Precis som skrivit i förra inläggen är även detta system väldigt viktigt, och jag skulle säga att det är det viktigaste, på grund av att det innehåller kroppens viktigaste organ, hjärtat. För fungerar inte hjärtat fungerar inget annat heller. Men hur ska man då leva för att det ska bli så bra som möjligt för detta system då? Jo, tittar man på vad systemet innehåller så är det vårt hjärta, blod och blodkärl, och vad utför då dessa. Jo, i detta system sker flera viktiga funktioner, och dessa sker genom vener och artärer som transporterar det som behövs för att allt ska fungera i detta systemet. Men vilka funktioner är detta då, jo det är till exempel så att blodet koagulerar när vi blir skadade, den hjälper till att transportera vita blodkroppar när vi får en allvarlig sjukdom i kroppen. Den för även vidare syret och koldioxiden runt om i kroppen, och skickar ut näringsämnena i kroppen. Det är även här som vår kroppstemperatur hålls, så här bestäms vilket temperatur som är bäst för oss.

När vi exempelvis blir sjuka höjs temperaturen för att döda sjukdomen, feber. Detta är en försvarsmekanism av vårt immunförsvar som hänger ihop med detta system, precis som funktionen att skicka vita blodkroppar. Men sjukdomar som kan störa detta, exempelvis cancer som kan lura våra vita blodkroppar gör att det finns en risk för att hela systemet en dag ska rasa samman. Därför är det viktigt att försöka undvika sjukdomar som kan skada det här systemet, och då är cancer kanske inget bra exempel eftersom att det är inte något som man kan förhindra. Men exempelvis HIV fungerar liknande vilket gör att vi bör undvika detta, och detta gör man ju främst genom att ha koll på vem man har sex med och vet att den personen är “ren”. Det är även så att man kan vara än mer försiktig så det lättaste sättet att veta säkert är att ha kondom.

Systemet är som sagt även det som skickar runt syret och koldioxiden i kroppen vilket gör att träning påverkar hur detta fungerar. Med ett vältränat hjärta skickas det ut snabbare och man blir uthålligare och får bättre kondition, det här systemet hänger alltså ihop med andningen på det sättet att den för ut syret snabbare i kroppen som man är vältränad.

Systemet samarbetar även med huden när den ska koagulera blodet som kommer fram genom sår, vilket oftast sker utom på kroppen. Om det sker inne i kroppen är det mycket farligare då det istället kan plugga igen blodkärl och annat. Just blodkärl är viktiga att prata om då dessa kan gå sönder när vi blir gamla och levt ett ohälsosamt liv. För att undvika detta ska man leva hälsosamt, äta nyttigt och träna, men det är ändå ingen garanti att detta hjälper. Samma sak med exempelvis hjärtinfarkter, men det är mindre chans att det skulle hända dig om du håller dig i form och mår bra.

http://www.halsanet.com/11/2014/12/funktioner-i-hjUrt-kUrlsystemet.html

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Vårat matspjälkningssytem, är ett viktigt system som måste fungera för att vi ska må bra. När detta system mår bra så fungerar vår kropp normalt, och som den ska utan komplikationer. Vår kropp använder detta system för att bryta ner maten, och ta vara på alla dess nyttigheter, för att sedan skicka ut resterna medhjälp av våra olika “utgångar” i kroppen. Detta system måste vi vara rädda om och för att vara det finns de flera olika vägar att gå.

Det finns flera olika beprövade dieter för hur man ska leva för att banta och hur man ska leva för att träna. Beroende på hur du är byggd och vad du vill ska hända med din kropp måste du anpassa maten efter detta. En känd metod är tallriksmodellen som rekommenderas. Problemet jag ser i denna är att alla är inte uppbyggda på samma sätt och därför kan en modell för alla aldrig göras. Det skulle behövas en enskild modell per person för att det skulle funka helt och hållet fullt ut. Det är även så att i detta system ingår några viktiga organ som magsäcken, lever och bukspottkörteln. Dessa organ är viktiga på olika sätt, och fungerar dem inte kan de bli katastrofala följder. Levern exempelvis jobbar under matspjälkningen men är även kroppens reningscentral, som renar kroppen när vi exempelvis dricker alkohol. För att lever ska må som bäst och även kroppen måste man se över sin mängd alkohol man dricker för att en överdriven mängd kan skada levern och därmed skadar du kroppen och matspjälkningssytemets funktion.

