Australien ska bygga en inrikes järnväg för gods som kommer gå mellan städerna Melbourne och Brisbane. Järnvägen kommer byggas av regeringen och kommer kosta upp till 10 miljarder dollar. Syftet med projektet är att få bort antalet fordon på vägarna och att effektivisera de Australiska bönderna och tillverkarna med sina markander. För tillfället transporteras en tredjedel av allt gods i Australien via tåg och två tredjedelar via fordon. Att transportera gods via motordrivna fordon tar idag 32 timmar på sträckan Melbourne till Brisbane. Man vill effektivisera sträckan och kommer via tåg landa på mindre än 24 timmar transport. Det har uppskattats att transporten av gods via den östra kusten kommer att dubbleras till år 2030, vilket gör att det kommer väga ungefär 8 miljader ton. Tågtransporten kommer ha samma service och frakttillgänglighet som med fordon men kommer att vara 20 till 30 procent billigare.http://www.abc.net.au/news/2017-12-11/inland-rail-what-you-need-to-know/9240946


Elina EK15

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

61,6 % av Australiens befolkning röstade ja till legalisering av samkönade äktenskap i landet. Högst stöd fanns i Australian Capital Territory där huvudstaden Canberra ligger. Här röstade 73 procent för och alla delstater förutom New South Wales hade över 60 % ja i omröstningen.

Röstningen har pågått i 2 månader och nära 80 % av australienarna deltog. Resultatet i omröstningen är inte bindande och för att det ska gå igenom krävs det en omröstning med ja som resultat i Parlamentet i Canberra.

Premiärministern Malcolm Turnbull har länge talat för samkönade äktenskap och efter att resultatet redovisats delger han att hans regering kommer att eftersträva ny lagstiftning innan årsskiftet. Turnbull fortsätter: “De röstade ja för rättvisa, de rösta ja av engagemang, de röstade ja för kärleken. Det här är otvetydigt, det är överväldigande.

Under veckan har människor firat på gatufester i flera av landets större städer. I Melbourne firades det med regnbågsskyltar och glitter.

Emma Olsson EK15

https://www.expressen.se/nyheter/australien-sager-ja-till-samkonade-aktenskap/

http://www.news.com.au/lifestyle/gay-marriage/aussies-party-in-night-of-celebrations-following-samesex-marriage-result-socceroos-win/news-story/a61cf0943f45565f71bfb54d4a126a89


Likes

Comments

Islamofobi är ett utbrett problem i Australien. Kvinnor som bär hijab anses vara dem mest utsatta för risker och eventuella påhopp eller kränkningar. Kvinnor är enligt statistiken mer utsatta för islamofobin överlag jämfört med männen, dessutom utövas islamofobin främst av män. Berättelserna från muslimska kvinnor har blivit mer uppmärksammade och ett försök att ta i tu med problemet har varit organisationen Resilient Women Forum startat av The Uniting Church in Australia. Står bland annat på deras sida; "An interactive workshop to develop strategies and initiatives in response to acts of violence committed against Muslim women in public due to Islamophobia."


Källor;


http://www.abc.net.au/news/2017-11-14/unique-project-aims-to-fight-against-islamophobia/9145750

http://www.faithvictoria.org.au/component/rseventspro/event/1196-resilient-women-forum-uniting-church-in-australia

http://www.abc.net.au/news/2017-07-10/hijab-wearing-women-most-at-risk-of-islamophobic-attacks/8688856

Likes

Comments

​John Alexander kan vara den fjärde ministern sedan juli 2017 som blivit olagligt vald i parlamentet. Totalt har sex stycken ministrar sparkats ut ur det australiska parlamentet på grund av en 116 år gammal konstitution. För tillfället förbjuder konstitutionen att tillsätta ministrar i parlamentet som har dubbelt medborgarskap. Högsta domstolen kommer undersöka frågan och regeringen kommer utifrån undersökningen fatta ett beslut huruvida det kommer ske en förändring i konstitutionen eller ej.

Craig Laundy, frontperson för den sittande regeringen Liberalerna, har uttalat sig att han tycker regeringen ska överväga en folkomröstning i frågan. Laundy är själv mycket delaktig och strider för allas lika värde angående härkomst och har sagt i ett uttalande “jag tror bara inte att det borde vara en anledning till att bli diskvalificerad från att stå inför parlamentet”.

