Header

Allmänt, Louise tipsar

Jag älskar att prova nya produkter och började därför prenumerera på någonting som heter Smakbox för 1.5 år sedan. Det är en prenumerationsbox som innehåller massor med ät- och drickbara saker. Boxen kommer varannan månad och innehåller minst 15 st produkter från stora som små varumärken. Ibland får man produkter som ännu inte lanserats på marknaden eller som är nylanserade. Det har aldrig hänt att jag känt igen allt som ligger i boxen, vilket är en av de roligaste sakerna med den. Man får prova så mycket nytt!

Förra boxen valde jag att avbeställa eftersom jag inte visste om jag skulle flytta eller inte. Betalningen skulle dras en vecka innan antagningsbeskedet och paketet skulle skickas bara någon dag innan en eventuell flytt. Jag vågade med andra ord inte chansa och tur var väl det med tanke på hur det hela slutade (me moving). Nu är första boxen på länge här i alla fall och som jag har sett fram emot den. Man får inte veta innehållet förrän man hämtat ut den, men jag längtar ändå till varje gång den kommer för jag tycker det är så spännande att se vad man har fått.

Jag har varit nöjd med mer eller mindre alla boxar jag har fått, men den här gången är jag splittrad då det känns som att temat Matlag inte stämmer. Jag ser inte så mycket mat på bilden, mest produkter som används separat snarare än tillsammans. Dock roligt att få testa ändå. Hittills har jag provat riskakorna, korven (i svarta påsen), chipsen, Plopp, Lindorchokladen, Bonaqua och Loka Crush. Favoriten just nu är nog riskakorna och Lindorchokladen.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Allmänt, Utbildning

Nu är tentan i Biokemi med grundläggande kemi skriven! Det gick som väntat dåligt, så det kommer bli en omtenta i slutet av november för min del. Man var tvungen att ha 33 poäng för att bli godkänd och jag fyllde bara i strax över 20. Nästan ingenting av det jag kunde var med på tentan, därav resultatet. Jag förstod redan innan att jag skulle kugga eftersom jag är dålig på allt där man behöver räkna och det är mycket sånt i kemin. De fyra räknesätt jag lyckades lära mig var inte med på tentan de heller, såklart. Fördelen nu inför omtentan är att jag kan fokusera på att öva in det jag inte kunde istället för allting. Klarar jag inte omtentan kan det bli en till omtenta beroende på hur många som kuggar på den första och skulle man inte klara den kan man läsa om kursen senare. Det är t.ex. en tjej som läser kursen med oss nu. Hon har tagit examen, men kan inte få sin legitimation förrän hon är godkänd i kemin. Att läsa kursen efter examen är med andra ord också ett alternativ. Det känns bra att veta, så behöver man inte stressa med den under utbildningen om man inte känner för det. 

En bild över byggnaden vi skrev tentan i

Likes

Comments

Allmänt, Utbildning

Härom dagen när jag satt hemma och pluggade kemi kände jag att det skulle vara lättare att gå ihop ett gäng för att räta ut eventuella frågetecken tillsammans än att göra det själv, så jag frågade i vår Facebookgrupp om någon ville plugga med mig inför tentan den 16/10. Vips så var vi en grupp på 8 personer! Vi träffades i biblioteket efter skolan idag. Jag hade bokat ett grupprum i 4 timmar så att vi skulle kunde sitta och plugga i lugn och ro. Det blev dock inte så mycket pluggande för min del då alla andra låg så mycket längre fram än mig. Då kändes det som att jag inte hade rätt att be om hjälp, för då skulle jag "hindra" de från att plugga det dem behövde plugga bara för att hjälpa mig. Jag vill inte hindra någon annans studier för att det ska gynna mig. Jag satt därför av tiden tills det var dags att åka hem.

