa i 40 minuter. Ställ ugnen på ca 220 ˚C (varmluft 200 ˚C).
4. Pensla gärna med ägg och strö på pärlsocker. Ställ in plåten i mitten av ugnen och grädda ca 7-9 minuter.

Likes

Comments

Jag har gjort en jättegod äpplepaj fyra gånger av mina föräldrars äpplen. Idag blev det också en.

 

3-4 äpplen

125 gram smör

1,5 dl socker

2 dl mjöl

3/4 tsk bakpulver

 

Gör såhär:

Skala, kärna ur och skiva äpplena. Lägg dem i en smord pajform. Blanda ihop de andra ingredienserna till en deg. Platta ut degen och lägg den som ett täcke över äpplena. Sätt in formen i mitten av ugnen,som är uppvärmd till 200 grader,  i 30 minuter. Ät den varm eller kall med valfritt tillbehör.

 







Likes

Comments

Idag bjöd jag mina gäster på fisksoppa igen och den är alltid lika uppskattad! Det blev dock en utmaning att laga god soppa då jag saknade buljong hemma men den sades vara god ändå.

 

Såhär gör jag:

1 purjolök i bitar

 2 skalade morätter i bitar

800 gram torskfilé i bitar

1 l vatten (jag bytte ut 2½ dl mot vitt vin)

olja till stekning

1 paket passerade tomater

1/2 dl grädde

1 dl gröna ärtor

gärna buljong eller fond

 

Gör så här:

Skiva purjolöken och morötterna och fräs dem i en kastrull. Tillsätt tomater, fond, vatten och grädde. Låt det koka ihop sig. Tillsist,  tillsätt  ärtorna och fisken. Låt allt koka i 5  minuter och smaka av med salt och peppar. Nu är den klar att serveras!

 

 

Likes

Comments

Skala 4 stjälkar rabarber och skär i bitar.

Småkoka dem mjuka i 1 dl socker och 4 msk vatten. Låt svalna.

Vänd under tiden 300 g skivade jordgubbar i 2 msk socker.

Varva rabarber och jordgubbar med vaniljglass och maränger.

Likes

Comments

En skön sommarkväll passar det ofta att grilla. I lördags hade vi grillfest här. Jag bjöd på tillbehör som sallader och såser och potatis. Gästerna hade med sig marinerat kött som vi grillade.

 

En sallad som har blivit en klassiker på mina grillfeser är denna:

Ingredienser:

Jordgubbar

Tomater

Sallad

Färsk basilika

Skär och blanda ihop allt. Lägg upp fint på ett fat eller i en skål.

Likes

Comments

Min syster fick några pannacotta av mig igår för hon älskar det. Jag hade tre kvar som mina assistenter fick och dem var mycket populära!

 

Ingredienser för sex chokladpannacotta:

5 dl vispgrädde

1 påse non stop

1 dl gelesocker

Värm grädden i en kastrull och smält sedan chokladen i grädden blanda i socker och låt det smälta. Rör om ofta. Nu kan du hälla upp i små formar. Låt de svalna innan du ställer in de i kylskåpet. Servera efter några timmar. Toppa med eventuellt riven choklad.

Likes

Comments