God förmiddag!

Har varit en lugn morgon, men har sovit lite för länge (sov hela dagen igår) fram till jag vaknade i morse kl.05.00 sen gick jag upp, gjorde i ordning lite havregrynsgröt med hemmagjord hallonsylt och grovt bröd med ost. Sen duschade jag mig, även håret behövdes tvättas rent och sen har jag gjort myofascial triggerpunkts massage med min foamroller för ländrygg, höftböjaren, utsida lår, rumpan (gluteus och piriformis) men har märkt att det gör lite ont speciellt när jag kör ländryggen då det knakar så ska nog ta och gå förbi Stadium och köpa en triggerpunkts boll idag så jag kan köra på mindre områden åt gången.

Nu ska jag iväg och handla lunch och sen sätta igång och baka bröd och laga pumpasoppa. 

I söndags när jag kollade så hade dom inte butternötpumpa i en enda affär så jag hoppas dom fått in det idag.

Kommer lägga upp recept och bilder på maten sen och även på hur det blev när jag klippte mig. 


Ha en fantastik underbar dag! <3

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Sedan jag uppmärkt mer och mer att mitt hår blivit totalt skadat och går av snarare än växer så har jag nu bestämt mig att göra ett besök hos frissan på onsdag när jag får mina pengar. 💇💆

Jag ska göra det på Lyko på Kupolen här(klick) finns naturligtvis på andra orter i Sverige och dom har en stor webbshop med brett utbud av massor av skönhetsprodukter (inte bara till hår).

Jag ska passa på att rådgöra med min frisör om vad jag bör använda för produkter d.v.s hår schampo , conditioner , spray olja, leave-in/ balsamspray, inpackning och även torrschampo.

Så att jag kan återfå normal balans och näring till mitt hår så att det blir starkare och inte riskerar att gå av lika lätt. 💃

Jag har gått på den niten som ni också kanske har att man inte behöver toppa håret ofta för att få det att växa, det är ett påstående med modifikation därför rent teoretiskt sätt så blir det ju kortare om man klipper right ? Men nu fungerar ju håret så att det tenderar att bli slitet d.v.s. topparna kluvar sig och jobbar sig uppåt mot hårbotten och hela stråt går av. Där av anledningen till varför man bör toppa sig regelbundet (behöver inte alls vara mycket) för man vill ju fortfarande att det ska växa och bli långt men för att det ska bli av bör håret också vara friskt och må bra. Så ni som överväger att inte gå till frissan på månader tänk en gång till. För vem vill ha ett långt frizzigt , stripigt och torrt hår ? Nu vet ni lite varför man rekommenderas att klippa det, men hur ofta det beror alldeles på och den frågan kan bara den frisör ni går till svara på därför att varje går är unikt och det går inte riktigt att svara på fören man har inspekterat dess kvalité av en utbildad frisör.

Men var också kritiska , frisören vill ju att man ska besöka dom ofta för då går dom vinst på det, så kompromissa lite. 💇Jag personligen tycker nog att var tredje månad är lagom och då hinner det ju växa ut ett par centimeter om man har normal växt. Jag har ett hår som växer sakta och skulle säga att mitt hår växer 1/2 cm per månad som max men som sagt jag tror också att det har berott på mitt dåliga kvalité.

Lite inspiration på Bob vs Lob som vilket jag ska ta med mig till frissan och visa på ett ungefär hur jag vill att mitt hår ska klippas. Nu kommer ju mitt inte bli så långt som bilderna då jag redan har kort hår, men kommer be att inte klippa allt för många centimeter. 😉Bilden är taget ifrån denna blogg(klick)

Bilden är tagen ifrån denna blogg(klick)

Bilden är hämtat från bloggen här(klick)

Bilden är hämtat från bloggen här(klick)

​Bilden är hämtad ifrån Elin Johansson (en känd frisör i Sthlm och bloggare) Instagram här(klick) henes blogg har jag redan länkat till i ovanstående bilder. :)