Olika sjukdomar som kan finnas är oändliga sätt till hela systemet, det kan vara allt från karies i tänderna till gallsten i gallblåsan eller cancer i någon annan del av kroppen. Dessa kan man dock undvika så mycket som möjligt genom att äta nyttig och bra mat som är bra för kroppen och inte konstiga produkter som inte är testade. Man får ju även till exempel ta det lugnt med godiset och sötsakerna och borsta tänderna noga för att slippa karies, men allt detta ter sig som naturliga saker man bör göra för att detta systemet ska funka bra. Man behöver helt enkelt ta hand om sina matvanor och se över sina dryckesvanor också såklart, både med alkohol och läsk för att detta systemet ska må som bäst. Men som med alla system så mer även detta bra av träning, det hjälper matspjälkningssystemet att bryta ner maten fortare och kroppen får ju även mycket annat av träning som t ex. kondition som är mycket viktig, men man slipper även att bli överviktig vilket blir en reaktion när när kroppen inte rör på sig tillräckligt. Men sammanfattningsvis kan man säga att om man äter bra och tränar och tar det lugnt med de onyttigare sakerna som godis, läsk och alkohol så kommer det här systemet fungera utmärkt.

http://www.fass.se/LIF/medicineandhealth?docId=18370

Likes

Comments

För att du ska må bra och leva ett hälsosamt liv är andningen en mycket viktig del. Andningen är viktig för att vi ska må bra, vara lugna och inte stressade samt att vi ska kunna ge kroppens muskler syre. Andas vi inte så kan vi inte leva så enkelt är det, och andningen är kanske inte något man tänker på som viktigt eftersom att detta sker per automatik. Men det är faktiskt så att andningen är mycket viktig för att vi ska må bra och slippa känna oss stressade. När man är stressad så andas man mycket högre upp i bröstkorgen, men medhjälp av olika andningsövningar kan man förbättra detta och slippa känna stressen till en viss del. Att kunna andas rätt är även bra för musklernas och cellernas syresomsättning, för kan vi få in mer syre så orkar vi längre och vi blir mer uthålliga. Immunförsvaret får även en lättare uppgift då rätt andning leder till att antalet bakterier och virus som kan skada kroppen minskar. Andningen hänger även ihop med hur dina tarmar fungerar. Andas du rätt masseras dina inre organ och tarmarna fungerar bättre.

För att förbättra din andning och få känna ett lugn är Yoga något forskare rekommenderar Yoga handlar mycket om att kunna andas rätt och att hitta en inre kraft. Yoga är idag något som blir vanligare hela tiden och folk använder det som ett stöd för att kunna hantera stressen i vardagen och lugna ner sig genom att andas på ett korrekt sätt. Jag själv har testat på Yoga under en idrottslektion, men det var inte riktigt någonting för mig, jag tyckte att det var för lugnt och inte tillräckligt aktivt för att jag skulle tycka om det. Det jag kan hålla med om är att man kände ett lugn och att man fick kontroll på sin andning på ett helt annat sätt. Det var en helt unik upplevelse och jag skulle kunna tänka mig att testa det igen, dock inte som ett idrottspass utan istället som en mer lugnande grej att göra ibland. Jag kan förstå om vissa människor använde Yoga som en lugnande träningsform att få ordning på andningen och minska stressen som man känner i vardagen. Jag själv har inga problem med detta enligt mig själv, men vi lever i en tid där stressen är ett vanligt förkommande problem bland människor i vårt samhälle.

Något som dock kan vara ett störande moment när man vill optimera sin andning är om man lider av någon sjukdom såsom astma, kol, cystisk fibros eller liknande. Med dessa sjukdomar så blir det svårare att få andningen att fungera normalt hela tiden och hålla sig i form och må bra blir en lite svårare uppgift, det är dock inte omöjligt utan kräver bara lite mer ifrån personen. En annan sak som inte är att rekommendera är rökning, vilket förstör dina lungor och kan leda till cancer i munhålan. Rökning påverkar kroppen negativt på andra sätt också, det påverkar inte enbart andningen utan hela kroppen, exempelvis rösten, som kan bli mörkare. Rökning är inte bra för någonting annat än att du blir lugn och känner dig avslappnad och inte lika stressad. Detta skulle man istället kunna få ut av att utföra Yoga, som ett substitut till rökningen. Ett mycket mer hälsosammare och bättre sätt att få känna att lugn och slippa bli stressad i vardagen, och samtidigt få ordning på sin andning.

http://www.halsosidorna.se/Andningsovningar.htm

Likes

Comments

​I artikeln kan man läsa om hur en studie har visat att hjärtat mår bra av olivolja, mer olivolja ska hjälpa hjärtat att hålla sig i trim. Tittar man på vad olivolja är så är det omättat fett vilket är bra för kroppen, speciellt hjärtat. Här i Sverige är vi tydligen dåliga på att använda oss av detta, antaligen p.g.a att det är “fett”. Men olivolja innehåller rätt fett, som vi behöver för att kunna överleva. Därför blir detta påstående om att olivoljan är bra för hjärtat helt och hållet sant, och denna “studie” som de gjort som dock inte är källhänvisad verkar trots allt stämma och vara sann.

