Att ha ett sätt eller en plats för återhämtning för att orka med ett högt tempo är superviktigt.  Jag älskar att promenera och att göra det i en tyst skog är fantastiskt och gör att jag hittar den där energin som krävs.  Nästa vecka drar jag igång med medarbetarsamtal. Det är egentligen första gången för mig. Jag hade i vintras också men då var jag helt ny och det blev mer lära-kännasamtal. Jag vet hur viktigt det är att samtalen känns meningsfulla för personalen.  Jag hoppas verkligen att jag kan ge dem det och att jag kan fånga upp massa bra tankar både för min personliga utveckling som ledare men främst för skolan och för den verksamhet vi gemensamt utvecklar och driver.

Nu har jag två fantastiska dagar framför mig där jag bara ska hänge mig åt eget lärande.  Två dagar med UHR och landets Skolambassadörer för EU.  Lyx! Och förhoppningsvis får jag med mig massor så vi kan utveckla de internationella inslagen på min fantastiska skola!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

De senaste dagarna har jag stött på ordet "flumskola " ett antal gånger. Det är både vänner och okända som använt ordet i sociala medier. Det gör mig så provocerad. Jag håller med om att svensk skola har ett antal brister och att kunskapsbegreppet måste få större fokus. Hela samhället bör sluta upp och visa att skolan, kunskap och utbildning är viktigt. Men "flumskola ". Var finns den? Inte i min verksamhet i alla fall. Lärarna jobbar hårt och fokus ligger på att skapa förutsättningar för alla elever och att ge dem goda kunskaper i alla ämnen. Jag tror att en anledning till bristande resultat i skolan är att skolan har låg status och den höjer vi inte genom att prata om hur flummig och dålig skolan är. Föräldrar som pratar illa om skolan inför sina barn är ett stort problem. Ge skolan och alla som jobbar där den status de förtjänar! Vi bedriver definitivt inte någon "flumskola"!

Likes

Comments

Idag blir det hårdplugg inför Rektorsprogrammet. Juridik på schemat.

Likes

Comments

Under sommaren och nu efter semestern har jag verkligen funderat över mitt val att lämna läraryrket och satsa på att bli skolledare.  Jag saknar eleverna och det jag brottas mest med är att jag lämnat ett jobb där jag var riktigt bra. Grym. Jag ägde. Jag hade stenkoll, fick saker att hända, jag drev på och utvecklade, fick elever att nå mål och utmana sig. Idag är jag långt ifrån eliten. Jag sliter hårt och gör ett bra jobb men jag äger inte. Jag får inte någon att nå oanade höjder. Det händer typ varje dag att jag känner mig dum och okunnig.

På måndag börjar rektorsprogrammet och valet jag gjorde ställs på sin spets. Innerst inne vet jag att jag valde det jag behövde välja. Min chef såg mina dubier och vi pratade en lång stund idag. Utan att säga hur jag ska tänka påminde han mig om varför jag valde som jag gjorde. Han försäkrade mig om att han behöver mig och min kompetens.  Sådant vi alla behöver höra. Jag vet innerst inne att jag valt rätt och att jag kanske inte ens hade ett val men det är ändå jobbigt att gå från att vara  den som har stenkoll till den som alltid måste dubbelkolla.  Dessutom kan jag intyga att det är ett ensamt jobb. Jag har gått från att ha ca 50 kollegor till mina tre skolledarkollegor .Visserligen fantastiska kollegor men vi har alla fullt upp.

Jag åker till Rektorsprogrammet på måndag och hoppas då att jag verkligen känner att jag är på rätt plats.

Likes

Comments

Jobbar hemifrån idag och ska ta mig an några uppgifter inför rektorsprogrammet. Satt en stund på jobbet igår och det är svårare än jag trott. Det är länge sedan jag pluggade och jag var dessutom ganska dålig på det. Trots stora litteraturmängder läste jag allt.  Jag har svårt att skumläsa och att hoppa över. Det måste jag göra här om jag ska klara både studier och jobb. Samtidigt är det spännande och jag hoppas bli indelad i en bra grupp där vi kan diskutera oss fram tillsammans.  Jag borde ändå ha en fördel av att vara gymnasielärare i bla samhällskunskap.  Jag kan skriva, jag har en bra analysförmåga och beslutsfattande har jag koll på. Jag är dock ingen hejare på lagtexter och där känner jag mig aningen bakom flötet.  Men det är liksom ingen återvändo.  Det ligger inte för mig att inte avsluta!

Likes

Comments

I augusti börjar rektorsprogrammet för min del men läsningen börjar nu. Idag damp litteraturlistan och första uppgifterna ner i mailboxen. Det ska bli roligt men samtidigt nervöst för det var länge sedan jag pluggade på denna nivå. Samtidigt som jag lär mig skolledarjobbet på plats ska jag plugga 20%. Risk för överhettning i hjärnan 😂

Likes

Comments

Idag är det min första skolavslutning som skolledare.  Inget sommarlov väntar och jag trodde inte jag skulle få några presenter.  Men två elever kom till mig med en blomma. Har man så bra rektorer ska de också ha en blomma var deras motivering. Det värmde hjärtat kan jag lova!

Likes

Comments

Idag har jag kastats mellan uppföljning med en vårdnadshavare, samtal med personalenheten om att få en mentor eller handledning och jag har vinkat av eleverna som jag haft 2,5 år som idag tagit studenten. Jag känner äntligen att jag helt och fullt gått vidare. Jag jobbar nu helhjärtat på min nya skola. Det har tagit tid men jag identifierar mig nu med den nya skolan och att jag är skolledare.  Till hösten påbörjar jag rektorsprogrammet och jag kommer ingå i en handleddningsgrupp där jag kan få stöttning i det som är mindre lätt.
Grymt nöjd med den här möjligheten även om det inte varit eller är lätt. Mitt mål är att vara en riktigt bra skolledare och en uppskattad chef! Dit är jag på väg!

Likes

Comments

Maj! Snart sommar och sommarlov. I skolans värld är det en mer än hektisk tid. Lärare och elever sliter för att hinna med det sista. Komplettera och bedöma. Utveckla och stödja. Som skolledare är det annat som ska hinnas med.  Rekrytering, tjänstefördelning,  schema men också planering av skolavslutning,  fest för kommunens alla nior och personalfest.  Jag är stressad på ett annat sätt i år. Så mycket av det som ska göras kräver andras agerande  Jag måste vänta in andra och jag har inte ensam kontroll. Jobbigt och lite av en ny lärdom.

Men massa bra har trillat på plats. Jag har gjort riktigt bra rekryteringar och jag börjar sakta men säkert påverka verksamheten med mina värderingar och tankar kring organisationen.  Det är grymt häftigt.  Det är massor som jag fortfarande vill göra och jag ser verkligen fram emot ett nytt läsår där jag är med från start, tillsammans med fantastiska kollegor och medarbetare.  Så många bra människor jobbar på min skola. Vi rockar fett!

Likes

Comments

Dagarna rasar på och jag har inte skrivit mycket om allt som händer.  Massor händer och vi är naturligtvis även på min skola mitt i arbetet med tjänstefördelning och annat inför kommande läsår.  Jag har avklarat alla lönesamtal och varit ute en del i klasserna.  Idag har vi skrivit avtal med en person som börjar i augusti och haft en anställningsintervju.  Det känns spännande att vara med och forma verksamheten.  Det känns bra i magen helt enkelt.  Dessutom skiner solen idag! Våren är här.

Likes

Comments