"Hård som asfalt ville jag va" sa en viss Veronica och jag lyssnar och blundar och nickar medan ett leende smyger sig fram. Det vill jag också, Veronica. Den där asfalten är ett bra skydd, det är svårt att komma igenom materialet. Men där innanför asfalten finns jag. Personen som blir sårad, ledsen och egentligen inte orkar gå upp ur sängen under helgen. Personen som glider ifrån sina vänner för att vänner tar för mycket energi. Energi som inte finns. Jag faller igen, sakta sakta sakta. Så sakta att det inte märks. Men jag faller. Det är som att välkomna en gammal vän in i sitt liv. Hej mörkret, är du här igen? Tårarna faller dom också. Speciellt när mörkret kommer för nära inpå. Jag önskar att jag kunde få det att sluta, som jag fick det att sluta förra vintern. Men jag vet inte hur en gör det längre. Mörkret finns där, dömer mig dag som natt och berättar för mig hur jag är och vad som borde göras åt det. Jag gräver ner mig i konversationer där jag kunde svarat på annat sätt eller situationer där jag skulle agerat annorlunda.

"Jag har fler vänner än du", sa nån. Ja det är sant. För jag stöter bort alla mina. Vill inte umgås. Vill inte döma mig själv. Så jag har bara kontakt med de som orkar ta kontakt med mig, för jag orkar inte ta kontakt med någon. Skulle ingen höra av sig skulle jag nog inte märka det. För jag är inne i mig själv. Konstant. Tänker på alternativa lösningar till mitt beteende. Det gör mig så ledsen för jag trodde aldrig att jag skulle hamna här igen. Tänk va naiv en kan va.

Omfamningar, xx

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Jag förstår inte varför hösten alltid ska omringa mig med känslor av otillräcklighet. Jag önskar att jag var mer som... Varför kan inte jag se ut som... Varför kan jag inte tänka mer som... Önskar att jag var lika rolig/spontan/glad/trevlig/självsäker/snygg/hjälpsam som... Jag måste sluta med... Jag måste börja med... Jag är aldrig nöjd. Och att aldrig vara nöjd är ett tecken på vantrivsel enligt mig. Du trivs inte med nuet så du försöker sträcka dig efter något annat hela tiden. Det farliga är om jag börjar leva efter dessa tankar. Jag har gjort det förr och det slutade med att jag blev någon annan. Någon som fick panikattacker på skolans toalett och körde på tills det inte gick mer och mamma skrev in en på ungdomspsykiatrin. Fick höra "Men herregud va negativ du är" av kompisar och andra rynkade sina pannor i oro. Fel tankebanor kan bli farliga. Och jag gick till ungdomspsykiatrin några gånger tills det dåliga bemötandet gjorde att jag slutade och inte ville prata. Tills ett dödsfall kom upp, och jag blev tvungen att gå till någon för att prata med. Då började det dras i knutar i huvudet. Och det började rätas upp. Och jag blev mig själv igen. Det tog ca åtta månader att komma upp på fötterna igen. Det läskiga är att jag inte minns hur det var att vara i det där allra mörkaste stadiet. För kroppen stöter bort det där jobbiga. Men jag förstår på mina vänners oroliga blickar att det var illa och det påminner mig nu också eftersom de fortfarande checkar in med mig för att se att saker inte stressar upp mig. Jag minns att jag ständigt jämförde mig med andra och undrade varför inte jag var mer som dem. Jag efterliknade andras beteenden för att bli mer nöjd med mig själv, vilket fick mig att må ännu sämre. För det var inte fel på mig, det var fel på mitt tankesätt och min bild av mig själv. Vi ska inte bli mer som någon annan, vi ska lära oss att använda oss av det vi redan har. Jag är inte bra på att ha många bollar i luften eller stressa, har inte perfekt hår eller kropp, är ofta den tråkiga kompisen som oftare säger nej än ja. Men jag kan se andra människor, kan lösa problem, har en stor drivkraft för det jag brinner för och tror på, utför det jag bestämt mig för, håller tider och vågar drömma. Det gäller att fokusera på rätt saker. Vi måste lära oss att vi duger som vi är, och den som det inte passar för måste ut ur våra liv. Det kan gå så fel annars.