http://www.aftonbladet.se/halsa/article19623685.ab


Likes

Comments

Alla intryck som vi tar in ifrån omvärlden gör vi genom sinnena. De fem olika sinnena som en människa har är syn, lukt, smak, känsel, hörsel och balans där hörsel och balans hör ihop. Det som händer när dessa tar in någon information från omvärlden är att speciella celler som kallas för sinnesceller receptorer påverkas. Det som händer då är att informationen omvandlas till elektriska signaler. Signalerna blir sedan nervimpulser i de olika nervtrådarna som ligger i kontakt med de olika sinnescellerna. Sinnescellerna är då alltså till för att enbart ta emot signalerna medan det som för signalerna till gärna egentligen då är nervsystemet. Det är alltså först när dessa signaler kommer till hjärnan som vi kan uppfatta det som händer. Sinnescellerna är utspridda i olika vävnader i kroppen som t.ex. huden eller så finns det i olika sinnesorgan som t.ex. örat och ögonen.

Synen

Nästan alla sinnesceller finner man i ögonen närmare ¾ av dem hittar du där vilket betyder att det finns ungefär 130 miljoner sinnesceller i ögat. Ljuskänsliga mottagare finns i näthinnan, även kallade receptorer. De kallas för stavar och tappar där stavarna är de mest ljuskänsliga. Dessa används när vi befinner oss i mörker men de kan inte skilja färger från varandra. Tapparna är därför de som är mest färgkänsliga. Dessa används då när det är bra belysning. Eftersom att stavarna och tapparna är så känsliga så är det viktigt att man inte kollar in i för starkt ljus. Då kan dessa förstöras eftersom att man bränner upp näthinnan. Man ska därför inte heller titta in i solen eftersom att den har så stark UV-strålning.

Anledningen till att man blir blind har till största del ihop med att man har brist på vitamin i kroppen. Därför är det viktigt att man alltid får i sig a-vitamin i måttlig mängd. A-vitamin hittar man i bland annat fet fisk, ägg och ost. Dock är det ovanligt med brist på a-vitamin i Sverige men brist på a-vitamin är ändå den största anledningen till blindhet i världen. A-vitamin är inte bara bra för synen, a-vitamin är även bra för huden, håret och skelettet. En daglig dos på ungefär 0,8mg är rekomenderat men om man överdoserar a-vitamin så är det inte heller bra det kan leda till yrsel, illamående och håravfall.
Hörsel och balanssinnet

Hörseln och balanssinnet gör så att vi får in mycket viktig information från omvärlden. Hörseln är även viktig när man ska lära sig att tala och är också viktig för att kunna kommunicera med andra. För att vi ska kunna uppfatta vad det är för ljud vi hör så fungerar det så att sinnescellerna som sitter i innerörat plockar upp ljudet. Sinnescellerna registrerar balans och hörselintrycket och skickar signaler till hjärnan där dem leds av balans och hörselnerven.

Om man har nedsatt hörsel finns det många anledningar till varför. Man kan ha en ärftlig hörselnedsättning och det betyder att man är mer känslig för buller än andra. Då är det viktigt att man inte utsätts för för mycket ljud eller för högt ljud. För att undvika detta så kan man använda sig av hörselskydd när man är i områden där det förekommer mycket och högt ljud.

Buller är ju den absolut vanligast orsaken till hörselnedsättning, men det finns även andra faktorer som kan påverka hörseln. Det kan t.ex. vara olika kemikalier som kan öka känsligheten för buller som vi tar in i kroppen genom olika mediciner till exempel. Även yttre våld som hjärnskakningar och skallfrakturer kan påverka hörseln.

Om du har nedsatthörsel finns det en del hjälpmedel som kan hjälpa dig. Ett exempel på ett sådant är hörapparat. Hörapparater fungerar så att den placeras vid örat och förstärker de ljudsignaler som kommer mot örat. Hörapparater hjälper en att få tillbaka hörsel men man ska veta att man inte kan få tillbaka den helt. Hörapparate är ganska jobbiga till en början men man lär sig att använda dem med tiden.

