Jag gick på en business school i London. Mitt mål var alltid att bli investment banker, så blev det inte men redan då visste jag att kläder skulle spela en stor roll i mina karriärsval.

På mitt gymnasium var det fri klädsel dvs det var verkligen inte ovanligt att man kom i mjukisklädsel. Det blev en markant skillnad när jag började i skolan i London, där förväntades att under presentationer så bar man business klädsel annars blev det poängavdrag.

Tanken var alltid att vi skulle se ut som vi arbetade på kontor och då kan man naturligtvis inte släntra in med mjukiskläder, jag menar jag vill nog slippa prata med bankrådgivaren i ett mar mjukis brallor och huvtröja. Jag väntar helst tills han satt på sig kostymen.

. Det fick mig att tänka på klädsel på arbetet. I London så bar dom allra flesta business klädsel men här i Sverige bär vi fina men bekväma kläder.

Jag är för att man bär business klädsel på arbetet. Varför? Jo för kläderna gör personen. Har man business kläder, så får man automatisk en bättre hållning och utstrålning. Man symboliserar det man bär, tänk er, hur känns det när man bär mjuskis byxor vs business byxor?

Jag är för alla företag som har dresscode, (gärna en ganska strikt sådan) och kommer definitivt arbeta för en sådan på vår.

Tanken har slagit mig, den hör vore inte dumt på månadsmötet...

Kramar från Nyima

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Jag ska erkänna, som julgeneral på mitt jobb så bestämde jag att årets julfest skulle vara i största möjliga mån alkoholfri

dvs jag tänkte om vi leker lekar så omöjliggör man att vid 5 pm är stupfull.

Jag associerar julfesten med ett fylleslag som kan liknas ett festval område. Fyllan börjar redan vid 3 pm och i slutet av kvällen så har man hunnit bevittnat året skandaler, hon som spydde, han som raggade på alla mm.

Jag brukar inte klaga på julfesterna, dom brukar ju faktiskt vara rätt roliga, men i år tänkte jag prova något nytt. Men vi får se, det kommer ju en middag och den kan ju allt hända....

Glad Lucia!

Kramar från Nyima

Likes

Comments

En sak vi sällan gör på jobbet är att vi leker tok för lite!
Många förstår inte varför man leker, det är jättebra forum för att lära sig sociala normer. På jobbet behöver vi leka mer, varför då? Jo för oftast arbetar man i grupper och ett problem som man ofta har är att det är tok för många av samma personlighetstyp. Tänk dig, en grupp med 5 stycken du...
Du ser själv! Vi kanske är bäst i världen individuellt men att ha 5 av dig i en grupp kan bli en katastrof!
Jag älskar mig själv men även jag fattar att en massa jag skulle driva mig till vansinne. Ni kanske frågar er då? Hur kan lekar hjälpa? Jo, för när man leker så måste man kommunicera. Man måste göra något tillsammans som innebär att du måste luta dig emot en annan person, prata på ett sådant sätt att den andre personen kan utföra sin uppgift.. Låter det här bekant?
Lekar frigör inte bara din fantasi, det låter dig också på ett roligt sätt arbeta med dina kollegor.
I år planerade jag julfesten och ni kan gissa vad det blev, lekar så klart.
Jag hoppas alla ställer upp och låter bli att ta sig själv på så jäkla stort allvar.

Kramar

Zorbboll är ett utmärkt sätt att leka #zorbboll #leka #jobba

Kramar från Nyima

Likes

Comments

Den här veckan kommer jag foccuera på ett ämne jag oftas brukar prata om: Att trivas på arbetet!

Ofta får jag höra hur folk vantrivs på deras arbeten, orsakerna varierar från lön till chefer. Vad jag tycker är viktigast och försöker förmedla är; men vad vill du göra då?
Oftast så får man samma svar: ett jag vet inte svar.

Det är otroligt viktigt att man någon gång under sitt arbetsliv, sätter sig ner och funderar på vad det är man vill göra och hur man tar sig dit. Att vara missnöjd gör tyvärr att din prestation Inter kommer vara 100%.

Att vantrivas på jobbet är dumt, du spenderar mer tid där än någon annanstans, så här bör du trivas. Men oftas arbetar man med någon man bör arbeta med istället för det man ska arbeta med.

Det viktigaste att göra när du är osäker på din anställning är faktiskt att göra något så banalt som att sätta sig ner, fundera över vart du är och vart du vill vara. Glöm allt du borde göra, fundera på vad det är du vill göra.

Jag arbetade med redovisning under många åt och vantrivdes, det var verkligen inget för mig men eftersom det var något jag kunde så fortsatte jag i det spåret och var otroligt nära att gå in i väggen. Räddning var att jag inte fortsatte på ett nytt jobb av olika skäl men då plötsligt fick tid att fundera. Det jag gjorde då var kanske det smartaste jag någonsin gjort, jag fundera på vad jag ville göra!