När jag väl kom hem bröt jag ihop, för jag känner mig så jävla värdelös när det kommer till kemi och matematik (klarade Ma2a på femte försöket...). Jag är dålig på allt där man behöver räkna. Jag fick lite tips av några i min klass i alla fall efter att ha skrivit i vår Facebookgrupp, så nu känns det bättre. Dock tråkigt att man ska behöva känna så här över huvud taget. Just nu känner jag att jag behöver göra upp en plan över i vilken ände jag ska börja. Ska jag fokusera på övningarna i boken, gamla tentan och sen övningarna som vi fick av vår lärare? Vad kan jag och vad har jag svårt för? 

Ja. Det är inte lätt. Inte har jag hittat min studieteknik heller. Jag förstod redan innan jag började på universitetet att jag inte kan använda samma studieteknik och rutiner som på gymnasiet, så jag lär hitta en ny och jag antar att det kommer ta lite tid.

Likes

Comments

Allmänt, Utbildning
Idag är det kanelbullens dag och det har vi på dietistprogrammet firat med att baka bullar i vårat kök på skolan. Jag trodde att det var många som hade anmält sig till baket, men vi var bara 9 pers. Alldeles lagom. Vi delade in oss i par och bakade olika sorters bullar. Jag och en klasskamrat bakade två sorters vaniljbullar: en med kardemumma och en utan. Den första satsen blev väldigt luftig och bullarna flöt ut på plåten för att jag hade rullat ihop dem för lätt (det fanns inga bullformar) och de andra bullarna blev väldigt kompakta för att vi hade i mer mjöl och rullade ihop dem hårdare. Fyllningen gjorde vi annorlunda i respektive sats också. I den första blandade vi ihop smör, socker och vaniljsocker till en gegga innan vi bredde ut det på degen. I den andra bredde vi först på smör, strödde över socker och sist vaniljsocker.

Vi bakade garanterat de fulaste bullarna, men det är inte utsidan som räknas 😂 De andra tyckte att de smakade gott och det är huvudsaken. Don't judge the book by its cover. Nog för att en del av smaken är visuell (för går du till affären köper du sällan de fula bakverken). För oss alla var det inte bullarna som var det viktiga utan det var gemenskapen. Vi hade alla väldigt trevligt tillsammans och det ska bli roligt att få vara med vid fler tillfällen. Det var tal om att laga mat någon gång 🍝 Det här var min andra sociala aktivitet sedan jag flyttade till Göteborg. Jag har inte riktigt vågat mig på att träffa folk, men här tog jag chansen och det var som sagt väldigt trevligt och någonting jag gärna gör igen.

OBS! Inte våra bullar i bild.

Likes

Comments

Allmänt, Utbildning, Hälsa

I slutet av september började vi med en uppgift där vi ska göra en livsstilsförändring med fokus på hållbar utveckling. Jag har valt att försöka planera mina måltider bättre för att minska mängden mat jag slänger. Enligt min uppskattning så slänger jag kanske 80 % av all frukt och grönt jag köper, enbart för att jag inte har planerat mina måltider. Hur mycket jag slänger av annat har jag inget hum om, men det är mycket mer än det borde vara så därför vill jag göra de ändringarna. Naturen och min plånbok vinner på det.

En annan uppgift som vi har fått går ut på att vi ska föra matdagbok i 7 dagar. Det kommer jag göra i kombination med förändringsarbetet. Jag har mycket bättre disciplin kring maten om jag planerar och noterar den. Alltså är det perfekt att göra uppgifterna parallellt. Det ska bli roligt, för det här är förändringar som jag länge har tänkt på men inte kommit till skott med. I början på november ska jag vara klar med detta, men jag kommer fortsätta med det även efter det. Jag kommer också teckna ett träningskort på Friskis&Svettis för att bli av med mina viktrelaterade smärtor och få bättre kondition. Jag har seriöst kondition som en 80-åring, som blir tokandfådd av att gå i trappor och backar. Så har det varit i många år, men nu ska det bli ändring på det! Mycket ändringar här. Bra ändringar 💪

Ni kommer kunna följa min viktresa här i bloggen.