Många har kritiserat konstitutionen för att vara gammaldags och inte passa in i det mångkulturella Australien där nästan hälften av medborgarna är från ett annat land eller har en förälder som är det.


https://www.svd.se/medborgarskap-stokar-till-australisk-politik

http://www.abc.net.au/news/2017-11-07/citizenship-laundy-suggests-referendum-as-john-alexander-waits/9124274

Elina Risel Ek15

Likes

Comments

När det slutgiltiga valresultatet i Nya Zeeland stod klart visade det sig att varken det konservativa regerande partiet National eller motståndarpartiet Labour får tillräckligt med röster för att bilda regering. Istället blir nationalistiska New Zeeland First vågmästare.

De nationalistiska partiet får nu formellt påbörja förhandlingarna med att bestämma vilket av motståndarpartierna de ska bilda regering med. Beslutet kommer, enligt New Zeeland Firsts partiledare den 12 oktober.

Landets premiärminister Bill Englishs parti National tappade 2 mandat jämfört med det preliminära resultaten men säger att de fortfarande har fler mandat än motståndarpartiet, 56 - 46. New Zeeland first fick 9 mandat i valet den 23 september.

Att vara vågmästare betyder att ett parti som finns mellan två starka block men inte själva har majoritet blir utslagsgivande vid en omröstning.

Emma Olsson EK15


Likes

Comments

Barnprogrammet “Greta Gris” stoppas i Australien för andra gången. Barnen i TV-programmet blir rädda för en spindel men deras gris-pappa lugnar dem och förklarar att spindlar är små och inte kan göra en illa. Eftersom det finns giftspindlar i Australien som kan vara livshotande anses programmet olämpligt för australienska barn. Flera protester och påstötningar, framförallt från oroliga föräldrar gjorde att beslutet att dra tillbaka avsnittet gick igenom.

Källa:

http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/02b86/barnprogrammet-for-farligt-for-barn

Elsa H SA15a

Likes

Comments

För några veckor sedan inleddes folkomröstningen om huruvida samkönade äktenskap ska bli lagligt i Australien eller inte. Under helgen har både “ja”- och “nej”- sidan varit mycket aktiva i att försöka övertyga människor om vilken sida de bör stå på och det verkar som att “ja”-sidan håller på att falla något. Procentuellt sett ser det nu ut som så att “ja”-sidan har 57% (tidigare 63% i augusti) av rösterna och “nej”- sidan 34% (tidigare 30% i augusti). Denna utveckling kan vara till följd av det faktum att “nej”-sidan lagt ner mycket tid och pengar på deras kampanjer. Ungefär 9% är fortfarande osäkra på vad de ska rösta.

Folkomröstningen har skapat mycket debatt på sociala medier, bland vänner och familj och lär fortsätta göra det tills den sista dagen att rösta, 7 November. Resultatet från röstningen väntas publiceras den !5 November.


Källor: https://www.theguardian.com/australia-news/2017/sep/25/australian-voters-support-for-marriage-equality-falling-poll-shows​

http://www.businessinsider.com/australians-same-sex-marriage-vote-getting-ugly-2017-9?r=US&IR=T&IR=T

https://www.lifehacker.com.au/2017/08/australian-same-sex-marriage-vote-everything-you-need-to-know/​

Likes

Comments

Förra året rapporterades fyra dödliga hajattacker i världen varav två av attackerna ägde rum i västra Australien. Dock har det förekommit fler attacker men ingen av dem har haft en dödlig utgång. Varje år från september till april sänker NSW Government (Government of New South Wales) ned hajnät längst med delstaten New South Wales kust i Australien. Näten läggs utefter 56 stycken stränder, från Lennox Head till Wollongong, och befinner sig ett par hundra meter ut från stranden. Detta är för att skydda badande och surfande människor, samt för att inte skrämma bort turister.


På näten sitter akustiska varningsanordningar för att varna delfiner och valar för att inte simma in i näten, dock fastnar andra marina djur som sköldpaddor, stingrockor samt ofarliga hajarter. I söndags förmiddags gick ett demonstrationståg längst Sydney Bondi Beach i form av en enorm sköldpadda, för att visa sitt missnöje med hajnäten. I årsrapporten från förra året visar att 373 stycken djur fastnade i näten och att mer än hälften av dem dog. Rapporten visade på att mindre än 20 procent av djuren som fastnade i näten var hajar.