Det slutade med att jag fick mitt dröm jobb, varför? För jag fortsatte inte med något jag kunde men hatade utan att jag vågade ta något helt annat.

Om du vantrivs, byt inte bara anställning utan fundera på vad du vill göra och hur du ska ta dit. Det sparar tid och kraft. Mer råd kommer angående hur du kan bli ett bättre jag i arbetslivet.

Om du gillar detta, lämna gärna en kommentar. 👄

Kram

Kramar från Nyima

Likes

Comments

Varje år, säger jag samma sak: i oktober ska jag vara färdig med julshoppingen. Varje år står jag där, sista helgen innan jul och trängs med andra sen handlare!
Julstressen sätter sina spår och varje år funderar jag allvarligt på att flyga utomlands för att slippa stressen men nej det händer inte.
Nu sitter jag här, andra advent och känner en lätt panik över listan av julklappar som jag måste köpa...

Men nästa år, då ska jag vara ute i god tid!

Kram

Kramar från Nyima

Likes

Comments

Idag är det lördag och som vanligt så vaknar ungarna super tidigt. Varje helg morgon brukar jag fråga dem; vad har ni emot att sova egentligen? Tanken på att få ligga i sängen och dra sig utan varesig dånet av barnprogram eller frasen: MAMMA KOM, känns otroligt avlägsen.
Ja, jag kommer ihåg en tid när jag sov tills jag vakande och klev upp när jag kände för det. Nu förtiden anser man att sovmorgon är att få kliva upp 7.30 eller om man verkligen har tur kl 8.
Ibland undrar jag, vad klagade jag på som ung? Vadå trött? Nä trött är när sonen vakant mitt i natten för sin flaska, följt av att han knorrar i sin säng så jag måste kolla honom va 20 min. Trött är när min 6 åring bestämmer sig för att krypa ner i sängen mellan mig och hennes pappa. För er som inte haft glädjen av att dela sitt utrymme med ett barn så ska jag tala om hur det är: man sover på en yta som knapp är 10% vardera medans barnet tar ca 80 % av sängens yta. Sova? Det kan du fet glömma och om du mot all förmodan fått lite sömn så har du legat så krokigt att du har ryggproblem följande vecka.
Men vad gör att du glömmer allt det här? Jo på lördagsmorgonen när dom kramar om dig och säger god morgon mamma, jag älskar dig. Då tänker du, det här är ju inte så tokigt trots allt.

Kramar

Kramar från Nyima

Likes

Comments

Precis innan jag blev gravid med min son så bytte jag jobb från ekonomi till projekt ledning. Jag bytte helt bransch och uppleva något jag innan trott var ett fint ord som företag använde för att locka personal, nämligen flex tid!
För er som undrar, ja flex tid är den tiden du som personal kan flexa ut för att du måste göra något eller helt enkelt vill ha en kortare arbetsdag på en fredag. I praktiken fungerar sällan flex tid eftersom den anställde fortfarande många gånger måste stämma av med kollegor innan de flexar ut. Men vadå undrar många, är det inte bara att fråga och gå? Nä tråkigt nog inte. När jag jobbade på ekonomi så hade vi telefon, vilket innebar att någon var tvungen att arbeta full tid så ifall det ringde så kunde en i personalen svara.

Det som var tråkigt med detta var att man inte kunde börja arbeta kl 07 och gå 16 utan vad du gjorde var att du arbetade in din flex och sedan var det svårt att nyttja den. Att få vardagen att gå ihop med små barn var väldigt jobbigt och bitvis kantades den av en hemskt dåligt samvete från min sida. Jag vet att jag älskar att jobba men för den saken vill jag inte att mitt barn ska behöva vara på förskolan längst av alla. Jag vill kunna hämta en vettig tid, vilket flex tiden är till för.

Men som sagt, när jag jobbade på ekonomiavdelningen på ett företag så fick jag snabbt lära mig att den inte existerade i namnet rätta benämning utan snarare var det en fin tanke som i praktiken gjorde att du fick höra på omvägar att du minsann hade gått tidigare. På mitt gamla jobb kan jag erkänna att det tog emot att fråga om man fick gå, man fick alltid den där otrevliga känslan att de andra tyckte att man smet från jobbet.

Trots att flex tid är en tid vi arbetar in och borde kunna nyttja när vi känner för det.

