Efter en väldigt lång och rolig fredag med god mat och dryck (även bowling, men ingenting jag borde nämna efter att man sett resultatet) så vart gårdagen väldigt lugn. Jag och Jakob var båda väldigt sega.

Detta inlägg bli mer som ett avslut då väskan är packad och vi snart ska röra oss mot flygplatsen för att säga hej då. Resan har verkligen vart grym, 2 veckor gick väldigt fort, nästan för fort. Jag har fått med mig mycket bra minnen och träffat super trevliga människor. Har inte mycket mer att säga än att jag skulle lätt vilja åka tillbaka till Köln.

Vi ses i Sverige!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Jag får be om ursäkt för att detta kom sent men har inte hunnit bloggat något, schemat har varit fullpackat!

I söndags så var jag åh Jakob hemma hos hans föräldrar på lunch! De hade lagat en vegetarisk maträtt som var super god! Huset de bodde i var väldigt häftigt, jag fick en reda på att det var Jakobs mamma som hade designat huset (hon är en arkitekt)! Efter maten så tog vi en promenad till en speciell park, nämligen en park som har växter från hela världen. Inga hundar fick va där, man fick inte ens cykla där! Men det var verkligen super fint! Vem hade kunnat ana att man skulle se palmer i Tyskland?

Efter besöket så åkte vi hem till Jakob och städa lägenheten. För igår så kom Jakobs vänner över igen men med en ny person. Det var en tjej som heter Linda och hon bor ungefär 50 meter från Jakob. Hon är också vegetarian så hon kom över och laga mat åt alla! Det verkar som hela gänget gillade maten.

Tidigare under måndagen var vi på praktik. Vi fick följa med en av teknikerna för att installera 2 stycken skrivare på en färgbutik. Men under resan så hade de poliskontroller och såklart blev vår bil inkallad för att kollas. Teknikern fick göra både alkohol och drogtest genom att lämna sitt kiss till polisen, jag tror att de kolla upp mig och Jakob med våra id-n men såg lugnt ut! Hela spektaklet tog ungefär 30-45 minuter. Väldigt länge kan jag tycka!

Just nu är jag på praktiken, ser ut att bli en väldigt lugn dag. Mycket pappersarbete bara, så får mest sitta bredvid, så översätter Jakob och förklarar vad han gör! Det mest spännande som hänt idag är installation av en skrivare!

Vi får hoppas att eftermiddagen blir mer intressant

  • Lee

Likes

Comments

OBS! Dett inlägg skulle ha publicerats igår men det blev nått fel så får publicera det idag!


Igår så blev det min första dag på praktiken(efter sjukdom och fixande av pass) och jag fick lära mig en hel del! Men som alltid, är man ny får man göra det lite mindre roligare, som papperarbete (på tyska, så fatta inte helt vad det handla om, Jakob hjälpte mig med allt så det inte blev fel). Men företaget jag är på säljer och reparerar skrivare till andra företag. De är totalt 10 anställda. Det fanns 2 stycken som pratade mycket med mig (antagligen för att de var de enda som kunde lite engelska), det var IT-killen Tommy och Thomas som är säljansvarig (tror jag). Thomas tog tom lite ledigt för att visa mig den högra sidan av Köln (enligt de som bor här så är den högra sidan av Rhein den "fula" sidan). Dock så bor några av de rikaste människorn där i ett område som heter Marienburg. Riktigt stora villor men lyxig bilar parkerade på tomten.

Efter jobbet så kom 3 av Jakobs kompisar från parken över, vi lyssna på musik och spela spela kort hela kvällen! De är verkligen super trevliga och pratar engelska hela tiden så jag kan va med och prata med de.

Idag fick jag och Mimmi en tour i Köln av Sigrid och Ann(de 2 lärarna som tar hand om oss i Tyskland). Vi fick se mycket gamla delar av stade och så klart katedralen som är något man måste se! Den var verkligen enorm! Köln är verkligen en fin stad!

Imorgon ska jag och Jakob till hans föräldrar för att äta lunch!

