Förra året rapporterades fyra dödliga hajattacker i världen varav två av attackerna ägde rum i västra Australien. Dock har det förekommit fler attacker men ingen av dem har haft en dödlig utgång. Varje år från september till april sänker NSW Government (Government of New South Wales) ned hajnät längst med delstaten New South Wales kust i Australien. Näten läggs utefter 56 stycken stränder, från Lennox Head till Wollongong, och befinner sig ett par hundra meter ut från stranden. Detta är för att skydda badande och surfande människor, samt för att inte skrämma bort turister.


På näten sitter akustiska varningsanordningar för att varna delfiner och valar för att inte simma in i näten, dock fastnar andra marina djur som sköldpaddor, stingrockor samt ofarliga hajarter. I söndags förmiddags gick ett demonstrationståg längst Sydney Bondi Beach i form av en enorm sköldpadda, för att visa sitt missnöje med hajnäten. I årsrapporten från förra året visar att 373 stycken djur fastnade i näten och att mer än hälften av dem dog. Rapporten visade på att mindre än 20 procent av djuren som fastnade i näten var hajar.


Mestadels av protestanterna är från partiet The Greens, med Justin Field som talesman. Partiet är ett grönt parti och andra och bättre lösningar på problemet, som att till exempel fokusera på alternativ som inte har en dödlig utväg för det marina livet.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Australier har tillsammans lämnat in nästan 26 000 skjutvapen på grund av Australiens första straffbenådning gällande vapen sedan landets reaktion på massskjutningen 1996.

I Australien, precis som i många andra länder, är det olagligt att äga ett oregistrerat vapen. Att bli tagen med ett oregistrerat vapen kan ge böter på upp till 280,000 australienska dollar vilket motsvarar ungefär 1,7 miljoner svenska kronor och ett fängelsestraff på upp till 14 år. Den 1 juli påbörjades ett program som skulle motsätta sig terrorismens växande hot och ökningen av vapen i landet. Detta för att minska antalet illegala vapen. Tack vare det pågående programmet som avslutas 30 september kan australier överlämna sina oregistrerade vapen eller liknande utan att riskera att åtalas.

Senast Australien hade en vapenamnesti var den 1996 då en man sköt 35 personer till döds på Tasmanien.

Australiens Justitie Ministern Keenan är nöjd med resultatet än så länge och menar på att detta skulle göra Australien säkrare. Innan amnestin startade uttryckte sig Keenan följande: "Vi lever i en tid då den nationella säkerheten har försämrats. Tyvärr har vi i terrorattacker i Australien sett att illegala vapen har använts."

Däremot har polisen uppskattat att det finns 260.000 oregistrerade vapen i Australien, en del som används i samband med organiserad brottslighet och en del som används vid terror incidenter. Sedan 1 juli har knappt 26 000 skjutvapen lämnats in, vilket motsvarar 400 vapen per dag.

KÄLLOR:

http://www.bbc.com/news/world-australia-41196637http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article25068377.ab


EMMA OLSSON EK15

Likes

Comments

Inför det australienska valet 2016 lovade den nuvarande premiärministern Malcolm Turnbull en folkomröstning i frågan om samkönat äktenskap. I November 2016 avvisade parlamentets överhus den konservativa regeringens förslag om en icke-bindande folkomröstning om samkönade äktenskap. Det blev ett mycket jämnt val i överhuset (där det styrande konservativa Liberala partiet inte har en majoritet) med rösterna 33 mot 29. Debatten om samkönade äktenskap är nu hetare än någonsin, något som märks när man kollar ABC news (Austrialia) startsida där det är fullt med artiklar där frågan debatteras. ABC news (Austrialia) verkar något vinklade i frågan eftersom att nej-sidan minst sagt verkar få mest utrymme i bland deras nyheter med rubriker som; "The gay couple who oppose same-sex marriage", "Why is the daughter of lesbian parents against gay marriage" samt "I oppose gay marriage (and no, I'm not a bidgot)".

I ABC news (Australia)'s undersökningar är de grupper som är för samkönade äktenskap framför allt;

  • kvinnor
  • icke-hetrosexuella
  • unga
  • högutbildade
  • icke-reiligösa
  • människor födda i engelsk-talande länder
  • höginkomst-tagare och;
  • människor i större städer

Enligt statistiken tycker en majoritet av Australiens befolkning att samkönade par ska ha samma rättigheter som heterosexuella par - något vi inte får veta säkert fören en folkomröstning får ske.

Elsa Hammarén, SA15a

Källor:

https://svenska.yle.fi/artikel/2016/07/02/valet-i-australien-en-nagelbitare-resultatet-klart-forst-nasta-vecka

http://www.abc.net.au/news/2017-08-31/same-sex-marriage-who-supports-it-and-who-doesnt-hilda-data/8856884

https://svenska.yle.fi/artikel/2016/07/02/valet-i-australien-en-nagelbitare-resultatet-klart-forst-nasta-vecka

http://www.abc.net.au/news/2017-09-04/the-gay-couple-who-oppose-same-sex-marriage/8871118

Likes

Comments