våfflor, frasvåfflor, spenatvåfflor, Glutenfri, Middag, Frukost

Matvåfflor 😍 Det är så himla gott. Det här är till och med spenatvåfflor. Både jag och Johan har försökt få till bra och frasiga våfflor länge. Det är några olika recept vi har gått igenom ändå. Äntligen har vi hittat ett bra recept.

Jag hackade några nävar färsk spenat som jag blandade i smeten allra sist, men det är upp till var och en hur man vill smaksätta. Det går att använda frusen spenat, men då blir receptet lite vattnigare så det kan vara bra att ta lite mindre mjölk i då.

Sedan toppade vi våfflorna med en fetaoströra och riven parmesan. Jag hade bara riven parmesan och olivolja på sista våfflan, också grymt gott.

Ingredienser till 6 våfflor
3 dl majsstärkelse (finns i bakyllan, samma sak som Maizena)
0,5 tsk bikarbonat (om du har bakpulver, ta 1 tsk)
En nypa salt
3 dl mjölk
2 ägg
75 gram smält smör (varav 25 g är till för att smörja våffeljärnet)

Hackad, färsk spenat

Riven parmesanost

Fetaoströra
200 gr smulad fetaost
2 msk turkisk yoghurt
2 tsk röd pesto på soltorkad tomat
0,5 dl hackad blast av salladslök
0,5 dl hackad, färsk spenat

Gör så här
Börja med våffelsmeten. Sätt ugnen på 125 grader. Starta våffeljärnet. Blanda de torra råvarorna samtidigt som du smälter smöret på medelvärme. Vispa i mjölken tills smeten är helt jämn. Vispa sedan i båda äggen. När allt är välvispat och utan klumpar, blandar du i spenaten. Smörj våffeljärnet med smör och häll i lite smet i taget, strax under 1 dl var lagom för mig, men det beror ju vilken sorts våffeljärn du har. Varmhåll de färdiga våfflorna på ett galler i ugnen tills du är klar, då håller de sig frasiga.

Passa på att göra röran mellan våfflorna. Smula fetaosten och blanda med pesto och turkisk yoghurt, rör sedan i spenat och salladslök. Klar! Och ja, den är faktiskt så enkel. Tips: Om du kan, sätt någon annan på att riva osten och duka under tiden. Kanske tom att ta hand om disken efteråt, du har ju faktiskt levererat en våffelmåltid som heter duga.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

pizza, Glutenfri, Middag

Det här receptet blev riktigt bra. Det är alltid lite svårt att veta innan man har provat. Och det jag gillar med hemmagjord pizza är att det känns bra mycket fräschare än om man köper pizzan. Senaste året har jag börjat dissa tomatsåsen, och gjort biancopizza. Den här har bara olja och pesto, och jäklar vad det smakar gott! Pizza är också sån himla bra kylskåpsrensarmat, man slänger på det man har hemma. Börja med de ingredienserna som står längst upp i receptet, så får du ordningen jag gjorde allt i.

Pizzadeg - lagom till 2 personer
5 dl glutenfri mjölmix
1 tsk bakpulver
1 krm salt
2 dl vatten
3 msk rapsolja

Fyllning
Olivolja
Pesto
1 tomat (skiva tunt)
Salami (jag anväde en med chilismak)
1 fetaost
Salladslök (skär lite av blasten, det är de gröna bitarna på bilden)
Riven parmesanost

Gör så här
Sätt ugnen på 250 grader.
Blanda ihop allt i en bunke, blanda först med en slev, knåda det sista med händerna.
Tryck ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Förgrädda i fem minuter.
Sen på med alla ingredienser - börja med att ringla ut olja, bred på lite pesto och fortsätt med de andra godsakerna. Avsluta med lite riven ost ovanpå.

Likes

Comments

Göteborg, restaurang

Igår var jag och mina tjejkompisar på min absoluta favoritrestaurang i Göteborg. Jag är helt galet förälskad i deras råbiff, så tar alltid den och laxtartaren. Tre rätter brukar vara lagom så jag brukar försöka testa något nytt utöver mina favoriträtter. Sist var det blomkålstempura men från den nya menyn valde jag crispy rise, som också var väldigt gott.

Har ni varit på Toso? Vilka favoriträtter har ni?

Råbiff

Laxtartar

Crispy rice

Soft bun

Koreansk pannkaka

Besöket avslutas alltid med en lyckokaka, och det är alltid så gulliga meddelanden i dem.

