Jag uppskattar verkligen att ha medarbetarsamtal.  Att få avsätta tid och diskutera verksamheten och undervisning är så spännande.  Att lyssna på personer som tycker om sina jobb och brinner för det de hör varje dag är så givande. De kommer med konstruktiv tankar och funderingar om vad vi gemensamt kan utveckla och driva. Att ha medarbetarsamtal måste vara en av de roligaste arbetsuppgifterna. Jag känner sådan ödmjukhet för dessa högstadielärare och elevassistenter. 

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Nu är det verkligen inte några bra dagar. Problemen hopar sig och högarna växer.  Det känns som allt motarbetar mig. Missförstånd,  kommunikationssvårigheter, misstroende bland annat. Om två veckor ska massa uppgifter vara klara till rektorsprogrammet men jag får nog komma dit med svansen mellan benen för jag kämpar för att hålla näsan ovanför vattenytan. Jag önskar att de runt mig utgick från att jag vill dem väl och inte tvärtom.  Ibland känns det som att vissa vill missförstå mig. Eller så är jag sjukt otydligt och ger sken av att vara en grinig typ. Nu måste det vara medvind några dagar! Jag gillar ju mitt jobb och är omgiven av personer som är mycket kompetenta och också gillar sina jobb!

Likes

Comments

Att ha ett sätt eller en plats för återhämtning för att orka med ett högt tempo är superviktigt.  Jag älskar att promenera och att göra det i en tyst skog är fantastiskt och gör att jag hittar den där energin som krävs.  Nästa vecka drar jag igång med medarbetarsamtal. Det är egentligen första gången för mig. Jag hade i vintras också men då var jag helt ny och det blev mer lära-kännasamtal. Jag vet hur viktigt det är att samtalen känns meningsfulla för personalen.  Jag hoppas verkligen att jag kan ge dem det och att jag kan fånga upp massa bra tankar både för min personliga utveckling som ledare men främst för skolan och för den verksamhet vi gemensamt utvecklar och driver.

Nu har jag två fantastiska dagar framför mig där jag bara ska hänge mig åt eget lärande.  Två dagar med UHR och landets Skolambassadörer för EU.  Lyx! Och förhoppningsvis får jag med mig massor så vi kan utveckla de internationella inslagen på min fantastiska skola!

Likes

Comments

De senaste dagarna har jag stött på ordet "flumskola " ett antal gånger. Det är både vänner och okända som använt ordet i sociala medier. Det gör mig så provocerad. Jag håller med om att svensk skola har ett antal brister och att kunskapsbegreppet måste få större fokus. Hela samhället bör sluta upp och visa att skolan, kunskap och utbildning är viktigt. Men "flumskola ". Var finns den? Inte i min verksamhet i alla fall. Lärarna jobbar hårt och fokus ligger på att skapa förutsättningar för alla elever och att ge dem goda kunskaper i alla ämnen. Jag tror att en anledning till bristande resultat i skolan är att skolan har låg status och den höjer vi inte genom att prata om hur flummig och dålig skolan är. Föräldrar som pratar illa om skolan inför sina barn är ett stort problem. Ge skolan och alla som jobbar där den status de förtjänar! Vi bedriver definitivt inte någon "flumskola"!

Likes

Comments

Idag blir det hårdplugg inför Rektorsprogrammet. Juridik på schemat.

Likes

Comments

Under sommaren och nu efter semestern har jag verkligen funderat över mitt val att lämna läraryrket och satsa på att bli skolledare.  Jag saknar eleverna och det jag brottas mest med är att jag lämnat ett jobb där jag var riktigt bra. Grym. Jag ägde. Jag hade stenkoll, fick saker att hända, jag drev på och utvecklade, fick elever att nå mål och utmana sig. Idag är jag långt ifrån eliten. Jag sliter hårt och gör ett bra jobb men jag äger inte. Jag får inte någon att nå oanade höjder. Det händer typ varje dag att jag känner mig dum och okunnig.

På måndag börjar rektorsprogrammet och valet jag gjorde ställs på sin spets. Innerst inne vet jag att jag valde det jag behövde välja. Min chef såg mina dubier och vi pratade en lång stund idag. Utan att säga hur jag ska tänka påminde han mig om varför jag valde som jag gjorde. Han försäkrade mig om att han behöver mig och min kompetens.  Sådant vi alla behöver höra. Jag vet innerst inne att jag valt rätt och att jag kanske inte ens hade ett val men det är ändå jobbigt att gå från att vara  den som har stenkoll till den som alltid måste dubbelkolla.  Dessutom kan jag intyga att det är ett ensamt jobb. Jag har gått från att ha ca 50 kollegor till mina tre skolledarkollegor .Visserligen fantastiska kollegor men vi har alla fullt upp.

Jag åker till Rektorsprogrammet på måndag och hoppas då att jag verkligen känner att jag är på rätt plats.

Likes

Comments

Jobbar hemifrån idag och ska ta mig an några uppgifter inför rektorsprogrammet. Satt en stund på jobbet igår och det är svårare än jag trott. Det är länge sedan jag pluggade och jag var dessutom ganska dålig på det. Trots stora litteraturmängder läste jag allt.  Jag har svårt att skumläsa och att hoppa över. Det måste jag göra här om jag ska klara både studier och jobb. Samtidigt är det spännande och jag hoppas bli indelad i en bra grupp där vi kan diskutera oss fram tillsammans.  Jag borde ändå ha en fördel av att vara gymnasielärare i bla samhällskunskap.  Jag kan skriva, jag har en bra analysförmåga och beslutsfattande har jag koll på. Jag är dock ingen hejare på lagtexter och där känner jag mig aningen bakom flötet.  Men det är liksom ingen återvändo.  Det ligger inte för mig att inte avsluta!

Likes

Comments

I augusti börjar rektorsprogrammet för min del men läsningen börjar nu. Idag damp litteraturlistan och första uppgifterna ner i mailboxen. Det ska bli roligt men samtidigt nervöst för det var länge sedan jag pluggade på denna nivå. Samtidigt som jag lär mig skolledarjobbet på plats ska jag plugga 20%. Risk för överhettning i hjärnan 😂

Likes

Comments

Idag är det min första skolavslutning som skolledare.  Inget sommarlov väntar och jag trodde inte jag skulle få några presenter.  Men två elever kom till mig med en blomma. Har man så bra rektorer ska de också ha en blomma var deras motivering. Det värmde hjärtat kan jag lova!

Likes

Comments

Idag har jag kastats mellan uppföljning med en vårdnadshavare, samtal med personalenheten om att få en mentor eller handledning och jag har vinkat av eleverna som jag haft 2,5 år som idag tagit studenten. Jag känner äntligen att jag helt och fullt gått vidare. Jag jobbar nu helhjärtat på min nya skola. Det har tagit tid men jag identifierar mig nu med den nya skolan och att jag är skolledare.  Till hösten påbörjar jag rektorsprogrammet och jag kommer ingå i en handleddningsgrupp där jag kan få stöttning i det som är mindre lätt.
Grymt nöjd med den här möjligheten även om det inte varit eller är lätt. Mitt mål är att vara en riktigt bra skolledare och en uppskattad chef! Dit är jag på väg!

Likes

Comments