Omfamningar, xx

Likes

Comments

Jag vet inte vad jag ska göra. Jag vaknar gång på gång om nätterna, ofta drar jag efter andan. Min kropp är fylld med känslan "du kommer dö en dag". Det knyter sig i magen. Att dödsångesten slår till när jag sover kan vara något av det obehagligaste eftersom jag inte kan styra det alls. Den kommer och spökar för mig om nätterna, påminner mig att ingenting varar för evigt. Jag försöker rubba känslan, skjuta bort den, somna om. Det gör jag också, tills det händer nästa gång. Jag vet inte hur jag ska ta mig ur det den här gången, för det har ett stålgrepp om mig. Hur ska jag rubba något som är ett faktum?

Omfamningar, xx

Likes

Comments

Senaste tiden har varit en berg-o-dalbana mellan att känna allting eller ingenting. Just nu faller tårarna. Jag saknar henne. Hon som fick mig att ändra tankebanor och bli mig själv igen. Hon fyllde mig med en känsla av att jag kan klara vad som helst. Hon fick mig att känna någonting igen. Hon var min kurator och det kändes ofta som att hon kände igen sig i mig trots att hon försökte dölja det. Vi fick ett speciellt band och det kändes (och känns fortfarande) jobbigt att skiljas från henne, för jag har inte längre tillåtelse att gå till henne när livet krånglar. Hon som jag kunde prata med om allt får jag inte längre träffa. Jag vill inte heller gå och prata med någon annan för den personen kommer inte ge mig samma känsla som hon fick mig att känna. Bandet mellan oss kommer inte gå att ersätta. Jag kommer alltid vara tacksam för hennes kloka ord, att hon alltid visste hur hon kunde få mig att må bättre, att hon sa till när jag nedvärderade mig själv. När kroppen fylldes av känslan att inte räcka till eller ångesten kom över mig så var hon den jag skrev till och gick till, för jag visste att jag skulle gå därifrån med ett leende på läpparna. Nu finns bara ett stort skrikande behov efter henne, men hon finns inte där för att kunna ge mig ett svar.

Omfamningar, xx

Likes

Comments

Försöker hitta en känsla i kroppen men når aldrig till resultatet. Det är tomt. Han berättade att han kände sig som en liten pojken omringad av ett stort rum. Jag är ett stort rum utan något inuti. Ibland sveper en storm förbi, tar med allt det där som inte finns. Det som togs med i den första stormen och som aldrig hittat tillbaka.

Försöker hitta det som en gång var, men inser att inget är som förr. Försöker hitta något ljus att klamra sig fast vid, hittar en tändsticka som inte lyckas skapa någon glöd och är på väg att brinna ut.

Pulsen känns i örat som vilar mot kudden som blivit blöt då kroppens sista hopp sipprat ut. Kroppen är kvar med ett hjärta som försöker hitta en anledning att fortsätta pumpa tomma ådror, och med en hjärna som försöker stänga ner bollplanket som tankarna skjuts mot.

Omfamningar, xx

Likes

Comments

Stora varningstecken är på gång. Tankemönster som jag kommer på mig själv att tänka. Kommentarer jag yttrar. Irritationer som blir större än de borde. Känslan av utanförskap. Allt summeras med höstångest. Och då frågar jag mig själv: är det mitt fel att jag drar mig undan? Borde jag stå ut istället för att gå därifrån när känslorna som säger åt mig att fly slår till? Hur vet jag vad som är mitt fel och vad som är ångestens fel? Eller blir allt till slut helt mitt eget fel? Det är ju trots allt jag själv som gör dessa grejer.

Jag har kommit till den punkt då alla irriterar mig. Varje liten motgång känns som ett nederlag. Allt tar hårt på mig, allt sliter mig itu. Jag blir irriterad för att sedan irritera mig på att jag blivit irriterad från första början. Jag har kommit så långt att jag helst av allt vill vara hemma själv. Helt själv för ingen kan yttra sig om något så jag inte kan reagera på det som blir sagt. Jag vill isolera mig mot allt som kan få mig att känna något. Kroppen kan inte hantera känslor. Jag tröttnar helt enkelt på mig själv. Jag kan inte se mig själv runt andra människor för att allt jag gör kritiserar jag. Jag kritiserar även alla andra. Jag är inte bra nog och det är inte de heller. Alla intryck runt mig stör. Som ett evigt skrik jag försöker tysta.