Men för att ifrån en början inte hamna i situationer där man får nedsatt hörsel är det viktigt att man tar hand om sin hörsel genom att undvika buller och höga ljud. Vissa ljud är svåra att undvika som t.ex. ultraljud och infraljud. Där hjälper inte hörselkopor längre, men att använda hörselskydd på arbetsplatser där det förekommer mycket buller kan vara mycket bra för din hörsels hälsa.
http://www.1177.se/Kalmar-lan/Tema/Kroppen/Nervsystemet-och-sinnesorganen/Sinnen/

http://www.halsosidorna.se/AvitaminRetinol.htm

http://horsellinjen.se/horsellinjen/horselnedsattn...

http://www.1177.se/Kalmar-lan/Tema/Hjalpmedel/Artiklar/Horsel/Horapparater---sa-fungerar-de/

http://www.av.se/dokument/publikationer/adi/adi_34...

Likes

Comments

Hudens främsta uppgift är att skydda kroppen från olika saker. Huden har alltså väldigt många olika uppgifter. Huden skyddar mot farliga ämnen, strålning och sjukdomar. Huden har också som uppgift att hålla vår kroppstemperatur på rätt nivå. Huden ska också lagra vätska i kroppen. Huden bildar även D-vitamin som gör så att kroppen kan ta in kalcium vilket är en viktig del för skelettet. Huden skyddar alltså kroppen från miljön utanför kroppen så att den inte tar någon skada.

Vi själva kan skydda vår genom en massa olika saker men vi kan tyvärr inte kontrollera allt. Även fast huden skyddar mycket så kan det fortfarande ske skador inuti kroppen. Överhuden skyddar mot tryck och slag eftersom att huden får ta största smällen av slaget istället för det som finns innanför huden som kan leda till ännu större skada. Detta istället för att t.ex. muskler och senor tar skadan som hade kunnat få mycket värre konsekvenser.

Solen

Något som kan göra skada på huden är solen. Är man ute mycket i solen så får man mycket UV-strålning på sig och det är något som huden reagerar på. Då blir hornlagret tjockar och produktionen av pigment ökar vilket gör så att vi blir brunare. Då betyder det alltså att kroppen bygger upp ett skydd mot UV-strålarna. Det är förstås olika för person till person hur mycket man kan vara ute i solen. När UV-strålningen blir för stark för din hud så kan du lätt drabbas för olika hud sjukdomar. Men detta händer bara när du har varit ute i solen för länge och utsatt din kropp för för mycket sol. För vissa kan det t o m ta flera år innan huden tagit så mycket skada så man drabbas av sjukdomar. Alltså för att huden ska må så bra som möjligt och inte få några sjukdomar så behöver du smörja in dig med solkräm som är ett skydd mot UV-strålarna. Detta gör så att huden klarar av att vara ute i solen i en längre tid. Man ska även undvika att vara ute i solen för länge. Men man ska heller inte undvika solen helt eftersom att huden tar in viktiga D-vitaminer ifrån solen. D-vitaminer behöver kroppen för att lättare kunna ta upp kalcium som är en viktig del för skelettet.Rökning

Rökning som inte bara är farligt för huden utan även för många andra delar av kroppen är också något som kan påverka huden negativt. Det ämne som huden innehåller för att göra huden elastisk påverkas mycket av rökning. Detta gör så att vi lättare får finnar och huden kan även börja se gråaktig ut. Inte nog med det, huden kan även bli föråldrad genom att man börjar få rynkor. Detta beror förmodligen till att med rökningen kommer även nikotin. Nikotinet gör så att blodkärl drar ihop sig. Detta betyder att blod och syre inte kan transpoteras ut till överhuden lika bra. För att undvika att detta händer finns det en väldigt enkel men kanske ändå svår för vissa. Lösningen är helt enkelt att inte röka så klart.

Men i många fall utav hudsjukdomar finns det ingenting vi kan göra vissa saker är t.ex. ärftliga som ett exempel psoraris eller albinism som ligger i arvsamlagen. Men man kan alltid lära sig att leva med situationen. Det finns t.ex. olika salvor som man kan smörja in huden med som kan lindra. Vid albinism kan det vara bra att undvika solen så mycket som möjligt eftersom huden då inte kan ta in lika mycket UV-strålning som annars. Vid psoriasis kan man smörja in sig med t.ex. kortison. Man kan även göra vissa ljusbehandlingar som kan lindra utslagen. Men detta behöver inte hjälpa alla personer och det kan faktiskt förvärra utslagen i vissa fall.

stralsakerhetsmyndigheten.se//start/sol-och-solarier/njut-av-solen/solrad-utomlands/

hudguiden.se//riskfaktorer/om-solen/

1177.se//Kalmar-lan/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Solskador-pa-huden/

umo.se//Alkohol-tobak-droger/Rokning/Vad-hander-i-kroppen-nar-man-roker1/

netdoktor.se/psoriasis/artiklar//lokalbehandling-av-psoriasis-idag/

psoriasisforbundet.se//behandling/ljusbehandling/

Likes

Comments

Musklerna

Till att börja med kan det vara en bra idé att börja träna på gym. Men att göra detta innebär också att man måste göra det på rätt sätt, så du inte tränar kroppen felaktigt. Meningen med träningen är ju ändå att den ska göra nytta därför är det viktigt att man använder sig av rätt teknik. När man börjat träna inser man att det är väldigt mycket att tänka på när det kommer till tekninken. I grunden till dem flesta övningarna är hållning, hastigheten man gör det i och hur man utför rörelsen väldigt viktig.