Likes

Comments

Okej nu är det såhär att jag har varken en videokamera förutom mobil men den går inte riktigt att ställa och jag filmar ju allting själv så ska kolla upp en bra kamera som jag ska beställa och ett stativ till. Är inte riktigt så haj på tekniken aldrig använt en videokamera förut så det blir en utmaning för mig att lära mig alla manuella inställningar. Sen ska jag köpa ett relativt billigt videoredigeringsprogram för Windows jag äger än så länge bara en vanlig laptop alltså ingen Apple, men jag vill ha! Har någon av er kära läsare förslag på kameror mellan prisklassen 2000-3000 kr och vet ni om stativen fungerar på alla kameror eller om man behöver speciella för diverse kamera modeller? 📷 😌

Stickad tröja med dragkedja hittar ni här ---->klick

​Luvtröja med tryck hittar ni här ---> klick

Likes

Comments

Illustrationen ni ser ovan är hur bäckenbotten skelettet ser ut inuti, det orangea är pudendusnerven och bilden är hämtad ifrån bakingbabies hemsida.Det finns en nerv i bäckenbotten som kallas "Pudendus"

Den ska förse bäckenbotten med motoriska och sensoriska rörelser.

Men den kan även ställa till problem om den utsätts för mekaniskt tryck eller trauma

och bli överkänslig för yttre påverkan som normalt sett inte skulle göra ont

Smärta yttrar sig på lite olika vis och ställen i bäckenet och det är en hel vetskap som jag inte tänker gå in på så djupgående nu, men ni kan gärna ställa frågor i kommentarerna så svarar jag gärna.

Ni kan också dela med er av era smärtupplevelser i bäckenbotten om ni vill.

Jag vill sprida ut det här för att nå ut till varje enskild individ med någon form av bäckensmärta för att ni ska få vetskap om att smärtor i området kan ha och göra med just pudendusnerven och att ni inte ska ge upp hoppet om att söka hjälp tills ni får rätt sort hjälp. Det är tufft som vården ser ut idag, man hamnar lätt mellan stolarna och upplever att ingen tar en på allvar. Jag vet hur det är och jag kämpar fortfarande att få den hjälp jag behöver för att få lindring eller bli helt återställd ifrån smärta.

I mitt fall så har jag tyvärr råkat ut för den värsta smärtan man kan tänka sig nämligen att jag har förnimmelser av att ha en ofrivillig ihållande upphetsning som yttrar sig i form av pirrande, bultande förnimmelser ifrån mitt könsorgan som varar utan uppehåll vilket får följder i form av att jag inte kan sitta stilla eller koncentrera mig.

Jag har inte fått bekräftelse att det är just pudendusnerven som är bidragande faktorn men jag har kontakt med andra med liknande besvär i en fb-grupp där dom delar med sig av sina erfarenheter runt om i världen och jag har läst en och annan artikel som delas i gruppen och även googlat en hel del. Så är ganska så säker på att det är den nerven som är påverkad, men tyvärr är det inte många läkare i Sverige som har koll på det och det gör många patienter frustrerade lik som mig.

Men jag har hittat en fysioterapeut som skriver om just pudendusnerven som ni kan läsa om här och hon finns på Dalenrehab i Stockholm här. Vet inte hur hon har det med tider och så men ni kan ju ringa dit och höra er för annars finns det säker någon annan tillgänglig.


Hoppas att detta hjälpte er med underlivssmärtor och att ni finner bra fakta. Jag har även skapat en fb-grupp som är till för oss i Sverige med PGAD Persistent genital arousal disorder här och för er med generell smärt problematik typ vestibulit/uretrit finns denna grupp länk sen pudendal neuroalgi hope här.

Jag kommer att ladda upp övningar som ni kan göra för att stärka upp eran hållning och även för att lära er slappna av eran bäckenbotten.


Peace <3

Likes

Comments


Är helt förälskad i mina nya sneakers. Dom är helt magiska, passar mig perfekt som har problem med både knän och rygg. Modellen är ett billigare alternativ till dom populära "Nike Air Max" och ni hittar dom här -----> Klick

Likes

Comments

Vardagsrummet!

