Bättre sent än aldrig... ;-)

Kan bara konstatera att ja aldrig kommer fira nyår i Lidköping igen iallafall haha... de enda som va mysigt va hemma hos Hanna innan när vi åt mat, drack drinkar och umgicks, allt annat blev bara dramatiskt sen...

Som tur va hittade ja och några tjejer på nått på dagen då vi bestämde oss för att vandra och grilla korv i skogen, trev va d <3

Kiss M

Likes

Comments

View tracker

Kultur & Nöje

Katarina Wennstam om sexuell skam. ”Dags att stifta hårdare lagar mot dem som sprider hämndporr”

Vi lever i en tid då kvinnans kropp bäst kan liknas vid ett slagfält. I delar av världen och hos vissa grupper ska hennes kropp skylas med slöjor från mäns blickar. Mannens kropp kontrolleras aldrig på samma vis, den anses inte kunna locka kvinnor på samma sätt. I Frankrike vill man i stället tvinga av henne slöjan, som om det skulle vara ett mindre övergrepp. Västvärldens ideal är kvinnan som är extremt sexig, men som det samtidigt verkar vara fritt fram att kommentera eller ta på. Spela på sex, visst, men hon ska veta att det för stora risker med sig. Om hon klagar eller polisanmäler får hon höra att hon ändå bad om det, så som hon ser ut.

I Sverige har tjejer denna sommar fått lära sig att det är dumt att gå på festival i kjol, jeans är bättre för att det försvårar övergrepp. Förslaget om tjejzoner framför scenen säger att tjejer ska begränsa sin rörelsefrihet för att inte bli utsatta för trakasserier och sexuellt våld, men också att alla tjejer utanför inhägnaden är villebråd. Kvinnor bakom slöjor är i sin tur mål för hat och islamofobiska påhopp.

Hur hon än gör kan det bli för mycket, eller för lite. Damned if you do, damned if you don’t.

Gång på gång de senaste veckorna när jag har berättat om min nya bok ”Flickan och skammen” har jag fått den nästan chockade frågan ”Har vi inte kommit längre”? Nej, faktiskt inte. I världens mest jämställda land råder inte sexuell jämlikhet år 2016, hur gärna vi än vill tro det.

Tjejer får fortfarande lära sig att sex är förenat med risker, snarare än med lust. Rädslan följer med könet, så att säga. Hon ska passa sig för att bli gravid, få könssjukdomar, bli tafsad på, bli våldtagen eller få dåligt rykte. Hon ska ta ansvar för sin sexualitet och inte göra ”för mycket” eller bete sig på ett sådant sätt att hon kan bli utsatt. Samtidigt ska hon ta ansvar för killars ”ostoppbara” sexualitet utifrån föreställningen att de själva inte riktigt förmår.

När jag har granskat den sexuella ojämlikheten framkommer en bild som bäst går att likna vid en spelplan. Vi spelar samma spel, män och kvinnor, men vi har tilldelats helt olika arenor. Killarna kan röra sig fritt och göra nästan vad som helst innan det börjar gå rykten. De förväntas till och med ta för sig, agera ut och leka loss.

Tjejernas spelplan däremot är liten och trång. Hur en kvinna än beter sig så riskerar hon gång på gång att dunsa in i sargen och få höra att hon har gått över gränsen. Att just hennes beteende inte är okej – eftersom hon är tjej. Och tjejer tvingas vänja sig tidigt vid att andra har åsikter om just deras kroppar, deras utseende, deras sexualitet. Och anpassa sig därefter, eftersom alternativet – straffet, stämpeln som hora – är så mycket värre.

Det är orättvist, och är det något vi kan kräva av ett modernt samhälle så är det att vi alla får samma spelregler och samma plan att röra oss på.

Kvinnor har i alla tider blivit smutskastade och stämplade för sin sexualitet och vad de gör med den. Listan på glåpord är lång. Hora. Slampa. Sköka. Vandringspokal. Knullpåse. Luder. Slyna. Madrass. Fnask. Nattfjäril. Bergslärka. Gnoa. Slinka. Orre.