Andra delar inom träningen som också är väldigt viktiga att tänka på är Stretchingen och uppvärmingen. Träningen är ju till för att kroppen ska må bra och utvecklas och inte att träningen ska göra någon skada. Uppvärmningen och stretchingen är alltså grunden till en bra träning för att inte kroppen ska försämras och skador ska uppstå. Även i stretchingen är tekniken viktig så man inte får fel belastning på lederna. Uppvärmingen är till för att kroppen ska bli varm och så att det ska bli svårare att strecka sig. Det blir då lättare att undvika skador. Även blodcirkulationen kommer igång vilket gör att man presterar bättre.

När man tränar så gör man ju det för att man vill bryta ner muskler. Därför gäller det också att man inte tränar för mycket. Därför är vilodagar viktiga så man inte bryter ner kroppen för mycket. Bryter du ner kroppen för mycket så kan du inte bygga upp musklerna igen och till slut så ger det inte heller längre något resultat. I lagom mängd så bryts musklerna ner och byggs sedan upp igen fast till starkare strukturer.

Men man ska hela tiden fortsätta att försöka öka tyngden på träningen så länge som man vilar emellan. Ligger du kvar på samma vikter och samma repetitioner hela tiden så utvecklas inte kroppen heller.

En annan viktig del i träningen är sömnen. Sover man inte tillräckligt så blir förmågan att återhämta sig sämre efter träning. Sover man inte ordentligt har man dessutom mindre ork till träning. Hur mycket du behöver sova varierar dock från person till person.

Det sista viktiga att tänka på är kosten. För att få en mer effektiv och snabbare process från nedbrytning till uppbyggnad är det viktig med en bra kost direkt efter träning. Det viktigaste att få i sig är protein som är musklernas byggstenar. Men man bör även få i sig kolhydrater och vitaminer. Eftersom att musklerna bryts ner under träningen så är det här som uppbyggnaden börjar och musklerna börjar byggas upp istället. Efter träningen är det dessutom enklare för glukos att komma in i muskelcellerna. Det är för att insulinkänslighteten är hög och det är något som underlättar för glukosen att komma in i cellerna.

Ditt immunförsvar är också något som påverkas under din träning. Medans du tränar så försämras den mer. Alltså blir risken för sjukdom större efter träning. Men när du återupptar din kost igen är även detta något som byggs upp och blir starkare. Efter du har ätit efter träningen så ökar även glykogeninlagreringen. Detta gör så att du får mer energi så du orkar mer i vardagen.

Rörelsesystemet

För att rörelsesystemet ska fungera så bra som möjligt är det viktigaste att man inte sitter still för mycket. För att vi ska må bra behöver vi röra på oss mycket. Gör vi inte det så kan vi få olika sjukdomar. Något som även ökar om vi sitter stilla för mycket är risken för benbrott. Så när vi rör på oss mycket och tränar mår alltså kroppen mycket bättre. När vi rör på oss och är t.ex. ute och springer så får vi en ökad genomblödning vilket gör så att det lättare kan komma ner mer näring och syre till bencellerna.

Men det räcker inte med att gå ut och motioner någon timme per dag. Man behöver röra på sig hela tiden annars ökar risken för sjukdomar och att man dör i förtid. Det viktiga är alltså hur mycket man sitter still. Det behöver inte vara att man är ute och går hela dagarna, så länge du bara inte sitter still i soffan hela dagarna. Alltså för att må så bra som möjligt bör man motionera mycket men även undvika stillasittande så mycket som möjligt.

En annan viktig del att tänka på när det kommer till rörelsesystemet är att vi bär ordentligt. När vi belastar och anstränger olika kroppsdelar samtidigt som vi gör en vridning är det mycket lätt att kroppen kan ta skada. Likt träningen där tekninken var väldigt viktig är den minst lika viktg när vi bär saker. Enkla saker som att bära hem matkassar ut till bilen från affären på rätt sätt så att man inte skadar ryggen. Ett sätt man kan gå till väga med är att man tar två kassar och packar i mindre vara i båda så får man en jämn belastning på ryggen istället för att all vikt hamnar på samma sida. Detta gör så att ryggen lätt kan ta skada. Även när vi sätter in kassarna i bilen är det viktigt att vi gör det på ett ergonomiskt sätt. Lättaste sättet att gå till väga är att böja på benen när man plockar upp kassarna ifrån marken så att man inte böjer på ryggen. På så sätt hamnar inte vikten på ryggen utan på benen istället och ryggen slipper att ta skada. Efter det så kan du lägga upp ena benet på kanten på bagageluckan så att den blir som ett stöd när du lägger in kassarna. Ännu en gång för att du inte ska böja ryggen för mycket så att inte ryggen får ta all vikt ifrån kassarna.

