View tracker

Enda sedan jag hade mitt kalas i början av juni och gjorde ett par ofantligt goda morotsbullar på rågmjöl.

Även ifall man säger att rågmjöl har dåliga bakegenskaper så valde jag att göra mina bullar endast på rågmjöl, det funkade - den här gången!

Här kommer receptet! 250c

Rågbullar 250c

  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten, fingervarmt 37c
  • 3 msk olivolja
  • 2 tsk havssalt
  • 1 msk honung
  • Soltorkade tomater, hackade
  • 12 dl rågsikt (annars 5 dl rågsikt och ca 7 dl vetemjöl)

Garnering

  • 1 ägg
  • 1msk olivolja
  • Flingsalt
  • Oregano

Smula jästen i en bunke och häll i det fingervarma vattnet, rör om till jästen löst sig. Tillsätt olja, salt, soltorkade tomtar och 5 dl av mjölet/rågsikten, arbeta degen i maskin eller med elvisp. Tillsätt sedan resten av rågsikten/mjölet och fortsätt sedan arbeta degen i ca 5min. Låt sedan degen jäsa under en bakduk ca 45min.

Efter jäsningen, börja arbeta fram stora fina bullar och lägg dem på en plåt och låt dem återigen jäsa under en bakduk i 30min. Pensla sedan på det uppvispade ägget och oljan och strö sedan på flingsalt och oregano efter smak!


Happy baking!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Innan jag blev allergisk mot mjölkprotein Så tyckte jag alltid att grädde var alldeles för övermäktigt att äta när gräddtårta serverades, den fluffiga botten med ett syltlager och mängder av grädde gav mig illamående efter första tuggan. Men när jag började fundera på att göra en jordgubbstårta till midsommar kom jag och tänka på att göra den inom Paleo-dieten och surfade in på Plaeoskafferiet för inspiration, jag går ifrån Plaeo med en ingrediens, Agve sirap, den går att ersätta med honung för strikt Paleo!.


Här kommer recept anpassat efter en form på 10-15cm 175 c

Lemon Curd

  • 1 ägg
  • ca 2 tsk agave sirap - alt ca 20 ml/ 4 tsk honung
  • Zest från ca 1 citron
  • 1 citron, juicen
  • 2 msk kokosolja


Knäck ägget i en kastrull och tillsätt honung. Riv ner citronskalet(Zest) och tillsätt sedan kokosoljan samt citronsaften från en citron. Sätt platten på medelvärme och låt curden tjockna och bubbla upp försiktigt. Ta sedan kastrullen från spisen och sila ner curden i en glasburk och låt curden svalna i kylen.

Tårtbotten

  • 3 ägg
  • 3 msk kokossocker
  • 0,4 dl/ 40ml kokosmjölk (spara den översta massan och resten till kokosgrädden)
  • 2 msk kokosolja
  • 0,8 dl /80ml kokosmjöl
  • en nypa havssalt
  • en nypa vaniljpulver


Vispa upp ägg och kokossocker poröst. blanda alla torrprodukter och tillsätt dem till smeten. ​Smält försiktigt kokosoljan och tillsätt kokosoljan och kokosmjölken i smeten. Smeta in en form på 10-15cm med kokosolja och strö lite kokosmjöl i formen och häll ner smeten i din form och använda en slickepott för att få smeten jämn , ställ in i mitten av ugnen och låt den vara 20-30min i ugn. Kolla så den inte är blöt i mitten med en potatissticka!


Kokosgrädde

Använd resterande kokosmjölken, mestadels kokosmassan du finner i toppen av förpackningen men även lite av mjölken och tillsätt äkta vaniljpulver och vispa till det liknar grädde(min var relativt rinnig men lätt den stelna i frysen ca 20min innan jag dekorerade tårtan. 


Dekoration och tårtskapande

Dela din tårtbotten på mitten(jag använde min tårtdelare, men går också med en bra brödkniv). bred på din nedkylda lemoncurd i en tjockt lager på bottendelen och mossa några jordgubbar och lägger över. Lägg sedan på din andra del av tårtbotten och börja smeta på din kokosgrädde(börja från toppen och låt det rinna ner längs kanterna och förfina kanterna med t.ex en smörkniv. Blir det för mycket rinn av grädden kan du förflytta din tårta med en stekspade till en annan tallrik. Dekorera sen fritt med fina svenska jordgubbar!



Happy baking!

Likes

Comments

View tracker

För ett tag sedan skulle man skicka in mat- och bakidéer till ICA där en ingrediens skulle vara kaffe. Jag skickade in min idé som bara var just det. Men i helgen bestämde jag mig för att förverkliga för att se om jag hade rätt att smakerna skulle komplettera varandra så som jag trodde. Det blev helt klart min favorit av de Raw cakes jag gjort!

Botten, crunch

  • 5 dadlar
  • 1-2 tsk Kokosolja
  • 1 dl Mandel
  • 0,5 krm vaniljpulver


Mixa alla ingredienserna en matberedare till mandel ser lagom stor ut. Botten ska vara crunchig så behåll lite storlek på mandeln. Bred ut smeten i en spring form på 10-12cm (Går även att använda en större form, med dubbla då receptet på botten. Ställ in formen i frysen under tiden du förbereder fyllningen.

