God eftermiddag kära läsare! Jag hoppas ni sovit och mår bättre än mig. Har knappt sovit en blund och är helt slut, känns som jag aldrig sover och är utmatad konstant, vilket i grunden förmodligen ligger i min sjukdom. Mina dagar har spenderats lol-spelande vilket inte kanske varit den bästa prioriteringen då jag har seminarium imorn och sitter såklart med frågorna IDAG. Way to go nour... Men hittills har det gått bra är snart klar med en fråga. Imorn är det fredag och då ska jag handla med Adam och spela lol. Så sjukt taggad faktiskt. Helt ärligt ät jag överlycklig över att hitta en klasskompis som också lirar lol.

Magen i skrivandet stund: gör ont och känns som jag behöver bajsa konstant.

Likes

Comments

Idag väntar min omtenta, jag har haft så ont i magen över denna tenta att jag gått in i ett skov, förmodligen av all stress. Är jättestressad. Känner att jag vill klara den, men lutar mot att jag inte kommer göra det haha. Har så höga krav på mig själv och det har resulterat till att jag bajsat blod hela natten och morgonen. Är inte ens i chock över att ett skov kom upp med tanke på hur stressad jag varit de senaste dagarna. Medan alla runt om mig sitter och har en skön lördag sitter jag och skriver tenta 14-20. Helt otroligt. Sjukt ledsen, arg, stressad och irriterad över alltihop. Så fort någon pratar med mig blir jag arg. Vill bara vara ifred och sörja in peace.

Likes

Comments

Hello! Jag hoppas ni haft en trevlig helg och att ni mår bra. Själv mår jag inge vidare har haft en hemsk förkylning i två veckor nu, hostar tills jag spyr, bokstavligen. Inte nog med det har ett par släktingar till min familj gått bort denna vecka, mitt i tenta veckan. Eftersom jag varit så sjuk har jag inte haft tid att sörja med min familj eller släkten, har legat i sängen helt död. Vilket varit psykiskt påfrestande då jag hade behövt tenta plugga denna vecka och vara med familjen. De förstod självklart varför jag inte orkade ta mig upp ur sängen. I fredags var det begravning för en av släktingarna men jag kunde tyvärr inte närvara för jag hade en kvällstenta... Därför har denna vecka varit ganska tuff, speciellt då jag skrev tentan med feber. Efter tentan väntade deckarsittning och utgång, tyvärr var jag för sjuk för att gå ut med resten av mina klasskompisar. Jag, Adela och Saga närvarade endast vid middagen OCH lyckades lösa kvällens mordgåta, vi vann biobiljetter och en hatt. Vi alla tre var sjuka, tror jag smittade Adela faktiskt och åkte därför hem. Ingen av oss mådde så bra, vi hostade ihjäl oss under middagen (iallafall jag). Var hemma runt elva och kunde inte sova för jag host-spydde. Fattar inte hur denna förkylning fortfarande kan pågå? Blir seriöst arg. Speciellt då två jobbpass stod på mitt schema denna helg och jag hade behövt dem pengarna... (Tror seriöst det är mitt dåliga immunförsvar som orsakar detta)

Bjuder på bilder från sittningen, asså det vegetariska alternativet var sååå gott! När man väl börjat äta sån här god vego-mat vill man aldrig mer äta kött igen!

Likes

Comments

Jag har fått förfrågan om jag kan göra ett inlägg om hur jag klarar universitetsstudier i samband med sin IBD och självklart kan jag göra det! Därför kommer detta inlägg handla om hur det är att studera på universitetsnivå med en kronisk sjukdom och hur jag gör för att klara mina studier. Först och främst vill jag börja inlägget med att uppmärksamma att alla med en funktionsnedsättning kan söka stöd på skolans funka-avledning. Detta finns på alla universitet/högskolor, de kommer anpassa skolan efter era behov.

Hur gör jag? Well, jag försöker ta skolan "chill" jag stressar inte upp mig som jag gjorde förr. Min inställning till allt är att det finns alltid omtentor. Att stressa kommer inte att få mig eller min sjukdom att må bättre. Därför väljer jag att ta allt i min egen takt, för helt ärligt min hälsa går först. Jag vägrar vara så sjuk som jag var i December 2016. Det var det värsta jag varit med om.

