Header

Allmänt, Smakbox

Nu har ännu en Smakbox landat hemma hos mig. Den här har tema vinterfest och till skillnad från förra boxen tycker jag att temat stämmer in ganska bra på denna, dock inte alla saker. Hur vintrigt är en påse linschips och fond, t.ex? Mikael har varit här och hälsat på idag och vi har tillsammans provat choklad med smak av glögg och alkoholfri cider med smak av kanel och vanilj. Blä! De var ingen höjdare, utan åkte i sopen. Vi har också ätit av linschipsen, Bouchée och skallechokladen (som vi provat tidigare). Den produkt som jag ser mest fram emot att få använda är saffransaromen. Då är bara frågan vad jag ska göra med den eftersom det inte blir något lussebullsbak i år. Har ni några tips?

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Allmänt, Utbildning

På dagens laboration diskuterade jag och min labpartner studieresultat. Jag har hela tiden trott att jag fick 4 poäng på ordinarie tentan i grundläggande kemi då det på vår läroplattform under fliken studieresultat står:"Grundläggande kemi (1010) - 4.0 poäng - U". Hon förklarade dock att det inte är resultatet på tentan, utan poängen som den här delen av kursen ger. Vad jag fick i resultat har jag då med andra ord ingen aning om. Med tanke på att jag fyllde i för 24 poäng på den tentan så kändes det orimligt att jag bara fick godkänt på 4 av dem. Imorgon ska jag hämta ut den för att se vad jag fick för resultat, så kan jag sen jämföra den med omtentan för att få en bild på vad det är jag behöver öva på när jag ska göra om kursen. Allt som kräver att jag räknar vet jag redan att jag behöver öva på, men det kan finnas mer.

Det känns bra att veta att jag med största sannolikhet fick bättre resultat än jag trodde. Det ger mig lite hopp i all oro.

Likes

Comments

Allmänt, Utbildning

Nu är omtentan i grundläggande kemi skriven. Det gick mycket bättre den här gången, men det räckte inte hela vägen till ett godkänt. Man var tvungen att ha 37 poäng för att bli godkänd och jag fyllde i 38 poäng (maxpoäng var 62). Jag är säker på att allt inte var rätt, vilket innebär att jag kommer få läsa om den här delen av kursen senare. Den stora frågan är om jag kommer klara de andra två delarna av kursen eller om jag måste läsa om dem också. Nästa tenta är 11/1.

När jag lämnade in tentan kändes det okej med tanke på att det känns som att jag har lärt mig mycket mer nu än till originaltentan, men ju närmre hem jag kom desto mer frustrerad och arg blev jag. Jag borde glädjas åt att det gick mycket bättre nu tack vare att jag tror att jag har hittat min studieteknik. Det har dock ingen betydelse så länge jag inte är godkänd. Lite som när jag sökte till utbildningen förra året. Jag kom på reservplats 9. En bra placering, ja, men jag kom fortfarande inte in och det är det som räknas.

Mitt stora fokus nu är att klara omtentan i nutritionen, för klarar jag inte den klarar jag inte kursen och klarar jag inte kursen får jag inte läsa fortsättningskursen i termin 3, som är den enda kursen vi läser den terminen. Det finns ingen fortsättningskurs på kemin, så den kan jag läsa när jag vill, basically.

Det är mycket orostankar just nu, att jag inte kommer kunna slutföra utbildningen p.g.a. för dåliga studieresultat. Jag är dock inte där ännu, utan får försöka ta ett steg i taget. En kurs i taget.

Likes

Comments

Allmänt

Har ni fyndat någonting under Black Friday/weekend? Det har jag! Jag har under en lång tid spanat in en matberedare på Clas Ohlson och ett kokboksställ på Lagerhaus som skulle passa perfekt till alla matiga planer jag har. Gissa vem som blev glad när de var nedsatta med 20 % respektive
50 %? 😍 Nu står de i mitt rum så fint och väntar på att få komma till användning.