Fyllning, Cheesecake

  • 2-3 dl Cashewnötter(blötlagda i ca 4 timmar)
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 msk Agavesiarp (Honung kan ersätta om man ej vill ha kakan vegansk)
  • En gnutta lime/citronjuice
  • 1 msk kokosolja

Häll av vattnet från cashewnötterna och lägg över dem i en matberedare, låt matberedaren mixa nötterna tills de ser väldigt fin mixade ut och tillsätt sedan resten av ingredienserna och låt matberedaren arbeta smeten tills sen börjar forma en slät klump

Dela nu degen i 3 ungefär lika stora delar och ta ut din springform från frysen. Smeta ut en av delarna över din botten i springformen, ställ sedan tillbaka formen in i frysen (lättare att lägga på lager om kakan är kall).

Fyllning, kaffecheesecake del 2

  • 1-2 tsk kaffe
  • 1 tsk kakao

Fyllning. Chokladcheesecake del 3

  • 1-2 msk Kakao

Ta fram springformen igen och smeta på kaffelagret och chokladlagret, förvara kakan i frysen men ta fram den en stund innan servering!


För att ge kakan en perfekt finish, smällt försiktigt lite raw choklad och toppa kakan med. Raw choklad går att köpa på t.ex. Bodystore annars är det inte svårt att göra själv

Rawchoklad, jordnötter

  • 50g Kakaosmör
  • 1 msk kakao
  • 1-2tsk agavesirap
  • en nypa himmalaya eller malt havssalt
  • Fint hackade raw jordnötter(räcker med bara ett par nötter).


Lycka till!

Likes

Comments

Botten

  • 5 dadlar
  • 1 dl mandel
  • 1,5 msk kokosolja
  • 1,5 msk mandelmjöl
  • 1 msk kakao

Mixa i matberedare eller kraftig mixer tills nötterna är fint delade och smeten ser jämn ut. Smeta botten i någon slags form, jag använder mig av en silikonform. Låt det stelna i frysen.

Kokosfyllning

  • 1 dl blötlagd kokos (Behöver bara lite i vatten en liten stund)
  • 1 krm Vaniljpulver
  • 1 tsk agavesirap

Krama ut vätskan ur kokosen (använde en fin matsil) tillsätt vaniljpulvret och agavesirapen.

Ta ut din form ur frysen och tillsätt sedan kokosfyllningen över botten och pressa ihop kokosen så den blir hårt packad. Och lägg sedan tillbaka formen i frysen. Chokladen stelnar snabbare om bitarna är kalla.


Rawchoklad

  • 50g Kakaosmör
  • 1 msk kakao
  • en nypa himmalaya eller malt havssalt
  • en nypa vaniljpulver

Smält kakaosmöret försiktigt över ett vattenbad. Kakosmöret smälter vid kroppstemperatur. Tillsätt ingredienserna under omrörning. Ta ut dina bountys ur frysen och ta ut dem ur silikonformarna  och doppa dem i din choklad och ställ sedan in dem i kylen/frysen.




Likes

Comments

​Här kommer ett recept på en raw cheesecake som blev en hit under påsken tillsammans med min familj.

Botten

  • 6 dadlar
  • 1 msk kokosolja
  • 2 dl Valnötter
  • 0,5 dl Pumpakärnor


Mixa allt och smeta botten på en springform på 10-15cm och lägg in den i frysen under tiden du gör cheesecakesmeten.

Cheesecakesmet

  • 2,5 dl cashewnötter (blötlagda i ca 4 timmar)
  • 2 tsk agavesirap (öka om du önskar mer sötma)
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 msk kokosolja
  • En gnutta Lime/Citronjuice


Mixa allt till en jämn smet och se till att smeten ej är grynig. Dela cheesecake smeten i två delar. Lägg den ena smeten åt sidan och lägg den andra delen tillbaka ner i matberedaren tillsammans några tinade jordgubbar.

Dela nu både jordgubbs- och vaniljsmeten i två delar, ta sedan ut din botten från frysen och börja lägg vartannat lager och smeta ut jämnt.

Chiasylt

  • 100g valfria bär (jag hade björnbär)
  • 1 tsk agavesirap
  • 1-2 msk Chiafrön

Smeta på ett lagom tjockt lager med chiasylt som finish på din cheesecake, ställ sedan in kakan i frysen men eftersom cheesecaken blir väldigt tjock med alla lager ta ut den från frysen en stund innan servering.


HAPPY BAKING!



Likes

Comments

Raw Hallontårta med choklad

Botten, choklad crunch

5 dadlar

1dl valnötter

0.5 cashewnötter

1dl kokos

1msk Kokosolja

1 tsk kakao

Mixa alla ingredienserna i enmatberedare till smeten är väl genomarbetad och fuktig. Tillsätt vatten om denär svårarbetad. Bred ut smeten i en form på ca 20cm, ställ in i frysen.

Hallontopping

1,5 dl hallon

1,5msk kokosolja

0,5 dl Cashewnötter

Ca 1tsk limejuice

0,5tsk vaniljpulver

1msk agavesirap (Kan ersättas medhonung om den ej ska vara vegansk)

Börja med att mixa hallonen jämttillsätt sedan kokosoljan och cashewnötterna. Mixa en  stund och tillsätt sedan resten avingredienserna. Ta ut din form från frysen och lägg på din topping och ställsedan in formen tillbaka i frysen.

Raw choklad

25g kakaosmör

1msk agavesirap (Kan ersättas medhonung om den ej ska vara vegansk)

Kakao, efter smak.

Smält kakaosmöret försiktigt överett vattenbad. Rör om smöret och tillsätt agavesirapen och kakaon och rör omtills chokladen ser jämn ut.

Ta ut din kaka ur frysen ochdekorera nu tårta med din choklad, go crazy!

Likes

Comments