Under sommaren och nu efter semestern har jag verkligen funderat över mitt val att lämna läraryrket och satsa på att bli skolledare.  Jag saknar eleverna och det jag brottas mest med är att jag lämnat ett jobb där jag var riktigt bra. Grym. Jag ägde. Jag hade stenkoll, fick saker att hända, jag drev på och utvecklade, fick elever att nå mål och utmana sig. Idag är jag långt ifrån eliten. Jag sliter hårt och gör ett bra jobb men jag äger inte. Jag får inte någon att nå oanade höjder. Det händer typ varje dag att jag känner mig dum och okunnig.

På måndag börjar rektorsprogrammet och valet jag gjorde ställs på sin spets. Innerst inne vet jag att jag valde det jag behövde välja. Min chef såg mina dubier och vi pratade en lång stund idag. Utan att säga hur jag ska tänka påminde han mig om varför jag valde som jag gjorde. Han försäkrade mig om att han behöver mig och min kompetens.  Sådant vi alla behöver höra. Jag vet innerst inne att jag valt rätt och att jag kanske inte ens hade ett val men det är ändå jobbigt att gå från att vara  den som har stenkoll till den som alltid måste dubbelkolla.  Dessutom kan jag intyga att det är ett ensamt jobb. Jag har gått från att ha ca 50 kollegor till mina tre skolledarkollegor .Visserligen fantastiska kollegor men vi har alla fullt upp.

Jag åker till Rektorsprogrammet på måndag och hoppas då att jag verkligen känner att jag är på rätt plats.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Jobbar hemifrån idag och ska ta mig an några uppgifter inför rektorsprogrammet. Satt en stund på jobbet igår och det är svårare än jag trott. Det är länge sedan jag pluggade och jag var dessutom ganska dålig på det. Trots stora litteraturmängder läste jag allt.  Jag har svårt att skumläsa och att hoppa över. Det måste jag göra här om jag ska klara både studier och jobb. Samtidigt är det spännande och jag hoppas bli indelad i en bra grupp där vi kan diskutera oss fram tillsammans.  Jag borde ändå ha en fördel av att vara gymnasielärare i bla samhällskunskap.  Jag kan skriva, jag har en bra analysförmåga och beslutsfattande har jag koll på. Jag är dock ingen hejare på lagtexter och där känner jag mig aningen bakom flötet.  Men det är liksom ingen återvändo.  Det ligger inte för mig att inte avsluta!

Likes

Comments

I augusti börjar rektorsprogrammet för min del men läsningen börjar nu. Idag damp litteraturlistan och första uppgifterna ner i mailboxen. Det ska bli roligt men samtidigt nervöst för det var länge sedan jag pluggade på denna nivå. Samtidigt som jag lär mig skolledarjobbet på plats ska jag plugga 20%. Risk för överhettning i hjärnan 😂

Likes

Comments

Idag är det min första skolavslutning som skolledare.  Inget sommarlov väntar och jag trodde inte jag skulle få några presenter.  Men två elever kom till mig med en blomma. Har man så bra rektorer ska de också ha en blomma var deras motivering. Det värmde hjärtat kan jag lova!

Likes

Comments

Idag har jag kastats mellan uppföljning med en vårdnadshavare, samtal med personalenheten om att få en mentor eller handledning och jag har vinkat av eleverna som jag haft 2,5 år som idag tagit studenten. Jag känner äntligen att jag helt och fullt gått vidare. Jag jobbar nu helhjärtat på min nya skola. Det har tagit tid men jag identifierar mig nu med den nya skolan och att jag är skolledare.  Till hösten påbörjar jag rektorsprogrammet och jag kommer ingå i en handleddningsgrupp där jag kan få stöttning i det som är mindre lätt.
Grymt nöjd med den här möjligheten även om det inte varit eller är lätt. Mitt mål är att vara en riktigt bra skolledare och en uppskattad chef! Dit är jag på väg!

Likes

Comments

Maj! Snart sommar och sommarlov. I skolans värld är det en mer än hektisk tid. Lärare och elever sliter för att hinna med det sista. Komplettera och bedöma. Utveckla och stödja. Som skolledare är det annat som ska hinnas med.  Rekrytering, tjänstefördelning,  schema men också planering av skolavslutning,  fest för kommunens alla nior och personalfest.  Jag är stressad på ett annat sätt i år. Så mycket av det som ska göras kräver andras agerande  Jag måste vänta in andra och jag har inte ensam kontroll. Jobbigt och lite av en ny lärdom.