Efter nyår kommer jag åka till mina föräldrar hemma i Dalarna för att hämta det jag inte fick med i flytten, bl.a. min fotostudioutrustning. Jag har tänkt börja med matfotografering så snart jag och Mikael har hittat en gemensam lägenhet. Då kommer ni få ta del av massor av bilder och smarriga recept! Hur spännande låter inte det?!

Modellen heter Bosch MCM3110W
Bild lånad från Clas Ohlson

Likes

Comments

Allmänt, Hälsa, Träning

Nu är knäskydd och korta träningsbyxor beställda. Efter många om och men fick det bli de dyrare skydden. Det var materialet som avgjorde i slutändan. För mig som lätt får eksem i arm- och knäveck när huden blir varm och fuktig är det viktigt att skydden inte gör att jag svettas så mycket och enligt hemsidan så ger dessa värme (som kan ge smärtlindring) samtidigt som de håller huden torr. Det var när jag läste det som jag kände att dessa var det bästa alternativet för mig. Hoppas bara att det stämmer så att jag inte har beställt dyra skydd som inte ger önskad effekt. Det viktigaste är dock att de dämpar och ger stöd vid belastning. Eksem kan man alltid smörja med salva.

Nu saknas bara en ryggsäck att ha till träningen. Just nu kör jag på en stor plastpåse med dragkedja från Rusta. Inte det mest optimala, kanske. 

Knäskydden kommer från Sportsmart och byxorna från Outnorth.

Likes

Comments

Allmänt, Hälsa, Träning

"PFSS, patellofemoralt smärtsyndrom eller kondromalaci, är den vanligaste orsaken till främre knäsmärta i den unga aktiva populationen. Syndromet är vanligt bland både män och kvinnor i åldrarna 15-30, främst drabbas dock kvinnor i tonåren. Den som lider av denna typ av främre knäsmärta upplever ofta diffus smärta runt knäskålen eller smärta som upplevs komma innanför knäskålen. Smärtan blir ofta värre med aktiviteter så som gång i trappor, hopp eller löpning. Ett vanligt tecken på PFSS är också ett så kallat ”Movie Sign”, smärta som uppkommer efter en längre stund i sittande med böjda knän.

PFSS uppstår då leden mellan knäskålen och lårbenet överbelastas. Smärtan uppkommer gradvis oftast utan något underliggande trauma eller våld mot knät. En hög aktivitetsgrad eller en snabbt ökad aktivitetsgrad för den otränade är vanliga utlösande faktorer. Ytterligare kan så kallade biomekaniska faktorer leda till ökad belastning av leden.

Behandling vid patellofemoralt smärtsyndrom är nästan uteslutande konservativ, det vill säga icke kirurgisk. En fysioterapeut fokuserar då på bakomliggande orsaker till att knäsmärtan uppstår och använder till exempel tejpning eller knäskydd/ortoser samt rekommenderar vid behov ortopediska skoinlägg i kombination med träning för att minska smärta och främja en bibehållen aktiv livsstil.

Symtom som individer med främre knäsmärta besväras av är smärta som upplevs innanför knäskålen eller diffus smärta runt omkring knäskålen. Smärta uppstår vid böjning eller sträckning av knät och aktiviteter som att springa, hoppa, gå upp och ner för trappor eller sätta sig ner på huk är därför smärtsamma. Smärta kan också komma vid sittande en längre stund med böjda ben, ett så kallat ”Movie Sign”. I enstaka fall kan skrapande ljud från leden (”krepitationer”), låsningar och känsla av instabilitet i knät förekomma." - Från Skadekompassen