Samma princip gäller vi snöskottning. Där gäller det också att böja på benen och inte lägga all vikt från snön på ryggen. Sedan att man vrider hela kroppen när du kastar bort snön så du inte bara vrider på ryggen. Vrider du på ryggen är det väldigt lätt att få t.ex. ryggskott eftersom man felbelastar ryggen.

Alltså är det viktigt att tänka på ergonomin i vardagen. Detta hjälper dig till stor del att slippa belastningsskador.

smartfri.se//undvik-skador-nar-du-tranar

aktivtraning.se/traning//traningsrad/du-vilar-for-lite

styrkeprogrammet.se//traningsguide/27

svd.se/nyheter/inrikes//stillasittande-kan-vara-livsfarligt_7173601.svd

dinsakerhet.se/Fritid--resor//Sno-och-is/Snoskottning/ 1177.se/Kalmar-lan/Tema//Halsa/Motion-och-rorelse/Trana-pa-jobbet/Ergonomi/

1177.se/Kalmar-lan/Fakta-och-rad//Sjukdomar/Ont-i-ryggen-vad-kan-man-gora-sjalv/

Likes

Comments

I Expressen skriver journalisten Ninna Prage om hur man kan bli lyckligare genom att ta en tupplur på dagen. Prage utgår ifrån 6 punkter som framför allt ska göra dig lyckligare i vardagen. Dessa är att man: blir på bättre humör, blir mindre stressad, blir mer produktiv, får bättre minne och man blir snyggare. Detta låter ju ganska otroligt med tanke på att det bara handlar om en snabb tupplur på 30-45 minuter. Så det är detta jag ska undersöka i mitt första inlägg.

Varför man skulle bli på bättre humör enligt Prage är för att man tydligen kan ta igen en missad natts sömn genom att ta en 30 minuters vilopaus på dagen. Detta hänvisar hon till en undersökning som Medical Daily har gjort. Varför det skulle minska stressen är för att man kan enligt Prage minska blodtrycket väsentligt genom en vila på 45 minuter. På grund av att man då är mindre stressad och mer utvilad gör då också att man blir mer produktiv. Man blir också mer kreativ eftersom enligt en undersökning så visar det att personer som tar en regelbunden vila har mer aktivitet i högra hjärnhalvan. Dessa två undersökningar hittar man dock ingen källhänvisning till i texten. Minnet blir även bättre enligt Prage för att en tysk undervisning visade att personer som tog en kort tupplur efter en undervisning mindes den mycket bättre än de som inte gjorde det. Snyggare blir man eftersom att hyn i ansiktet får vila och mår då bättre.

I en rapport som medical daily gjort skriver dem att det är fullt möjligt att man mår betydligt bättre och att man nästan kan ersätta en natts sömn med endast en 30 minuters tupplur på dagen. Enligt Brice Farault som är en forskare i studien, säger att detta är den första studie som visar att en tupplur kan återställa biomarkörerna och de neuroendokrina värderna i kroppen. Neurodokrina celler är de celler som emottager nervimpulser från till exempel signalsubstanser, och vilka som svar på detta får hormoner att utsöndras i blodet. Så när det utsöndras förmycket hormoner så kan man bli stressad vilket leder till försämrad förmåga inom många olika områden. T.ex. minnet som blir sämre och hyn i ansiktet får samtidigt mer vila vilket betyder att du får svårare att få mindre rynkor. Det kanske då är detta som de i artikeln menar med att man blir “snyggare”. 

Likes

Comments

Vad är det som kan påverka vårt nervsystem?

Nervsystemet, har som många andra system, flera olika uppgifter. Men de två främsta uppgifterna är att styra vår kropp med hjälp av att få alla organ att samarbeta och att styra vårt sinne med hjälp av att lagra viktig och kanske oviktig information. Sjukdomar och anfall som stroke, autism, epelepsi och hjärntumörer påverkar detta systemet kraftigt. Vad som kan vara orsaken till det kan vara ålder, medfödda fel, alkoholmissbruk osv. När det gäller kroppen så är självklart inte allas kroppar perfekta, det gäller också nervsystemet. Men i de flesta fallen så är det medfödda sjukdomar som gör att nervsystemet inte fungerar som det ska. “Felen” som individen får kan till exempel vara nedsatt syn eller hörsel.

