De senaste veckorna har jag förändrat mina vanor kring sociala medier. Jag har slutat vara inne på Instagram och Facebook (förutom om jag behöver posta något) och vilken befrielse det har varit.

Det började med att jag upptäckte att man kan se på mobilen exakt hur mycket tid man spenderar på olika appar. Jag insåg att alldeles för mycket av mina 24 timmar gick till åt det. Om man spenderar flera timmar på sociala medier varje dag kan man inte sedan påstå att man inte har tid; inte har tid att träffa kompisar, inte har tid att läsa bibeln, inte har tid att träna osv.

Sedan jag slutade med sociala medier känns det som om jag har mycket mer tid och jag är mindre stressad. Jag hinner med mer av allt jag vill för en gångs skull.

Så jag rekommenderar dig att:
1. Kolla upp hur mycket tid du spenderar på sociala medier och reflektera över om du är nöjd med den tiden.
2. Testa att vara utan sociala medier ett tag och se vad mycket gott det gör för dig. Du kan inte döma ut det om du inte provat.

Ta hand om er i kylan och mörkret!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Nu kan vi väl ändå säga att hösten officiellt är över? Överallt är det tomt och kalt på träden och jag tycker det ser så tråkigt ut.

Varför är egentligen alla löv tvungen att falla och dö? Kunde de inte lika gärna sitta kvar och bli vita frostiga löv under vintern och sedan bli gröna till våren igen?

Jag insåg då att såhär är det med allt i livet. Det kan vara jättejobbigt att lämna saker bakom sig men oftast är det de enda rätta för att man ska kunna skapa något nytt. För att man ska få något nytt och vackert måste man göra sig av med det gamla ruttna.

Vad har du för gamla löv i ditt liv som du behöver tappa och lämna bakom dig?

Likes

Comments

Allt för att nå oss, allt för att märkas, allt för att hjälpa, allt för att visa kärlek...

Gud kan använda många olika vägar. Du kanske har testat att be någon gång men inte fått svar. Testa då att kolla vad Gud har att visa och berätta för dig genom naturen. Gud styr naturen och därför är det ett lätt medel att använda för honom, men vi är ofta för ouppmärksam för att märka det.

Här nedan följer bilder på formade moln som jag sett då jag varit i svåra situationer eller behövt ett tecken eller en bekräftelse från Gud.

Den översta raden bilder är bilder på moln formade som hjärtan. Hur fina är de inte?

Den andra raden bilder består av tre olika bilder, en örn, en prinsessa som går upp för en trappa och en svan, som alla betytt något för mig.

Den sista bilden har en kompis till mig tagit. Kan du se vad det står? Det står: I ❤️ U

Likes

Comments

En av de stora anledningarna till att folk ser ner på kristendomen och inte vill identifiera sig som kristen är att de tycker att det är orimligt mycket lagar och regler man måste förhålla sig till. När de kollar i bibeln ser de bara massa förbud och måsten.

Faktum är att så är inte fallet. Vi har alla fri vilja och massa beslut att fatta. Det är Gud som gett oss det, han hade lika gärna kunnat göra oss till robotar men det ville han inte. Eftersom Gud skapat oss har han den bästa kollen på vad som är bra för oss, både fysiskt och psykiskt. Därför har han gett oss regler och riktlinjer, för att hjälpa oss och skydda oss.

Precis som lagar här i välden är till för att skydda oss är Guds lagar också det. Bälteslagen är ett exempel på en sådan lag. Staten vet att utan bilbälte kommer fler människor att skadas och dö i trafiken. Därför satte de upp lagen om att alla i trafiken måste använda bilbälte.

Istället för att tänka sig Gud som en polis eller en diktator borde man tänka sig honom som en kärleksfull förälder. Föräldrar ger regler till sina barn om att inte klättra upp i höga träd för att det inte ska ramla ner och skada sig. De sätter dessa gränser utifrån kärlek och omsorg för sitt barn. Tänk om en förälder inte hade gett sitt barn den regeln och barnet klättrat och ramlat från ett träd och skadat sig. Då skulle föräldern aldrig kunnat förlåta sig själv och den skulle ångra bittert att den inte tog ansvar och satte gränser för sitt barn. På samma sätt är det med Gud. Han har skapat oss och han har ansvaret för att vi ska lära oss om livet och leva det på bästa sätt, därför står det många regler och rekommendationer i bibeln.

Ett tips till dig som haft detta perspektiv om kristendomen, att det är en religion full av lagar:
Kolla på de regler och rekommendationer som Gud gett och försök se de bakomliggande orsakerna till att Gud gett dem. Vad finns det för fördelar och vinster med att följa Guds lagar och vad finns det för nackdelar och risker med att inte följa dem?

Skriv gärna vad du tycker om detta i kommentarerna!

Likes

Comments

Allt för ofta värderar vi varandras utseende. Vi ser på andra, blir avundsjuka och börjar både medvetet och omedvetet försöka se ut som dem, trots att man aldrig lyckas. Men vad tjänar det till att ändra på sitt utseende? Vad vinner vi på det? Inget.

Istället för att värdera andras utsida borde vi värdera varandras insida. Kommentarer och komplimanger borde oftare handla om en persons karaktär än om dess kropp. Att ändra sina tankar och sin personlighet till det bättre ger vinst hela livet. Det är något vi borde investera mer i. Dessutom är det omöjligt att få någon annans utseende hur mycket man än försöker, men det är fullt möjligt att ändra sig och få någon annans tankar och karaktär.

Likes

Comments

Efter en väldigt grå höst har solen börjat komma fram mer denna vecka. Det är så härligt att se solen och en blå himmel på morgonen och det gör det mycket lättare att kliva upp. Tänk vad stor skillnad det kan göra med humöret att se solen.