Mestadels av protestanterna är från partiet The Greens, med Justin Field som talesman. Partiet är ett grönt parti och andra och bättre lösningar på problemet, som att till exempel fokusera på alternativ som inte har en dödlig utväg för det marina livet.

Likes

Comments

Australier har tillsammans lämnat in nästan 26 000 skjutvapen på grund av Australiens första straffbenådning gällande vapen sedan landets reaktion på massskjutningen 1996.

I Australien, precis som i många andra länder, är det olagligt att äga ett oregistrerat vapen. Att bli tagen med ett oregistrerat vapen kan ge böter på upp till 280,000 australienska dollar vilket motsvarar ungefär 1,7 miljoner svenska kronor och ett fängelsestraff på upp till 14 år. Den 1 juli påbörjades ett program som skulle motsätta sig terrorismens växande hot och ökningen av vapen i landet. Detta för att minska antalet illegala vapen. Tack vare det pågående programmet som avslutas 30 september kan australier överlämna sina oregistrerade vapen eller liknande utan att riskera att åtalas.

Senast Australien hade en vapenamnesti var den 1996 då en man sköt 35 personer till döds på Tasmanien.

Australiens Justitie Ministern Keenan är nöjd med resultatet än så länge och menar på att detta skulle göra Australien säkrare. Innan amnestin startade uttryckte sig Keenan följande: "Vi lever i en tid då den nationella säkerheten har försämrats. Tyvärr har vi i terrorattacker i Australien sett att illegala vapen har använts."

Däremot har polisen uppskattat att det finns 260.000 oregistrerade vapen i Australien, en del som används i samband med organiserad brottslighet och en del som används vid terror incidenter. Sedan 1 juli har knappt 26 000 skjutvapen lämnats in, vilket motsvarar 400 vapen per dag.

KÄLLOR:

http://www.bbc.com/news/world-australia-41196637http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article25068377.ab


EMMA OLSSON EK15

Likes

Comments

Inför det australienska valet 2016 lovade den nuvarande premiärministern Malcolm Turnbull en folkomröstning i frågan om samkönat äktenskap. I November 2016 avvisade parlamentets överhus den konservativa regeringens förslag om en icke-bindande folkomröstning om samkönade äktenskap. Det blev ett mycket jämnt val i överhuset (där det styrande konservativa Liberala partiet inte har en majoritet) med rösterna 33 mot 29. Debatten om samkönade äktenskap är nu hetare än någonsin, något som märks när man kollar ABC news (Austrialia) startsida där det är fullt med artiklar där frågan debatteras. ABC news (Austrialia) verkar något vinklade i frågan eftersom att nej-sidan minst sagt verkar få mest utrymme i bland deras nyheter med rubriker som; "The gay couple who oppose same-sex marriage", "Why is the daughter of lesbian parents against gay marriage" samt "I oppose gay marriage (and no, I'm not a bidgot)".

I ABC news (Australia)'s undersökningar är de grupper som är för samkönade äktenskap framför allt;

  • kvinnor
  • icke-hetrosexuella
  • unga
  • högutbildade
  • icke-reiligösa
  • människor födda i engelsk-talande länder
  • höginkomst-tagare och;
  • människor i större städer

Enligt statistiken tycker en majoritet av Australiens befolkning att samkönade par ska ha samma rättigheter som heterosexuella par - något vi inte får veta säkert fören en folkomröstning får ske.

Elsa Hammarén, SA15a

Källor:

https://svenska.yle.fi/artikel/2016/07/02/valet-i-australien-en-nagelbitare-resultatet-klart-forst-nasta-vecka

http://www.abc.net.au/news/2017-08-31/same-sex-marriage-who-supports-it-and-who-doesnt-hilda-data/8856884

https://svenska.yle.fi/artikel/2016/07/02/valet-i-australien-en-nagelbitare-resultatet-klart-forst-nasta-vecka

http://www.abc.net.au/news/2017-09-04/the-gay-couple-who-oppose-same-sex-marriage/8871118

Likes

Comments