Likes

Comments

Allmänt

I torsdags satte jag mig på tåget för att återigen hälsa på Mikael ❤ Den här gången valde jag att åka med ett direkttåg för att inte riskera att missa eventuella byten till följd av förseningar och tur var väl det då tåget såklart blev försenat! Ett tag låg vi 43 minuter efter då vi fick lov att åka 40 km/h på en lång sträcka p.g.a. att det var någonting med spåret, men i slutändan blev vi "bara" 22 minuter sena. Mikael mötte mig inte vid stationen, utan han var snäll och bokade en taxi. Han tyckte att jag hade haft en lång resa och ville inte att jag skulle behöva vänta på buss i 30 minuter och sen släpa på min tunga packning i 1 km. Jag hittade först inte taxin eftersom jag inte kunde hitta någon med bolagets namn på, men efter att ha stått och väntat i 10 minuter för att sedan bildgoogla insåg jag att min taxi hade stått vid stationen hela tiden. Det stod bara ett annat namn på bilen... Efter att jag landat hos Mikael och packat upp mina saker beställde han mat åt oss på vår favoritpizzeria, som vi åt till en film och tända ljus.

Vi gjorde inte så mycket i fredags. Vi åkte en sväng till Gamestop i Borlänge för att hämta ett Nintendo Snes Mini. Mikael samlar på spelrelaterade prylar och har massor med konsoler. Jag tror att han är uppe i 9 st just nu! Jag ska väl egentligen inte säga någonting som har en boksamling på 100 st böcker och en filmsamling på 116 st varav 48 st är Disneyklassiker 😏 Resten av dagen spelade Mikael tv-spel medan jag skrev på min bok och försökte plugga kemi.

I lördags fick vi besök av mamma och pappa. De bor 1 timme från Mikael och eftersom jag hade saker hemma hos dem som jag behövde passade de på att hälsa på när jag var i krokarna. Lättare att göra så än att posta ner sakerna. Eftersom det var matmarknad i Falun bjöd vi med mamma och pappa. Jag och Mikael har varit på marknaden två gånger tidigare (det är en årlig marknad). Vi har dock inte provat all mat, så vi försöker att prova någonting nytt varje år. I år provade vi grillspett och vaniljflarn. Det blev varsin baguettpizza och eclair också (som vi ätit förut). Allt var från Frankrike förutom spettet som jag inte minns vart det kom ifrån. Mamma och pappa valde att inte köpa någonting. Pappa hade inget tålamod att stå i de långa köerna. Så kan det va'!

Efter att mamma och pappa åkt fick vi besök av en familj som skulle hämta en av våra kaniner. Vi har haft två kaniner i många år, Malte och Millie. De verkligen älskar varandra, men Millie har länge visat tydliga tecken på att hon inte trivs inomhus. Hon har aldrig kunnat slappna av utan hon har hela tiden varit på helspänn, men så fort vi har gått ut med henne i koppel så har hon varit som ett med naturen. Totalt orädd! Hon har inte ens reagerat när det har kommit godståg som låtit jättehögt eller när hundar har närmat sig henne (inomhus har hon blivit extremt rädd för hundar). När vi tog ut henne för allra första gången blev hon sur när vi skulle gå in. Hon ville inte! Förra veckan beslutade vi oss för att försöka hitta ett nytt hem till henne, för vi tycker att det är fel att behålla henne när vi inte kan ge henne det hon behöver. Vi kom i kontakt med en barnfamilj ute på landet som har egen ladugård och som letade sällskap till sin kaninhane. Efter att ha pratat mycket med mamman så var vi alla överens om att Millie skulle få det väldigt bra hos dem, så de hämtade henne igår eftermiddag. Jag fick ett sms senare på kvällen där det stod att Millie var jättenyfiken på hönsen som bor i samma del av ladan och att hon hade sprungit efter de tre kycklingar som bor i samma box som henne 🐔 Hon lär ha roligt framöver! De känns både bra och dåligt att hon har flyttat - bra för hennes skull, men tråkigt för vår och framför allt Maltes. Nu oroar vi oss över hur han kommer reagera efter att de har fått vara tillsammans i 5 år.