Jag sätter mig i hörnet, tittar på folket som jag alltid kommer älska hur mycket jag än stör mig på dem. De som delar gener med mig. Jag tittar, observerar och ser allas relationer till varandra. Stela som kärleksfulla. Äkta leenden och de mer påtvingade. Jag undrar vad som är meningen med det. Att träffas och känna gemenskap, för en dag finns vi ändå inte. Vad spelar något för roll egentligen. Varför ska jag göra något vettigt med mitt liv när det ändå kommer tas ifrån mig. Allt är som en grå dimma. Det är skrämmande när jag kommer på mig själv att tänka dessa tankar, för det märks inte att de smugit sig på förrän de är här framför mig. Jag önskar att jag kunde prata om det, men när tårarna rinner sätter det sig ett lock för halsen och det går inte att få fram ett enda ord. Så allt samlas. Och liksom, blir större och till slut tar över.


Omfamningar, xx

Likes

Comments

Att hitta någon med samma tankar, åsikter och intressen som du själv är något väldigt fint. Men det finns två sidor på allt sa en klok man. Och baksidan av att hitta en person som du själv är att alla andra verkar få sådana brister. Som stör och skaver. För det finns något alldeles för fint bredvid dig helt plötsligt, som konkurrerar ut alla andra runtomkring. Men tänk va fint att hitta en sådan person. Som konkurrerar ut alla andra. Så sällsynt skört underbart.

Omfamningar, xx

Likes

Comments

Det har hoppat runt en hel del tankar de senaste dagarna och även idag har några tankar attackerat mig. För att få dem att sluta hoppa runt så väljer att skriva ner dem här. Som vanligt alltså.

Idag har jag faktiskt saknat honom. För en kort stund kände jag genuin saknad. Det är nog första gången på ett år jag verkligen saknar honom. Jag saknar hur han alltid kunde tackla mig när jag betedde mig såhär. Hur han fick mig att haka på, oavsett om jag från början ville eller inte. Han skämdes aldrig över att ha mig vid sin sida. Han var alltid stolt över mig. Han hade inga krav på mig, jag fick alltid vara som jag ville runt hans kompisar. Det saknar jag också, umgänget som kom med honom. De vuxna hjärnorna som jag trivdes så bra med. Jag säger inte att jag vill ha tillbaka det, jag känner bara en liten saknad idag. Oavsett hur mycket vi bråkade han och jag, hur olika vi än såg på saker och ting så förstod han hur jag fungerade. Han var sån, han förstod hur det var att vara annorlunda. Han sa ALLTID "Men Malin, när du väl kommer dit kommer du ha jättekul, det vet både du och jag." och efter dessa ord följde jag alltid med, för jag visste hur sant det var. Men de få gånger då jag inte orkade föra ett samtal med hans vänner fick jag ändå sitta i bakgrunden och observera, och det gjorde ingenting för honom. Han visste ju själv hur det en gång var att sitta där. Jag saknar hur vi kunde vara the misfits tillsammans.

Jag har än en gång fått vara den som förstår mig på andra och rättar mig därefter. Varför ska jag ha så lätt för att förstå mig på andra? Det är omöjligt att beskylla dem något då.

Trots att en del känslor stretade emot tog jag mig i kragen och tog mig ut med en kompis och hennes klasskompisar som jag inte känner. Jag tänker inte låta obehaget byggas upp igen och stänga in mig i mig själv. Så trots att jag inte känner någon av dessa personer särskilt bra åkte jag dit. Jag kunde inte ha gjort ett bättre val. Jag trodde att det skulle bli en vanlig kväll där jag pratade lite, men mest kollade på klockan. Men dessa personer var så härliga och tiden glömdes fort bort. Vi spelade biljard och dart och trots att jag ogillar att spela dessa spel blev det så roligt. Jag kan inte sätta fingret på varför jag gillade de här personerna så mycket, men vi klickade på några sekunder. Kanske var det för att det gick att föra en konversation med dem. De lät mig in i gruppen och det var inte alls den där utfrysningen som jag ofta stöter på i Uppsala. Jag älskar sättet de umgicks och hur de accepterade varandra oavsett. Jag hoppas innerligt att få träffa dem igen. Underbara människor, tack för ikväll.