Likes

Comments

Allmänt, Hälsa, Träning

Det gick inget vidare på träningen idag. Det var tänkt att jag bara skulle vara hemma och ta det lugnt nu när jag är ledig, men jag fick för mig att åka och träna fast jag var på Friskis igår. Kroppen ville inte samarbeta alls. Huvudet sa ifrån genom att bulta vid alla hoppande rörelser, käken började sedan klämma och göra huvudvärken värre och till slut orkade inte knäna bära mig längre. Jag lider av någonting som heter PFSS som gör att jag får ont när knäna belastas. Jag har t.ex. problem att göra övningar som innebär att jag måste stå på knä då det skaver i hela knäskålen och det hjälper inte att ha fyrdubbla yogamattor... Det skaver och gör ont ändå. Ibland räcker det att gå i trappor eller sitta med benen i kors för att det ska göra ont. Det händer också att jag tappar kraft i knäna, oftast när jag cyklar i uppförsbacke. Då blir jag så svag att jag knappt kan stå på benen. Idag fick jag gå åt sidan och sitta en stund under passet (jympa medel).

Jag har i veckan insett att det börjar bli dags att titta på knäskydd så att belastningen vid träning blir mindre. Att byta träningsform eller sluta träna helt finns inte på kartan, så jag måste hitta ett komplement som gör träningen genomförbar utan smärta. Enligt det jag kan läsa mig till ska knäskydd för schlatter vara bäst för mig, men då är frågan vilka man ska välja. Jag har hittat två par som tilltalar mig. Det första paret har den vaddering kring knäna jag letar efter, men materialet ser inte så hållbart ut. Det andra paret ser ut att ha ett hållbart och slitstarkt material, men inte lika bra vaddering kring knäna. Vilka ska jag välja? Fördelen är att det första paret är billigare och skulle materialet inte vara bra kan jag investera i ett par dyrare. På det måste jag också köpa korta träningsbyxor eftersom det kommer se konstigt ut med knäskydd under långbyxor. Det är tur att jag har ett extrajobb annars hade jag aldrig haft råd med det här.

Bild lånad från GET IT Joburg East

Likes

Comments

Allmänt, Utbildning

Nu börjar det bli dags att plugga inför omtentan i grundläggande kemi. Jag försöker att inte oroa mig i det här stadiet då jag har 10 dagar på mig att plugga, men jag tror tyvärr inte att jag kommer bli godkänd den här gången heller med tanke på hur det gick sist. Jag är dock säker på att det kommer gå bättre då jag kommer använda en annan studieteknik. Istället för att läsa igenom boken, notera det som jag tror är viktigt, kolla igenom powerpointerna från föreläsningarna, göra övningarna i boken och gå igenom de gamla tentorna kommer jag bara utgå från kursmålen (d.v.s pricka av att jag kan det som står där) och gå igenom de gamla tentorna.

Vi har nyligen börjat steg 2 och 3 av denna kurs som är laborationer och biokemi. Min bild av biokemin är att den är lättare än grundläggande kemin, hur det nu går ihop. Just nu känns det som att det kommer gå bättre för mig i dessa delar av kursen, att det är omtentan som jag måste lägga krut på medan det kommer gå bra på övriga kursen. Hur det blir återstår att se. Nu ska det pluggas i alla fall!