När familjen hade åkt tittade vi på säsongsavslutningen av Game of thrones och idag började vi kolla på filmen Baby driver innan vi skulle bege oss mot tåget. 

Helgen har gått väldigt fort och det kändes som att vi inte hann med så mycket, tyvärr. Jag åker till Mikael om 1.5 vecka igen och då kan jag stanna ännu längre, tisdag-söndag ❤ Det kommer dock bli mycket tentaplugg för min del, men jag ska absolut kunna klämma in tid med honom också. Han har erbjudit sig att förhöra mig på kemin, så får jag plugga samtidigt som vi gör någonting tillsammans.

​← Millie | Malte →

Likes

Comments

Allmänt, Utbildning

Vi läser just nu en kurs som heter Biokemi med grundläggande kemi och idag hade vi vår första laboration. Vi började med en genomgång av laborationsmiljön och fick sedan göra 2 praktiska uppgifter i par. Syftet med laborationen var att bekanta oss med miljön och lära oss om säkerhet samt utrustning. Den första uppgiften som vi fick göra var att använda en spektrofotometer, ett optiskt instrument för mätning av upptagningen (absorptionen) av ljus i färgade lösningar. För att använda spektrofotometern lyfter man på ett lock, sätter i en kyvett och stänger locket. Efter en stund syns ett värde på displayen och det är då absorbansen. Vi skulle notera värdet för 6 st kyvetter och göra ett diagram. Det fanns en 7:e kyvett och på den skulle vi dessutom mäta koncentrationen. Det skulle vi göra genom en ekvation och diagrammet. Matematik är inte min starka sida, inte min partners heller, så vi fick kämpa för att få till det - men det gick till slut med vår lärares vägledning.

På den andra uppgiften skulle vi lära oss att använda en automatpipett. Vi hade en tom bägare på en våg och en bägare med vatten bredvid vågen. Vi skulle med pipetten ta vatten från den fyllda bägaren och föra över det till den tomma. Detta skulle vi göra 10 gånger och notera vikten varje gång, för att sedan räkna ut ett medelvärde. En rapport skulle skrivas till båda uppgifterna också. Gud, vad länge sedan det var man gjorde det! Det var inte alls svårt, men ovant.

Nästa vecka ska vi ha vår andra laboration och då ska vi späda lösningar som vi sen kommer använda längre fram i kursen. Spännande!

Likes

Comments

Allmänt, Frukost

Jag börjar mina dagar med en härlig hemmagjord müsli. Mikael fick receptet av sin personliga tränare för många år sedan och det hänger med fortfarande. Det är egentligen ett recept på granola, d.v.s. rostad müsli, men jag gillar att bara slänga ihop alla ingredienser och äta det som det är. Eftersom jag inte gillar mjölk har jag naturell yoghurt till. På den har jag en nypa ekologiskt rårörsocker. Inte vitt socker (det köper jag aldrig).

Recept

5 dl havregryn
5 dl rågflingor
2 dl rolroskärnor
1 dl riven kokos
Hackad sötmandel
Valfri topping (jag väljer vanligtvis russin. Förut valde jag färska jordgubbar, men numera tycker jag att det blir för sött)

För att göra granola blandar man ihop alla ingredienser i en bunke och tillsätter 1 dl råsocker.
Blanda 2 dl vatten och 5 msk matolja i ett glas.
Häll vätskan över torrvarorna och blanda med händerna.
Krama om ordentligt och häll i en lätt oljad plåt.
Grädda i 200°C i 20-30 minuter. Rör om tre gånger under gräddningstiden. Förslagsvis var 7:e minut.