Orden används för att kontrollera och straffa kvinnor och flickor. De används för att säga till kvinnor vem de ska passa sig för att bli. Orden skickas mellan kvinnor, mellan generationer, som varningstecken, som symboler laddade med allt en kvinna inte bör vara. Lösaktig. Kåt. Villig. För lätt. För på.

Det är ord som drabbar alla kvinnor, inte bara de som stämplas av en dömande omgivning. Kvinnor i alla åldrar förhåller sig till dessa förhatliga ord genom att anpassa sig och sitt beteende utifrån risken att kunna bli utsatt för ryktesspridning. En tjej vaktar bäst sin position genom att peka på allt hon inte är.

Ordet hora kan göra henne till social paria, det kan göra att allt som förknippas med henne ses genom glasögonen att hon är ”slampig”. För det värsta med slut-shaming är att det tyvärr funkar. Kvinnor som stämplas som horor förlorar i anseende, i trovärdighet. En tjej jag har träffat beskriver hur hon satt ensam i matsalen hela skoltiden, en annan hur tidigare vänner vände henne ryggen och behandlade henne som luft, ytterligare en hur ingen lyssnade på vad hon hade att säga längre.

Fortfarande i dag i vårt moderna, upplysta samhälle får tjejer tidigt lära sig att man är antingen eller. Den fina eller den dåliga flickan. Den som killarna leker med, bara sätter på, eller flickvänsmaterialet värt att satsa på. Horan eller madonnan.

Vi lever i en tid präglad av sexualitet, men också av dubbla, motsägelsefulla budskap till tjejer. Spela på din sexighet. Men aldrig för din egen skull, bara för betraktaren. Var sexig, men inte sexuell.

Den automatiska reaktionen hos många när de hör om någon nakenbild på en tjej som sprids på nätet är att fråga sig varför hon tar sådana där bilder. Skulden läggs på henne. Skammen blir hennes och kan göra att förövare får ett fasansfullt övertag mot tjejer genom att hota att sprida bilderna. Fördömandet är märkligt nog inte lika hårt mot den som publicerar bilder, de som skickar dem vidare, de som börjar snacka om henne som en Sådan Där Tjej.

Vi bör stifta hårdare lagar mot dem som sprider nakenbilder och så kallad hämndporr, men så länge vi inte gör upp med den urgamla bilden av hur tjejer förväntas agera sexuellt förblir det hon som döms hårdast. Det är attityderna vi måste arbeta mest med.

När filmstjärnan Jennifer Lawrences Icloudkonto hackades hamnade hennes privata nakenbilder på servrar över hela världen, omöjliga att få bort. Och hon fick skulden. Hon var slampan. Hon röt ifrån, flyttade ansvaret dit det hör hemma – till de som stal bilderna. De begick ett brott. Men ändå, hon gjorde det med att hänvisa till att hon hade en pojkvän och att det var han som ville ha bilderna. Hon var tvungen att rama in sin sexualitet med hans – mannen som vill mer än kvinnan, kvinnan som finns till för hans skull. Sexig, ja, men sexuell? Nej. Tänk om hon i stället hade sagt att hon tog bilderna för sin egen skull? För att hon var kåt?

Egentligen är det fullständigt häpnadsväckande att det än i dag verkar vara främmande för många att tjejer kan vara lika kåta som killar, att tjejer tycker om sex lika mycket som killar. Eller att tjejer ska ha exakt samma rättigheter i och utanför sängkammaren som killar har.

Tjejer får höra att de förstås ska ha sex, men att de ska passa sig noga så att det inte blir ”för mycket”. Vad är för mycket? Vem bestämmer var gränsen går? Aldrig kvinnan själv, och det som är accepterat för en tjej på en skola kan anses vara helt över gränsen en termin senare eller i ett annat gäng. Gränsen finns, men den är hårfin och nästan omöjlig att definiera. Det är alltid någon utifrån som avgör vad som är ”för många” sexpartner. Klart är dock att det alltid ska vara färre än för killen.

De ord som används för att karaktärisera en man utifrån hans sexualitet är långtifrån lika många som de som finns för kvinnor, och framför allt så har de nästan alltid en positiv klang. En man som får många kvinnor på fall är beundransvärd, respekterad, cool. En kvinnokarl.