På mitt nuvarande jobb kan jag flexa precis som jag vill. Det här är guld värld för mig som småbarns förälder! Känslan av att jag faktiskt kan köra min 6 åringen på hennes träningar utan att känna skuld. Att jag kan jobba in 1h på helgen eller på kvällen när barnen gått o lagt sig (min sambo kollar på ett nytt avsnitt av vikings), Det är frihet för oss föräldrar och det skapar möjligheten för att kunna arbeta samt ha en balans i livet.


kramar

Kramar från Nyima

Likes

Comments

Som jag lovat kommer den vecka och säkert nästa präglas av hur det är att vara förälder i arbetslivet. Jag fick min son. för 8 månaders sedan och har innan dess med samma pappa (ja, alla frågar) en 6 åring. Som mamma förväntades jag stanna hemma i säkert 1 helt år, men nu kommer chocken; det ville jag inte! Nä jag ville faktiskt tillbaka till arbetet efter 4 månader (inte hel tid, se jag måste även här ursäkta mig). Till allas förvåning så ville jag inte vara hemma och ”mysa” i ett år, nä jag ville faktiskt äta kakan och spara den jäkla kakan.
Som tur är så har jag en sambo som förstår mig och är villig att faktiskt få vara pappaledig innan vår son fyllt 1 år.
Men något jag och han upplevelse var att folk var super imponerad att han kunde ta hand om sin son (?!) medans ingen riktigt förstod varför jag valde att inte ”njuta” av den här tiden.
Först, jag ska erkänna, jag älskar inte småbarns. Det sagt så älskar jag dom inte mindre för det, jag bara njuter mer av tiden när jag kan kommunicera med dem. Två, varför ska barnets far inte kunna ta hand om barnet innan 1 års ålder? Hallå?!

Jag fixar det och nej jag ammar inte heller efter 4,5 mån utan han har ätit ersättning sedan dess, så varför ska han inte kunna ta hand om sin son?

Dom flesta verkar tro att småbarns tiden är en semester där man bara gullar med barnet, tyvärr så är det inte sanningen. det är faktiskt ett jobb att se efter ett litet barn. Men igen om jag klarar av det, varför skulle barnets far inte klara av det?

Nä, har fått en massa kommentarer över min vilja att återgå till arbetet. En klassisk kommentar fick jag av en äldre dam som sa (skulle egentligen ha kommit tillbaka efter 6 månader), "Men redan? Men vad ska du göra med barnet då? Ta med honom till jobbet" varpå jag svarade irriterat, "Nä hans pappa ska ta hand om honom".

Jag älskar att jobba och hatar att det förväntas att jag ska ge upp arbetet, när min sambo önskar att få uppleva den är tiden.

Kramar

Kramar från Nyima

Likes

Comments

Just nu känns det som om jag har landat i bloggandet. Så otroligt skönt att känna att jag faktiskt kan skriva ett inlägg om dagen och känna mig nöjd med dessa.

För närvarande så har mina inlägg saknat struktur och jag har bara skrivit det jag tänkt och känner men detta ska det bli ordning på. Från och med nu så tänker jag lägga mer krut på att ha en sammanhängande story på minst en vecko basis. Det första jag tänkte skriva om är något dom flesta av oss behöver få ordning på och det är jobbet. Jag kommer kolla på jobb och föräldraskap till att börja med, sedan kommer jag skriva om jobb och ledarskap. Att hitta motivation mm.

Ha en bra dag så ska jag klura på mitt nästa inlägg.

Kramar

Kramar från Nyima

Likes

Comments

I helgen så var vi på badet och jag slogs plötsligt av hur nöjd jag blev efter mitt kejsarsnitt.

jag fick nämligen en liten son för 8 månaders sedan. Jag valde då att göra ett kejsarsnitt eftersom jag tyckte det passade mig bättre.

men iallafall så kollade jag på mig själv och insåg att jag var otroligt nöjd med både ärret ( som inte syns längre) samt bristen på överhäng som var en stor fasa för mig. Jag är helt enkelt super nöjd.

Men vägen till att få ett planerat snitt var lång och jobbig ska ni veta. Mitt första barn kom den "vanliga" vägen och för att vara ärlig så var det inget för mig. Jag visste ganska omgående att skulle vi skaffa fler barn så skulle det bli snitt.

Så när jag väntade Lilleman så bestämde jag för att tidigt göra klart med barnmorskan att det var mitt beslut. Tråkigt nog var det början på ett långt övertalnings projekt från barnmorskornas sida att få mig att föda vanligt. Tydligen så förstod jag inte alls risken med att föda via snitt utan det var så mycket bättre att göra det vaginalt. Jag försökte bestämt hävda att rent medicinskt så argumentera jag inte alls om vilket som var bäst (båda har sina fördelar och nackdelar) men för mig på ett känslomässigt plan så var snitt det jag ville ha. Jag vet inte om någon annan har upplevt känslan av att sitta i ett rum med en person som ska försöka övertala en, helt sjukt tråkigt, inte för att personen är elak men för att någon försöker tala om för mig vad och hur jag ska känna,

Som tur är så jag nog den mest envisa personen som finns vilket medföra att hennes försök till övertalning inte gick hem men jag måste erkänna att när jag satt där så undrade jag över alla andra som suttit där och med större rädsla än jag för en vaginal förlossning, hur många har tvingats gjort en "vanlig" förlossning och sedan mått dåligt över detta?

Nä jag är riktigt glad över mitt snitt, det blev precis som jag hade önskat och passade mig perfect.


KramarKramar från Nyima

Likes

Comments