Likes

Comments

Allmänt, Utbildning

Jag kan inte minnas när jag senast hade en sån här lång dag i skolan. Jag gick till spårvagnen kl.08:00 och var inte hemma förrän kl.17:30. Vad är det då vi har gjort som har tagit mer eller mindre hela dagen? Jo. Vi har haft någonting som heter Akademigemensam dag med tema mänskliga rättigheter och rätt till hälsa. En dag för alla förstaterminselever på Sahlgrenska akademin.

Under förmiddagen höll vi till i en gammal biosalong på Järntorget, där jag byter spårvagn varje morgon. Vi fick lyssna på tre föreläsare, men det var bara den andra som egentligen höll sig till temat och pratade om sånt som var relevant. Han, till skillnad från de andra två, pratade väldigt lugnt och tydligt. Jag har koncentrationssvårigheter och svårt att hänga med, men honom hade jag kunnat lyssna på hela dagen! Hans föreläsning hette Kan man titta på en människa utan att se henne? Han berättade bl.a. om ett experiment där man hade satt ut en docka (kläder som stoppats med kartong) på ett torg i ett antal timmar en kall snöig dag för att se hur omgivningen agerade. Den här dockan hade en burk intill sig för att efterlikna en tiggare. Timmarna gick utan att någon närmade sig och då började man undra varför folk bara passerade. Varför gick ingen fram? Efter ytterligare några timmar välte dockan och då ringde folk polisen. När polisen sen kom fram upptäcktes det att det låt pengar i burken och den stora frågan var då: hur kunde folk gå fram till dockan, inte se att det inte var en människa och lägga pengar i burken? Det är skillnad på att titta och se, likadant som det är skillnad på att höra och lyssna. Håller ni inte med?

Efter första etappen begav sig alla mot skolan för att först äta lunch och sedan fortsätta dagen. Eftermiddagen bestod av arbete i grupp, där vi skulle svara på frågor och diskutera olika fall - allt med koppling till mänskliga rättigheter. Det var intressant att diskutera fallen och jag tror att vi alla lärde oss en viktig sak som vi kan ta med oss ut i våra yrken (grupperna bestod av elever från alla program på Sahlgrenska. Jag var ensam dietiststudent): att det är brottsligt att kontakta Migrationsverket om papperslösa. Vilken typ av brott det rör sig om minns jag inte, men det är ändå bra att veta ifall man möter sådana patienter i sitt yrke.

Inför den här dagen var vi tvungna att se en kortfilm, läsa två dokument och göra två webtester för att få delta. Dagen avslutades sen med en utvärdering och ett webtest. Enligt sidan där vi gjorde testet hade vi bara ett försök på oss. Vi var nog många som satte hjärtat i halsgropen då det var många frågor 😰 På kvällen fick vi veta att det hade blivit något fel och att man hade tre försök på sig, inte ett. Det var ju smart att de inte kontrollerat det innan, utan istället på kvällen när alla test redan var gjorda. Jag klarade testet utan problem i alla fall. Jätteskönt. De som inte klarade testet kommer nog få vara med vid reservtillfället i november.

Likes

Comments

Allmänt

Efter en helg i Dalarna är jag nu åter hemma i Göteborg. Jag fick som sagt smita från sista lektionen i torsdags för att hinna med tåget. Det var en lång och stressig resa då båda tågen var sena. Jag trodde att jag skulle missa både tågbytet och bussen som skulle ta mig från Borlänge till Falun. Jag fick lov att springa eftersom jag bara hade 5 minuters marginal, annars skulle jag ha fått vänta i 1 timme och det orkade jag inte. Resan startade kl.15:50 och slutade kl.21:45. Mikael mötte mig vid bussen så gick vi tillsammans hem till vår gamla lägenhet, där han fortfarande bor. Det kändes konstigt att "vara tillbaka", men samtidigt bra att få vara med honom efter så lång tid ifrån varandra.