Player. Hingst och Don Juan. En häradsbetäckare, en Casanova, fittmagneten.

En man som kallas alfahanne eller tupp kan det förvisso snackas om, men på ett sätt som höjer hans status. Ryktena förstör inte hans karriär, inte hans studietid, inte hans chanser hos det motsatta könet. Snarare tvärtom.

Katarina Wennstam

Likes

Comments

View tracker

Hello lovers!!
Alltid när ja äter själv fördriver ja alltid tiden med sex and the city framför mig
Idag tillsammans med lasagne, bästa kombon.

Efter detta måste ja ta tag i plugget :)) well well
OBS! Kom på att idag när vi hade historia lektion började vi med ämnet kärlek, sex & relationer

Då startade vi upp med att läsa en väldigt bra artikel så ja sparade ned den för att ni ska få möjlighet att läsa den!! Lägger upp den lite senare

Kiss M

Likes

Comments

Alla beige:a nyanser ja bär är från primark i London

Min favorit affär <3

Senast ja va där la ja över tvåtusen spänn haha, men ja fick ju hem över 30 grejer så de är värt de

Kiss M

Likes

Comments

Hej ni som fortfarande hänger kvar här haha... Som ni vet har jag fet bloggtorka men nu när ja har börjat skolan så händer de lätt att jag hellre läser bloggar istället för att vara aktivt närvarande på lektionerna men då får ja motivation till att bli aktiv här juu och de e bra :P

När jag kom hem idag efter skolan kollade jag igenom gamla bilder och ja har sett att många bloggare har gjort år eller årstid sammanfattning av sitt liv, så jag tänkte göra de av min sommar och allt däremellan eftersom jag får FJÄRILAR I MAGEN när jag kollar igenom mina bilder från i somras!! Insåg nu hur jävla grym sommar jag haft och att ja inte har hunnit dela med mig av de än så nu äntligen kära ni:

När skolan närmade sig mot sitt slut, blev de bara varmare & varmare. Då kunde man sitta här många mornar å njuta, i timmar. Här spenderade jag många frullar på baksidan av trädgården

Va med i en studentförening in da school som kallas Gymf, då hade vi möjlighet att stå på listan och få gratis entré till studentfesterna så klart vi passade på! Man fick bara lida igenom bussresan som denna till Casa i Nossebro när alla treor skrek den här visan "Vem vill gå i tvåan nu?" Då ville man sjunka ner i jorden igen haha men de va värt de ;))

MIN VACKRA BÄSTIS FYLLDE 18?!?!? Vi hade världens bästa girlförferre hos Ella innan amazing utgång

-SUMMERBURSTHELGEN-

Asså guuud om ja ska bestämma ett ord som beskriver denna helgen bra är det LYCKA. Ser ni hur vi ler vårt bredaste leende på bilderna, det är bara för att vi hade så sjukt roligt 24/7. Vi dansade i Lisebergs campingen där alla från lisch verkade slå sig ned, dansade i spårvagnarna, gatorna, inne på summerburst sen dansade vi ut i igen till Exet och dansade där natten lång tills solen gick upp igen, dansade hem till lisebergsbyn igen å sen gick allt på repeat

KARNEVALEN


ES14C'S TEMA:

HAVET

Tror fan att vi tar priset för bästa utklädnad?! Minns att detta var en 24 timmars fest för mig, först karnevalen, sen stadt som höll på natten lång, sen skulle vi i Gymf bjuda på bellmanfrukost kl 05 på morgonen haha så ni kan gissa att jag var väldigt trött sen, men åh så kul vi hade deee

Stockholm med Estet musikprogrammet

Detta.va.så.mysigt.