Nya divansoffan från Mio som jag skrev om i ett annat inlägg , men jag länkar till soffan ----> här

Blev väldigt nöjd , har legat och sovit i den! 😍


Köket!


Sovrummet!

Likes

Comments

Hej käraste läsare!

I måndags hade jag ett telefonsamtal med min gynekolog igen.

Jag tog upp med henne att jag ville till Vulvamottagningen i Uppsala på Akademiska sjukhuset, att jag hade en svulllnad ovanför vänster blygdben som jag tror är urinblåsan och om hur pass bra hon känner till det jag vill att hon kollar efter när hon ska göra en s.k vulvoskopi.

Telefonsamtalet inleds först med att hon meddelade att hon hade fått avslag på remissen till smärtklinik som hon skickade innan hon gick på semester. Deras motivation på smärtkliniken att dom inte hade kunskap om lilla bäckenet. Sedan frågade min gynekolog mig om jag hade provat neuroeleptika medicinen Gabapentin? Jag sa att jag hade provat under en kortare period och att jag inte tyckte den gav någon effekt. Diskussionen fortsatte med att jag ställde frågorna som jag nämnde ovan och hennes svar var följande:

  • " -Angående Vulvamottagning så har man tidigare skickat en förfrågan här ifrån av din förra gynekolog där det då gjordes en bedömning att dom inte trodde det skulle tillföra någonting och därför skickades du till sexologen/neurologen på rehabilitering medicinska mottagningen. "

" -Du har varit hos våran bäckenbotten sjukgymnast men inte fullföljt behandlingen som rekommenderades ifrån uroterapeuten i Hudden på Bäckenbottencenter så det gör mig fundersam på om du kommer utebli på inbokade besöken på Vulvamottagningen också? "

  • " -Jag har med mig en hudläkare vid nästa besök hos mig så då kan vi titta på din svullnad, men jag får inte ihop det medicinskt varför det skulle kunna vara något fel med din urinblåsa. du har ju varit på en urodynamisk undersökning där man konstatera att det inte var något avvikande.

Jag har erfarenhet av sammanväxtningar i huden och jag hart med mig min kollega som är hudläkare så det kommer vi se om det är någonting med din hud i underlivet som inte är som det ska. "

Mitt svar till henne på om jag kommer gå på kommande planerade besök i Uppsala om jag får en remiss till Vulvamottagningen är givet och någonting jag verkligen vill. Min motivation till varför jag inte hade dykt upp och avbokat besöken var dels för att jag varit sjuk sen haft mens och då är det inte så lämpligt att göra en vaginal tänjning då man använder fingrar i slidan för att tänja bäckenbottenmuskeln. Så jag tyckte hon var lite provocerande i onödan. Jag förstod redan efter första besöket vad det var jag skulle utföra hemma och jag har jobbat med dom hemma och det har inte givit mig någonting det är fortfarande oförändrat på mina obehag. Jag tror på denna multidiciplinära behandling som utfärdas av fler kompetenta vårdgivare och jobbar med flera bitar som ju är viktigt för att man ska tillfriskna. Alla blir inte helt bra, men bättre efter avslutad behandling och man går bara dit ett antal gånger sen fortsätter man hemma. Så hon skulle iaf skicka en remiss förfrågan om dom kunde ta emot mig sen ville hon avrunda samtalet då hon kände sig obekväm när jag började fråga om hon inte kunde sjukskriva mig iaf (har fått nej tidigare) hon tyckte det blev tjatigt att få samma fråga trots att hon förklarat varför. Men jag envisades med att fråga igen för jag känner mig inte nöjd med det då jag istället är tvungen att söka sjukskrivning via psykiatrin när det inte är psykiskt. Men hon sa att jag också har vissa svårigheter och står på väntelista för en utredning och det skulle hon också skriva med i remissen till Vulvamottagingen trots att jag inte ville att hon skulle göra det. så var väl illa tvungne att gå med på det iaf. Har man en gång haft med psykiatrin att göra blir man inte tagen på allvar när man söker för fysiska åkommor tyvärr och kan få gå och ha ont bara för dom tror det sitter psykiskt istället för att ta en på allvar och fortsätta utreda varför man har ont och vad det kan bero på.