Omfamningar, xx

Likes

Comments

Staden där jag spenderat större delen av mina tre senaste åren får mig nu att fyllas av en obehagskänsla. Rädslan som det för med växer också eftersom jag börjar ifrågasätta hur bra jag egentligen hade det under gymnasiet. Jag minns när jag började gå till skolans kurator. Jag berättade för henne hur jag vantrivdes i klassen, hur jag inte kände mig som en del av den. Att jag inte kunde förstå hur de kunde se alla förhinder som ett stort problem eller hur de kunde irritera sig så mycket över vad andra skulle se som möjligheter. Allt jag ville var att spräcka hål på deras naiva beteende och få dem att inse hur bra de hade det. Vi fick möjlighet till att gå i skola, tänk hur många som inte fick det. Jag kallade deras naiva beteende för skolbubblan, och istället för att spräcka den sögs jag in i den. Det var mitt sätt att överleva tror jag. Jag började trivas i klassen, gjorde saker efter skolan. Men såhär efteråt är den ingenting jag saknar och jag undrar om jag verkligen tyckte att det var så kul. Jargången mellan oss var inte någon jag trivdes med. Från och till under sista året drogs jag ifrån dem, försökte umgås med andra. Och trots att jag hittade folk som jag fann mer intressanta var det sista året och det var svårt att komma in i en ny grupp. I min gruppen fanns den här centrala personen som alla ville få bekräftelse från och hon tyckte om att bestämma över oss andra. Jag fick ett stort problem med detta och jag tror att det är på grund av detta vår kontakt är knaper idag.

Under mina tre år på gymnasiet visade jag bara delar av mig själv och därför känner jag att jag inte kan vara mig själv där fullt ut. När jag är med dem känns det inte som att de accepterar hela mig, endast delar av mig. Nu när jag inte umgås med dem varje dag minns jag inte längre vem jag var med dem. Jag har fått tid för mig själv sedan studenten. Tid att få tänka till. Jag kan inte relatera till mina vänner från gymnasiet. Vi hade kul i gymnasiet, till synes iaf, men nu. Nu känner jag inte att jag har mycket gemensamt med dem längre. 

Ovanstående är alltså grunden för obehagskänslan som gör att jag undviker Uppsala så mycket som möjligt. Den påminner mig om festande, trevande mellan känslosamma minor och stress. Ett liv som inte längre tillhör mig, och inget jag saknar.

Omfamningar, xx

Likes

Comments

Jag är den som sitter på sidan av, håller i den skakande handen, nickar medan min pannas veck skvallrar om min oro. Försöker lösa problem och få personer att se deras riktiga värde. För sådant är viktigt.

Idag är en sådan dag då jag behöver vara den andra, om så bara för en kvart. Det är så många dagar jag förstår varför en person beter sig som den gör, och därför väljer jag att inte reagera till ett snäsigt beteende eller onödiga kommentarer. Men en dag som denna skulle det vara skönt att inte behöva vara den som förstår alla andras beteende och höra någon annan förstå mig. Någon som inte tar mig för lat, någon som förstår det där underliggande. Någon som nickar och säger "Jag förstår, men släpp det där, gör inget du inte vill.". Missförstå mig inte. Jag har själv valt att vara den med stöttande hand och förstående nickningar, och jag trivs med det. Men ibland tar energin slut. Ibland faller jag också en bit. Jag blir trött. Och inte i trött som i sömnlöshet eller näringsbrist. Trötthet som i själen. Tröttheten över att behöva förstå allt och alla, att inte ta sig själv först och anse att någon annans beteende är fel. Trött på att vara för förstående, med förståelse kommer acceptans och ökad tolerans. Jag blir mentalt trött. Men det går över, det gör det alltid. 

Omfamningar, xx

Likes

Comments