På samma sätt är det med Gud känner jag. Att se och känna honom i vardagen, se att han är med en, gör en mycket gladare och allt känns fyllt med hopp. Men många dagar känns det som en grå morgon, där man helst bara vill ligga kvar i sängen.

Precis som man vet att solen alltid finns bakom molnen och kanske kommer fram under dagen, ska vi också veta att Gud finns bakom allt mörker i vårt liv. Fortsätt leva och söka Gud även då du inte ser och känner honom. Du går ju till skola och jobb även under gråa mornar i hopp om att solen kommer fram under eftermiddagen. Gud finns där och han vill att du ska veta det.

Likes

Comments

Hej igen! Just nu befinner jag mig på en kristen ungdomskonferens och jag sitter här och hoppas att den aldrig ska ta slut. Denna konferens är fylld av fantastiska talare och musiker som alla använder sina talanger för Gud.

En kväll var rapparen Sebastian Stakset här och sjöng och talade. Om du inte vet vem han är så googla på honom NU. Han har fått en helomvändelse i hans liv sedan han fick möta Gud och han är mycket inspirerande. Sök även upp hans musik på Spotify. Låten ”Jag vill ge dig allt” som han gjort förklarar verkligen varför jag tror på Gud och väljer att leva för honom. Många har frågat mig varför jag tror på Gud och det är säkert ännu fler som undrar men inte vågar fråga. Men då frågar jag tillbaka: Varför tror man INTE på Gud? Tänk vad meningslöst livet är annars, utan ett syfte, utan förklaring, utan sann glädje, utan hopp, utan mål och utan liv efter döden.

Refrängen i Sebastians låt går såhär:
Om jag tala alla språk i världen
Men inte hade dig
Vad vore skratt utan glädje?
Vad vore jag utan dig?
Om jag så lyckades med allt i världen
Men inte hade dig
Då kan du kasta dom där cashen
Betyder ingenting för mig

Så känns det, livet är meningslöst utan Gud. Du kanske inte reflekterat över detta, men gör det. Våga bli intresserad, fundera och fråga. Jag delar gärna med mig av erfarenheter, tips och svar angående min tro så håll dig uppdaterad här så kommer du få veta mer.

Likes

Comments

Ni har väl hört ordspråket, ”tid är pengar”? Jag har funderar på om det ordspråket stämmer och kommit fram till att det finns faktiskt massor av likheter mellan tid och pengar. Genom att lära sig hur man hanterar pengar kan man också lära sig hur man hanterar tid.

När det gäller pengar så är det bra om man lägger upp en budget och planerar vad pengarna ska gå till, annars är det lätt att pengarna bara försvinner på onödiga utgifter.

På samma sätt är det med tid. Varje dag borde vi planera vad vi vill lägg tiden på och hur tiden ska fördelas. Annars har helt plötsligt dagen gått utan att man gjort något vettigt. Detta är speciellt lätt idag då vi har vår mobiltelefon fulla av lockande saker som vill ta vår tid.

En annan sak gällande ekonomi är att man betalar räkningar och andra viktiga saker det första man gör så att penarna inte tar slut innan man ska betala.

Därför borde man börja dagen genom att lägga tiden på det man verkligen behöver och det som är viktigt. För vissa är viktigt att börja dagen med att läsa några uppmuntrande ord, läsa bibeln, lyssna på en bra låt eller be. Börja då med att göra det så att du inte glömmer bort det. Att skjuta på saker funkar varken när det gäller ekonomi och tid.

Boken med checklistor på bilden nedan använder jag för att strukturera upp min tid och det funkar bra faktiskt. Där brukar jag också skriva exakt mängd tid jag ska lägga på det. Hur gör du för att strukturera din tid?

Likes

Comments

Tänk att det bevisas gång på gång att det är hälsosamt att vara i naturen, och ändå så är det få av oss som tar oss ut i vår fina natur. Vi tycker det är jobbigt att ta på oss alla tjocka kläder och gå bland rötter och stenar. Hur kommer det sig att allt som är hälsosamt är jobbigt att göra? Jag tror det bara handlar om vanor, att bryta de gamla dåliga vanorna och skaffa sig nya. Man kan jämföra det med att trampa upp en stig eller ett spår i snön: Första gången går det riktigt tungt men när man har gått där så många gången att det blivit ett spår eller en stig är det helt plötsligt väldigt lätt att gå där. Jag tror många idag behöver trampa upp vanan att gå ut i naturen, koppla bort allt annat och tänka för en gångs skull.

Likes

Comments

Hej på dig! Vad kul att du hittat min blogg! Jag har länge velat skaffa en blogg, det var ungefär förra hösten som jag seriöst började överväga det. Jag är en person som tänker väldigt mycket och jag skriver alltid ned mina tankar och insikter. Därför tänkte jag att jag lika gärna kunde dela med mig av dem på en blogg istället för att hålla dem för mig själv. Så varför har det då tagit ett helt år innan jag tagit mig i kragen och startat en blogg? Ja, det undrar jag också. Till största del beror det nog på att jag känt att jag inte haft tid för det, men som mina resonemang går nu så säger jag till mig själv: alla har 24 timmar på dygnet, det är bara att planera och prioritera vad man ska göra med tiden. Jag hoppas därför att jag kommer kunna vara aktiv på bloggen och uppdatera flera gånger i veckan iallafall. Vad tror du om det? Jag kommer inte endast skriva om tankar och insikter utan jag kommer också dela med mig av min passion för att resa, möta nya kulturer och fotografera. Du kommer inte bli uttråkad. Håll utkik på min blogg så syns vi snart igen!

Likes

Comments