Hittills har jag klarat alla gruppuppgifter, inlämningar och seminarium. Jag tror att detta beror på att jag planerar mycket bättre än vad jag gjorde förr. Istället för att skjuta på saker "tar jag tag i det" och låter ingenting ligga. Om jag vet att tentan är om fyra veckor börjar jag plugga från dag ett. Inte nog med det tittar jag på kursmålen - vilka kursmål blir jag examinerad på? Utifrån kursmålen gör jag frågor som är kopplade till kursmålen som jag sedan besvarar. Försök lära er kursmålen för kan ni dem, kan ni tentan och inlämningarna.

Jag spelar in varje föreläsning för att sedan lyssna om på dem. På så sätt får jag höra föreläsningen mer än en gång. Det gör även att jag kommer ihåg det vi gick igenom på en föreläsning bättre. Samtidigt som jag lyssnar på föreläsningen tittar jag på deras PowerPoint, gör nya anteckningar utifrån det jag lyssnar på. Jag kan även gå tillbaka till föreläsningen om det är någonting jag inte riktigt förstår och maila min lärare och ber han/hon förtydliga det jag inte förstod. Lyssna gärna på föreläsningarna som en podd, typ när ni tränar, åker bil, buss osv.

Läs all kurslitteratur, gärna mer än en gång! Jag har insett att desto fler gånger man läser kurslitteraturen desto bättre förstår man. Att läsa om litteraturen kan leda till att man snappar upp saker man missade när man stress läste litteraturen innan en föreläsning.

Plugga med kompisar! Jag har ett par vänner jag alltid sitter i skolan med och pluggar. Vi sitter i flera timmar, på så sätt kan vi hjälpa varandra. Vi går även igenom tidigare tentor tillsammans och besvarar tentan ihop, det gör även att man börjar tänka "Jaha man kan tänka såhär". Titta på tidigare tentor ganska tidigt. För då vet du vad som förväntas av dig.

Trots alla dessa tips klarade jag inte min första tentamen. Halvvägs i delkursen åkte jag på ett väldigt jobbigt skov. Mina smärtor resulterade till morfintabletter och en trötthet jag aldrig varit med om. Jag grät i panik varje gång jag skulle på toaletten för det gjorde så fruktansvärt ont. Mitt i kaoset kontaktade jag min funka-handläggare för att önska om en hemtentamen. Hon kontaktade programansvarig och läraren som höll i kursen. Jag fick gå på ett möte med programansvarig som var okej med en hemtentamen, likaså var min lärare. Däremot var det inte upp till dem utan "högre makter" som nekade en hemtentamen. Vilket berodde på att i studiehandledningen står en bestämd examinationsform och det går inte att ändra på det. Därför skrev jag tentan hög som ett hus, för jag hade ändå anmält mig till den kunde lika gärna skriva den. (På den tiden hade jag så ont att jag inte klarade mig utan morfintabletter och trots dem hade jag konstant ont).

Men det är tack vare detta skov som jag lyckats med en helt underbar studieteknik! Jag har lär mig att stressa mindre genom att börja i tid och verkligen "plugga i tid". Vilket även gjort att jag får ihop mitt vardagliga liv. För att få den vilan jag behöver sitter jag i skolan från 10-19 på kvällen och bara pluggar, när jag sen kommer hem kollar jag en serie och bara kopplar av. En gylleneregel har därför blivit att jag inte får plugga på helger OM jag inte måste. Det är för att jag och min tarmsjukdom ska vila. Det kanske låter som intensiva pluggtider men egentligen är dem jättebra om man gör det i grupp. Det blir inte tråkigt när man är fler. Jag och Adela brukar kalla detta för "picknick" då vi tar med värsta snacksen.

Jag hoppas innerligt att ni med en kronisk sjukdom känner att detta inlägg hjälpte er, och ni utan en. Om ni har fler frågor angående hur jag gör med skola, jobb eller annat tar jag självklart upp det i ett inlägg också om ni önskar det. Ni kan annars alltid maila mig, skriva till mig på instagram och twitter. Jag försöker svara alla och ge så många tips jag kan. Men kom ihåg att det som funkar för mig behöver inte funka för er.