Källa: https://www.1177.se/Kalmar-lan/Fakta-och-rad/?cat=...

Alkohol och droger

När vår kropp är påverkade av något slag så reagerar vår kropp annorlunda och många funktioner dras drastiskt ner. Det som märks tydligt som blir påverkat är synen. Man börjar ser suddigt, svårt att bedöma avstånd, mörkerseendet försämras, ser dubbelt, får tunnelseende, ögonens funktion blir helt enkelt nedsatt. Vår reaktionsförmåga och att hålla koll på vår kropp försämras också avsevärt vid en berusning. Det som händer är att alkoholen bedövar det centrala nervsystemet, alltså samspelet mellan musklerna och nerverna, vilket gör att man får det svårare att hålla kontroll på sin kropp. Vårt minne blir också lidande vid alldeles för stort intag av alkohol och vissa kan få extrema minnesluckor. Om man under en längre tid missbrukar alkohol kan man få, utöver att man blir alkoholist, en sjukdom som heter wernickes syndrom. Det som sker vid sjukdomen är att man får sjukliga ögonrörelser, förvirring, och extrema svårigheter att röra sig på ett normalt sätt. Det finns också mer psykiska sjukdomar, som kan vara farliga, vid alkoholmissbruk. Man kan blir deprimerad, ångestfylld ständigt och orolig i vardagen. Däremot kan också kroppen får positiva biverkningar just för stunden vid berusning då man lätt kan bli glad och släppa loss på ett helt annat sätt än vid ett nyktert tillstånd, men som sagt är det bara bra för stunden. Det är inte bara just alkohol som har dessa slags effekter på kroppen. Droger(herion, chack, cannabis, amfetamin) och olika starka mediciner har även dem liknande effekt, en effekt av upprymdhet, trötthet och en känsla helt utan känslor och tankar.

Källa: http://www.medicallink.se/news/showNews.cfm?newsID...

Huvudvärk

Självklart finns det saker som kan påverka vårt nervsystem som från början fungerar precis som det ska. Saker som alkohol och rökning tycks vara ganska så självklara men att en helt vanlig huvudvärk påverkar vårt nervsystem vet inte många om. Det påverkas för att nersystemets olika påverkas då en huvudvärks orsaker kan vara till exempel öron, ögon och hjärnan. Du kanske själv har känt att huvudvärken har trängt på när du har koncentrerat dig länge och dina ögon börjar bli trötta. Som tur är oftast en huvudvärk helt ofarlig men kan dock vara ett tecken på en allvarligare hjärnsjukdom som till exempel hjärnblödning.

Källa: https://www.1177.se/Kalmar-lan/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Huvudvark/

Autoimmuna sjukdomar

Exempel på dessa sjukdomar kan vara diabetes och MS. Det som händer när man får autoimmuna sjukdomar är att immunförsvaret, istället för att hjälpa, vänder sig mot din egna kropp. Nervsystemet blir då lidande och sjukdomar som dessa är oftast omöjliga att bota, men dock finns lindbara behandlingar och mediciner. Antikropparna som vanligtvis hjälper din kropp mot sjukdomar osv blir din värsta fiende. De sätter sig på nervtrådarna och hindrar nervsystemets funktion vilket gör att man till exempel inte kan lyfta på armen, då blir även rörelsersystemet lidande.

Källa: http://www.antikroppar.nu/autoimmunasjukdomar.html

Vad kan vi göra för att gynna vårt nervsystem?

Som jag nämnde tidigare är alkohol och droger någonting som påverkar vårt nervsystem drastiskt, vilket då är ganska självklart att man bör undvika. Det är en självklarhet att vara rädd om sitt nervsystem då det kan bli livsviktigt om det inte fungerar som det ska. Innan nämndes det att hörseln hänger ihop med nervsystemet. Det man kan göra om hörseln blir dålig är att få hörselapparater som förstärker ljudet. Har man istället problem med synen finns även där hjälpmedel i form av linser och glasögon. På så sätt reglerar linserna eller glasögonen ögats fel så att du kan se “normalt”. Det finns även behandlingar, som för övrigt är väldigt nytt, man kan göra för att förbättra sin syn. Varför detta är viktigt är för det första för synens skull men också för alla biverkningar som till exempel huvudvärk. Vitaminen E är bra för kroppen och inte främst för vårt nervsystem. Har man mycket E-vitaminer i blodet minskar risken för problem med nervsystemet. Personer med olika nervsymptomer sägs har haft för lite av just vitamin-E och har blivit bättre vid en behandling av vitamin-E genomförts.

