Jag passade på att köpa ett olivträd när Blomsterlandet hade extrapris för medlemmar 99kr vilket jag tyckte var ruggigt bra pris för ett snyggt träd. Äter ju inte direkt oliver så detta blev ett köp enbart pga utseendet också haha. Men hade otur tyvärr eftersom trädet var invaderad av små små röda myror (vilket jag såg några dagar senare) gick direkt tillbaka med det till Blomsterlandet och ville ha ett nytt olivträd men personalen berättade att dessa olivträd odlas på friland i Italien så därför är det väldigt vanligt att dessa träd är infekterade med massa myror. Vi fick gå och titta om vi hittade ett träd som inte hade myror i sig (vi drog upp trädet från krukan för att se om det fanns ''myrgångar'' runt jorden) men alla som fanns i butiken var värre infekterade än vårat så vi tog hem trädet och började saneringen. Först prövade vi saft trixet och det funkade inte!! Efter några dagar lessnade jag och slängde ner det i en balja med vatten ute och då jävlar forsade det upp myror! Sen efter ca 1 timma tog jag in det och spolade noga igenom rötterna och planterade om, och hittills har jag inte sett mer myror 👍

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Djungelgurka ville jag verkligen plantera då själva frukten ser helt bedårande ut! Tyvärr upplever många att smaken inte är bra och att folk enbart planterar pga utseendet, och jag är ju självklart en av dem 😄 Fröerna är köpt från Nelson garden och dem har levererat bra med plantor vill jag då lova! Då undrar ni säkert varför dem står med massa tandpetare runtomkring sig? Det är för att plantorna har massa strån som greppar tag och virar sig runt det närmsta dem kommer åt (som brukar bli grannen) så ni ser på bilden vad en planta redan har gjort 😍

Likes

Comments

Det finns olika sätt att odla tomater på och här tänkte jag visa och berätta dem olika sätten! Du kan köpa mängder av olika sorter av tomater i massa olika butiker både online och ute på stan eller i en matvaruaffär. Men vad ska man ta för sort då? Ja allt beror ju på hur du bor egentligen, det är väll kanske inte direkt optimalt att plantera stora busktomater som kräver mycket ljus o värme om du bor i en lägenhet utan balkong i söderläge eller med en liten balkong, då bör du satsa på mindre tomatplantor ex. Eller om du ska ha tomater i växthus eller bara inomhus ja det beror helt på hur du bor och hur mycket plats o ljus du har tillgång till.

Sen kan du som sagt plantera färdiga fröer eller fixa egna fröer från en tomat som du köpt i affären. Ska du plantera egna fröer så finns det olika sätt att göra, köp helst ekologiska tomater då är chansen mindre att dem är besprutade eller har dåliga fröer, sen kan du både skära en skiva av tomaten och sätta ner ca 1 cm ner i jorden och hälla lite jord ovanpå du behöver inte oroa dig om att den kommer ruttna då köttet kommer förmultna och fröerna bli plantor 😄 dock tycker jag detta är lite tjorvigt just för att plantorna får slåss om näringen samt så blir det jobbigt att dela på ca 10-20 plantor som sitter ihop i en klunga 😂 då är det bättre enligt mig att du pillar bort några frön och sätter dem utspridda på hushållspapper och låter torka en dag sen är det bara att riva av bitarna tsm med pappret och plantera (pappret förmultnar också i jorden) då har du lättare att kunna ge all näring samt omplantera. Det är helt upp till dig själv 😊

Jag har prövat alla olika sätt och har nu både planterat plommontomater (egna fröer) och bifftomater (köpta fröer) och såhär se dessa ut! Bifftomaterna kommer bli en stor planta med stora tomater som jag kommer ha ute i växthuset, plommontomaterna vet jag faktiskt inte hur stora plantorna kommer bli så det blir spännande, men även dem kommer få hamna ute i växthuset. Lycka till!! 😁👍


P.S tomater är väldigt lätta att se att det just är tomater tack vare deras ''luddiga'' kropp

Likes

Comments

När jag och min sambo var på Blomsterlandet och köpte fröer så slank han ner en påse med orientliljor och berättade gott om att dessa blommor är dem vackraste och doftar väldigt gott, okej tänkte jag och tänkte inte mer på det! Läste snabbt lite om dessa liljor och sen planterade jag dem efter ca 4 veckor hade det inte hänt ett skvatt med dem och jag var nära på att kasta bort dem i tron om att det var dåliga lökar men så envis som jag är så omplanterade jag dem i ny jord och stoppade dem lite varmare än vad dem skulle vara och vattnade väldigt väldigt snålt, och efter ca 2 veckor så började dem komma fram till vår stora lycka!! Nu växer dem i väldigt snål takt iallafall två av dem ena växer som tusan dock haha. I sommar kommer dem planteras på friland framför vår altan tillsammans med andra blommor som vi inte ännu har bestämt haha.