Likes

Comments

För några veckor sedan var jag och några av mina kollegor på vinprovning. En av mina kollegor har nämligen en del i en vinkällare här i Göteborg hos Le pub. Där kan man beställa mat och testa viner ur sin egna vinkällare, vilket var supermysigt! Jag valde en ostbricka till förrätt och gratinerad chevré till varmrätt. Varmrätten var otroligt god, och väldigt prisvärd.

Mitt favoritvin från kvällen är Petit petit, eller elafantvinet som min kollega kallade det.

Likes

Comments

Förra veckan uppgraderade vi fredagstacosen till tacos 2.0 - fish taco! Det är så gott, och känns mycket fräschare än vanlig tacos. Det tar ungefär lika lång tid att göra, vilket ändå passar bra en fredagskväll. Jag gjorde med lax, men det går garanterat bra med vilken fisk som helst. Det var egentligen meningen att det skulle vara en mangosalsa till, men det blev en liten miss i kommunikationen när jag skulle iväg och handla. Så vi fick vackert improvisera med det vi hade, vilket blev väldigt gott.

Glutenfria majstortillas

2 äggvitor
1,5 dl vatten
1 tsk salt
1,5 dl majsmjöl
0,5 dl majsstärkelse

Blanda de torra ingredienserna i en bunke, tillsätt ägg och vatten och vispa till en jämn smet. Låt sedan smeten vila i ca tio minuter. Stek i en riktigt het stekpanna - tänk att de nästan ska rostas.

Ugnsgrillad lax

500 gram färsk lax
0,5 tsk Cayenne peppar
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk chiliflakes
salt och peppar
Olivolja

Blanda ihop kryddorna och strö ut över laxen. Ringla olivolja i en ungsform och lägg laxen ovanpå. Kör i ugnen på 200 grader i cirka 10 minuter.

Salsa på apelsin och hallon

2 filéade apelsiner
1 dl färska hallon
1 salladslök
1/2 spansk chili
saften av en halv lime

Filéa apelsinerna och dela i mindre bitar, halvera hallonen och hacka salladslöken och den spanska chilin. Rör ihop försiktigt så att hallonen inte mosas och häll över saften av en halv lime.

Servera hela kalaset tillsammans med chilisås (2 delar majonnäs, 1 del grekisk yoghurt och 0,5 del srirachasås) och tunt riven rödkål.

Likes

Comments

Hälsa, Frukost

Nu är februari här, och alla förkylningar kommer alltid som ett brev på posten. Jag brukar boosta extra med frukt rik på c-vitamin och massa ingefära. Det brukar räcka ganska långt. Jag tänkte tipsa om mina favoritsmoothies. Ett gäng enkla smoothies, fullproppade med nyttigheter.

Mango- och apelsinsmoothie med ingefära

1 dl frusen mango
1,5 dl färskpressad apelsinjuice (om du köper färdig, köp en utan socker och tillsatser)
2-3 cm ingefära

Låt mangon ligga framme i rumstemperatur i ca 5 minuter. Häll i den tillsammans med apelsinljuicen i en mixerskål, riv över ingefäran. Mixa tills det inte är några bitar kvar.

Smoothiebowl på hallon, blåbär och yoghurt

0,5 dl frysta bär (Jag använde hallon och blåbär)
2 dl naturell yoghurt
0,5 dl röda vinbär (eller annan frukt som är i säsong)
1 matsked kokosflingor
1 tsk hasselnötter

Mixa de frysta bären med den naturella yoghurten. Häll upp smoothien i en skål och toppa med kokosflingor, hasselnötter och röda vinbär.

Hallon och apelsin-smoothie med ingefära

1 dl frysta hallon
1 stor apelsin
2-3 cm ingefära

Filéa apelsinen, och lägg i en mixerskål tillsammans med de frysta hallonen. Riv över ingefära och mixa tills det inte är några bitar kvar. Anledningen till att jag både filéar apelsinen och river ingefäran är för att slippa få en trådig smoothie.

Likes

Comments

Kaffe

Jag älskar att köpa olika maskiner och gadgets som har med kaffe att göra. Och har funderat på att köpa någon av de som är med på bilden. Jag behöver dock be er om råd. Har ni testat några av dem? Vilken är fantastisk och vilken är totalt onödig? Jag har minimalt med plats i köksskåpen så måste verkligen prioritera. Som det ser ut nu står en kaffekvarn högst på listan, men ni kanske kan få mig att ändra mig.

Likes

Comments

Träning, Hälsa

Så skönt med nytt år! Eller alltså, det brukar ju inte kännas någon större skillnad, egentligen. Men det är många (inklusive mig själv) som använder januari till att få en kickstart. Här är mina bästa tips för att komma igång med träningen.