Men massa bra har trillat på plats. Jag har gjort riktigt bra rekryteringar och jag börjar sakta men säkert påverka verksamheten med mina värderingar och tankar kring organisationen.  Det är grymt häftigt.  Det är massor som jag fortfarande vill göra och jag ser verkligen fram emot ett nytt läsår där jag är med från start, tillsammans med fantastiska kollegor och medarbetare.  Så många bra människor jobbar på min skola. Vi rockar fett!

Likes

Comments

Dagarna rasar på och jag har inte skrivit mycket om allt som händer.  Massor händer och vi är naturligtvis även på min skola mitt i arbetet med tjänstefördelning och annat inför kommande läsår.  Jag har avklarat alla lönesamtal och varit ute en del i klasserna.  Idag har vi skrivit avtal med en person som börjar i augusti och haft en anställningsintervju.  Det känns spännande att vara med och forma verksamheten.  Det känns bra i magen helt enkelt.  Dessutom skiner solen idag! Våren är här.

Likes

Comments

​Dagarna går och jag lär mig, massor. Det är en massa nya verktyg som jag behöver förstå mig på och jag sliter för att fatta excel. De flesta av er tycker säkert att det är superenkelt, det gör min man, och det gör min chef. Men för mig är det grekiska. Jag inser dock fördelarna med det knasiga programmet så jag måste lära mig.

Idag kom några elever in till mig och ville prata, det uppskattas! Det är kul att få förtroendet och det förstärker känslan av att jag är faktiskt på plats för deras skull. Jag ska hjälpa till att göra deras skola riktigt bra. Tillsammans med all fantastisk personal som sliter varje dag i skolans värld har jag möjligheten att dra riktlinjerna för en grymt bra verksamhet!

Efter jobbet idag skyndade jag till min kommuns centrala föräldraråd. Det första sedan jag bytt jobb. Jag inser hur snabbt det gått att ändå i hjärnan bli skolledare. Jag sorterade och tolkade utifrån skolledarperspektiv. Påminner mig om att jag i det sammanhanget är vårdnadshavare. Alla vi som satt där var vårdnadshavare som driver på för den bästa skolgången för våra barn. Jag är dock trygg i att mina barn är i en bra skola där det jobbar lika drivna personer som på min arbetsplats. Där jobbar professionella lärare som vet vad de sysslar med. De förtjänar min tillit. Påminner mig om det och tänker att även om jag inte alltid tycker som mina barns lärare så jobbar de varje dag för mina barns och deras klasskamraters bästa.  Det är nyttigt att byta fokus ibland och se verksamheten ur vårdnadshavarens perspektiv, jag tänker fortsätta påminna mig om båda sidor och dessutom är det ju så att vi alla vill samma sak. Ungarna ska få den bästa utbildning de kan få! Det är det vårt gemensamma jobb att arbeta för! Jag fortsätter mitt jobb, som skolledare och morsa, nästan lika svårt och kul båda två 😂  💪


Likes

Comments

Idag har jag följt en klass. En grupp med härliga och spontana ungar. Jag fick hänga med på slöjd, historia och annat. Det var roligt och intressant. I min nya roll som skolledare är det mycket fokus på problemlösning men det gäller att också se allt som fungerar bra. Naturligtvis var det en del stoj och prat men jag såg en klass med nyfikna tonåringar som förbereder sig för vuxenlivet och jag såg personal som samarbetade med sina elever på ett mycket positivt, respektfullt och framåtsyftande sätt. En riktigt bra dag på jobbet alltså! Nästa fredag hänger jag med en annan klass!

Likes

Comments

Nu har jag ansökt till rektorsprogrammet som drar igång i höst. Jag hoppas verkligen att jag kommer med. Jag ser fram emot att plugga och att få fler verktyg för att kunna göra ett riktigt bra jobb. Som det är nu lär jag mig nytt hela tiden men jag upplever att jag behöver en stabilare bas i regelverk och lagstiftning bland annat. Det vet jag att rektorsprogrammet kommer ge mig. Sen ser jag fram emot diskussioner med personer i samma situation som jag. Det tror jag kommer ge massor.

Likes

Comments