Shopping å fika å mat, Abba museum, övernattning på ett mysig ställe som liknade ett läger nära vattnet. Klart vi bada, vissa tog naken dopp på natten och några andra snodde en båt och rodde ut ÄLSKAR

Denna roadtrip avslutades med att svänga förbi Örebros musikskola på vägen hem

1-2: Stina 18, firas på småbåtshamnen med rose, jordgubbar och fina vänner

3-4: En av mina frullar i trädgården i vanlig ordning innan jag och mitt kompisgäng bestämde oss för att picknicka ute på Kinnekulle, bada och ja lyckades få med en gitarr, sommarvisor & champagne glas hahah lite för mycket feeling

Skolavslutning och studentbalen (då vi i Gymf fick joina)

Detta var också en fantastisk bra dag. Alla var så fina, maten va så god och kvällen va dröm

När sommaren drog igång åkte ma girl-gang till Ljungskile där våra älskade grabbar bor, vi åt på en jättegod restaurang, gick på Uddevalla festival, åt glass, bada, kröka asså gud så underbart ja älskar oss

Frukost på Bella mi med Hera, de mina vänner... ÄR OSLAGBART <3


WOW

3:dje året jag drog på way out west festivalen i somras with ma sistah as usual. Såg många bra artister men Sia var den näst bästa jag någonsin sett live. Sen var jag med i en intervju om "sexuella övergrepp på festivaler". Anledningen till att jag tycker om WOW så mycket är för att det är ingen camping festival, vilket gör ett de är fräschare och känns tryggare. Det är fint dekorerat inne där i Slottsskogen och alla går all in för att klä sig ballt så man möter snygga människor överallt. Min absoluta favvofestival

Vicki slicki licki 18 år!!!!

Gav till min pärla i present en flaska bubbel innan vi drog oss vidare till biosalongen då vi kollade på Tarzan (mums), sedan avslutade vi kvällen på Pinchos, såå najs

MIDSOMMAR

Det var allt en midsommarnattsdröm de dygnet.

Vi samlades ett gäng hos Hanna, åt god mat, körde 5 kamp lekar, ja å vera cyklade till skogshyddan och dansade runt midsommarstången, vi gjorde kransar och festade natten lång lite här och där (och dansade bugg lite däremellan med några random)

A Head Full Of Dreams Tour...

Min dröm gick i uppfyllelse att se Coldplay live, men det kändes för overkligt för att vara sant så jag och min bästavän Stina ska stå längst fram på Coldplay i sommar när dom spelar på Ullevi för att verkligen fatta att vi sett dom påriktigt haha

Något vi var på i Ullevi i somras däremot var såklart Håkan Hellström. Waaow säger jag bara. Vilken fin dag och natt vi fick alla tillsammans. Denna konserten kommer jag aldrig glömma!

En helg i Köpenhamn som jag och mina bästa polare åkte till eftersom... Håll i er nu....

BEYONCÉ'S FKN FORMATION TOUR

Asså jag avgår, detta är så sjukt. Detta är och förblir den mäktigaste, läskigaste och sjukaste stunden i mitt liv. Har gråten i halsen över att skriva detta eftersom att få se henne, Beyoncé, THE QUEEN B, är det bästa som hänt mitt liv och jag har aldrig känt mig mer levande när jag var i hennes närvaro. 100 m ifrån henne

Avslutade sommaren med gokart, golf, glass, bakgårn, kräftskiva, myskväll och fira josse som fyllde 18. Allt detta tillsammans med mina tjejer, pojkvännerna och Ljungskile killarna

Ett perfekt avslut på sommaren

Lyssnar precis nu på Hymn For The Weekend med Coldplay och Beyoncé. Båda som jag såg live i somras. Jag hade den bästa sommaren. Vet att allt låter cheesy men det är det inte. Min sommar var perfekt. Allt annat under 2016 har vart ett skitår och jag har mått väldigt dåligt. Men nu vet jag varför jag vill blogga igen. Insåg inte försen nu att min sommar var oslagbar eftersom jag inte har hunnit reflektera över allt bra som faktiskt hände förra året. Detta får mig att må så bra och ja känner att motivationen inom mig håller på att växa fram nu, sommaren är snart här igen och innan dess har ni mina läsare massa härligeheter som väntar er...