Likes

Comments

Det är bra att hålla koll på vilken zon du tillhör om du ska plantera

Likes

Comments

Ställ dig denna fråga istället ''vad vill jag odla?'' Jag anser inte att något är för ''svårt'' för oss lite mer nybörjare men vill man vara på säkrare sidan finns ett idiotsäkert kort SALLAD :) Det är nästan omöjligt att misslyckas med sallad och det finns massa olika sorter du kan köpa nästan överallt. Ett annat säkert kort är tomater som kanske är lite roligare att plantera istället för tråkig sallad (kolla in inlägget om att odla tomat) paprika är också rätt lätt o säkert då det var faktiskt det första som jag odlade någonsin och fick upp närmare 20 plantor av att enbart köpa en paprika och torka fröna. Chili är också en enklare växt att odla förra året fick vi chili i mängder och dem är så fantastisk söta när dem första bebisarna kommer upp.

I år har jag faktiskt prövat väldigt mycket nytt som många faktiskt har sagt till mig att jag inte ska odla eftersom det är för svårt för mig, men jag går min egna väg och är envis så självklart skulle jag ta mig ann lite ''svårare'' växter som ex djungelgurka, citron, apelsin, liljor och mängder av olika blommor. tyvärr så fick jag bara upp en liten klen planta av apelsin som sen helt plötsligt försvann? Och många av blomsterfröna kom aldrig upp. Men nu när den första laddningen av växter har fått omplanteras så ska jag ta mig ann dem växterna som aldrig kom upp.

Man kan även köpa färdiga plantor i blomsterhandeln som ex chili, tomater, citrus, paprika mfl som inte har kommit i blom ännu. Det gjorde faktiskt jag förra året men insåg hur tråkigt det faktiskt var, man vill vara med ifrån början. Kryddor tycker jag dock att man gott och väl kan köpa färdiga plantor av det är väldigt smidigt dock ska jag detta år försöka mig på att plantera från grund olika kryddor.

Likes

Comments

Checklista enligt mig

  • Drivhus
  • Såjord
  • sprayflaska
  • växtnäring
  • större omplanteringskrukor
  • namnpinnar
  • grillpinnar eller tandpetare
  • varm & solig plats

Att köpa ett drivhus är så mycket mer smidigare än att börja tjorva med plast över varje kruka som du ständigt får ta av för varje gång du ska vattna! Sen kan du använda både locket och botten av drivhuset som krukfat istället för att köpa eller använda assietter.

Såjord är bättre än blomjord när du ska börja odla just för att såjorden innehåller sand o småsten som underlätta dräneringen av plantornas första tid som är viktig. Och den är mer näringsrik än blomjorden.

Sprayflaska istället för vattenkanna under första tiden är mycket enklare! Du minskar risken för att dränka plantan om du varje dag gå och små sprejar vatten runt jorden.

Växtnäring just för att ge den extra power boosten (inte jätte nödvändigt)

Omplanteringskrukor är ju ett måste såklart så plantorna får mer plats att bredda ut sina rötter.

Namnpinnar som du kan sticka ner i jorden eller så kan du ta och skriva lappar och tjepa fast på krukan, men det är viktigt att namnge så du lättare håller reda på vilka plantor som är vilka (om du inte har ett riktigt tränat öga)

Grillpinnar/tandpetare you name it! Alltid bra att ha för att ge extra stödet när plantan kommit upp.

Och det viktigaste välj ut en varm plats till och börja med som plantorna kan stå och gro i, och sen en solig plats när plantan har kommit upp från jorden.

Har du nå tips på bra checklista så skriv gärna det och dela med dig :)

Likes

Comments

Jag är en inbiten norrbottning med rötterna i Kiruna men bor nu strax utanför Luleå tillsammans med min pojkvän/sambo som är lika intresserad utav odling som jag :) Jag började med odling förra året ganska sent men insåg direkt vilken fröjd det var att hålla på med allt grönt! Sen dess har jag matat i mig kunskap om odling och olika fröer/plantor ja allt och har varit ivrig på att börja starta! Jag anser mig själv som en nybörjare och lägger ut tips och råd efter egen kunskap! Jag tar gärna emot tips o råd själv också så har ni nå fina tips kommentera :)

Likes

Comments