Jag återkommer när jag fått svar ifrån min gynekolog om jag kommer att får en kallelse ifrån vulvamottagningen eller inte. På fredag kommer jag träffa en psykolog som ska gå igenom med mig inför utredning av bland annat ADHD.

Tack för att ni orkar läsa allt drabbel om min resa med min kroniska smärta.

Ni är bäst! <3

Likes

Comments

Här kommer ett nytt recept på en vegansk rätt marockanska veggie burgare innehållande bland annat sötpotatis och kikärtor.

Receptet jag utgått ifrån är ifrån denna matbloggare: http://lillamatderiven.blogspot.se/2014/06/marockanska-veggie-burgers-med.html men jag har gjort lite justeringar för att passa mitt tycke och smak.

Jag brukar vara dålig på att smaka av och gå på känsla. Istället går jag efter hela receptet och resultat blir inte alltid bra då alla har olika matlagningskonst och det blir aldrig att smaka desamma som original kocken.

Därför är det alltid bättre att krydda lite åt gången och smaka av, det är en vanesak jag tycker det är svårt med kryddor men man lär sig ju mer man experimenterar. 😌

Här kommer receptet av min variant.

Ingredienser


Ingredienser

burgarna:

2 st rivna sötpotatis

2 st vitlöksklyftor, pressade i en vitlökspress

Några blad färsk koriander, hackade

en liten bit riven ingefära

2 1/2-3 dl kikärtor

2 msk linfrön blandat med 3 msk vatten

1 dl havremjöl, eller havregryn mald till mjöl i en blender

1/4 msk sesamolja

1/2 msk Tamarisoya (gluten fri soja)

salt

malen svartpeppar

Chilipulver

malda korianderfrön, alltså koriander kryddan

spiskummin

kanel

gurkmeja


Korianderlimesås:

1 vitlöksklyfta

1 avokado

ca 2 msk mild olivolja

juice ifrån 2 st pressade lime

2 msk tahini

2 msk vatten

1-2 tsk lönnsirap

malen spiskummin

smaka av med salt och peppar


Gör såhär: Värm på ugnen till 175°. Täck en ugnsplåt med bakplåtspapper. Pressa vitlöksklyfta, hacka koriander på skärbräda och riv ingefära. Ha ner i en matberedare och mixa ihop och tillsätt sedan kikärtorna. Blanda tills du får en grov massa. ( Du vill ha några lite större bitar kvar ). I en liten skål blandar du i linfrö med vattnet och låt svälla. I en plast bunke eller direkt i matberedaren blandar du ner kikärtsröran tillsammans med riven sötpotatis och havremjöl. Tillsätt kryddor, färsk koriander och smaka av! Forma sedan till fasta och kompakta burgare som du formar hårt och bestämt. Fördela dem på bakplåten i 15 min. Vänd dem försiktigt och grädda i ytterligare 15-20 min tills eller tills de har fått en gyllene färg och är fasta. Passa så dom inte bränns vid! Det kan skilja sig från olika ugnar. Låt svalna i 5 min innan servering.

Gör sås medan du väntar på att burgarna ska bli klara. Gör följande:

Pressa vitlök med en vitlökspress. Dela avokado och peta ut kärnan och gröp ur innehåll med en sked. Tillsätt vitlök och avokado i en blender eller matberedare alternativt bunke och mixa med en stavmixer. Tillsätt resterande ingredienser till såsen och blanda tills du får en jämn, slät och krämig konsistens.

Servera burgarna i savoykål eller valfritt bröd och bladspenat, gurka och tomat. Mums!

Hoppas ni älskar receptet lika mycket som jag och det bästa av allt det är helt veganskt och glutenfritt. Wohoo! 👏


Likes

Comments