Likes

Comments

I dag så lyckades jag övertala Natalie och hennes pojkvän att åka med mig till Holland. Vi stannade dock bara några timmar. Staden heter Venlo och låg precis på gränsen mellan länderna. Det tog cirka 1.5 timmar att åka dit men jag sov mesta dels av vägen. I den gamla och ganska lilla staden shoppade vi och åt pommes frites och mer han vi inte innan vi åkte hem igen.

På förmiddagen lagade jag köttbullar och potatis mos åt familjen efter som de bad mig att laga något svenskt. I butiken underlägenheten hittade jag till och med Lingonsylt det trodde jag verkligen inte att det skulle finnas!

Likes

Comments

Det var fantastiskt väder hela gårdagen. Jag och Natalies mamma stod pa balkongen och pratade om att man nästan kunde se floden Rhein om det inte vore för alla husen. De bor pa högsta våningen och för att kunna se floden skulle man behöva stå på taket. Då berättade hon att det fans en stege upp dit i en annan del av lägenheten. Sa jag klättrade upp på taket och vilken utsikt! Men otur nog sa kunde man inte se floden, löv och lägenheter stod fortfarande i vägen även fast floden som rinner genom Köln är bara är 100 m bort. Senare pa kvällen innan vi gick och la oss gick jag upp med Natalie när det var mörkt ute, hon hade aldrig varit upp där tidigare.

Praktiken

Andra dagen på arbetet gick jag och Natalie till personal chefen eftersom Natalie skulle visa upp resultatet pa provet de gjorde igår i skolan medans jag och Lee var ute och gick. Det är en av de sakerna som skiljer sig mellan tyska och svenska skolan att praktikplatsen vill se elevernas betyg. Och om de får dåliga betyg vill inte praktikplatsen anstalla dom efter att de har gatt klart utbildningen.

Resten av dagen fick jag en rundtur av både de viktigaste och mest onödiga delar av byggnaden av en av de anställda som har jobbat där längst. Företaget sköter inte bara programvarorna för Kommunerna de lagrar även all data i ett stort rum med servrar. I ett annat rum var fylld med gigantiska skrivare som är till för att skriva ut alla kommunernas papper. Och i rummet bredvid sköter en maskin att lägga alla dess utskrivna papper i kuvert som sedan skickas ut till invånarna i området. Företaget delade huset till en början med polisen som också är en statlig institution precis som dem. I källaren finns fortfarande ett häkte med tomma celler.

Likes

Comments

Idag så fick jag sovmorgon för att Jakob skulle fixa sitt pass inför sin reda till Sveige. när han var tillbaka så käka vi lite frukost/lunch sen drog vi till skolan där vi träffa upp Mimmi och Natalie. Jakob och Natalie hade prov första lektionen (skolan startade 12.15 för de idag) så jag och Mimmi va med på en annan lektion, som Sigdrid undervisa. Sen tog vi en promenad i området runt skolan. En grej jag glömde att skriva om igår var att skolans toaletter ligger utomhus, så man måste gå ut på deras skolgård för att komma dit.

Efter skolan drog jag och Jakob till en jättefin park där hans vänner var och fira en kompis födelsedag! De var super trevliga och väldigt intresserade i mig och Sverige. De prata nästa hela tiden engelska så att jag skulle kunna förstå. Men höjdpunkten var nog när de visa ett drickspel som de kör när det är fint väder (ingen uppmaning till någon att dricka alkohol) och det fungera nästa som kubb...fast med öl, typ (kallades för Flappyball). Väldigt svårt att förklara då jag knappt hann fatta det innan det var slut.

Imorgon blir det jobb tills 4, sen får vi se vad kvällen har att erbjuda!

​Jakob (till vänster) och hans vänner!

Likes

Comments

Igår var inte jag med Jakob på hans jobb då jag låg kvar hemma i hans lägenhet, då jag var förkyld redan innan jag åkte. När man pratar för mycket och halsen inte är hel vaknar man upp dagen efter utan någon röst alls. Så jag fick vila upp mig. Men idag var både jag och Mimmi på besök i deras skola. Den kändes ganska tråkig och väldigt instängd. De hade lås på alla dörrar och var tvunga att hålla de låsta efter att det hade vart en skolskjuting i tyskland för ett tag sedan. Färgerna på väggarna var väldigt neutrala och de hade inte mycket tavlor i klassrummen.