Likes

Comments

Allmänt, Kärlek

I tisdags när jag satt i skolan och väntade på att få åka och träna (skulle inte hinna hem emellan) skickade Mikael ett sms och sa att han var på väg till Göteborg. Jaha, tänkte jag. Vad ska han göra här?! Vi hade inte kommit överens om att träffas så jag trodde att han skulle hit i ett annat sammanhang, men icke. Han ville överraska mig eftersom vi inte kommer kunna ses så mycket den närmsta tiden p.g.a mitt fulla schema ❤ Det var bara att åka raka vägen hem för att duscha och sedan möta honom vid tåget. Vi stannade inne hela kvällen och bara tog det lugnt, tittade mest på serier. Igår däremot var det full fart på oss. Vi åkte in till Nordstan och skulle väl egentligen bara köpa ett skohorn som Mikael kan ha hos mig, men det slutade med att vi gick runt där i 7 timmar. Det blev först fika på Espresso House där vi delade på en saffransbulle (ej den klassiska lussebullen) och en chokladboll rullad i knäck. Efter det gick vi runt i massor av butiker, bl.a. Lagerhaus, Önska, GameStop, Clas Ohlson, Elgiganten och Åhléns. Mitt i allt kände vi för att äta och gick då till Pizza Hut där vi tog en tasting menu för 2-4 personer bestående av varma tortillachips med ost, kycklingvingar med dipsås, quesadillas med dipsås, en medium pizza med kyckling och grönsaker samt varm kakdeg med glass och chokladsås. Jag ångrar nu att jag inte tog en bild på denna kalasmåltid, men jag ville bara njuta av sällskapet och inte tänka så mycket på någonting annat. Maten som helhet var bra och vi hade så jäkla trevligt 😍

Efter maten gick vi till en klädbutik som heter Cassels. Mikael köpte en fin tröja i butiken i Halmstad när jag var hos honom härom veckan och han ville se om de hade någonting för honom här. Han hittade ingenting, men vi gick inte hem tomhänta. Han hittade nämligen en tröja som han tyckte var fin och som han skulle vilja se mig i. Han tycker att min garderob är tråkig då jag enligt honom ofta väljer samma typ av färg och mönster på majoriteten av mina kläder, så nu fick han bestämma och då blev det tröjan till vänster. Det var 200 kr rabatt vid köp av 2 st (kostade 299 kr/st ordinariepris) och eftersom han inte hittade någon mer som han gillade så fick jag välja en och då blev det den blommiga. Jag kommer ha hans val på julafton. Har ni inte provat att köpa kläder åt varandra så gör det! Vi kommer garanterat göra det fler gånger.

Klockan var mycket när vi kom tillbaka hem till mig, så vi tog det lugnt en stund och åkte sedan mot Centralstationen så att Mikael kunde åka hem till Halmstad igen. Han hade en tid att passa idag, annars hade han gärna fått stanna kvar en natt till då jag började sent idag. På tisdag kommer han förhoppningsvis och hälsar på igen. 

Ja, han har gjort det igen. Skämt bort mig! Det är så mysigt att vara med Mikael och jag längtar ihjäl mig efter en gemensam bostad så att vi får bo ihop igen 💖

Likes

Comments

Allmänt, Utbildning

Idag har jag skrivit min andra tenta. Den här gången i nutrition. Det kändes bra under de dagar jag pluggade, men så igår började jag ifrågasätta om jag verkligen hade pluggat på rätt saker eftersom jag inte gjorde det inför kemin. Jag försökte ändå hålla mig lugn och inte oroa mig i onödan. När tentan delats ut och jag bläddrat igenom den ville jag bara bryta ihop. Gissa vem som hade pluggat på fel saker igen? Ingenting av det jag hade lärt mig var med på tentan och då hade jag lärt mig mycket! Kursläraren gav en bild av att frågorna skulle vara på en grundläggande nivå, men det var dem inte plus att ingenting av det hon sa att vi måste kunna var med heller. Jag tror att jag svarade på tre frågor varav jag vet att jag hade rätt på en. Yay. En poäng på tentan... Jag gick efter 45 minuter, som är minimitiden man måste sitta. Jag vågade först inte resa på mig eftersom jag var rädd att mina klasskamrater skulle tänka:"Går hon redan? Kan hon ingenting eller?". Nej. Jag kunde ingenting och mår skitdåligt över det! Jag bröt ihop i korridoren och grät länge efter att jag kom hem. 

Just nu känns det som att det aldrig kommer bli någon dietist av mig, för jag har kuggat så inåt helvete på alla tentor hittills och är rädd att det kommer fortsätta så. Jag ska dock kämpa på och göra så gott jag kan. Räcker det inte så har jag i alla fall försökt.

Likes

Comments