1. Om du ska komma igång och träna nu så gör du det samtidigt som i princip alla andra. Vilket betyder att det blir bra trångt och jäkligt på gymmet. Och då blir det svårare att komma igång. Försök att lista ut när det är mindre folk på gymmet så blir du effektivare. Jag går till exempel ofta på lunchen. Men är du en morgon- eller kvällsmänniska kan du gå tidigare eller senare. Den värsta ruschen är ju runt fem-sex.

2. Rensa ur ditt skafferi och kylskåp på onyttigt. Det som inte finns hemma går inte att äta. Av bättre mat orkar du mer och får resultat snabbare. Då blir träningen roligare. Jag kan inte ha godis eller chips hemma för då äter jag upp det.


Hallon, kiwi och apelsinsmoothie passar bra efter träningen.

3. Gör regler för vad du tycker är okej. Bestämmer du att en chokladkaka per vecka är okej - ja, då håller du dig till den. Kanske får du äta något sött när du har tränat tre gånger osv. Det viktigaste är att du håller dig till det du har bestämt. Bestäm också hur många dagar i veckan du har som mål att träna. Mitt mål är två till tre gånger.

4. När du har tränat några gånger och inte orkar gå iväg. Tvinga dig att träna. Det kommer nästan alltid en tröskel när man börjar och klarar du dig bara förbi den så kommer det att gå automatiskt sen. Upplever du inte den - lucky you!

5. Samtidigt som jag skriver att du ska tvinga iväg dig så är det samtidigt helt tvärtom. Om du har bestämt att du ska träna två gånger i veckan så är det okej att vara flexibel. Många bestämmer att de ska träna fasta dagar. För mig funkar det inte alls. Om jag ska träna och känner mig alldeles för trött så är jag ofta det. Jag får ut mer av träningen om jag gör den på en dag när jag är pigg. Men använd det inte som en ursäkt till att inte träna alls.

6. Sätt inte viktmål. När du tränar ökar din muskelmassa. Det är alltså inte säkert att du går ner i vikt. Ett bra mål är att känna dig starkare eller piggare. Eller att du ska känna dig bekväm i ett par byxor eller en klänning som kanske känns lite trängre efter julmaten.

Likes

Comments

Tolvslaget närmar sig! Jag tycker att champagneglas är så himla vackra. Om det inte vore för platsbristen skulle jag ha en hel uppsättning av alla sorterna ovan. Men mitt kök är ju tyvärr inte oändligt. De som står högst på listan är de från Eva Solo med sned kant, jag har dem i både vinglas och dricksglas. De är solklara favoriter.

Mitt 2017 kommer att skålas in hos mina vänner i deras fina hus i Töreboda. Vi kommer ha en grym middag, kanske lite lekar och galet härligt sällskap. Desserten i förra inlägget står bland annat på menyn, tillsammans med massa bubbel. Hur kommer ni att skåla in tolvslaget?

Likes

Comments

choklad, chokladmousse, Dessert

Här är en av världens bästa desserter. Den gör sig så himla förtjänt av sitt namn. Alla älskar den, till och med min kompis som knappt aldrig äter dessert slukade hela portionen supersnabbt. Receptet kommer ursprungligen från The Standard Grill i New York, och jag tror även att det är med i Sofi Fahrmans kokbok.

The deal closer

550 g valrhonachoklad 60%
110 g smör
5 dl grädde
½ tsk vaniljpulver
8 st ägg, gulor o vitor separerade
½ tsk salt
110 g socker

Till servering:
4 dl vispad grädde
½ dl grovt riven valrhonachoklad
havssalt
skivade päron


Smält smör och choklad i ett vattenbad och ställ åt sidan. Vispa grädde och vaniljpulver så att det blir fluffigt.

Vispa äggvitorna till ett skum, tillsätt saltet och fortsätt sedan att vispa. Tillsätt sockret lite i taget samtidigt som du vispar, resultatet ska bli en fast maräng. (Du ska kunna vända upp och ner på skålen.)

Vispa upp äggulorna i en skål och rör sedan ner dem i chokladblandningen. Vänd försiktigt ner marängen, och sedan den vispade grädden i chokladblandningen till en klumpfri smet.

Häll upp chokladblandningen i en fin serveringsskål och ställ den i kylskåpet. Ta ut moussen ungefär 20 minuter före servering.

Servera chokladmoussen toppad med vispad grädde, hyvlad choklad och havssalt. Jag har adderat skivade päron till. Det är mycket choklad i och den är galet mastig (på ett bra sätt) så det är gott med något fräscht till.

Likes

Comments