Källa:http://www.ema.europa.eu/docs/sv_SE/document_libra...

Likes

Comments

Vad påverkar hormonsystemet?

Preventivmedel

I de flesta, nästan alla, länder är det olagligt att använda preventivmedel men inte Sverige. Detta har med religion att göra. Här i Sverige finns en hel del att välja emellan. Som till exempel p-piller, p-stav och p-plåster som gör att kvinnan får i sig olika sorters hormoner, östrogen och gestagen vilket ökar sannolikheten enormt för att undvika graviditet. Detta är ett smidigt och enkelt sätt för kvinnan att välja att inte bli gravid, vilket är positivt. Det de tillsatta hormonerna gör är att antingen “ta dö” på spermierna eller också gör så att ägget ej kan fästa i livmodern och befrukta sig.

Källa: http://www.umo.se/sex/skydd-mot-graviditet

Källa:http://www.1177.se/Kalmar-lan/Tema/Sex-och-relationer/Preventivmetoder/Preventivmedel--skydd-mot-graviditet/

Ämnesomsättning

Det som påverkar ämnesomsättningen i sin tur är inte bara hormonerna utan även sköldkörteln. Det är sköldkörteln som tillverkar hormonerna som i sin tur påverkar ämnesomsättningen. Man hör ofta att män har bättre ämnesomsättning än kvinnor. Detta har att göra med att muskler har en stor påverkan för hur bra ämnesomsättning kroppen har.

Utöver kroppens funktioner så finns det en hel del påståenden som sägs påverkar vår ämnesomsättning. Till exempel kan den ökas genom att äta och dricka chili och kaffe. Vissa av dessa påståendena är faktiskt vetenskapligt bevisade. Det som händer när man har en bra ämnesomsättning är att maten vi äter snabbt bryts ner och omvandlas till energi. Hur snabbt maten bryts ner och omvandlas beror då på ämnesomsättningen. Att ha en hög ämnesomsättning är bra för att undvika fetma.

Källa: http://hd.se/halsa/2012/09/01/myter-och-sanningar-...

Sjukdomar

Hormoner ändrar mer än vad vi tror i kroppen och sätter faktiskt igång en hel del. Kroppsformer kan ändras, man får användbara äggceller, könshår börjar växa, man får finnar, spermier produceras osv. Detta gör att det nu blir möjligt att får barn. En sjukdom som kan stoppa upp hormonernas utveckling är anorexia, som är en sjukdom där man kortfattat svälter sig själv.

Källa: http://www.1177.se/Kalmar-lan/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Anorexi/

Rökning

Något som också kan påverka ditt hormonsystem och även lungorna är rökning. Det är nikotinet som ökar hormonerna dopamin och noradrenalin i hjärnan. Det är också det en rökare saknar när den ska försöka sluta, eftersom det skapar en lugn känsla i hjärnan. Det är inte bara dopamin och noradrenalin som påverkas utan nästan alla hormoner. Hormonerna i sin tur gör så att din puls och blodtrycket ökar.

Källa: http://www.euroclinix.se/biverkningar-sluta-roka.h...

Vad kan vi göra för att gynna vårt hormonsystem?

Preventivmedel

Som sagt så påverkar de flesta preventivmedel ditt hormonsystem men det behöver absolut inte vara negativt. Oftast märks det inte av och kroppen klarar av det. Men dock kan det medfölja olika biverkningar men det är olika från individ till individ. Biverkningar som ökad risk för blodpropp så om du har haft en nära släkting som råkat ut för det bör du helst undvika det.

Det finns lyckligtvis andra alternativ för att inte bli gravid. Det finns preventivmedel som inte innehåller hormoner, kondomer eller kopparspiral vilket av alla dessa är helt hormonfria.

Källa: http://www.ne.se/rep/p-piller-riskfaktorer-i-samba...

Källa: http://www.fass.se/LIF/product?docType=&specId=&userType=&nplId=19751105000034&

Ämnesomsättning

Det vi kan göra också är att försöka öka ämnesomsättningen. Med hjälp av mycket träning, äta chili eller duscha i kallt vatten med mera så kan vi med dessa småsaker öka den

Rökning

Rökning har en stor påverkan på hela din hälsa, även hormonsystemet. Därför är det farligt att röka och du bör aldrig ens tänka tanken att börja.

Sjukdomar

Som jag nämnde innan är anorexia en sjukdom som har mycket påverkan på hormonsystemet. Det är dock en psykisk sjukdom och kan vara svår att upptäcka i tid. För att bli av med anorexia finns terapi och sedan tips för hur man ska sköta sin kost och för att undvika att först få den är det viktigt att ha bra matvanor. 

Likes

Comments