Vi började iaf dagen med att träffa Ann som är englaska lärare, hon köpte frukost till oss och visa runt oss på skolan. Vi fick sedan gå till en internationell klass där de läste nybörjar tyska, Mimmi kunde det bra, men jag hade ingen aning om något. Men väldigt trevliga och nyfikna elever. Vi fick också en rundtur i deras källare där de har väldigt gamla datorer (jag tror de var från 70 talet) som de fortfarande använder (för att lära sig om datanshistorik och gamla operativsystem). De hade tyvärr inte tid att låta oss använda datorerna idag men vi skulle få pröva de nästa vecka.

Nått som man verkligen har märkt är att det är sjukt många som röker i Tyskland, så varje rast samlades elever och lärare utanför skolan för att ta en cigg, då kan man säga att det var ganska fullt utanför skolan.

på slutet av dagen fick vi vara med de på deras bokföringslektion (den var på tyska så det var svårt att hänga med även fast jag förstod varför de skrev som de gjorde) och även en engelska lektion (äntligen något jag kan förstå och delta i). Summa sumarum så var det en bra och lärorik dag!

​De tvår lådorna där var deras kraftfullaste datorer, de kostade 10 000€ och hade samma prestanda som 10 windows datorer(!!!)

  • Lee

Likes

Comments

I morse efter vi ätit frukost tillsammans med familjen tog jag och Natalie taget till praktikplatsen som ligger en bit utanför Köln. Företaget som jag ska praktisera pa i tva veckor fram över heter KDVZ och är ett statiligt ägt företag som sköter flertals kommuners IT.

Dagen har bestatt av mestadels att träffa alla som arbetar här och de har varit jätte trevliga och snälla. Jag har även blivit runtvisad i kontoret, fatt en nyckel till byggnaden samt en redovisning av förtaget pa engelska av Natalie och Ben, en annan praktikant.

Pa lunchen gick vi till Lidel och köpte sallad och smoothie. Vädret är fantastiskt! Det är cirka 17 grader varmt och solen skiner, kan inte bli sa mycket bättre. Alla försöker att prata tyska med mig men det är inte alltid jag förstar them.

Jag sitter just nu vid ett litet skrivbord brevid Natalies. Eftersom jag har ett tyskt tangenbord kan jag inte ankvända bokstaven mitt i mellan Z och Ä som ni kanske har märkt.

//MImmi


Likes

Comments

Idag har vart en dag med mycket intryck, så försöker få med det mesta! När vi kom till Köln så möttes vi upp av Natalie (tjejen Mimmi bor hos) och hennes mamma, det visade sig att Jakob (killen jag bor hos) hade blivit inkallad för att få jobba extra så han kunde inte komma till flygplatsen så jag fick följa med hem till Natalie. Hon bor i en stor lägenheten utanför centrum delen av Köln, eftersom det var så faktiskt väder så tog vi en timmes promenad vid floden Rhein som går igenom staden. Efter promenaden så tog vi en glass medans vi väntade på att Jakob skulle möta upp oss. Vi passade också på att fixa busskort. Jakob mötte oss vid en tågstation och så åkte vi in mot stadskärnan i Köln. Han bor i en liten lägenhet själv som ligger mitt i centrum. De är verkligen trevliga och hjälpsamma här så att trivas är inget problem! Efter att ha tagit det lugnt så gick till en resturang där vi träffa ena läraren Sigrid och 3 elever. De var extremt nyfikna på Sverige och speciellt Zlatan! Otroligt kul att se hur mycket de såg upp till honom! Sen åkte vi upp till en bar som hade utsikt över hela staden, vilket också var sjukt häftigt! Så nu är jag tillbaka i Jakobs lägenhet, snart blir det sängdags för imorgon väntar första arbetsdagen! // Lee

Mitt emot mig sitter Jakob och bredvid Mimmi sitter Natalie

  • Lee

Likes

Comments

Just nu sitter vi på Arlanda och käkar frukost. Nu kan man säga att resan verkligen är påbörjad. Detta blir bara ett kort inlägg, vi uppdaterar mer när vi kommer till Köln!

  • Lee, Mimmi

Likes

Comments