Likes

Comments

Hejsan kompisar! Anledningen till att bloggen har stått tom den senaste tiden har berott på:

1. Min dator har varit på lagning då jag spillde tusen liter vatten över den.
2. Fick inte min dator förrän två månader senare.
3. Jag har suttit i skolan från 11-19 typ varje dag.

Men nu mina kära läsare är datorn tillbaka! Min förra dator gick tyvärr sönder och fick därför en helt ny, acer. Älskar den! Inte nog med det är den mycket bättre än min förra. Det tråkiga är att den är lite tung, så ska därför till sommaren köpa en MacBook som pluggdator, vilket förmodligen blir till sommaren. På fredag har jag min andra tenta och i helgen står jobb på mitt schema, känns sådär men men.

Likes

Comments

Dagen har spenderats i skolan från 10-17 pluggandes inför nästa veckas tenta. Det har gått ganska bra, känner mig mer förberedd för denna tenta än den förra, men å andra sidan är jag i remission och mår hyfsat bra. För er som inte vet - då jag varit ganska off på denna blogg den senaste tiden - pluggar jag på Örebros Universitet. Det gått hyfsat bra hittills dock har jag stött på motgångar men det tar man sig igenom. Kom hem runt 18? Har sen dess legat i sängen och tittat på serie för att vila huvudet från allt tenta plugg.

Likes

Comments

I flera veckors tid låg jag på samma plats i min säng utan att röra mig. Idag har jag en grop formad efter min kroppsform på grund av att jag inte rörde på mig. Jag har en 160 säng - att säga att jag inte utnyttjande ytan är nog ingen underdrift.

Min mamma väckte mig varje morgon för att jag skulle ta mina mediciner. 6 asacol 6 kortisontabletter och 4 värktabletter. Det var min måltid tre av sju dagar i veckan. Min kropp var svag, utmattad och väldigt sjuk. Inte nog med det tampades jag med en depression så grov att jag ofta grät mig själv till sömns. Varför blev jag inte bra? Jag har testat alla kortisonpreparat, bokstavligen. Ökat mina mediciner, fått fler tillsatta – varför blir jag inte bra?

Jag kände mig hjälplös och förtvivlad. Det fanns en period i mitt liv jag slutade ta dem, hoppandes på att skovet skulle bli min död. Jag var så trött på att kämpa. Jag tror många där ute kan relatera till det jag skriver. Hur många gånger har inte läkarna lovat er att nästa medicin ska leda till er remission?

Min kropp började sakta men säkert försvinna, vikten låg på 49kg och skulle jag fortsätta gå ner i vikt var det påtal om andra åtgärder. Förmodligen näringsdrycker eller sond. Jag hade nyligen gått igenom en operation för att det skulle bli bättre, men istället blev det bara värre och värre. Mitt i allt skulle jag ta studenten och få högsta betyg i allt.

Mina systrar brukade massera mig för att ledvärken skulle släppa, mamma höll om mig när jag grät och mina vänner lyssnade på mig när det blev för jobbigt. Trots att jag hade många fina människor runt mig kände jag mig otroligt ensam. För det var ingen runt om mig som förstod hur det verkligen var. Hur rädd jag var för att gå på toaletten, hur rädd jag var för alla undersökningar och hur dåligt jag mådde när det inte blev bättre. De såg inte mig bryta ihop helt på toaletten när det var som värst.

Det är en sjukdom som inte syns på utsidan men gör så mycket skada på insidan. Jag tror inte folk förstår hur mycket skada Crohns sjukdom och Ulcerös Kolit faktiskt gör. I flera månader isolerade jag mig, sjukskrevs från skolan och jobbet. Men sen gick jag i remission, det varade i max en månad sen hamnade jag i ännu ett återfall. Det fanns en period i mitt liv jag övervägde att hoppa av högskolan på grund av sjukdomen. Hur skulle jag pendla till Örebro när jag gick femton gånger om dagen?

Anledningen till att jag skriver det här, är för att jag har en kurskamrat som såg väldigt förvånad ut när jag frågade om vi kunde ses senare än 8 för att jag pendlade och hade ont. Hon förstod inte riktigt hur jag kunde ha ont när jag såg så ”frisk” ut. Detta gjorde mig riktigt irriterad och arg, för att min sjukdom syns kanske inte alltid på utsidan men den gör så mycket skada på insidan. Jag tror jag talar för alla oss IBDfighters när jag säger att den gör det.