Kiss M

Likes

Comments

Tappade hakan när jag tittade in på nellys nya klädkollektion "Dress like a Queen"
Assåå smyckena, tyget, kläderna, ALLT.
Precis min stil ååååh älskar detta

Och självaste plåtningen måste vart otroligt rolig att göra och festen va säkert helt amazing, modellerna va fantastiska ååh vill oxxå

Nu ska jag shoppa loss hihi

Kiss M

YAAAAAAAAS QUEENS

Likes

Comments

Låt oss ta ynka tio tysta minuter för att födas, leva, dö och sedan komma till himlen...

AMEN

Likes

Comments

Gick in på nlt och läste min bästaväns krönika precis. Kunde inte hålla in en enda tår i ögat. Hjärtskärande men även stolta tårar rinner från mig. För att hon klarade de

Jag klarade det

Den 9 mars 2016, alltså för ungefär åtta månader sedan, skrev jag i en krönika: ”jag är fortfarande ’under utredning’. Jag är skörare nu än någonsin, och det är många nya saker med mig själv som jag tvingas acceptera.”

Relaterat

Jag var så ovetande när jag skrev detta, visste ingenting om vem jag var och varför eller vad som låg framför mig, men jag vet nu hur det är att leva så tätt tätt inpå en sjukdom att det blir en del av en.

Jag grät sekunderna innan jag blev sövd, på operationsbänken, den allra sista stunden av mitt ”gamla liv”. Livet med sjukdomen, som så fort jag somnat in skulle komma att bli ett avslutat kapitel i mitt hittills 18-åriga liv. Jag kände ett lugn till en början, men så fort den där smärtstillande substansen kommit upp till huvudet på mig brast det. Operationen har under så lång tid varit det som skulle rädda mig, min vändpunkt till någonting bättre. Men föreställ dig att du inte längre vet hur det känns att må bra, att du glömt bort hur det känns. Under den första tiden, när det skulle rotas i vad felet på mig var, ställdes frågan ”hur mår du?” ett flertal gånger av experter och kunniga, men vad fan svarar jag på det? Jag vet inte, för jag vet inte hur det känns att må bra. Mår inte alla såhär, känner inte alla människor såhär? Min kirurg talade om att jag efter operationen nu skulle börja känna mig bättre, jag skulle gå tillbaka till mitt vanliga och välmående tillstånd. Men frågan kvarstår – vem är jag utan min sjukdom?

Giftstruman och hypertyreosen har levt inuti mig under så lång tid, styrt mig som en ond demon inifrån. Nu skulle den demonen skäras ur min kropp, och vart lämnar det mig? Är jag ens samma person utan den? Det må låta underligt och flummigt för någon utomstående, eller för någon som helt enkelt inte begriper sig på det, jag förstår det. Men i mitt fall har giftstruman många gånger vridit på och vanställt min personlighet till något som jag inte kunde känna igen eller ens styra över, men man lär sig sig hantera det och nästan vänja sig, och avvikelserna har inte alltid varit märkbara för andra att se heller. Hur som helst, för mig kändes det trots att operationen var någonting jag såg positivt på och ville genomföra, som om en del av mig skulle tas ifrån mig. Även om jag inte tyckte om den, även om jag hatade den, så var det en del av mig.

När jag skriver detta har jag varit sjukskriven i två veckors tid, något jag hade vägrat för ett halvår sedan. I morgon ska jag gå tillbaka till skolan, med ett ärr på min hals. Jag mår bra och jag har kommit långt, min sjukdom och min sköldkörtel finns inte inuti mig längre – fysiskt. Något jag dock lärt mig att förstå är att sjukdomen alltid kommer att finnas hos mig ändå, i tanken och i min erfarenhetsbank. Jag ska stolt bära upp mitt ärr, och stolt berätta om den här perioden i mitt liv för mina barn när de frågar om det i framtiden. Nu är mitt ärr en del av mig istället, som ett bevis på att jag klarade det, och det tänker jag aldrig någonsin skämmas över.

Likes

Comments

Hello lovers!!
Scrollade igenom vsco bilder å hittade några sånna här bilder, dessa är från höstlovet när jag en kväll bestämde mig för att unna mig själv en twilightmaraton + sushi + choklad + jordgubbar + cider !!

Så himla gott och härligt ska man ha de ibland, med sig själv <3

Kiss M

Likes

Comments

Instagram@malinnyman_