På fredag förmiddag och en bit in på eftermiddagen satt vi mest inne. Mikael har nyligen köpt ett tv-spel som han tycker är väldigt kul, så medan han spelade passade jag på att skriva på min bok. Jag skriver en självbiografi om en traumatisk händelse under tonåren. Den skriver jag för att hjälpa andra som är eller har varit i den situationen. Vad den handlar om mer exakt kommer jag berätta en annan gång. Anyways. Vid lunchtid föreslog jag att vi kunde åka in på buffén på vår favoritrestaurang eftersom de fortfarande hade öppet, men Mikael ville inte stressa så vi åkte in senare och gick då till en pizzeria som jag har velat prova i flera år, men som aldrig har blivit av. Han tog som vanligt en kebabpizza medan jag tog en med räkor och ananas. Han var inte nöjd med sin eftersom den var bränd och hade för mycket sås i mitten (de hade inte spridit ut den över hela pizzan) medan jag var väldigt nöjd med min. Den var krispig, inte för mycket ost, inga sega räkor och lagom mängd ananas. På kvällen tittade vi på Game of thrones till tända ljus, godis och glass 🍦

I lördags körde vi en heldag tillsammans. Vi började på Kupolen i Borlänge eftersom jag behövde köpa nya leggings på Lager157. De var slut på hemsidan och eftersom det är svårt att ta sig till butiken med lokaltrafik här i Göteborg (har inget körkort) kändes det som en självklarhet att vi skulle svänga förbi nu när en butik ändå fanns i närheten. Jag hann dock bara in och vända p.g.a. att de inte fanns några i min storlek. Besviken till tusen. Vart sa jag köpa leggings nu?

Nästa anhalt blev Lidl, en av mina favoritbutiker. Jag älskar korgarna med saker eftersom man kan hitta mycket roliga grejer där. Jag har hittat allt från kokböcker till köksredskap, kläder till bra-att-ha-saker. De hade dock ingenting intressant den här veckan, så vi gick vidare mot IKEA för att se om vi kunde hitta en fruktskål till mig. Mikael tyckte att det var smidigare om jag beställde en på nätet istället så att jag inte skulle behöva släpa med den på tåget, men jag kände att det var lika bra att köpa en när vi ändå var där. Varför betala 49 kr i frakt när man kan köpa en i butik? Det fick bli en skål i bambu. Dyr, men den lär hålla bra och rymma mycket frukt.

Efter IKEA gick vi tillbaka mot Kupolen då vi kände att vi behövde äta. Det fick bli PizzaHut eftersom vi inte hade provat det tidigare. När vi klev innanför dörren möttes vi av en i personalen, som visade oss till ett bord. Jättekonstigt, tyckte vi. Det känns som att det är någonting man gör på en finare restaurang, inte på en pizzeria. Mikael beställde en kebabpizza medan jag beställde en hawaii - båda panpizza. Jag höll på att skratta när de kom ut med dem. Det var mer eller mindre bara en tjock deg med ytterst lite topping på. Jag tror att jag hade fyra ananasbitar på min. Brödet var gott, men som helhet var det absolut inte värt pengarna.

När maten fått smälta en stund gick vi vidare till Gamestop för att säga hej till personalen. Mikael har jobbat i butiken tidigare och känner de flesta, antingen genom att de har varit kollegor eller att de spelar tv-spel tillsammans. Efter pratstunden var det raka vägen mot bussen tillbaka till Falun för att gå på bio. Vi såg filmen DET. Den var okej. Jag har aldrig riktigt gillat skräckfilmer eftersom de känns så himla fake. Jag är mer för komedier då jag vill kunna relatera till filmerna plus att skratt alltid gör en gott.

Idag hann vi inte göra så mycket eftersom jag skulle med tåget kl.13:48. Den här resan var med ett direkttåg. Så skönt! Jag fick sitta i ett "Harry Potter-vagn". Ni vet, en sån som Harry, Ron och Hermione satt i i första filmen. Lätt mycket skönare att sitta i en sån jämfört med en vanlig. Enda nackdelen var att bordet intill fönstret var väldigt litet, så det var svårt att ha laptopen på det.

Om 1.5 vecka åker jag till Mikael igen. Som jag längtar! ❤

Likes

Comments