Sjukdomen kan resultera till att man förlorar sin partner som inte kan hantera att man är sjuk och deprimerad. Vissa isolerar sig i resultat av alla symptom, andra sjukskrivs i långa perioder för att de inte kan jobba av alla symptom. Andra känner ångest och skuld över att de inte kan prestera som normalbefolkning. Jag är en av dem. Min ångest och skuld grundar sig i att jag är sjuk, vilket gör att jag inte kan ge 100% vissa perioder. Men det ligger även i all smärta jag måste stå ut med. Det är psykiskt påfrestande att varje dag ha ont. Därför är det viktigt att förstå, att någonting som inte syns kan göra så mycket skada som inte alltid syns utåt.

Likes

Comments

Dagens outfit, jeans och min nya odd molly kofta!
Long time no see! Men har faktiskt sovit bort mina dagar utan överdrift. Jag har varit otroligt trött den senaste tiden och vet faktiskt inte varför. Sover flera timmar efter skolan vi snackar 3h och mer, det är helt sjukt. Min otroliga trötthet är ett seriöst problem då det påverkar mitt dagliga liv. Speciellt mina studier. Känner mig otroligt stressad över den kommande tentan om tre veckor. Därför tänker jag stanna kvar i Örebro idag och plugga till 18-19 tiden och sen åka hem till Eskilstuna. För helt ärligt klarar jag inte av tanken att kugga, det gör mig galen. Har även seminarie på fredag och känner mig inte alls redo. Nej usch, högskolan gör mig stressad...

Likes

Comments

Det finns inget på denna jord som gör mig mer förbannad än när människor ifrågasätter ens diagnos och ens medicinering. Som många av er vet studerar jag med funktionsnedsättning på grund av min IBD på Örebros Universitet. Örebros Universitet är ett utmärkt val ifall du har IBD, tro mig - jag vet!

Tyvärr, är inte alla högskolor och universitet lika hjälpsamma till en början vilket gör mig förbannad. Jag får ofta frågor om hur man lyckas med studierna när man har IBD och sanningen är att skolan är en viktig faktor för att vi med IBD ska kunna lyckas med våra studier - om skolan inte erbjuder oss den hjälpen vi behöver kommer vi automatiskt att misslyckas. Crohns och Ulcerös Kolit är två sjukdomar som till viss del utlöses av stress och är även en faktor till att sjukdomen går tillbaka i ett skov. Därför är det viktigt att skolan kan anpassa studierna på ett sådant sätt att eleven klarar studierna utan att stressa ihjäl sig.

När personal på skolan ifrågasätter och dumförklarar oss, skapar det en sämre självkänsla hos oss med denna diagnos. Vi känner oss redan jobbiga - många av oss har kämpat oss till en diagnos för att sjukvården inte tror på en då vissa symptom förknippas med ibs vilket inte alls är samma sjukdom eller ens liknande. Detta kommer leda till sämre studieresultat - tro mig jag vet - hur många av er med ibd har behövt hoppa av skolan? Eller behövt gå om?

Därför är det viktigt att du med Crohns/Ulcerös Kolit får reda på att det faktiskt finns hjälpa att söka för att klara dina studier. Vi kan ansöka om att studera med funktionsnedsättning vilket du gör här: https://www.nais.uhr.se/StudentPortal ifall du går högskola. Skicka in ett läkarintyg på din diagnos och beskriv hur det är att ha din diagnos för dig och dina svårigheter. Tillsammans kommer skolan ta fram en lösning indivudellt anpassad för dig och dina studier. Notera att länken gäller för alla högskolor och universitet i Sverige.

Eftersom detta är en återkommande fråga jag får i ibd forum men även på sociala medier väljer jag att göra ett stort inlägg på min blogg om hur ni går till väga. Tveka inte på att kontakta mig ifall ni har frågor. För dig som är förälder och läser min blogg, svarar jag gärna på frågor hur det är att studera med sjukdomen som barn och vilken stöd jag fått genom åren och vad du kan kräva för att ditt barn ska klara av studierna.

Ingen ska behöva hoppa av eller inte klara skolan på grund av sin IBD, detta borde vara en självklarhet för alla.

Likes

Comments